Panny młode 2023! - Strona 78 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2023-02-06, 10:22   #2311
Imperfecta
Zakorzenienie

Dot.: Panny młode 2023!

Cytat:
Napisane przez PumpkinEyes Pokaż wiadomość
Za wełniany garnitur (marynarka, kamizelka, spodnie), skórzane lakierki, koszulę, spinki, muchę, poszetkę, pasujący do spinek pasek wyszło odrobinę ponad 4 tysiące. Poprawki krawieckie do roku czasu ma w cenie.

Na pewno by się dało taniej, ale mój nie chciał garnituru w kolorach czerni, granatu, szarości itp. Jemu się marzyła ciemna zieleń i żaden inny mu się nie podobał. Jak ktoś szuka takiego bardziej klasycznego to polecam rozejrzeć się czy w okolicy nie ma jakiegoś outletu marek typu Vistula, Bytom itp. Mój w takim kupuje wizytowe i potrafi wyjść do 700zł za dwuczęściowy garnitur wełniany.
Mój TŻ nie chce czerni, granatu ani szarości tylko ciemna zieleń też jak oglądamy, to tylko takie mu się podobają, ale mi to akurat pasuje
Imperfecta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-02-06, 10:27   #2312
PumpkinEyes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Misia452 Pokaż wiadomość
Wow to drogo
Mój tz to pójdzie chyba jednak w klasykę

Wysłane z mojego RMX3151 przy użyciu Tapatalka
Czy ja wiem czy drogo... moja suknia droższa, a nie ubiorę jej poza ślubem

I tak się cieszę, że mój facet jest w miarę wymiarowy i nie trzeba szyć na miarę, żeby dobrze wyglądał, bo jak się rozglądałam u siebie w mieście to takie potrafią kosztować od 9 tysięcy wzwyż.
PumpkinEyes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-02-06, 10:28   #2313
Misia452
Zakorzenienie

Cytat:
Czy ja wiem czy drogo... moja suknia droższa, a nie ubiorę jej poza ślubem

I tak się cieszę, że mój facet jest w miarę wymiarowy i nie trzeba szyć na miarę, żeby dobrze wyglądał, bo jak się rozglądałam u siebie w mieście to takie potrafią kosztować od 9 tysięcy wzwyż.
No tak, garnitur to można założyć jeszcze nie raz,więc tak nie boli jak suknia
Ważne,że mu się podoba

Misia452 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-02-06, 10:33   #2314
PumpkinEyes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Imperfecta Pokaż wiadomość
Mój TŻ nie chce czerni, granatu ani szarości tylko ciemna zieleń też jak oglądamy, to tylko takie mu się podobają, ale mi to akurat pasuje
Bo zieleń jest niebanalna. Mała szansa, że któryś z gości będzie w takim samym. Tyle że właśnie przez to, że jest to mniej popularny kolor i wiele marek nawet takich nie ma w ofercie, to trudniej trafić na jakiś wyprzedażach. A ceny wyjściowe lepszej jakości garniturów siłą rzeczy są dość wysokie.

Ja nawet oglądałam na vinted używane, ale niestety większość panów sprzedających niższa albo bardziej przy sobie od mojego.

A jak macie jakiś bardziej boho styl wesela to w ogóle zieleń się idealnie wpasowuje.

---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ----------

Cytat:
No tak, garnitur to można założyć jeszcze nie raz,więc tak nie boli jak suknia
Ważne,że mu się podoba

Suknię to ja cicho liczę, że może chociaż uda się odsprzedać, ale pewności nie ma nigdy.

Edytowane przez PumpkinEyes
Czas edycji: 2023-02-06 o 10:42
Stary 2023-02-06, 10:48   #2315
Imperfecta
Zakorzenienie

Cytat:
Bo zieleń jest niebanalna. Mała szansa, że któryś z gości będzie w takim samym. Tyle że właśnie przez to, że jest to mniej popularny kolor i wiele marek nawet takich nie ma w ofercie, to trudniej trafić na jakiś wyprzedażach. A ceny wyjściowe lepszej jakości garniturów siłą rzeczy są dość wysokie.

Ja nawet oglądałam na vinted używane, ale niestety większość panów sprzedających niższa albo bardziej przy sobie od mojego.

