Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2 - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-10, 20:44   #2281
201612280917
Konto usunięte

Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2

Zerwałam z chłopakiem i chciałabym odstawić tabletki (Midiana). Ile miesięcy przerwy minimalnie muszę zrobić? Czy jeśli teraz Midiana jest dla mnie idealna, to czy po roku będzie nadal mi służyć? (To moje pierwsze tabletki dobrane były przez lekarza "na oko" bez żadnych badań). Czy skutki odstawienia pojawią się, jeśli nie miałam żadnych efektów ubocznych, gdy zaczynałam je brać?
201612280917 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-10, 23:47   #2282
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez RozowaKotka Pokaż wiadomość
Zerwałam z chłopakiem i chciałabym odstawić tabletki (Midiana). Ile miesięcy przerwy minimalnie muszę zrobić? Czy jeśli teraz Midiana jest dla mnie idealna, to czy po roku będzie nadal mi służyć? (To moje pierwsze tabletki dobrane były przez lekarza "na oko" bez żadnych badań). Czy skutki odstawienia pojawią się, jeśli nie miałam żadnych efektów ubocznych, gdy zaczynałam je brać?
6 miesięcy to optimum
Być może będzie tak, że po powrocie do tych samych tabletek, nie będą Ci tak samo służyły, ale nie ma na to reguły, zazwyczaj jest ok.
Stary 2012-08-14, 22:45   #2283
maiia
Rozeznanie

Odstawienie Diane 35

W lipcu odstawiłam Dianę 35 po trzech miesiącach przyjmowania, w trakcie cyklu, po 14 tabletce (oczywiście z musu). Do tej pory, a minęło pięć tygodni, nie miałam okresu. Z cerą koszmar, dodatkowe kg zostały a do tego okropne blizny po dużych wypryskach, które wyszły w trakcie zażywania Diany. Ogólnie zrobiłam duży błąd decydując się na nie. Wizytę u ginekologa mam za 1,5 tygodnia ale zastanawiam się czy jest możliwość przyjmowania innych tabletek bez wystąpienia krwawienia?
maiia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 23:34   #2284
pelna_sprzecznosci
Raczkowanie

Dot.: Odstawienie Diane 35

Cytat:
Napisane przez maiia Pokaż wiadomość
W lipcu odstawiłam Dianę 35 po trzech miesiącach przyjmowania, w trakcie cyklu, po 14 tabletce (oczywiście z musu). Do tej pory, a minęło pięć tygodni, nie miałam okresu. Z cerą koszmar, dodatkowe kg zostały a do tego okropne blizny po dużych wypryskach, które wyszły w trakcie zażywania Diany. Ogólnie zrobiłam duży błąd decydując się na nie. Wizytę u ginekologa mam za 1,5 tygodnia ale zastanawiam się czy jest możliwość przyjmowania innych tabletek bez wystąpienia krwawienia?
Możesz dokładnie napisać, w trakcie którego opakowania przerwałaś przyjmowanie tabsów - 3-ego czy 4-ego? Niestety, po odstawieniu organizm może wariować dobrych kilka miesięcy, a w te wariacje wliczają się także problemy z regularnym (czy w ogóle jakimkolwiek) miesiączkowaniem. Zamiast myśleć o przyjmowaniu kolejnych tabsów, powinnaś dać sobie 3-6 miesięcy, by wszystko miało szansę wrócić w miarę do normy. Oczywiście można zacząć stosować kolejny preparat mimo braku okresu, ale - pomijając, że na pełne zabezpieczenie musiałabyś trochę poczekać - wyrządziłabyś sobie tym zapewne krzywdę. Mądry lekarz powinien skierować Cię na badania hormonalne i zająć się brakiem okresu, a dopiero potem przepisać Ci inne tabletki. Dlaczego w ogóle zaczęłaś przyjmować Diane? Ze względów zdrowotnych czy w celach antykoncepcyjnych? Czy miałaś przed tym wykonywane badania hormonalne? Aaa, zapomniałam o podstawowym pytaniu: czy przyczyną braku okresu nie jest ciąża, w sensie czy ją wykluczyłaś, jeśli miałaby skąd się wziąć?

Edytowane przez pelna_sprzecznosci
Czas edycji: 2012-08-14 o 23:41 Powód: Dopiski.
pelna_sprzecznosci jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 23:42   #2285
maiia
Rozeznanie

Przerwałam w trakcie trzeciego opakowania, zaczęłam brać ze względu na problemy z cerą. Skierowania na badania nie dostałam od żadnego lekarza, każdy tylko po wywiadzie i badaniu USG (łącznie trzech) zapisało mi Dianę 35. Zrobiłam na własną rękę badanie poziomu testosteronu, wyszedł tylko nieco zawyżony. Zabezpieczenie przed ciążą akurat aktualnie nie ma żadnego znaczenia, szansy na nią również., chodzi mi tylko o to, by pozbyć się problemów ze skórą..
Stary 2012-08-15, 00:38   #2286
pelna_sprzecznosci
Raczkowanie

W takim razie szkoda, że nie poczekałaś 2 tyg. dłużej - być może sytuacja uległaby poprawie. Przez 1-wsze trzy opakowania organizm przyzwyczaja się do sztucznych hormonów i w tym czasie mogą pojawiać się różne dolegliwości. Dopóki nie są niebezpieczne dla zdrowia (lub nawet życia), warto spróbować je przeczekać. Jeśli zaś nie miną, gdy rozpocznie się 4-ty blister, można stwierdzić, że tabletki (lub inny środek hormonalny) są źle dobrane i wypadałoby je zmienić.

Problemy z cerą, podobnie jak z nieregularnym miesiączkowaniem itp., są najczęściej spowodowane zaburzeniami hormonalnymi. Hormonalne preparaty antykoncepcyjne ich nie leczą, a co najwyżej maskują - po odstawieniu zazwyczaj wszystko wraca do stanu sprzed stosowania takowych. Póki co, nie daj sobie nic wcisnąć bez odpowiednich badań. Zresztą z problemami skórnymi najlepiej wybrać się do dermatologa, a jeszcze lepiej do dermatologa-endokrynologa. Pamiętaj - badania hormonalne przed określeniem sposobu leczenia w Twoim przypadku to podstawa, więc nie daj się zbyć ! Musisz być świadoma pewnych rzeczy, by lekarze nie pogrywali sobie nierzetelnie z Twoim zdrowiem, co niestety często czynią, bo przecież najłatwiej przepisać tabsy - wszystkim, na wszystko, jak leci...

---------- Dopisano o 00:38 ---------- Poprzedni post napisano o 00:12 ----------

Swoją drogą, Diane-35 nie jest typowym środkiem antykoncepcyjnym, a lekiem, którego "skutkiem ubocznym" jest zapobieganie ciąży. Są to tabletki starszej generacji, bardziej obciążające organizm niż pojawiające się obecnie na rynku preparaty, dlatego nie powinno się ich przepisywać pacjentce zbyt pochopnie i pozwalać, by przyjmowała je zbyt długo (niektórzy lekarze radzą nie stosować ich dłużej niż pół roku). Poza tym przed rozpoczęciem kuracji - dla bezpieczeństwa - powinny zostać wykonane próby wątrobowe oraz badanie krzepnięcia krwi*, które warto powtarzać także w trakcie kuracji. Znając życie pewnie żaden z trzech lekarzy nie raczył Cię o tym poinformować ...

*Te badania powinno się w sumie wykonywać przed każdym rozpoczęciem korzystania z hormonalnych preparatów antykoncepcyjnych i powtarzać raz, a najlepiej dwa razy w roku w trakcie ich stosowania.
Stary 2012-08-15, 10:48   #2287
moonlight20
Raczkowanie

Hej! 1.06 przyjęłam ostatnią tabletkę. @ wystąpiła 5.07. Obliczyłam sobie, że 5.08 powinna być kolejna (zawsze dawałam sobie miesiąc). Jest 15.08 a jej dalej nie ma. Ile może się spóźniać po odstawieniu ?
moonlight20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-15, 11:28   #2288
maiia
Rozeznanie

Czułam się już tak fatalnie, że musiałam. Wątpię, bym po zakończeniu trzeciego miesiąca przyjmowała je nadal, przytyłam 12 kg a brzuch miałam tak spuchnięty, że bałam się, że po prostu pęknie. U dermatologa byłam, po kilkumiesięcznym bezskutecznym leczeniu antybiotykami wysłał mnie do ginekologa. Zdaję sobie sprawę jak ważne są badania hormonalne w moim przypadku jednak nie lekarze, do których chodzę. Boję się, że tym razem będzie tak samo, po prostu przepisze mi inne tabletki. Nie wiem jak namówić lekarza na skierowanie. Nie pracuję, więc nie stać mnie na ich samodzielne wykonanie, zresztą nie wiedziałabym nawet które i co dalej. Do endokrynologa na kasę kolejka taka, że nawet nie będę pisać.

Na razie łykam face ok, witaminę A i E oraz skrzypowitę a buzię smaruję no scarem bo mam coraz więcej blizn po wypryskach. I mam naprawdę dosyć... Chyba będę musiała pożyczać kasę na prywatną wizytę u ginekologa ze specjalnością endokrynologia bo już nie widzę innego wyjścia.
Stary 2012-08-15, 12:13   #2289
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez maiia Pokaż wiadomość
(...) zastanawiam się czy jest możliwość przyjmowania innych tabletek bez wystąpienia krwawienia?
Z tego, co wiem, to nie. Po odstawieniu tabletek zwykle należy odczekać ~6 miesięcy aż organizm dojdzie do siebie, i dopiero potem można zacząć przyjmować nowe tabletki.

Ale pogadaj z ginekologiem.
Stary 2012-08-15, 12:16   #2290
weegirl
Zakorzenienie

maiia, ja Ci tylko doradzę, żebyś się też zapisała do tego endokrynologa, co Ci szkodzi, najwyżej w grudniu pójdziesz, a jak wcześniej się udasz prywatnie, to może i tak będziesz chciała coś skonsultować z innym lekarzem albo może uda się się dostać na bezpłatne badania hormonów Za to lekarz rodzinny może Ci dać badanie na podstawowe badanie tarczycy- TSH. Warto je zrobić, bo co prawda małe szanse by trądzik był spowodowany tarczycą, ale często kłopoty hormonalne lubią chodzić parami, niestety.

Co do innych badań, to robienie ich na własną rękę to dość duży koszt, najlepiej byłoby właśnie spróbować się dostać do szpitala na cały pakiet badań hormonalnych. A tak z ciekawości- wyszło Ci coś na tym USG jajników, że Ci diane przepisali?
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-15, 12:26   #2291
LadyM25
Raczkowanie

Diane 35 to specyficzne tabletki antykoncepcyjne. Przez pierwsze trzy miesiące moga pojawić się problemy z cera, ale przy 4 opakowaniu powinny znikać. Diane mają działanie antyandrogenne i czesto są przepisywane wtedy gdy kobieta ma właśnie problemy z nadmiarem męskich hormonów. Ja je brałam dosyc długo i nie miałam żadnych problemów, gorzej było po odstawieniu... Najlepiej żebyś poszła do ginekologa, żeby Ci coś dał na wywołanie okresu, duphaston czy luteinę. Nadwagą musisz sama się zająć, co na razie będzie trudne ze względu na ta burzę hormonalną. Jeśli chodzi o inne tabletki to na razie poczekaj, aż organizm dojdzie do siebie. Z tego co się orientuję to sa jakieś zamienniki Diane (bo zazwyczaj ona jest przepisywana na problemy z cerą). Możesz pomyśleć też o wizycie u endokrynologa... no ale prywatnie to większy wydatek...

Staram się zdrowo odzywiać
LadyM25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-15, 17:22   #2292
olusiak666
Raczkowanie

Hej tydzień temu odstawiłam tabletki (Mercilon) po 4 latach brania, bo stwierdziłam, że chyba najwyższa pora zrobić jakąś przerwę? Stąd pytanie ile minimum musi trwać taka przerwa? 3- 4 miesiące czy może więcej? Bo od początku z TŻ zabezpieczaliśmy się tabletkami no i teraz jest trochę problem z prezerwatywą nie wiem czy to jest normalne? możecie coś na to poradzić? Czy to może kwestia przyzwyczajenia? ale jest średnio przyjemnie

olusiak666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-15, 17:31   #2293
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olusiak666 Pokaż wiadomość
Hej tydzień temu odstawiłam tabletki (Mercilon) po 4 latach brania, bo stwierdziłam, że chyba najwyższa pora zrobić jakąś przerwę? Stąd pytanie ile minimum musi trwać taka przerwa? 3- 4 miesiące czy może więcej? Bo od początku z TŻ zabezpieczaliśmy się tabletkami no i teraz jest trochę problem z prezerwatywą nie wiem czy to jest normalne? możecie coś na to poradzić? Czy to może kwestia przyzwyczajenia? ale jest średnio przyjemnie
6 miesięcy i powinno być ok mniej więcej tyle potrzebuje organizm po odstawieniu, żeby wrócić do siebie i pracować naturalnym systemem
co do prezerwatyw to trzeba się przestawić, psychicznie też, początki pewnie będą trudne.
Stary 2012-08-15, 18:41   #2294
pelna_sprzecznosci
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez LadyM25 Pokaż wiadomość
Diane 35 to specyficzne tabletki antykoncepcyjne.
Nie, nie, nie! Diane-35 to lek, którego działaniem pobocznym jest zabezpieczanie przed ciążą. W ulotce jest nawet zapis, że nie powinien być przepisywany pacjentce tylko i wyłącznie w celach antykoncepcyjnych, gdyż nie takie jest główne przeznaczenie tego preparatu!

Cytat:
Przez pierwsze trzy miesiące moga pojawić się problemy z cera, ale przy 4 opakowaniu powinny znikać.
Ta zasada dotyczy wszystkich preparatów hormonalnych, nie tylko Diane-35, więc nie jest to coś, co by te tabletki wyróżniało.

Cytat:
Diane mają działanie antyandrogenne i czesto są przepisywane wtedy gdy kobieta ma właśnie problemy z nadmiarem męskich hormonów.
By rzetelnie stwierdzić, że kobieta ma taki problem (i czy tylko taki), lekarz powinien zlecić wykonanie badań hormonalnych, nawet jeśli widzi u pacjentki objawy mogące na niego wskazywać np. kłopot z cerą + nadmierne owłosienie itp.

Cytat:
Z tego co się orientuję to sa jakieś zamienniki Diane (bo zazwyczaj ona jest przepisywana na problemy z cerą).
Ano są, np. Syndi-35 czy OC-35 (które mają identyczny skład), tylko co z tego? PO RAZ KOLEJNY POWTÓRZĘ: PODSTAWA TO BADANIA HORMONALNE!

maiia, wiem, że jest Ci ciężko, ale musisz się pozytywnie nastawić !

Poszukaj w necie (lub nawet tu - na Wizażu) opinii o endokrynologach (ewentualnie o dermatologach-endokrynologach czy też ginekologach-endokrynologach - ważne jest właśnie, by był to lekarz tych dwóch specjalności!) przyjmujących w ramach NFZ (lub prywatnie - nie każdy musi sobie liczyć za prywatną wizytę nie wiadomo ile) w Twoim mieście tudzież w jego najbliższej okolicy - być może trafisz na informacje o kimś godnym zaufania, kto profesjonalnie zajmuje się problemami swoich pacjentów.

Co zaś się tyczy doraźnej pomocy... Staraj się unikać kosmetyków (jeśli w ogóle jakieś stosujesz) przeznaczonych do cer trądzikowych, zwłaszcza tych drogeryjnych - one przynoszą ewentualną poprawę głównie w czasie stosowania, przy czym najczęściej nie jest to poprawa stała (szczególnie gdy źródłem problemów są właśnie zaburzenia hormonalne). Jeśli bardzo zależy Ci na jakimś programie pielęgnacyjnym, to proponowałabym stosowanie preparatów bardzo łagodnych, bez zbędnej chemii - najlepiej tych przeznaczonych dla dzieci. Moje propozycje:
- myjadło: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...-i-wlosow.html lub https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.p...ecenzja=674849 .
- oczyszczacz: glinka Ghassoul ( https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...-ghassoul.html ), którą można na wagę kupić w sklepach Organique (może masz - albo ktoś z Twojej rodziny tudzież znajomych ma - blisko do któregoś => http://organiquecosmetics.pl/pl/stores/Poland ). W tym miesiącu jest na nią promocja - za 10 dag (jakieś 6-8 maseczek, czyli wystarczy na miesiąc co najmniej) zapłaciłabyś ok. 15 zł.
- krem: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...ra-wersja.html lub https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...ra-wersja.html .
Nie muszę chyba dodawać, że niewskazany jest przesadny makijaż tzn. nakładanie na buzię nie wiadomo ilu warstw korektorów, podkładów, pudrów itp.? Wiem, że to pomaga zatuszować niedoskonałości, ale na razie warto pełny makijaż odłożyć na specjalne okazje, bo "przyduszanie" cery na pewno nie pomoże w walce z trądzikiem, a wręcz może zaszkodzić. Hm, ostatnia rzecz, która przychodzi mi do głowy, to właśnie suplementy i zioła (przemywanie twarzy naparem z rumianku, mięty, nagietka lekarskiego i/lub skrzypu polnego; picie herbaty z bratka [in. fiołka trójbarwnego], z którego naparu można też robić okłady).

Powiedz mi w ogóle, co z Twoimi miesiączkami - czy pojawiają się w miarę regularnie? Od jak dawna miesiączkujesz? Ile masz lat? Co mówili lekarze i czy w ogóle coś mówili w trakcie/po badaniu USG, zwłaszcza o Twoich jajnikach? Czy było to USG dopochwowe czy zwykłe? Pytam, bo to ważne informacje, które pomogłyby mi mniej więcej podpowiedzieć Ci, jakie badania warto byłoby wykonać itp. .
Stary 2012-08-16, 10:32   #2295
maiia
Rozeznanie

Dziękuję Wam za tyle informacji, zwłaszcza Tobie pełna_sprzeczności za radyi linki do kremu i żelu Hipp, wczoraj spędziłam pół dnia szukając lekkich i niedrogich produktów do oczyszczania i nawilżania, teraz już wiem, co kupię Nie używam kosmetyków do cer trądzikowych, do tej pory stosowałam tylko no scar ale dzisiaj rano nałożyłam effaclar duo la roche posay ze względu na ciągłe utrzymywanie się wyprysków na skórze.

Co do badania USG było przeprowadzone dopochwowo i lekarz nie stwierdził żadnych nieprawidłowości a co do wieku to wczoraj miałam 31 urodziny. Miesiączki przed Dianą miałam z regularnością prawie co do godziny, co 23 dni. Męczę się już z tym cholerstwem od ładnych kilku lat ale nigdy nie było tak strasznie jak po odstawieniu Diany.
Stary 2012-08-16, 12:37   #2296
pelna_sprzecznosci
Raczkowanie

O luduuu, miałam gotową odpowiedź i omyłkowo zamknęłam sobie niewłaściwą kartę w przeglądarce! No to od początku - dobrze, że mam wręcz idealną pamięć i odtworzenie postu pójdzie jak z płatka ...

Cieszę się, że mogę chociaż trochę pomóc !

Regularne miesiączki i brak nieprawidłowości w budowie jajników (mam na myśli ich wielkość głównie) wskazywałaby raczej na inne niż hormonalne przyczyny trądziku, zwłaszcza biorąc pod uwagę Twój wiek. Wygrzebałam w sieci ciekawy artykuł, może Ci się przyda: http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-...doroslych.html . Informacje o Izoteku i kuracji nim (patrz: fragment artykułu o specyfiku z pochodną wit. A i komentarz pod artykułem) znajdziesz na forum http://www.izotek.pl/ . Możesz o tym preparacie wspomnieć lekarzowi z własnej inicjatywy, aczkolwiek w walce z trądzikiem jest to broń "ciężkiego kalibru", więc wcześniej powinnaś zapoznać się z ulotką leku ( http://www.leki-informacje.pl/jamnik...izotek_pil.pdf ) oraz tym tematem => https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=634105 , a dopiero potem rozważyć wszystkie "za" i "przeciw", ostatecznie decydując się na kurację Izotekiem lub rezygnując z niej. Jako że te tabletki to nie cukierki, mimo wszystko - nawet jeśli nie ma ku tematu większych podstaw - namawiałabym Cię na zbadanie (jeśli nie w ramach skierowania od lekarza, to na własną rękę niestety) poziomu następujących hormonów: estradiol, FSH, LH, prolaktyna, testosteron i TSH. Jest tylko jeden problem - najlepiej wykonać badanie na początku cyklu (nie pamiętam dokładnie, w których dniach - w razie czego zapytaj lekarza lub kogoś w labie/przychodni), więc najpierw musiałby pojawić się okres...

Co do urodzin, to przy okazji życzę Ci wszystkiego dobrego: powodzenia w życiu prywatnym i zawodowym, spełnienia marzeń, a także - w odniesieniu do tematu - dużo pozytywnego nastawienia i cierpliwości w zwalczaniu problemu ! Mam nadzieję, że w końcu osiągniesz cel !
Stary 2012-08-16, 19:00   #2297
maiia
Rozeznanie

Dziękuję za życzenia i za to, że pofatygowałaś się z pisaniem po raz drugi

O izoteku czytałam oczywiście już wcześniej, zakładałam, że jeżeli kuracja Dianą nie pomoże poproszę o nie dermatologa. Wiem o zagrożeniach wynikających z ich przyjmowania ale sądzę, że przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych przez dłuższy czas ze świadomością nawrotu problemu po ich odstawieniu jest większym ryzykiem niż kuracja izotekiem.

Po przeczytaniu Twojego postu zastanawiam się, dlaczego dostałam receptę na Dianę skro regularna miesiączka oraz brak zmian na jajnikach wyklucza zaburzenia hormonalne. Ale co w takim razie jest przyczyną trądziku? Muszę zdobyć skierowanie na badania, myślę, że któryś z hormonów jest nieprawidłowy (prócz lekkiego zawyżenia testosteronu) lub nadwrażliwy, chciałabym wiedzieć tylko jakimi argumentami przekonać lekarza..
Stary 2012-08-28, 11:30   #2298
Ela87
Zakorzenienie

Wczoraj zażyłam ostatnią tabletkę anty po trzech latach powiedziałam sobie dość. Boję się reakcji organizmu, ale mam taką malutką nadzieję, że będzie lepiej
Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-28, 20:28   #2299
moniaaa1801
Przyczajenie

Witajcie kochane Wizażanki.
Dzisiaj postanowiłam wziąć ostatnią tabletkę antykoncepcyjną. Cilest biorę od 2 lat i 3 miesięcy. Zauważyłam u siebie spore problemy żołądkowe, zawsze sobie wmawiałam, że może jednak to nie przez nie, ale chyba jednak... Wcześniej nie miałam takich problemów. Początkowo moje libido się nie zmniejszyło, ale ostatnio zauważyłam jednak znaczny spadek. Nie mam już takiej ochoty na seks jak kiedyś. A więc mam do Was pytanie. Czy muszę skontaktować się ze swoim ginekologiem czy mogę odstawić tabletki, czy są jakieś przeciwwskazania ku temu? Mój ginekolog był bardzo niemiłym człowiekiem i nigdy nie miałam ochoty do niego iść. Pewnego razu gdy zapomniałam tabletki i doszło do stosunku i poszłam do niego po radę to z taką pogardą spytał się mnie czego od niego oczekuje... Czy chciałabym tabletki 24h po chociaż i tak nic mi nie da po 48h. Myślałam, że tam się rozkleję. Człowiek idzie z problemem, a ten z pociskiem. Myślicie, że dobrą decyzję podjęłam? Co najważniejsze mój chłopak mnie wspiera i radzi mi odstawić.
moniaaa1801 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-28, 22:07   #2300
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moniaaa1801 Pokaż wiadomość
Witajcie kochane Wizażanki.
Dzisiaj postanowiłam wziąć ostatnią tabletkę antykoncepcyjną. Cilest biorę od 2 lat i 3 miesięcy. Zauważyłam u siebie spore problemy żołądkowe, zawsze sobie wmawiałam, że może jednak to nie przez nie, ale chyba jednak... Wcześniej nie miałam takich problemów. Początkowo moje libido się nie zmniejszyło, ale ostatnio zauważyłam jednak znaczny spadek. Nie mam już takiej ochoty na seks jak kiedyś. A więc mam do Was pytanie. Czy muszę skontaktować się ze swoim ginekologiem czy mogę odstawić tabletki, czy są jakieś przeciwwskazania ku temu? Mój ginekolog był bardzo niemiłym człowiekiem i nigdy nie miałam ochoty do niego iść. Pewnego razu gdy zapomniałam tabletki i doszło do stosunku i poszłam do niego po radę to z taką pogardą spytał się mnie czego od niego oczekuje... Czy chciałabym tabletki 24h po chociaż i tak nic mi nie da po 48h. Myślałam, że tam się rozkleję. Człowiek idzie z problemem, a ten z pociskiem. Myślicie, że dobrą decyzję podjęłam? Co najważniejsze mój chłopak mnie wspiera i radzi mi odstawić.
Nie musisz konsultować tej decyzji ze swoim lekarzem
Tylko pamiętaj, że po odstawieniu różne rzeczy mogą się dziać, plamienia, cykle po 15 dni, a czasami 60 dni i inne takie ;p trzeba przetrwać. Dziewczyny polecały olej z wiesiołka, podobno bardzo pomaga
Stary 2012-08-29, 10:15   #2301
moniaaa1801
Przyczajenie

Ale co z tym olejkiem z wiesołka? Wpisałam w google, ale nic specjalnego mi nie wyskoczyło. To są tabletki tak? I na co one pomagają? Właśnie w sumie też przez to, że mogę mieć rozregulowany cykl bałam się odstawić, bo moja mama jest bardzo czujna i zawsze pamięta kiedy mam okres. Często jest wkurzająca i bardzo podejrzliwa kiedy mi się np spóźnia. A teraz idę na studia i będę mieszkać we własnym mieszkaniu i nie będzie miał mnie kto kontrolować.
moniaaa1801 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-29, 10:43   #2302
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez moniaaa1801 Pokaż wiadomość
Ale co z tym olejkiem z wiesołka? Wpisałam w google, ale nic specjalnego mi nie wyskoczyło. To są tabletki tak?
To jest OLEJ z wiesiołka Może być w formie normalnego oleju, a może być w formie oleju w kapsułce

Cytat:
I na co one pomagają?
Na uregulowanie cykli, w tym po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej
Stary 2012-08-29, 15:22   #2303
Annie1441
Wtajemniczenie

dostałam pierwszy okres po odstawieniu, dokładnie w tym samym dniu co brałam tabletki, brałam 2,5 roku.. liczę że tak już zostanie i będzie regularny, bo przed braniem było kiepsko... jedyne co to kiedy brałam tabletki brzuch mnie bolał w czasie okresu raz na kilka miesięcy a dzisiaj... umieram... aczkolwiek bardziej niż brzuch boli mnie dół pleców :/
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-30, 07:51   #2304
Ifwka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Annie1441 Pokaż wiadomość
dostałam pierwszy okres po odstawieniu, dokładnie w tym samym dniu co brałam tabletki, brałam 2,5 roku.. liczę że tak już zostanie i będzie regularny, bo przed braniem było kiepsko... jedyne co to kiedy brałam tabletki brzuch mnie bolał w czasie okresu raz na kilka miesięcy a dzisiaj... umieram... aczkolwiek bardziej niż brzuch boli mnie dół pleców :/
Ja bym na to nieliczyła, pierwsze dwa po odstawieniu były jak w zegarku a potem 60 dni ciszy, i potem dopiero w miare regularnie dwa a potem już ciąża.
19.02.2013 - Oliwka
Ifwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-30, 07:53   #2305
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ifwka Pokaż wiadomość
Ja bym na to nieliczyła, pierwsze dwa po odstawieniu były jak w zegarku a potem 60 dni ciszy, i potem dopiero w miare regularnie dwa a potem już ciąża.
u mnie pierwszy jak w zegarku 30, potem 36,44, 27 teraz już 44 dni i od 3 na duphastonie na wywołanie :/
Stary 2012-08-30, 18:35   #2306
cocoyasmina
Przyczajenie

Cześć,

Ostatnio (jakoś z 1,5 miesiąca temu) popsuła mi się masakrycznie cera. Wtedy też rozpoczęłam pierwszy raz seks z moim chłopakiem. Poszłam do ginekologa po dobór antykoncepcji i przy okazji wspomniałam o kłopotach z cerą (zawsze miałam całkiem ładną cerę), miałam wysyp krostek i gul głównie na żuchwie, szyji i dekolcie oraz skroniach. Dowiedziałam się, że to raczej nietypowe miejsca i pewnie z powodów hormonalnych. Ginekolog przepisał mi bez żadnych badań Diane 35 (choć o nie poprosiłam), stwierdzając że to przez nadmiar androgenów. Dziwne bo nie mam jakiegoś owłosienia itp, jestem bardzo bardzo szczupła i zdecydowanie budową nie należę do "męskich typów kobiet" Zaczęłam brać tabletki, w sumei dzisiaj będę brała 6 Wiem jestem niecierpliwa, ale od 2 dni mam jakieś podskórne gule, których nie da się nijak zlikwidować ani zatuszować. Mam wrażenie, że jest gorzej niż było. Zrozpaczona jutro ide do dermatologa. Zrobiłam nawet dzisiaj testy tarczycy (bo przeczytałam gdzieś, że może wpływać na trądzik, a mama i babcia mają niedoczynność : wynik mój to TSH 4,28 - czyli górna granica wg. kartki). Czy może możliwe jest, że to Diane pogorszyła mi tak szybko cerę w kilka dni, bo miałam ok androgeny a ona je zachwiała? Bo być może trądzik pojawił się w wyniku zaburzeń tarczycy a Diane tylko pogorszyła, nie wiem czy odstawić czy nie? I czy mogę sobie ot tak odstawić. Planuję sie jeszcze zapisac do endokrynologa? Help już nie wiem co robić, a w lustro patrzeć już nie mogę i wstydze się siebie aż A już sporo wydałam na lekarza badania....
cocoyasmina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-31, 15:37   #2307
Annie1441
Wtajemniczenie

aha... to mnie przestraszyłyście.. brałam tabsy na regulację okresu też :/
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-31, 16:11   #2308
Hadise
Zakorzenienie

Hej
Chciałabym odstawić tabletki antykoncepcyjne.
Ostatnio kochałam się 29 sierpnia, a wczoraj 30 wzięła ostatnią tabletkę z blistra, czy już po 7 dniowej przerwie mogę przestać brać tabletki ?
Hadise jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-31, 16:12   #2309
Serenely
Zakorzenienie

Tabletek antykoncepcyjnych nie bierze się w celach regulacji miesiączki! Maj gad. Gdzie takie kretynizmy wciskają?

Hadise, odpisałam Ci już w jednym wątku, nie musisz spamować w paru.
Serenely jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-31, 16:13   #2310
Hadise
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Serenely Pokaż wiadomość
Tabletek antykoncepcyjnych nie bierze się w celach regulacji miesiączki! Maj gad. Gdzie takie kretynizmy wciskają?

Hadise, odpisałam Ci już w jednym wątku, nie musisz spamować w paru.
Sorki, chciałam napisać od razu tutaj ale pomyliłam wątki
Hadise jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości