|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
501 | 71,57% |
nie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
199 | 28,43% |
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2341 | |||
BAN stały
|
Dot.: Aborcja
Cytat:
Och, jakie to wzruszające, że ono nie zaznałoby radości życia, dobrze, że nic o tym nie wiedziałoby - jak to płód. Ale pewnie niektórzy wyobrażają je sobie jak te z filmów, co łzawe listy do mamusi piszą. Nie chroniłabym i nie pielęgnowała płodu gwałciciela z żadne skarby. Do adopcji? Jaaasne 9 miesięcy męczarni, ostracyzm społeczny, rozkminy, a po latach dryblas w drzwiach z pretensjami, bo mu się w okresie dojrzewania utrwaliło, że musi odnaleźć prawdziwą mamusię. Dziękuję bardzo. ---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ---------- Cytat:
Trauma ją taka dotknęła, że hej, no zmarnowane życie dokładnie. Poglądy przejęłam po niej i podejście do tej decyzji też . ---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:40 ---------- Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2342 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2343 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja matka całe życie patrzyła na mnie i widziała faceta, który odszedł. znam mnóstwo historii takich, jak ja - chodziłam na spotkania grupy wsparcia. znam też mnóstwo historii dt. gwałtu, gdzie ta relacja była bardzo zaburzona. nie znam ani jednej historii, gdzie relacja rozwinęła się poprawnie. poza tym na szali jest zdrowie i komfort psychiczny matki (oraz dziecka) VERSUS zlepek komórek. no kaman. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2344 | |
BAN stały
|
Cytat:
Jak zostaniesz zgwałcona, to przekonasz się, na jak długo ten fakt stanie się najistotniejszy w twoim życiu, szczególnie, jeśli coś ci stale będzie o tym nieistotnym fakcie przypominać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2345 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dlaczego kobieta ma ponosić odpowiedzialność za czyjeś czyny? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2346 |
Konto usunięte
|
Wg mnie aborcja powinna być legalna do około 3-3,5 miesiąca, później tylko jeśli dziecko okaże się nieuleczalnie chore.
Edytowane przez 201605090949 Czas edycji: 2015-06-01 o 11:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#2347 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Choć mam wrażenie, że spór o aborcję zaczyna się od innej kwestii. Co dla kogo znaczy dziecko. Jeśli jest czyimś marzeniem, szczęściem itd. To uważa już zlepek komórek za dziecko. I przenosi swoje doświadczenia i odczucia na innych/wszystkich. Problem w tym, że aborcji nikt takiej osobie nie nakazuje zrobić. A ci, którzy tak nie myślą mają przez tę projekcję odebrane prawo wyboru. Jeśli się w tej tezie mylę to mnie poprawcie.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2348 |
nyan nyan ^^
|
Uważam, że ogromny tupet mają osoby, które uzurpują sobie prawo do decydowania za inne kobiety o tym, co powinny robić ze swoim ciałem. Szkoda, że są tak zacietrzewione w boju o kilka komórek, że spychają w pełni ukształtowanego, czującego człowieka do rangi bezwartościowego inkubatora.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2349 | ||||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5160313 2]Dlaczego więc karać kobiety? Czy to ich wina, że zostały zgwałcone? Dlaczego kobieta ma ponosić odpowiedzialność za czyjeś czyny?[/QUOTE] Właśnie w tym rzecz, że kobieta nie może być zmuszana do rodzenia. Co nie znaczy, że aborcja jest czymś dobrym. Gdyby babcia miała wąsy, to by była dziadkiem. Cytat:
Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2350 |
Zadomowienie
|
Różnica między sąsiadem jako zlepkiem komórek, a płodem jest taka, że ten pierwszy czuje, rozumie i myśli, a ten drugi nie. Ot, subtelna, aczkolwiek znaczna w kwestii, którą rozważamy. Życie biologiczne się rozwija, ale ona go nie chciała, nie przyczyniła się świadomie do powstania go. A ciąża nie jest obojętna dla zdrowia i być może nawet życia kobiety, więc ma prawo się go pozbyć. Skoro i Ty, Bergonella, się z tym zgadzasz to nie wiem o co się tu spieramy.
#2351 |
BAN stały
|
Gwałt może mi grozić tak samo, jak tobie, Bergonello.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2352 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2353 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2354 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2355 | |
BAN stały
|
Cytat:
No i może je oddać innej rodzinie. Właściwie jedyny, niekwestionowany problem zgwałconej dziewczyny to ciąża i poród. Resztę da się załatwić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2356 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja matka do dzis przypomina sobie o tym, że jej facet ją zostawił, gdy dochodzi między nami do kontaktu. osoby z grupy wsparcia mają bardzo zbliżone doswiadczenia. Ty swoje przemyslenia opierasz na filozofowaniu, czy jakims doswiadczeniu? W sensie po prostu zakładasz, że z czasem będzie lepiej 'i się da', czy rzeczywiscie kogos takiego znasz? bo ja znam sporo osób, które swymi doswiadczeniami obalają Twoją tezę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2357 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Odniosę się do pogrubionej części. W imię czego niczemu winna dziewczyna ma przeżywać katusze związane z porodem? Kilkanaście godzin męczarni, koszmarnego bólu, dyskomfortu? Lub w innym przypadku, np przy problemach zdrowotnych - dlaczego ma całe życie oglądać swoją bliznę po cesarce? Dlaczego ma mieć później rozerwane krocze, rozciągniętą pochwę, kilkanaście kilo na plusie? Nie wspominając o tym, że często ciąża to nie jest tylko poranne rzyganko i sapanie przy wchodzeniu na IV. piętro w ósmym miesiącu. To wielki stres, burza hormonalna, nasilenie objawów wielu chorób, z którymi potencjalna matka borykała się już wcześniej. To wypadające włosy i zęby, często ostracyzm społeczny. Zdarzają się kobiety, które już od 4-5 miesiąca muszą leżeć non stop w szpitalu na patologii ciąży. Kto je utrzyma przez kolejne pięć miesięcy? Dlaczego muszą cierpieć i ponosić konsekwencje zdrowotne tylko dlatego, że jakiś oblech spuścił się im w pochwie wbrew ich woli? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2358 | |
Konto usunięte
|
Między embrionem a człowiekiem jest taka różnica jak między jajkiem i kurą, nasionkiem i drzewem . To pierwsze MOŻE stać się tym drugim, jeśli będzie miało do tego odpowiednie warunki.
Około 60 % bardzo wczesnych ciąż zostaje samoistnie poronionych, kiedy kobieta nie wie nawet, że jest w ciąży. Rozumiem, że odprawiasz mszę w intencji każdej miesiączki, bo to mogła być bardzo wczesna ciąża, a więc dziecko, a więc człowiek, a człowieka trzeba pochować? polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki! ---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ---------- Cytat:
2. Ile dzieci adoptowałaś? polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2359 | ||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ---------- Cytat:
A to pytanie w ogóle bez sensu, bo można je odnieść też do dzieci już urodzonych. Mogę powiedzieć: zabiję swoje roczne dziecko. Gdy ktoś powie "nie zabijaj, daj do adopcji" odpowiem: "a ty ile dzieci adoptowałaś?". Tak więc w ogóle bez sensu jest to pytanie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2360 |
Konto usunięte
|
wolę zrobić coś dobrego i zostać wolontariuszką w domu dziecka, albo wpłacić pieniądze na jakąś fundację, zamiast powoływać na świat kolejne, niechciane życie, które jeśli nie będzie miało szczęścia to do 18 roku życia będzie żyło w bidulu, niechciane, poniżane, bez rodziny i bez wsparcia
polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki! |
![]() ![]() |
![]() |
#2361 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2362 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#2363 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Sądzisz, że zgwałcone dziewczyny nie mają świadomości, że rozwija się w nich życie, bije serce itd? Nie wiedzą, że jest coś takiego jak adopcja? One doskonale zdają sobie sprawę z tego i jeśli postanowi urodzić to nie będzie zasługa plakatów prolife tylko jej sumienia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2364 |
BAN stały
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5160524 5]Co da takie promowanie?
Sądzisz, że zgwałcone dziewczyny nie mają świadomości, że rozwija się w nich życie, bije serce itd? Nie wiedzą, że jest coś takiego jak adopcja? One doskonale zdają sobie sprawę z tego i jeśli postanowi urodzić to nie będzie zasługa plakatów prolife tylko jej sumienia.[/QUOTE] Mylisz się. Widziałam wywiad z Chazanem, który powiedział "były czasem kobiety zdecydowane na aborcję, ale po rozmowie ze mną, dawały mu szansę narodzin. Widziałem jak schodzi z nich ten ciężar". Okazuje się, że jak najbardziej można uświadomić coś takiej kobiecie... zwłaszcza, że ona nie ocenia swojej sytuacji racjonalnie, ponieważ tkwi w samym jej środku i targają nią emocje. |
![]() ![]() |
![]() |
#2365 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2366 |
Konto usunięte
|
No to skoro pytanie "ile dzieci adoptowałaś" jest głupie, to ilu kobietom w ciąży pomogłaś? Ilu oplacilas rachunki, ile takich utrzymywałaś, ilu płaciłaś za mieszkanie?
Ciąża to nie jest hop siup, że dziecko z ciebie wypada,a całą ciążę leżysz w łóżeczku polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki! |
![]() ![]() |
![]() |
#2367 | |
zuy mod
|
Cytat:
Farmakologiczna wcale nie jest lepsza od np prozniowej. I uwazaj sobie jak chcesz - plod nie cierpi bo nie ma swiadomosci i nie czuje bolu. Niewazne co w niemym krzyku nasciemniali.
![]() ![]() |
![]() |
#2368 |
Konto usunięte
|
Zgadzam się, powoływanie się na Chazana w tej kwestii to jak powoływanie się na oszołoma-kreacjonistę w biologii ewolucyjnej.
A tak swoją drogą, polecam artykuł o syndromie poaborcyjnym: http://slwstr.net/pk3/2015/4/syndrom...y-nie-istnieje |
![]() ![]() |
![]() |
#2369 |
Konto usunięte
|
Z tego co wiem to pytam chazan tez nie sponsoruje żadnych kobiet w ciąży i po ciąży które chciały dokonać aborcji.
![]() ![]() |
![]() |
#2370 |
BAN stały
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5160534 0]Powoływanie się na Chazana jest najgorszym z możliwych. Mnie nie przekonałaś.[/QUOTE]
Tylko, że ja nie odwołuję się do jego słów, jako do słów autorytetu. Odwołuję się do jego doświadczenia - a to co innego. Skoro on przekonał jakieś kobiety, żeby nie usuwały, to znaczy że jak najbardziej można je do tego przekonać, i że nie zawsze same do tego dojdą. ---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ---------- Powoływanie się na kreacjonistę jest jak najbardziej OK. Nawet powołanie się na menela spod budki jest OK, bo nie chodzi o to, NA KOGO się powołujesz, tylko co ta osoba ma do powiedzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:02.