Aborcja - Strona 79 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce?
tak 501 71,57%
nie 199 28,43%
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-06-01, 10:41   #2341
kalincia
BAN stały

Dot.: Aborcja

Cytat:
Napisane przez zizi34 Pokaż wiadomość
No i co lżej by jej było gdyby przeszła aborcję dziecko, a co z tym maleństwem ono musiałoby umierać bardzo,bardzo cierpiąc i nigdy nie doświadczyć radości życia, mogła oddać dziecko do adopcji czy to wina dziecka lub że poczęło się w wyniku gwałtu ono jeszcze nie potrafi się bronić jest bezbronne, i powinno się je szczególnie pielęgnować i chronić.
Pewnie, że byłoby jej lżej niż borykać się z dzieciakiem oblesia, którego nienawidzi.
Och, jakie to wzruszające, że ono nie zaznałoby radości życia, dobrze, że nic o tym nie wiedziałoby - jak to płód.
Ale pewnie niektórzy wyobrażają je sobie jak te z filmów, co łzawe listy do mamusi piszą.
Nie chroniłabym i nie pielęgnowała płodu gwałciciela z żadne skarby.
Do adopcji? Jaaasne 9 miesięcy męczarni, ostracyzm społeczny, rozkminy, a po latach dryblas w drzwiach z pretensjami, bo mu się w okresie dojrzewania utrwaliło, że musi odnaleźć prawdziwą mamusię.
Dziękuję bardzo.

---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ----------

Cytat:
Napisane przez kahoko hino Pokaż wiadomość
jestem dzieckiem 'wpadką', ciąża spowodowała odejscie ojca. zawsze i to zawsze jestem za aborcją, bo bagaż emocjonalny dany mi zanim się jeszcze urodziłam, jest ogromny, i borykam się z nim do dzis. nikomu tego nie życzę.
A ja jestem jedynym dzieckiem. Pierwszą ciążę mama usunęła, bo jeszcze z tatą nie mieli ochoty zakopywać się w pieluchy.
Trauma ją taka dotknęła, że hej, no zmarnowane życie dokładnie. Poglądy przejęłam po niej i podejście do tej decyzji też .

---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:40 ----------

Cytat:
Napisane przez aljenka Pokaż wiadomość
No tak, bo Ty jakbyś był(a) dzieckiem z gwałtu i miał(a) świadomość, że Twoja matka za każdym razem gdy Cię widzi przypomina sobie najbardziej upokarzającą chwilę w swoim życiu, o tym jak została potraktowana jako rzecz, jak cierpiała, jak została obdarta ze swej godności i czci i jakie miała poczucie wstydu, czerpał(a)byś radość z życia, prawda?
Ja bym nie chciała być dzieckiem z gwałtu. Po prostu nie. To jest znęcanie się psychiczne nad kobietą, żeby musiała całe życie z tym przejść.
Oddać dziecko do adopcji... to chyba najgłupsza rzecz i to według mnie powoduje wyrzuty sumienia. Zostałam zgwałcona, dziecko nie jest winne, oddam je do adopcji... ale zaraz... dlaczego mam je skazywać na ***jowe życie skoro nie jest temu winne?
I dlatego właśnie aborcja jest najlepszym wyjściem.

Każdej osobie, która twierdzi, że kobieta powinna urodzić dziecko z gwałtu, życzę... nie napiszę tego. Jesteście tępymi burakami pozbawionymi empatii, które gunwo wiedzą. Kim wy jesteście, żeby decydować za drugiego człowieka? Skazujecie na cierpienie osobę, która ŻYJE, czuje i została skrzywdzona, bo bronicie FASOLKI, która nawet nie zdaje sobie sprawy ze swojego istnienia?
Wielkie brawa dla tej pani!!!
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-01, 10:51   #2342
Bergonella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez aljenka Pokaż wiadomość
No tak, bo Ty jakbyś był(a) dzieckiem z gwałtu i miał(a) świadomość, że Twoja matka za każdym razem gdy Cię widzi przypomina sobie najbardziej upokarzającą chwilę w swoim życiu, o tym jak została potraktowana jako rzecz, jak cierpiała, jak została obdarta ze swej godności i czci i jakie miała poczucie wstydu, czerpał(a)byś radość z życia, prawda?
Ja bym nie chciała być dzieckiem z gwałtu. Po prostu nie. To jest znęcanie się psychiczne nad kobietą, żeby musiała całe życie z tym przejść.
Takie postawienie sprawy to demagogia. Wyciągasz JEDEN motyw z życia takiego dziecka i uwypuklasz go, jakby był najistotniejszy zarówno w życiu jego, jak i jego matki. Nadajesz mu rolę większą, niż miałby on w rzeczywistości (już widzę jak matka przez 30 lat życia dziecka, codziennie gdy je widzi myśli o gwałcie). A może mimo tego, co spotkało tę kobietę, matka i córka stworzyłyby dobrą relację? Z tego co piszesz wynika, że to dziecko jest winne gwałtowi i upokorzeniu rodzicielki.
Bergonella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-01, 10:59   #2343
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bergonella Pokaż wiadomość
Takie postawienie sprawy to demagogia. Wyciągasz JEDEN motyw z życia takiego dziecka i uwypuklasz go, jakby był najistotniejszy zarówno w życiu jego, jak i jego matki. Nadajesz mu rolę większą, niż miałby on w rzeczywistości (już widzę jak matka przez 30 lat życia dziecka, codziennie gdy je widzi myśli o gwałcie). A może mimo tego, co spotkało tę kobietę, matka i córka stworzyłyby dobrą relację? Z tego co piszesz wynika, że to dziecko jest winne gwałtowi i upokorzeniu rodzicielki.

moja matka całe życie patrzyła na mnie i widziała faceta, który odszedł. znam mnóstwo historii takich, jak ja - chodziłam na spotkania grupy wsparcia. znam też mnóstwo historii dt. gwałtu, gdzie ta relacja była bardzo zaburzona. nie znam ani jednej historii, gdzie relacja rozwinęła się poprawnie. poza tym na szali jest zdrowie i komfort psychiczny matki (oraz dziecka) VERSUS zlepek komórek. no kaman.
kahoko hino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-01, 11:03   #2344
kalincia
BAN stały

Cytat:
Łzawe teksty o maleńkiej, wymagającej opieki kruszynce która chce cieszyć się życiem, to dopiero demagogia, gdy chodzi o zarodek a potem krwawy płód.
Jak zostaniesz zgwałcona, to przekonasz się, na jak długo ten fakt stanie się najistotniejszy w twoim życiu, szczególnie, jeśli coś ci stale będzie o tym nieistotnym fakcie przypominać.
Stary 2015-06-01, 11:10   #2345
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

Cytat:
No i co lżej by jej było gdyby przeszła aborcję dziecko, a co z tym maleństwem ono musiałoby umierać bardzo,bardzo cierpiąc i nigdy nie doświadczyć radości życia, mogła oddać dziecko do adopcji czy to wina dziecka lub że poczęło się w wyniku gwałtu ono jeszcze nie potrafi się bronić jest bezbronne, i powinno się je szczególnie pielęgnować i chronić.
Dlaczego więc karać kobiety? Czy to ich wina, że zostały zgwałcone?
Dlaczego kobieta ma ponosić odpowiedzialność za czyjeś czyny?
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-01, 11:13   #2346
201605090949
Konto usunięte

Wg mnie aborcja powinna być legalna do około 3-3,5 miesiąca, później tylko jeśli dziecko okaże się nieuleczalnie chore.

Edytowane przez 201605090949
Czas edycji: 2015-06-01 o 11:17
201605090949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-01, 11:24   #2347
Shar14
Zadomowienie

Cytat:
Wiesz co, organizacje pro-life zawsze piszą, że aborcja dotyczy tych, co się już urodzili (+zgryźliwy komentarz). To ja napiszę tak: czemu o aborcji dziecka z gwałtu wypowiadają się osoby, które nigdy nie były w takiej sytuacji? Dajmy tym kobietom wybór, mają do niego prawo po tym, co je spotkało. To je należy objąć szczególną ochroną i troską, nie kilko dniowy/tygodniowy twór w ich brzuchu. Twór, którego by tam nie było, gdyby nie akt przemocy. Każdy ma inną psychikę. Jedna kobieta pokocha to dziecko, druga nie. I każda z nich ma prawo do swojej decyzji. Znam przypadek młodej dziewczyny, która została zgwałcona i tylko z tego powodu popełniła samobójstwo. Nie była w stanie sobie z tym poradzić, być może też nie otrzymała pomocy. I Ty takiej osobie każesz urodzić to dziecko (przejść 9 miesięcy ciąży, zniszczyć zdrowie, potem 10-20 godzin ogromnego bólu) - w imię czego ja się pytam? Jesteś nieludzka.

Choć mam wrażenie, że spór o aborcję zaczyna się od innej kwestii. Co dla kogo znaczy dziecko. Jeśli jest czyimś marzeniem, szczęściem itd. To uważa już zlepek komórek za dziecko. I przenosi swoje doświadczenia i odczucia na innych/wszystkich. Problem w tym, że aborcji nikt takiej osobie nie nakazuje zrobić. A ci, którzy tak nie myślą mają przez tę projekcję odebrane prawo wyboru.
Jeśli się w tej tezie mylę to mnie poprawcie.
Stary 2015-06-01, 11:52   #2348
Cherry Blossom Girl
nyan nyan ^^

Uważam, że ogromny tupet mają osoby, które uzurpują sobie prawo do decydowania za inne kobiety o tym, co powinny robić ze swoim ciałem. Szkoda, że są tak zacietrzewione w boju o kilka komórek, że spychają w pełni ukształtowanego, czującego człowieka do rangi bezwartościowego inkubatora.
Cherry Blossom Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-01, 12:05   #2349
Bergonella
BAN stały

Cytat:
poza tym na szali jest zdrowie i komfort psychiczny matki (oraz dziecka) VERSUS zlepek komórek. no kaman.
Matka to też zlepek komórek. Wszak z komórek składa się ciało ludzkie.
Cytat:
Napisane przez kalincia Pokaż wiadomość
Jak zostaniesz zgwałcona, to przekonasz się, na jak długo ten fakt stanie się najistotniejszy w twoim życiu, szczególnie, jeśli coś ci stale będzie o tym nieistotnym fakcie przypominać.
Tobie akurat gwałt nie grozi więc się tak nie emocjonuj. Poza tym musisz mieć ciekawe życie, jeśli hipotetyczny gwałt byłby dla ciebie najważniejszym, co przeżyłaś.
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5160313 2]Dlaczego więc karać kobiety? Czy to ich wina, że zostały zgwałcone?
Dlaczego kobieta ma ponosić odpowiedzialność za czyjeś czyny?[/QUOTE]
Właśnie w tym rzecz, że kobieta nie może być zmuszana do rodzenia. Co nie znaczy, że aborcja jest czymś dobrym.
Cytat:
Napisane przez Shar14 Pokaż wiadomość
Twór, którego by tam nie było, gdyby nie akt przemocy.
Gdyby babcia miała wąsy, to by była dziadkiem.
Cytat:
Każdy ma inną psychikę. Jedna kobieta pokocha to dziecko, druga nie. I każda z nich ma prawo do swojej decyzji. Znam przypadek młodej dziewczyny, która została zgwałcona i tylko z tego powodu popełniła samobójstwo. Nie była w stanie sobie z tym poradzić, być może też nie otrzymała pomocy. I Ty takiej osobie każesz urodzić to dziecko (przejść 9 miesięcy ciąży, zniszczyć zdrowie, potem 10-20 godzin ogromnego bólu) - w imię czego ja się pytam? Jesteś nieludzka.
Nie mówię, że trzeba jej odebrać wolność wyboru. Tylko trzeba pokazać, że zarodek to jest przyszła istota czująca, a już w tej chwili jest to życie, które biologicznie się rozwija. Dlatego należy pytać tych kobiet: dlaczego chcecie mieć na sumieniu czyjeś życie? Zwłaszcza, że nikt nie powiedział, że na 100% to dziecko nie znajdzie kochającej rodziny. Trzeba odwołać się do empatii tej kobiety i jej wielkoduszności.
Cytat:
Choć mam wrażenie, że spór o aborcję zaczyna się od innej kwestii. Co dla kogo znaczy dziecko. Jeśli jest czyimś marzeniem, szczęściem itd. To uważa już zlepek komórek za dziecko. I przenosi swoje doświadczenia i odczucia na innych/wszystkich. Problem w tym, że aborcji nikt takiej osobie nie nakazuje zrobić. A ci, którzy tak nie myślą mają przez tę projekcję odebrane prawo wyboru.
Nie chodzi o to, co kto uważa. Ja mogę uznać sąsiada za zlepek komórek - czy to daje mi prawo do zabicia go? W przypadku gwałtu kobieta ma prawo do aborcji dlatego, że wg. rozumnie pojętej etyki, nie można zmusić kobiety do zajścia w ciążę (a robi to gwałciciel). Dlatego nie ma ona zobowiązań wobec płodu, który został jej wszczepiony siłą. To, czy kobieta uważa ten płód za zlepek komórek czy nie, jest bez znaczenia.
Stary 2015-06-01, 12:16   #2350
Shar14
Zadomowienie

Różnica między sąsiadem jako zlepkiem komórek, a płodem jest taka, że ten pierwszy czuje, rozumie i myśli, a ten drugi nie. Ot, subtelna, aczkolwiek znaczna w kwestii, którą rozważamy. Życie biologiczne się rozwija, ale ona go nie chciała, nie przyczyniła się świadomie do powstania go. A ciąża nie jest obojętna dla zdrowia i być może nawet życia kobiety, więc ma prawo się go pozbyć. Skoro i Ty, Bergonella, się z tym zgadzasz to nie wiem o co się tu spieramy.
Stary 2015-06-01, 13:04   #2351
kalincia
BAN stały

Gwałt może mi grozić tak samo, jak tobie, Bergonello.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-06-01, 13:10   #2352
Nowhere
Rozeznanie

Cytat:
Poza tym musisz mieć ciekawe życie, jeśli hipotetyczny gwałt byłby dla ciebie najważniejszym, co przeżyłaś.
Nie rozumiem, jak można w jednym zdaniu zawrzeć taki brak empatii. Gdybyś miała męża, kochała go najbardziej w swiecie, tworzylibyście cudowną parę, no miłość jak z obrazka, a wkrótce po ślubie zginąłby w wypadku samochodowym - no musisz mieć baaardzo ciekawe życie, jeśli byś taką błahostkę rozpamiętywała do własnej śmierci. Wszak są lepsze rzeczy do roboty, prawda?
Nowhere jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-01, 13:13   #2353
Bergonella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Nowhere Pokaż wiadomość
Nie rozumiem, jak można w jednym zdaniu zawrzeć taki brak empatii. Gdybyś miała męża, kochała go najbardziej w swiecie, tworzylibyście cudowną parę, no miłość jak z obrazka, a wkrótce po ślubie zginąłby w wypadku samochodowym - no musisz mieć baaardzo ciekawe życie, jeśli byś taką błahostkę rozpamiętywała do własnej śmierci. Wszak są lepsze rzeczy do roboty, prawda?
I z tego człowiek się musi otrząsnąć i żyć dalej. Po żałobie przychodzi jednak względna równowaga, inaczej byśmy zwariowali.
Stary 2015-06-01, 13:19   #2354
Nowhere
Rozeznanie

Cytat:
I z tego człowiek się musi otrząsnąć i żyć dalej. Po żałobie przychodzi jednak względna równowaga, inaczej byśmy zwariowali.
Ciężko się otrząsnąć i odzyskać równowagę, gdy każdego dnia masz przed oczami kogoś, kto Ci o tej traumie przypomina, chcąc nie chcąc.
Stary 2015-06-01, 13:26   #2355
Bergonella
BAN stały

Cytat:
Ciężko się otrząsnąć i odzyskać równowagę, gdy każdego dnia masz przed oczami kogoś, kto Ci o tej traumie przypomina, chcąc nie chcąc.
Z czasem człowiek jednak przyzwyczaja się do widoku dziecka, i skojarzenia słabną. Nie jest tak, że przez 30 lat, za każdym razem gdy widzisz dziecko (czyli ze 100 razy dziennie) będziesz sobie przypominać gwałt. No i świadomość gwałtu też przestaje boleć z czasem. Jak dzisiaj przypominam sobie najgorsze sytuacje z życia, nie wywołują we mnie emocji, bo minęły lata. Jeśli matka na widok dziecka przypomni sobie, że przed laty została zgwałcona, ta świadomość nie będzie już tak ciążyć jak kiedyś - to mechanizm obronny.
No i może je oddać innej rodzinie. Właściwie jedyny, niekwestionowany problem zgwałconej dziewczyny to ciąża i poród. Resztę da się załatwić.
Stary 2015-06-01, 13:33   #2356
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Z czasem człowiek jednak przyzwyczaja się do widoku dziecka, i skojarzenia słabną. Nie jest tak, że przez 30 lat, za każdym razem gdy widzisz dziecko (czyli ze 100 razy dziennie) będziesz sobie przypominać gwałt. No i świadomość gwałtu też przestaje boleć z czasem. Jak dzisiaj przypominam sobie najgorsze sytuacje z życia, nie wywołują we mnie emocji, bo minęły lata. Jeśli matka na widok dziecka przypomni sobie, że przed laty została zgwałcona, ta świadomość nie będzie już tak ciążyć jak kiedyś - to mechanizm obronny.
No i może je oddać innej rodzinie. Właściwie jedyny, niekwestionowany problem zgwałconej dziewczyny to ciąża i poród. Resztę da się załatwić.

moja matka do dzis przypomina sobie o tym, że jej facet ją zostawił, gdy dochodzi między nami do kontaktu. osoby z grupy wsparcia mają bardzo zbliżone doswiadczenia.

Ty swoje przemyslenia opierasz na filozofowaniu, czy jakims doswiadczeniu? W sensie po prostu zakładasz, że z czasem będzie lepiej 'i się da', czy rzeczywiscie kogos takiego znasz? bo ja znam sporo osób, które swymi doswiadczeniami obalają Twoją tezę.
kahoko hino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-01, 13:43   #2357
Nowhere
Rozeznanie

Cytat:
Na pierwszą część odpowiedziała kahoko.

Odniosę się do pogrubionej części. W imię czego niczemu winna dziewczyna ma przeżywać katusze związane z porodem? Kilkanaście godzin męczarni, koszmarnego bólu, dyskomfortu? Lub w innym przypadku, np przy problemach zdrowotnych - dlaczego ma całe życie oglądać swoją bliznę po cesarce? Dlaczego ma mieć później rozerwane krocze, rozciągniętą pochwę, kilkanaście kilo na plusie? Nie wspominając o tym, że często ciąża to nie jest tylko poranne rzyganko i sapanie przy wchodzeniu na IV. piętro w ósmym miesiącu. To wielki stres, burza hormonalna, nasilenie objawów wielu chorób, z którymi potencjalna matka borykała się już wcześniej. To wypadające włosy i zęby, często ostracyzm społeczny. Zdarzają się kobiety, które już od 4-5 miesiąca muszą leżeć non stop w szpitalu na patologii ciąży. Kto je utrzyma przez kolejne pięć miesięcy? Dlaczego muszą cierpieć i ponosić konsekwencje zdrowotne tylko dlatego, że jakiś oblech spuścił się im w pochwie wbrew ich woli?
Stary 2015-06-01, 13:52   #2358
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Między embrionem a człowiekiem jest taka różnica jak między jajkiem i kurą, nasionkiem i drzewem . To pierwsze MOŻE stać się tym drugim, jeśli będzie miało do tego odpowiednie warunki.
Około 60 % bardzo wczesnych ciąż zostaje samoistnie poronionych, kiedy kobieta nie wie nawet, że jest w ciąży. Rozumiem, że odprawiasz mszę w intencji każdej miesiączki, bo to mogła być bardzo wczesna ciąża, a więc dziecko, a więc człowiek, a człowieka trzeba pochować?

polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki!

---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ----------

Cytat:
1. ono musiałoby umierać bardzo,bardzo cierpiąc

2. mogła oddać dziecko do adopcji
1. Skąd masz informacje, że płód by cierpiał? Oprócz owianej złą sławą "skrobanki" istnieje jeszcze aborcja farmakologiczna. Wtedy ciąża (wczesna, do 9 tygodnia, później tabletki nie spowodują poronienia, mogą np. Uszkodzić płód) zostaje poroniona, bo tabletki wywołują skurcze macicy, zupełnie jak w naturalnym poronieniu. Więc nie, aborcja to nie "poodrywane rączki i zmiażdżona główka".
2. Ile dzieci adoptowałaś?

201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-01, 14:05   #2359
Bergonella
BAN stały

Cytat:
Dlaczego muszą cierpieć i ponosić konsekwencje zdrowotne tylko dlatego, że jakiś oblech spuścił się im w pochwie wbrew ich woli?
Nie jest tak, że "muszą". Jednak gdyby to przecierpiały, zrobiłyby coś dobrego. Poświęciłyby się (nie jest to zresztą tak wielkie poświęcenie, jak oddanie życia, ale jest to poświęcenie spore) dla dobra drugiego. Żeby miał życie przed sobą. Moim zdaniem warto promować takie podejście ale jednocześnie dać prawo wyboru.

---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ----------

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
1. Skąd masz informacje, że płód by cierpiał? Oprócz owianej złą sławą "skrobanki" istnieje jeszcze aborcja farmakologiczna. Wtedy ciąża (wczesna, do 9 tygodnia, później tabletki nie spowodują poronienia, mogą np. Uszkodzić płód) zostaje poroniona, bo tabletki wywołują skurcze macicy, zupełnie jak w naturalnym poronieniu. Więc nie, aborcja to nie "poodrywane rączki i zmiażdżona główka".
Owszem, aborcja to jak najbardziej powyrywane rączki i zmiażdżona główka. Aborcja farmakologiczna to nie jest jedyny praktykowany na świecie sposób przerywania ciąży.
Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
2. Ile dzieci adoptowałaś?
A to pytanie w ogóle bez sensu, bo można je odnieść też do dzieci już urodzonych. Mogę powiedzieć: zabiję swoje roczne dziecko. Gdy ktoś powie "nie zabijaj, daj do adopcji" odpowiem: "a ty ile dzieci adoptowałaś?". Tak więc w ogóle bez sensu jest to pytanie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-06-01, 14:08   #2360
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

wolę zrobić coś dobrego i zostać wolontariuszką w domu dziecka, albo wpłacić pieniądze na jakąś fundację, zamiast powoływać na świat kolejne, niechciane życie, które jeśli nie będzie miało szczęścia to do 18 roku życia będzie żyło w bidulu, niechciane, poniżane, bez rodziny i bez wsparcia

Stary 2015-06-01, 14:08   #2361
Bergonella
BAN stały

Cytat:
moja matka do dzis przypomina sobie o tym, że jej facet ją zostawił, gdy dochodzi między nami do kontaktu. osoby z grupy wsparcia mają bardzo zbliżone doswiadczenia.

Ty swoje przemyslenia opierasz na filozofowaniu, czy jakims doswiadczeniu? W sensie po prostu zakładasz, że z czasem będzie lepiej 'i się da', czy rzeczywiscie kogos takiego znasz? bo ja znam sporo osób, które swymi doswiadczeniami obalają Twoją tezę.
Powinno się dać. Napisałam, że swoje przeżycia oglądam z dystansu dzięki upływowi lat; jest to pewien fakt psychologiczny. A jak się nie da (albo ktoś z góry wie, że się nie da) może oddać innej rodzinie. Problem nie wygląda tak, że albo aborcja, albo trauma i przypominanie o gwałcie na każdym kroku.
Stary 2015-06-01, 14:11   #2362
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Owszem, aborcja to jak najbardziej powyrywane rączki i zmiażdżona główka. Aborcja farmakologiczna to nie jest jedyny praktykowany na świecie sposób przerywania ciąży.
Zgubiłas słowo "OPRÓCZ". Uwierz mi, większość kobiet gdyby miała wybór wybrała by aborcję farmakologiczną, a nie mechaniczną. Mniej zachodu.

Stary 2015-06-01, 14:11   #2363
Konto usunięte

Cytat:
Nie jest tak, że "muszą". Jednak gdyby to przecierpiały, zrobiłyby coś dobrego. Poświęciłyby się (nie jest to zresztą tak wielkie poświęcenie, jak oddanie życia, ale jest to poświęcenie spore) dla dobra drugiego. Żeby miał życie przed sobą. Moim zdaniem warto promować takie podejście ale jednocześnie dać prawo wyboru.
Co da takie promowanie?
Sądzisz, że zgwałcone dziewczyny nie mają świadomości, że rozwija się w nich życie, bije serce itd? Nie wiedzą, że jest coś takiego jak adopcja?

One doskonale zdają sobie sprawę z tego i jeśli postanowi urodzić to nie będzie zasługa plakatów prolife tylko jej sumienia.
Stary 2015-06-01, 14:15   #2364
Bergonella
BAN stały

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5160524 5]Co da takie promowanie?
Sądzisz, że zgwałcone dziewczyny nie mają świadomości, że rozwija się w nich życie, bije serce itd? Nie wiedzą, że jest coś takiego jak adopcja?

One doskonale zdają sobie sprawę z tego i jeśli postanowi urodzić to nie będzie zasługa plakatów prolife tylko jej sumienia.[/QUOTE]
Mylisz się. Widziałam wywiad z Chazanem, który powiedział "były czasem kobiety zdecydowane na aborcję, ale po rozmowie ze mną, dawały mu szansę narodzin. Widziałem jak schodzi z nich ten ciężar". Okazuje się, że jak najbardziej można uświadomić coś takiej kobiecie... zwłaszcza, że ona nie ocenia swojej sytuacji racjonalnie, ponieważ tkwi w samym jej środku i targają nią emocje.
Stary 2015-06-01, 14:19   #2365
Konto usunięte

Cytat:
Mylisz się. Widziałam wywiad z Chazanem, który powiedział "były czasem kobiety zdecydowane na aborcję, ale po rozmowie ze mną, dawały mu szansę narodzin. Widziałem jak schodzi z nich ten ciężar". Okazuje się, że jak najbardziej można uświadomić coś takiej kobiecie... zwłaszcza, że ona nie ocenia swojej sytuacji racjonalnie, ponieważ tkwi w samym jej środku i targają nią emocje.
Powoływanie się na Chazana jest najgorszym z możliwych. Mnie nie przekonałaś.
Stary 2015-06-01, 14:19   #2366
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

No to skoro pytanie "ile dzieci adoptowałaś" jest głupie, to ilu kobietom w ciąży pomogłaś? Ilu oplacilas rachunki, ile takich utrzymywałaś, ilu płaciłaś za mieszkanie?
Ciąża to nie jest hop siup, że dziecko z ciebie wypada,a całą ciążę leżysz w łóżeczku

Stary 2015-06-01, 14:25   #2367
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:

---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ----------

A to pytanie w ogóle bez sensu, bo można je odnieść też do dzieci już urodzonych. Mogę powiedzieć: zabiję swoje roczne dziecko. Gdy ktoś powie "nie zabijaj, daj do adopcji" odpowiem: "a ty ile dzieci adoptowałaś?". Tak więc w ogóle bez sensu jest to pytanie.
Plod nie vzuje bolu co najmniej do 20 tego (!) tygodnia.
Farmakologiczna wcale nie jest lepsza od np prozniowej. I uwazaj sobie jak chcesz - plod nie cierpi bo nie ma swiadomosci i nie czuje bolu. Niewazne co w niemym krzyku nasciemniali.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-01, 14:34   #2368
201605090949
Konto usunięte

Zgadzam się, powoływanie się na Chazana w tej kwestii to jak powoływanie się na oszołoma-kreacjonistę w biologii ewolucyjnej.

A tak swoją drogą, polecam artykuł o syndromie poaborcyjnym: http://slwstr.net/pk3/2015/4/syndrom...y-nie-istnieje
201605090949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-01, 14:36   #2369
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Z tego co wiem to pytam chazan tez nie sponsoruje żadnych kobiet w ciąży i po ciąży które chciały dokonać aborcji.

Stary 2015-06-01, 14:51   #2370
Bergonella
BAN stały

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5160534 0]Powoływanie się na Chazana jest najgorszym z możliwych. Mnie nie przekonałaś.[/QUOTE]
Tylko, że ja nie odwołuję się do jego słów, jako do słów autorytetu. Odwołuję się do jego doświadczenia - a to co innego.
Skoro on przekonał jakieś kobiety, żeby nie usuwały, to znaczy że jak najbardziej można je do tego przekonać, i że nie zawsze same do tego dojdą.

---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ----------

Cytat:
Napisane przez ZaleszczotekKsiazkowy Pokaż wiadomość
Zgadzam się, powoływanie się na Chazana w tej kwestii to jak powoływanie się na oszołoma-kreacjonistę w biologii ewolucyjnej.
Powoływanie się na kreacjonistę jest jak najbardziej OK. Nawet powołanie się na menela spod budki jest OK, bo nie chodzi o to, NA KOGO się powołujesz, tylko co ta osoba ma do powiedzenia.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości