![]() |
#2311 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Biżuteryjna DG
Dla wszystkich, które samodzielnie prowadzą księgowość - 30 stycznia w "Rzeczpospolitej" tegoroczna wersja "Małej Księgowości"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2312 |
Raczkowanie
|
O!!! Dzięki za info. Chociaż teraz MK uparcie proponuje mi otwarcie nowego roku w obecnej wersji programu? To jak, nowa wersja jest po prostu aktualniejsza, ale można pracować na starej?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2313 |
Wtajemniczenie
|
Szczerze mówiąc nie bardzo wiem, jak jest z ważnością licencji,a z doświadczenia wiem, że w starej wersji po jakimś czasie przestają działać aktualizacje. Więc ja się jednak skuszę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2314 |
Raczkowanie
|
Hejo, mam pytanie do osób sprzedających swoje wyroby poza UE - Próbował ktoś samodzielnie przebrnąć przez odprawę celną?
Niedawno trafiłam na informację o darmowym programie do przygotowywania deklaracji eksportowych i jestem ciekawa, czy ktoś z niego korzystał? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2315 |
Zadomowienie
|
Dowiedziałam się w US - może na przyszłość się komuś przyda. VAT trzeba w tej sytuacji normalnie zapłacić w wysokości wynikającej z paragonu.
![]() |
![]() |
#2316 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Bo pieniądze zostały zwrócone klientowi, a Ty robisz anulowanie sprzedaży z kasy fiskalnej. Powód: anulowanie sprzedaży. A odszkodowanie z poczty księgujesz jako przychód - do opodatkowania samym dochodowym. Chyba że: możesz zrobić identyczną rzecz i nie zwracasz klientowi pieniędzy - wówczas to cały czas jest rzecz jemu sprzedana i owszem, płacisz VAT. A czy odszkodowanie z poczty to pokryje - to już nieważne, i tak je księgujesz jako przychód, tak jak napisałam powyżej. To dwie różne sytuacje i nie można ich wrzucać do jednego worka. Edytowane przez clementinne Czas edycji: 2012-01-27 o 19:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2317 | |
Raczkowanie
|
Hej
![]() Czy jest tu jakaś Biżuteryjka importująca półfabrykaty? ![]() DG mam bez kasy fiskalnej i korzystam ze zwolnienia z VAT (m.in. biżuteria sztuczna baz udziału metali szlachetnych). Interesuje mnie czy można sprowadzić półfabrykaty i legalnie wprowadzić do obrotu (tzn. zrobić z nich coś na sprzedaż) nie będąc vatowcem? Znalazłam coś o imporcie usług przy zwolnieniu podmiotowym -> http://www.goldenline.pl/forum/93409...nie-podmiotowe ale nie mogę znaleźć nic o imporcie towarów (materiałów). Zna któraś ten temat z praktyki? ![]() Przeszukałam cały wątek i znalazłam tylko tyle: Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2318 |
Konto usunięte
|
Częśc
![]() Dobrzę że trafiłam na ten wątek bo także zamierzam rozpocząc bizuteryją DG ![]() Wątek jest dlugi więc czytanie go trochę mi zajmie dlatego przepraszam jesli odpowiedzi na moje pytania padly już w wątku ale widocznie jeszcze do nich nie dotarłam. 1. Jaki wg was najlepiej wybrac sposób rozliczania się US? 2. Czy możecie mi polecić jakąś dobrą, prostą w obsłudzę kasę fiskalna. Edytowane przez 75ddc484932d6abe74127785cb7415263f83996c Czas edycji: 2012-02-13 o 07:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2319 |
Rozeznanie
|
I nadszedł czas obowiązkowego przeglądu mojej kasy - 200zł wyrzucone w błoto... oł jeee
![]() Brak mi słów na ten cały chory system... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2320 |
Rozeznanie
|
a ten przegląd kasy jak czesto się robi????????????????
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2321 |
Rozeznanie
|
Raz na 2 lata.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2322 |
Raczkowanie
|
Albo - co popularniejsze - raz na rok. Wtedy płacisz 100 zł
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2323 |
Rozeznanie
|
O, to może ja też zrobię tylko na rok... będzie mniej bolało
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2324 |
Rozeznanie
|
Ja np. nie mogłam wybrać opcji raz na rok - facet z serwisu powiedział, że w przypadku tego modelu się tak nie da.
Moja pasja-wątek wizażowy Nowy blog Preferencje Whitecoffe - zmagania z AC Targowisko - #24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2325 |
Wtajemniczenie
|
Czy ktoś wie jak to jest z przeglądem w czasie zawieszenia DG? Wypada mi na początek marca, ale jestem poza zasięgiem i nie dam rady udostępnić im kasy.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2326 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2327 |
Zadomowienie
|
Nawet jeśli DG jest zawieszona to przegląd trzeba zrobić w normalnym terminie.
Tu na samym dole o tym piszą: http://www.vat.pl/skutki_podatkowe_z...nosci_4207.php
Edytowane przez Beacia87 Czas edycji: 2012-02-15 o 12:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2328 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2329 |
Zadomowienie
|
Proszę o pomoc w kwestii zawieszenia działalności gospodarczej.
Doczytałam się, że należy zgłosić fakt do organu rejestracyjnego, gdzie dostanę zaświadczenie, z którym wędruję do US i ZUS. A co z kasą fiskalną? Czy coś się z nią robi? I dalej w kwestii kasy fiskalnej - będę musiała dokonać zwrotu zwrotu (:P) za kasę fiskalną. Jak się to robi? Na deklaracji VAT 7? Mam jeszcze pytanie odnośnie okresu zawieszenia - czy mogę podać np. 2 miesiące, a potem skrócić lub przedłużyć okres zawieszenia? Taką mam obecnie sytuację, że w sumie nie wiem na ile zawiesić...
![]() |
![]() |
#2330 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Do ZUS składasz ostatnią deklarację o ile nie jest to pełny miesiąc - zawieszasz od 20 lutego. Płacisz ostatnią składkę Vat i deklarację. Kasa fiskalna - jeśli zabierasz ją w inne miejsce niż siedziba firmy to musisz US zawiadomić o tym fakcie, a najlepiej to zapytaj w serwisie bo oni też powinni o tym wiedzieć. Możesz zawiesić na 2 miesiące, ale lepiej wpisać dłuższy termin a później odwiesić. Zwrot odpisu za kasę robisz przy likwidacji firmy a przy zawieszeniu - nie.
Edytowane przez Pepus Czas edycji: 2012-02-16 o 13:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2331 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2332 |
Wtajemniczenie
|
Zawieszałam więc jestem w temacie
![]()
![]() |
#2333 |
Raczkowanie
|
W temacie zawieszania jeszcze tylko dorzucę, że jeżeli jesteś vatowcem, to w US powinnaś jeszcze złożyć VAT-R (zgłoszenie aktualizacyjne). Tak samo przy odwieszaniu działalności - urząd miasta/gminy załatwia wszystko, ale VAT-R trzeba złożyć samemu. Przynajmniej u mnie tak było
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2334 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny!!
Czytam i czytam Wasz wątek i nie mogę się doczytać tego co chcę. Przyznam się szczerze, że jestem zielona w zakładaniu działalności. Mam kilka pytań, jeśli któraś z Was jest cierpliwa i może mi odpowiedzieć na nie, bo może już były takie pytania. Chcę założyć działalność polegającą na tworzeniu biżuterii, prowadzeniu szkoleń i sprzedawaniu tej biżuterii w internecie i np na kiermaszach. Może w przyszłości sklep z materiałami do rękodzieła tzw pasmanteria. Nie wiem o co chodzi z numerem PKWiU czy to każdy dostaje inny w urzędzie statystycznym czy może jest jeden dla rękodzieła. A jeśli jeden to czy znacie ten numer. Czy może być taka działalność opodatkowana zryczałtowanym podatkiem od przychodów Czy srebrne bigle w kolczykach to srebro, które trzeba sprzedawać przez kasę fiskalną? Z góry dziękuję za pomoc
![]() |
#2335 |
Rozeznanie
|
Dzięki Wam wielkie dziewczyny, u mnie też temat na tapecie, ułatwiłyście mi zycie
![]()
![]() |
#2336 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2337 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2338 | ||
Rozeznanie
|
Kilka aktualizacji dla zawieszających:
Cytat:
Co więcej, dowiedziałam się, że można zrobić to teraz samemu przez internet, trzeba tylko założyć profil zaufany na firma.gov.pl i wszelkie zmiany/zawieszenia/odwieszenia można załatwiać bez wychodzenia z domu ![]() A jednak się cośkolwiek zaczyna zmieniać na lepsze w tej Polsce. Cytat:
(Ale mimo wszystko nie daje mi to spokoju i jeszcze chyba się będę upewniać w swoim US). |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2339 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2340 |
Wtajemniczenie
|
Aż mi się wierzyć nie chce i też myślę, że to bajka
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:38.