|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2251 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW
Hej dziewczynki
dziś jeszcze bez jadłospisu, bo był taki resztkowy, z tego co zastałam w lodówce aczkolwiek starałam się natomiast urlop niestety, grzesznym był i to mocnoa na włoski ja polecam wcierkę z joanny "rzepa" kuracja wzmacniająca. Uratowała mnie po silnych hormonach, kiedy ponad połowa włosów wyleciała mi z głowy. I szampon pobudzający wzrost włosów z l'biotica
|
|
|
|
#2252 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#2253 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2254 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2255 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2256 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pol piersi tj 125g/ duży filet ryby 200g 100g miesa lubryby wędzonej 2 jajka. W ciągu dnia. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#2257 |
|
Zadomowienie
|
Hej, wrzucam swoje solidne U, nie obraziłabym się za 1,5-2kg na plusie. Jadę niedługo na plażowy urlop i przydałoby się trochę zwiększyć biust do bikini
(ah gdyby to było takie proste i można było wybrać miejsce gromadzenia tkanki tłuszczowej )Śniadanie: 2 tosty francuskie z chleba orkiszowego ze słonecznikiem, z sokiem, skórką i cząstkami pomarańczy i cynamonem. plaster półtłustego wiejskiego twarogu z łyżką miodu akacjowego, mocne cappuccino II śniadanie: sałatka z kaszy pęczak, szpinaku, bobu, awokado, pomidorów, oliwek i jajka w koszulce. 3 morele. gałka lodów malinowych. 40 min ćwiczeń na steperze, 30 min ćwiczeń na brzuch i talię (planki, skośne planki z lekkim obciążeniem, pompki) Obiad: krewetki w sosie słodko-kwaśnym, z papryką, bakłażanem i pomidorami, ciemny ryż. sałata rzymska z pomidorami i młodą cebulką podwieczorek: jogurt grecki zmiksowany z mrożonym bananem, z malinami, migdałami i 2 kostkami ciemnej czekolady kolacja: kanapka z bułki żytniej z wędzonym halibutem, sałatą, ogórkiem zielonym, rzeżuchą i koperkiem. Edytowane przez agnieszka16 Czas edycji: 2014-07-25 o 12:57 |
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2258 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak zwykle
|
|
|
|
|
#2259 |
|
Wtajemniczenie
|
wczorajsza
1) omlet z 2 jaj, mąki żytniej razowej, 2 łyżek siemienia, farsz ze szpinaku przesmażonego na oliwie i trochę fety+ sok pomidorowy 2) domowy sernik bez ciasta, podany z malinami i garścią nerkowców + kawa z mlekiem 3) chłodnik z botwinki na jogurcie greckim z gotowanym jajkiem i koperkiem 4) tilapia panierowana w orzechach i smażona na rzepakowym, ziemniaki z koperkiem, surówka z selera, jabłka, kiełków i sałaty lodowej, kompot z agrestu (bez cukru )5) sałatka z pomidora, papryki, sałaty lodowej, 3 kulek mini mozarelli, czarnych oliwek, sezamu i oliwy, spory kawałek chleba czystoziarnistego ---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ---------- tylko, że gdy odstawię tamte to będzie to samo jakbym przerwała kuracje, bo te tabletki mają różne składy i działają na różnych obszarach.
|
#2260 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2261 |
|
Wtajemniczenie
|
dziękuje wszystkim za rady
wczorajsza 1) grahamka z masłem, białym serem, miodem i płatkami migdałów+ kawa z mlekiem, 2 spore "ciastka" (siemie, słonecznik, płatki owsiane, sezam, płatki gryczane, mielony mak, siekane orzechy laskowe, żurawina, masło orzechowe sante, mleko, drożdże) 50 min skakanki 2) szklanka czarnej morwy zalana galaretką malinową 3) filet z kaczki duszony na rzepakowym z marchewką, ziemniakami, burakami, selerem, cukinią, czosnkiem i zielonym groszkiem 4) chłodnik ze szczawiu na jogurcie greckim, z gotowanym jajkiem i kaszą jaglaną 5) 3 "ciastka" , szklanka soku pomarańczowego
|
#2262 |
|
Wtajemniczenie
|
wczorajsza
1) owsianka na jogurcie naturalnym z selerem, rodzynkami i jabłkiem + kawa z mlekiem x2, 3 "ciastka" 2) makrela wędzona, sałatka z pekińskiej, marynowanej papryki, czerwonej cebulki i pomidora; kromka żytniego 30 min biegania 3) makaron pełnoziarnisty z białym serem, morelami przesmażonymi krótko na oliwie z brązowym cukrem i płatkami migdałów 4) galaretka z kurczakiem, kukurydzą i marchewką + sok vega śródziemnomorski ogród
|
#2263 |
|
Zadomowienie
|
N_eptun niestety chyba dalej nie działają ci wiadomości pw na wizażu. Może spróbuj na nail a?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2264 |
|
Raczkowanie
|
Hej, dziewczyny, pomogłaby mi któraś w ocenie ,czy mój jadłospis jest prawidłowy? Na wstępie dodam ,że bardzo ciężko mi było ułożyć tą 'dietę' ,ponieważ mam alergię na mąkę pszenną, żytnią ,mleko, sery, nie toleruję glutenu i mam również zapalenie żołądka ,oraz mikroskopowe jelit. W planie uwzględniłam to na co jak na razie z obserwacji mój organizm dobrze reaguje. Proszę o ocene, od razu daję na cały tydzień
1 dzień. Śniadanie: chleb bezglutenowy domowy z szynką naturalną. 2 śniadanie: banan ubity na papkę (aby ułatwić żołądkowi trawienie) Obiad: ziemniaki z koperkiem, gotowana pierś z kurczaka, surówka z marchewki ,jabłka i odrobiny cukru. Kolacja: chleb bezglutenowy domowy z szynką naturalną. 2 dzień. Śniadanie: chleb bezglutenowy z szynką naturalną. 2 śniadanie: banan ubity na papkę. Obiad: Kluski śląskie z cukrem. Kolacja: chleb bezglutenowy z szynką naturalną. 3 dzień. Śniadanie: Kasza jaglana z żurawiną, rodzynkami, bananem ubitym na papkę i cynamonem. 2 śniadanie: banan ubity na papkę. Obiad: ziemniaki, łosoś gotowany, surówka z marchewki i jabłka. Kolacja: 2 jajka na miękko z szynką. 4 dzień Śniadanie: Chleb bezglutenowy z szynką naturalną. 2 śniadanie: Banan ubity na papkę. Obiad: ryż z masłem i cynamonem, oraz odrobiną cukru. Kolacja: chleb bezglutenowy z szynką naturalną. 5 dzień Śniadanie: Chleb bezglutenowy z szynką naturalną. 2 śniadanie: banan ubity na papkę. Obiad: kasza jaglana z żurawiną, rodzynkami, bananem i cynamonem. Kolacja: 2 jajka na miękko, lub chleb bezglutenowy z szynką. 6 dzień Śniadanie: 2 jajka na miękko z szynką naturalną. 2 śniadanie: banan ubity na papkę. Obiad: ziemniaki, gotowana pierś ,lub pałki z kurczaka, surówka z marchewki i jabłka. Albo ziemniaki, gotowany mintaj i surówka z marchewki i jabłka. Kolacja: chleb ,lub jajka na miękko. 7 dzień Śniadanie: chleb bezglutenowy z szynką naturalną (czasami z dodatkową sałatą lodową, ale rzadko) 2 śniadanie: banan ubity na papkę. Obiad: domowy rosół z selerem, marchewką, odrobiną gotowanej cebuli, pietruszką i makaronem bezglutenowym. Kolacja: chleb bezglutenowy ,lub jajka na miękko. Będę wdzięczna za wszelkie rady Myślę nad wprowadzeniem sałatki z sałaty lodowej, pomidorów, oraz oleju rzepakowego, ale ostatnio pomidory niezbyt dobrze przyjęłam ,stąd planuję pousuwać z nich pestki i znów eksperymentować. Co myślicie o takim jadłospisie? Próbowałam również wprowadzić kalafior i brokuł ,ale niestety miałam po nich ogromne bóle żołądka i wzdęcia ;/
''Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że jego osiągnięcie wymaga czasu. Czas i tak upłynie'' Zapuszczam naturalne włosy ;p Wprowadzam wiele zmian! Edytowane przez Sapphiere_Alice Czas edycji: 2014-07-27 o 11:50 |
|
|
|
#2265 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Lecę pisać
|
|
|
#2266 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję bo w zasadzie nic nie dostałam od ciebie od wczoraj po komentarzem dot linku
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2267 |
|
Przyczajenie
|
hej
![]() moje jadłospisy do oceny (powoli w stronę paleo - dużo tłuszczu warzyw i mięsa/ryb + wykluczenie zbóż i nabiału itd) - mam duże problemy ze zdrowiem (ciągle różne infekcje i zapalenia + chory żołądek - silny refluks) + niedowaga kilka kg daję z 5 dni: 23 lipiec: 1 - filet z piersi kurczaka grillowany na oliwie z bazylią i oregano + cała papryka i cała cukinia duszone na oliwie z bazylią i oregano + łyżka oliwy 2 - sałatka: pomidor + pół ogórka duszone z natką pietruszki + całe awokado + 2 duże plastry dobrej polędwicy z kurcząt 3 - banan 4 - dzwonko łososia grillowane z ziołami prowansalskimi + duuużo brokułów z łyżką oliwy i majerankiem + sól morska 5 - brukselki (miseczka) z łyżką oliwy i majerankiem + 2 plastry dobrej polędwicy z kurcząt + w ciągu dnia 2 surowe marchewki 24 lipiec: 1 - filet z piersi kurczaka gotowany + gotowana marchew i cała cukinia + sałata masłowa + ponad 2 łyżeczki oleju kokosowego + borówki 2 - banan 3 - sałatka: pomidor pół ogórka + sałata masłowa + pół awokado + 2 duże plastry dobrej szynki wieprzowej 4 - ziemniaki gotowane posypane ziołami prowansalskimi + resztka marchewki gotowanej z rana + miseczka szpinaku ze śmiętaną 12 % (4 łyżeczki) i bazylią + marchew surowa 5 - filet z dorsza grillowany + duuuużo brokułów znów z majerankiem + pomidor z bazylią + ponad 3 łyżeczki oleju kokosowego + maliny 25 lipiec: 1 -mala miseczka borowek + filet z kurczaka grillowany + 2 pomidory + pol ogorka grillowanego + salata maslowa + bazylia suszona i sol morska + 2 lyzki oleju kokosowego 2 - mala miseczka borowek salatka: reszta piersi kurczaka grillowanej (razem bylo 230 wraz ze sniadaniem-waga surowego) + pol ogorka i pomidor + pol awokado z natka pietruszki i koperkiem swiezym + salata maslowa i sol morska + marchew surowa + 2 morele swieze 3 - puszka sardynek graal(80 g -masa ryby) w oleju slonecznikowym ale je przeplukalam zeby zmyc ten olej (zjadlam z kregoslupami) + pol cukinii i pol papryki grillowane + bazylia swieza i koperek swiezy + sol morska + salata maslowa i lyzeczka masla oselkowego 4 - pol koszyczka malin + 4 lyzki wiorek kokosowych 5 - filet z dorsza grillowany + ok 200 g fasolki szparagowej zielonej + duzy ziemniak + bazylia swieza i koperek swiezy i sol morska + 2 lyzki oleju kokosowego 26 lipiec: 1 - miseczka mala borowek + filet z dorsza grillowany warzywa grillowane (4 male ogorki i 2 pomidory) z natka pietruszki i sola morska + salata maslowa swiezy koperek i swieza bazylia + 3 lyzki oleju kokosowego + 1 marchew surowa 2 - wolowina duszona z cebulka w oliwie (jakies 120 g miesa - waga surowego) + miska burakow gotowanych (300g) + sol morska swiezy koperek i swieza bazylia + ziemniaki gotowane 2 duze 3- maliny + banan + 3 łyzki słonecznika 4- fasolka szparagowa zielona gotowana (ponas 200g) + ziemniaki dwa gotowane + swiezy koperek + pol kubka smietany (albo nawet ponad 100g) dzisiaj: 1- miseczka truskawek+garsc borowek, do tego jajecznica z 2 jaj na teflonie z pomidorem + cale awokado+ 2 swieze ogorki+salata maslowa,swiezy koperek i sol morska + marchew surowa 2- wołowina duszona z cebulką na oliwe(ok 120 g-waga surowego) + szpinak gotowany (ponad 200g) + ziemniaki gotowane (dużo) + koperek świeży i sól morska+ marchew surowa 3- banan + miska truskawek + 4 łyżki wiórek kokosowych 4- będzie: tuńczyk w sosie własnym z puszki + duszona cukinia i papryka z natką pietruszki + gotowana marchewka +świeży koperek i świeża bazylia + 3 łyżki oleju kokosowego i jak? Edytowane przez cukiniowa Czas edycji: 2014-07-27 o 20:03 |
|
|
|
#2268 |
|
Rozeznanie
|
Cukiniowa, a to ma byc U czy P ze względu na niedowage??
|
|
|
|
#2269 |
|
Przyczajenie
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2270 |
|
Zadomowienie
|
cukiniowa, od dawna jesteś na tej diecie?
|
|
|
|
#2271 |
|
Przyczajenie
|
nie nie ja ciągle mam inne diety co lekarz to inne zalecenia
kilka dietetyków ale teraz mam nadzieję już trafiłam na dobrą osobę właśnie od tych 5 dni dopiero ![]() ale chyba wołowina + wiórki kokosowe mi nie służą normalnie czuję się jak przy zatruciu! bóle zgaga i wc ![]() aaaa :P |
|
|
|
#2272 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#2273 |
|
Zadomowienie
|
Jak dla mnie Twoja dieta jest nadal ciężkostrawna (nie tylko przez wiórki kokosowe). Poza tym 5 dni to za krótko, by oczekiwać poprawy. Od jak dawna nie jesz glutenu?
|
|
|
|
#2274 |
|
Rozeznanie
|
Hm, według mnie wyglada to w sumie dobrze tylko to jest U, a nie P. Skoro dopiero 5 dni to wszystko przed tobą tj. Próbowanie nowych warzyw, mięs, organów etc.
Może dodaj jakies suszone owoce, gorzka czekoladę. A problemy trawienne na początku to normalna reakcja, poczekaj jeszcze pare dni, najwyżej odstaw i obserwuj. |
|
|
|
#2275 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#2276 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Czekolada gorzka (powyżej 70%) jest jak najbardziej paleo. W sumie to tez zależy jaka wersje sie paleo wybiera (zawsze mozna zrobic domowa), ale ta najbardziej popularna uznaje czekoladę gorzka. |
|
|
|
|
#2277 |
|
Przyczajenie
|
tak wiórki kokosowe mi bardzo nie służą
za dużo blonnika więc je odstawię ale olej kokosowy ok i ta wołowina coś nie ten ![]() wołowina i te wiórki dzisiaj mnie chyba nieźle pomęczą czuję że dzisiaj nocka będzie z głowy
|
|
|
|
#2278 |
|
Zadomowienie
|
dzisiejszy jadłospis R
I - 2 kromki chleba żytniego, z masłem, filetem z indyka i papryką czerwoną II - miseczka leczo z kabaczka, cukinii, pomidorów, papryki i kiełbasy z piersi kurczaka III - serek wiejski, szklanka soku wielowarzywnego IV - kotlet z piersi kurczaka smażonej, makaron pszenny z natką pietruszki, parmezanem i papryką
Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2014-07-28 o 16:10 |
|
|
|
#2279 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2280 |
|
Zadomowienie
|
trochę zmieniłam ostatnie danie
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:52.

dziś jeszcze bez jadłospisu, bo był taki resztkowy, z tego co zastałam w lodówce
natomiast urlop niestety, grzesznym był i to mocno

tylko wtedy jakby zaczynam od początku...
tak aby do sypać to chyba lepiej kupić mielone ziarna lnu?
(ah gdyby to było takie proste i można było wybrać miejsce gromadzenia tkanki tłuszczowej 

Jak zwykle