|
Notka |
|
W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2281 |
Rozeznanie
|
Dot.: Szukam dziewczyn, które są chore i chcą z tego wyjść - część III
hmm wychodzi na to, że musisz jeszcze trochę poczekać ;p.... ale w sumie tylko miesiąc^^
i dzień dobry wszystkim ![]() pospałam dziś aż do 9...niespotykane u mnie ![]() ![]() tak wogóle to nie pochwaliłam się ale mam króliczka w domu ![]() ![]() ![]() ma 3,5 tyg i sie wszystkiego na razie boi wiec ze zdjęciami tez troche poczekam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2282 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#2283 |
Rozeznanie
|
ja tez nie jestem zwierzęciem stadnym. Myślę, ze gdyby mnie wywieżli na bezludną wyspę z odpowiednią ilością ksiazek i moim psem, nie miałaby, problemów z przeżyciem. Nie ciągnie mnie do ludzi, nie szukam sama z nimi kontaktu. A przez to oni nie szukają go ze mną. Zawsze byłam na uboczu, juz od podstawówki, przeżyłam wtedy "małą" tragedie i chyba nikt nie wiedział, jak sie w stosunku do mnie zachowywać.. woleli obchodzic mnie z daleka niz strzelić coś głupiego..
|
![]() ![]() |
![]() |
#2284 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A skoro lubisz samotność to chyba dobrze, że nikt Cię nie drażnił. Mi strasznie dokuczali więc bym się z chęcią z Tobą zamieniła.
![]() ![]() |
![]() |
#2285 |
Gość
|
Oto moja cała historia - lata 2002 - do dziś + opis choroby.
Urodziłam się z wadami - miałam wodogłowie (http://pl.wikipedia.org/wiki/Wodog%C5%82owie) i jeden punkt w kategorii oddychanie w skali Agpar (ostatkami sił oddychałam) - lekarze przez 3 dni mnie ratowali. Znajoma mojej mamy dzięki niezwykłym (paranormalnym) zdolnościom pomogła mi na tyle, że wodogłowie się cofnęło całkowicie i nigdy nie pojawiło. Jestem dyslektyczką (http://pl.wikipedia.org/wiki/Dysleksja), dysgraficzką (piszę jak kura pazurem http://pl.wikipedia.org/wiki/Dysgrafia) i dysortograficzką (http://pl.wikipedia.org/wiki/Dysortografia). Moja choroba która siedzi mi w głowie to mieszanka zespołu Aspergera (http://pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_Asperger a) + ADHD (http://pl.wikipedia.org/wiki/ADHD) i choroby afektywnej dwubiegunowej (http://pl.wikipedia.org/wiki/Choroba_afektywna_dwubieg unowa) z maniami (http://pl.wikipedia.org/wiki/Mania). Nikt do końca nie wie co dokładnie to jest. Najpierw trafiłam do PPP (Poradnia Psychologiczno - pedagogiczna w Wyszkowie) gdzie zdiagnozowano u mnie nadpobudliwość w stopniu miernym (moja choroba jest w takim stopniu zaawansowania). Jak potem się okazało to nie było to. Rok 2002 wrzesień: Moja mama postanowiła, że ze względu na to, że publiczne gimnazjum nr. 2 jest molochem, posłała mnie do Niepublicznego Gimnazjum w Wyszkowie (tu daję adres gdzie było moje piekło - (profil z NK http://nasza-klasa.pl/school/42787) Było nas sześcioro - Ja, pan W. pan Ś, pan M. pan. J i panna S. W szkole przewijały się takie głupie gadki – szmatki. Pan W. korzystając z sytuacji, że ja należę do dziewczyn, które łatwo zdenerwować (ze względu na chorobę) zaczął mnie zaczepiać, potem zaczął kopać, bić, pluć, wylewać colę na głowę, przezywać (wszelkie przekleństwa dozwolone + śmiecie i szmaty). I tak cały czas. Nikt nie reagował (no może poza panią K. od niemieckiego (najukochańsza dusza na tym świecie – zawsze jej będę wdzięczna)). Pani G. wcale nie interesowała się sprawą. Była specjalistką od wypełniania papierów i szybkiego prowadzenia lekcji fizyki. Była moją wychowawczynią. Ba opowiedziała matce kłamliwą historię, jakoby to ja zaczepiałam pana W – a przecież było odwrotnie! Pani dyrektor (pani S.) była zainteresowana jedynie finansową stroną szkoły. W szkole nie było psychologa szkolnego. 