Koty - część XI - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-06-11, 11:33   #2281
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Dot.: Koty - część XI

Cytat:
Napisane przez nimueg Pokaż wiadomość
Hej,

niestety bardzo prawdopodobne (kwestie finansowe) jest to, że będę mogła zatrzymać tylko jednego kotka. Drugiego mam, gdzie oddać w dobre ręce, tylko się zastanawiam, czy 10 tygodniowy kotek może zostać sam na ok 9 h? Jak przygotować mieszkanie, żeby się nie nudził? Może polecicie jakieś zabawki? Z bólem myślę o oddaniu jednego, niestety koszta weterynarza w tym miesięcu mocno nadwyrężyły mój budżet, koszta utrzymania też są większe niż zakładałam...
Moj jest niewiele starszy, w wieku 11 tygodni zostawał sam w domu, bo nie miał wyjścia, oboje z facetem pracujemy. Przez pierwszy tydzien moj chlopak mial wolne w pracy, wiec przyzwyczajalismy go, wychodzil na godzine, potem dluzej i w koncu jak oboje zostawilismy go na 9,5 godziny, to okazalo sie, ze caly i zdrowy spedzil dzien na przyjemnosciach, a przywital nas ziewnieciem. Zabawki mial te co zwykle ma: drapak, wedke, pluszowego szczura, pileczke itp. No i my jeszcze obowiazkowo zamykamy okna, nie mamy ogranicznikow (zamontujemy w nowym mieszkaniu, tutaj i tak mamy wysoko lufciki).

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Nie moja wariatka, ale zamiłowanie do spaghetti to widocznie rodzinna przypadłość...

Nić podziurawiła jelita, zaraz wkradło się zapalenie otrzewnej i trzustki.
Straszne

Edytowane przez b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Czas edycji: 2015-06-11 o 11:36
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-11, 11:46   #2282
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
W przypadku zdrowych kotów (a w końcu je przecież wyleczysz, chorego i tak nie oddasz, bo nikt nie weźmie) spokojnie można osiągnąć taki pułap finansowy miesięcznie Odkąd mam 2, moje wydatki wcale znacząco nie wzrosły, jedzą to samo i robią do tego samego żwirku.

A co dwa koty to nie jeden
Cieszę się, że Su do nas wróciła i mamy dwa koty. Oddanie jej byłoby największym błędem...
Stary 2015-06-11, 11:49   #2283
ania p
Zakorzenienie

Ja tez mam dwa i koszt utrzymania to chyba wlasnie ok stowki
Stary 2015-06-11, 11:53   #2284
zakonna
Naczelna Nastolatka

Wszystko fajnie i mnie si tez wydawało ze co za różnica jeden czy dwa. Różnicy nie ma dopóki są zdrowe. Gorzej jak chorują. Wtedy finansowo można cienko kwiczec. I ja doskonale rozumiem ze można nie chcieć drugiego kota ze względu na finanse.
Stary 2015-06-11, 11:54   #2285
Kretka666
Zakorzenienie

Też mamy dwa, koszt utrzymania (podstawowe rzeczy: jedzenie, żwirek, zabawki) to ok. 150 zł. Nie wliczam w to rzeczy typu drapaki, kuwety, miski, itd., które kupuje się raz na jakiś czas.

zakonna, oczywiście. Czasem i jednego chorego kota nie będzie się w stanie utrzymać, także...

Edytowane przez Kretka666
Czas edycji: 2015-06-11 o 11:57
Kretka666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-11, 11:58   #2286
zakonna
Naczelna Nastolatka

No owszem ale łatwiej jednak wydać 500 na jednego niż dwa razy po 500. Nie? Ja więcej tylu kotów nie będę już miała na pewno.
Stary 2015-06-11, 12:05   #2287
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
No owszem ale łatwiej jednak wydać 500 na jednego niż dwa razy po 500. Nie? Ja więcej tylu kotów nie będę już miała na pewno.
Oczywiście. Jednak nie wyobrażam sobie tylko jednego kota w domu. Wysupłałabym 500, wysupłam i 1000 jak będzie trzeba. Albo i 2000.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-06-11, 12:09   #2288
Kusum
Zakorzenienie

Rzadko się zdarza żeby koty chorowały równocześnie. Na szczęście.

U mnie idzie sporo więcej, ok. 250zł na dwa koty, bo są wymyślanki, jeden kotek je to, drugi tamto. A to snaczki, pasta na kłaki, itd.
Jak karmiłam puszkami PoN to było jeszcze drożej. Teraz dostają barf, Cosmę, Thrive i trochę suchego i jest o wiele taniej.
Stary 2015-06-11, 12:12   #2289
zakonna
Naczelna Nastolatka

Ja mam ograniczenia finansowe. Wiele osób ma. A co do chorób to wystarczy czarna seria żeby się wykończyć finansowo. Raz drogi moczowy za tydzień chore oko dwa tygodnie później trzustka. I już jesteś lżejsza o fajne kwoty. U mnie od listopada do kwietnia był wysyp chorób i problemów. Setka za setka szła u weta.
Stary 2015-06-11, 12:14   #2290
Kusum
Zakorzenienie

Powinny być jakieś ubezpieczenia medyczne dla zwierząt.
Stary 2015-06-11, 12:23   #2291
eibhlin87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kusum Pokaż wiadomość
A nie ma? Kto szuka ten znajdzie Ja włąśnie zastanawiam się, czy jak dojdzie do nas pies to nie wykupić dla całej trójki jakiegoś ubezpieczenia
Stary 2015-06-11, 12:24   #2292
201604301932
Konto usunięte

Niestety, u mnie nie koniec wydatków a budżet mam ograniczony. Kotki trzeba ponownie odrobaczyć (były odrobaczane 2 - 3 tygodnie temu, ale badanie kału wykazało, że mają glizdy), a jeśli będą robaki w kale, to jedno odrobaczanie nie wystarczy. Do tego koszt kolejnych szczepień, no i drugi kot znowu ma krew w kale - jeśli nie znikne trzeba będzie znowu mu podać antybiotyk.

Wiadomo, że nie oddam chorego kota, oczywiście zależy mi, aby wyzdrowiał i brykał. Jednak w przypadku następnego maratonu chorobowego, moje finanse podołają, w przypadku jednego zwierzęcia, a nie dwóch. Zwłaszcza, że nie chcę oszczędzać na ich karmie, czy jedzeniu dla siebie.

Edytowane przez 201604301932
Czas edycji: 2015-06-11 o 12:26
201604301932 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-11, 12:26   #2293
eibhlin87
Zakorzenienie

A odrobaczanie to nie jest koszt kilku złotych? My płaciliśmy po 10zł
Stary 2015-06-11, 12:27   #2294
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Rzadko się zdarza żeby koty chorowały równocześnie. Na szczęście.

U mnie idzie sporo więcej, ok. 250zł na dwa koty, bo są wymyślanki, jeden kotek je to, drugi tamto. A to snaczki, pasta na kłaki, itd.
Jak karmiłam puszkami PoN to było jeszcze drożej. Teraz dostają barf, Cosmę, Thrive i trochę suchego i jest o wiele taniej.
Dokładnie.

Faktycznie sporo, u nas tyle szło na puszkach. Ale jadły to samo, no i wielkie puchy Grau, taniej się nie da. Teraz za żarcie idzie ok. 60-140 zł, zależy jak liczyć: z kością czy bez kości Ja liczę bez kości, bo kości są spożytkowane na inne rzeczy, także nie wliczam ich w koszt samej mieszanki. Wychodzi wtedy 60-100 zł. Zobaczymy jak będzie kiedy baranina czy dziczyzna dojdzie do mieszanek.
Żwir to ok. 25 zł miesięcznie.
Przysmaki... w sumie nie wiem, nie jedzą ich zbyt wiele. Paczkę przysmaków Orijena mamy od 2 miesięcy Teraz Bisiak dostaje sosik Miamora, schodzi jedna saszetka na 3 dni, także to wyjdzie jakieś 8 zł miesięcznie.
Zabawki - liczę 10-20 zł miesięcznie, zależy jak szybko się wykończą.

Reszta to wydatki na dłużej, kuwety, drapaki, fontanna (tutaj dojdzie koszt filtrów), bardziej trwałe zabawki, leżanki, itd. Szczepienia co parę lat - 100 zł. Badania kontrolne raz do roku - 200 zł. Odrobaczanie co pół roku - 14 złotych. Chociaż nie wiem czy nie zmienić tych tabletek na inne, ponoć lepsze, ale droższe.

Cytat:
Ja mam ograniczenia finansowe. Wiele osób ma. A co do chorób to wystarczy czarna seria żeby się wykończyć finansowo. Raz drogi moczowy za tydzień chore oko dwa tygodnie później trzustka. I już jesteś lżejsza o fajne kwoty. U mnie od listopada do kwietnia był wysyp chorób i problemów. Setka za setka szła u weta.
Wystarczy jak napiszę, że mam oszczędności i zabezpieczenie finansowe na wypadek takich sytuacji?

---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ----------

Cytat:
Jest http://www.petsupport.pl/ubezpieczen...ego-zdarzenia/

Edytowane przez Kretka666
Czas edycji: 2015-06-11 o 12:31
Kretka666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-11, 12:36   #2295
201604301932
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez eibhlin87 Pokaż wiadomość
A odrobaczanie to nie jest koszt kilku złotych? My płaciliśmy po 10zł

Owszem, jednak to są jedynie wydatki na weta. Czeka mnie jedze kupno większego zapasu suchej karmy (jak już ustalę jaka im smakuje, bo są kapryśne) + zabawki - mam kilka, ale nie jest to dużo, plus piłeczki, czy myszki są już podniszczone.

Poza tym moje wydatki to nie tylko koty. Rower czeka serwis (dojeżdżam nim do pracy, więc musi być sprawny), ktoś ma urodziny, łazienka aż się prosi o kolejną szafkę, bo kotki bawiąc się zwalają część rzeczy leżących na pralce - gdybym miała szafkę, mogłyby się spokojnie bawić, a ja nie musiałabym ich ponownie układać.

A zapas finansowy jakiś mam i właśnie na razie z niego idzie leczenie. Dopóki mam kredyt na głowie, muszę uważać mocno na finanse, niestety.
Stary 2015-06-11, 12:41   #2296
Kretka666
Zakorzenienie

nimueg, to normalne, że ma się wydatki, w końcu żyjemy Tutaj trzeba zakupy zrobić, bo człowiek też musi jeść, tutaj rachunki zapłacić, tutaj jakaś książka wpadnie w oko, tutaj mydło czy pasta się skończyła i trzeba kupić. Mamy rodzinę, znajomych - mają urodziny, rocznice - kupujemy prezenty. Wyprawiamy sami urodziny i urządzamy imprezę. Dochodzą też koszty naszego leczenia, ubrania się, itd. Naturalna rzecz. Każdy ma takie wydatki Kot jest i tak małą częścią tych wydatków.
Stary 2015-06-11, 12:41   #2297
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Lepiej jeść tak niż wcale...

Trzymajcie kciuki za nie mojego devonka, który zjadł nić i jest po trudnej operacji...
zdecydowanie za małymi literami napisałaś, że to NIE twój kot

Cytat:
Nie moja wariatka, ale zamiłowanie do spaghetti to widocznie rodzinna przypadłość...

Nić podziurawiła jelita, zaraz wkradło się zapalenie otrzewnej i trzustki.
niestety koty mają taki język, że jak już coś wciągną do paszczy, to na dobre

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-11, 12:43   #2298
201604301932
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kretka666 Pokaż wiadomość
nimueg, to normalne, że ma się wydatki, w końcu żyjemy Tutaj trzeba zakupy zrobić, bo człowiek też musi jeść, tutaj rachunki zapłacić, tutaj jakaś książka wpadnie w oko, tutaj mydło czy pasta się skończyła i trzeba kupić. Mamy rodzinę, znajomych - mają urodziny, rocznice - kupujemy prezenty. Wyprawiamy sami urodziny i urządzamy imprezę. Dochodzą też koszty naszego leczenia, ubrania się, itd. Naturalna rzecz. Każdy ma takie wydatki Kot jest i tak małą częścią tych wydatków.
Tak, tylko, że w przypadku jednego kota, jest to mniej odczuwalne niż dwóch. Przynajmniej, gdy chorują.
Stary 2015-06-11, 12:49   #2299
eibhlin87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nimueg Pokaż wiadomość
Owszem, jednak to są jedynie wydatki na weta. Czeka mnie jedze kupno większego zapasu suchej karmy (jak już ustalę jaka im smakuje, bo są kapryśne) + zabawki - mam kilka, ale nie jest to dużo, plus piłeczki, czy myszki są już podniszczone.

Poza tym moje wydatki to nie tylko koty. Rower czeka serwis (dojeżdżam nim do pracy, więc musi być sprawny), ktoś ma urodziny, łazienka aż się prosi o kolejną szafkę, bo kotki bawiąc się zwalają część rzeczy leżących na pralce - gdybym miała szafkę, mogłyby się spokojnie bawić, a ja nie musiałabym ich ponownie układać.

A zapas finansowy jakiś mam i właśnie na razie z niego idzie leczenie. Dopóki mam kredyt na głowie, muszę uważać mocno na finanse, niestety.
Zabawki można samemu zrobić, u mnie kupne zabawki zazwyczaj leżą i się kurzą, piłeczki z foli alu, kartony z dziurami z piłeczkami w środku, wędki z piórkami to koszt kilku złotych. Nie wiem jaką masz pralkę ale moje na pralkę jeszcze nie wskakują a też mają 3 miesiące, zresztą ja mam poukładane w koszykach (wiklinowych i plastikowych) i nic nie zwalają No i większość ludzi tu poza kotami ma też inne wydatki U nas z kasą też krucho bo ciągle coś kupujemy do mieszkania i odkładamy na remont (i psa), karmimy barfem (felinicompkete+tauryna) i wychodzi naprawdę tanio, po prostu przy okazji zakupów szukam promocji na mięso, czasami jakieś skrawki dostają jak szykuję nam obiad. ALe jeśłi koty trafiły do ciebie z przypadku to rozumiem, że ktoś może nie być przygotowanym/nie chcieć wydawać tyle na zwierzę. My świadomie zdecydowaliśmy się na dwa kociaki i nie wyobrażam sobie, że musiałabym jedno oddać
Stary 2015-06-11, 12:54   #2300
201604301932
Konto usunięte

Cytat:
Zabawki można samemu zrobić, u mnie kupne zabawki zazwyczaj leżą i się kurzą, piłeczki z foli alu, kartony z dziurami z piłeczkami w środku, wędki z piórkami to koszt kilku złotych. Nie wiem jaką masz pralkę ale moje na pralkę jeszcze nie wskakują a też mają 3 miesiące, zresztą ja mam poukładane w koszykach (wiklinowych i plastikowych) i nic nie zwalają No i większość ludzi tu poza kotami ma też inne wydatki U nas z kasą też krucho bo ciągle coś kupujemy do mieszkania i odkładamy na remont (i psa), karmimy barfem (felinicompkete+tauryna) i wychodzi naprawdę tanio, po prostu przy okazji zakupów szukam promocji na mięso, czasami jakieś skrawki dostają jak szykuję nam obiad. ALe jeśłi koty trafiły do ciebie z przypadku to rozumiem, że ktoś może nie być przygotowanym/nie chcieć wydawać tyle na zwierzę. My świadomie zdecydowaliśmy się na dwa kociaki i nie wyobrażam sobie, że musiałabym jedno oddać
W sumie, trafiły trochę z przypadku, bo kolega chciał je do schroniska wywieźć. Do tego karmił je krowim mlekiem To bardziej kwestia braku przygotowania. Poza tym, gdybym rzeczywiście chciała oddać drugiego to trafi do dobrego domu z ogródkiem, więc perspektywa przed nim nie jest zła.
Stary 2015-06-11, 12:58   #2301
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
u mnie kupne zabawki zazwyczaj leżą i się kurzą, piłeczki z foli alu, kartony z dziurami z piłeczkami w środku, wędki z piórkami to koszt kilku złotych.
Dlatego kupuję tylko piórka na patyku (koszt 2,80 zł za jedno), wędki Bird (koszt 6,80 zł za jedną) i zielone myszki z sizalu (koszt 5,80 zł za cztery). Teraz kupiłam na spróbowanie Cat Dancera, 8,80 zł, bo trochę znudziły się Birdem.
Mamy jeszcze coś takiego: http://www.zooplus.pl/shop/koty/zaba...a/catit/140171 i dostaliśmy od cioci masażer: http://www.zooplus.pl/shop/koty/zaba...a/catit/140178 , bo jej kotka Fela w ogóle nie używa. Super zabawką okazał się za to tunel: http://www.zooplus.pl/shop/koty/zaba...la_kota/463452 , który Florki dostały na urodziny No i oczywiście laserek jeszcze jest.
Dostaliśmy też śliczną leżankę, bo ani Fela, ani Ruda (babci kotka) nie chciały w niej spać, a Florki normalnie korzystają
Stary 2015-06-11, 13:00   #2302
Sachmet
Raczkowanie

Ja też mam jednego kota, młodego ma trochę ponad rok. Wydaję na niego miesięcznie od 120 - 150 zł. co nie jest małym wydatkiem dla mnie, ale chcę żeby miał jak najlepiej. Karmy kupuję w zooplusie: animondę carny, granatę pet, catz finefood, grau no i różne suche wszystko bez zbożowe. Na szczęście jest zdrowy, także tylko wydaję na szczepienia no i w tym roku był kastrowany. Też chciałabym mieć drugiego kota ale musiałabym się przeprowadzić w jakieś spokojne miejsce bo mieszkam przy bardzo ruchliwej drodze, chciałabym żeby sobie wychodziły, bo mój kocurek musi siedzieć w domu, boję się o niego ale ma osiatkowany balkon więc sobie na niego wychodzi.

To jest Antek
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_1402[1].jpg (94,8 KB, 20 załadowań)
Stary 2015-06-11, 13:06   #2303
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sachmet Pokaż wiadomość
chciałabym żeby sobie wychodziły, bo mój kocurek musi siedzieć w domu, boję się o niego ale ma osiatkowany balkon więc sobie na niego wychodzi.

To jest Antek
Boisz się o niego jak siedzi w domu, a nie bałabyś się jakby wychodził i mógł zginąć?

Hej Antek!
Stary 2015-06-11, 13:10   #2304
Sachmet
Raczkowanie

No właśnie boję się o niego żeby nie wychodził na dwór dlatego ma osiatkowany balkon i musi siedzieć w domu, bo jakby wyszedł na dwór to najpewniej skończyłby pod tirem.
Stary 2015-06-11, 13:11   #2305
zakonna
Naczelna Nastolatka

No fajnie ze masz oszczędności. Ja nie mam takich żeby wydawać 500 zł co dwa tygodnie bez szkody dla budżetu. Śmiem twierdzić, że wiele osób nie ma.
Stary 2015-06-11, 13:11   #2306
eibhlin87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kretka666 Pokaż wiadomość
Boisz się o niego jak siedzi w domu, a nie bałabyś się jakby wychodził i mógł zginąć?

Hej Antek!
Dlatego chyba napisała, że musiałaby się przeprowadzić

Kretka666, moje najbardziej lubią papierki, szczególnie po krówkach i rachunki sklepowe Zabawki kupne sa prawie nie zniszczone, jeszcze piłeczki materiałowe są często w ruchu ale reszta leży nieużywana :/
Stary 2015-06-11, 13:15   #2307
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
No fajnie ze masz oszczędności. Ja nie mam takich żeby wydawać 500 zł co dwa tygodnie bez szkody dla budżetu. Śmiem twierdzić, że wiele osób nie ma.
1000 zł miesięcznie przez 15 lat życia kota? Czy 1000 zł miesięcznie przez kilka miesięcy leczenia? To znacząca różnica i na to pierwsze pewnie wiele osób by nie miało, zwłaszcza dzietnych (dzieci też są kasożercze), to prawda.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-06-11, 13:15   #2308
zakonna
Naczelna Nastolatka

Moje mają w poważaniu zabawki. Nawet laserek się nudzi po kilku minutach
Stary 2015-06-11, 13:17   #2309
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Dlatego chyba napisała, że musiałaby się przeprowadzić

Kretka666, moje najbardziej lubią papierki, szczególnie po krówkach i rachunki sklepowe Zabawki kupne sa prawie nie zniszczone, jeszcze piłeczki materiałowe są często w ruchu ale reszta leży nieużywana :/
Na jakieś odludzie bez dzikich zwierząt z najbliższą drogą kilka km dalej

Bisiak też lubi papierki. I chusteczki higieniczne. Ale najbardziej szaleją za wędkami i piórkami, aktywnością z człowiekiem.
Stary 2015-06-11, 13:18   #2310
201608251020
Konto usunięte

Moja kocha największą miłością miśka z herbaty Sagi. Jest już tak umęczon, że szok traktuje go chyba jako swoją ofiarę
201608251020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości