![]() |
#211 |
Konto usunięte
|
Dot.: Dieta Niskoweglowodanowa Lutza
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Raczkowanie
|
tak, bo węgle też są potrzebne, Lutz o tym pisze. Ten zapach z ust to efekt ketozy, ketoza nie minie, jak nie będzie węglowodanów.
Lekka ketoza sama w sobie nie jest zła, gdzieś kiedyś czytałem, że żeby nie było przy tym tego zapachu to trzeba pilnować mikroelementów(magnez,pot as itp) ---------- Dopisano o 08:14 ---------- Poprzedni post napisano o 08:09 ---------- Dodam jeszcze, że ja na diecie Lutza schudłem 10kg w miesiąc, a potem już specjalnie poluzowałem trochę zasady, zeby tak nie chudnąć i w następne 3 miesiące dalsze 5kg. Dla mnie to nie jest dieta, tylko sposób na życie - nie wyobrażam sobie trwałego powrotu do poprzedniego żywienia. I tu nawet nie chodzi o fakt samego schudnięcia, ale ogólne samopoczucie i funkcjonowanie organizmu. Przez poluzowanie zasad rozumiem, ze raz na tydzień zjem trochę pieczywa, zjem trochę więcej niż trzeba, zjem trochę więcej węglowodanów niż przewiduje norma Dodam, że jak te ilości Węgli są dużo powyżej normy, to 1-2 godziny później od razu gorzej się czuje... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
U mnie jajka i mięso to podstawa żywienia. ![]() Są tacy, co nie lubią - i mają wtedy trochę problem. A takich jest sporo, bo jak ostatnio na siłowni wspomniałam co ja jem, to od niektórych dziewczyn usłyszałam : "Bleeeee, daj spokój, co Ty jesz ?!" ![]() Dodam tylko, że są dużo tęższe ode mnie ![]() Kaguya, Immoral bardzo dobrze Ci radzi : pokombinuj troszkę z tą ilością węgli. Diet LC ( i zalecaną przy nich ilością węgli ) jest sporo. Ja też tak robię - powoli "metodą prób i błędów". ![]() Również stosunkiem białka / tłuszcze i tłuszcze / białka. Znajdź taką ilość węgli, która spełni wszystkie Twoje kryteria ( łącznie z uniknięciem tego zapachu z ust ). Ja moją magiczną liczbę chyba już znalazłam - nie przekraczam 50-60 g. ---------- Dopisano o 08:25 ---------- Poprzedni post napisano o 08:21 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Rozeznanie
|
Dot.: Dieta niskowęglowodanowa-kto ze mną?
Konietzka (w szczegolnosci) powinny wiedziec/pamietać, ze za niska podaż węgli przez dłuższy czas może namieszać w gospodarce hormonalnej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 |
Konto usunięte
|
Jeśli schodzę poniżej 50 g, to jest źle
![]() ![]() Mam takie głupie pytanie: nie wyobrażam sobie jechania na 72 g węgli dłużej niż miesiąc-dwa, więc logiczne, że będę dodawać potem węgle (najlepiej się czuję przy ~150 g, na normalnej diecie, nie odchudzającej, nie mam wzdęć itp.). Nie przytyję, prawda? Jeśli będę je dodawać stopniowo... Mój główny grzech czysto węglowy to kawa z mlekiem i cukrem (10 g węgli) i łyżeczka siemienia lnianego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Nie mam z tym najmniejszego problemu, w zasadzie nie przekraczam 50 g / dobę. Chyba jeszcze ani razu nie dobiłam do tych 72 - serio, nie czuję takiej potrzeby czy chęci. Co mówiąc dopiero 150 g/dobę - dla mnie osobiście to niewykonalne. Nie mam pojęcia jak będzie u Ciebie. Ale wiem, co byłoby u mnie : przytyłabym na 100 %. Dlatego dla mnie to raczej nie będzie "dieta" na miesiąc, dwa - dla mnie to docelowy sposób żywienia i życia. Edytowane przez aga nr 1 Czas edycji: 2014-05-21 o 09:27 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() P.s. zmienionego zapachu moczu też nie zauważyłam, jama ustna na razie ok ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
kiedyś, przy pierwszym podejściu do diety LC - też tak myślałem. Teraz już wiem że byłem w błędzie. Ja sobie nie wyobrażam powrotu do starych nawyków żywieniowych.... ---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ---------- Cytat:
![]() ![]() A chodzi o to - że faktycznie z mięsem i jajkami najłatwiej, ale można tę tę dietę w zupełnie inny sposób "prowadzić" Dzisiaj nie ma problemu z dostępem do odpowiednich produktów.... ---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- Cytat:
Co do moczu i ketonów jeszcze - to są takie paski - Ketodiastix, można sprawdzać nimi poziom ciał ketonowych w moczu ---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ---------- Cytat:
nie wiem czy dobrze zrozumiałem - piszesz na początku diety - czyli tak - zaczynasz na Lutzu (bo np. chcesz schudnąć) - ciągniesz to miesiąc, dwa, po czym znowu wracasz do złego żywienia, nawyków, potem za jakiś czas znowu przepraszam się z LC żeby schudnąć? Dla mnie to delikatnie mówiąc dziwne ![]() Trzeba pamiętać, że organizm musi przestawić się na inne szlaki metaboliczne - taki okres adaptacji u osób młodych trwa około miesiąca, u starszych osób nawet do 3 miesięcy - i na pewno takie ciągłe zmiany dobre nie są.... |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 |
Konto usunięte
|
Ale co nie jest normalne? Zapach moczu czy śliny?
![]() ![]() Nie, nie, nie, Lutza stosuję, bo to dla mnie najlżejsza wersji niskowęglowej diety, a na takich własnie najłatwiej chudnę. Potem stopniowo wracam do zbilansowanej diety (gdy już nie chudnę) i nie tyję nawet przy dużej ilości węgli, z tym że... no własnie ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() szczerze mówiąc, to ja nie muszę sobie niczego odmawiać, jestem na takim etapie, że nie ciągnie mnie do tych "niepolecanych" produktów. Samo się to wyregulowało...a jak raz na jakiś czas się zachce, to wtedy dostarczam ![]() I to wcale nie jest jak to piszesz - odmawianie sobie czegoś - bo dla mnie słodycze, słodkości itd w ogóle nie są już atrakcyjne - wręcz przeciwnie - to wszystko tylko i wyłącznie kwestia psychiki. Faktem jest, że piwa mało piję - zresztą nikt nie zabroni ci dziennej dawki węglowodanów dostarczyć w postaci piwa właśnie (czy też Wina - z tego co pamiętam, to sam Lutz tak praktykował, tzn pijał wino) Edytowane przez adiqq Czas edycji: 2014-05-21 o 10:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 |
Raczkowanie
|
Kaguya,
no to sama sobie odpowiedziałaś. ![]() Napisałaś, że zawsze chudłaś na LC, potem jak dokładałaś sobie stopniowo węgli to nie utyłaś. Więc masz już takie doświadczenia za sobą. Więc super, tak zrób i tym razem. ![]() Problem jest dopiero wtedy, jak przestajesz "sobie odmawiać słodyczy i piwa" i zaczynasz tyć. Przecież to normalne, każdy by utył. Więc rada jest prosta : jeśli chcesz zachować linię musisz sobie zacząć odmawiać i już. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() a piwo taaaa, wiem, że można (kufel ma 20 g węgli, nie?), ale na jednym się nie kończy ![]() o i rzucam palenie ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 |
Rozeznanie
|
Dot.: Dieta niskowęglowodanowa-kto ze mną?
Jeszcze rosol jako zródło białka jest dobry
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 |
Konto usunięte
|
Boshhh, i jeszcze te błędy, tak to jest, jak się pisze w pośpiechu
![]() ![]() Ależ mi smakuje, tylko wystarczy mi to raz dziennie, co z resztą, to nie wiem... ![]() dobra, idę coś zjeść. Aha, mam małe pytanie: co myślicie o chłodniku? Latem uwielbiam, ale robię ze szczawiem, nie buraczkami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do fajek - to dla mnie to był uboczny efekt - przy tłustym jedzeniu nie chce się palić ![]() ---------- Dopisano o 15:28 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ---------- rosół sam w sobie nie ma białka, bo to praktycznie woda z tłuszczem ![]() ale ja osobiście często robię sobie takie porcje - potem roztrzepuję sobie jajka lub same żółtka i delikatnie je ścinam w rosole - takie lane kluski bez mąki smakuje rewelacyjnie jak dla mnie i syci na cały dzień ---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ---------- Cytat:
![]() ![]() No chyba że to bardziej jako deser ma być a nie danie główne, to wtedy może być mniej % śmietana lub ten jogurt. Tutaj wszystko zależy od twoich indywidualnych gustów i upodobań |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
http://www.ilewazy.pl/szklanka-rosolu http://exerceo.pl/ileKaloriiMa/666/Ros%C3%B3%C5%82 http://www.ile-kalorii.pl/kalorie/zu...5%82oika-d1520 w każdym jest inna ilość białka w 100g rosołu - nie patrzmy na kubek, tylko na ilość białka w 100g !!! wg mnie najbliższa prawdy jest ta wartość najmniejsza - czyli 2g, I tak jak piszesz, zależy to z czego ten rosół był zrobiony i ile z tego mięsa się oderwało i zostało (po rozgotowaniu) w zupie ![]() Ja osobiście lubię rosoły tłuste z tłustego mięsa(szponder,żeberka) zakładając te 2-4g białka/100g to na pewno nie jest dobre źródło białka.... Edytowane przez adiqq Czas edycji: 2014-05-21 o 15:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() U mnie bialka zawsze za duzo (kocham miecho, ryby, owoce morza), wiec czesto przesadzam w druga strone. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Raczkowanie
|
ja nie mam problemu z nadmiarem białka, bo wszystko sie naturalnie reguluje.
bardzo lubię jajka,mięso,niektóre ryby - ale tak się jakoś dziwnie składa - że wszystko to co lubię jest tłuste. Jedząc tłusto, jedząc powoli - nie można się przejeść. Na początku to może być trudne, dopasować ilość do zapotrzebowania, ale teraz nie mam już tego problemu. I nawet jak zostanie mi na talerzu, to przestaje jeść i odkładam....a kiedyś nie wyobrażałem sobie, żeby zostawić coś na talerzu - i cały czas się coś dojadało, do tego jeszcze po dzieciach..... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
Konto usunięte
|
Czy węgle np. z pomidorów mam wliczać? Bo lubię warzywa i czasami do posiłku zjadam jakieś 300 g
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ---------- Cytat:
Ja też lubię tłusto. ![]() To z zasady są pokarmy bardzo mocno sycące, a mniejsze objętościowo. Poza tym ciężko się przejeść - organizm szybko sam wyczuwa, że ma "dość". |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Fajny wątek, odskocznia od wszystkich zbiorczych o dietowaniu, jadłospisach i przepychankach. Ja tłusto nie lubię, lubię słodko-tłusto, czyli najgorsze połączenie. Z tym że odkąd jem tłusto i białkowo, to... nie mam ochoty na słodkie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() 50 g to ładny wynik, teraz obserwuj jak się czujesz. No i wagę kontroluj. ![]() No proszę. ![]() Byle tak dalej ! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() alko też piję w bardzo umiarkowanych ilościach i rzadko, bo boję się kaca. Większa impreza raz na miesiąc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:53.