27.01.03 – tegoż wieczora zadurzyłam się w panu S. (nie trzeba mówić nazwiska). Pan W. wspólnie z panem M. wykorzystywać sytuację. Akcje powtarzały się codziennie – byłam dzień w dzień bita, opluta i pokopana lub z colą na głowie. Pewnego wiosennego dnia pan W. wymyślił, że jeszcze bardziej mnie upokorzy. Otóż na oczach całej klasy przy otwartych drzwiach zdjął na siłę ze mnie spodnie i włożył cyrkiel (częścią z kredą) w najdelikatniejszą część ciała. Tej samej wiosny moja torba wraz z zawartością wylądowała za oknem. Wakacje 2003 – Ja jakoby zwrócić uwagę, że źle się dzieje zaczęłam kraść pieniądze od rodziców. Jechałam bez celu do warszawy i kupowałam w GC co kolwiek się dało. Sierpień/ wrzesień 2003: na całe 2 miechy trafiłam do ośrodka do Józefowa (tu jest adres dla zainteresowanych - http://www.mcnir.pl/jozefow1.html) – podobno z powodu tych wyjazdów. Tu trafiłam do Pani Prażmowskiej – adres wcześniej dałam i do tego człowieka – Jolanty Paruszkiewicz (w załączniku foto mojej byłej doktor). Tam trafiłam na bardzo dobrą opiekę. Jednak trafił się na oddziale pewien gość, który wykorzystywał panny (najpierw je uwodził, a potem robił z nimi świństwa). Ten gościu uwiódł i mnie – a zmuszał mnie do robienia dobrze (swojemu przyrodzeniu) za pomocą ręki. Poskarżyłam się w końcowej fazie i gościu dostał zakaz zbliżania się do mnie. Klasa 3 – Szkoła w Leszczydole Nowinach – Tu trafiłam po tym wszystkim. Mama od razu na początku powiedziała – jesteś tu tylko z dobrej woli dyrektora, a więc zachowuj się (głupi człowiek no nie?). Tam było parę panów z Dalekiego – przezywanie, bicie plucie kopanie (powtórka z rozrywki) ale tu ratował mnie mój wychowawca pan Tomasz Stokarski – i chłopcy musieli uważać (widzicie jaka różnica – tu jest reakcja mimo zachowań). Egzamin Gimnazjalny – dostałam 108 punktów i zostałam przyjęta do CKU do ZSZ nr. 3 Mama od razu była zła (no dlaczego nie dostałaś więcej). Wspomnienie o panie M. – trafił do nas pewien człowiek – syn informatyka – wykorzystywał mnie seksualnie wcześniej uwodząc. Zmuszał mnie do seksu oralnego, a na koniec chciał mnie zgwałcić. Reakcja rodzinna oczywiście zerowa, a szok, że chciałam to zgłosić na policje. Moja familia – matka – wymagająca perfekcja. Ojciec – wrzeszczy wiecznie. Brat – policjant. Jedyna dobra dusza to moja siostra. Ed – tu wklejam historię z Mojej historii: Kiedy się to zaczęło - w 2007 roku na jesieni. Pamiętam wtedy, że chciałam przejść na wegetarianizm, przestałam jeść mięso, potem weganizm, jadłam tylko soję, trochę warzyw. Waga spadła do 50 kg - byłam w Józefowie i pani doktor mnie ostrzegła, że jeśli nie utyję to pójdę do szpitala. Gdy byłam w szkole jadłam sporo - kanapki duże, obiad, śniadanie ale bez kolacji. Tak gdzieś było do wakacji - potem angielski i waga spadła znowu do 50 kg. Oszukiwałam panią doktor, bo nie chciałam iść na odział, nie chciałam zawalić matury przez anoreksję. Znowu jadłam te kanapki, waga była na poziomie z września - 53 