Mamy tutaj swoją bazę - czyli już trzy lata razem. XI-XII.2009 - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-10-16, 10:09   #2281
gucia6
Zakorzenienie

Dot.: Mamy tutaj swoją bazę - czyli już trzy lata razem. XI-XII.2009

Cytat:
Napisane przez karenina19 Pokaż wiadomość
Pociesze cie, ze nie tylko w Pl tak jest, ale chyba wszedzie - wszedzie maja lepiej, gdzie nas nie ma...taka ludzka natura
faktycznie, masz rację, to nie tylko PL...
najzwyczajniej z takim traktowaniem sprawy póki co spotkałam się tylko i wyłącznie w obcowaniu z rodakami

---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:07 ----------

z tego wszystkiego zapomniałam napisać, że zaproszenia są genialne
Stary 2013-10-16, 10:22   #2282
konspiracja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pietrusia Pokaż wiadomość
konspi jak sie jej pytam to mówi, że sie jej w przedszkolu nudzi, że ona tęskni za Anią i chce być z nią w domu wiec myślę, że to jej wymysł tylko jest.... ale jak ona ma takie przerwy to jak ma sie przyzwyczaić..
Też mi na wymysł wygląda. To fakt - częste choroby komplikują wszystko...

Cytat:
Napisane przez katekatee Pokaż wiadomość
Bardzo śmieszne:cool : Ja nie jestem ekspertem urodzinowym jak Kamila i mi ten przyrost minusowy akurat odpowiada A Ty zapraszasz kolegów Stasia? Ja CI powiem że koledzy WIkiego sa jeszcze do przejścia ale już rodzice to straszne snoby są, nie mówię że wszyscy ale niektórzy to och ach z kilometra bije...
Można zrobić chyba imprezę dla samych dzieci, nie?

Cytat:
Napisane przez gucia6 Pokaż wiadomość
co do pierwszego... wiem co czujesz, mam podobne odczucia...
no Karenina, przecież życie zagranicą to przecież kuźwa jest mlekiem i miodem płynące, co? jeszcze ociekające złotymi talarami
Też myślę że troche niepotrzebnie sie uniosłyście...

Bo jednak przytoczone zabawki dla WIĘKSZOśCi w Pl będą za drogie. Jak jest w De - nie wiem jednak z samych relacji EUR do złotówki wygląda na to że troszkę lepiej. Z samej sytuacji gospodarczej danego kraju, siły nabywczej pieniądza i relatywnego koszyka nabywanych dóbr zaryzykowałabym jednak hipotezę że większa ilość Niemców będzie sobie mogła na tę sama zabawkę pozwolić, niż za tę samą cenę - liczba Polaków
Tylko to miałam na myśli i myślę, że KAte też piszac o realiach niemieckich.

Cytat:

Myślę że się trochę zagalopowałyście z tymi tekstami odnośnie życia w Polsce i za granicą, nikt nie pisał że tam jest super łatwe życie i że pieniądze spadają z nieba.... Jeśli Kamila pokazywała nam zabawki w cenie około 200 euro to wyraziłyśmy z Konspi swoje zdanie, wydawało mi się że jeśli pokazuje takie zabawki to ma możliwości zakupu takiej zabawki, a to że odniosłam się do niemieckich realiów nie wskazywało wcale na to że wy tam macie coś za darmo.

Cytat:
a ja myślę, że kuleje polska mentalność i myślenie, że jak ktoś mieszka za granicą, to od razu ma niewiadomo jakie kokosy

ciebie zniesmaczają nasze komentarze, mnie zniesmaczają i dość mocno wkur.wiają wyobrażenia, że w DE to jest niewiadomo jak bosko i zaje.biście

także myślę, że następnym razem zanim powiesz coś nt zagranicznych realiów, pomyśl, że ten ktoś gdzie indziej może mieć zupełnie inne spojrzenie na sprawę
To, jak sie żyje naprawdę w danym kraju, to zupełnie inna bajka. Zwłaszcza jeśli mówimy nie o rodowitych Niemcach np...tylko o osobach które gdzieś wyemigrowały.

I nie krzycz Guciu o stereotypach, bo uważam że nie masz racji...
Zwłaszcza jak w ostatnich czasach tyle osób wyjechało do Anglii, Irlandii itd. Teraz stereotyp jeśli już jest taki, że i owszem można wyjechać i sie czegoś dorobić i nie brać kredytu jak w PL, ale jest to ciężki zachrzan i trzeba byc naprawdę mocno zdetrminowanym... żeby np po studiach decydować sie na pracę na zmywaku czy w fabryce... ja nie zazdroszczę...

Poza tym jest jeszcze kwestia bycia zawsze tym obcym, nigdy nie u siebie - co tu dużo mówić - wysoka cena.

Ja uważam ze polska mentalność sie zmieniła - i raczej nikt Wam tak bardzo mieszkania za granicą nie zazdrości
Co innego byłoby pewnie dawniej, jak my byliśmy mali czy w szkole to i owszem... jak ktoś miał tatę na kontrakcie było czego zazdrościć - gum donald, firmowych jeansów, tego że ktoś w ogole wyjechał zagranicę - Tak, wtedy to funkcjonowało jako "kraina mlekiem i miodem płynąca" - bo u nas nie było nic. Teraz myślę ze patrzy sie już na to troszkę inaczej.

Zresztą w obecnej sytuacji chyba nie jest tak trudno wyjechać prawda? I jeśli tylko ktoś chce - zrobi sobie rachunek zysków i strat i proszę bardzo - droga wolna. Świat cały czeka

Cytat:

A co do zycia w Pl to przeciez nic o tym nie pisalam...mam kolezanke w Pl, ktorej pokazalam ten zamek i ktora bez mrugniecia okiem poprosila mnie o zamowienie go dla niej z tej strony i teraz jeszcze mysli o tym, zebym jej to wyslala wiec dojda jej niemale koszty przesylki.
Czy powinnam z zwiazku z tym snuc wyobrazenia o tym jak to sie w Pl slodko zyje i na co kogo stac..? Nie i daleko mi do tego, bo znam zycie troche lepiej...
Cytat:
[FONT=Comic Sans MS][SIZE=2]
Kate... Jak pisalam powyzej, to ze dana osoba ma w danym momencie mozliwosc zakupu danej rzeczy nie swiadczy w zadnym procencie o tym jak sie ogolnie zyje w danym kraju i nie ma z tym nic wspolnego...chyba jest to logiczne..?
Oczywiscie że tak. Jednak wyjątek nie stanowi reguły.
Mówimy o większości.
Każdy krawiec kraje jak mu materiału staje i nic w tym dziwnego

Zresztą nie mam tu zamiaru robić nikomu analizy fionansowej, ale nawet biorąc pod uwagę Ciebie i Gucię choć zyjecie w tym samym kraju też możecie mieć rózne "możlwości zakupu danej rzeczy" bo jak pokazywałaś ostatnio strój pirata to Gucia tez napisała że jest za drogi

Cytat:
Darowac to ja sobie moge wiele rzeczy - wstawianie zdjec André, zdjec zaproszen, pisania o sobie itp.
Czy to groźby?

To nie, nie rób nam tego...

Cytat:
Nikogo nie obrazilam, nie odnioslam sie w sposob niekulturalny...
W koncu dlatego spotykamy sie tutaj, zeby wymieniac sie tym, co mamy do powiedzenia i zeby reszta wypowiedziala sie, co o tym sadzi...

I nie rozumiem - ktos poczul sie urazony przytoczonym przez mnie zartem..?
Jakos w to nie wierze...
Ja sie nie poczułam urażona - ale kawały o Polakach w De to sa dopiero stereotypy...
Co prawda ten był o "facecie" ale zacytowałaś go w takiej chwili, że... mnie nie śmieszy osobiście , ale rzecz gustu

Cytat:
Tez tak czesto robie, bo po pierwsze André tak przezywa gdziekolwiek idziemy a po drugie opowiada wszystkim napotkanym osobom gdzie wlasnie idziemy i co bedziemy robili...

A u nas nie zawsze sie tak da... bo czasem od razu jest ryk , że mama nie chce powiedzieć... czasem kupi tekst o niespodziance, ale różnie z tym ostatnio

Cytat:

Witam

tort juz w przedszkolu i powiem tylko, ze mina André jak go zobaczyl rano wynagrodzila wszystkie chwile zwiatpienia...

I tak szczerze mowiac wcale ten tort nie jest jakis specjalnie trudny, myslalam, ze bedzie duzo gorzej...

Zrobilam Tort Teczowy, pietrowy.
Wyszly mi idealne kolory ciasta, tylko z kremem troche przekombinowalam... chcialam w sumie zrobic bialy, zeby byl ladny kontrast z kolorami, ale koniec koncow zaczelam bawic sie niebieskim barwnikiem i gorne pietro jest jasno niebieskie, dolne lekko ciemniejsze i pomiedzy takie jeszcze ciemniejsze kuleczki niebieskie.
Ale ladnie wyszlo, jestem w miare zadowolona...
Pokażesz? Może nabiorę ochoty na krzesanie
Skąd miałaś barwnik niebieski?

---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:19 ----------

Gucia, ja to samo - z tego wszystkiego

Karenina - zaproszenia BOMBA!!!!
Chyba dobijesz nas tym tortem,ale tak, tak chcemy

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą

Edytowane przez konspiracja
Czas edycji: 2013-10-16 o 10:21
konspiracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-16, 10:43   #2283
gucia6
Zakorzenienie

czyli jednym słowem pozostaje mi opcja "buzia w ciup" i się nie odzywać ... fajnie
Stary 2013-10-16, 10:47   #2284
konspiracja
Zakorzenienie

Cytat:
czyli jednym słowem pozostaje mi opcja "buzia w ciup" i się nie odzywać ... fajnie
A ktoś tak napisał????

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą
Stary 2013-10-16, 11:03   #2285
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez konspiracja Pokaż wiadomość
A ktoś tak napisał????
nie, ale nic innego mi nie pozostaje... w końcu ani nie mam racji i się niepotrzebnie unoszę
a w ogóle to przepraszam, że mam inne zdanie, inny punkt widzenia i inne doświadczenia niż cała reszta
Stary 2013-10-16, 11:20   #2286
karenina19
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to karenina19

Cytat:
faktycznie, masz rację, to nie tylko PL...
najzwyczajniej z takim traktowaniem sprawy póki co spotkałam się tylko i wyłącznie w obcowaniu z rodakami

Naprawde wszedzie jest tak...ale w Pl jest to pewnie jeszcze utrwalone ze zrozumialych wzgledow historycznych. Kiedys Polacy mieli naprawde ciezko...

Cytat:
z tego wszystkiego zapomniałam napisać, że zaproszenia są genialne

Cytat:
Też myślę że troche niepotrzebnie sie uniosłyście...

Nie wiem jak wy, ale ja tam unosilam sie wczoraj wieczorem w kuchni jesli juz...tutaj ani troche...
Cytat:
Bo jednak przytoczone zabawki dla WIĘKSZOśCi w Pl będą za drogie. Jak jest w De - nie wiem jednak z samych relacji EUR do złotówki wygląda na to że troszkę lepiej. Z samej sytuacji gospodarczej danego kraju, siły nabywczej pieniądza i relatywnego koszyka nabywanych dóbr zaryzykowałabym jednak hipotezę że większa ilość Niemców będzie sobie mogła na tę sama zabawkę pozwolić, niż za tę samą cenę - liczba Polaków

Uwierz mi na slowo - dla wiekszosci moich znajomych tutaj jest to zaporowa cena jak na zabawke.

Co do powyzszego to jakas gazeta w Pl - nie pamietam ktora, ale tez dostepna online - zrobila jakis czas raport porownawczy tego, na co stac przecietengo Niemca i Polaka i to dopiero bylo ciekawe..Przypisali tam Niemcom takie zarobki miesieczne, ze Polacy mieszkajacy w Niemczech w komentarzach byli mega oburzeni...
Cytat:
Poza tym jest jeszcze kwestia bycia zawsze tym obcym, nigdy nie u siebie - co tu dużo mówić - wysoka cena.

Tu sie nie zgodze - w czasie takiej globalizacji jak dzisiaj mozna sie wszedzie czuc jak u siebie, jedynie kwestia intergracji i podejscia Wiem po sobie...
Cytat:
Zresztą w obecnej sytuacji chyba nie jest tak trudno wyjechać prawda? I jeśli tylko ktoś chce - zrobi sobie rachunek zysków i strat i proszę bardzo - droga wolna. Świat cały czeka

Dokladnie

Cytat:
Zresztą nie mam tu zamiaru robić nikomu analizy fionansowej, ale nawet biorąc pod uwagę Ciebie i Gucię choć zyjecie w tym samym kraju też możecie mieć rózne "możlwości zakupu danej rzeczy" bo jak pokazywałaś ostatnio strój pirata to Gucia tez napisała że jest za drogi

No i super.

Cytat:
Czy to groźby?

Eeee gdzie tam...
Tylko stwierdzenie faktu, ze nadal mam zamiar szczerze pisac, co mi w glowie siedzi, bo "darowanie sobie" nie jest w moim stylu...

Cytat:
Ja sie nie poczułam urażona - ale kawały o Polakach w De to sa dopiero stereotypy...
Co prawda ten był o "facecie" ale zacytowałaś go w takiej chwili, że... mnie nie śmieszy osobiście , ale rzecz gustu

Pewnie, i dlatego wszyscy juz - z Niemcami na czele - traktuja je tylko na zasadzie zartu.

A zarty o Niemcach...

Cytat:
A u nas nie zawsze sie tak da... bo czasem od razu jest ryk , że mama nie chce powiedzieć... czasem kupi tekst o niespodziance, ale różnie z tym ostatnio

Cytat:
Pokażesz? Może nabiorę ochoty na krzesanie
Skąd miałaś barwnik niebieski?

Kurcze, nie mam zadnego zdjecia... Z tego wszystkiego nie pomyslalam...ale on naprawde z zewnatrzy jest zwykly, bo chodzilo mi o element zaskoczenia kolorami w srodku...
Ale moze panie w przedszkolu jak zrobia jakies fotki to mi dadza...

A wlasnie - moge wszystkim polecic najlepsze barwniki, jakie znam firmy Witon. Ja mam w zelu, sa tak mega intensywne, wydajne, piekne kolory i w ogole jestem zachwycona
Mam zestaw 8 kolorow, ale mozna kupic 3 kolory podstawowe i mieszac, naprawde sa latwe w uzyciu

Cytat:
Karenina - zaproszenia BOMBA!!!!
Chyba dobijesz nas tym tortem,ale tak, tak chcemy

Tortem nikogo nie dobije, bo fakt, ze w srodku jest sliczny - jak to tort teczowy - ale z zewnatrz jak pisalam dosc zwykly jak na moj gust, ale zapomnialam napisac, ze posypalam go troszke takim jadalnym brokatem niebieskim i bialym i bardzo ladnie sie mienil w sztucznym swietle

Cytat:

Cos mi to do ciebie nie pasuje (zeby nie bylo - to komplement)

Ekhm....

Tak tylko chcialam nadmienic, ze moj synek ma od dzisiaj 4 latka...

Edytowane przez karenina19
Czas edycji: 2013-10-16 o 11:24
karenina19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-16, 11:44   #2287
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
wow... kiedy to minęło

Andre, wszystkiego najlepszego, zdrowia i uśmiechu, samych radosnych dni

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-16, 11:45   #2288
konspiracja
Zakorzenienie

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA ANDRE

Dużo uśmiechu, zdrówka i co dzień wiele tematów do opowiadania!

( Boszzz.... ale z nas gapy....)

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą

Edytowane przez konspiracja
Czas edycji: 2013-10-16 o 11:55
Stary 2013-10-16, 11:47   #2289
gochaa_p
Zakorzenienie

Cytat:

[/SIZE][/FONT]
ANDRE wszystkiego dobrego
gochaa_p jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-16, 11:57   #2290
karenina19
Zakorzenienie

Cytat:
wow... kiedy to minęło

Andre, wszystkiego najlepszego, zdrowia i uśmiechu, samych radosnych dni

Cytat:
WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA ANDRE

Dużo uśmiechu, zdrówka i co dzień wiele tematów do opowiadania!

( Boszzz.... ale z nas gapy....)

Fakt ale za to moje ulubione...

Cytat:
Napisane przez gochaa_p Pokaż wiadomość
ANDRE wszystkiego dobrego

Stary 2013-10-16, 12:04   #2291
gucia6
Zakorzenienie

jeszcze mały gratisik dla jubilata
Stary 2013-10-16, 12:53   #2292
kachula27
Zakorzenienie

Cytat:
z takiej wady czyli z + sie wyrasta. może wyrosnąć a nie musi ale powinno mu się z czasem zmniejszyc. Okulary nie mają wpływu na leczenie tylko pomagają w życiu, czyli w dobrym widzeniu.
Nie będę nigdzie się konsultować ponownie bo mam zaufanie do tj lekarki, zresztą to i tak najpierw jest komputerowe, potem dno oka itd.
Czyli mamusie - jak tylko macie podejrzenia, dzieci mrużą oczy, patrzą z bliska, mocno się koncentrują patrząc na coś - walcie do oklusty!

Ja miałam 3 latka jak zaczełąm nosić, przestałąm w pirwszej klasie liceum i teraz od 7 lat noszę do czytania, kompa,tv. Wojtek ma wadę wrodzoną , odziedziczoną po mnie :/ niestety
Moj Mati tez niestety wade wzroku odziedziczył po mniedo tego podczas operacji miał uszkodzony jakis nerw wzrokowy i na lewe oko widzi baaardzo zle

Cytat:

Hehehe...tak dobrze to nie mam, bo jednak musialam kupic, ale cena byla w miare normalna

Wiem wiem...chodzilo mi tylko o to, ze nie chcialbym siac ploty, ze w De to zyje sie taaaak super i na luzie, ze takie prezenciki sa na porzadku dziennym...bo nie sa

Ooooj bedziesz krzesala...jak ja od kilku dni...i tak do niedzieli...

