![]() |
#2281 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Koty część II
Cytat:
![]()
![]() |
#2282 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a z wyglądu typowy mocher po 60tce Edytowane przez ktsw Czas edycji: 2011-03-16 o 13:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2283 |
Zakorzenienie
|
k.rwa, normalnie ja bym juz przestala byc mila i powiedziala jej ze jest morderca, ciekawe co ta pinda mysli o aborcji i zabijaniu niemowlat, wiecie mnie to normlanie czasem dopada ze nie nadaje sie do tego swiata
#2284 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2285 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() koty na 100% będą się trochę łapami pacać, prychać i syczeć, ale to jest normalne, trzeba dać im czas na poznanie się. Złota zasada- dopóki krew się nie leje, nie interweniować- w kociej walce jest więcej wrzasku i kotłowania się, niż walki naprawdę. Najważniejsze, żebyś cały czas pokazywała Czarusiowi, że go kochasz, głaskać go i poświęceć mu dużo uwagi, żeby nie czuł się zaniedbany. Mały kotek i tak się zajmie zabawą i zwiedzaniem, więc on sobie jakoś poradzi. No a jeśli nie chcesz narażać swojego kocisynka na taki stres, to nie bierz tego drugiego kota, bo to zawsze jest jakiś stres dla zwierzaka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2286 |
Zakorzenienie
|
Esfira padlam na widok tej fotki
![]()
#2287 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co za ludzie ![]() to z kolei mnie ktoś ostatnio wyśmiał że wysterylizowałam niewychodzącą kotkę ![]() ![]() i jak tam - kcia wróciła, dobrze się czuje? Bo chyba już po wszystkim powinno być ![]() Czy zostaje w lecznicy? Edytowane przez agusiajnw Czas edycji: 2011-03-16 o 15:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2288 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
![]() Ja bym powiedziała: - Dziękuję za informację. Należę do towarzystwa opieki nad zwierzętami i przekażę wiadomość gdzie trzeba. ![]() itd, itp
![]() |
#2289 |
Zakorzenienie
|
Pocieszcie mnie
![]() Tydzień temu w końcu wykastrowaliśmy Felka, oko jako tako zaleczona i można my było te minijajka z brzucha wydłubać (dla przypomnienia, Felek to 9-miesięczny kocurek, obustronny wnętrak). Wiem, że jeszcze trochę potrwa, zanim się mu te hormony ustabilizują, ale on nadal leje. Nawet nie znaczy, normalnie pompuje po kątach ![]() Pocieszcie mnie, że to minie... nie biję go ani nic, wycieram siki i nosze zasikane ręczniki papierowe do kuwety, staram się łapać delikwenta jak się przymierza i parę razy mi się udało umieścić siki we właściwym miejscu. Za każdym razem jak zrobi do kuwety to dostaje nagrodę... Nie wiem, może go te szwy bolą? Przed sikaniem chodzi i płacze jakiś czas.. Chyba powinnam zrobić badania moczu ![]()
#2290 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() AzjatSmok zgadzam się z Dziewczynami, że czas jest najlepszym lekarstwem... Wydaje mi się też, że fakt iż kotek teściowej jest jeszcze mały, może okazać się plusem i Czarusiowi będzie mimo wszystko łatwiej go zaakceptować, niż dorosłego kota (nawet jeśli mały jest trochę "narwany" ![]() Ktsw ech, aż nóż się w kieszeni otwiera ![]() Esfira heh rozbrajające zdjęcie ![]() Edytowane przez La Cocinerita Czas edycji: 2011-03-16 o 17:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2291 |
Zakorzenienie
|
elianka ja nie wiem co napisac,ja bym leciala do veta zaraz, ja do konca zycia nie zapomnie jak Cycek zaplakal jak dostal zastrzyk strasznie gruba igla, rob badania, jak to szwy to pol biedy ale i tak nie powinien plakac i sikac po katach jak wczesniej robil do kuwety
co do ustabilizowania hormonow Cyckowi zajelo to 2 tygodnie
#2292 |
Konto usunięte
|
Jezuuu, dziewczyny, jaka ja jestem podekscytowana!
