Olejek rycynowy do włosów - Strona 78 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-17, 14:26   #2311
aeronauta
Zakorzenienie

Dot.: Olejek rycynowy do włosów

Cytat:
Napisane przez Burbie Pokaż wiadomość
słuchajcie dziewczyny mam popalone włosy od prostownicy, co prawda skonczyłam z prostownica jakies pol roku temu lecz zniszczenia dalej daja sie we znaki

mam nastepujace pytania,
jak robi się tą maseczke z żóltkiem, olejkiem i sokiem z cytryny
to z tym sie idzie spać?! Zółtko przecież zastyga dość mocno,
ile się z tym siedzi ??? I jak często można stosować tą maskę?
Ech . Już akurat metody robienia takowej maseczki przewijają się na tym forum w paru wątkach i trudno jej nie znaleźć, ale dobra odpowiem. A więc ja robię tak:
nalewam z łyżkę olejku do szklanego pojemniczka i wstawiam do garnka z ciepłą wodą, żeby się zrobił bardziej leisty (ja dodaje też olejku kokosowego, który jest stały w temp pokojowej, więc z samym rycynowym jak chcesz ten etap możesz pominąć), potem dodaję 1 żółtko i mieszam. Możesz dodać do tej mieszanki trochę soku z cytryny, miodu, bądź wit A i E, naftę, inne oleje. Takie coś nakładasz na włosy i trzymasz najlepiej koło godziny bądź dwóch (jeśli bardzo chcesz z tym spać to też możesz, ale osobiście nie polecam). Potem myjesz włosy szamponem (proponuję nawet ze dwa razy).
Najlepiej stosować taką maskę raz na tydzień/2 tygodnie jeśli masz włosy w dobrym stanie. Jak masz zniszczone możesz częściej.
Jeśli masz długie włosy to jedno żółtko i 1 łyżka olejku może być za mało, więc według uznania zwiększ ilość.
aeronauta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-28, 14:06   #2312
jaskuleczka
Raczkowanie

Trzeci raz użyłam olejku rycynowego.
Za pierwszym razem zrobiłam maseczkę z olejkiem, żółtkiem, odżywką ziaja, naftą kosmetyczną i cytryną.
Włosy były wyraźnie przesuszone więc kolejnym razem zrezygnowałam z cytryny i już było OK włosy miękkie, cudowne, błyszczące. Dziś kolejny raz zrobiłam sobie maseczkę ale tylko z odżywki ziaja i olejku rycynowego i o dziwo nie miałam problemów ze zmyciem. Wydaje mi się że najgorzej jest zmyć żółtko bo sam olejek nie stanowi problemu. Włoski są delikatne i błyszczące.

Kiedy mogę farbować włosy jeśli dziś robiłam maseczkę z olejku. Czy ma to jakieś znaczenie?
jaskuleczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-28, 14:13   #2313
aeronauta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jaskuleczka Pokaż wiadomość
Kiedy mogę farbować włosy jeśli dziś robiłam maseczkę z olejku. Czy ma to jakieś znaczenie?
. Nie ma to żadnego znaczenia. Możesz farbować nawet dziś
Stary 2009-01-28, 14:16   #2314
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Nie ma niektóre dziewczyny nawet kładą olej na włosy a na to farbę i normalnie im łapie
Stary 2009-01-28, 14:18   #2315
jaskuleczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aeronauta Pokaż wiadomość
. Nie ma to żadnego znaczenia. Możesz farbować nawet dziś
Dziękuję za pomoc
Może to głupie ale wydawało mi się że po olejku zostaje na włosach jakaś warstwa która może utrudniać farbie dokładne pokrycie.
Stary 2009-01-28, 14:46   #2316
serduszkoiz
Zadomowienie

Cytat:
Dziękuję za pomoc
Może to głupie ale wydawało mi się że po olejku zostaje na włosach jakaś warstwa która może utrudniać farbie dokładne pokrycie.
z tego co ja wiem wlosy najlepiej farbowac na przetluszczone wlosy bo maja wlasna bariere ochronna i mnie sie przesuszaja wiec olejki nie powinny miec na to wplywu

Wizazanka
Bloggerka
www.aajonaa.blogspot.com/
serduszkoiz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-28, 17:52   #2317
kasiaczek141
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aeronauta Pokaż wiadomość
Nie. Na rzęsy nie ma co podgrzewać, bo się daje tylko odrobinkę. Są różne techniki nakładania olejku na rzęsy. Niektórzy stare opakownia po maskarach myją i tam przelewają olejek i nakładają szczoteczką. Ja nakładam paluchem. Kropelkę na palec, rozcieram i nakładam na końcówki rzęs (na resztę sam spłynie siłą grawitacji). W ten sposów nie przedobrzę i nie naleje mi się do oka.
A co to niby daje jak się smaruje rzęsy? Staja się dłuższe???
kasiaczek141 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-28, 18:00   #2318
aeronauta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiaczek141 Pokaż wiadomość
A co to niby daje jak się smaruje rzęsy? Staja się dłuższe???
Ja stosuję w celach pielęgnacji i żeby nie wypadały (jak używam maskar to moje rzęsy lecą, że hej). Olejek może ci przyciemnić rzęsy (szczególnie jeśli masz jasne) i przez to wydają się dłuższe. Ale de facto ci ich nie wydłuży, bo długość rzęs jest genetycznie uwarunkowana. Może ewentualnie je pogrubić, ale na swoim przykładzie nie zaobserwowałam tego.
Stary 2009-01-28, 18:29   #2319
kasiaczek141
Rozeznanie

Ja mam z natury długie ale wypadaja...Napewno wypróbuję
Stary 2009-01-28, 19:36   #2320
Chatul
ma zielone pojęcie

Zdecydowanie polecam używanie olejku rycynowego na rzęsy. Moje przyciemnił. I dobrze. Jak stosowałam olej rycynowy na włosy to kolor został bez zmian. Też dobrze, bo lubię swoje jasne włosy
Stary 2009-01-29, 11:45   #2321
kasiaczek141
Rozeznanie

Też robie sobie maseczki z tego olejku ale jescze minie przyciemnił włosów a po wczorajszym użyciu przyciemnił mi rzęsi i.... brwi też postanowiłam na nie nałożyć

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-29, 13:07   #2322
serduszkoiz
Zadomowienie

ja dzis nalożylam rycynowy na wlosy a co, narzesy tez mi sie zdarza czasem

olejownie wlosow jest zdrowe i niezle regeneruje

Wizazanka
Bloggerka
Stary 2009-01-30, 15:01   #2323
liliputkaABC
Raczkowanie

Dobrze ze wpadlam na ten watek
Pare dni temu zrobilam sobie mieszanke olej rycynowy + cytryna + odżywka timotei (zeby sie lepiej rozprowadzalo ;p ) Jestem bardzo zadowolona z efektow! Wlosy sa miekkie, blyszczace, a dzieki cytrynie moje brazowe wloski uzyskaly te ulubione RUDAWE REFLEKSY <KOCHAM> !! Jeszcze wczoraj zamierzalam sobie kupic szampon i odzywke pantene dla brazowych wlosow, zeby odzyskac w/w refleksy, ktore mialam w lato, ale olej na przeczyszczenie za 2zl zalatwil sprawe za 1 uzyciem ;] Bede go stosowala regularnie co tydzien, bo naprawde warto!
Oczywiscie, olej, a w sumie moze jakis inny skladnik "maseczki" ma tez swoje wady: wlosy sie okropnie elektryzuja! No i przetluszczaja, ale olej to olej, wiec chyba logiczne. Jednak z tych powodow nie zamierzam zaprzestac stosowania Nastepnym razem naniose maske 5 cm od skory glowy, moze sie nie beda tluscily. Bo wtedy to zrobilam tak: wmasowalam w skore glowy, potem rozprowadzilam na calych wlosach, zalozylam 2 worki foliowe ;p i czepek, ale ze mnie cisnal w glowe, to do lozka zalozylam taka siatke jak do walkow. Aha, dodam jeszcze, ze mialam dluuuuga kuracje, od 18 do 7 rano ;] Jednak nie wiem, czy to cos zmienia, po prostu o 17 przeczytalam artykul, o 18 nalozylam, a zmywalam rano, przed szkola ;p
Ogolnie: POLECAM!!!

I PYTANKO !!
powiedzcie mi, czymam dodawac jeszcze zoltko? co ono daje? A moze jest rownorzedne z odzywka??

I jeszcze: wspomniany byl tez miod. Czy moze byc sztuczny? Czy raczej jest pozbawiony wlasciwosci leczniczych??
// pozdro //

Edytowane przez liliputkaABC
Czas edycji: 2009-01-30 o 15:11
liliputkaABC jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-30, 15:59   #2324
jaskuleczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez liliputkaABC Pokaż wiadomość

I PYTANKO !!
powiedzcie mi, czymam dodawac jeszcze zoltko? co ono daje? A moze jest rownorzedne z odzywka??

I jeszcze: wspomniany byl tez miod. Czy moze byc sztuczny? Czy raczej jest pozbawiony wlasciwosci leczniczych??
// pozdro //
Ja nie daję żółtka do maseczki bo potem mam problemy ze zmyciem. Jeśli robisz maseczkę na noc to tym bardziej nie polecam ponieważ żółtko zasycha i skleja włosy.
Ja używam odżywki ziaja +olejek rycynowy+1 łyżeczka nafty kosmetycznej. Najpierw smaruję końcówki samym olejkiem a dopiero po jakimś czasie nakładam maseczkę i trzymam około godziny-dwóch myślę że to wystarczający czas aby maseczka zadziałała.
Jeśli chodzi o miód to nie wiem na pewno ale wydaje mi się że powinien być naturalny.
Stary 2009-01-30, 17:08   #2325
kasiaczek141
Rozeznanie

Dot.: Re: Olejek rycynowy do włosów

A to można tak wymieszać nafte olejek zółtko i miód??? Co za duzo to nie zdrowo:p

Edytowane przez kasiaczek141
Czas edycji: 2009-01-30 o 17:11
Stary 2009-01-30, 17:29   #2326
ja85gusiek
Zakorzenienie

Witam,
przeczytałam kilka stron wątku, zachęcona Waszymi opiniami postanowiłam jutro zrobić maseczkę z olejku, już go zakupiłam, tylko powiedzcie mi, czy dodawać naftę kosmetyczną? Co ona daje? Ile soku z cytryny należy dodać?

ja85gusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-30, 17:44   #2327
'Estelle'
The Pink Power Mołderajtor

Cytat:
Napisane przez ja85gusiek Pokaż wiadomość
Witam,
przeczytałam kilka stron wątku, zachęcona Waszymi opiniami postanowiłam jutro zrobić maseczkę z olejku, już go zakupiłam, tylko powiedzcie mi, czy dodawać naftę kosmetyczną? Co ona daje? Ile soku z cytryny należy dodać?
O tym co daje nafta, przeczytasz w wątku o nafcie.
Inna wizażanka napisała Ci również, żeby dodawać naftę, więc nie rozumiem po co się pytać raz po raz o to samo
Przepisów na maseczkę z żółtka jest conajmniej kilkanaście, wystarczy skorzystać z wyszukiwarki.
Zacznij więc wreszcie korzystać z forum zgodnie z regułami, po raz kolejny zwracam Ci na to uwagę. Nie można za każdym razem lecieć z pytaniem wykazując jednocześnie zero inicjatywy Następnym razem polecą punkty

'Estelle' jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-30, 17:49   #2328
ja85gusiek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 'Estelle' Pokaż wiadomość
O tym co daje nafta, przeczytasz w wątku o nafcie.
Inna wizażanka napisała Ci również, żeby dodawać naftę, więc nie rozumiem po co się pytać raz po raz o to samo
Przepisów na maseczkę z żółtka jest conajmniej kilkanaście, wystarczy skorzystać z wyszukiwarki.
Zacznij więc wreszcie korzystać z forum zgodnie z regułami, po raz kolejny zwracam Ci na to uwagę. Nie można za każdym razem lecieć z pytaniem wykazując jednocześnie zero inicjatywy Następnym razem polecą punkty
OK, już wszystko znalazłam

Stary 2009-01-30, 19:14   #2329
kasiaczek141
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez liliputkaABC Pokaż wiadomość
Oczywiscie, olej, a w sumie moze jakis inny skladnik "maseczki" ma tez swoje wady: wlosy sie okropnie elektryzuja! No i przetluszczaja, ale olej to olej, wiec chyba logiczne. Jednak z tych powodow nie zamierzam zaprzestac stosowania Nastepnym razem naniose maske 5 cm od skory glowy, moze sie nie beda tluscily.

I PYTANKO !!

// pozdro //
tylko ze jak nałożysz maseczę 5 cm od skóry głowy to nie będzie szybszego wzrostu włosów Chyba ze zależy Ci tylko na poprawienie kondycji włosków

Nie wiem co daje żółtko ale po własnym doświadczeniu wiem, ze lepiej przy nim zmywa się olejek
Stary 2009-01-31, 21:53   #2330
syylwuska
Zakorzenienie

Witam koleżanki Mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do siebie Dzisiaj też robiłam test olejku rycynowego z cytryna i żółtkiem I włosy bardzo dobrze się myło, nic z olejku nie zostało, o wiele lepiej mi się je czesało, tylko chyba troszkę za dużo cytryny dodałam, ale praktyka czyni mistrza, następnym razem dodam mniej ;] A włosy są super, takie miękkie i na dodatek ma kręcone i ładniej się skręciły po samym myciu, bez żadnych dodatków Pozdrawiam ;*
syylwuska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-01, 11:40   #2331
izusiaa93
Rozeznanie

Eh ja dzis spałam w mazi odżywkowo-olejkowej na głowie. W dwóch czapkach dla wzmocnienia efektu i w celach ochraniających poduszkę Jedną zrzuciłam nocą bo cisnęła ( obudziłam się rano z dziwnym bólem głowy ) Ale teraz już główka nie boli za to włosy są takie gładkie i przyjemne w dotykuuu

izusiaa93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-01, 14:58   #2332
syylwuska
Zakorzenienie

A ja trzymałam wszystko na głowie z godzinkę, może troszkę więcej, ale efekty widać już po pierwszym razie I kto by pomyślał, że olejek na przeczyszczenie, takie cuda może zdziałać A Ty izusiaa93 z czego sobie tą maseczkę zrobiłaś?
Stary 2009-02-01, 22:40   #2333
izusiaa93
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez syylwuska Pokaż wiadomość
A Ty izusiaa93 z czego sobie tą maseczkę zrobiłaś?
Olejek rycynowy (na oko półtora łyżeczki) i odżywka kokosowa ze Schwarzkopfa (sporo). I szczoteczką do zębów rozprowadzałam na włosy a potem czapa na głowe i poszłam lulać

izusiaa93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-02, 15:10   #2334
syylwuska
Zakorzenienie

O to bardzo pracochłonna Twoja maseczka była
A ja widzę, że coś już nikt się nie odzywa i nie chwali magicznymi właściwościami olejku, czyżby wszyscy zajęci??
Stary 2009-02-02, 15:18   #2335
ja85gusiek
Zakorzenienie

A ja wykombinowałam taką maseczkę:
1. olejek rycynowy
2. nafta kosmetyczna
3. drożdże
4. żółtko
5. odżywka Ziaja Plantica z olejkiem rycynowym
Zastosuję ją w środę i dam znać, jak to połączenie działa

Stary 2009-02-02, 15:43   #2336
serduszkoiz
Zadomowienie

Cytat:
A ja wykombinowałam taką maseczkę:
1. olejek rycynowy
2. nafta kosmetyczna
3. drożdże
4. żółtko
5. odżywka Ziaja Plantica z olejkiem rycynowym
Zastosuję ją w środę i dam znać, jak to połączenie działa
ja ostatnio dodaje rycynowy do szamponu,

Wizazanka
Bloggerka
Stary 2009-02-02, 15:49   #2337
ja85gusiek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez serduszkoiz Pokaż wiadomość
Tylko czytałam, że jak dodasz do szamponu, to ma słabe działanie, bo szampon szybko się przecież zmywa

Stary 2009-02-02, 16:24   #2338
serduszkoiz
Zadomowienie

Cytat:
Tylko czytałam, że jak dodasz do szamponu, to ma słabe działanie, bo szampon szybko się przecież zmywa
a ciekawe bo sporo osob mowi ze w ten sposob przyspiesza porost. ja robie zamiennie czasem tak czasem maska rycynowy, albo rycynowy plus vatika

Wizazanka
Bloggerka
Stary 2009-02-02, 19:14   #2339
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez serduszkoiz Pokaż wiadomość
Mnie to nawilżało włosy bez zbędnego obciążenia ich. Byłam bardzo zadowolona z tej metody
Stary 2009-02-02, 21:17   #2340
syylwuska
Zakorzenienie

O w końcu się coś ruszyło, co mnie bardzo cieszy Ja dziś myłam włosy i też tylko do szamponu dodałam, bo w sobotę robiłam maseczkę Moje włosy naprawdę się o wiele lepiej kręcą, próbowałam już wielu odżywek, pianek itd, ale po niczym tak ładnie się nie kręciły, czyli jednak były mocno przesuszone i tego im brakowało ;] Co prawda, to są dosyć mocno, ale teraz już pracuję nad nimi i widzę efekty
A tak btw to jutro mam egzamin z historii filozofii i chyba umrę, tak się boję... ;/
Pozdrowionka
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości