![]() |
#181 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Odżywianie Niskoweglowodanowe
Cytat:
![]() Ale ja wliczam warzywa i jagody głównie ze względu na mikro, bo ciężko mi wyrobić normę wapnia, cynku, miedzi, manganu i czasem witamin B (poza keto-LC jem też paleo). Nie chcę ślepo brać setki suplementów, a w taki sposób mogę suplementować tylko to, czego mi danego dnia brakuje. No i ogólnie lubię precyzję, więc taka keto-matematyka mi pasuje ![]() A co do ładowania... W planie było zredukowanie aktywności fizycznej i pozostanie w ketozie nieprzerwanie jakiś miesiąc i potem ewentualnie jakieś zmiany. Niestety, dziś mi wyskoczyło nieplanowane (i bezmyślne) ładowanie. Koleżanka odchodzi z pracy, więc wiadomo, kawka, ciasteczka, cukiereczki... Miałam zaćmienie, zjadłam zanim pomyślałam. I teraz siedzę i się zastanawiam, czy podźwigać dziś ciężary, czy jutro z rana zrobić HIIT, czy też spokojnie i powoli wrócić do ketozy. A w odpowiedzi na Twoje pytanie: ogólnie po ładowaniu trudno mi mentalnie wrócić do LC, więc ja optuję raczej za nieprzerwaną ketozą i treningiem siłowym bez cardio. I znów się rozpisałam ![]()
![]() |
![]() |
#182 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
'Cheat day' / ładowanie, według mnie nie jest to optymalne (w ogóle ketoza nie jest optymalna), szczególnie w kontekście śmieciowego jedzenia, takiego jak napisałaś: 1). Po pierwsze taki jednodniowy reset ma słaba efektywność z uwagi na to, że organizm adaptuje się do danego stanu i za 3 dni po cheat day, znowu na dużym deficycie, nie będzie "pamiętał" o jakimś doraźnym jednorazowym resecie 3 dni wcześniej. 2). W taki dzień gdy szalejemy ze śmieciowym jedzeniem, aby "zresetować" leptynę, to cały spożyty, ale nie zoksydowany tłuszcz zostanie zmagazynowany, więc nie pilnując się wtedy bardzo uważnie, można zrobić spory krok w tył. Lepiej zrobić rozsądny deficyt i jeść węglowodany codziennie przed snem, żeby w ramach cyklu dobowego wpływać na leptynę, serotoninę i melatoninę na bieżąco. Bezpieczniej, przyjemniej i efektywniej. Napiszę o tym artykuł u mnie na stronie.
Żyj świadomie, w zgodzie ze sobą i otaczającym światem. Poznawaj siebie, rozwijaj się, przeżywaj coraz bardziej pełne i satysfakcjonujące życie. Znajdź równowagę na płaszczyźnie fizycznej, emocjonalnej i duchowej, o którą coraz trudniej w dzisiejszych czasach. http://www.mindful-lifestyle.pl |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Raczkowanie
|
Wręcz przeciwnie! Dziękuuję za taką wypowiedź.
Też wliczam warzywa i kilka osób już mi zwracało uwagę, że nie powinnam, bo ujemny bilans czy inne cuda warzywa robią. Plastra pomidora nie liczę, ale pół brokuła tak. Zauważyłam, ze od kiedy jestem na LC ciągle chce mi się kokosa. Mogłabym jeść tylko kokosa i jajka ![]()
![]() |
#184 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A tak swoją drogą, to na tej diecie niskowęglowodanowej dobrze dobrałaś proporcje BTW, bo białko było na stosunkowo niskim poziomie, a z tego, co czytałam przy dietach niskowęglowodanowych powinno uważać się na białko, bo jego nadmiar przekształca się w glukozę i kończy się redukcja ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() (Edit dla wolnoczytających: "niejedzenie" to skrót myślowy.) Początkowo chciałam skomentować Twoją wypowiedź, ale to tylko reklama Twojej strony, więc odpuszczam. Tym bardziej, że piszesz o rzeczach tak oczywistych tak mentorskim tonem, że aż głowa boli. Poszłam z stronę keto właśnie po to, żeby się uwolnić od takiego przeteoretyzowania. Interesują mnie konkretne doświadczenia konkretnych osób (vide dziewczyny powyżej), a nie teoria powielana setki razy. Podbijając wątek prosiłam o konkrety i rzeczową dyskusję. A FYI, to "śmieciowe jedzenie", którego się czepiasz, to była przenośnia. Jadłam okropnie śmieciowe winogrona i suszone owoce, cheatowałam lampką wina ![]()
You say I'm getting older. I say I'm getting better. Edytowane przez Kuningatar Czas edycji: 2014-03-23 o 08:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Zadomowienie
|
Jestem w tym momencie na 75 g W i troszkę lepiej z wypróżnianiem. Błonnika wychodzi ok. 20g. Z tym, że w weekendy łatwiej mi tak jeść, w dni pracujące chyba nadal za mało.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Te warzywa to niby w ramach TEF się opuszcza w bilansie, ale ja zawsze myslałam, że kalkulatory odejmują TEF automatycznie. A nawet jeśli nie, to ujemny bilans łatwo załatać kokosem ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#188 |
Zadomowienie
|
Ja jeszcze kokosa świeżego nie jadłam. Jakoś mam obawy, że nie dam rady go otworzyć albo/i że kupię nieświeżego. Za to próbowałam awokado i mi nie smakuje. Zrobiłam 2 podejścia i niestety
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Sprawdzony sposób na otwarcie: jedno z tych oczek jest miększe niż pozostałe - przekłuwasz, odsączasz wodę. Najłatwiej korkociągiem ![]() Z doświadczenia moge powiedzieć, że te bardziej "podłużne" kokosy są słodsze, ale mają też grubszą skorupę. Przynajmniej te z Wybrzeża Kości Słoniowej. Też kiedyś nie lubiłam awokado, a teraz potrafię 2-3 na raz wciągnąć "na deser" ![]()
![]() |
![]() |
#190 |
Rozeznanie
|
Ja na koniec wkladam po prostu w sciereczke i dwa uderzenia o podloge
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#192 |
Zadomowienie
|
Dzięki za wskazówki. W takim razie spróbuję. Ja widziałam dość małe kokosy (wielkości dłoni) w sklepach i nie wiem, czy takie są ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#194 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Piszesz, że "poszłaś w stronę keto, żeby się uwolnić od teoretyzowania" - przecież to jakieś masło maślane. Co z tego wynika? Że teoria nie ma znaczenia? Na keto też byłem wielokrotnie, kobiety w moim otoczeniu też i nie "uwalnia" mnie w żaden sposób od teoretyzowania, bo za każdym mechanizmem stoją naukowe podstawy. Chyba nie chcesz powiedzieć, że wyniki badań to teoretyzowanie, dodatkowo kiedy przekłada się to jeszcze na realne codzienne życie. Nadal uważam, że keto nie jest najlepszym rozwiązaniem. Jednak skoro nie mamy o czym dyskutować, Ty już wiesz lepiej i ja tylko teoretyzuję, to nie będę już nic uzasadniał ![]()
Żyj świadomie, w zgodzie ze sobą i otaczającym światem. Poznawaj siebie, rozwijaj się, przeżywaj coraz bardziej pełne i satysfakcjonujące życie. Znajdź równowagę na płaszczyźnie fizycznej, emocjonalnej i duchowej, o którą coraz trudniej w dzisiejszych czasach. http://www.mindful-lifestyle.pl Edytowane przez MindfulLifestyle Czas edycji: 2014-03-24 o 08:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Z ciekawości. Jadasz z brązową skórką? Ja tak. Czytałam gdzieś, niestety źródła nie odnajdę, że się nie powinno. Jednak pół kokosa bym wyrzuciła, gdybym miała wycinać ![]() Mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie. Rozumiem, że teraz masz lekką przerwę w treningach. Jednak co jadasz na LC w okresach okołotreningowych? Same białka (bo podobno tłuszczy się nie powinno w OT posiłkach spożywać)? Czy białka + tłuszcze?
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Treningi robię teraz na pół gwizdka, raczej po to żeby pozostać w ruchu niż dla jakichś konkretnych celów. Często trenuję na czczo, ale jeśli wpada wieczorny trening, to przed jem normalnie. Po treningu ograniczam trochę tłuszcze, ale nigdy nie rezygnuję całkowicie. Nadrabiam w kolejnym posiłku. Z tym, że nie jestem na redukcji i nigdy nie byłam, więc po prostu nie wiem, jak ten mechanizm działa w praktyce. Btw, Rzabba kiedyś gdzieś pisała, że do (chyba) 10g tłuszczu po treningu jest ok. Zresztą nawet chude białko zawiera kilka gramów tłuszczu, więc siłą rzeczy trochę tłuszczu zawsze wpada. Chyba że ktoś zastępuje posiłek syfiastym wheyem ![]()
![]() |
![]() |
#197 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dieta Niskoweglowodanowa Lutza
Podnoszę upadły wątek.
![]() Czy ktoś jeszcze stosuje dietę Lutza ? ![]() I czy orientujecie się, gdzie można zakupić jego książkę "Życie bez pieczywa" ? Niestety, w księgarniach internetowych jest absolutnie niedostępna... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | |
Zadomowienie
|
Jest dostępna na gryzoniu
![]()
"Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem..." Edytowane przez akot80 Czas edycji: 2014-05-05 o 16:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Raczkowanie
|
Akot80,
ślicznie dziękuję. ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:33 ---------- Yyyy, czyli w wersji elektronicznej tylko... ? A można ją gdzieś kupić "fizycznie" ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#200 |
Zadomowienie
|
Dot.: Dieta niskowęglowodanowa-kto ze mną?
Wątpię
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Raczkowanie
|
Też mi się tak wydaje, przeszukałam wszystko. No nic, poczytam na necie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
naprawdę warto I tak, ja cały czas stosuję. Teraz nie nazwałbym tego dietą - tylko sposobem na życie. Bardzo dobrym sposobem na życie ![]() Edytowane przez adiqq Czas edycji: 2014-05-08 o 07:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Przyczajenie
|
Ja książke: ''Życie bez pieczywa" dr Lutza kupiłam w księgarni Matras, nie była droga, zapłaciłam za nią chyba coś koło 15 zł
---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- Na żywieniu niskowęglowodanowym jestem od kilku lat, nie wyobrażam sobie jesc spowrotem chleba, słodyczy itd |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Raczkowanie
|
Niestety, nie ma jej już w "Matras", a szkoda....
![]() Ale bardzo dziękuję za chęć pomocy. ![]() No cóż, na razie pozostaje wersja elektroniczna. Dietę już od kilku dni wprowadziłam w życie, z bardzo dobry efektem. ![]() Z moich celów : nie zależy mi jedynie na lekkiej utracie wagi ( chcę stracić max 3-4 kg), mam do tego też pewne przekonanie ideologiczne. ![]() Zdecydowałam się na tą dietę dlatego, że już kiedyś raz ( wiele lat temu ) miałam pierwsze podejście do diety niskowęglowodanowej i pamiętam, że bardzo mi odpowiadała ( uwielbiam takie żywienie ), czułam się świetnie, miałam mnóstwo energii i osiągnęłam wymarzoną wagę i sylwetkę. Sama nie wiem, czemu z czasem znów zaczęłam żywić się "pastwiskowo"... może jakieś zaćmienie umysłowe. ![]() Efektem trochę przytyłam przez te lata... Ostatnio się ogarnęłam i od roku zaczęłam intensywnie uprawiać sporty. Jednak na owej diecie "pastwiskowej" efekty były raczej mizerne i mimo intensywnych treningów ( w desperacji nawet 4-5 razy w tygodniu ) oraz wyrzeczeń żywieniowych ( zero cukru, słodyczy, alkoholu, wszelkich przekąsek, fast foodów itd.)... waga w pewnym momencie stanęła jak zaklęta w miejscu. ![]() Liczyłam swoje zapotrzebowanie kaloryczne, ilość kalorii, ilość spalanych kalorii - naprawdę nie jadłam ani za dużo, ani za mało. Miesiące "studiowałam" wszelkie poradniki, rady trenerów i dietetyków... Wydawało się, że robię wszystko prawidłowo. I przez kilka miesięcy ( chyba z 5 ) efekt utraty wagi był... niemal zerowy - wahał się 1 kg, to w jedną to w drugą stronę. Było to okropnie frustrujące - naprawdę włożyłam w to mnóstwo pracy, potu i wyrzeczeń a efekt żaden... ![]() Koszmar. Zrozumiałam wtedy, że jedyne wytłumaczenie jest takie, że jednak coś nie tak jest z moją dietą. Dotarło do mnie, że chyba po prostu jestem "dieslem" i na benzynie daleko nie zajadę. ![]() Więc cóż, skruszona wracam do diety niskowęglowodanowej. Efekt ? Tracę systematycznie średnio 30-40 dag dziennie. ![]() ![]() ![]() W pierwszych dniach traciłam nawet po 50 dag. Jem 4 - max. 5 posiłków dziennie, w zasadzie nie przekroczyłam ani razu 60 g węglowodanów / dobę. Przeważnie wychodzi mi jakieś 50 g / dobę. Nie jestem głodna. Na początku tylko, przez około trzy dni czułam się trochę słabsza i miałam słabszą wydolność ( zauważyłam to na siłowni na bieżni ). Byłam też trochę senna i skołowana. Po tych kilku dniach wszystko wróciło do normy i teraz czuję się już doskonale, a forma i wydolność wróciła. ![]() Więc zagadka się wyjaśniła, wszystko wskazuje na to, że idę w dobrym kierunku. Zamierzam już chyba konsekwentnie stosować ten model żywienia - nie tymczasowo, tylko już do końca życia. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Zadomowienie
|
Hej, Ja jestem obecnie na średniowęglowodanowej (tak ok. 100 g W), ale za kilka dni przechodzę na dietę SCD by wyleczyć jelita, więc przez pierwsze tygodnie też będę na LC jak Ty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Konto usunięte
|
Pamiętam, że byłam na tej diecie i schudłam
![]() ![]() ![]() No i co jeść białkowego, bo na samym mięsie długo nie pożyję (jajek nie cierpię, ale jem, bo zapychają; ryby (zwłaszcza tłuste) ok, trochę nabiału, orzechów itp., ale to mnie nie syci)? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:18 ---------- Poprzedni post napisano o 07:54 ---------- A widzisz. ![]() Miałam to samo, ale maks przez 3 - 4 dni. Ogólne osłabienie, kołowatość i senność. Tylko patrzyłam, gdzie by tu się zdrzemnąć. ![]() Po tych kilku dniach przeszło wszystko. Cytat:
Kompletnie nie wiem, jak temu zaradzić. Czytałam jednak, że to jest też przejściowe ( silna ketoza na początku ) potem podobno mija. Cytat:
I szczerze mówiąc to właśnie najbardziej mnie syci. Jem jeszcze sporo serów - pełnotłustych. Sery są bardzo sycące : zwłaszcza ser żółty ( oprócz tłuszczu ma naprawdę sporo białka, spójrz na tabele ) i tłusty twaróg. Sporo orzechów, słonecznika, pestek dyni itd. Generalnie stawiam na BIAŁKA i sporo TŁUSZCZY. Wybieram tylko produkty pełnotłuste : sery, śmietany ( absolutne minimum 18 %, najlepiej 30 % - np. teraz zaczęłam robić sobie MUESLI z orzechami ze śmietany 30 % ![]() Najadam się tym wszystkim spokojnie. Węglowodany biorę przede wszystkim ( a raczej wyłącznie ) z warzyw. Na dzień dzisiejszy zero pieczywa i wszelkiej mąki. ![]() P.S. Jeszcze jedna uwaga dla odchudzających : lubię sobie poeksperymentować i wyraźnie zauważyłam, że gdy zwiększam w diecie ilość TŁUSZCZU ( oczywiście tylko zwierzęcego ) o wiele szybciej się chudnie - w dość ekspresowym tempie. ![]() No, ale podobno ci "wyżej wtajemniczeni" już to wiedzą. ![]() Piszę dla tych, którzy nie wiedzą a szukają "drogi na skróty". ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Zadomowienie
|
Ja schudłam na niskowęglowodanowej/średniowęglowodanowej (zmieniałam co jakiś czas ilość W) 10 kg w niecały rok i waga od roku praktycznie bez zmian (niewielkie wahania w górę).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() No ale jak ktoś mi powie, co robić, żeby nie jechało z buzi n tej diecie, to będe szczęśliwa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:45.