Nie zasnę chyba dzisiaj! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2293 | ||
Zakorzenienie
|
Rybiorek nie było mnie tu jakiś czas i nie miałam okazji pozachwycać się Twoim drapakiem, normalnie szczena opada
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() a w dokacaniu mam duże doświadczenie ![]() dokocenie pierwszej znajdy mamy - drugą później obie - trzecią kocur (3 letni) mojej teściowej dokocony moim kilkuletnim kotem (jak zamieszkałam u teściów) po śmierci mojego kocura - dokocenie kocura teściowej (który wtedy miał już 5 lat) półrocznym kociakiem później już na własnym mieszkanku - dostałam od męża kociczkę (miała pół roku) dokociłam się 3 letnią kotką... później wzięłam jako wolontariuszka 7 tygodniowego kociaka (był 2 miesiące u mnie i pojechał do nowego domku... miały przyjechać wtedy do mnie 2 kociaki, ale niestety drugi umarł - nie udało się go uratować) później znalazłam - dosłownie 10 tygodniowego kociaka i przytachałam do domu (był u mnie z 3 miesiące i pojechał do nowego domku - a terrorystą był strasznym, dlatego dostał imię Dżihad) ![]() i zawsze scenariusz był ten sam - prychanie, syczenie, kotłowanie ...a później sielanka - spanko razem, jedzonko z jednej miseczki... i wspólne psoty ![]() Na dzień dzisiejszy mam 2 kotki - które właśnie śpią słodko razem, a czasem jak się zaczną bawić... to takie gonitwy odstawiają, tak się kotłują (czasem nawet leżą i boksują się tylnymi łapami po głowie) ![]() ![]() Cytat:
Nie mniej jednak niepokoi mnie to co pogrubiłam w Twoim tekście - na pewno poszłabym do weta. Z całą pewnością jest to oznaka, że coś złego się dzieje... kot nie ma jak Ci o tym powiedzieć, więc próbuje zwrócić na siebie Twoją uwagę - i dlatego może lać gdzie popadnie ![]() Może wdała mu się jakaś infekcja? Może wet schrzanił kastrację? (zasięgnęłaś opinii o swoim weterynarzu? bo z nimi też różnie bywa) Czy zauważyłaś, że Twój kot zaczął więcej pić? Czy sika tyle co zawsze, czy też więcej? - jeżeli więcej pije i więcej sika może to być oznaka niewydolności nerek... dlatego jeszcze raz podkreślam, koniecznie do weta!!!! Jeżeli uda Ci się złapać siuśki do badania to super. Zrobiłabym też badanie krwi - żeby sprawdzić poziom mocznika (jak nerki nie pracują i nie oczyszczają organizmu z toksyn - to w krwi jest dużo mocznika) - do takiego badania musisz przygotować kota - bo musi być na czczo. Żeby zaoszczędzić mu stresów - jedź do weta już przygotowana - z samego rana (dzień wcześniej daj kociakowi jeść najpóźniej koło 15-16) Kolejne pytanie - czy on sika gdzie popadnie, czy w jednym miejscu? Jeżeli upatrzył sobie stałe miejsce - postaw tam kuwetę. I jeszcze jedna sprawa - czasem zdarza się tak, że trafimy na wyjątkowego czyścioszka, który jak zrobi raz siku, to drugi raz nie pójdzie do brudnego... albo stwierdza, że jedna kuweta to za mało - bo on potrzebuje jednej do siusiania a drugiej do qupali ![]() I już ostatnie - jaki żwirek używasz? Czy zmieniałaś ostatnio żwirek? Musisz potestować, co Twojemu kociakowi będzie odpowiadać... czy drewniany, czy silikonowy, czy bentonitowy... jeżeli bentonitowy - to jaki: bezzapachowy, a może leśny, albo morski itd. Kiedyś z moim Frędzelkiem, który już nie żyje to przerabiałam - jak sypnęłam drewniany to siiiiu było obok, jak dałam silikonowy tak samo a jak bentonitowy - to hrabia tylko do bezzapachowego sikał... jak kupiłam zapachowy to siku na łóżko. Jak już doszłam do tego jaki żwirek hrabiemu pasuje - miałam spokój i siku było zawsze do kuwety. Moje obecne kocinki uwielbiają za to żwirek o zapachu lawendowym - jak wsypię nowe opakowanie do kuwety to Nikita leży w środku i się delektuje i zawsze jest wyścig, która pierwsza siknie do wyczyszczonej kuwety (mają 1 wspólną kuwetę). aaa i jeszcze mi się przypomniało - jaką masz kuwetę? Może jest za mała. A może masz zamykaną i kot się boi wchodzić do środka. A może odwrotnie - masz otwartą, a kot potrzebuje ...intymności ![]() Pokombinuj, posprawdzaj... przetestuj nowe opcje i daj znać jak poszło ![]() Edytowane przez Aninis Czas edycji: 2011-03-16 o 20:22 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2294 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() po miesiacu jak Cycek z nami zamieszkal to zaczal o tym mowic, i mowil 3 miesiace, juz myslalam ze na tym sie skonczy ale wreszcie sie zorganizowla (i mnie bo na zakupy i do pomocy potem bylam potrzebna), na razie to tylko polowa planu, niestety ale miejsca wiecej nie ma a ten dom wynajmujemy wiec nie ma jak zrobic remontu aby miec miejsce, 'silownia' jest tak zrobiona ze jest wolnostojaca i nie wymaga opierania o sciane (i nie opiera sie, taki byl plan bo to nie nasz dom i nie chcemy poniszczyc scian), w przyszlosci bedzie druga silownia podobna do niej i beda po sufitem polaczone mostem zwodzonym, czy beda staly w jednej linii czy w trojkacie to zalezy ile miejsca miec bedziemy, no ale to wszystko jak sie przeprowadzimy i drugi kot z nami zamieszka (planowany jest syberyjski ale z zyciem roznie bywa, planowalismy psa ... i pewnego dnia przyblakal sie Cyc i nas zaadoptowal ![]()
![]() |
#2295 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() bo pies służy człowiekowi... jest jego wiernym towarzyszem a kot... no cóż kot ma służących ![]() moja Nikita to syberyjka z warszawskiej hodowli Polish Prestige (jej imię w hodowli to Etain) ![]() ![]() a moja Pumella to znajdka ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2296 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2297 |
Rozeznanie
|
AzjatSmok najważniejsze to spokój. Bo nie ma się co stresować. Dadzą radę koty.
Pierwszy u mnie był kocur. Doszłam do wniosku, że musi mieć z kim się bawić i dokupiłam kotkę (róznica między nimi to rok). Weszliśmy do domu z kotką (kociak z niej jeszcze był), kocur oczywiście przybiegł przywitać. Kotke najpierw zobaczył na rękach ale nie zareagował totalnie. Postawiliśmy ją na podłodze, zero reakcji. Tylko chciał powąchać. Ale kociczka od razu zaczęła prychać, warczeć wręcz wyć. Więc zabraliśmy ją do dużego pokoju bo tam jest sporo kryjówek by mogła się schować i powolutku sama się otwierać. No i wszystko zostało wywrócone do góry nogami (nasze przyzwyczajenia). Nie tolerowała go za żadne skarby. Wystarczyło, że z daleka się na nią tylko popatrzył a ona już alarm... W nocy kocur zawsze spał z nami ale mała patafianka wepchała się na łóżko i każda próba kocura by pospać w łóżeczku kończyła się budzeniem całego domu bo mała tak się darła na niego. Po tygodniu dopiero mała zaczęła się przełamywać i jako tako zaakceptowała go w łóżku (ale w nogach). Z czasem dogadały się doskonale. ![]() Znajomi wyjeżdżali na wakacje i podrzucili nam swojego kota (w tym samym wieku co kotka). Mój kocur oczywiście od razu zaakceptował nowego kompana. A mała znów zaczęła robić jazdy.... Po kilku dniach z bezczelnością podchodziła do "tymczasa" i warczała na niego. ![]() A co do nowego kota w domu. Jeżeli ma swoje przyzwyczajenia to nie można ich zmieniać. Przykładowo kuweta. Weźcie jego kuwetę i jego żwir. Przyzwyczajcie stopniowo kotka do waszego jedzenia (albo waszego kotka do jedzenia tego drugiego). Moje koty korzystają z jednej kuwety ale jak mieliśmy tego tymczasa to miał swoją ze swoim żwirem i robił tylko tam. A moje koty robiły w obie kuwety (dla nich żadna różnica czy to piasek o zapachu truskawkowym czy taki drewniany). ![]() Tylko biedny kot miał pazurki obcięte... ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2298 |
Raczkowanie
|
Dzieuję za odpowiedzi
![]()
#2299 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do weta idziemy dzisiaj, na zdjęcie szwów i będziemy z nimi myśleć co dalej. Przychodnia jest bardzo dobra, chwalona na MIAU. Żwirku nie zmieniałam , wszystko jest jak zawsze, Felek zawsze dużo pił, od małego i dużo sikał, kuwety mamy dwie bo i koty mamy dwa ![]() ![]() Jedna jest otwarta, druga zamknięta ![]() Z nim to jest w ogóle dziwnie - właściwie to nie płacze, tylko tak "ćwierka" , mrauczy nie wiem czy znacie ten dźwięk, parę głośniej miauknie i sika gdziekolwiek, ulubione miejsce jest pod naszym łóżkiem , ale tam kuwety nie postawię ![]() A- i sika po kątach tylko wieczorem ![]() Przez cały okres po kastracji byłam w domu, bo mam urlop i obserwuję. Trzy dni po zabiegu było ok, a potem zaczął lać.CZy to możliwe, że po prostu nie podoba mu się kombinezonik? Ma taki, żeby szwów nie lizał. ---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:52 ---------- Ja jeszcze o dokoceniu - Przerabiałam to w zeszłym roku, dokacałam dorosłego kocura kociakiem. TUTAJ opisałąm swoje perypetie, wątku nie prowadzę, bo po usunięciu zdjęć straciłam do niego serce, ale powiem tylko tyle, że paskudy są teraz najlepszymi kumplami, śpią razem i liża się po tyłkach, a jak im przychodzi ochota na zabawę to tak się kotłują, że pióra lecą ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2300 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() co do babsztyla w przychodni to najgorsze jest to ze ona nawet nie zdawała sobie sprawy ze robi krzywde zywej istocie ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2301 |
Rozeznanie
|
Kto z Lublina i chciałby poznać Tygrysia?
![]() Będziemy na wystawie 26-27 marca ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2302 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() może faktycznie te szwy go bolą... Tak jak człowieka najbardziej boli wieczorem i w nocy jak ma jakieś obrażenie, to może z kotem tak samo jest ![]() w każdym bądź razie wytrzymaj aż będzie w pełni sił - wtedy będziesz się najwyżej martwić... Cytat:
![]() ![]() Myślę, że spokojnie poradzi sobie już sama dzisiaj, jeśli ma tylko zabezpieczone szwy ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2303 |
Zakorzenienie
|
sprawa się chyba wyjaśniła. Przed wizytą złapaliśmy siki i zanieśliśmy do analizy. Feluś ma lekki stan zapalny, jutro jedziemy na zastrzyk przeciwzapalny i przeciwbólowy. Mam nadzieje, że pomoże
#2304 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jeżeli tak jest - to za parę dni wszystko wróci do normy ![]() ![]() edit: doczytałam, że jutro zastrzyk A szwy zdjęte? Zaintrygowałaś mnie z tym kombinezonem dla kocura po kastracji... jakoś nie potrafię go sobie wyobrazić. U kocura przecież wszystko robi się hmm... jakby to określić - na zewnątrz... wydłubuje się jajeczka, które sobie dyndają pod ogonem ![]() Edytowane przez Aninis Czas edycji: 2011-03-17 o 19:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2305 |
Raczkowanie
|
Ktoś się wybiera na pokaz kotów rasowych w Bydgoszczy 27.03.2011 bo ja będę
![]()
#2306 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Felus mial jajeczka w srodku niestety
![]() |
#2307 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny muszę się pochwalić. Tzn podzielić dobrą wiadomością. Moja koteczka miała dziś sterylkę. Już jest w domku. Matko jak ja się cieszę. Bo bałam się straszliwie.... Bo pierwszą koteczkę straciłam właśnie oddając na sterylizację. Weterynarz uprzedził by oddzielić koty od siebie bo dość częste jest, że drugi kot może negatywnie zareagować na inaczej pachnącą kotkę, która się zatacza i inaczej zachowuje. I, że może to zepsuć relacje między kotami. (fakt, słyszałam o takich przypadkach). No ale, że znam mojego kocurka doskonale to nie oddzieliłam. Od razu podszedł do małej. Zaczął małą wylizywać po główce, łapkach itd. Później wyczuł chyba resztki krwi i zaczął brzuszek lizać odgoniłam go. Za drugim razem jak do małej podszedł to już nie odganiałam tylko obserwowałam. Troszkę ją poczyścił (w sumie nie samą ranę a sierść wokół wygolenia) i odszedł. Mała była dość dobrze wybudzona. Troszkę wystraszona ale po 5 minutach (jeszcze taka lekko wstawiona) przyszła do mnie i zaczęła się łasić i przytulać no i mruczeć. ![]() W końcu mogę odetchnąć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2308 |
Raczkowanie
|
No to fajnie że wszystko w porządku
![]()
#2309 |
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczynki
![]() Szwy zdjęte i przy okazji oddaliśmy siuśki. Tak jak mówi RYbiorek, Felek miał jajka w środku i był otwierany jak koteczka. Moja wetka nie zakłada kołnierza tylko wbij delikwenta w kombinezonik ze skarpetki ![]()
#2310 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:53.