Aparaty ortodontyczne cz.II - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-07-09, 17:52   #211
aaricia8
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
czasami tak ortodonci decyduja, te wszystkie rozszerzacze nie nadaja sie dla kazdego i na kazda wade ludziska costa sie tak naczytaly o tych hyraxach:P hee
pol-leczenie..hmm...moze przejdz sie do innego lekarza zobaczysz co ci powie, albo po prpstu juz tak musi byc

emeczka a po ktorych zabkach ci widac szparki???
Smv, nie ważne - hyrax czy nie hyrax. Powiedziała mi, że jeśli zęby nie wyprostują się za pomocą aparatu (i nie mówi nic o żadnych innych sposobach), to stwierdziła, że tak zostawimy i już. Czy to normalne? Nie zaproponowała żadnego innego rozwiązania. Po prostu jeśli drucik zębom nie pomoże, to nie pomoże nic. Nie podoba mi się, że "już tak musi być". Wydałam już ponad 3500 zł i czeka mnie drugie tyle, a stwierdzenie, że "tak musi być" bez próby innego leczenia do mnie nie przemawia. Iść do kogoś innego? Zabrać ze sobą odlew gipsowy? Jest u tej ortodontki normalnie - odda mi go?
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-09, 17:59   #212
smv
Zakorzenienie

no to faktycznie moze wybierz sie do innego? co do odlewu to nie wiem, jedni daja inni nie bo ponoc musza trzymac taki odlew jakies 5 lat...ale jedni kurcze daja bez problemu...
faktycznie mnóstwo kasy wydalas na te zebole...ale te zeby nachodzace bardzo widac?nie bardzo kojarze jak to moze wygladac,moze twoja wada jest zbyt skomplikowana dla tej pani lub dla aparatu stalego ale w to mi sie wierzyc nie chce,
dla pewnosci wybierz sie do innego, posluchaj co powie...
Stary 2007-07-09, 18:08   #213
Emef_
Raczkowanie

Witam. ;)
Od piątku [06.07.07r.] mam aparat [dolny łuk].
Nie orientuje się jeszcze w tych sprawach. I mam pytanie.
Czy to normalne, że spuchła mi twarz? Mam opuchnięte policzki i ciężko przełyka mi się śline.

I nie wiem dlaczego przed założeniem aparatu nie miałam nic wkładane pomiędzy zęby... Bo się wkłada coś, prawda?
W moim przypadku było to tak, że poszłam w poniedziałek do ortodonty zrobiła mi odlew szczęki i w piątek kleiła aparat.
Emef_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-09, 18:48   #214
emeczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aaricia8 Pokaż wiadomość
To ja mam pytanie, może mi ktoś jeszcze odpowie coś sensownego:

Mam aparat tylko na górę. Dół będzie później. No i mam zgryz krzyżowy, tj. dół zachodzi za górę z jednej strony (chodzi o 2 zęby). Sądziłam, że będę miała hyrax czy coś takiego, co rozszerzy tę górną szczękę i pozwoli tym dwóm górnym zębom "przeskoczyć" nad dołem. No ale mi ortodontka powiedziała po prostu, że jeśli one się nie przesuną, to tak to zostawimy... Nie bardzo mi się to podoba takie pół-leczenie. To normalne?
hmm mam to samo (EDIT: to samo znaczy zgryz krzyżowy ), mi orto powiedziała że wyprostujemy to aparatem, ale jednocześnie był to wyrok dla szóstego i siódmego zęba... mowy nie było żeby zostawić jakąkolwiek niedoskonałość w końcu po to prostujemy zęby żeby na koniec wszystko było idealnie. jeśli nie będzie Ci umiała wytłumaczyć dlaczego nie jest w stanie Ci tego skorygować, przejdź się do innego orto. Ostatecznie to Twoje zęby i Twoja kasa, masz prawo wiedzieć co i jak

Cytat:
emeczka a po ktorych zabkach ci widac szparki???
tego nie widać ani na fotach, ani jak się uśmiecham... ale szpary są jeszcze ogromne (właściwie tylko jedna jest taka). To nie tak że się martwię że coś mi spaprze, po prostu już bym chciała mieć idealne zęby... mija 9 miesięcy z druciakiem i faktycznie zęby coraz ładniejsze... tylko ja taka niecierpliwa jestem... no i denerwuje mnie ta szpara.

Cytat:
Napisane przez Emef_ Pokaż wiadomość
Witam.
Od piątku [06.07.07r.] mam aparat [dolny łuk].
Nie orientuje się jeszcze w tych sprawach. I mam pytanie.
Czy to normalne, że spuchła mi twarz? Mam opuchnięte policzki i ciężko przełyka mi się śline.

I nie wiem dlaczego przed założeniem aparatu nie miałam nic wkładane pomiędzy zęby... Bo się wkłada coś, prawda?
W moim przypadku było to tak, że poszłam w poniedziałek do ortodonty zrobiła mi odlew szczęki i w piątek kleiła aparat.
hmm separacji (czyli tego między zęby) nie zakłada się każdemu. to jest potrzebne osobom, u których założenie pierścienia byłoby niemożliwe z powodu ścisku zębów natomiast co do innych objawów... ja tak nie miałam... owszem, obcierały mnie wszystkie możliwe części aparatu i to do tego stopnia że płakałam z bólu... no ale nie chodziłam spuchnięta.... mocna ta opuchlizna? a swoją drogą mówisz o wyciskach, a zdjęcia kazała Ci zrobić?

(...)

staraj się kobito bo samo nic z nieba nie spadnie. wierność męża też.

Edytowane przez emeczka
Czas edycji: 2007-07-09 o 19:39
emeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-09, 19:05   #215
smv
Zakorzenienie

faktycznie dziwne objawy spuchnieta buzia i tak szybko aparat robila...
no i jka emcia napisala separacja nie dla kazdego jest wiec mialas to szczescie

u mnie burza, zmykamz kompa;]
have anice evening everybody;* bracepeople
Stary 2007-07-09, 19:06   #216
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

Emef_: Witaj! Ja też miałam zakładany aparat 6 lipca, z tym że na kawałek góry Nie miałam separacji, dlatego że zamiast pierścieni mam rurki policzkowe - to też jest możliwe, ale nie napisałaś czy Ty masz pierścienie czy nie. Swoją drogą to trochę dziwne, że aż tak spuchłaś. Czy nie masz uczulenia na nikiel? Bo może o to chodzi?
Stary 2007-07-09, 19:37   #217
Emef_
Raczkowanie

Zdjęcia robiłam. Ale dam jej je dopiero przy kolejnej wizycie [za miesiąc].

Mam nadzieje, że opuchlizna sama zniknie... Dobrze chociaż, że mnie nic nie poobcierało...

Co do uczulenia na nikiel to nie wiem czy mam. Ale możliwe...

A co to są te pierścienie?

Załączam zdjęcie robione zaraz po założeniu
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC08690.JPG (42,7 KB, 218 załadowań)
Emef_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-07-09, 20:28   #218
Maricken
Zadomowienie

Jakie słodkie gumeczki Pierścienie są na szóstkach i siódemkach, to takie obręcze mocowane na zębach za pomocą cementu - o tutaj masz fotki rurek policzowych i pierścieni: http://www.polorto.com.pl/pl/index.p...ja+dla+lekarza

Miejmy nadzieję, że buzia się do aparatu przyzwyczai i będzie wszystko ok
Stary 2007-07-09, 20:54   #219
AppleGirl
Rozeznanie

Byłam dzisiaj na wizycie u orto. Zrobiła mi już wyciski i wiem, że będę miała różowy aparat retencyjny
Bardzo mnie ciekawi jedna rzecz. Orto zdjęła mi pierścienie i ... założyła drugie, nowe. Czy dobrze kombinuję, że to dlatego żeby te stare się nie wyrwały przy odrywaniu wycisku?

Dziewczyny czy gumowe rękawiczki orto też Wam podrażniają usta? Mnie jeszcze teraz szczypią.

Emef ładne masz gumeczki

Edytowane przez AppleGirl
Czas edycji: 2007-07-09 o 22:40
AppleGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-09, 22:00   #220
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
Napisane przez AppleGirl Pokaż wiadomość
Byłam dzisiaj na wizycie u orto. Zrobiła mi już wyciski i wiem, że będę miała różowy aparat retencyjny
Bardzo mnie ciekawi jedna rzecz. Orto zdjęła mi pierścienie i ... założyła drugie, nowe. Czy dobrze kombinuję, że to dlatego żeby te stare się nie wyrwały przy odrywaniu wycisku?

Dziewczyny czy gumowe rękawiczki orto też Wam podrażniają usta? Mnie jeszcze teraz szczypią.

Emef ładne masz gumeczki

o jaa jak ci zazdroszcze :P w sumie to nie wiem po co ci znow zalozyla pierscienie :P ja jednego juz od dawna nie mam :P ja wizyte mam dopiero za 2 tyg. :P a moje zeby sie poprzesuwaly juz prawie calkiem ale dalej nie jest idealnie :P za to wiem, ze dostane calkiem nowy drut :P jakis gruby bardzo :P

EMEF_ wg mnie to bardzo dziwne zeby po zalozeniu dopiero ogladala zdjecia hmm ... no ale coz :P

huh a tak OT to zamowilam sobie dzis nowe kolczyki do nosa i ide na montaz nowka funkiel w pt ajjj oba beda czarne tylko jeszcze nie wiem czy z fioletowymi srodkami czy z bialymi ( znaczy krysztalkami), bo moje obecne znudzily mnie sie ^^ huh i planuje kolejny kolczyk ^^ (takie zboczenie)

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-09, 22:40   #221
AppleGirl
Rozeznanie

ja już na poprzedniej wizycie miałam zakładane te mega grube druty i dzisiaj jak mi orto wyciągała go z zamków, to był istny hardcore, bo końcówka była zagięta i nie chciał wyjść , myślałam, że mi zamki poodpadają

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-07-09, 23:12   #222
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka

Cytat:
Napisane przez aaricia8 Pokaż wiadomość
Smv, nie ważne - hyrax czy nie hyrax. Powiedziała mi, że jeśli zęby nie wyprostują się za pomocą aparatu (i nie mówi nic o żadnych innych sposobach), to stwierdziła, że tak zostawimy i już. Czy to normalne? Nie zaproponowała żadnego innego rozwiązania. Po prostu jeśli drucik zębom nie pomoże, to nie pomoże nic. Nie podoba mi się, że "już tak musi być". Wydałam już ponad 3500 zł i czeka mnie drugie tyle, a stwierdzenie, że "tak musi być" bez próby innego leczenia do mnie nie przemawia. Iść do kogoś innego? Zabrać ze sobą odlew gipsowy? Jest u tej ortodontki normalnie - odda mi go?
Ja bym skonsultowała to jeszcze z jednym lekarzem, jak ona mogła tak powiedzieć " tak to zostawimy i już" (co to w ogóle za podejście do pacjenta) i ona dopiero teraz ci to mówi??, aż się uniosłam
Madziorka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-10, 04:41   #223
smv
Zakorzenienie

emef kurcze widac to opuchlizne;/ moze to wina drucika?wdze ze masz gruby dosc, ja taki dstalam dopiero teraz na 1 wizycie kontrolnej, moze za duze obciazenie dla zebow...moze zapytaj orto czy to normalne, swoja droga masz piekne usta, smaa bym takowe chciala
wytrwalosci zycze
kasiek ale szlaejesz nie wiedzialam ze wnosie tez masz dziurawca) hih fajnie sama tez kiedys chcialam ale zrezygnowlaam...
Stary 2007-07-10, 08:21   #224
sylviontko
Raczkowanie

GG do sylviontko

Witam
Dzisiaj wizyta u orto i zakładanie aparatu na dół.
SMV długo miałaś tę nadwrażliwość na zimno?? Ja od czterech dni cierpię, a dzisiaj, jak poszłam z psami na spacer, to gdy tylko buźkę otworzylam, to już bolało
Piszecie, że po zmienie druta Was bolało, a mnie cały miesiąc nic, a teraz ta nadwrażliwość.
Cóż, dzisiaj powiem mojej orto,że w końcu zaczęły mnie boleć zęby, bo była zawiedziona, że tyle czasu mam aparat (od marca tego roku), a ciągle narzekałam,że nic mnie nie boli. To teraz chyba mam za swoje.

I znowu mam problem, jaki kolorek sobie wziąć

Pozdrawiam wszystkich
sylviontko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-10, 08:54   #225
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka

Cytat:
Napisane przez sylviontko Pokaż wiadomość

I znowu mam problem, jaki kolorek sobie wziąć

Pozdrawiam wszystkich
najlepiej taki którego jeszcze nie miałaś
Madziorka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-10, 09:48   #226
karolinusienka
Zakorzenienie

hej wszystkim aparatkom

ja juz zakladam za 2 dni....tak sobie czytam to forum i coraz bardziej boje sie tego co bedzie po zalozeniu aparatu...ale dzielna dziołcha jestem i bedzie git

ja tez nie mam separacji, na poczatku mialam miec ale po wyrwaniu zabkow troszke sie rozluznilo i powiedziala, ze nie musze miec...jestem ciekawa co powie w czwartek jak nie bedzie mogla wcisnac pierscienie heheh mam nadzieje, ze nie bedzie mnie molestowac

ja zakladam chyba zielone gumki, chociaz caly czas mysle, czy czasem nie beda one wygladaly na salate owinieta wokol zamkow hehehe zobaczymy
pewnie i tak beda inne

zycze milego w ten zimny i pochmurny dzien
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-10, 10:11   #227
sylviontko
Raczkowanie

GG do sylviontko

Ja chyba też założe jakiś odcień zieleni. Chyba najbardziej mi się podoba i w ogóle to mój ulubiony kolor

karolinusienka- nie martw się, aż tak źle nie jest. Dla pięknego uśmiechu warto wszystko
Stary 2007-07-10, 10:34   #228
Maricken
Zadomowienie

Hyhy moje gumki co były srebrne są już złote - to po serze w ziołach knorra
Stary 2007-07-10, 10:48   #229
smv
Zakorzenienie

sylviontko mi ta nadrwalziwosc minela po 4 dniach ale tez sie nacierpilaam ze hohjo
przezyjesz

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-07-10, 10:56   #230
sylviontko
Raczkowanie

GG do sylviontko

Cytat:
sylviontko mi ta nadrwalziwosc minela po 4 dniach ale tez sie nacierpilaam ze hohjo
przezyjesz
mnie to już czwarty dzień boli, a dzisiaj jeszcze wizyta u orto i pewnie zmiana łuku i dodatkowo jeszcze zakladanie dołu.
Wiem,że przeżyję, w końcu twarda sztuka ze mnie, ale ponarzekać czasami można, szczególnie przed chłopem, aby troszkę pożałował i

pozdrawiam
Stary 2007-07-10, 11:33   #231
Ilena
Zakorzenienie

a mnie nic nie bolii .. ani po zalozeniu ani po pierwszej wizycie nic nie czuje ... ja zapominam ze go mam ;P

zalaczylam zdjecie ... wiecej o moim leczeniu tutaj http://aparatki123.p2a.pl/viewtopic.php?id=137&p=1 (trzeba sie zalogowac)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 4545qe2.jpg (79,3 KB, 186 załadowań)
Ilena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-10, 12:36   #232
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
emef kurcze widac to opuchlizne;/ moze to wina drucika?wdze ze masz gruby dosc, ja taki dstalam dopiero teraz na 1 wizycie kontrolnej, moze za duze obciazenie dla zebow...moze zapytaj orto czy to normalne, swoja droga masz piekne usta, smaa bym takowe chciala
wytrwalosci zycze
kasiek ale szlaejesz nie wiedzialam ze wnosie tez masz dziurawca) hih fajnie sama tez kiedys chcialam ale zrezygnowlaam...
hyh grubosc drutu zalezy od tego jak bardzo masz proste zeby im ladniejszy tym grubszy drut

a dziur w nosie to mam nawet 2 znaczy takie zakolczykowane

Cytat:
Napisane przez Ilena Pokaż wiadomość
a mnie nic nie bolii .. ani po zalozeniu ani po pierwszej wizycie nic nie czuje ... ja zapominam ze go mam ;P

zalaczylam zdjecie ... wiecej o moim leczeniu tutaj http://aparatki123.p2a.pl/viewtopic.php?id=137&p=1 (trzeba sie zalogowac)
hehe to fajnie masz mnie tam praktycznie po kazdej boli i ciezko sie gryzie
;]

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-10, 16:40   #233
sylviontko
Raczkowanie

GG do sylviontko

No to pochwalę się moimi krzywulcami
[img=http://img404.imageshack.us/img404/1600/1001305nt0.jpg]
Kurcze, chyba cosik mi nie wychodzi dzisiaj. Spróbuję jutro

Edytowane przez sylviontko
Czas edycji: 2007-07-10 o 17:02
Stary 2007-07-10, 17:24   #234
AppleGirl
Rozeznanie

sylwiontko wstaw zdjęcie jako załącznik i wtedy nie musisz podawać linku, ładne ząbki i świetne kolorki
Stary 2007-07-10, 18:17   #235
smv
Zakorzenienie

bu a ja nic nie widze ;((
Stary 2007-07-10, 18:51   #236
sylviontko
Raczkowanie

GG do sylviontko

Ja też nic nie widzę. Ale chyba wiem, o co chodzi AppleGirl. Próbuję ponownie
No i się udało
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 100_1305.JPG (107,0 KB, 201 załadowań)
Stary 2007-07-10, 19:08   #237
tewunia
Raczkowanie

dziewczynki was tez po zalozenu gumek zabli bolalyy??
tewunia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-07-10, 19:11   #238
sylviontko
Raczkowanie

GG do sylviontko

Mnie dzisiaj Boli, buu... ale pocieszające jest to,że za dwa, trzy dni przestanie
no i jak boli, to się naprawia
Stary 2007-07-10, 19:35   #239
smv
Zakorzenienie

sylviontko piken zabeczki i superasne kolorki)
tewunia bedzie bolalo ale dasz rade
wytrwalosci zycze!
Stary 2007-07-10, 19:38   #240
tewunia
Raczkowanie

ja bym najchetniej te gumki separacyjne wyjela ciekawe ile bolec bedzie
tewunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości