Mamusie kwietniowe 2016 - część VI - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-03-15, 20:33   #2281
Linaewen
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie kwietniowe 2016 - część VI

Cytat:
Napisane przez kejka90 Pokaż wiadomość
Linaewen u mnie w pipidowie niby tez umawiaja na rozmowe przed planowana CC, ale na pewno nie ma przy tym anestezjologa. A Ty jakie bedziesz miec znieczulenie? Tzn chodzi mi o to, czy masz jakies przeciwskazania do czegos.
Bez sensu - jak mam wyrazić zgodę na znieczulenie, jak nie rozmawiam z osobą która ma kompetencję do podania mi tego?

Chcę mieć narkozę, bo:
1) miałam podpajęczynkowe i narkozę: po pierwszym umierałam dwa dni (nie mogli mnie spionizować i rzygałam), po drugiej biegałam na drugi dzień jak obalała sarenka
2) mam przykurcze w plecach i wykręcone mięśnie więc nie chcę by mi ktokolwiek grzebał przy kręgosłupie...
3) po dokręgosłupowych należy dłuuugo leżeć na wznak, a z racji problemów z plecami i nogami nie mogę tak leżeć ani tym bardziej spać...
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-15, 20:33   #2282
jowitazz
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gosiaczek071 Pokaż wiadomość
No, ze moze to juz to...? Ktory tydzisn masz?
Ja zrobiłam dzieciom nalesniki i mnie tak masakrycznie zaczął brzuch bolec i nogi, ze juz w łożku leżę...pooglądam cos na iPadzie, wstyd isc spac. Moje dziexi jeszcze nie spia-gadają w łożku, to co bede szła przed nimi.

Próbowałam smsem wyciągnąć jakies info od ginka, czy no w czwartek mam sie szykować do szpitala i zapytałam czy niby powinnam miec juz gotowa torbę (jak wiecie mam od miesiaca) ale chciałam go jakoś pod włos wziac na co on tylko "cały czas masz byc gotowa" i nic wiecej nie napisał wiec mu dałam spokoj jutro sie dowiem...ehhhhh no ciekawa jestem
Pytam, bo już zgłupiałam od tych skurczów. Zwątpiłam, że kiedykolwiek urodzę. Jest 38 tydzień.

GGI koniecznie pisz skargę, rozumiem, że się boisz i oni to na pewno wiedzą. Ale ktoś musi w końcu zareagować, inaczej oni zostaną bezkarni. Skoro pracują w służbie zdrowia to muszą się ogarnąć... Kiedyś komuś krzywdę zrobią.
jowitazz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-15, 20:34   #2283
madziara889
Zakorzenienie

Jowita coś czuję, że możesz nie doczekać następnego tygodnia.

Mi dzisiaj co chwilę brzuch się spinał ale przechodziło zaraz po tym jak się położyłam.

GGI madakra z tym szpitalem, aż mi slabo jak to czytam. Teraz też nic bym nie robiła ale po wyjściu chociaż skargę złóż.

Wstawiam na razie zdjęcie gondoli uploadfromtaptalk1458073829042.jpg

oraz kołyski i mowych kolorów w pokoju (wcześniej dwie ściany byly migdałowe, a dwie burgundowe, ciemnica straszna) uploadfromtaptalk1458073839586.jpg
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg uploadfromtaptalk1458073828583.jpg (45,7 KB, 16 załadowań)

Edytowane przez madziara889
Czas edycji: 2016-03-15 o 20:38
madziara889 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-15, 20:34   #2284
sunshine1551
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kopycio Pokaż wiadomość
Sunshine fajnie, ze sie odezwałas! Jeju to w ogole nie karmisz piersią? Dziwne, ze w szpitalu Ci nie pomogli chociaz chciałaś. Moja położna mowi, ze tu butla to ostateczność i na rzęsach stają, zeby dzieciaczek ciągnął cyca moze do jakiejś poradni laktacyjnej sie udajcie, No nie wiem.. Fajnie ze wszystko w porzadku
No nie karmie piersią. Co 3 godziny odciągam na lakrymatorze i daję przez butle.

ggi ja pierniczę co za lekarz ci się trafił. A z tą kroplówka innej pacjentki to w ogóle przegięcie na maxa. Co za szpital. Trzymaj się jutro masz 34 tc więc maluszek sobie poradzi bo miałaś sterydy.
Stary 2016-03-15, 20:35   #2285
Polinezyjka
Zakorzenienie

Madzia ! Szoooook ! Dwie kromki z masłem rządzą! (hahha ja czasem jem kromkę z masłem i solą)

Lin och a skąd ta zoltaczka ? To czekamy na dalsze wiadomości

Magnum jako nabial Velka jesteś mistrzem 💖

To ja zjem czekoladke w takim razie bo została mi jeszcze z dnia kobiet.

Idę spac. Nie mam sily - myślicie ze przed porodem znów nabiorę enrgii? Bo czuje się ciągle tal zmęczona że sama nie rozumie tego , ale w koncu gdzies te 9 kilogramów jest i obciąża.

Branoc
21 tc córeczka
Polinezyjka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-15, 20:42   #2286
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Hmmm ja nie słyszałam o czymś takim do mnie prżyszedl anestezjolog pogadać, zrobic ankietę itp pytał czy ma c0s wyjaśnić, czy mam pytania. Ale to juz po przyjęciu, jak leżałam pod kg i byłam szykowana do operacji. W 1 ciazy nie było czegoś takiego wogole, ale wtedy nie było czasu chyba, bo wody mi odeszły w nocy itp a tu jednak byłam "umówiona". Teraz nic mi gin nawet nie wspomniał o takim "spotkaniu" ani możliwości oglądania szpitala itd. Moze dlatego,ze jest ordynatorem tam? Cholera wie

A ty we Wrocławiu rodzisz?
Tu masz opis Borowskiej: http://www.gdzierodzic.info/placowka/1137

No, czyli jakiś tam kontakt z lekarzem był Zadzwonię to się dowiem (i mąż mi przestanie jęczeć), może jest możliwe takie spotkanie, może nie.

Ano we Wrocku, bo tu mieszkam
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
Stary 2016-03-15, 20:42   #2287
kejka90
Wtajemniczenie

GG do kejka90
Mamusie kwietniowe 2016 - część VI

Linaewen u nas dopiero jak juz jestes przyjeta na oddzial przychodzi anestezjolog. No wlasnie tak myslalam ze u Ciebie to grubsza, bardziej przemyslana sprawa. Ja z kolei po narkozie (na 15 minut) rzygalam jak kot....ale boje sie tego w kregoslup badz tu madry czlowieku...

Mikołaj <3
01.04.2016 r. ! Najpiękniejszy dzień w życiu ! <3
kejka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-15, 20:45   #2288
tabaska25
Zadomowienie

GG do tabaska25

Musze wam poprawić humor.

Sytuacja nr 1. Mowie do męża ze mnie zebra bola i kręgosłup i z chęcią polezalabym na brzuchu. A on na to: Ręce i nogi fruwalyby w powietrzu, no chyba ze wykopiesz dziurę w piasku na brzuszek...

Sytuacja nr 2. Ja: Tak mi ciezko, czuje sie jak balon.. On: Jak taka bojka co plywa na jeziorze?
Stary 2016-03-15, 20:50   #2289
sunshine1551
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madziara889 Pokaż wiadomość
Sunshine, fajnie, ze się odezwalaś. A jak w ogóle idzie Ci obsługa małej, ciężko jest?
Nie najgorzej a tylko dlatego ze przez 7 lat pracowałam jako niania. Także obsługę przy dzieciach miałam już 4 miesięcznych. Jedynie co mi sprawia trudność to kąpanie i na razie mama mi kąpie do kaca tygodnia a później już z mężem będziemy kąpać. No i jak mam kikutem ruszać to mi się ręce trzęsą bo nie miałam z tym wcześniej styczności. No i kurcze już powinien odpaść tak mi się wydaję ruszam i pryskam octoseptem ale dalej się trzyma. Może u wcześniaków dłużej się trzyma

---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ----------

Cytat:
Linaewen u nas dopiero jak juz jestes przyjeta na oddzial przychodzi anestezjolog. No wlasnie tak myslalam ze u Ciebie to grubsza, bardziej przemyslana sprawa. Ja z kolei po narkozie (na 15 minut) rzygalam jak kot....ale boje sie tego w kregoslup badz tu madry czlowieku...
kejka znieczulenie w kręgoslup nie boli w ogóle mogłabym porównać do bardzo lekkiego ukłucia to już większy dyskomfort jest przy zwykłym pobraniu krwi.
Stary 2016-03-15, 20:58   #2290
kejka90
Wtajemniczenie

GG do kejka90

Tabaska nieźle

Sunshine dzieki za pocieszenie️ tyle ze ja jeszcze boje sie ze zrobia to nie tal jak trzeba i bede roslinka a co do kikuta to sprobuj moze spirytusem (70% chyba ale sprawdz bo nie jestem pewna)? Polozna mowila ze octenisept jest slaby i dluzej trwa az zaschnie i odpadnie...

---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ----------

Zjadlam 2 magnum
Kupilam mezowi Call of Duty i moge sobie w spokoju ksiazke poczytac, takze spadam

Do jutra

Mikołaj <3
Stary 2016-03-15, 20:59   #2291
gosiaczek071
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linaewen Pokaż wiadomość
Tu masz opis Borowskiej: http://www.gdzierodzic.info/placowka/1137

No, czyli jakiś tam kontakt z lekarzem był Zadzwonię to się dowiem (i mąż mi przestanie jęczeć), może jest możliwe takie spotkanie, może nie.

Ano we Wrocku, bo tu mieszkam
A to z tobą to inna broszka w takiej sytuacji kumam, a lekarz cos mowil? Na Borowskiej jest personel dyrekcyjnej, moja noga tam NIGDY nie postanie!

Cytat:
Ale to nie boli. Trzeba sie zwinąć w kulkę aby mogli sie wkłuć i z tym nest troche kłopot, ale moze uda sie zdobić zwykły koci grzbiet. ale samo wkłucie nie boli, jest tylko nieprzyjemne. Uwierz mi przy tych twoich bólach to jak pierdniecie komara

Cytat:
Napisane przez tabaska25 Pokaż wiadomość
Musze wam poprawić humor.

Sytuacja nr 1. Mowie do męża ze mnie zebra bola i kręgosłup i z chęcią polezalabym na brzuchu. A on na to: Ręce i nogi fruwalyby w powietrzu, no chyba ze wykopiesz dziurę w piasku na brzuszek...

Sytuacja nr 2. Ja: Tak mi ciezko, czuje sie jak balon.. On: Jak taka bojka co plywa na jeziorze?
Uroczy
gosiaczek071 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-03-15, 21:02   #2292
Martinixxx
Zadomowienie

Ten w kręgosłup wcale nie boli i faktycznie gorsze jest zwykle pobranie krwi

Sunshine współczuję takiego karmienia. Zawsze to lepiej niż mm,ale pewnie wiesz,że tak długo laktacji nie utrzymasz. Próbuj ją przystawiać,choć to trudne. Pamiętam ten cyrk laktacyjny, ja nawet nie umiałam jej przystawic.koszmar

Martinixxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-15, 21:02   #2293
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
A to z tobą to inna broszka w takiej sytuacji kumam, a lekarz cos mowil? Na Borowskiej jest personel dyrekcyjnej, moja noga tam NIGDY nie postanie!

Ale to nie boli. Trzeba sie zwinąć w kulkę aby mogli sie wkłuć i z tym nest troche kłopot, ale moze uda sie zdobić zwykły koci grzbiet. ale samo wkłucie nie boli, jest tylko nieprzyjemne. Uwierz mi przy tych twoich bólach to jak pierdniecie komara

Uroczy
Mi akurat kilka osób polecało B., plus mój prowadzący tam pracuje. Z lekarzem o znieczuleniu nie gadałam, ale nie ma siły która mnie przekona do zmiany zdania. Nie podpiszę zgody i już.

Edytowane przez Linaewen
Czas edycji: 2016-03-15 o 21:03
Stary 2016-03-15, 21:03   #2294
lucy111
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez velika Pokaż wiadomość
nie próbuj, bo przepadniesz jak ja chociaż już się nimi ciut przejadłam, w poprzednim tygodniu amerykańskim kupiłam 7 opakowań
wariatka ja nie jestem wielką fanką lodów wiec jedno opakownie spokojnie mi wystarczy

Cytat:
Velika kurde...niech bedzie ten nabial a teraz znow w lodlu byly te amerykanskie lody nie?wrrr... Zgrzesze tym magnum, trudno a jak kolano? Boli?

Gosia bo Ty masz chody z ordynatorem

Lucy no wlasnie tez ich nie jadlam jeszcze a wszyscy tak zachwalaja chociaz ja wole sorbety
teraz są o ile nie wykupione masowo

sorbety mango albo malinowy od Grycana z chęcią bym zjadła
lucy111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-15, 21:05   #2295
gosiaczek071
Zakorzenienie

Cytat:
Mi akurat kilka osób polecało B., plus mój prowadzący tam pracuje. Z lekarzem o znieczuleniu nie gadałam, ale nie ma siły która mnie przekona do zmiany zdania. Nie podpiszę zgody i już.
Nie, no ja rozumiem
Tylko sie zdziwiłam bo pierwszy raz sie spotykam z takim czymś

Dobranoc
gosiaczek071 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-15, 21:20   #2296
Trisdom
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez madzia2409 Pokaż wiadomość
Dziewczyny tak na szybko. Pojechalam dzisiaj do szpitala,bo cisnienie znow powyzej 160. A przy przyjeciu 180/110.... dostalam zastrzyk w dupe, kroplowe, i tablety. Zbili do 145 i teraz beda stabilizowac. Ciekawe ile tu bede lezec.
Pisalysmy kiedys o jedzeniu w szpitalu. Wiecie co dostalam na kolacje? Dwie kromki z maslem..... nie zartuje
Ciekawe, co na to Twoja ginka....
Wracaj szybko do normy!!

Cytat:
Napisane przez patulinka94 Pokaż wiadomość
I mnie znów bóle podbrzusza. Wzięłam prysznic i leżę. :/
Kochana- mnie dziś też wszystko boli, ale to przez córę- opiekunka chora, a z mojego oszczędzania się w takiej sytuacji nici. Od 18 miałam skurcze mniej więcej co 10 minut i uspokoiły sie trochę dopiero po wejsciu do lóźka poprzedzonego kąpielą. Byle wytrzymać do 28 marca, to będę szczęsliwa.

Trzymaj się!

Kejka- u mnie dziś na raz pękła paczka Haribo wielkanocnych- w końcówce ciąy to nie obżarstwo, tylko zbieranie energii na następne tygodnie

Lin- znieczulenie ogólne jest rzadziej proponowane, bo się wiąże z potrzebą intubacji- jak im powiesz o co chodzi, to nie będzie pewnie problemu. Pozdrów ekipę anestezjologów z B. - większość młodych to mój rocznik

Też ide spać- już się boję mojej diabelskiej dwójki, jak z jedną dwulatką nie daję rady...

Danika- duzo zdrowia dla Twojej malej
Stary 2016-03-15, 21:27   #2297
kejka90
Wtajemniczenie

GG do kejka90

Gosiaczek pierdniecie komarazapewne masz racje. Szczerze to staram sie o tym nie myslec...bedzie dobrze

Lucy malinowy pycha, mango tak samo...ale ja uwielbiam cytrynowy (najlepiej jak nie jest barwiony na zolto, tylko taki przezroczysty bo wtedy jest raczej pewne ze bedzie kwasny )

Trisdom pocieszylas mnie mam jeszcze ochote na jakiegos batona ale w domu nie mam takich rzeczy bo slodyczy nie jem przeciez

Linaewen powolaj sie na Tris i bedzie gites

Jestem od Was uzaleznionawracam do ksiazki

Mikołaj <3
Stary 2016-03-15, 21:30   #2298
MaLoS
Rozeznanie

Meldunek z wizyty: Adaś urósł mega, 2960 waga, dwa tygodnie temu była 2300
Szyjka króciutka, doktor sie śmiał, ze juz idzie ku wielkiemu dniu, mam umówiona wizytę na 1 kwietnia, ale moge juz nie doczekać
Kurczę jakoś strach mnie obleciał...

Velika gratuluje wizyty🏻 a na nabiał padłam

Dziewczyny z dzieciaczkami--- podziwiam Was! Jesteście mega dzielne, opieka nad dziećmi i końcówka ciąży to naprawdę wyczyn

Zmiany? Zawsze na lepsze
MaLoS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-15, 21:45   #2299
lulka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justyna_fli Pokaż wiadomość
Probowalas Gaviscon?

Kurcze cos sie nie moge wbic w watek... Jak tak Was czytam, ile macie dolegliwosci to mam wrazenie ze ta moja ciaza to jakas pomylka... Jutro zaczynam 38 tc a mi nic nie jest czasami mnie pachwiny i plecy pobola jak za dlugo leze na kanapie (co sie w sumie rzadko zdarza bo cale dnie przesiaduje na uczelni ). Wiec nie mam nawet co tu pisac No nic, zbieram sie na rekolekcje, milego wieczorku
A i trzymam kciuki za wizyty

Ja nie miałam żadnych objawów w pierwszym trymestrze, za to teraz nadrabiam kręgosłupem i ciśnieniem

Cytat:
Napisane przez patulinka94 Pokaż wiadomość
Chyba zaczynają wychodzić mi rozstępy...
Tz mnie pociesza i mówi że on nic nie widzi, że to pewnie mi się odgniotlo jak lezalam...
Ale ja czuję pod palcami że skóra jest inna.
No cóż. Starałam się, nie udało się. Cała ciążę nic a tu na końcówce się ukazują.
Trudno. Najważniejsze zeby corka była zdrowa ☺

Masz duuży brzuszek, więc wszystko możliwe, ale mam nadzieję, że to nie rozstępy

Cytat:
Napisane przez madzia2409 Pokaż wiadomość
Dziewczyny tak na szybko. Pojechalam dzisiaj do szpitala,bo cisnienie znow powyzej 160. A przy przyjeciu 180/110.... dostalam zastrzyk w dupe, kroplowe, i tablety. Zbili do 145 i teraz beda stabilizowac. Ciekawe ile tu bede lezec.
Pisalysmy kiedys o jedzeniu w szpitalu. Wiecie co dostalam na kolacje? Dwie kromki z maslem..... nie zartuje

O kurcze, ciśnienie kosmiczne. Trzymam kciuki by teraz było już tylko lepiej

Velika super, że wizyta udana a dzieci teraz tak rosną właśnie, mój tez w 2 tyg ponad pół kilo, a ja za to dwa

---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ----------

Cytat:
Bez sensu - jak mam wyrazić zgodę na znieczulenie, jak nie rozmawiam z osobą która ma kompetencję do podania mi tego?

Chcę mieć narkozę, bo:
1) miałam podpajęczynkowe i narkozę: po pierwszym umierałam dwa dni (nie mogli mnie spionizować i rzygałam), po drugiej biegałam na drugi dzień jak obalała sarenka
2) mam przykurcze w plecach i wykręcone mięśnie więc nie chcę by mi ktokolwiek grzebał przy kręgosłupie...
3) po dokręgosłupowych należy dłuuugo leżeć na wznak, a z racji problemów z plecami i nogami nie mogę tak leżeć ani tym bardziej spać...

Co do trójki to ja mam tak samo. I teraz już nie wiem co z tym znieczuleniem
lulka19 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-03-15, 21:49   #2300
kopycio
Rozeznanie

GGI
Skoro tu masz drugi stopień referencyjności to faktycznie lepiej zostać.. Ja tez z tego powodu wybrałam szpital w remoncie i 6 łóżkami na sali a nie ten komfortowy z dwoma.. Dla Malucha wszystko ale do swojego gina na konsultacje mozesz zadzwonic

Velika No Młoda robi mase pieknie!

Madzia dobrze, ze jestes w szpitalu! Lez az Ci nie ustabilizują cisnienia z takim jedzeniem wylaszczysz sie juz przed porodem

Malos!
Jaki przyrost oj zaczną nam sie porody niedługo cos czuje
Szpital
Wiecie ja to mam tak, ze porod jak porod trzeba przeżyć, specjalnie jakos sie nie boje. Ale sam pobyt w szpitalu mnie przeraża. Ja nigdy, przenigdy nie leżałam w szpitalu w ogole nie wiem czego sie dpodziewac

Zaliczyłam dzis niezłego ciążowego kalafiora. Siedzę sobie w dresie i starej koszulce, włosom do ideału brakuje jaj stad na księżyc i z powrotem a tu dzwonek do drzwi. Mysle sobie listonosz, schodzę a tu położna! Byłam przekonana ze spotkanie mam w czwartek przeprosiłam za swoje nieogarnięcie teraz jak przyjedzie to juz do Młodego
kopycio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-15, 22:03   #2301
Kabriela
Zadomowienie

GGI gdzie Ty leżysz w tym szpitalu?

Jutro napiszę, co u mnie bo jestem w takim ciężkim stanie zmęczenia i bólu nóg wraz z kręgosłupem, że po prostu tylko przekleństwa mi się cisną na usta.

---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 23:01 ----------

Tak na szybko GRATKI ZA ZDANĄ TEORIĘ!!!!

WSPÓŁCZUJE Teściowych, moja na serio jest w porządku i kompletnie nie ogarniam jak można być takim człowiekiem.
Kabriela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-15, 22:42   #2302
Alien...
Przyczajenie

Cytat:
Tabaska nieźle

Sunshine dzieki za pocieszenie️ tyle ze ja jeszcze boje sie ze zrobia to nie tal jak trzeba i bede roslinka a co do kikuta to sprobuj moze spirytusem (70% chyba ale sprawdz bo nie jestem pewna)? Polozna mowila ze octenisept jest slaby i dluzej trwa az zaschnie i odpadnie...

---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ----------

Zjadlam 2 magnum
Kupilam mezowi Call of Duty i moge sobie w spokoju ksiazke poczytac, takze spadam

Do jutra
Witajcie,
Jeszcze nie udzielałam się nigdy na waszym forum, ale czytam dość regularnie, bo też w kwietniu zamierzam powitać nowego obywatela. Mam na imię Alicja (33 l.). To jest moje pierwsze dziecko i raczej nic nie pisałam, bo stwierdziłam, że co ja mogę wnieść do rozmowy. U nas będzie chłopak, imienia jeszcze nie wybraliśmy. Za duża odpowiedzialność Raczej forum traktowałam jako źródło wiedzy.
Ale postanowiłam napisać odnośnie pielęgnacji pępowiny. Nie mam doświadczenia, ale mogę wam napisać to co na szkole rodzenia nam mówi położna. Udało mi się znaleźć też jakieś badania potwierdzające jej słowa. Generalnie są Wytyczne Nadzoru Krajowego w Dziedzinie Neonatologii dot. Pielęgnacji Kikuta Pępowinowego. Ale samego dokumentu w oryginale nie mogę znaleźć w internecie, ale znalazłam jakieś strony, które mówią o tych wytycznych:
http://www.ptmp.com.pl/png/png6z2_20...-06-Rzanny.pdf
http://pediatria.mp.pl/pielegnacja/show.html?id=52307
Tam się odradza traktowanie pępowiny alkoholem. Wiadomo, że każdy ma swoją teorię, ale te badania są dość fajne i mnie przekonują. No i też jest o tym, że wcześniakom dłużej odpada pępowina. Więc mama wcześniaczka nie musi się martwić na zapas.
Położna nam kazała patyczki namoczyć Octeniseptem (to niby takie mydło z środkiem septycznym) lub mydłem i wybierać tkanki martwicze, aż patyczek będzie czysty. Żeby przemywać kikut go raz na dobę, po kąpieli. I żeby nie bać się go moczyć w trakcie kąpania.
Do lekarza trzeba iść jak po odpadnięciu kikuta prześwituje szare naczynie, wtedy nie wolno moczyć i to oznacza że pępowina będzie się goić poprzez ziarnowanie.
Z kolei moja siostra mi mówiła, że ona była zbyt delikatna i też się długo trzymał kikut.
Dzisiaj miałam o karmieniu piersią na szkole rodzenia. Jak dla mnie, nieświadomej kompletnie osoby było wiele fajnych informacji. Mogę wam napisać, ale muszę zebrać wszystko ładnie w całość

Tym czasem idę spać, bo ostatnio coś gorzej mi się śpi... Mam nadzieję, że nie namieszam wam tu za bardzo w estetyce Dobrej nocy wszystkim...
Alien... jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-15, 22:58   #2303
patryska0804
Zadomowienie

Kejka to chodź do mnie mam jeszcze snickers i marsy
Malos no pięknie Adaś przybrał
Alien witamy

2007r- Dziewczyna
2013r- Narzeczona
2014r- Żona <3

5.08.2015 II kreseczki
25.08.2015 <3

Czekamy na Ciebie syneczku- Dominiś
patryska0804 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-15, 23:42   #2304
Avlis
Raczkowanie

Iwoncia
Ale ten Twój synek słodki, taki troskliwy. Liczę, że moja córka nie odczuje tej rozłąki tak bardzo. Chociaż podobnie jak u Ciebie, jestem z nią cały czas, a mąż tylko rano i czasem wieczorem, więc jest ze mną silnie związana.

Poli
Ale sytuacja z tym wzruszeniem. Z jednej strony zabawna, ale z drugiej pewnie dziewczyna myślała, że coś jest nie tak

Tabaska
Mnie też cały czas gorąco.
Co do bólu szybko się zapomina.

Kabriela

Też mam takie podejście, że nie dopuszczam nawet klapsa. Staram się jej tłumaczyć wszystko, choćby 10 razy, bo wg mnie powinna zrozumieć, a nie robić czegoś ze strachu.

Kopycio
W pierwszej ciąży KTG trwało z 20-30 minut, potem konsultacje z lekarzem i ew. USG.

Ducha

Gratuluję zdanej teorii

Madzia
Kciuki za Was. Niezła dieta

Malos

Ładnie dzieciaczek przybrał
Avlis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-16, 01:16   #2305
patulinka94
Zadomowienie

Nie śpię. Co jakiś czas spina mi się brzuch, robi się twardy. Dalej boli podbrzusze i krzyze.
Liczę na to że przejdzie...

Cytat:
Napisane przez MaLoS Pokaż wiadomość
Szyjka króciutka, doktor sie śmiał, ze juz idzie ku wielkiemu dniu, mam umówiona wizytę na 1 kwietnia, ale moge juz nie doczekać
Kurczę jakoś strach mnie obleciał... ]
Piekna waga! Dzieciaczki rosną a porod coraz bliżej ☺
patulinka94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-16, 06:15   #2306
patulinka94
Zadomowienie

A co tu taka cisza o tej godzinie???
Wczoraj wzięłam nospe i jakos usnelam.
Teraz niestety muszę się potoczyć na praktyki...
Miłego
Stary 2016-03-16, 06:23   #2307
velika
Winter is coming

patulinka wizaż nie działał, więc cisza. Ja nie śpię od 4 jadę do szpitala zawieźć gbsa ;]

Cytat:
Napisane przez MaLoS Pokaż wiadomość
Kurczę jakoś strach mnie obleciał...
oo też pięknie urósł ładnie teraz nabierają masy

velika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-16, 06:23   #2308
annihilate
Rozeznanie

Ja miałam jakieś problemy z wejściem na forum :/

Przyznam się, że czytałam Was pobieżnie więc nie wiem do czego się odnieść za bardzo.
Aaa chciałam o tym kikucie z pępowiny napisać. Nam przy traktowaniu octeniseptem dopiero po jakimś miesiącu odpadł! Tak więc Sunshine moim zdaniem póki jakoś brzydko nie pachnie i nie babrze się to nie masz się o co martwić Albo spróbuj innych metod co dziewczyny pisały

PIOTR 08.04.2016
annihilate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-16, 06:24   #2309
patulinka94
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez velika Pokaż wiadomość
patulinka wizaż nie działał, więc cisza. Ja nie śpię od 4 jadę do szpitala zawieźć gbsa ;]

oo też pięknie urósł ładnie teraz nabierają masy
Coś ostatnio często się zawiesza ten wizaz....
Stary 2016-03-16, 06:34   #2310
Kabriela
Zadomowienie

Cześć z rana, ja się wczoraj przeforsowałam.
Miałam Was pytać jak doprawiacie ugotowane, starte na tarce o grubych oczkach buraki?
Wena mi się skończyła i nie wiem jak mam to zrobić.
Kabriela jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości