odchudzanie a problemy z tarczyca:/ - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-03-31, 08:15   #211
Basia22153
Przyczajenie

Smile Dot.: odchudzanie a problemy z tarczyca:/

Cześć wszystkim.Znasz może jakieś suplementy wspomagające odchudzanie?Bo mam zamiar zpiłować pare kilo i przydało by się czym się wspomóc żeby to szybciej szło.Bo niestety te osoby które mają niedoczynność tarczycy muszą się pilnowac bo inaczej wróca do poprzedniej wagi bądź będą tyćJa biore Letrox100 już pare lat.Mam 178 i ważę 78,5.Najgorsze jest to że dojde do pewnej wagi(i nie mogę dalej zejść jakby to była jakaś klątwa!) to dopada mnie dołek psychiczny i co ja mam zrobić zeby zejsc poniżej 70kilo?POMOCY!
Basia22153 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-19, 01:13   #212
gosiaczek010
Raczkowanie

Dot.: odchudzanie a problemy z tarczyca:/

Widzę,że wątek coś przygasł ale co tam... napisze

Mam 24 lata i choruje na niedoczynność tarczycy(podejżewam że od 4-5 lat).
Piszę podejżewam bo dopiero od niedawna mam zdiagnozowaną,wcześniej wszystkie objawy bagatelizowałam i teraz mam za swoje
Jeszcze 5 lat temu ważyłam 65-70kg.(wzrost 177cm.) Teraz waże 102!!! Tak,tak dobrze widzicie,to nie błąd w druku.
Podczas tego tycia próbowałam różnych przeróżnych diet,ćwiczeń... ale zero efektów,moja wskazówka wciąż pieła się w góre...

Gdy poszłam do lekarza endo z tym wkońcu,on patrząc na mój wynik badań TSH złapał się za głowe... wynosił on 30,83.:eek :

Przepisał mi EUTHYROX N150 i mam go brać przez 2,5 m-ca potem przyjść z wynikami by zobaczyć jak zareagowałam na tą dawke...
póki co jestem po 1,5 miesięcznej kuracji i nic,zero efektów,wogóle nie czuje zadnych zmian,ani mi waga nie drgneła,samopoczucie takie jak dawniej...

Tracę nadzieje ze kiedykolwiek będe jeszcze wyglądała jak kiedyś albo chociaż w ułamku tego...
gosiaczek010 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-19, 22:31   #213
elka100
Raczkowanie

GG do elka100

Faktycznie wątek przygasł.....

gosiaczek010
u mnie jest podobnie jak u ciebie z tym że ja mam zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy z hashimoto ,prawdopodobnie niedoczynność mam od ok 9 lat . EUTHYROX N w tej chwili biorę dawkę 112,5 biorę 6 miesięcy a kilogramy moje jakie były takie są( no może troszeczkę jednak teraz waga poszła w dół ) a mam trochę więcej kg jak Ty , moje samopoczucie poprawiło się po ok. 3 miesiącach a i teraz jeszcze jest różnie

NIE TRAć NADZIEI UZBRóJ SIę W CIERPLIWOść I JESZCZE TROCHę POCZEKAJ NIC OD RAZU , BęDZIE LEPIEJ TRZYMAJ SIę

elka100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-20, 07:58   #214
kasik30
Raczkowanie

Ja mam także stwierdzoną niedoczynność tarczycy od 16 lat ale staram się trzymać w ryzach moją wagę
Stary 2008-04-20, 11:52   #215
gosiaczek010
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez elka100 Pokaż wiadomość
Faktycznie wątek przygasł.....

gosiaczek010
u mnie jest podobnie jak u ciebie z tym że ja mam zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy z hashimoto ,prawdopodobnie niedoczynność mam od ok 9 lat . EUTHYROX N w tej chwili biorę dawkę 112,5 biorę 6 miesięcy a kilogramy moje jakie były takie są( no może troszeczkę jednak teraz waga poszła w dół ) a mam trochę więcej kg jak Ty , moje samopoczucie poprawiło się po ok. 3 miesiącach a i teraz jeszcze jest różnie

NIE TRAć NADZIEI UZBRóJ SIę W CIERPLIWOść I JESZCZE TROCHę POCZEKAJ NIC OD RAZU , BęDZIE LEPIEJ TRZYMAJ SIę

u mnie w dół ani grama...

zadne ograniczenia w jedzeniu,baseny,rowerki wogóle nie przynoszą efektów,nie wiem co sie dzieje...

co gorsza takie efekty wogóle nie motywuja mnie do działania,bo nie widze sensu sie katować jak to nic nie daje...

a ile masz wzrostu Elka??? buziaki
Stary 2008-04-20, 12:25   #216
Sophie86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gosiaczek010 Pokaż wiadomość

Piszę podejżewam bo dopiero od niedawna mam zdiagnozowaną,wcześniej wszystkie objawy bagatelizowałam i teraz mam za swoje
Jeszcze 5 lat temu ważyłam 65-70kg.(wzrost 177cm.) Teraz waże 102!!! Tak,tak dobrze widzicie,to nie błąd w druku.
Podczas tego tycia próbowałam różnych przeróżnych diet,ćwiczeń... ale zero efektów,moja wskazówka wciąż pieła się w góre...

Gdy poszłam do lekarza endo z tym wkońcu,on patrząc na mój wynik badań TSH złapał się za głowe... wynosił on 30,83.:eek :

Przepisał mi EUTHYROX N150 i mam go brać przez 2,5 m-ca potem przyjść z wynikami by zobaczyć jak zareagowałam na tą dawke...
póki co jestem po 1,5 miesięcznej kuracji i nic,zero efektów,wogóle nie czuje zadnych zmian,ani mi waga nie drgneła,samopoczucie takie jak dawniej...

Tracę nadzieje ze kiedykolwiek będe jeszcze wyglądała jak kiedyś albo chociaż w ułamku tego...
Nie trać nadziei. Czasami tak jest, że organizm ciężko przyswaja dawkę - i trzeba ją ją powiększać. Chociaż jak dla mnie 2,5 miesiąca do wizyty kontrolnej to za długo, przy takim TSH jak Twój.
Trzymaj się

Once I wanted to be the greatest

Sophie86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-20, 14:12   #217
gosiaczek010
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sophie86 Pokaż wiadomość
Nie trać nadziei. Czasami tak jest, że organizm ciężko przyswaja dawkę - i trzeba ją ją powiększać. Chociaż jak dla mnie 2,5 miesiąca do wizyty kontrolnej to za długo, przy takim TSH jak Twój.
Trzymaj się

Dzięki za dobre słowo ale czuję że już jestem bezradna...:h elp:

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-04-20, 14:22   #218
noellee
SPAMER
Nieopłacona reklama

Cytat:

Ja jak zbadałam TSH za pierwszym razem miałam 34 alb 35 - więc bardzo podobnie. Ale dostałam dawkę o połowę mniejszą - 75.

Brałam ją trzy miesiące i naprawdę poprawiło mi się samopoczucie - schudnąć nie schudłam nawet jednego kg - ale chociaż przestałam tyć.

Kolejne badanie - i wynik - gorszy od poprzedniego - TSH równe 55 ...Czyli niestety stan mojej tarczycy jest coraz gorszy i dość szybko przestaje ona pracować.
Ale nawet teraz dostałam dawkę mniejszą od Ciebie - 125.
I szczerze mówiąc tą dawkę naprawdę odczuwam -pierwszy tydzień czułam się tak jak przy nadczynności - moja skóra była cały czas lekko spocona a ja cały czas głodna... Teraz - po drugim tygodniu - moje samopoczucie wraca do normy .

Bądź co bądź - mimo, że waga mi się nie zmieniła - jestem gdzieś na granicy nadwagi - mam dużo więcej sił niż miałam - nie chodzę cały czas zmęczona i znów mam masę energii .
noellee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-20, 15:34   #219
gosiaczek010
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez noellee Pokaż wiadomość
Ja jak zbadałam TSH za pierwszym razem miałam 34 alb 35 - więc bardzo podobnie. Ale dostałam dawkę o połowę mniejszą - 75.

Brałam ją trzy miesiące i naprawdę poprawiło mi się samopoczucie - schudnąć nie schudłam nawet jednego kg - ale chociaż przestałam tyć.

Kolejne badanie - i wynik - gorszy od poprzedniego - TSH równe 55 ...Czyli niestety stan mojej tarczycy jest coraz gorszy i dość szybko przestaje ona pracować.
Ale nawet teraz dostałam dawkę mniejszą od Ciebie - 125.
I szczerze mówiąc tą dawkę naprawdę odczuwam -pierwszy tydzień czułam się tak jak przy nadczynności - moja skóra była cały czas lekko spocona a ja cały czas głodna... Teraz - po drugim tygodniu - moje samopoczucie wraca do normy .

Bądź co bądź - mimo, że waga mi się nie zmieniła - jestem gdzieś na granicy nadwagi - mam dużo więcej sił niż miałam - nie chodzę cały czas zmęczona i znów mam masę energii .
Ja juz wpgóle nic nie rozumie...

nie jest to dziwne ze ja od razu tak z kopyta dostałam taką końską dawke???

dlaczego ja wogóle nie odczuwam ze biore te leki??? czuje sie tak samo jak wtedy gdy ich nie brałam... jakby wogóle nie działały...
Stary 2008-04-21, 17:58   #220
elka100
Raczkowanie

GG do elka100

Cytat:
u mnie w dół ani grama...

zadne ograniczenia w jedzeniu,baseny,rowerki wogóle nie przynoszą efektów,nie wiem co sie dzieje...

co gorsza takie efekty wogóle nie motywuja mnie do działania,bo nie widze sensu sie katować jak to nic nie daje...

a ile masz wzrostu Elka??? buziaki

Mój wzrost to 1,70cm
Stary 2008-04-24, 22:54   #221
elka100
Raczkowanie

GG do elka100

hej
!!
teraz biorę dawkę 125
( EUTHYROX N ) czuję się coraz lepiej waga wreszcie ruszyła powolutku w dół .
Na następną wizytę do endo mam zrobic wyniki na ACTH i Kortyzol rano może któraś z was wie co określają te badania ?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-24, 22:59   #222
gosiaczek010
Raczkowanie

Elka nie mam zielonego pojęcia.:nonie wiem:

Dobrze ze waga się ruszyłak laski:
Stary 2008-04-25, 11:41   #223
karolinka86
Zakorzenienie

gosiaczek010-a jakie objawy mialas np?
Ja, gdy jeszcze w szkole badano nam tarczyce(no, kilka lat temu to bylo...)to wychodzilo, ze jest ok Tzn.to na bilansie bylo i polegalo na tym, ze lekarz jakos szyje dotykal itp.Ale czy tak mozna wykryc na 100% czy jest ok?
Pamietam, ze 6 lat temu, pod koniec gim.naprawde sporo utylam, a nie odzywialam sie jakos inaczej, przynajmniej tak mi sie wydaje...Chyba ze to przez dojrzewanie?
A ponad rok temu bardzo mi wlosy zaczely wypadac i lekarz pytal czy z tarczyca u mnie ok?Ja powiedzialam, ze zawsze tak bylo ok,ze nie mialam problemow...
Teraz wypadanie troche sie uspokoilo, ale ide w tym tyg.na TSH...
Prosze powiedz mi, czy leki trzeba brac juz do konca zycie??
Czy moga one powodowac tycie??

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-25, 13:43   #224
gosiaczek010
Raczkowanie

Karolinka86 jak najbardziej...

Moim najwiekszym objawem było i nadal jest koszmarne tycie... żadne diety nic nie dadzą, bo nie chodzi o jedzenie tylko to sprawa hormonów,a ja sie nigdy nie obzerałam.
Do lekarza nie poszłam bo myslałam wtedy że to tak ma być,dojrzewanie i te sprawy,myślałam że pewnego dnia zacznę chudnąć tak szybko jak przytyłam,ale nic z tego... waga rosła i rosła.

Potem zauważyłam że włosy mi wypadają znacznie bardziej niż dotychczas,potem straszna suchość skóry,gdy nie posmarowałam sie conajmniej 2 razy dziennie balsamem to ocierając ręką o łydke sucha skóra sypała się jak łupież.Twarde pięty to też przez tarczyce tak dowiedziałam się od lekarza.

Dodatkowo potworne zmęczenie,kiedys roznosiłam ulotki po blokach i dziennie robiłam sporo kilometrów po schodach i było ok.a teraz wejscie na pierwsze piętro powoduje zadyszke...masakra.

No i równie wazne było zniknięcie okresu.Miewałam okres 2 góra 3 razy w roku ,myślałam że to z jakiś przyczyn ginekologicznych i chodziłam z tym do lekarza bardzo często, ale moja "mądra" pani doktor nawet nie wspomniała ze to moze być przez tarczyce i przepisywała mi wciąz luteine na wywołanie miesiączki,a ja skąd miałam wiedzieć ze to w tarczycy tkwił problem? więc brałam i brałam tą luteine...

Takze dobrze ci radzę jak najszybciej biegnij do lekarza (dobrego lekarza) endokrynologa bo stracisz tylko cenny czas tak jak ja straciłam zyjąc z ta choroba w nieświadomości...

Moge zapytać z jakiego miasta jesteś???

pozdrawiam cieplutko
Stary 2008-04-25, 17:03   #225
karolinka86
Zakorzenienie

Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz
Tzn.jesli chodzi o tycie, to przybylo mi sporo kg.pod koniec gimnazjum, czyli 6 lat temu...Wlosy mialam grube i mocne i dopiero ok.1,5 roku temu zaczely mi wypadac-trwalo to ok.roku, troche leczylam sie u dermatologa i moze to pomoglo?
I to wlasnie dermatologo zalecil mi badanie TSH-w poniedzialek pojde chyba zrobic..Chyba to wystarczy?Mysle ze jak bedzie cos nie tak, to mnie lekarz rodzinny skieruje do endokrynologa?
Mam nadzieje, ze bedzie ok, bo nie chce byc na hormonach
Acha, jestem z Piotrkowa...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-04-25, 17:09   #226
gosiaczek010
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz
Tzn.jesli chodzi o tycie, to przybylo mi sporo kg.pod koniec gimnazjum, czyli 6 lat temu...Wlosy mialam grube i mocne i dopiero ok.1,5 roku temu zaczely mi wypadac-trwalo to ok.roku, troche leczylam sie u dermatologa i moze to pomoglo?
I to wlasnie dermatologo zalecil mi badanie TSH-w poniedzialek pojde chyba zrobic..Chyba to wystarczy?Mysle ze jak bedzie cos nie tak, to mnie lekarz rodzinny skieruje do endokrynologa?
Mam nadzieje, ze bedzie ok, bo nie chce byc na hormonach
Acha, jestem z Piotrkowa...

TSH jest to podstawowe badanie i myśle że narazie wystarczy.Jesli wynik będzie odbiegał od normy to skierują cie na bardziej szczegółowe badania tj.t4,t3 i takie tam...
Idz jak najszybciej,ja za wynikami robionymi państwowo czekałam 9 dni,jak robiłam prywatnie 1 dzień...
a okres masz w pożądku???
Stary 2008-04-26, 21:30   #227
noellee
SPAMER
Nieopłacona reklama

Cytat:
Ja juz wpgóle nic nie rozumie...

nie jest to dziwne ze ja od razu tak z kopyta dostałam taką końską dawke???

dlaczego ja wogóle nie odczuwam ze biore te leki??? czuje sie tak samo jak wtedy gdy ich nie brałam... jakby wogóle nie działały...
Masz zdecydowanie ostrzejsze objawy niż ja- więc może dlatego ... Choć z drugiej strony na opakowaniu jest napisane aby zaczynać od mniejszych dawek a potem stopniowo zwiększać.

A skoro czujesz się tak, jakby to nic nie dawało i minął już jakiś czas (> miesiąca) to może masz za małą dawkę i na następnej wizycie - zostanie ona podniesiona.

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
gosiaczek010-a jakie objawy mialas np?
Ja, gdy jeszcze w szkole badano nam tarczyce(no, kilka lat temu to bylo...)to wychodzilo, ze jest ok Tzn.to na bilansie bylo i polegalo na tym, ze lekarz jakos szyje dotykal itp.Ale czy tak mozna wykryc na 100% czy jest ok?
Pamietam, ze 6 lat temu, pod koniec gim.naprawde sporo utylam, a nie odzywialam sie jakos inaczej, przynajmniej tak mi sie wydaje...Chyba ze to przez dojrzewanie?
A ponad rok temu bardzo mi wlosy zaczely wypadac i lekarz pytal czy z tarczyca u mnie ok?Ja powiedzialam, ze zawsze tak bylo ok,ze nie mialam problemow...
Teraz wypadanie troche sie uspokoilo, ale ide w tym tyg.na TSH...
Prosze powiedz mi, czy leki trzeba brac juz do konca zycie??
Czy moga one powodowac tycie??
Badanie szyi- namacalne - może co najwyżej wykryć powiększenie tarczycy czy jakieś wole ..- na pewno nie jest to odpowiedni sposób na wykrycie niedoczynności. Endokrynolog nie zwracał uwagi na moją szyję ...

Edytowane przez Ather
Czas edycji: 2008-04-27 o 08:02 Powód: - Proszę o używanie opcji multicytowania oraz edycji postów.
noellee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-26, 21:58   #228
gosiaczek010
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez noellee Pokaż wiadomość
Badanie szyi- namacalne - może co najwyżej wykryć powiększenie tarczycy czy jakieś wole ..- na pewno nie jest to odpowiedni sposób na wykrycie niedoczynności. Endokrynolog nie zwracał uwagi na moją szyję ...
Zgadzam się z noellee
...gdy płaczesz - płaczesz sama
Stary 2008-04-27, 08:08   #229
Ather
Zakorzenienie

Ostatnio znów robiłam badania, m.in. tarczycy i w ciągu 7 - 8 miesięcy współczynnik się obniżył...
Nigdy nie miałam zbyt wysokiego, a teraz mam 1,31. I zastanawiam się, czym ta zmiana (choć niewielka), może być spowodowana. Z lekarzem skonsultuję się dopiero w przyszłym tygodniu, ogólnie w związku z badaniami hormonalnymi, teraz to ciekawość po prostu.
Ather jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-27, 12:23   #230
karolinka86
Zakorzenienie

Cytat:
TSH jest to podstawowe badanie i myśle że narazie wystarczy.Jesli wynik będzie odbiegał od normy to skierują cie na bardziej szczegółowe badania tj.t4,t3 i takie tam...
Idz jak najszybciej,ja za wynikami robionymi państwowo czekałam 9 dni,jak robiłam prywatnie 1 dzień...
a okres masz w pożądku???
Tak, okress mam ok...
A co on ma do tarczycy??

Stary 2008-04-27, 12:36   #231
monochrome
Rozeznanie

Przy niedoczynności zdarza się, że okres jest długi i bardzo obfity, natomiast nadczynność łączy się z miesiączkami skąpymi, a czasem wręcz zanikają. Ale nie zawsze wszystkie objawy występują.
Stary 2008-04-27, 14:39   #232
gosiaczek010
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monochrome Pokaż wiadomość
Przy niedoczynności zdarza się, że okres jest długi i bardzo obfity, natomiast nadczynność łączy się z miesiączkami skąpymi, a czasem wręcz zanikają. Ale nie zawsze wszystkie objawy występują.

No nie zgodzę się z tobą...

Ja mam Niedoczynność tarczycy,lecze ją a okres mam 3 razy do roku...
Lekarz powiedział,ze dopóki gospodarka hormonalna sie nie ustatkuje to tak będzie..

wcześniej gdy się nie leczyłam potrafiłam mieć przerwe 9-10 mcy między okresami...
lekarz powiedział ze narazie nie mam szans na dziecko...
...gdy płaczesz - płaczesz sama
Stary 2008-05-08, 17:59   #233
lusesita35
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez anulkaanulka Pokaż wiadomość
Witam wszystkie choruski) ja też jestem chorutka na niedoczynnoćś, mam początki hashimoto(autoimunologicz nego zapalenia tarczycy) oraz guza na całym jednym płacie tarczycy...praktycznie jeden płat to guz. oczywiscie leczę się prywatnie, bo jak poszłam do lekarza pierwszego kontaktu zanis stwierdzono u mnie problemy z tarczycą, babeczka stwierdzila ze zle sie czuje , bo za duzo stresów w moim życiu...

na wlasna reke zaczlam robic wszelkie badania... wyszlo
TSH 4,87
niby niewiele przekroczone, ale wizyta u endo i usg wykazało dalsze problemy.. guzek, zapalenie...
anty TPO mialam kiedyś ladne , bo 8
a teraz wzrasta , bo juz mam 21

lekarka powiedziala, że na usg widac zapalenie, wiec TPO bedzie rosło...no zobaczymy

w tej chwili biorę euthurox 50 codziennie i 2 razy w tyg 75.

i to prawda, ze te leki pomagają urzymać wagę.. jem więcej niż kiedys i tak szybko nie tyję...

kiedyś musialam strasznie uważać, zeby nie przytyć , pilnowałam się , dietowałam nieraz... przy wzroście 164 starałam się ważyć ok 50-51 kg(udawało mi się, ale z bardzo duzym wysilkiem, a po chwili zpaomnienia potrafila mi waga skoczyc np do 54-55)
od roku się leczę na niedoczynnosc, powoli zwiększając dawkę

teraz mam dobrą wagę ok 51kg bez wysiłku, choć z lenistwa sama figurka nie jest za dobra:/ ..brzuszek i boczki sie robia.. ale jakbym pare dni pocwiczyla, powinno zejsc szcybiutko...

czyli po lekach sie raczej nie chudnie, ale metabolizm przyspiesza i nie pozwala za duzo przybrac na wadze...

w piatek 28 grudnia mam biopsję we wrocławiu...250 zł!!! masakra... boję sie zabiegu i wyniku, ale jestem dobrej mysli...

czytalam , że SELEN +WIT E bardzo korzystnie wpłaywa na niedoczynnosc arczycy i zapalenie!! bede brała

ciekawe jaka dieta powinna być zachowana dla tych, co maja zapalenie(HASHIMOTO)... podobno nie wolno korzystać z grót solnych, soli jodowanej jesć... bo to niszczy własne komórki tarczycy przy autoimmunologicznym zapaleniu.... to własnie taka sprzeczność, gdy ktos choruje na niedoczynnosc, stara sie leczyc jodem, a nie wiedząc ze ma zapalenie tarczycy zabija sie sam tym jodem....

w sumie to powoli staję sie specjalistą od tarczycy... dołączam do was... postaram się pomóc jak ktos bedzie miał pytanka...

pozdrawiam
CZeść ja też mam haszzzzzzimoto.Biore euthylox 75,ale mam dojść do dawki 100.Mam pytanko czy mogę brać algi??Moje anty tpo to 260.TSH 3.26 Czym dłużej biore leki tsh jest większe.Jeszcze jedno moja waga idzie w góre już od tamtego roku 10 kg.Jestem załamana.Czasem nie mam ochoty już o nią dbać bo jest gorzej.Usg wykazało,Ze mam też guzki po biobsji są łagodne.Chociaż tyle.Fajnie,Ze jesteście nie czuje sie samotna z tym problemem.Pozdrawiam.A jeszcze jedno lekarz w szpitalu na kase chorych kazał mi przyjść za rok a prywatnie endo zalecił leki i inne badanie.Tak jest z naszym nfztem.Zastaje leczyć sie prywatnie.
lusesita35 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-08, 18:03   #234
lusesita35
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez wrotmenka Pokaż wiadomość
o rany..ale mialam noc. Myslalam ze bede dzwonic po erke serce mało nie wyskoczylo mi z klatki!masakra a najgorsze ze nie wiem czy to tarczyca czy astma...niedlugo chyba oszaleje jak sie porzadnie nie wyspie aaaaaaaa
Może brakuje ci magnezu??Zapytaj lekarza.Miałam tak samo po aspartanie lepiej
lusesita35 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-09, 20:59   #235
EWUNIA391
Przyczajenie

Witam.Niedoczynność Hashimoto wykryto u mnie rok temu i od tamtej pory biorę eutyrox-aktualnie 75.Oczywiście jak u każdej z Was jednym z objawów była nadmierna waga i mimo że od roku Tsh mam w normie ,to waga ,,stoi"w miejscu.Pozdrawiam i trzymam kciuki ,mam nadzieję ,że Wam się uda.
EWUNIA391 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-26, 11:24   #236
karolinka86
Zakorzenienie

Jednak TSH wyszlo mi ok, bo 1.55...Wiec nie wiem, skad moje dolegliwosci

Stary 2008-05-26, 11:47   #237
GosspiGirl
Raczkowanie

A co sądzicie o wyniku TSH 4,87?

Zaniedługo ide do lekarza. Czego moge sie u niego spodziewac? Jakie badania mi zrobi? Pojde pierwszy raz.
GosspiGirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-05-26, 15:38   #238
karolinka86
Zakorzenienie

Jesli sie nie myle, to wynik masz troche zawyzony...Norma jest bodajze 0,4-4

Stary 2008-05-26, 20:34   #239
monochrome
Rozeznanie

W różnych laboratoriach są różne widełki do TSH, spotkałam się też z górną granicą 4,27 albo 4,4. Troszkę masz podwyższone - pewnie lekarz zaleci zbadanie fT3, fT4, jeśli jeszcze tego nie robiłaś.
Stary 2008-05-29, 18:27   #240
marta0055
Rozeznanie

Ja niestety z niedoczynnoscia walcze juz baaardzo dlugo. W sumie jest poprawa, ale to bardziej uregulowanie, niz spadek. chcialabym schudnac, ale wiadomo, ze przez chorobe jeszcze jest mi trudniej :/ Przez ostatni rok duzo przytylam, ale to tez przez moje zapomnienie. Zawsze mialam niedowage teraz niby jest w normnie, ale nie czuje sie z ta norma jakos najlepiej :/ ale co... trzeba walczyc!
marta0055 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości