|
|
#2281 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: mamusie listopad/grudzień 2011 cz.4
Cytat:
Mamy wybrane drugie imię i nazwisko, do niego ładnie brzmi Marlena i Tż mówi, że mogłabym mówić Lenka Ale ja chyba wole Liliane-te dwa mamy główne, ostatnio doszła nam jeszcze Martynka. I co robić...
|
|
#2282 |
|
Zadomowienie
|
Podobno te dady dostępne tylko u nich też są dobre, ale te większe 2,3,4 bo dla noworodków to nie koniecznie.
Tincia fajne imiona macie wybrane. Można zaczekać i dopasować imię do maluszka jak się na świecie pojawi
|
|
#2283 |
|
Raczkowanie
|
Witam popołudniowo
![]() Nadaję ze szpitala - jestem od poniedziałku, sprawdzają czy na pewno nie mam cukrzycy, bo miałam ciała ketonowe w moczu. Na szczęście teraz jest już ich malutko, jutro znowu robią mi krzywą cukrową (bleee) i jak wszystko będzie dobrze to w czwartek wyjdę. Plan dnia mamy bardzo ciekawy - do 6 rano trzeba zanieść mocz i zgłosić się na badanie cukru na czczo, potem słuchanie serduszka, obchód, badanie cukru 2 godz. po każdym posiłku i tak do wieczora. Wczoraj jak mnie przyjeli to miałam ktg, dziś usg - mała waży 1450g. Jak stwierdzą, że jednak mam cukrzycę, to co 3 tygodnie będę musiała być 3 doby w szpitalu na monitorowanie cukrów. Przynajmniej poznam położne, zorientuję się w zwyczajach szpitalnych. Tu dziewczyny do porodu przyjeżdżają tylko z własnymi rzeczami, torbę dla noworodka przywozi mąż później. Wiem już że 5 dni po terminie kładą na patologię, potem dają plaster mający wywołać skurcze, jak to nie działa to albo zakładają jakiś balonik albo można sobie kupić w aptece żel zmiękczający szyjkę (150-180 zł), jak nic nie zadziała to po 14 dniach po terminie rozważają cesarkę.Witam nowe mamusie |
|
|
|
#2284 | |
|
Rozeznanie
|
Hej Mamuśki Boże ile Wy piszecie
![]() Czytam i czytam i końca nie ma a wczoraj wieczorem przecież byłam i czytałam hi Ale juz dogoniłam ![]() Co do pieluszek to ja tylko Pampersy fakt, że próbowałam z innych tylko Huggis ale są masakryczne i szybciutko wróciłam do Pampersów i tak będzie teraz nawet nie będę się zastanawiała nad innymi. A co do kupowania wcześniej to jak najbardziej, za bardzo nie mam miejsca ale na szafę wrzuce i poczekają ![]() Potwierdzam, że 2-3 latka dziewczynka to najczęściej przebiera się kilka razy dziennie bo plamka, bo w reklamie zobaczyła konika Pony i się przypomniało, że ma z nim bluzeczkę no to trzeba zmienić i zawsze jakis powód się znajdzie a to majteczki nie z księżniczką tylko z Peppą albo Fiffi ale nie różowe tylko żółte i zawsze cos no ale już chyba trzeba się z tym pogodzic i tyle. A co do rozwoju dziecka i upilnowania go to mi właśnie najbardziej doskwierał czas kiedy córa już raczkowała, jeszcze nie chodziła ale juz wstawała, wszystkiego ciekawa jak nie wiem co, ciagle by coś chciała a to zobaczyć a to dotknąć szczęśliwe te chwile kiedy spała. A najlepsze jak niemowlakiem była hihi ![]() Chociaż teraz nie mogę narzekać bo jest kochana i grzeczna oczywiście w ramach rozsądku ma swoje odchyły od normy ale kto ich nie ma. A u nas jeszcze, zapomniałam o tym napisać w sobotę, mięliśmy mały wypadek, tzn. moja córa zawsze jakoś sobie radziła na schodach, nawet jak raczkowała czy juz chodziła nigdy ze schodów nie spadła - mieszkamy w domu co to sie wchodzi na górę a tutaj raptem w sobotę przeszło 3-letnia leci ze schodów i to jeszcze od samej góry do samego dołu - ja stoję na górze i się patrzę i tylko w duchu żeby się nie uderzyła o kaloryfer na dole oczywiście wykrakałam, bo jak juz spadła i się podnosiła to w ten kaloryfer główka udezryła. Rezultat taki, że kupę strachu się najadłyśmy, siniak od uderzenia w kaloryfer i tyle. Wolno spadała więc bardzo sie nie poobijała, dzisiaj ją oglądałam to nie ma żadnego siniaka także nie jest źle - no kiedyś musi być ten pierwszy raz ![]() ---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ---------- Cytat:
![]() U nas to było tak, że od dawna wiedzieliśmy, że jak będziemy mieli chłopca to będzie Juliusz ale, że pierwsza pojawiła sie dziewczynka więc szybka zmiana na Julia i już a teraz druga dziewczynka i pomysłu też nie było. Mi się podobają imiona z rosyjska (Lena, Nadia, Tatiana...chociaż ostatnio tez na Sandrę cos mnie wzięło) ale nazwisko mamy niemiecko brzmiące także miks taki, że szok ale i tak zostanie chyba Lena bo juz wszyscy do niej tak mówimy tylko Julia czasem zapomina
|
|
#2285 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tylko, że chciałabym wcześniej być zdecydowaną- ehhh... A witam nowe mamusie również. Brak mi weny, jakaś handra przyszła, nie wysypiam się, co godzinę wycieczki do toalety bodbrzusze ciśnie.. itp, itd... No i muszę wziąć się za pisanie pracy... więc z wami będę tylko "po łebkach" ---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ---------- Cytat:
|
|
#2286 | |
|
Zadomowienie
|
Agula kiedyś ten pierwszy siniak musi być
![]() Cytat:
Tincia no jak czekasz na małą to raczej wcześniej trudno się zdecydować ![]() Rudomianka ale przynajmniej dzień jakoś Ci zleci, chociaż współczuję, bo ja nie znoszę szpitali.
|
|
|
#2287 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Prawdopodobnie te ketony to błędy żywieniowe - za wcześnie kolacja (za długo na czczo) albo za mało picia. Jutro powinno się wszystko wyjaśnić - mam nadzieję, że po mojej myśli. |
|
|
|
|
#2288 |
|
Zakorzenienie
|
no łądnie,nie było mnie parę godzin,a tu chyba ze 4 godziny do nadrobienia
![]() upiekłam ciacho-jak dokończe to wrzucę zdjęcie-ale pachnei bossssko ![]() :b rzydal:co do tych różnych mazideł to każdej z nas będzie cos innego pasowało-koleżnka zachwalała ziajkę i nie dostała rozstępów,inna używała musteli i tez nie ma żadnego rozstępu-ale też żadna z nich nie ma rozstępów przed ciążą.w pzreciwieństwei do mnie-mam całe pośladki,biodra,wewnętrzn a str ud,piersi...to stare rozstępy i mam nadzieję,że nie pojawią mi się w ciązy nowe. a ten rossmanowy balsam dla kobiet w ciazy-obrzydliwie cuchnie-jak dla mnie.jest straaaaaasznie perfumowany-aż dziwne,że to dla kobiet w ciązy bo przecież często jest tak,że kobiety są wrażliwe na zapachy ---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ---------- ggoraa-o tą własnie mi piosenkę mi chodzilo fajny głosik maco do imienia Sabina-nie znam żadnej więc nie koajrzy mi sie z nikim.wg mnie czemu nie?? z tych imion co napisałaś Fallen_Angel na pewno nie wybrałabymJulii,Diany,Zos i.może Alicję OOlong-za glukozę brawo !!no żesz,znowu spać mis ię chce;/
![]() Edytowane przez dygotka8 Czas edycji: 2011-08-30 o 15:34 |
|
|
|
#2289 |
|
Raczkowanie
|
Ja u Matiego po 2 urodzinach używałam Dady z biedronki, całkiem ok. Teraz już sika na muszle, ale nie wiem jaki jest najmniejszy rozmiar zobaczę jak bedę w biedronce.
Z imion dla dziewczynki w zeszłym roku miałam w grupie w przedszkolu 4 Julki, Sylwię, Laurę, Anię, Amelkę, Zuzię, Nikolę, Wiktorię, Oliwię, Cecylię. Gdybym miała dziewczynkę to byłaby właśnie Laura, Zuzia, Emilka, Maja albo Weronika.
|
#2290 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny pomóżcie w poniedziałek mamy z Tż-tem drugą rocznicę ślubu i nie mam pomysłu na prezent
Chciałam zrobić Tż-towi niespodziankę : zarezerwować pokuj w Kazimierzu Dolnym na weekend,spakować go i zawieść na miejsce nic nie mówiąc.Niestety pracuje w sobote i nie może wziąć wolnego Nie mam pomysłu co zorganizować na ten dzień,chciąłbym żeby był wyjątkowy ...
|
#2291 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja przeglądam w necie listę imion i ajkoś zadne do mnie nie przemawia ![]() ---------- Dopisano o 15:44 ---------- Poprzedni post napisano o 15:38 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ---------- Agulan82-podejrzewam,że się strachu najadłas jak córcia spadała ze schodów-ileż to ja razy spadłam ze schodów,w tym i drewniane i całkowicie betonowe...jak sobie przypomnę to brrrrr
![]() Edytowane przez dygotka8 Czas edycji: 2011-08-30 o 15:40 |
||
|
|
|
#2292 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zawsze mam problem z prezentem i niespodzianką, bo się wygadam ![]() Cytat:
![]() Typy mam, ale na które się zdecydować to nie wiem
|
|
|
#2293 |
|
Przyczajenie
|
[QUOTE=Paula__22;29088124]Ja u Matiego po 2 urodzinach używałam Dady z biedronki, całkiem ok. Teraz już sika na muszle, ale nie wiem jaki jest najmniejszy rozmiar zobaczę jak bedę w biedronce.
Z imion dla dziewczynki w zeszłym roku miałam w grupie w przedszkolu 4 Julki, Sylwię, Laurę, Anię, Amelkę, Zuzię, Nikolę, Wiktorię, Oliwię, Cecylię. Cześć dziewczyny, ![]() a czy słyszałyście coś o pieluchach z rossmana? widziałam, że też mają tańsze wersje, również new born |
|
|
|
#2294 |
|
Zakorzenienie
|
ja kupowałam w rozmiarze 4 i te rossmanowskie BabyDream i biedronkowe Dada
najlepsze są Pampersy, potem chyba Dada - są jakby cieńsze i miększe od rossmanowskich i maja elastyczne boczki, chociaż ostatecznie nie wiem, bo dopiero pierwsza paczkę testujemy Dada w mniejszych rozmiarach 1-3, jak testowałam cokolwiek poza Pampersem, to były odparzenia lub przesikania - testowałam Huggis, Babydream i jakies z Lidla, koszmarna cerata,ale to nie były Toujours |
|
|
|
#2295 |
|
Przyczajenie
|
czyli wychodzi na to, że na początek najlepiej pampersy, a za jakiś czas (zależny niestety od portfela) można rozejrzeć się za tańszymi
|
|
|
|
#2296 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też mam problem żeby się nie wygadać Może rzeczywiście zrobię kolację przy świecach w domku lub może pójdziemy do jakiejś włoskiej restauracji - oboje uwielbiamy kuchnie włoską
|
|
#2297 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Albo możesz cannelloni przygotować, lasagne itp. Też przepadam za włoską kuchnią od razu głodna się zrobiłam ![]() Oolong nie ma zmiłuj, jednak pampersy na początek najlepsze
Edytowane przez Ona231 Czas edycji: 2011-08-30 o 16:20 |
|
|
|
|
#2298 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pisze o alergenach w kosmetykach... A raczej musze napisać, jeszcze nie piszę
|
|
#2299 |
|
Zakorzenienie
|
za wszystkie dzisiejsze wizytyfatal a może jakiś leżaczek czy mate edu... albo krzesełko do karmienia ![]() oolong fatal za wynikiFallen z tej listy najbardziej podoba mi się Alicja (znam kilka i to bardzo sympatyczne dziewczyny ) a Sabina też mi się źle kojarzy, coś w tym chyba jest![]() a ze mnie osioł jaki, gotowałam dżem i zamiast cukru wsypałam mąki dobrze, że zauważyłam przed wymieszaniem
|
|
|
|
#2300 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tincia taki już nasz stan raz czujemy się lepiej raz gorzej ![]() Fajny temat Ciekawy na pewno ![]() Muffinko
|
|
|
#2301 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jutro na obiadek zrobię risotto z grzybami
|
|
#2302 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale mimo wszystko smacznego życzę
|
|
|
#2303 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dziekuję Ja sataram się nie jeść grzybów, więc pewnie będę jutro wybierać między ryżem ale smak zostanie
|
|
#2304 |
|
Zadomowienie
|
Owieczko grzybami bym się nie przejmowała, za bardzo białego ryżu jeść nie mogę bo mi cukier skacze
Dlatego makaron tylko pełnoziarnisty, ryż brązowy itp
|
|
#2305 |
|
Zakorzenienie
|
ja zaraz sos do spaghetti będę robiła z pomidorków takich domowych-nie tam jakies badzieiwie z puszki
mysląłm,że tz wróci póxniej a ja jeszcze ciacha nie skończyłam
|
#2306 |
|
Wtajemniczenie
|
muffinka90
Dziękuję za podpowiedzi, ale krzesełko do karmienia mam, że tak powiem wypasione po siostrzenicach, maty sztuk 2 i bujaczki też 2. |
|
|
|
#2307 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jak pisałaś... kwestia gustu... ja osobiście nie czuje nic cuchnącego, znam dziewczyny co korzystają, ale nawet gdzieś na wisazu było, że niektórym zapach przeszkadza jak ze wszystkim, sprawa indywidualna
kolejna wizyta ---> 23.09 08:00 22t 4d - 422 gramy miłości 30t 1d - ? |
|
|
|
|
#2308 |
|
Zakorzenienie
|
Jejciu ja tylko chodze i jem, ale mi sie nie chce jeść a jem
|
|
#2309 |
|
Zadomowienie
|
Witam nowe mamusie
DYGOTKA a jakie ciacho robisz? ja dzisiaj sernik z morelami ![]() Kolejna wrześnióweczka rozpakowana, oj niedługo na nas pora... |
|
|
|
#2310 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
j awlasnie nad pampkami mysle bo bodaj nawet u mam lipcowek majówek wiekszosc narzekała :/ ... kurde... gdyby były 1 ne to byloby super, bo wybor maly., a tak to badz czlowieku madry co maluchowi przypasuje
kolejna wizyta ---> 23.09 08:00 22t 4d - 422 gramy miłości 30t 1d - ? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:08.

Ale ja chyba wole Liliane-te dwa mamy główne, ostatnio doszła nam jeszcze Martynka. I co robić... 

Chciałam zrobić Tż-towi niespodziankę : zarezerwować pokuj w Kazimierzu Dolnym na weekend,spakować go i zawieść na miejsce nic nie mówiąc.Niestety pracuje w sobote i nie może wziąć wolnego 

za wszystkie dzisiejsze wizyty
za wyniki
dobrze, że zauważyłam przed wymieszaniem