Wow...
dobrze, ze zauwazylas i poszlas do specjalisty.
Trzymam kciuki, zeby wada sie cofnela

U nas bedzie 10 dzieci + rodzenstwo (3-4) + rodzice, + kilkoro wujkow i cioc...

Moze niech sie babcia wykaze..?

Oj tak, takie katary i uszy robia swoje...Kiedy macie kontrole? Kciuki beda

Od nas maly dostanie Statek piracki.
Moge napisac, co wlozylam do Kosza Urodzinowego dla Gosci André: helikopter, akcesoria pirackie i rycerskie z PlayMobil, ksiazki tematyczne ...

Wiem, ze to cie nie pocieszy, ale takie sa uroki poczatkow przedszkola...

Witam

melduje, ze zaproszenia rozdane (przy czym dzieci, ktore ich nie dostaly plakaly, ze "tez chca statek"...), ciasto na tort zrobione, wieczorem bedzie dekorowane...taka jest przynajmniej wersja optymistyczna...

Bylam kupic juz balony i udalo mi sie znalezc fajne: jedne z imieniem André, drugie z cyfra 4 i trzecie z czaszkami, rekinami itp, swieczki (4 sztuki: statek, czaszka, skrzynia skarbow, kotwica), zestawy talerzykow/kubeczkow/serwetek itp. dla dzieci z motywami pirackimi...czy ktos moze mi wytlumaczyc dlaczego wszystko, co ma zwiazek z piratami ma symbol czaszki..?

Powiedzcie, czy jak dla dzieciakow beda pirackie klapy na oko i papierowy kapelusz pirata (beda juz wyciete i sklejone, dziecko musi tylko ozdobic tak jak mu sie podoba) to wystarczy to jako prezent dla gosci?
Nie musze chyba robic zadnych drobnych upominkow jak w zeszlym roku, prawda..?

...sorry, ze tak o sobie, ale jestem w stresie... ...nie wiem jak dam rade dzisiaj z dekoracja tego cholernego tortu...

Karenina Ty zdolniacho,zaproszenia cudne
A torcik to Madzia chyba kiedys dla Grzesia tez robila taki kolorowy o ile dobrze pamietam

Cytat:

To pozory tylko ...

Znaczy, ze to zaden stres..?

Dokladnie jak napisalas - dzieci sa ok, one beda prawie zawsze zadowolone, ale rodzice...rodzice to inna bajka...

Chcecie rzucic okiem na zaproszenia?
Załącznik 5446016
Mialam maly problem z zamknieciem, ale wykombinowalam takie cos i wszystko ladnie dziala Załącznik 5446017
Poniewaz André chcial statek to musial byc statek...
Otwieramy...Załącznik 5446018Załącznik 5446019Załącznik 5446020Załącznik 5446021
Tekst byl ukryty pod duzym zaglem Załącznik 5446022Załącznik 5446023
Cala "flota" Załącznik 5446024

CUDO!!w zyciu bym takiego czegos nie zrobila

No i NALEPSZE ZYCZONKA URODZINOWE DLA NASZEGO PIERWSZEGO WĄTKOWEGO CZTEROLATKA ANDRE:r oza:

Mateuszek jest z nami od 03,11,2009

http://suwaczki.slub-wesele.pl/200911031762.html

Odchudzanko od 28,01,13
Jest mnie mniej o 19,5kg
kachula27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-16, 13:09   #2293
karenina19
Zakorzenienie

Cytat:
jeszcze mały gratisik dla jubilata

Skad masz ta emotke??

Cytat:
Napisane przez kachula27 Pokaż wiadomość
Karenina Ty zdolniacho,zaproszenia cudne
A torcik to Madzia chyba kiedys dla Grzesia tez robila taki kolorowy o ile dobrze pamietam

CUDO!!w zyciu bym takiego czegos nie zrobila

No i NALEPSZE ZYCZONKA URODZINOWE DLA NASZEGO PIERWSZEGO WĄTKOWEGO CZTEROLATKA ANDRE:r oza:

Tak Madzia tez robila i pamietam, ze byl tylko ze ja robilam troszke inny, bo z biszkopta, bo lepszy w smaku - lzejszy, delikatny i bardziej puszysty, cytrynowy a smaku

Stary 2013-10-16, 13:16   #2294
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:

Skad masz ta emotke??
z innego wątku
Stary 2013-10-16, 13:18   #2295
DiTu77
Zakorzenienie

Dla Andre śliczny kwiatek z Okazji Ukończenia 4 latek
Bo to całkiem niezła gratka mieć skończone 4 latka
DiTu77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-16, 13:26   #2296
konspiracja
Zakorzenienie

Cytat:
nie, ale nic innego mi nie pozostaje... w końcu ani nie mam racji i się niepotrzebnie unoszę
a w ogóle to przepraszam, że mam inne zdanie, inny punkt widzenia i inne doświadczenia niż cała reszta
Jaka cała reszta? Tylko ja i Kate. Cała reszta nie ma zdania/nie wypowiada sie/nie dyskutuje/ ma to w co tu dużo mówić... Może tylko dla mnie i Kate ten zamek wydał sie za drogi, bo nikt inny przecież sie nie odezwał...

Cytat:

Co do powyzszego to jakas gazeta w Pl - nie pamietam ktora, ale tez dostepna online - zrobila jakis czas raport porownawczy tego, na co stac przecietengo Niemca i Polaka i to dopiero bylo ciekawe..Przypisali tam Niemcom takie zarobki miesieczne, ze Polacy mieszkajacy w Niemczech w komentarzach byli mega oburzeni...
Może to był Newsweek?
Karenina, no prosze Cie... przecież Ty masz na bieżąco kontakt z Pl, przynajmniej raz w roku jesteś w kraju...

Cytat:

Tu sie nie zgodze - w czasie takiej globalizacji jak dzisiaj mozna sie wszedzie czuc jak u siebie, jedynie kwestia intergracji i podejscia Wiem po sobie...
Nie każdy niestety ma takie podejście i większość ma z tym jednak problem...

Cytat:
nadal mam zamiar szczerze pisac, co mi w glowie siedzi, bo "darowanie sobie" nie jest w moim stylu...
:cmok: i bardzo dobrze Siostro! Tylko dzięki temu ten wątek w ogóle żyje jeszcze... ledwo bo ledwo...

Jak mogłaś nie zrobić zdjecia?

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą
Stary 2013-10-16, 16:37   #2297
katekatee
Zadomowienie

Po pierwsze to DUŻO ZDRÓWKA I WSZYSTKIEGO CO NAJLEPSZE DLA NASZEGO PIERWSZEGO 4 LATKA ANDRE

Cytat:
a ja myślę, że kuleje polska mentalność i myślenie, że jak ktoś mieszka za granicą, to od razu ma niewiadomo jakie kokosy

zresztą nawet nie chodzi o to... jak kogoś stac, to taką zabawkę kupi, niezależnie od miejsca zamieszkania... i przypinanie od razu etykietki, że "niemieckie realia" to trochę nie na miejscu

także punkt widzenia zależy od punktu siedzenia

ciebie zniesmaczają nasze komentarze, mnie zniesmaczają i dość mocno wkur.wiają wyobrażenia, że w DE to jest niewiadomo jak bosko i zaje.biście
Ja nie mogę dziewczyny Wy chyba macie jakiś uraz na temat tych niemieckich realiów i to by było na tyle w tym temacie JA NIE NAPISAŁAM ŻE W NIEMCZECH JEST NIEWIADOMO JAK BOSKO I ZA☠☠☠IŚCIE!!! Proszę czytać ze zrozumieniem! Z tych zabawek które Kamila pokazywała i dość często pokazuje wysunęłam wniosek że niemieckie realia na to pozwalają, ale nie powiedziałam że te niemieckie realia są za darmo i pieniądze lecą z nieba!!!

Cytat:

A ja mysle, ze nie to nie jest zreszta kwestia myslenia, tylko doswiadczen...porozmawiaj sobie z osobami mieszkajacymi poza krajem

Nie interesuje mnie co myślą inni, ja nie uważam że życie za granicą jest prostsze od zycia w polsce. A tym bardziej że pieniądze tam lecą z niebe.
Po raz kolejny powtórzę że byc może zbyt często słuchacie tekstów typu jak Wam jest super łatwo i jak to się fajnie nie żyje, że każdy komentarz bijący w tą stronę wrzucacie do jednego wora...

---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ----------

Cytat:

Tylko to miałam na myśli i myślę, że KAte też piszac o realiach niemieckich.
Dokładnie i powiem szczerze że w życiu nie spodziewałam się takiej reakcji od Was, że Was to aż tak ruszy. I byłam pewna że Konspi tą sprawę odbierze dokładnie w taki sposób jak odebrałam ja więc jesteśmy 2:2 w odczuciach, czyli wychodzi na to że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia więc lepiej chyba zakończyć temat

http://suwaczki.slub-wesele.pl/200910201762.html

Edytowane przez katekatee
Czas edycji: 2013-10-16 o 16:22
katekatee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-16, 17:10   #2298
zebra666
Zakorzenienie

Andre kochany wszystkiego najlepszego

zebra666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-16, 19:13   #2299
gochaa_p
Zakorzenienie

Cytat:
Jaka cała reszta? Tylko ja i Kate. Cała reszta nie ma zdania/nie wypowiada sie/nie dyskutuje/ ma to w co tu dużo mówić... Może tylko dla mnie i Kate ten zamek wydał sie za drogi, bo nikt inny przecież sie nie odezwał...

I]
owszem ja mam to w czterech literach bo to jest sprawa tylko i wyłącznie Kareniny i jej męża jakie zabawki ( i za ile) kupuje Andre.
Realia PL czy DE - to nie jest sprawa do porównania bo są ludzie różnej majętności i tutaj - i tam.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-16, 19:39   #2300
katekatee
Zadomowienie

Cytat:
owszem ja mam to w czterech literach bo to jest sprawa tylko i wyłącznie Kareniny i jej męża jakie zabawki ( i za ile) kupuje Andre.
Realia PL czy DE - to nie jest sprawa do porównania bo są ludzie różnej majętności i tutaj - i tam.
Wypowiedziałas się tak jakbyśy z Konspi były jakieś wścibskie i interesowały się jakie i za ile zabawki kupuje Karenina a przecież ona sama te zabawki pokazała Ale to że masz to w czterech literach to zawsze jakieś zdanie, pewnie podobnie jak reszta dziewczyn. Ja szczerze mówiąc to też mam to w czterech literach ale dziewczyny moje nic nie znaczące, absolutnie bezpodtekstowe porównanie realiów wzieły straaaaasznie do siebie i z stąd ta zbędna gadka....

Stary 2013-10-16, 20:17   #2301
gochaa_p
Zakorzenienie

Cytat:
Wypowiedziałas się tak jakbyśy z Konspi były jakieś wścibskie i interesowały się jakie i za ile zabawki kupuje Karenina a przecież ona sama te zabawki pokazała Ale to że masz to w czterech literach to zawsze jakieś zdanie, pewnie podobnie jak reszta dziewczyn. Ja szczerze mówiąc to też mam to w czterech literach ale dziewczyny moje nic nie znaczące, absolutnie bezpodtekstowe porównanie realiów wzieły straaaaasznie do siebie i z stąd ta zbędna gadka....
dla mnie po prostu dziwnym jest komentowanie ceny zabawek. przeciąż wiadomo że każda z nas wywodzi się z innego środowiska, ma inną pensję , i każda ma inne priorytety w życiu.
Zabawka bardzo fajna, mnie się podoba, sama bym takiej nie kupiła vo dla mnie też za droga, ale co karenieni po tym że to napisze?? skoro ją stać - to niech kupuje

ogólnie dyskusja wydaje mi się bez sensu.
Stary 2013-10-16, 20:46   #2302
katekatee
Zadomowienie

Cytat:
dla mnie po prostu dziwnym jest komentowanie ceny zabawek. przeciąż wiadomo że każda z nas wywodzi się z innego środowiska, ma inną pensję , i każda ma inne priorytety w życiu.
Zabawka bardzo fajna, mnie się podoba, sama bym takiej nie kupiła vo dla mnie też za droga, ale co karenieni po tym że to napisze?? skoro ją stać - to niech kupuje

A jednak sama skomentowałaś cenę Dla mnie też ta dyskusja jest bez sensu i nie będę się już więcej wypowiadać na temat pokazywanych zabawek.

Edytowane przez katekatee
Czas edycji: 2013-10-16 o 20:47
Stary 2013-10-16, 22:04   #2303
vow
Raczkowanie

Sto latek dla Andrusia!

Co do cen zabawek, wtrącę swoje 5 groszy Z góry zaznaczę że nie mam w zwyczaju zaglądać komuś do portfela Każdy wydaje na to co uważa za słuszne. Mnie na zabawkę w tej kategorii cenowej nie stać ale jak ktoś może sobie pozwolić to nie widzę powodu żeby tego nie robił. No i uważam że te całe "polskie realia" to nie są puste słówka, nie oszukujmy się dziewczyny, nie jestem hipokrytką i mam świadomość zarobków i życia za granicą a w Polsce, oczywiście to wszystko też ma swoją cenę i nie mam na myśli tu pieniędzy

Zapracowana ostatnio jestem i po pracy zoo malujemy z małą, padam na pysk
Miłej nocki!
vow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-10-17, 08:35   #2304
magdawikp
Wtajemniczenie

GG do magdawikp Send a message via Skype™ to magdawikp

Andre 100 lat

a mój syn zażyczył sobie 3 samoloty, te z bajki rzecz jasna

dziś piekę tort na sobotę, ja robię niebieskie placki a masę z mascarpone i śmietany - białą
a ty Karenina jaką robiłaś masę?
magdawikp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-17, 09:27   #2305
gucia6
Zakorzenienie

Konspi, twierdzisz, że nie mam racji o stereotypach? Chcesz wiedzieć jaka cała reszta?
To juz ci mówię. Ta cała reszta, to wszyscy ci, z którymi do tej pory miałam taką dyskusję i w 9/10 przypadków jest takie samo podejście do sprawy jak Twoje i Kate, stąd moje wnioski.
Co ciekawe, to fakt, że o słodkim życiu za granicą lepiej wiedzą ludzie, który nigdy w życiu nie mieszkali, ani nie pracowali poza Polską

A stereotypy ludzie tworzą sami, bo taki Kowalski pojedzie sobie do Niemiec, w rok zarobi iles euro, oczywiście będzie żył bardzo skromnie i kupował najtańse jedzenie. A jak wróci do Polski to sie okazuje, że dorobił się jakieś małej fortunki... to i nie dziwota, że ludziom od razu się wydaje jakie to życie w Niemczech jest boskie.
Bo tak naprawdę, gdyby ten przeciętny Kowalski zaczął normalnie żyć w tych Niemczech, to porównywalnej fortunki w warunkach niemieckich dorobiłby się dopiero przez kilka lat.
Niestety dla wielu jest to zupełnie niezrozumiałe, że i w Niemczech wielu ludzi na coś może nie stać.

I tyle ode mnie w tej bezsensownej dyskusji, gdzie i tak będzie mi powiedziane, że nie mam racji Bo tak na prawdę jeśli ktoś sam tego nie spróbuje to nie zrozumie.

---------- Dopisano o 09:27 ---------- Poprzedni post napisano o 09:25 ----------

ja na urodziny Sandry będę musiała przetestować jakieś ciacho bezglutenowe i beznabiałowe
Stary 2013-10-17, 09:27   #2306
karenina19
Zakorzenienie

Cytat:
z innego wątku

Cytat:
Napisane przez DiTu77 Pokaż wiadomość
Dla Andre śliczny kwiatek z Okazji Ukończenia 4 latek
Bo to całkiem niezła gratka mieć skończone 4 latka

Cytat:
Może to był Newsweek?
Karenina, no prosze Cie... przecież Ty masz na bieżąco kontakt z Pl, przynajmniej raz w roku jesteś w kraju...

Chyba nie Newsweek...ale naprawde kurcze nie pamietam...

W tym roku nie bylam...

Cytat:
Nie każdy niestety ma takie podejście i większość ma z tym jednak problem...

A to juz jest kwestia nastawienia
Bo co robi Polak od razu po przyjezdzie do obcego kraju? Leci szukac skupisk innych Polakow, tylko wsrod nich sie obraca itd.
Jestem czesto pytana jakich mam znajomych i wiecie jak ludzie sa zdziwieni a wrecz oburzeni, kiedy mowie, ze w 95% oczywiscie Niemcow...dla mnie jest to naturalne, ale widocznie jestem w mniejszosci...

Cytat:
:cmok: i bardzo dobrze Siostro! Tylko dzięki temu ten wątek w ogóle żyje jeszcze... ledwo bo ledwo...

Cytat:
Jak mogłaś nie zrobić zdjecia?

Cytat:
Po pierwsze to DUŻO ZDRÓWKA I WSZYSTKIEGO CO NAJLEPSZE DLA NASZEGO PIERWSZEGO 4 LATKA ANDRE

Cytat:
Ja nie mogę dziewczyny Wy chyba macie jakiś uraz na temat tych niemieckich realiów i to by było na tyle w tym temacie JA NIE NAPISAŁAM ŻE W NIEMCZECH JEST NIEWIADOMO JAK BOSKO I ZA☠☠☠IŚCIE!!! Proszę czytać ze zrozumieniem! Z tych zabawek które Kamila pokazywała i dość często pokazuje wysunęłam wniosek że niemieckie realia na to pozwalają, ale nie powiedziałam że te niemieckie realia są za darmo i pieniądze lecą z nieba!!!

Kate, nie wiem czy odnosisz sie zbiorowo do wypowiedzi Oli i moich (a nie powinnas, bo piszemy o czym innym jednak troche) ale nie wiem czy zauwazylas, ze moje sa utrzymane w spokojnym tonie...

Wlasnie - ty wysunelas wniosek a ktos probuje ci powiedziec, ze moze nie jest on prawidlowy...czy to takie straszne..?
Ja nie mam nic przeciwko temu kiedy ktos ze mna rozmawia i pokazuje mi swoj punkt widzenia, bo jestem czlowiekiem i moge sie mylic, to normalne...

Dyskusja moze byc naprawde fajna, bo duzo jest punktow widzenia a ty sprowadzasz ja do tego, ze jestem przewrazliwiona, w sumie to moja wina, bo pokazuje to, co pokazuje i jeszcze na koniec stwierdzasz, ze od teraz bedziesz olewala to, co kiedys pokaze...chyba slowo "zagalopowac cie" jest tutaj odpowiednie...

Cytat:
Nie interesuje mnie co myślą inni, ja nie uważam że życie za granicą jest prostsze od zycia w polsce. A tym bardziej że pieniądze tam lecą z niebe.
Po raz kolejny powtórzę że byc może zbyt często słuchacie tekstów typu jak Wam jest super łatwo i jak to się fajnie nie żyje, że każdy komentarz bijący w tą stronę wrzucacie do jednego wora...

A to moze od tego trzeba bylo zaczac..?

Cytat:
Napisane przez zebra666 Pokaż wiadomość
Andre kochany wszystkiego najlepszego

Cytat:

I dzieki ci za to

Cytat:

Co do "zbednej gadki", mam do ciebie pytanie - czy ja kiedykolwiek, chociaz raz pokazalam wam jakas zabawke i zadalam takie pytanie: "Dziewczyny, co sadzicie o tej zabawce i o jej cenie i czy jest to cena dla was do przyjecia?" Hm..?

Powinnam wstawiac linki do zabawek, o ktore pytam i zalaczac komentarz: "Link jest tylko do pokazania zabawki, cena jest inna"?

Ja nie wiem - jak mi ktos pokazuje jakas rzecz i pyta o zdanie co sadze to udzielam mu odpowiedzi a nie mowie czy jest droga czy tania, bo przeciez nikt nie jest slepy i widzi cene tego, co chce kupic, a juz na pewno go nie interesuje czy ja bym to sobie kupila...

Cytat:

Bym cie ucalowala normalnie...

Cytat:
Dla mnie też ta dyskusja jest bez sensu i nie będę się już więcej wypowiadać na temat pokazywanych zabawek.

Byloby mi milo gdybys sie jednak wypowiadala, bo cenie sobie wasze zdanie (dlatego o nie pytam), na temat zabawek

A tak w sumie to sklaniam sie jednak ku temu, zeby nic nie pokazywac juz...

Cytat:
Napisane przez vow Pokaż wiadomość
Sto latek dla Andrusia!

Witam

moj 4-latek mial wczoraj fajny dzien, swietowali w przedszkolu caly czas, nosil swoja korone urodzinowa z baaardzo dumna mina.
Z tortu nie zostal nawet okruszek , panie mowily, ze dzieciaki byly zachwycone kolorami

W domu ciag dalszy imprezowania, byli sasiedzi, kilku wujkow i cioc...
Prezent od nas - statek okazal sie meeega hitem, maly jest zachwycony. Aha - koniec koncow mamy statek z PlayMobil i jest swietny

A tak poza tym to patrzylam tak wczoraj na mojego synka i zastanawialam sie czy te 4 latka to juz duzo czy jeszcze nie..?
Z jednej strony widze w nim caly czas ta mala dzidzie, ktora wpatrawala sie we mnie tak intensywnie po urodzeniu a potem zasypiala slodko przy piersi...z drugiej to przeciez taki super chlopak juz potrafi sobie radzic z tak wieloma rzeczami, wyrazic swoje zdanie, uczucia...Wszystko tylko by "Sam i sam!" robil...ciekawa jestem jak dlugo jeszcze potrzebowal mojej pomocy i po cichu mam nadzieje, ze jednak jeszcze jakis czas tak...

...no to sie "wypisalam"...

Stary 2013-10-17, 10:51   #2307
konspiracja
Zakorzenienie

Cytat:
Generalnie ja też - nie o tym miała być dyskusja
Cytat:
Całe sedno sprawy i o tym rozmawiałyśmy, gdybyś nie zauważyła...

Cytat:

Mi tez sie wydaje bez sensu - bo miała dotyczyć realiów polsko niemieckich - a zabawki niech każdy sobie kupuje jakie chce.

Cenę skomentowałam - bo Karenina akurat do mnie swą wypowiedź odniosła polecając mi zamek. No więc nie, ja bym za taka cenę nie kupiła. Wypowiedź dotyczyła tylko mojej osoby.

Cytat:
Co ciekawe, to fakt, że o słodkim życiu za granicą lepiej wiedzą ludzie, który nigdy w życiu nie mieszkali, ani nie pracowali poza Polską
Guciu, mam nieodparte wrażenie że Ty wcale nie czytałas mojej wypowiedzi .................Ja nie napisałam nigdzie że życie za granicą jest mlekiem i miodem płynące (!!!!!), a chyba wręcz przeciwnie...
Ale Ty nie chcesz słuchac moich argumentów bo juz sie wystarczająco duzo razy ( 9/10) nacięłaś na inne...
To przykro mi że masz takie doswiadczenia.

Cytat:

Co do "zbednej gadki", mam do ciebie pytanie - czy ja kiedykolwiek, chociaz raz pokazalam wam jakas zabawke i zadalam takie pytanie: "Dziewczyny, co sadzicie o tej zabawce i o jej cenie i czy jest to cena dla was do przyjecia?" Hm..?

Powinnam wstawiac linki do zabawek, o ktore pytam i zalaczac komentarz: "Link jest tylko do pokazania zabawki, cena jest inna"?

Ja nie wiem - jak mi ktos pokazuje jakas rzecz i pyta o zdanie co sadze to udzielam mu odpowiedzi a nie mowie czy jest droga czy tania, bo przeciez nikt nie jest slepy i widzi cene tego, co chce kupic, a juz na pewno go nie interesuje czy ja bym to sobie kupila... [/SIZE][/FONT]
Karenina, wiem co masz na myśli i od tego zacznę.

JEDNAK weź prosze pod uwagę fakt - że w tym wypadku - poleciłaś MI zamek - a ja wyraziłam SWOJĄ opinię dlaczego go nie kupię i dlaczego wolę inny. I cena była tam tylko jednym z argumentów...

Cytat:
A tak w sumie to sklaniam sie jednak ku temu, zeby nic nie pokazywac juz... [/SIZE][/FONT]

Po niniejszej dyskusji, jej tonie, wydźwięku i ogólnej atmosferze na tym wątku ja tez się skłaniam do pewnych rzeczy.

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-10-17, 11:29   #2308
gucia6
Zakorzenienie

Konspi, czytałam i cieszę się, że należysz do tych nielicznych osób, które zdaja sobie sprawę, że życie za granicą nie jest łatwiejsze... zresztą po co porównywać? Wszędzie życie jest życiem i toczy się po swojemu... w Australii napotkamy również takie czy inne problemy

Uwielbiam też oglądać to co Karenina kupuje i mi to rybka za ile , ale jak ktoś ładuje w to "niemieckie realia", to się we mnie gotuje

Edytowane przez gucia6
Czas edycji: 2013-10-17 o 11:46
gucia6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-17, 12:17   #2309
lucky1910
Rozeznanie

GG do lucky1910

najlepsze życzenia dla Andre:jupi:

Dla mnie cala ta dyskusja o cenach zabawek jest dość jałowa..więc się nie wypowiadam. Osobiście wolę zapłacić czasem więcej za zabawkę ale mieć dobrą jakość i szczęście w oczach dziecka niż kupić tańszy produkt, który szybciej się rozleci.. a w temacie życia za granicą.. moim zdaniem granice teraz to trochę mit.. mamy internet, skype, telefon, tanie linie lotnicze i szybkie pociągi więc czy ktoś wyprowadzi się do DE czy na drugi koniec polski to sprawa jest taka sama.. a do portfela tak czy inaczej nie wypada zaglądać i już.

Karenina - zaproszenia są bosskie - ogromne brawo dla Ciebie - napisz proszę czy Ty sama je wymyśliłaś czy posiłkowałaś się jakimś wzorem/książką/ coś na kształt origami? bardzo mnie to ciekawi bo też lubię ręczne dłubaniny
i te barwniki - dzięki, że wspomnialaś - bo właśnie zastanawiam się które kupić.. Ty masz te: http://www.aledobre.pl/4778,Zestaw_b...ypiekicom.html ??

dziewczyny, polecicie jakiś sprawdzony przepis na tort, taki, żeby był nie mdły i nie za mokry

(aa pochwalę się, że w listopadowych czterech kątach jest moja wyremontowana łazienka:P )

lucky1910 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-17, 12:34   #2310
karenina19
Zakorzenienie

Cytat:
Karenina, wiem co masz na myśli i od tego zacznę.

JEDNAK weź prosze pod uwagę fakt - że w tym wypadku - poleciłaś MI zamek - a ja wyraziłam SWOJĄ opinię dlaczego go nie kupię i dlaczego wolę inny. I cena była tam tylko jednym z argumentów...

Dokladnie i co napisalam ci w odpowiedzi..? Ze tez nie kupilam tego zamku w cenie z linka tylko o wiele taniej Sobie pogadalysmy i wszystko bylo ok przeciez...

Cytat:
Po niniejszej dyskusji, jej tonie, wydźwięku i ogólnej atmosferze na tym wątku ja tez się skłaniam do pewnych rzeczy.

Zdradzisz do jo jakich? Wal smialo

Cytat:
Napisane przez lucky1910 Pokaż wiadomość
najlepsze życzenia dla Andre:jupi:

Karenina - zaproszenia są bosskie - ogromne brawo dla Ciebie - napisz proszę czy Ty sama je wymyśliłaś czy posiłkowałaś się jakimś wzorem/książką/ coś na kształt origami? bardzo mnie to ciekawi bo też lubię ręczne dłubaniny
i te barwniki - dzięki, że wspomnialaś - bo właśnie zastanawiam się które kupić.. Ty masz te: http://www.aledobre.pl/4778,Zestaw_b...ypiekicom.html ??

dziewczyny, polecicie jakiś sprawdzony przepis na tort, taki, żeby był nie mdły i nie za mokry

(aa pochwalę się, że w listopadowych czterech kątach jest moja wyremontowana łazienka:P )

Mialam szablon na statek, ale powiem ci szczerze, ze nie wiem skad, bo mialam go od kilku m-cy na papierze po prostu naszkicowany przeze mnie i nie pamietam juz czy skads odrysowalam czy jakos sama wymysliam...

Tak to te barwniki, ale uwazaj, bo wczoraj dowiedzialam sie, ze ich data waznosci po otwarciu jest dosc krotka - kilka tygodni. Co prawda od wszystkich slysze, ze spokojnie uzywaja ich dluzej, ale producent zaleza ten czas....
Wiec raczej polecam kupienie tych kolorow podstawowych niz calego zestawu...

Super!
Nie mozna jakos online zobaczyc??

---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ----------

Cytat:
Napisane przez magdawikp Pokaż wiadomość
Andre 100 lat

a mój syn zażyczył sobie 3 samoloty, te z bajki rzecz jasna

dziś piekę tort na sobotę, ja robię niebieskie placki a masę z mascarpone i śmietany - białą
a ty Karenina jaką robiłaś masę?

Ja powinnam piec jutro na niedziele

Mialam boszkopt nasaczony ponczem cytrynowym i mase smietana+mascarpone+start a skorka cytryny

Wow, samoloty?? Pokazesz, co??

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości