|
|
#211 |
|
Przyczajenie
|
Cześć wszystkim.Znasz może jakieś suplementy wspomagające odchudzanie?Bo mam zamiar zpiłować pare kilo i przydało by się czym się wspomóc żeby to szybciej szło.Bo niestety te osoby które mają niedoczynność tarczycy muszą się pilnowac bo inaczej wróca do poprzedniej wagi bądź będą tyć
![]() Ja biore Letrox100 już pare lat.Mam 178 i ważę 78,5.Najgorsze jest to że dojde do pewnej wagi(i nie mogę dalej zejść jakby to była jakaś klątwa!) to dopada mnie dołek psychiczny i co ja mam zrobić zeby zejsc poniżej 70kilo?POMOCY! |
|
|
|
|
#212 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: odchudzanie a problemy z tarczyca:/
Widzę,że wątek coś przygasł ale co tam... napisze
Mam 24 lata i choruje na niedoczynność tarczycy(podejżewam że od 4-5 lat). Piszę podejżewam bo dopiero od niedawna mam zdiagnozowaną,wcześniej wszystkie objawy bagatelizowałam i teraz mam za swoje ![]() Jeszcze 5 lat temu ważyłam 65-70kg.(wzrost 177cm.) Teraz waże 102!!! Tak,tak dobrze widzicie,to nie błąd w druku. Podczas tego tycia próbowałam różnych przeróżnych diet,ćwiczeń... ale zero efektów,moja wskazówka wciąż pieła się w góre... Gdy poszłam do lekarza endo z tym wkońcu,on patrząc na mój wynik badań TSH złapał się za głowe... wynosił on 30,83. ![]() ![]() :eek :Przepisał mi EUTHYROX N150 i mam go brać przez 2,5 m-ca potem przyjść z wynikami by zobaczyć jak zareagowałam na tą dawke... póki co jestem po 1,5 miesięcznej kuracji i nic,zero efektów,wogóle nie czuje zadnych zmian,ani mi waga nie drgneła,samopoczucie takie jak dawniej... Tracę nadzieje ze kiedykolwiek będe jeszcze wyglądała jak kiedyś albo chociaż w ułamku tego...
|
|
|
|
|
#213 |
|
Raczkowanie
|
Faktycznie wątek przygasł.....
gosiaczek010 u mnie jest podobnie jak u ciebie z tym że ja mam zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy z hashimoto ,prawdopodobnie niedoczynność mam od ok 9 lat . EUTHYROX N w tej chwili biorę dawkę 112,5 biorę 6 miesięcy a kilogramy moje jakie były takie są( no może troszeczkę jednak teraz waga poszła w dół ) a mam trochę więcej kg jak Ty , moje samopoczucie poprawiło się po ok. 3 miesiącach a i teraz jeszcze jest różnie NIE TRAć NADZIEI UZBRóJ SIę W CIERPLIWOść I JESZCZE TROCHę POCZEKAJ NIC OD RAZU , BęDZIE LEPIEJ TRZYMAJ SIę |
|
|
|
|
#214 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam także stwierdzoną niedoczynność tarczycy od 16 lat ale staram się trzymać w ryzach moją wagę
|
|
|
#215 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
u mnie w dół ani grama... ![]() ![]() ![]() zadne ograniczenia w jedzeniu,baseny,rowerki wogóle nie przynoszą efektów,nie wiem co sie dzieje... ![]() co gorsza takie efekty wogóle nie motywuja mnie do działania,bo nie widze sensu sie katować jak to nic nie daje... a ile masz wzrostu Elka??? buziaki |
|
|
|
|
|
#216 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Trzymaj się
|
|
|
|
#217 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzięki za dobre słowo ale czuję że już jestem bezradna... |
|
|
|
|
|
#218 | |
|
SPAMER
Nieopłacona reklama Zarejestrowany: 2007-04
|
Cytat:
Ja jak zbadałam TSH za pierwszym razem miałam 34 alb 35 - więc bardzo podobnie. Ale dostałam dawkę o połowę mniejszą - 75. Brałam ją trzy miesiące i naprawdę poprawiło mi się samopoczucie - schudnąć nie schudłam nawet jednego kg - ale chociaż przestałam tyć. Kolejne badanie - i wynik - gorszy od poprzedniego - TSH równe 55 ...Czyli niestety stan mojej tarczycy jest coraz gorszy i dość szybko przestaje ona pracować. Ale nawet teraz dostałam dawkę mniejszą od Ciebie - 125. I szczerze mówiąc tą dawkę naprawdę odczuwam -pierwszy tydzień czułam się tak jak przy nadczynności - moja skóra była cały czas lekko spocona a ja cały czas głodna... Teraz - po drugim tygodniu - moje samopoczucie wraca do normy . Bądź co bądź - mimo, że waga mi się nie zmieniła - jestem gdzieś na granicy nadwagi - mam dużo więcej sił niż miałam - nie chodzę cały czas zmęczona i znów mam masę energii .
|
|
|
|
|
|
#219 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() nie jest to dziwne ze ja od razu tak z kopyta dostałam taką końską dawke??? dlaczego ja wogóle nie odczuwam ze biore te leki??? czuje sie tak samo jak wtedy gdy ich nie brałam... jakby wogóle nie działały...
|
|
|
|
|
|
#220 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mój wzrost to 1,70cm |
|
|
|
|
|
#221 |
|
Raczkowanie
|
hej!! teraz biorę dawkę 125 ( EUTHYROX N ) czuję się coraz lepiej waga wreszcie ruszyła powolutku w dół . Na następną wizytę do endo mam zrobic wyniki na ACTH i Kortyzol rano może któraś z was wie co określają te badania ? |
|
|
|
|
#222 |
|
Raczkowanie
|
Elka nie mam zielonego pojęcia.
:nonie wiem:Dobrze ze waga się ruszyła ![]() k laski:
|
|
|
|
|
#223 |
|
Zakorzenienie
|
gosiaczek010-a jakie objawy mialas np?
Ja, gdy jeszcze w szkole badano nam tarczyce(no, kilka lat temu to bylo...)to wychodzilo, ze jest ok Pamietam, ze 6 lat temu, pod koniec gim.naprawde sporo utylam, a nie odzywialam sie jakos inaczej, przynajmniej tak mi sie wydaje...Chyba ze to przez dojrzewanie? A ponad rok temu bardzo mi wlosy zaczely wypadac i lekarz pytal czy z tarczyca u mnie ok?Ja powiedzialam, ze zawsze tak bylo ok,ze nie mialam problemow... Teraz wypadanie troche sie uspokoilo, ale ide w tym tyg.na TSH... Prosze powiedz mi, czy leki trzeba brac juz do konca zycie?? Czy moga one powodowac tycie??
|
|
#224 |
|
Raczkowanie
|
Karolinka86 jak najbardziej...
Moim najwiekszym objawem było i nadal jest koszmarne tycie... Do lekarza nie poszłam bo myslałam wtedy że to tak ma być,dojrzewanie i te sprawy,myślałam że pewnego dnia zacznę chudnąć tak szybko jak przytyłam,ale nic z tego... waga rosła i rosła. ![]() ![]() Potem zauważyłam ![]() że włosy mi wypadają znacznie bardziej niż dotychczas,potem straszna suchość skóry,gdy nie posmarowałam sie conajmniej 2 razy dziennie balsamem to ocierając ręką o łydke sucha skóra sypała się jak łupież.Twarde pięty to też przez tarczyce tak dowiedziałam się od lekarza.![]() Dodatkowo potworne zmęczenie,kiedys roznosiłam ulotki po blokach i dziennie robiłam sporo kilometrów po schodach i było ok.a teraz wejscie na pierwsze piętro powoduje zadyszke...masakra. No i równie wazne było zniknięcie okresu.Miewałam okres 2 góra 3 razy w roku ![]() ,myślałam że to z jakiś przyczyn ginekologicznych i chodziłam z tym do lekarza bardzo często, ale moja "mądra" pani doktor nawet nie wspomniała ze to moze być przez tarczyce i przepisywała mi wciąz luteine na wywołanie miesiączki,a ja skąd miałam wiedzieć ze to w tarczycy tkwił problem? ![]() więc brałam i brałam tą luteine...Takze dobrze ci radzę ![]() ![]() Moge zapytać z jakiego miasta jesteś??? pozdrawiam cieplutko |
|
|
|
|
#225 |
|
Zakorzenienie
|
Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz
Tzn.jesli chodzi o tycie, to przybylo mi sporo kg.pod koniec gimnazjum, czyli 6 lat temu...Wlosy mialam grube i mocne i dopiero ok.1,5 roku temu zaczely mi wypadac-trwalo to ok.roku, troche leczylam sie u dermatologa i moze to pomoglo? I to wlasnie dermatologo zalecil mi badanie TSH-w poniedzialek pojde chyba zrobic..Chyba to wystarczy?Mysle ze jak bedzie cos nie tak, to mnie lekarz rodzinny skieruje do endokrynologa? Mam nadzieje, ze bedzie ok, bo nie chce byc na hormonach Acha, jestem z Piotrkowa...
|
|
#226 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
TSH jest to podstawowe badanie i myśle że narazie wystarczy.Jesli wynik będzie odbiegał od normy to skierują cie na bardziej szczegółowe badania tj.t4,t3 i takie tam... Idz jak najszybciej,ja za wynikami robionymi państwowo czekałam 9 dni,jak robiłam prywatnie 1 dzień... a okres masz w pożądku??? |
|
|
|
|
|
#227 | ||
|
SPAMER
Nieopłacona reklama Zarejestrowany: 2007-04
|
Cytat:
A skoro czujesz się tak, jakby to nic nie dawało i minął już jakiś czas (> miesiąca) to może masz za małą dawkę i na następnej wizycie - zostanie ona podniesiona. Cytat:
Edytowane przez Ather Czas edycji: 2008-04-27 o 09:02 Powód: - Proszę o używanie opcji multicytowania oraz edycji postów. |
||
|
|
|
|
#228 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#229 |
|
Zakorzenienie
|
Ostatnio znów robiłam badania, m.in. tarczycy i w ciągu 7 - 8 miesięcy współczynnik się obniżył...
Nigdy nie miałam zbyt wysokiego, a teraz mam 1,31. I zastanawiam się, czym ta zmiana (choć niewielka), może być spowodowana. Z lekarzem skonsultuję się dopiero w przyszłym tygodniu, ogólnie w związku z badaniami hormonalnymi, teraz to ciekawość po prostu. |
|
|
|
|
#230 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co on ma do tarczycy??
|
|
|
#231 |
|
Rozeznanie
|
Przy niedoczynności zdarza się, że okres jest długi i bardzo obfity, natomiast nadczynność łączy się z miesiączkami skąpymi, a czasem wręcz zanikają. Ale nie zawsze wszystkie objawy występują.
|
|
#232 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No nie zgodzę się z tobą... Ja mam Niedoczynność tarczycy,lecze ją a okres mam 3 razy do roku... ![]() Lekarz powiedział,ze dopóki gospodarka hormonalna sie nie ustatkuje to tak będzie.. ![]() wcześniej gdy się nie leczyłam potrafiłam mieć przerwe 9-10 mcy między okresami... ![]() lekarz powiedział ze narazie nie mam szans na dziecko...
|
|
|
|
#233 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#234 |
|
Przyczajenie
|
Może brakuje ci magnezu??Zapytaj lekarza.Miałam tak samo po aspartanie lepiej
|
|
|
|
|
#235 |
|
Przyczajenie
|
Witam.Niedoczynność Hashimoto wykryto u mnie rok temu i od tamtej pory biorę eutyrox-aktualnie 75.Oczywiście jak u każdej z Was jednym z objawów była nadmierna waga i mimo że od roku Tsh mam w normie ,to waga ,,stoi"w miejscu.Pozdrawiam i trzymam kciuki ,mam nadzieję ,że Wam się uda.
|
|
|
|
|
#236 |
|
Zakorzenienie
|
Jednak TSH wyszlo mi ok, bo 1.55...Wiec nie wiem, skad moje dolegliwosci
|
|
#237 |
|
Raczkowanie
|
A co sądzicie o wyniku TSH 4,87?
Zaniedługo ide do lekarza. Czego moge sie u niego spodziewac? Jakie badania mi zrobi? Pojde pierwszy raz. |
|
|
|
|
#238 |
|
Zakorzenienie
|
Jesli sie nie myle, to wynik masz troche zawyzony...Norma jest bodajze 0,4-4
|
|
#239 |
|
Rozeznanie
|
W różnych laboratoriach są różne widełki do TSH, spotkałam się też z górną granicą 4,27 albo 4,4. Troszkę masz podwyższone - pewnie lekarz zaleci zbadanie fT3, fT4, jeśli jeszcze tego nie robiłaś.
|
|
#240 |
|
Rozeznanie
|
Ja niestety z niedoczynnoscia walcze juz baaardzo dlugo. W sumie jest poprawa, ale to bardziej uregulowanie, niz spadek. chcialabym schudnac, ale wiadomo, ze przez chorobe jeszcze jest mi trudniej :/ Przez ostatni rok duzo przytylam, ale to tez przez moje zapomnienie. Zawsze mialam niedowage teraz niby jest w normnie, ale nie czuje sie z ta norma jakos najlepiej :/ ale co... trzeba walczyc!
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:23.

Ja biore Letrox100 już pare lat.Mam 178 i ważę 78,5.Najgorsze jest to że dojde do pewnej wagi(i nie mogę dalej zejść jakby to była jakaś klątwa!) to dopada mnie dołek psychiczny i co ja mam zrobić zeby zejsc poniżej 70kilo?POMOCY!

k laski: