|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2341 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
Cześć Laski!
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2342 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
Cytat:
![]() Cytat:
LadyM - pozar w klatce to nic ciekawego. ![]() Zabawa - My z malutką gadamy, patrzy się na karuzelę, na matę, na lalę. Bawimy się grzechotką i jeszcze przesuwam zabawke z jednej strony na drugą, zeby mała sobie główką powiczyła, kładę ją na brzuszku, czasami cwiczymy obroty. A ja dzisiaj mam wychodne ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2343 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
proszek do pieczenia tez jem, w koncu pediatra mi powiedziala ze mozna np szrlotke domowej roboty, a to raczej z proszkiem do pieczenia jadlam i bylo ok Cytat:
Cytat:
![]() i nie chce mi sie do niej wracac jak nie wiem LadyM - ten pozar to kurcze nie fajny ![]() oby chlopaki tylko byly zdrowe |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2344 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja też czasem mam potrzebę wyjścia z domu, ale absolutnie nie do pracy ![]() A co do pożaru to denerwowałam się oczywiście, a poza tym ja mam chyba zbyt bujną wyobraźnie, bo potem przez kilka dni potrafię się zadręczać i wyobrażać sobie co by było gdyby u nas w mieszkaniu coś się stało itd. Wojtkowi zrobiła się ciemieniucha ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2345 | ||
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Cytat:
myśle ze ziola można tylko nie za dużo.. jadlam tez spagetti z bazylią i u malej oki nawet dosypalam czosnku granulowanego (swierzego jeszcze nie próbowałam).. a i rzeczy zakazanych pożarlam tez frytki takie z piekarnika.. ciasta tezjem tylko takie typu jabłecznik,pieczony sernik,drożdzowe.. unikam tych gdzie sa surowe jaja czyli z kremami i serników na zimno.. zdrówka zycze chłopakom i mamusi ![]() Cytat:
praca mi tez sie zachciało i wziełam do domu papiery + projekcik..ale realizacja stala sie trudniejsza niz mi sie zdawalo.. nie moglam sie skupic bo co chwile do malej zaglądałam a to jedzonko, to marudzi itd (ale moja w dzień malo śpi) no i domowe obowiązki to obiad itp.. okazalo sie ze mam mniej czasu niz mi sie zdawało.. bo w praktyce by cos zrobic musialam miec kogos kto zajmie sie mala..i robilam ten projekt duuuuzo dłuzej niz zwykle (przed zostaniem mama) więc mi sie odechcialo i więcej nie biore !! wszystko ma swój czas... a ten z mala teraz daje mi tyle radości ze postanowiłam wykorzystac go na maksa ![]() Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2009-02-18 o 09:44 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2346 |
Rozeznanie
|
Co do proszku do pieczenia, to mi teściowa zawsze mówiła, żebym nie jadła ciast właśnie ze względu na proszek. Ale oczywiście nie słuchałam jej i jadłam. Aż w końcu kiedyś gdzieś na jakiejś stronie związanej z karmieniem piersią przeczytałam, że nie powinnyśmy jeść ciast z proszkiem do pieczenia i żadnych wyrobów ze środkiem spulchaniającym. Poza tym zauważyłam, ale może był to tylko zbieg okoliczności, że moja mała strasznie ulewała (a w zasadzie wyglądało to jak wymioty) po tym jak zjadłam szarlotkę czy biszkopty.
Moje dziecko nie chce spać w dzień ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2347 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
z ciast i ciastek muffiny, rogaliki drozdzowe, drozdzowe, szrlotke, ciasta masa z kremowki, tort z bita smietana kupny, makowiec, paczki, drozdzowki, i pewnie cos jeszcze, bo jem juz prawie wszytsko, o jadlam tez brokuly i ok, najwyzej Karola puszcza troche glosniejsze baczki ![]() aha a leki np calcium podaje na lyzeczce ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2348 |
Rozeznanie
|
U nas choroba mija. Najwyzszy czas o to juz 2 tygodnie. Nie jest jeszcze calkiem zdrowa, ale juz ok. Na szczepionke musimy zaczekac co najmniej 2 tygodnie po zakonczeniu kuracji antybiotykowej.
Niestety moja mala juz w ogole nie chce piersi ![]() Sciagam pokarm dwa razy dziennie, rano i wieczorem i daję jej butelką, ale wiem, że to potrwa najwyżej miesiąc. Szkoda. Ciężko było mi się z tym pogodzic. Jak kilka dni temu mała na chwilę się przyssała i tak zasnęła na moich kolanach to aż się ze szczęscia popłakałam. No ale już się z tym pogodziłam. Niestety rozregulowały jej się pory karmienia w nocy i np. jak wczoraj poszła spać po 20 to budziła się o 23.30 później o 1, o 3, 5 i od szóstej już stękała i o 7 całkiem się obudziła. Zazdroszczę wam że wasze maluchy już nocki przesypiają. Jezeli chodzi o zabawy to my mamy kolorowe paski pociete z bibuly i przypiete do patyczka i jak mala sobie lezy to wystarczy jej to pokazac i troche poruszac, to jej ulubiona zabawka ![]() Marze juz o cieple, o spacerkach w lzejszym ubraniu, o tym zeby polezala na kocyku na sloneczku bez pampersa. Mam nadzieje ze juz choroby omina nasze dzieciaczki, bo jak nie moga oddychac przez katar to jest straszne. |
![]() ![]() |
![]() |
#2349 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja tez juz jadłam pizze, ale bez czosnku cebuli, boczku i takich tam. A macie jakis fajny przepis na pizzę?? Bo ja ostatnio robię takie dietetyczne tzn na cieście z pity ![]() ![]() A frytki z piekarnika to rozumiecie takie kup[ione gotowe i w piekarniku pieczone? Czy domowe ziemniaczki?? poisone - zdrówka dla malutkiej i nie poddawaj się jeśli chcesz dalej karmi piersią. Edytowane przez Salomea1 Czas edycji: 2009-02-18 o 15:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2350 |
Zakorzenienie
|
molka, wiesz co, u nas trzeba szybko wyczuc moment jak mala zaczyna lekko marudzic, wtedy szybko do lozeczka i tam jescze karuzela troszke ja uspokaja, wlaczam cos co szumi (sposob magdaleny, walsnie gdzie ona??) i mala sie wycisza. wtedy ja jestem w pokoju, ona mnie widzi, czasem cos powie, a potem po prostu zasypia. dzis przegapilismy moment marudny i juz. rece i ryk.
ale sie zawzielam, cycka nie daje. u nas i tak od dawna byl on na uspokojenie, na uspienie. a ze plecy bola mnie jak szlag, wizielam tabletke, dosc silna, nie moge teraz jej piersi dac a poza tym, nie moze byc tak ze mala mi sie przywyzczai ze sen to cyc musi byc, bo mi jej tz nigdy nie bedzie kladl spac |
![]() ![]() |
![]() |
#2351 |
Raczkowanie
|
My nareszcie w domku
![]() Mała już wykąpana i śpi. Ciekawa jestem ile pociągnie? Ostatnio budzi się co dwie godziny ![]() Zastanawiałam się nad tym, jak Wy wprowadziłyście plan dnia? Czytam sobie "język niemowląt" i tam jest taki łatwy plan, ale nie wiem jak się do tego zabrać, aby u nas to wprowadzić ![]() Zmyklam sobie zrobić długą , upragnioną kąpiel. U teściów to tylko prysznic i nie ma jak się wyłożyć w wannie i odpocząć ![]() Dobrej nocki życzę Wam i Waszym maluszkom ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2352 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() co do planu dnia to on sie jakos tak sam wprowadzil - ja nic nie robilam w tym kierunku, oprocz tego, ze na spacer chodzilam mniej wiecej o tej samej porze i kapalam tez mniej wiecej o tej samej porze. Karola sie przystosowala jakos i nawet nie zauwazylam kiedy... poisone - buziak dla malej ![]() U nas katarek chyba minal - juz dzis byly biale zwarte babolki ![]() Wogole wiedac, ze Karola sie juz lepiej czuje, bo o wieeele wiecej sie usmiecha niz przez ostatni tydzien, no i tak nie krzyczy jak widzi mnie z frida ![]() Edytowane przez niobe7 Czas edycji: 2009-02-18 o 20:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2353 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() musze sie wam dziewczyny pochwalic ze wlasnie dzis wyjechalismy z salonu nowym wozem ![]() ![]()
![]() |
#2354 |
Zakorzenienie
|
Magdalena gratuuje zakupu.. my tez sie przymierzamy do zakupu bo nasz 10 letni samochodzik zaczyna fochy strzelac i nigdy nie wiem czy danego dnia jedynka bedzie wchodzić czy nie..a nie chcialabym ktoregoś dnia zostać na środku ronda z mala w foteliku...
a propo twoja mala wazyla po urodzeniu podobnie do mojej ile teraz/ostanio wazy? Plan dnia u nas sam sie wprowadził.. teraz tylko pobudki pilnuje tzn budze mala rano na jedzenie (pierwsze o 9) czaem jej sie to nie podoba..ale ja lubie mieć stale pory jej posiłków ![]() ![]() u nas zaczął dzialać jak mala skończyła dwa miesiąće więc od półtora taki ''dzień świstaka'' mamy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2355 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() troche nam bylo szkoda tego robaczka (to byla ksywka) no ale jego dni sa juz policzone doklanie to niewiem ile ta moja kulka wazy ale 6 napewno juz osiagnela, bo 3 tygodnie temu wazyla ja polozna w ciuszkach i wtedy miala 6, jutro idziemy na pierwsze szczepienie az sie boje i niewiem czy bedzie wazona a chcialbym sprawdzic ile ma ![]() kurcze jak czytam jak wygladaja twoje nocki i dni to zreszta chyba wszystkie ci zazdroscimy tych przespanych nocy i ulozonych dzionkow
![]() |
#2356 |
Zakorzenienie
|
wiecie co, juz sama nie wiem
moja bzdzungwa dzis ma marudny dzien, jej prawo bo wczoraj szczepiona. ale zeby zjesc 7 uncji?! calkiem niedwano wprowadzilam jej jedna uncje ekstra (ja tu pisze uncjami bo mi latwiej liczyc, uncja to mniej 30ml) czyli z 4 przeszlysmy na 5, jakis tydzien tak je, ale tez nie zawsze zje az tyle a yu dzis po kapieli, dalam jej te 5 (czyli 150ml) a ona przy kazdej probie odlozenia do lozeczka wrzeszczy. dobra, po 20 min poszlam po ekstra zarlo, zjadla az sie kurzylo, zasnela od razu. badz tu teraz madry czlowieku plecy nadal mnie napieprzaja ale tak, ze nie moge malej podniesc z lozeczka... boze, kiedy mi to przejdzie?? a plan dnia? ja pilnuje zeby mala miala przynajmniej 2 drzemki w ciagu dnia, rano kolo 10 i pozniej kolo 17, bo kolo poludnia na spacer idziemy, tak do 15 no i uparlam sie klasc ja nie pozniej niz 21, bo pozniej tylko bedzie walka z malym szkarbem ze nie ma siedzenia do polnocy |
![]() ![]() |
![]() |
#2357 |
Raczkowanie
|
Cześć Dziewczyny! Ale naskrobałyście, aż nie pamiętam co komu napisać
![]() Katakumba myślałam o Tobie jak minęła podróż, cieszę się, że wszystko ok ![]() poisone dużo zdrówka dla maleństwa, a pijesz herbatkę na laktację? Ja piję i mam wrażenie, że mi trochę pomaga ![]() Zazdroszczę dziewczynom, które już są po Chrzcinach, my się z tym bardzo ociągamy. TEŻ NIE MOGĘ SIĘ DOCZEKAĆ WIOSNY, PORZUCENIA KOMBINEZONÓW I PRZEJŚCIA NA SPACERÓWKĘ!! Jeszcze trochę.. ![]() Maluszkom, które mają problemy z brzuszkiem życzę aby brzuszki wyzdrowiały i nie sprawiały problemów. Co do planu dnia, u nas też jakoś się tak sam ułożył, jedzonko w dzień zawsze co 3 godziny, mniej więcej o stałych porach, kąpiel o 19.30 spanie od 20 do 8 z przerwą o 5 na mleczko, a w dzień drzemki jak się zmęczy po zabawie. My z mężem dość intensywnie bawimy się z naszym szkrabem, ma swoje ulubione 2 grzechotki na których widok zawsze się śmieje, leżaczek i mata na porządku dziennym, oprócz tego przewroty, leżenie na brzuszku u taty i kulanko, gimnastyka nóżek i rączek, dość często masaż i całuski w stópki, samoloty jak jest na u nas na rączkach na brzuszku. Czytamy też mu bajki, a on sobie wtedy ogląda obrazki i gada. Śpiewanie i tancowanie lubię najbardziej ![]() praca Wczoraj miałam tyle roboty papierkowej, że nawet chwilki na wizaż nie znalazłam, a to już niedobrze, dziś nic nie zrobiłam, z siorką na zakupach byłam, więc jutro też mnie praca czeka ![]() Dziś byliśmy pierwszy raz na zajęciach na pływalni i powiem Wam, że było suuuuper! Tak nam się spodobało, że podpisaliśmy umowę do czerwca, zobaczymy jak Filipek będzie sobie radził. A reakcja małego? Po wejściu do basenu z tatusiem po jakiejś chwili zaczął płakać, ale instruktor powiedział, że to normalna reakcja dziecka na pierwszych zajęciach. Po kilku minutach zaczął się oswajać i już razem z innymi dziećmi wykonywał ćwiczenia oczywiście z pomocą tatusia ![]() ![]() ![]() A jutro lub w piątek drugie szczepienie i tutaj się boję jak zareaguje, bo w weekend na Mazury się wybieramy, no ale jak synek będzie się źle czuł to nic z tego. Pozdrawiam wszystkie mamusie i dzieciaczki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2358 |
Zakorzenienie
|
moja mała to prawdziwa śpiąca królewna... wczoraj wyjątkowo szybko zasnela bo z kąpielą jakoś szybciej sie uwinęliśmy.. i o 21 mała odleciała do krainy snów..
i teraz nadal śpi... 12h to nawet na nią to rekord.. ale zaraz ją obudzę ![]() drobcia ja tez chce wiosny, spacerówki i wyalic kombinezon i gruba czapkę (choc nie pa pewności ze cieńsza mala polubi) madalena nie ma to jak sprawne państwo.. fajnie by było 2,5 tys eo mi ktos do autka drzucił ![]() katakumba moja jak odciągam cyca to 150 ml jej malawo i troche trzeszczy.. ale nie wiem czy dalabym rade wiecej odciągnąć na zapas... wszystkim maluszkom duzo zdrówka po szczepionkach ![]() pytanie dot chrztu.. jak sie i waszych mężów ubierałyście?? garnitur obowiązkowy? jakoś srednio mi se chce z tz po sklepach latac (jest strasznie upierdliwy jesli chodzi o kupowanie mu ciuchów)... no i kase bym wolala przyoszczędzić ![]() Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2009-02-19 o 07:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#2359 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2360 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
myjecie sie wczesniej zanim wejdziecie do wanny z maluchem? w sumie to jest tylko brud Twoj i brzdaca, a na basenie jest masa ludzi i pewnie z polowa bez kapieli :P moj TZ byl w garniturze i wogole faceci na impreze przyszli w garniturach |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2361 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2362 |
Zakorzenienie
|
ja sie kapie z mloda, tak samo jej tata.wczesniej myje wanne, ale jak tz przygotowuje kapiel to zawsze zapomina o tym. a potem sami szybki prysznic i juz mloda wskakuje do wanny
dla mnie to moje dziecko, codziennie je przytulam, caluje, nie wiem jakie inne bakterie moge miec w wodzie. higienicznie jestesmy bez zarzutu, wiec jak chce z mala isc na basen to musze z nia pocwiczyc. tyle ze ja z pola to sie kapie wspolnie od 2 miesiecy ![]() moja mala po wczorajszych 210ml obudzila sie po 4 godzinach na kolejne jedzenie. zezarla, bo tak to trzeba nazwac 180 i poszla spac. i znowu 4 godziny pozniej powtorka z rozrywki. moj tata sie smial ze ryszard kalisz nam rosnie ![]() ide dzis do baby clinic zwazyc brzdaca, wiec zobacze ile teraz moja bzdzungwa wazy a gdzie aliyah? |
![]() ![]() |
![]() |
#2363 |
Zakorzenienie
|
Witajcie Mamusie po mojej dlugiej nieobecnosci.
![]() Mojemu dziecku chyba idzie zab , bardzo sie slini, poplakuje i ma maly apetyt. Ostatnio jak bardzo plakala to posmarowalam jej dziaselka zelem na zabki i jak reka odjal... Dzis bylismy drugi raz na usg bioderek, bo faldki niesymetryczne i sie martwilam. No i wszystko jest ok. Podobno tak moze byc jak tluszczyk na udkach sie nierowno rozlozy. ![]() Katakumba ciesze sie, ze szczesliwie dolecialas. ![]() Jutro tez idziemy na wazenie bo juz miesiac nie bylysmy. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2364 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2365 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym jest teoria ze wspólna kąpiel nie powinna kojarzyć sie dziecku z myciem tylko z czasem relaksu.. łącząc te dwie teorie wynika ze mozna pobawić sie z dzieckiem w wanni np mając go w specjalnym pampie.. a potem normalnie umyc je w jego waniennce.. ![]() co do smoka to tez prawda.. jak pojawią sie zęby to oblizująca go matka moze zarazic dziecko próchnicą ...(dotyczy to tez oblizywania łyzeczki którą karm sie dziecko) ale jak zwykle takie teorie mają zwolenników i przeciwników.. a jak tam u was tłusty czwartek? ja zeżarłam juz dwa pączki ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2366 |
Zakorzenienie
|
hehe, ja w listopadzie chcialam miec tlusty czwartk. lekka ignorancja ze mnie wyszla. ide sobie zakupic takiego angielskiego poczka do tesco
|
![]() ![]() |
![]() |
#2367 |
Zadomowienie
|
znowu długo nie mogłam odwiedzić wątku dopadło mnie chorubsko
![]() ![]() pochwale się że mójmały spął dzisiaj od 20 do 6.00 wstał na mleczko zjadł spał jeszcze do 8.50 jupiiiiiiiiiiiii ide się położyć ajak będę miała wiecej siły nadrobie wątek |
![]() ![]() |
![]() |
#2368 |
Zakorzenienie
|
Do "Brytyjek" - ale mialam frajde! Pogadalam sobie na czacie z ekspertem zywienia niemowlat z Cow and Gate.
![]() Zastanawialo mnie dlaczego owsianke C&G mozna podawac od 4-tego miesiaca choc zawiera gluten. Pani mi napisala, ze jedynie gluten przenny jest niebezpieczny (przenica zawiera specyficzne bialko). Polecam zarejestrowac sie na stronie Hipp: www.hipp.co.uk Wysylaja testery. Podobnie C&G ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2369 |
Raczkowanie
|
Pula życzę szybkiego odzyskania sił!!
Tłusty czwartek obchodzę na tłusto - wciągnęłam w siebie 1pączek i masę chruścików domowej roboty. A moja Mała to taka jak nasza pogoda dzisiaj - pochmurna i senna, tylko śpi, a jak nie śpi to marudzi...buu oby ją coś nie łapało, bo trochę pokasłuje, cały czas sobie wmawiam, że zachłystuje się śliną, a dzisiaj ma jakąś nadprodukcję...ale i tak się boję, że to jakieś choróbsko. A co do pogody to ja chcę słoneczko, może być śnieżek, może być mały mrozik, ale żeby słoneczko świeciło ![]() Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
#2370 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
aliyah super z bioderkami ![]() ![]() poisone bardzo wspolczuje ![]() katakumba a masz ty Iceland u siebie? tam s alepsze paczki,takie z bita smietana,zamrozone ale przepyszne chyba wygonie meza po paczki ![]() a do mnie przyszedl wreszcie Elmo,radochy na caly dom zrobil,masakra i to jeszcze tak tanio,niby normalnie 50 z kawalkiem a my za niecale 22Ł,szok,chyba nakupuje na prezenty dla dzieciatych a tu stronka co ten Elmo umie i moze zrobic http://www.tmxspecialedition.com/
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:17.