kg. Opijałam się wodą, jadłam prawie żadne śniadania, teraz w maju było najgorzej - chyba największy mój dół - jadłam po 600 - 900 kcal na dzień. Jednak podjęłam pewną ważną decyzję - przestałam porównywać się do Doris, chcę wrócić do wagi 54 - 55 kg. Tyle mi do szczęścia wystarczy i nie zaszkodzi mojej pięknej figurze. Niestety wyniki testu MAC są bardzo mocne – 90 punktów – mam bardzo rygorystyczne myślenie – w szczególności jeśli chodzi o potrzebę akceptacji. Matura - Matka moja na samym początku mówiła, że jej wcale nie zdam, że będę jako pomoc salowa w szpitalu pracować. Gdy zdałam ucieszyła się na sekundę, że zdałam, ale jest perfekcją i chce popisywać sie, więc jest na mnie wiecznie zła, że nie dostałam na państwowe studia. Nie mam w niej oparcia, nawet mówi, że straciła do mnie zaufanie. ![]() Pan S. – nie wiem co dokładnie do niego poczułam 27.01.03. Bardzo (po dziś dzień) porównuje się do jego żony – dążę do tego by być jak pani S. Chcę mieć wszystko tak jak ona - fryzurę, wszystko. Wnioski – chcę walczyć z tym wszystkim i chcę zniszczyć swój okropny charakter (usunąć takie dni kiedy jestem zła, przestać obgryzać paznokcie, etc). Przeszłam wiele. Nawet bardzo wiele. I teraz zaczynam nowe życie, bo ostatnie 6 lat było niczym. Pomóżcie mi walczyć. To jest wszystko - komplet. Życzę miłej lektury i pozdrawiam - teraz skarby wiecie o mnie wszystko ![]() Edytowane przez noname12345TPa Czas edycji: 2008-08-26 o 14:04 |
![]() |
![]() |
#2286 | ||||||||||||
Rozeznanie
|
Ale sobie narobiłam zaległości w wątku. ;] Ale to nic, siedzę znów w pracy, szef pojechał do stolicy, nie ma co robić. Ostatni tydzień w ogóle tu jestem. W niedzielę wyjeżdżam do Niemiec, już nie mogę się doczekać. ;D Prawdziwe wakacje! Pójdę sobie dziś kupić kartę Euro 26, żeby jakieś zniżki fajne mieć i może przyjdzie pocztą przewodnik po Monachium, bo chcę wiedzieć, co tam warto zwiedzić, choć przyznam, że głównie to się cieszę na poznanie nowych ludzi i imprezy jakieś! ;]
Poza tym wielkie oczekiwanie na kuriera, który przybędzie z tymi krejzolskimi szczudłami do skakania, niestety do rodziców, więc poskaczę w weekend dopiero. Znalazłam na jakiejś stronie www, że 10 minut na tym spala 600 kalorii - czy to możliwe? :O Chyba przy jakichś szalonych akrobacjach, a nie takim lajtowszym skakaniu, mam nadzieję taką przy tym moim P! ;] Cytat:
Dobrze, że lepiej spałaś. ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ja tam nieodmiennie wierzę w to, że ze wszystkim sobie poradzisz. Masz ciężko, jeszcze ta nauka, nie dziwię się, że Cię to przytłacza, ale w Twym życiorysie już tyle osiągnięć - super oceny z poprzednich egzaminów, trzy tygodnie codziennych zwycięstw z ED. Duuuużo możesz! ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Jak chcesz się wygadać, to napisz swoją historię nam, ja bardzo chętnie poczytam. Trzymaj się. ![]() Ooo, napisałaś, no to czytam. ;] Przeczytałam - o Boże, Werka, ile Ty musiałaś znieść! ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Dziewczyny, a znacie enneagram? www.enneagram.pl - może Was zainteresuje. Mi wyszło 3w4. ;]
I can ride my bike with no handlebars ![]() Edytowane przez monochrome Czas edycji: 2008-08-25 o 12:57 Powód: post Werki |
||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2287 |
Zakorzenienie
|
monochrome dzięki
![]() Werka, nie wiem co napisać... jestem w szoku naprawdę i strasznie Ci współczuję i nie mogę uwierzyć że to wszystko spotkało jedną osobę. Kolejny raz jestem pod wrażeniem twojej siły, odwagi i determinacji. Z całego serca trzymam za Ciebie kciuki. Jeżeli tylko będziesz potrzebowała pomocy, wsparcia czy choćby rozmowy to wiesz gdzie walić prawda ![]() Duża buźka dla Ciebie ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2288 |
Wtajemniczenie
|
Właśnie Werko, bardzo wiele przeszłaś i podziwiam Cię za Twoją siłę i, że nie podchodzisz do tego z jakąś paniką acz podejście właściwe masz
![]() Zanosi się na to, że dostanę okres (dziwne do wytłumaczenia tutaj dlaczego się zanosi ; ]) . W sumie ok, fajnie, odzyskam go wkońcu. Ale wykrakałam, że u mnie dobrze. Bo znacznie bardziej wolałam się pilnować z jedzeniem niż tak beztrosko jeść jak teraz bo czuję się wobec jedzenia bezsilna. Ja wiem, że ciągle piszę tutaj co innego. Mówię wszystko naprzód a zaraz znów jest inaczej. I przepraszam, ale czasem brak mi sił żeby to wszystko sobie poukładać. Kompletnie odechciewa mi się wszystkiego . Już nic dla mnie nie ma sensu.
#2289 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2290 |
Zadomowienie
|
Witajcie Kochane
![]() Nie wiem, czy mnie kojarzycie, udzielałam się w tym wątku wcześniej. Teraz dalej go przegląam, bo jakoś mam sentyment do niego...lub z przyzwyczajenia. Acz z Ed wyszłam. Nie chcę do tego dziadostwa wracać. Boję się, ale staram się nie myslec już nad tym. Mam te 3 kilo czy 4 za dużo, ale jestem szczęśliwa! Na razie nie wprowadzam żadnych R, bo boję się, żę wrócę do any. Póki co, niech będzie tak jak jest. Jestem usmiechniętą, wesołą nastolatką ![]() życzę wytrwałości!!! Powrót do "normalności" jest.....cudowny! p.s podczytywać Was będę ![]()
#2291 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
#2292 |
Zakorzenienie
|
Z psychiką jest najgorzej, wydaje Ci się ze skoro waga wraca do normy to wszystko szybko przyjdzie a na to trzeba cierpliwości, też już czasem mam dość bo nic się nie zmienia.
agnis fajnie, że Ci się udało ![]()
![]() |
#2293 |
Wtajemniczenie
|
A mi sie straaaaasznie nudzi, kompletnie nie mam co robic
![]()
#2294 |
Gość
|
Plameczko - to przeczytaj moją historię, a wcześniej zaparz sobie herbatki i miłej lektury. Wrazie pytań to ja to wszystko przeszłam.
|
![]() |
![]() |
#2295 |
Zakorzenienie
|
[B]Plameczko[B] mi też... poza tym fajnie by było gdyby mi się coś zrobić chciało chociaż w połowie tak jak mi się nie chce...
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2296 |
Zakorzenienie
|
Ehhh... to jak nikogo nie ma to sobie sama ze sobą popisze... ale żeby nie było że nie na temat to porozmawiam sobie ze sobą... o sobie.. bosh jeszcze troche a będe jak moja idolka Mariolka krejzolka na maxiorka... no to rozmawiam ze sobą i tak rozmawiam... w sumie fajnie jest no...wesoło... a że humoru nie mam to tym weselej.. no i tak sobie siedzę i piszę ze sobą. Jak nie dostane jakiegoś ostrzeżenia będzie git. Więc póki jeszcze mogę to sobie tak o sobie popisze może mnie co natchnie. I coś tu ciekawego napisze. A na razie to będe taka bardzo samolubna sobie sama popisze. No co jak się nie ma co się lubi to się lubi siebie. cos chyba nie tak to szło. w końcu mam problemy z samooceną i samoakceptacją to może mi ulży jak sobie tak popisze jeszcze ze sobą...
Hallllooooo??!!! jest tu kto?? ach ale sie rozgadalam...
![]() |
#2297 |
Wtajemniczenie
|
Euphoriall ja z mama gadalam, smutno mi, czy to wszystko jest moja wina, czy to ja robie zle?
![]() Werka czytalam, heh
#2298 |
Gość
|
Wiem, plameczko - lat mam 18 a przeszłam o wiele więcej, tyle że życie zabrało mi ostanie 6 lat życia. Z chorobą męczę się od dziecka. Tu można w tym momencie powiedzieć, że trzeba rozumieć, że szukam faceta - ojca - opiekuna.
|
![]() |
![]() |
#2299 |
Zakorzenienie
|
Plamuś co się stało? na pewno nie wszystko Twoja wina
![]()
![]() |
#2300 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Znowu to samo, znow mam doła, bo jestem sama. I nie chodzi o tż, ktorego nie mam, tylko o to, ze nie mam nawet przyjaciolki. Czuje sie taka samotna. No bo zawsze pojde gdzies na spacer czy herbate do takich 2 znajomych, ale jestem taka jako trzecia, albo z jedna kolezanka gdzies sie przejsc, ale ona ma swoje towarzystwo. I tak np. dzisiaj siedze i mi sie przykro zrobilo jak sobie wspomnialam przeszlosc, ze zawsze tak bylo. I to chyba moja wina, moze powinnam byc bardziej otwarta na ludzi? Ale przeciez nie mozna znalezc przyjazni na sile, sama nie wiem. Czuje sie zle, ze marnuje sobie zycie, ale czy to moja wina? Czyt to wina losu? Czy ja mam na to wplyw? Nie wiem. ![]()
![]() |
#2301 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja dopóki tu nie trafiłam to nie miałam się nawet u kogo wypłakać, opowiedzieć jak jest mi żle bo nikt mnie nie rozumiał ze zdrowych. Facetami i tak nie ma się co przejmować, czasem lepiej go nie mieć niż mnieć później złe wspomnienia.
![]() ![]() |
![]() |
#2302 |
Wtajemniczenie
|
Ehh..
![]() Najwazniejsze to byc soba prawda? Ale ja nie wiem czy ja jestem taka fajna, zeby mnie ktos polubil. Duzo gadam, duzo zartuje, moze sie narzucam? Moze jestem zbyt impulsywna? A moze jednak za malo sie odzywam, taki ponurak i smutas? Ja nie wiem jaka ja mam byc. Soba, ale jak ja nie jestem do lubienia?
#2303 |
Zakorzenienie
|
NO to jest traszne uczucie.. wlaśnie mi przypomniałać z tą doczepką taką sytuacje: siedzę sobie z koleżankami w pubie (każda miała wtedy faceta a ja jakiś czas temu się rozstałam w przykrych okolicznościach) i nagle zaczęły opowiadać jacy to oni są fajni i ach i och
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2304 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#2305 | ||||
Konto usunięte
|
Ja gdybym kpmpletnie nia miała co robic poszłabymna drugi koniec miast do sklepu,- od tak, zeby sie przejść , dla zdrowia i kondycji albo
- poskakałabym na skakance przy ulubionej piosence albo weszłabym na wp tv i znalazłabym jakis fajny program , który akuratnie leci w tv lub posrzątałabym w pokuju lub pomalowałabym na nowo paznokcie lub porobiłabym cos przy owocach z działki jakies przetwory etc. poszłabym pogadac z mamą wysłałabym sms-a do koeżanki jakieśc koleżnaki opcji jest wiele ![]() Cytat:
Cytat:
I ja tak mam, ale dzisiaj byłam na mieście i stojąc przy płatkach sniadaniowych kątem oka zobaczyłam dwie dziewcyzny z moje klasy. Szy jakieś powykrzywiane , mówiły jakiś durnym tone i tak mnie to denerwowało, że wyszłam ze sklepu, juz nie wspominając, ze mogły mnie jakoś przywitac czy coś. Boże.. co ja robię w tej skzole dla dzikusków i kujonów. to nie mówie, ze wszysy sa tam tacy dziwni, ale spora jest taka grupka i niz nimi pogadac ni co ni jak. W grunie rzeczy woę sie kolegowac sama z soba niz z takimi osobami. ale to taki Ot. A może nie trafiłyście jeszcze na dobra osobę. Bo zważcie, ze inni miele duuzo więcej czasu, zeby znaleźc sobie bratnia duszę, bo wy 1/3 swojego zycia -najbardziej obfitująca w spotkania towarzystkie spędiłyscie na mysleniu o jedzeniu- a co za tym idzie,straciłyści duzo czasu i teraz troche jestesmy jakby na lodzie. ale wszytko przyjdzie- za czasem ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
A którw w końcu kupiłas te na 50 kilka kilo czy te na 60 kilka kilo. Mam nadzieję, ze te perwsze, bo z Twoim metabolizme,,chyba bys nie dała rady kicać z tak pełnym żołądkiem codziennie ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2306 |
Gość
|
Czasem dziewczyny lubią dogryść euphoriall (wrazie co proszę o korektę słowa dogryść) - ale się nie martw, może to nie twoje przyjaciółki,
![]() Czasem musisz kogoś plameczko poszukać - nie wciskać się na siłę, może ty tam nie pasujesz. Znaleść swoje miejsce i swoją pasję - np. ja niedługo będę pięknego bloga smarować. ![]() Musisz być sobą, nie wolno się zmieniać dla innych - ja np. zrezygnowałam całkowicie ze stylu lat 20,30,40 i 50 - to nie mój gust. Teraz będę się ubierać w mieszankę hippie i gotyku - czyli tak jak najbardziej lubię. ![]() ![]() Toffiee - czytałaś moją historię - patrz parę postów wyżej? |
![]() |
![]() |
#2307 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2308 |
Wtajemniczenie
|
Werka
![]() ![]() ![]() Vixeen ja mialam kiedys kroliczka ![]() ![]() ![]() A ja dzis sie czuje calkiem ok, caly dzien na miescie z mama bylam i jakos tak czas minal ![]() no i w nocy juz prawie normalnie spalam,budzilam sie kilka razy,ale zasypialam po chwili,a nie po kilku godzinach,jak w ostatnich dniach
zapuszczam włosy: jest 48 -> 52 cm -> 54 cm -> 58 cm ![]() będzie 65-70 ![]() ![]() ![]() odchudzam się! cel I - 64kg (do lutego) cel II - 62 kg (do kwietnia) cel III - 60 kg (do lipca) cel IV - 58 kg (do września) |
![]() ![]() |
![]() |
#2309 |
Zakorzenienie
|
TOFUŚ masz raczję z tym zajętym czasem na myśleniu o jedzieniu. Mnie wiele rzeczy ominęło przez chorobę: kilka 18nastek, spotkanie klasowe, wycieczki, studniówka, domówki. Ale jak sobie zadam pytanie czy żałuję? czy wolałabym być z nimi? chyba nie.. bo musiałabym patrzeć na ich szczęśliwe uśmiechnięte twarze podczas gdy mnie by rozrywał wewnętrzny ból, który krzyczy o pomoc ale nikt nie potrafił by mi jej udzielić skoro ja sama sobie pomóc nie potrafię.
Plamuś wszystko jeszcze przed Tobą znajdziesz swoje towarzystwo. a one zaprosiły mnie ze sobą bo im nie wypadało nic innego powiedzieć skoro z nimi tam byłam. z reszta do wyjazdu i tak nie doszło może i dobrze, ale i tak bym nie pojechała
![]() |
#2310 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:10.