|
|
#2311 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mikołajkowe dzieciaczki 2007
co do wprowadzania nowych pokarmów
wejzdcie na strone bobo vita, i nestle dziecko. tam jest wszystko napisane)
|
#2312 |
|
Zakorzenienie
|
Model żywienia niemowląt karmionych piersią (2007) Wiek (miesiące) Rodzaj pożywienia / Żywność uzupełniająca 1-6 Karmienie piersią na żądanie Karmienie piersią1 Posiłki dodatkowe - w 5 - 6 miesiącu Początkowo (nie wcześniej niż w 5 miesiącu i nie później niż w 6 miesiącu):
7 - 9 Karmienie piersią na żądanie Posiłki uzupełniające:3
10 Karmienie piersią na żądanie Posiłki uzupełniające:
11-12 Karmienie piersią na żądanie Posiłki uzupełniające:
1 Na życzenie matki, można wprowadzić mleko modyfikowane 2 Składnikiem tłuszczowym zup jarzynowych może być wysokiej jakości masło, oliwa z oliwek lub niskoerukowy olej rzepakowy. 3 Nowe produkty - np. owoce, warzywa, kasze, mięso - należy wprowadzać kolejno i osobno, obserwując reakcję dziecka. Wprowadzając posiłki uzupełniające zaczynać od małych ilości, np. 3-4 łyżeczki. Posiłek inny niż karmienie mlekiem kobiecym podawać po zakończeniu karmienia piersią - w sytuacji, kiedy dziecko odmawia jedzenia / próbowania posiłków uzupełniających można odwrócić tę kolejność. 4 Zaleca się, aby produkty zbożowe wprowadzane w 1 roku życia były wzbogacane w żelazo. 5 Konsystencja jarzyn i mięsa powinna stymulować żucie pokarmu. 6 Tylko naturalne składniki, bez konserwantów z ograniczeniem cukru. Ps. Troche sie tabela rozjechala ![]() tu zrodlo: http://www.osesek.pl/jadlospis-dosko...h-piersia.html Poissonivy - no wlasnie chodzi o to ze wg nowych norm nie pozniej niz w 6-tym miesiacu gluten... |
|
|
|
#2313 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Lauro może już wyczerpaliście limit złych wydarzeń i teraz będzie już tylko lepiej celko ale najpierw zapytam pediatrę gdzieś przeczytałam, że dzieciom karmionym butelką wcześniej wprowadza się "nowe smaki", zaś tym cycusiowym - później. a Kasia zaczęła "komunikować" się ze światem - leży i krzyczy: aaaaa, eejjjj, aguuu. Oczywiscie dostosowujemy się z mężem do jej poziomu komunikacji ![]() a z mniej śmiesznych rzeczy - Kasia ma cały brzuszek zsypany drobnymi krosteczkami tylko za cholerkę nie wiem od czego to by mogło być nie jadłam nic nowego, poza snikersem w niedzielę - może to być od orzechów?
|
|
#2314 |
|
Joanna Małgorzata
|
afiliks jetem na etapie czekania na odpowiedz niby od 1 marca mam mieć chlopca ktory ma 3 latka i sika w pampersy
ale wspólnymi siłam nauczymy się co to kibelek Laura ja tez nie moge jeśc nabialu i pije wapno w syropie a teraz to i miku je pije a do tego szukam produktów w których jest wapno Miku dziś znowu ma zly dzionek krzyczy męczy się i cały czas płacze teraz śpi w wózku po spacerku (wygonił nas deszcz) nie rozebrałam go tylko wstawłam przy otwartym balkonie To jest normalnie bardzo pogodne nie płaczące dziecko śmiejące się nawet do sufitu a ostatnie 2 dni to Bidulek kochany
|
#2315 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny dziekujemy bardzo za zyczenia i tez skaldamy kolejnym solenizantom
![]() My wczoraj bylismy na pierwszej nauce plywania i bylo super ![]() ![]() Potem bylo szczepienie troszke poplakal ale ne mial temperaturyKuseczko nie martw sie czas szybko zleci i sie nie obejrzysz jak bedziesz znowu ze swoimi mezczyznami ![]() Ja staram sie wlasnie posprzatac mieszkanie ale maly nie spi wiec ciezko ![]() Uciekam bo placze
|
#2316 |
|
Zadomowienie
|
Primavera o tym samym pomyślałam!
Czy to nie jest ten sam szkrab który już podobno ząbkami świeci??? ![]() Ja nie myślałam jeszcze o żadnym dokarmianiu chociaż słyszę o tym na każdym kroku. Każdy spacer kończy się tym samym. Wracam do domu i wiem że dziecko sąsiadki dostaje już kleik, tamten ząbkuje, ten siedzi, ten popija soczki ![]() A wszystkie oczywiście w wieku Marcela ![]() Uwielbiam takie mamuśki !!! A poza tym to jutro szczepienie i trochę się przestraszyłam, co ta druga dawka tak źle podchodzi. I życzenia od Marcelka dla Łukaszka, Adasia, Nathaniela i Zuzi Mam nadziejeę że nikogo nie pomineliśmy.
|
#2317 |
|
Zakorzenienie
|
Celko ja mam podobny schemat żywienia, dostałam kiedyś od położnej, tylko u mnie pisze, żeby w 6 m-cu zacząć początkowo od zupy-papki jarzynowej lub kleiku ryżowego z przetartym jabłkiemlub sokiem przecierowym owocowym, a dopiero następnie zupy jakrzynowe z gotowanym mięsem (bez wywaru) z bezglutenowym kleikiem zbożowym lub papka jarzynowa z mięsem gotowanym albo sok owocowy-najlepiej przecierowy-lub przecier owocowy (masło maślane
- przepisuje z ulotki) moze być z dodatkiem kleiku bezglutenowego.A ja znowu mam zastój w lewej piersi, tym razem guzek umiejscowił sie pod spodem. Podejrzewam że przyczyna może być to, że Gosia ostatnio jest troszkę nerwowa przy cycku, troche podje i się denerwuje, odpycha i wygina od cycka, dla świetego spokoju daję jej drugiego cycka, którego czasem possie a czesm dalej sie złości, a tamten oczywiście nie dojedzony do konca, może powinnam laktatorem odsysać? |
|
|
|
#2318 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mojej mamy w pracy sytuacj ama wyjaśnić się do końca marca - tylko że wtey zostaje nam 10 dni na opanowanie i poustawianie wszystkiego. Ech... To samo ![]() Odnośnie wychodzenia - to mojemu wyszły, ale pleśniawki (chyba - takie malutkie biełe plamki). CZym to leczyć- można smarować Aftinem? Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ostatnio śmiałam się, bo byli u nas znajomi z 3-letnim synkiem - no i oczywiście rozmowa o dzieciach. Tak więc ich synek jak skończył 4 m-ce to odrzucił smoczek i był już bezsmoczkowy, nie wie co to jest. No w porządku - ale coś mi się przypomniało ![]() celko - dziecku piersiowemu gluten po 5 m-cu. Daje się 2-3 gramy na 100 ml posiłku - jest to ekspozycja na gluten. Od rozpoczęcia podawania trzeba zachować pełny 2-miesięczny okres ekspozycji,a później można zwiększyć dawkę do 6g na 100ml. Nie przysłała ci Nutricia paczki i poradnika żywieniowego? (za te ankiety wypełnione w szpitalu) |
|||
|
|
|
#2319 |
|
Zadomowienie
|
Primavera ja pleśniawki już przerobiłam.
Wygoniliśmy paskudztwo przez podawanie Aftina na smoka!!
|
#2320 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.babyboom.pl/ciaza/karmien...lecianbsp.html Tu podają, że w 10 miesiącu O proszę i tu, że od 10 miesiąca: http://www.mp.pl/artykuly/index.php?...962B5C5AA6DAF8 Wynika z tego, że sama mama musi podjąć decyzję |
|
|
|
|
#2321 |
|
Zakorzenienie
|
poissonivy - bo to nowe reguly od 2007 roku
Jak witamina K![]() Znowu mialam plamienie Nie wiem czy zadzwonic do gina czy to normalne, czy jak...
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2322 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jednak w tym wypadku pozostanę przy starych regułach... zacznę podawać gluten tak od 7 -8 miesiąca, na pewno nie wcześniej.
|
|
|
|
#2323 |
|
Zakorzenienie
|
A jak często smarować tym Aftinem paszczę?
1. tak śpię w 5 min po położeniu do łóżeczka, im dłużej tym bardziej wędruję po łóżeczku ![]() 2. jedziemy na wycieczkę, bierzemy misia w teczkę... 3 i 4 - zamówiłam Hubertowi bodziaki na all (sparwiedliwie - jeden na frajdę tatusia i jeden na frajdę mamusi)
|
|
|
|
#2324 |
|
Raczkowanie
|
primavera super te bodziaki gdzie mozna takie dostac??
|
|
|
|
#2325 |
|
Zakorzenienie
|
hej odnośnie nowego schematu jest bardzo kontrowersyjny
prosze przeczytajcie TO:http://www.mp.pl/artykuly/index.php?...7F7FF7EC00327C większość dobrych pediatrów (takze Ci z tv style mamo to ja) optują za starym modelem żywienia bo jest sprawdzony. jak to powiedział jakis profesor polska chce być we wszystkim przed Europą i reszta świata na forum gazety pl wypowiada sie pani Staszewska i też optuje za startym modelem - gluten nie jest żadna wartością samą w sobie i nie ma udowodnionej teorii, że jego podanie (tak samo jak białka a jakoś tego nie robią) zmniejszy ryzyko alergii i celiakii trzymajcie sie mamy
|
|
#2326 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2327 |
|
Zadomowienie
|
Primavera Hubercik rewelacja.
I jaki duży chłopak z niego!!! Ja dawałam kropelkę na smokA, chyba tak około 6 razy dziennie. Szybko paskudztwo wyginęło, jeszcze tego samego dnia.
|
#2328 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny czym sie różni mleko bebilon pepti od mleka HA? czy pepti jest też dla dzieci z podejrzeniem skazy białkowej, czy juz ze stwierdzoną skazą?
|
#2329 |
|
Zakorzenienie
|
Ha jest dla dzieci z podejrzeniem alergii a pepti dla dzieci ze stwierdzoną alergią. I ha jest ogólnodostępne w aptece a pepti na receptę.
|
#2330 |
|
Zakorzenienie
|
ja tak na szybko bo dopiero wróciliśmy ze rehabilitacji a muszę obiadek zrobić bo wczoraj zamiast obiadku była prowizorka
Pokazałam pani jak Uszka nosze, układam i ćwiczę brzuszek i doszło nam leżenie na brzuszku ale z podpórką pod piersikami bo Mati nadal rozkłada ręce zamiast się na nich unosić. Zamówiłam w poniedziałek ubranko do chrztu dziś przyszło i jest super i Mati super w nim wygląda co prawda nie kosztowało mało, ale potem nawet za połowę ceny odsprzedam komuś i już. Najważniejsze, że mi się podobaPrim ja chcę takie krzeselko http://www.allegro.pl/item317555945_...posazenie.html lub takie http://www.allegro.pl/item313720711_...gwarancja.html
|
#2331 |
|
Zadomowienie
|
A my właśnie po szczepieniu wróciliśmy do domciu.
Mały narazie chrapie. Jestem ciekawa jak zareaguje. A poza tym to 6 kilo smok już waży ale przy tych waszych szkrabach to i tak chucherko z niego
|
#2332 |
|
Zakorzenienie
|
my jutro na szczepienie lecimy
ciekawe ile dokładnie Gosia wazy, w domu ważymy ją na zwykłej elektroniczne wadze, najpierw wchodze z Gosia potem sama i odejmuje, ostatnio wyszło nam ok 6300, ale ona długa jest niedługo przewijak będzie na nia za krótki ![]() Do kiedy podajecie witaminę K? |
|
|
|
#2333 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Mati też jest długi i ważył ostatnio 6200 jak ważyłam go w domku.cisza tu jak makiem zasiał
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2334 |
|
Zakorzenienie
|
A my dzisiaj poszlismy do kina
Maly przespal pol filmu lezac w gondoli, potem dalam mu cyca, po czym maly radosnie zrobil sruuuuuuuu Oczywiscie spodziewalam sie tego, bo moj NOWORODEK robi ostatnio kupki prawie po kazdym karmieniu, wiec specjalnie ubralam mu pieluszke nr 4 i szczelnie zapielam (w trojkach to mu kupa wychodzi plecami ) i co??? Oczywiscie kupa przeszla przez pieluche, a dokladnie wyszla bokiem...hehe Ale jaja i to wszystko w kinie![]() ![]() ![]() Naszczescie miejsce na przewiniecie dziecka bylo, pieluszki tez...Potem maly zafascynowany siedzial przez druga godzine. Generalnie bylo super Ponizej zdjecie mojego kinomaniaka ... |
|
|
|
#2335 |
|
Zakorzenienie
|
Celko kinomaniak super i zazdroszczę wyprawy do kina, ja też chcę czemu w łodzi nie ma takiego kina
A na czym byliście???
|
#2336 |
|
Zadomowienie
|
misia - jesli moge sie wtracic to moge polecic ci to krzeselko:
http://www.allegro.pl/item311233849_...w_wys_0zl.html A polecila mi je minisia z mamus wakacyjnych. Jest identyczne wlasciwie jak to ktore wkleilas, a mniej kosztuje, transport masz gratis i jeszcze mnostwo gratisow. Do mnie to krzeselko dzisiaj przyszlo i naprawde jest swietne! Na watku jesiennych mam wrzucilam fotki ![]() celko - a bylas w Arkadach czy Pasazu? Ja mam blizej do Arkad i w zaleznosci co beda grali wybieram sie z Blanka w przyszlym tyg ![]() Na basen nie chodzimy bo nie mamy transportu - TZ od rana do nocy w pracy, a ja bez prawka:/ |
|
|
|
#2337 |
|
Zakorzenienie
|
biankaaa - ja bylam w Arkadach. I z mila checia sie wybiore tez za tydzien
Moze sie spotkamy?A bylismy na "Rozmowy Noca". |
|
|
|
#2338 |
|
Zadomowienie
|
celka - bardzo, bardzo chetnie
wezme Blanke - niech pozna Adasia, mlodszego kolege jeszcze tylko upewnijmy sie co graja, zeby juz calkiem na jakas szmire nie isc
|
|
|
|
#2339 |
|
Raczkowanie
|
Ja karmie moja Oliwie bebilonem pepti 1-ma teraz 10 tygodni. Jest to mleko dla dzieci ze stwierdzona skaza bialkowa ale takze dla dzieci u ktorych istnieje podejrzenei skazy i alergi pokarmowej i nalezy stosowac diete eliminacyjna.
|
|
|
|
#2340 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
![]() Moje dziecko nadal nie chce spać Uśpić go jestem wstanie ale za pięc minut już obudzony i gotowy do działania... :/ Łobuz jeden... Ja za to padam na nos i nic ie mogę zrobić bo ten sie domaga ciąglej uwagi.No i nie mam kiedy jeść nawet i nie wiem czy to nie jest powodem braków mlecznych w moich cyckach... Mały je i je a tam pusto... Wczoraj tak sie zdenerwowałam, że dzwoniłam do TŻ żeby kupił jakie mleko tak na wszelki wypadek... żłopie herbatki na laktacje ... Ech... Może dziś będzie lepiej... primavera Hubercik słodziutki i super te bodziaczki
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:29.

i teraz będzie już tylko lepiej
ale najpierw zapytam pediatrę
gdzieś przeczytałam, że dzieciom karmionym butelką wcześniej wprowadza się "nowe smaki", zaś tym cycusiowym - później. 
tylko za cholerkę nie wiem od czego to by mogło być
nie jadłam nic nowego, poza snikersem w niedzielę - może to być od orzechów?
ale wspólnymi siłam nauczymy się co to kibelek 

Nie wiem czy zadzwonic do gina czy to normalne, czy jak...