|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2311 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Odpieluszkowe zapalenie mózgu cz. II
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2312 |
damn good coffee
|
Dzidzia, bobo, dzidziuś czy nawet ten nieszczęsny didek i tak (przynajmniej mnie) nie rażą tak bardzo jak fasolka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2313 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2314 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiscie mozna mowic zwyczajnie "dziecko" ale jesli juz ktos wpada w skrajnosci, to serio wole, jak wpada w pierwsza skrajnosc o ktorej pisalam niz w druga.
![]() |
#2315 | |
damn good coffee
|
Zawsze jak widzę staraczka to czytam sraczka
![]() ---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2316 |
Wizażowy Kot Igor
|
Przepraszam za głupie pytanie bo ja nie w temacie, ale..co to jest staraczka?
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
#2317 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2318 |
Zakorzeniona
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2319 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2320 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Co do dużych liter to dla mnie jakieś naturalne jest że jak piszę do mamy, taty, babci, dziadka to piszę z wielkiej litery bo nie zwracam się do jakiejś mamy tylko mojej mamy więc piszę "Mamo" itd :P Wysłane z telefonu, jem ogórki i literki |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2321 | |
damn good coffee
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2322 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłano z szajsunga, który wie lepiej.
![]() |
#2323 |
Konto usunięte
|
Czemu Was tak razi słowo "staraczka"?:O
Prawdę mówiąc nigdy go chyba nie używałam (a na pewno nie w swoim kontekście, szczęśliwie), ale - co w tym takiego strasznego? Przecież nie jest jakieś infantylne, a w pewnych kręgach po prostu skrótowe, wiadomo, o co chodzi. Rzeczownik zamiast imiesłowu i tyle. |
![]() ![]() |
![]() |
#2324 |
Wizażowy Kot Igor
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;50239263]Czemu Was tak razi słowo "staraczka"?:O
Prawdę mówiąc nigdy go chyba nie używałam (a na pewno nie w swoim kontekście, szczęśliwie), ale - co w tym takiego strasznego? Przecież nie jest jakieś infantylne, a w pewnych kręgach po prostu skrótowe, wiadomo, o co chodzi. Rzeczownik zamiast imiesłowu i tyle.[/QUOTE] Bo brzmi jakoś tak.... głupio, no. Btw. dzięki za wyjaśnienia. Raczej nie skojarzyłabym tego słowa z kimś starającym się o poczęcie.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
#2325 |
Zakorzeniona
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;50239263]Czemu Was tak razi słowo "staraczka"?:O
Prawdę mówiąc nigdy go chyba nie używałam (a na pewno nie w swoim kontekście, szczęśliwie), ale - co w tym takiego strasznego? Przecież nie jest jakieś infantylne, a w pewnych kręgach po prostu skrótowe, wiadomo, o co chodzi. Rzeczownik zamiast imiesłowu i tyle.[/QUOTE] Dla mnie brzmi głupio. I żeby nie było, że mi przeszkadza, bo chodzi w nim o dzieci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2326 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2327 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2328 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Także pierwszy raz słyszę o staraczkach. Brzmi jak jakieś zgrupowanie albo partia komunistyczna ![]() Co do psów i dzieci to mam wrażenie, że większość psiaków raczej nie przepada za małymi dziećmi bo nigdy nie wiadomo, co takim może strzelić do głowy, nieprzewidywalne są i zwierzaki się raczej obawiają w ich obecności. A dzieci najczęściej właśnie biegną z radosnymi okrzykami w stronę zwierzaka, który czuje się dość niepewnie jednak w takiej sytuacji. I jak najbardziej może zachować się niecodziennie i chapnąć takiego malucha. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2329 |
404 Not Found
|
Mi z tych trzech linijek, najbardziej nie widzi się ostatnia.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2330 |
Wizażowy Kot Igor
|
No to widać ze mną coś nie tak, bo ta "staraczka" jakoś mi się nieodparcie kojarzyła tak, jak Invisible. No ale może coś w tym jest....
Pani stojąca w kolejce do kasy- staczka. Pani wycierająca kurze- wycieraczka. Czytaczka, pijaczka, naprawiaczka.... eeeemmmm... to ja już lepiej pójdę sobie poczytać. Albo na zakupy. Będę zakupywaczką.
![]() ![]() |
![]() |
#2331 |
Konto usunięte
|
owulki, tempki, staraczki...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2332 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2333 |
wańka wstańka
|
Mnie te słowotwory (staraczki, ciężarówki) specjalnie nie rażą.
Właściwie to taki nowy kod językowy wykorzystywany w internecie, przez określoną grupę użytkowników. Wiadomo, że język internetowy jest często uproszczony itd.
#2334 |
Wizażowy Kot Igor
|
Mnie może nie rażą na przykład w wiadomości SMS. Ale tam, gdzie mamy do dyspozycji klawiaturę QWERTY i nie musimy się martwić, czy zmieścimy znaki w jednej wiadomości, takie skróty są dla mnie zwyczajnym niedbalstwem, chyba że używane są w formie żartu. Zrozumiem jeszcze: IMO, BTW itp. Ale tworzenia niestarannych, dziwnie brzmiących neologizmów- nie.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2015-02-14 o 08:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#2335 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:28 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2336 |
Zakorzenienie
|
Mnie razi skrótowiec TŻ. A jak widzę teżetówki, czy jak one to tam piszą, to mój mózg płacze.
#2337 |
Konto usunięte
|
Poza tym wg mnie w kontekście tych wszystkich wątków rzeczownik lepiej brzmi - jak dziewczyny piszą Panny Młode 2015, to wiadomo o co chodzi, staraczki 2015 - też wiadomo. Starające się w 2015? To "tylko" forum
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2338 |
lise-kotta
|
Staraczka brzmi dla mnie jak stara sprzątaczka, brzmi fatalnie.
Jakby ktoś nazwał mnie ciężarówką to tez by dostał po łbie. Co to ma być w ogóle? I jeszcze "rozpakować się" w sensie "urodzić" To jak juz idą bo bandzie to ciężarówki powinny się rozładowywać i to będzie wtedy piękna metafora narodzin ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2339 |
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;50240464]Zaskakująca znajomość tematu
![]() ![]() ![]() ale nie mów nikomu, ok? |
![]() ![]() |
![]() |
#2340 |
Wizażowy Kot Igor
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;50240572]
Ale to nie jest ta sama ranga, co wgl, cb i te inne. Przecież dziewczyny nie nazywają siebie staraczki, bo im się nie chce wklepać: starające się ![]() Gdy widzę w czyimś poście: "wgl" i "cb" to z reguły nawet nie czytam dalej, bo wiem, że nic mądrego w takiej wiadomości już nie znajdę. Wiem,że to nie jest karalne ale strasznie mnie to razi. Nie jestem żadnym purystą językowym ani "grammar nazi" ale staram się okazać szacunek czytelnikom pisząc starannie (i tak mam wyrzuty sumienia z powodu przecinków). Te "staraczki" może też bym przeżyła, ale to słowo fatalnie brzmi. No zupełnie tak, jak Invisible skojarzyła ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:05.