|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2341 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy
witam. Posiadam temat: motyw milosci w literaturze. porownaj jego ujecia na wybranych przykladach z dwoch epok.
Chciałabym porównać romantyzm („Cierpienia młodego Wertera” Juliusz Słowacki „Kordian” Adam Mickiewicz -Świtezianka Zygmunt Krasiński „Nie- Boska komedia”)
i chyba pozytywizm ale nie wiem czy to dobry wybór? Poradzicie? Chcę ,żebgy było widać tą różnorodność. |
|
|
|
#2342 |
|
Raczkowanie
|
witam
. Bardzo bardzo proszę o poradę w kwestii mojego tematu prezentacji. WYbrałam temat : Surrealizm w literaturze, malarstwie i filmie. Omów na wybranych przykładach; porównaj środki wyrazu właściwe dla każdej z tych sztuk.Część literatury przedmiotu udało mi się wybrać, a mianowicie "Surrealizm" Krystyny Janickiej oraz "Światopogląd surrealizmu" tejże autorki. W Bibliotece Narodowej dotarłam jeszcze do antologii A.Ważyka. Natomiast z podmiotu mam narazie tylko film "Pies Andaluzyjski". Nie bardzo mam koncepcję na czym się skupić w tej prezentacji, bo 15 min to za mało na próbę przedstawienia całego zagadnienia surrealizmu. Moim pomysłem było wyodrębnić temat marzen sennych i stanow delirycznych, a pominąć inne aspekty. Czy to dobry pomysł? No i kolejnym problemem jest teza... KOmpletnie nic nie przychodzi mi do głowy. No może tylko coś w stylu: Surrealizm, jako negacja rzeczywistości z początku XX w i bunt wobec ówczesnych norm obyczajowych i moralnych. Jeśli ktoś byłby w stanie mi doradzić, to będę baaaardzo wdzięczna . |
|
|
|
#2343 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moim zdaniem to bezpieczniejsze wyjście, omawiane w szkole i więcej materiałów jest dostępnych odnośnie tych utworów. Co do malarstwa znanym przedstawicielem surrealizmu był choćby Salvador Dali, jego prace często pojawiają się w podręcznikach od polskiego czy innych pomocach więc są dosyć znane, poza tym film wybrany przez ciebie jest w jakimś stopniu z nim powiązany, może to by pomogło. Bardziej współcześnie można spojrzeć też na twórczość Chris'a Berens'a. Co do tezy, nie mam bladego pojęcia, to nie moje klimaty.
|
|
#2344 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do podmiotu, tu masz spore pole do popisu, zwłaszcza w malarstwie. Zastanawiałaś się już nad literaturą? Edytowane przez Pluma_ Czas edycji: 2011-01-19 o 21:00 |
|
|
|
|
#2345 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
bo nikt mi nie odpisał
|
|
#2346 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Myślę, że jeśli wybierzesz 2-3 wiersze, Transatlantyk i Trylogię Sienkiewicza, w której jest mnóstwo nawiązań do baroku (szlachta polska, sarmatyzm itp.), to będzie już wystarczająco. Co do pytania drugiego, to właśnie coś jak dłuższa rozprawka. Poprzeglądaj przykładowe prezentacje, będziesz miała jakiś ogólny zarys, jak to ma wyglądać.
|
|
|
|
|
#2347 |
|
Raczkowanie
|
Pluma - a skąd mam wziąć te przykladowe prezentacje,żeby je przejrzeć? ( w necie widze tylko same platne,na sprzedaz)
Co do Sienkiewicza - to po pierwsze nie cierpię go i nie przeczytam za nic w świecie Potopu, a po drugie trylogia była napisana pod koniec XIX wieku więc odpada ![]() PS. To mówisz ,że trudny temat? Mi sie wydaje ,że oryginalny,ale czy trudny?
|
#2348 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja mam temat o miłości budującej i niszczącej w literaturze
wybrałam Wertera- niszcząca i myślę o Wichrowych Wzgórzach, mama radzi noce i dnie no nie mam pomysłu, pomożecie? |
|
|
|
#2349 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ale ja zawęziłam go do omawiania miłości destrukcyjnej bo opartej na zdradzie. Jeśli miałabym go robić drugi raz to z pewnością znów użyłabym właśnie Wichrowych..., są niezwykle przyjemne do omawiania, bardzo nastrojowe, czyta się z zapartym tchem, do tego miałam Dzieje Tristana..., też całkiem przyjemne aczkolwiek czytało się ciężej niż Wichrowe..., do tego Granicę, która była po prostu nie do zniesienia i mit o wojnie trojańskiej, krótki i treściwy. Oczywiście wszystko z tematu destrukcyjnej ale może podda Ci to jakiś pomysł
|
||
|
|
|
#2350 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Też wydaje mi się, że temat do łatwiejszych i przyjemniejszych do pisania nie należy. Moja koleżanka także wybrała bardzo ambitny temat i nie podołała na maturze. Nie twierdzę, że ty nie dasz rady, tylko nie zawsze co oryginalne znaczy też dobre. ![]() Cytat:
|
|
#2351 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ale uważam, że powinnaś wybrać przede wszystkim te utwory, których przesłanie dobrze zrozumiałaś i poprostu polubiłaś - żeby te 15 minut prezentacji nie było dla Ciebie katorgą mówienia o czymś, o czym nie masz pojęcia, a samo opracowanie tematu sprawiało chociaż trochę przyjemności
|
|
|
#2352 |
|
Raczkowanie
|
hej
bardzo proszę Was o radę. Przygotowuję pracę maturalną na temat: "Wykazując się znajomością kultury odrodzenia wyjaśnij, na czym polega związek literatury tego okresu z tradycją antyczną". Wydawało mi się, że będzie to temat lekki i przyjemny, ale z biegiem dni zmieniłam zdanie. Jak na razie znalazłam dwie książki do bibliografii, i aktualnie wydaje mi się, że jestem w kropce. Nie wiem jak zacząć i ogólnie boje się, że nie dam rady. Pomóżcie proszę.
|
|
|
|
#2353 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
czy po prostu miała kiepski wynik?
|
|
#2354 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak już wspomniałam, nie twierdzę, że tobie się nie uda. Masz jeszcze sporo czasu i na pewno zgromadzisz potrzebne informacje . Nie ma co stresować się na zapas, skoro na początku temat wydał Ci się dla Ciebie odpowiedni, to dalej się tego trzymaj
|
|
#2355 |
|
Raczkowanie
|
Zdawałąm maturkę w tamtym roku :P Mój temat to: "Fascynacja romantyków wampiryzmem i kontynuacje we współczesnych tekstach kultury.Omów na wybranych przykładach z literatury i filmu" Temat wydaje się łatwy,ale gdy się go przeanalizuje to jest troche roboty. Sama napisałam swoją pracę, pod okiem korepetytorki. I było warto
Ktoś ma podobny temat? Moge coś doradzić
|
#2356 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#2357 |
|
Raczkowanie
|
Nie przejmuj się, ustna matura wcale nie jest taka trudna sama w sobie, nie ma się czego bać, niezależnie od tematu łatwo jest wybrnąć jeśli tylko umie się trochę kombinować a następnie uzasadniać
. A każdy temat powinien być sformułowany tak żeby można go było bez pomocy, że tak powiem, pozaszkolnej zrealizować. W praktyce potrzeba internetu i paru rad. Ale nie jest to czarna magia. W zasadzie wszystko można znaleźć w internecie. Nie sądzę żeby Twój temat był jakiś wybitnie trudny, widziałam trudniejsze, aczkolwiek pojęcie trudności jest względne, dla mnie jest on średnio trudny i raczej bym go nie wybrała bo na ustnej postawiłam na b. łatwy temat, który mógłby się wydawać oklepany ale w zależności z jakiej strony się do niego podejdzie, jakich argumentów użyje, spojrzenie może być bardzo ciekawe i nowatorskie. I tak jest z każdym tematem, wystarczy, że pobuszujesz troszkę w internecie, poszukasz informacji, pójdziesz parę razy do biblioteki, popytasz bibliotekarek, dodatkowo na polskim nauczyciele zobowiązani są pomagać przy prezentacji, tzn powinni móc udzielać konsultacji, przynajmniej u mnie w szkole tak było. Więc naprawdę wrzuć na luz każdy temat jest do zrealizowania nawet dla niezbyt znajdującego się w nim wcześniej ucznia, trzeba tylko trochę pobuszować
Edytowane przez a-kuku! Czas edycji: 2011-01-24 o 08:21 |
|
|
|
#2358 |
|
Raczkowanie
|
tak troszkę poza glównym tematem, ale kiedy jest ta matura ustna : w maju w trakcie matur? czy może w kwietniu? bo juz sama nie wiem....
|
#2359 |
|
Wtajemniczenie
|
W maju. Po pisemnych. Wyznaczą Ci dzień i godzinę.
|
#2360 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2361 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Może zdarzyć się, że będą pisemne dodatkowe przedmioty, a Ci co pisali podstawowe tylko na te dni już będą mieli wyznaczone ustne. U mnie było jednak tak, że najpierw wszystkie pisemne, a dopiero potem ustne, poza tym ustne były po południu więc by raczej nie kolidowało.
|
|
#2362 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny, mam temat "marzyciele, idealisci i wizjonerzy na kartach literatury. Omów i porównaj wybrane przykłady"
Czy mogłabym prosić o jakieś rady ? Do tej pory wybrałam do mojej pracy Lalkę, Kordiana, Konrada z III cz. Dziadow, Ludzi bezdomnych, Wertera, myslalam tez o mowytach mitologicznych czyli Syzyfie, Prometeuszu, Ikarze. Mój problem polega na tym, ze kompletnie nie wiem jak się za to zabrać Nigdy nie omawialismy tego na lekcji, teraz mam problem, nie wiem nawet jak to napisac..mam tylko swoje luźne notatki.
|
|
|
|
#2363 |
|
Przyczajenie
|
witam pixieland
![]() ja zostawiłabym Lalkę, Wertera, Ludzi bezdomnych, a co więcej to sama nie wiem, ale to jeszcze jedno, dwa dzieła wystarczą może Pan Tadeusz?we wstępie pracy możesz wytłumaczyć słowa: marzyciel, idealista, wizjoner- kim takie osoby są, co je charakteryzuje... itp. a potem możesz po kolei z dzieł wybierać postacie i je właśnie mniej więcej pod kątem tych cech opisywać... przedstaw krótko ich życiorys, co wpłynęło na to, że są tacy a nie inni... co ich wyróżnia, jakie mają cele... a w zakończeniu połącz wstęp z rozwinięciem podsumowując to co wczesniej powiedziałaś w skrócie ![]() choć nie jestem pewna czy to będzie poprawne, nie jestem ekspertem może ktoś jeszcze Ci coś podpowie...---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- tak dodatkowo mam coś do zaoferowania dla osób kulejących z języka polskiego... MOTYW OGRODU W LITERATURZE I SZTUCE rok temu napisałam i zdałam maturę na 90% właśnie na taki temat i chętnie ją sprzedam polecam ją, bo wybrane przeze mnie dzieła nie są ciężkie i komisja nie może zadać zbyt trudnych pytań do pracy ![]() razem z gotową pracą przeslę jeszcze: -konspekt (bibliografia + ramowy plan, pisałam konspekt na ocenę, bo w moim liceum tak wymagano) -reprodukcje obrazów -pomocnicza kartka z cytatami -dodatkowo moje wskazówki, podpowiedzi, przykładowe pytania ![]() praca była sprawdzana wcześniej przez polonistkę! tanio!!! ![]() Pozdrawiam Emilka ![]() emilka527@wp.pl Edytowane przez chabierra Czas edycji: 2011-01-25 o 14:45 |
|
|
|
#2364 |
|
Raczkowanie
|
up up
|
|
|
|
#2365 |
|
Zadomowienie
|
hej dziewczyny
Wybralam temat: "Utopie i antyutopie w literaturze. Omów na wybranych przykładach" Wybralam "Rok 1984" Orwella i "Nowy Wspaniały Świat" Huxleya jako antyutopie oraz "Kandyda" Woltera jako utopie. Co o tym myslicie ? Czy ktoraś z Was miała podobny temat ? Macie dla mnie jakieś rady ? ![]() |
|
|
|
#2366 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny
![]() ja wybrałam temat "motyw ogrodu w literaturze i sztuce". opracowałam juz literature, jednak nie wiem jakie obrazy zaprezentować. Macie jakieś propozycje??
|
|
|
|
#2367 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Skoro tak, to ja pisałam pracę na temat 'Dzieło literackie a jego filmowa adaptacja. Porównaj odwołując się do wybranych przykładów' Na wszelkie pytania chętnie odpowiem
|
|
#2368 |
|
Raczkowanie
|
yhh piszę do Was Kochane bo jestem w kropce. Wybrałam temat : "Mit o Prometeuszu i jego literackie przetworzenia. Omów problem odwołując się do wybranych przykładów" i lit podmiotu i przedmiotu już wybrana i stwierdziłam jako, że kończą się już ferie, więc muszę too do poniedziałku napisać. I zaczęły się schody. Po pierwsze czy uważacie , że jako teze mogłabym zastosować cytaty z III cz Dziadów( których oczywistością jest mam w lit) : "Nazywam się milijon bo za miliony kocham i cierpię katusze" - mit o Prometeuszu jako źródło inspiracji artystów przez wieki? Czy to nie za bardzo się ze soba gryzie?? Prosiłabym o odpowiedź albo jakieś propozycje, jeżeli którejś z Was przyjdzie coś ciekawego do głowy
|
#2369 |
|
Zadomowienie
|
Parę postow wyżej jest mój post ale nieaktualny
. Stwierdzilam ze wybiore temat o ktorym myślałam w wakacje.no więc : samotność - wybór czy konieczność? zbadaj różne przyczyny wyobcowania bohaterów(na wybranych przykładach) no i mam: Antygona ; cudzoziemka ; sto lat samotności Jak myślicie ? może być ? Jakies rady ? proszeee![]() |
|
|
|
#2370 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:45.

Chcę ,żebgy było widać tą różnorodność.

Poprzeglądaj przykładowe prezentacje, będziesz miała jakiś ogólny zarys, jak to ma wyglądać.

czy po prostu miała kiepski wynik?
. Stwierdzilam ze wybiore temat o ktorym myślałam w wakacje.