A jak macie jakiś bardziej boho styl wesela to w ogóle zieleń się idealnie wpasowuje.
No właśnie wszystkie dodatki będziemy mieć w takim kolorze, w tym moje buty i biżuterię, więc myślę, że będzie to fajnie ze sobą grało
Stary 2023-02-06, 10:53   #2316
Misia452
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ----------

Suknię to ja cicho liczę, że może chociaż uda się odsprzedać, ale pewności nie ma nigdy.
Ja swoją tez chyba wystawie na sprzedaż. Nie mam miejsca żeby ją trzymać i w sumie po co.

Stary 2023-02-06, 11:01   #2317
Sz05
Zakorzenienie

Wiecie, fajnie jest jak ktoś spyta czy będzie to i to albo coś doradzi, ale tutaj są sytuacje, że coś MUSI BYĆ i JAK TO NIE BĘDZIE. Taki ton nie za fajny jest, bo robią z nas małe dzieci, które nic nie wiedzą i się nie znają

---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ----------

Ja bym chciała swoją sprzedać, ale nie wiem czy mi się uda. Koleżanka po 3 latach swojej nadal nie sprzedała, bo nikt nie chciał.

---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ----------

Co do garnituru to mój kiedyś chciał ciemną zieleń, ale uroił sobie, że skoro mąż koleżanki miał taki na swoim ślubie to na pewno zrobi awanturę, że odgapił

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2023-02-06, 11:31   #2318
Magdallen
Zakorzenienie

Ja to nie wiem, w czym mój pójdzie do ślubu, bo na razie temat garnituru mocno zbywa. Chyba myśli, że na tydzień przed ślubem pojedzie do sklepu i po prostu coś sobie kupi.
Magdallen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-02-06, 11:36   #2319
Sz05
Zakorzenienie

Mój planuje w wakacje kupić, bo na razie parę kg zrzucić.

---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ----------

I coś mówił, że butów nie będzie kupował nowe. Ma porządne buty do garnituru, założone z 2-3 razy, więc
Stary 2023-02-06, 11:46   #2320
Misia452
Zakorzenienie

No my pewnie jakos na wiosnę pojedziemy do jednego miejsca, tam jest duży wybór i fajna obsługa, chociaż teraz tez przytył to trochę ryzyko,że do lata też mu dojdzie kg

---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ----------

Mój też ma buty dobre,ale pewnie kupi nowe.

Stary 2023-02-06, 11:52   #2321
Imperfecta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sz05 Pokaż wiadomość
Mój niby to samo, ale trochę mnie tym wkurza, bo tak trochę by chciał, a trochę nie.
Ja się zawzięłam i trzymam tą dietę, chodzę na siłownię i widzę efekty (półtora rozmiaru zeszło) a on na każde moje pytanie czy idzie ze mną na siłownię, to mu się nie chce, a do kawy pół czekolady, dwie dokładki obiadu i marudzenie jak on będzie w garniturze wyglądał.
Generalnie ja mu mówię, że jak nie chce chudnąć, to nie, bo w moim odczuciu wygląda dobrze, ale za garniturem się nie rozgląda, bo twierdzi, że mu urósł brzuch i musi schudnąć, a jednocześnie nie robi nic, żeby te kilogramy spadły
Generalnie z niego się straszny kanapowiec zrobił, jak go poznałam to miał kaloryfer na brzuchu i był meeeega aktywny a teraz robi się misiu. Nie przeszkadza mi to, bo wciąż jest relatywnie szczupły, ale mógłby się określić, że zrzuca i się wstrzymujemy z garniturem, albo nie zrzuca i czegoś szukamy.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2023-02-06, 12:07   #2322
PumpkinEyes
Zakorzenienie

Mojemu się przytyło w pandemii jak siedział na HO i nie było za bardzo gdzie wyjść, ale jak wrócił do normalnej aktywności to mu waga wróciła do normy samoistnie. Chociaż ja nie powiem, całkiem lubię takie dad bod u facetów. Byle bez przesady. Ale teraz to mogę zapomnieć, bo jeszcze sobie chodzi z kolegą na siłownie rekreacyjnie.

---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ----------

Cytat:
I coś mówił, że butów nie będzie kupował nowe. Ma porządne buty do garnituru, założone z 2-3 razy, więc
Jak ma i mu pasują to pewnie.

Mój chciał lakierki, a takich nie miał, bo w sumie wcześniej nie miał aż tak eleganckich okazji.
Stary 2023-02-06, 12:24   #2323
Misia452
Zakorzenienie

Mój jak przytyje to akurat nic nie szkodzi,bo jest chudy, aż za bardzo

Stary 2023-02-06, 13:30   #2324
GuiltyAsF_ck
Gotowa do ataku

Cytat:
Że KONIECZNIE trzeba wynająć kogoś do śpiewania w kościele, żeby było ładnie, bo z organistą brzydko. Że nocleg TRZEBA JUŻ TERAZ rezerwować (nieważne, że nie wiemy ile osób przyjedzie, może będzie trzeba nocować 50 osób, a może tylko 20).
U nas też z tymi noclegami jest gadanie. Nikt się nie zastanawia ile to kosztuje, a może się okazać, że goście sami sobie ogarną we własnym zakresie i potem utopione pieniądze
Z ta muzyką w kościele to u nas nie jest popularna, więc nikt na to nie wpadł, za to moi rodzice nie mogą przeżyć, że będzie DJ i kto będzie przygrywał jak będziemy wychodzić z domu ( no jak to kto? nikt )

Cytat:
Napisane przez Magdallen Pokaż wiadomość
W ogóle ja bym chciała dostać konkretną ofertę i na jej podstawie zamówić tort mailowo. Żebym i ja, i cukiernia miała wszystkie szczegóły na piśmie. Jakoś stresuje mnie, że jak pójdę do cukierni albo zadzwonię, to ktoś sobie niedokładnie zapisze to, co chcę i będzie problem. Ale ja w ogóle jestem dziwakiem - przy tych weselnych rzeczach ciągle strasznie panikuję, że coś źle ustalę, nie dopilnuję i ktoś zapomni o moim weselu. Dlatego te najważniejsze kwestie - salę, DJ i fotografa ostatecznie ogarniał TŻ.
Teraz takie czasy trochę, że lepiej się zabezpieczyć umową. Wydaje mi się, że dla usługodawców to samo. Ta cukiernia, która u nas ostatecznie zostanie to spisuje umowę i pobiera zadatek i wg mnie to jest ok. Z ich strony patrząc to ktoś zarezerwuje usługę na wesele - tort, słodki stół, ciasta - gdzie właścicielka mówi wprost, że z układaniem mogą na jeden dzień maksymalnie dwa wesela obsłużyć, zajmie im ktoś termin i się wypnie. Zostają na lodzie. A niestety sporo ludzi tak się zachowuje, narzeczony też świadczy usługi i nauczył się pobierać zadatek i podpisywać umowy jak miał pełen kalendarz, telefon za telefonem od zainteresowanych, a potem 3/4 tych z kalendarza po prostu się nie pojawiło

Cytat:
U nas właściwie też bez echa, jedynie siostra się interesuje, komentuje jak coś podeślę, reszta na wszystko jest "ładne" i koniec tematu myślałam, że ojciec i jego żona będą trochę podeksytowani, ja bym chyba była jakby moje dziecko brało ślub a tu... Nic
Też mi się tak wydaje. Moja mama ma wywalone, mój tata prędzej się zainteresuje, ale to jak sama zacznę temat. Może to tez wynikać z tego, że każdy ma tam jakieś swoje sprawy i problemy no, ale kto wie

Cytat:
Ja też tak mam nie wierzę, że to się wydarzy.
Też tak ciągle mam. Zastanawiam się co się wydarzy

Cytat:

Mój się też odchudza - zwłaszcza testując ciasta - i pewnie koło maja wystartuje, ale musi mieć szyty na miarę, więc zobaczymy a ogólnie z takich zakupów weselnych to zaczęliśmy od jego butów, bo jojdał, że nigdy nie kupi, bo nic mu nie pasuje i ma wielką stopę i kupił za pierwszym razem
Stary 2023-02-06, 13:35   #2325
Sz05
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GuiltyAsF_ck Pokaż wiadomość
U nas też z tymi noclegami jest gadanie. Nikt się nie zastanawia ile to kosztuje, a może się okazać, że goście sami sobie ogarną we własnym zakresie i potem utopione pieniądze
Z ta muzyką w kościele to u nas nie jest popularna, więc nikt na to nie wpadł, za to moi rodzice nie mogą przeżyć, że będzie DJ i kto będzie przygrywał jak będziemy wychodzić z domu ( no jak to kto? nikt )

Teraz takie czasy trochę, że lepiej się zabezpieczyć umową. Wydaje mi się, że dla usługodawców to samo. Ta cukiernia, która u nas ostatecznie zostanie to spisuje umowę i pobiera zadatek i wg mnie to jest ok. Z ich strony patrząc to ktoś zarezerwuje usługę na wesele - tort, słodki stół, ciasta - gdzie właścicielka mówi wprost, że z układaniem mogą na jeden dzień maksymalnie dwa wesela obsłużyć, zajmie im ktoś termin i się wypnie. Zostają na lodzie. A niestety sporo ludzi tak się zachowuje, narzeczony też świadczy usługi i nauczył się pobierać zadatek i podpisywać umowy jak miał pełen kalendarz, telefon za telefonem od zainteresowanych, a potem 3/4 tych z kalendarza po prostu się nie pojawiło

Też mi się tak wydaje. Moja mama ma wywalone, mój tata prędzej się zainteresuje, ale to jak sama zacznę temat. Może to tez wynikać z tego, że każdy ma tam jakieś swoje sprawy i problemy no, ale kto wie

Też tak ciągle mam. Zastanawiam się co się wydarzy

Mój się też odchudza - zwłaszcza testując ciasta - i pewnie koło maja wystartuje, ale musi mieć szyty na miarę, więc zobaczymy a ogólnie z takich zakupów weselnych to zaczęliśmy od jego butów, bo jojdał, że nigdy nie kupi, bo nic mu nie pasuje i ma wielką stopę i kupił za pierwszym razem
Moja koleżanka ma teraz taką sytuację, że jeszcze nie rozdała zaproszeń, a sala JUŻ TERAZ wymaga podania liczby gości ile będzie nocować. Może się pomylić o 4(!) osoby. Jak poda za dużo to buli za puste pokoje.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2023-02-06, 13:36   #2326
Misia452
Zakorzenienie

My mamy pokoje nad salą i jak coś to są do naszej dyspozycji, po weselu patrzą ile pokoi było "używanych" i kasują za nie.
Spoko opcja. Zwłaszcza,że u nas raczej dużo osób nie będzie nocować nad salą.

Stary 2023-02-06, 16:55   #2327
Imperfecta
Zakorzenienie

Ja nawet nie myślę jeszcze o noclegach, na pewno kilka osób będziemy nocować.
Stary 2023-02-06, 18:54   #2328
Magdallen
Zakorzenienie

To my z noclegami mamy dobrze, bo wesele jest w hotelu. Zarezerwowaliśmy 8 pokoi dla najbliższej rodziny, ale pewnie i na ostatnią chwilę coś będzie można jeszcze zarezerwować. No, i goście mają możliwość rezerwacji we własnym zakresie
Magdallen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-02-06, 19:13   #2329
PumpkinEyes
Zakorzenienie

Ja mam tylko kilka pokojów nad salą i w razie czego na pewno będą do naszej dyspozycji. Tylko że prawdopodobnie to będzie za mało przy tej ilości przyjezdnych gości, ale zarezerwuje gdzieś indziej jak będę miała pewność ile. Bez przesady, żeby to trzeba z takim wyprzedzeniem.

---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ----------

Tak samo muszę zorganizować transport dla gości, bo sala jest 30km od miasta, w którym mieszkam. Ale to też dopiero jak ustalę konkretnie ile osób będzie potrzebować, bo bez sensu zamówić cały autobus, żeby jechał potem pusty.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2023-02-06, 19:27   #2330
Sz05
Zakorzenienie

No tak, autobus. Jeszcze tego brakowało, żeby teraz nam truli tyłek, że to też trzeba już teraz zaraz xD
Stary 2023-02-06, 19:36   #2331
PumpkinEyes
Zakorzenienie

Cytat:
No tak, autobus. Jeszcze tego brakowało, żeby teraz nam truli tyłek, że to też trzeba już teraz zaraz xD
Ja sobie na razie znalazłam tylko przewoźnika i wstępnie ustaliłam dostępność terminu, opcje i koszty. Natomiast sam facet mi powiedział, że szczegóły to sobie ustalimy jak już je będę znać XD

---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:31 ----------

No bo o czym tu gadać, jak ja nie wiem czy potrzebuję transport dla 10 czy 50 osób.

Edytowane przez PumpkinEyes
Czas edycji: 2023-02-06 o 19:33
Stary 2023-02-06, 20:36   #2332
Sz05
Zakorzenienie

Dokładnie. Może wystarczy sam bus, a może autokar będzie potrzebny. Nie wiem po co takie rzeczy planować na wyrost skoro się nie zna orientacyjnej liczby osób.
Stary 2023-02-07, 08:41   #2333
Misia452
Zakorzenienie

Jak dobrze,że jeszcze nie zamawiałam tamtych zaproszeń, znalazłam lepsze, które pasują o wiele bardziej kolorystycznie piękne są i będę je zamawiać. Tylko chyba wyjdzie troszkę drożej,ale co tam. Nadal mieszcze się w budżecie, który miałam na to przeznaczony, a zaproszenia po prostu w takich kolorach jak będzie wszystko inne.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2023-02-07, 11:28   #2334
GuiltyAsF_ck
Gotowa do ataku

Cytat:
Moja koleżanka ma teraz taką sytuację, że jeszcze nie rozdała zaproszeń, a sala JUŻ TERAZ wymaga podania liczby gości ile będzie nocować. Może się pomylić o 4(!) osoby. Jak poda za dużo to buli za puste pokoje.
To jest masakra. Bez przesady. Ale może to właśnie sposób na wydarcie kasy..

Cytat:
Ja mam tylko kilka pokojów nad salą i w razie czego na pewno będą do naszej dyspozycji. Tylko że prawdopodobnie to będzie za mało przy tej ilości przyjezdnych gości, ale zarezerwuje gdzieś indziej jak będę miała pewność ile. Bez przesady, żeby to trzeba z takim wyprzedzeniem.

Tak samo muszę zorganizować transport dla gości, bo sala jest 30km od miasta, w którym mieszkam. Ale to też dopiero jak ustalę konkretnie ile osób będzie potrzebować, bo bez sensu zamówić cały autobus, żeby jechał potem pusty.
U nas też są pokoje nad salą, ale tylko 4. Z tego jeden my sobie weźmiemy, żeby trzymać ubrania na przebrania i swoje rzeczy. Ciężko tam będzie ulokować gości znaleźliśmy hotel w pobliżu i tam zarezerwujemy pokoje chętnym, na ten moment mamy całe dwa pokoje do zarezerwowania

O transport też będziemy musieli zadbać. Póki co to kogo przy zapraszaniu nie pytamy o transport na salę to mówią, że sobie poradzą, ale jak będzie autobus to pojadą wesołym autobusem
Stary 2023-02-07, 11:36   #2335
kasiunia788742
Zakorzenienie

To mnie trochę irytuje, że chyba u tzta w rodzinie fala wesel (całe dwa, ale rok po roku) przeszła i nasze jest takie meh. A to ktoś wakacje zarezerwował a to ktoś coś innego. Przy poprzednich jakąś poczta pantoflowa szła w rodzinie a teraz jakby nic.

Tżta jeszcze trzeba że wszystkim poganiać bo przecież jest czas a później właśnie każdy sobie termin na coś zarezerwuje i nikt nie przyjdzie

Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-02-07, 12:28   #2336
Misia452
Zakorzenienie

Kurcze ja z tymi zaproszeniami mam trochę problem. Właściwie z jednym. Jest małżeństwo i ona ma podwójne nazwisko (swoje i męża) i jak to wypisać, tzn tylko wspólne nazwisko czy ja z dwoma i jego z jednym? Np Anna Kowalska-Janiak i Jan Janiak czy Anna Jan Janiak czy Anna Kowalska i Jan Janiak?

Stary 2023-02-07, 12:31   #2337
Sz05
Zakorzenienie

Cytat:
Kurcze ja z tymi zaproszeniami mam trochę problem. Właściwie z jednym. Jest małżeństwo i ona ma podwójne nazwisko (swoje i męża) i jak to wypisać, tzn tylko wspólne nazwisko czy ja z dwoma i jego z jednym? Np Anna Kowalska-Janiak i Jan Janiak czy Anna Jan Janiak czy Anna Kowalska i Jan Janiak?

Ja będę wpisywać pierwszą opcję, czyli z podwójnym nazwiskiem.
Stary 2023-02-07, 12:42   #2338
Misia452
Zakorzenienie

Cytat:
Ja będę wpisywać pierwszą opcję, czyli z podwójnym nazwiskiem.
Chyba tak najlepiej. W końcu pełne imię i nazwisko całe jest chyba najbardziej oficjalnie?

Stary 2023-02-07, 12:54   #2339
Sz05
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba tak najlepiej. W końcu pełne imię i nazwisko całe jest chyba najbardziej oficjalnie?

Tak
Stary 2023-02-07, 13:37   #2340
Misia452
Zakorzenienie

Dobrze,że spytałam,bo w sumie mamy dwie takie pary
Ale jak się to wszystko wypisuje to dopiero się widzi ile tego jest
Wyjdzie nam około 45 zaproszeń do rozdania

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości