|
|
#2341 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wpadki i inne przypadki (część II)
Cytat:
Nowe becikowe ma wejść od 2016 roku. Świadczenie rodzicielskie będzie przysługiwać niezależnie od dochodu. Jeżeli w ciągu roku od urodzenia dziecka podejmą pracę, świadczenie nadal będzie wypłacane, ale zostanie obniżone o połowę (takie same zasady obowiązują przy urlopach rodzicielskich) Komu przysługiwać będzie świadczenie? Prawo do świadczenia będą miały osoby bezrobotne, studentki, rolnicy, a także osoby zarabiające na umowach o dzieło, niezależnie od dochodu rodziny. Wydaje mi się, że załapie sie na nowe becikowe od 2016 i te jednorazowe tysiac zl. Edytowane przez lune1992 Czas edycji: 2015-05-12 o 19:28 |
|
|
|
|
|
#2342 |
|
Wtajemniczenie
|
Są tu jeszcze jakieś "jesienne staraczki"?
Wyżaliłam się w klubie. Buzka.
|
|
|
|
|
#2343 |
|
Zadomowienie
|
Lune oby to było w takiej formie. Ustawa w pracy, więc pewnie wersji jest jeszcze duzo, ja czytałam o takiej, ale oby weszła Twoja, bo 1000 dodatkowy/msc dla mnie brzmi super
wtedy łapię się jak Ty. Oby urodzić w styczniu
|
|
#2344 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli to wejdzie w życie matki ostatniego kwartału też się łapią więc spoko
|
|
#2345 |
|
Zadomowienie
|
Pomyślałam, że jak rośnie mi dziewczynka to będzie Maria, Marysia a chłopiec podoba mi się Milan.
Co sądzicie?
|
|
|
|
|
#2346 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() a wracając do głównego tematu wątku, czyli mowa staraniach, to dowiedziałam, się że często brak odpowiedniej długości cyklu, zwłaszcza tej po owulacji może być spowodowane niedoborem Magnezu i wit. B6. Dlatego starając się warto oprócz wiesiołka, picia pokrzywy, łykać też magnez z wit. B6. Zresztą w ciąży też często tego magnezu brakuje, ja jestem obecnie na etapie łykania 4 dziennie, ale chyba to i tak mało bo wczoraj po tygodniu spokoju znowu brzuszek zaczął mi twardnieć i powieka mrugała |
||
|
|
|
|
#2347 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Coś w tym może być co piszesz bo ja na miesiąc przed tym jak zaszłam zaczęłam się porządnie suplementować :p
|
|
|
#2348 |
|
Zadomowienie
|
A ja miesiąc przed tym miałam zdrową dietę same warzywa na parze, owoce i mięsko. Dieta była tak dla mnie, lepiej się czułam, nie po to żeby zajść bo uważałam, że ciąża w moim przypadku jest raczej niemożliwa.
Odebrałam wyniki progesteronu 12.09 ng/ml w 4tc i 2d. No i nie wiem czy wziąć tą luteine, to dobry wynik? |
|
|
|
|
#2349 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Maria strasznie mi się nie podoba :P Ale Milan cudnie.
|
|
|
|
#2350 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przy niedobrze b6 skraca się ten okres po owulacji i przez niedobór może dojść do nie zagnieżdżenia jajeczka. A kwas foliowy wiadomo braki mogą powodować wady zarodka. ---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ---------- Cytat:
A już najbardziej wkurza mnie gadanie, że to zasiłek dla patologi. Ok oni też skorzystają, ale ile jest kobiet które pracuje na umowach śmieciowych, albo gdy zachodzi w ciążę mają problemy z pracą. Na samych mamach wrześniowych jest nas kilka. A pomnożyć to przez resztę przypadków. Pół kraju to patologia; ) |
||
|
|
|
|
#2351 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Byłam u lekarza mówi ze zarodek nie ma 4mm jak tamten lekarz sadzi tylko 2mm ;/ kazał brac duphaston bo mam za niski progesteron |
|
|
|
|
|
#2352 |
|
Winter is coming
|
hmm ja generalnie nie lubię rozdawnictwa pieniędzy
Trudny temat ;] Ale już wolę, żeby dostała kasę kobieta w ciąży niż jakiś menel, co się pracą nie zhańbił. Generalnie system pomocy społecznej wymaga u nas ogromnej reformy i przede wszystkim powinien być szczelny, a nie że Janusz z Józkiem sobie piją za to cały miesiąc, a Andżelika sobie zrobi tipsy, zamiast kupić Brajanowi pampersy. Powinny być jakieś kontrole, na co ta kasa idzie.Milan mi się baaardzo podoba Maria też fajnie.U mnie 35 dc, nadal nic. Chyba muszę znowu zatestować.
|
|
#2353 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2354 |
|
Winter is coming
|
czuję się najnormalniej na świecie
Przekichane. Takie długie cykle to jakaś porażka.
|
|
#2355 |
|
Zadomowienie
|
Lune ale 2 mm to nie jest aż tak mało przy tym tygodniu chyba? Mój jest niewiele większy (2,8 mm, w końcówce 6 tc) a lekarz nie narzekał
podobne wymiary spotykam w kalendarzach ciążowych.Jako studentka z tz o pewnej pracy czuję się bardzo spatologizowana Ja uważam, że skoro dużo zabierają, to nie będę się szczypać jak będą chcieli dać. Dziwi mnie tylko próg becikowego. Niski jak na coś "powszechnego". Ale tak to się zgadzam ![]() Milan kojarzy mi się tylko z nazwą wydawnictwa
|
|
#2356 |
|
Zakorzenienie
|
Velika to rób teściora koniecznie! I pisz od razu
|
|
#2357 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale mi się i tak baaaardzo podoba.A ty masz juz jakies imie na oku? Jeszcze wczesnie, wiem ale można zacząć później do niego już mówić
|
|
|
|
|
|
#2358 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zgadzam się z Toba w 100%. O kurde to testuj!!!!! |
|
|
|
|
|
#2359 |
|
Zadomowienie
|
Mamy upatrzoną Julię (ale tu sprawa jest mocno mienna), dla chłopca Mikołaj
marzy mi się chłopiec
|
|
#2360 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewnie gdyby nie to, że sama jestem w ciąży i mi się trochę z pracą pokomplikowało, to pewnie bym uważała, że kasa dla patologi. Ale teraz myślę, że skoro państwo nie ułatwia życia, pełno umów śmieciówek, to uważam, że dla takich kobiet powinny być pieniądze. I nie nazywać się zasiłkiem. Gdyby wcześniej było takie rozwiązanie więcej kobiet by się decydowało na dziecko, choćby z kręgu artystów, którzy często pracują na umowy o dzieło, ja tak wiele lat pracowałam i to był jeden z hamulców przy decyzji o dziecku ---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ---------- a zapomniałam się pochwalić, że zaczynam 22tc No i coraz bliżej usg połówkowego, zostało 9 dni i oczywiście coraz więcej strachu. Przed ciążą człowiek stara się i nawet nieświadomy tego, że potem obok radości z faktu że się udało, pojawia się wieczny strach o to małe serduszko. ---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 17:57 ---------- a zapomniałam się pochwalić, że zaczynam 22tc No i coraz bliżej usg połówkowego, zostało 9 dni i oczywiście coraz więcej strachu. Przed ciążą człowiek stara się i nawet nieświadomy tego, że potem obok radości z faktu że się udało, pojawia się wieczny strach o to małe serduszko. |
|
|
|
|
|
#2361 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Czytałam, że częste usg szczegolnie w poczatkowej ciazy jest grozne. Ja juz mialam 2 a jestem w 5tc. 1 czerwca mam znow wizyte, pewnie bedzie chcial zrobic usg. Jak myślicie czy to zle wpływa na zarodek? Troche sie boje ze zrobilam juz 2 ;/ Edytowane przez lune1992 Czas edycji: 2015-05-13 o 19:23 |
|
|
|
|
|
#2362 |
|
Zadomowienie
|
Lune to czy to oczywiście nie jest artykuł naukowy ale myślę, że może Cię trochę uspokoić.
Poza tym myślę że wokoło ciąży narasta wiele mitów, jak to jedna i druga rzecz jest szkodliwa, i zawsze można na szybko udowodnić jakimś hardkorowym przykładem, bo w ciąży było 8 usg i wyszło coś tam. Niestety często to po prostu próba zracjonalizowania sobie przez rodziców powodów problemów czy potrzeby zrzucenia na kogoś winy. Przez to powstaje wiele mitów, a młode mamy wariują, bo wychodzi na to, że w ciąży szkodzi wszystko. Myślę, że nie masz co się martwić o usg, zwłaszcza że to badanie u Ciebie może być też dodatkowo potrzebne z uwagi na PCOS. Jak się boisz to powiedz o tym ginekologowi. Jeśli nie uzna usg za konieczne może nie zrobi, Ty będziesz spokojniejsza, a To jest dla malucha chyba najważniejsze. Szczepionki też są opluwane, i jasne, to nie jest idealne wyjście, ale póki co najlepsze na wyplenienie wśród generacji strasznych chorób, które parędziesiąt lat temu były postrachem, a teraz mówimy o nich w czasie przeszłym.
|
|
#2363 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale mnie ty długo u was nie było.. Musze wpaść na dłużej i nadrobić Mój Tym skończył 7- mego 3 miesiące i jest już taaaaki duży i ciężki,że ja nie wiem skąd :-D ale jest super ![]() ---------- Dopisano o 01:13 ---------- Poprzedni post napisano o 01:11 ---------- Dobra,idę spać. Obym zasnela Ciekawe o której obudzi się wyspany głodny Tym jadł przed 19 chwilkę
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2364 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Robiłam hcg po 48h i wyszło 1300 a potem 2900 więc jest oki cieszę cię A dzis czeka mnie okulista bo od kiedy zaszłam niedowidze na prawe oko z daleka mam wszystko rozmazane, może od gruczolaka nie wiem ja to zawsze sie tak zamartwiam na zapas...
|
|
|
|
|
|
#2365 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzisiaj 25 tydzień zaczynam i przyszedł nasz pierwszy poważny zakup
|
|
|
|
#2366 |
|
Zakorzenienie
|
ooo Bianeczka wypas! matko jedyna ale ten czas zapiernicza! A pamietam jak dzis moment kiedy siedzialam jeszcze na poprzednim mieszkaniu przed lapkiem i czytalam ze sie zbierasz do meza na ten wyjazd i taka wkurzona bylas hehe
![]() a ja dzis badalam prolaktyne, wyniki beda wieczorem
|
|
#2367 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja w pierwszym trymestrze miałam na bank 4 jak nie więcej Gdyby to było groźne, to by go nikt nie robił. I nie czytaj bzdurnych wpisów w necie.
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2368 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i taka złość. A teraz mamy fotelik już. Najbardziej się cieszę, że kupiliśmy go dużo taniej ![]() Zaczęłam pić tą wodę zdrojową na zgagę i problemy gastryczne. Jezu, jak mnie czyści, ale zgagi nie mam nawet po usmażonej kiełbasie czy ciastku!
|
|
|
|
#2369 |
|
Wtajemniczenie
|
Bianeczka
a jaka wode konkretnie pijesz? Mnie tez wieczorami lapie zgaga :/
|
|
#2370 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny... widzicie to co ja i TŻ?
![]() Wczoraj mieliśmy 2 rocznicę ślubu i taką niespodziankę nam zrobił teścik
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:21.

Wyżaliłam się w klubie. Buzka.

Przekichane. Takie długie cykle to jakaś porażka.
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)