![]() |
#211 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zioła, kadzidła, czary...
Red, a Twoje poszukiwania etro Patchouly aktualne? mogę podesłać, tylko obawiam się, że Ci może nie podejść, zbyt ładna - w dosłownym tego słowa znaczeniu
![]() Dziś przyleciała do mnie jeszcze jedna paczula, też służe próbencją ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 | |
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() A w ogóle miałam kiedyś flakon Patchouly i posłałam w świat bo były właśnie zbyt ładne ![]() Żeby się nikt nie zasugerował - nie uważam Patchuly za kadzidlano-ziołową, czary ewentualnie można do niej podpiąć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gorzki piołun i nic więcej ![]() Ja aktualnie nie mam nic ziołowego. Ulubionego do tej pory Jade się pozbyłam, bo zaczął mi zalatywać przyprawą w stylu maggi ![]()
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2015-01-13 o 08:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 | |
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Vetiver Etro jest super (dla mnie) bardzo mi przypomina ...Fumidusa - tylko wersja zdecydowanie 1000 x lżejsza, ale pięknie dymna...nie wysładza się, nie jest słodki ---> tylko jeden ból straszliwy... znika błyskawicznie... ![]() Co do paczuli Etro - dla mnie też za grzeczna była ![]() Ja myślę, że spokojnie możesz sobie tego vetivera spróbować... ![]()
Kadzidła... Paczule... Dymy... ![]() ![]() ![]() przygarnę, adoptuję, kupię WSZYSTKIE DZIWOLĄGI PRZYGARNĘ ![]() ![]() Edytowane przez MeryJane Czas edycji: 2015-01-19 o 08:02 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 | |
Nindżopesz
|
Cytat:
Vetiver też dorwałam próbkowo aleee na mnie to orzechowa wódka i taśma klejąca a nie dym :/ Za to właśnie spodobał mi się Duel Goutal, zobaczymy czy się wysłodzi albo coś. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 |
Nindżopesz
|
Jak przez długi czas nic mnie nie ruszało, tak teraz zachciało mi się dwóch nowych flaszek: Messe, które już kiedyś miałam (już ponownie kliknięte) i Carbone
![]() Chyba pasują do tytułu wątku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 |
Wtajemniczenie
|
Raz testowałam bloterowo Carbone i mnie lekko odrzuciło. Piżmowo-owocowy, rozwodniony kompocik z dodatkiem pieprzu
![]()
![]() |
#219 | |
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 |
Raczkowanie
|
A możecie doradzić zapach w tym stylu ale z niższej półki cenowej? Tak do 100-120zl? Bo wszelkie "perfumy gwiazd" i inne pumy to w większości słodko cytrusowe kwiatuszki, nigdy nie spotkałam nic tańszego w typie Avignonu na przykład :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 | |
Nindżopesz
|
Cytat:
Image Cerruti Sarah Jessica Parker Covet Mirage Oriflame męskie: Loewe 7 Zirh Ikon |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez marz54 Czas edycji: 2015-01-23 o 21:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 | |
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No na mnie Carbone - mimo pierwszego głębokiego zachwytu- sztuczne na maxa ![]() A vetiver etro na mnie - naprawdę dymny - słabiutko bo słabiutko, ale dymny
![]() |
![]() |
#226 |
Nindżopesz
|
Co do Carbone to zmieniłam zdanie - za mdłe i wilgotne więc już nie chcę.
Wrzucę garść swoich testów ku własnej pamięci. Nu EDP - zioła, sandałowiec i orchidea, zbyt damskie i orientalne Smok - zioła, amaretto, kwiaty - za dużo tych ostatnich Poison - zbyt seksowny Palais Jamais - bardzo ciekawe dymno-szałwiowe, niestety baza jaśminowa i mdła Eau des Merveilles - pieprzne, słone cytrusy, na mnie niestety mydlane/szamponowe Herba Fresca - słodka cytrynowa herbata ze świeżą świdrującą nutą Jeke - tytoniowo-leśne, kwaśne i słodkie jednocześnie, trochę jak ogórki kwaszone z karmelem Kyphi - dziwne, woskowe, biblioteczne, ziołowe, zatęchłe Ogródek Nilowy - wodny-kwiatowy też ze świdrującą nutą Ogródek Monsunowy - duszny melon Ogródek Śródziemnomorski - słodka figa i pistacje Yerbamate - zabójcze ylang-ylang Jade - jeżynowe czarne żelki Eau d'Orange Verte - przez chwilę cytrusy a potem już nic nie czułam Essence Aromatique - świeże pranie French Lover - zupa z listkiem laurowym CdG Black Play - herbatka bez charakteru Duel - czarna herbata ale w bazie coś mi "tanio" pachnie Etro Vetiver - nie wiem, dziwny ale nie ziołowy, jakby alkoholowy Cowboy Grass - ot, mocny wetiwer Thundra - paczula i mięta, grzybnię gdzieś wywiało Timbuktu - słodkie duszne niekościelne kadzidło bez ziół Shaal Nur - drzewo różane, zioła tylko w otwarciu Truth CK - słodka mdła koniczyna i bambus L'Eau des Hesperides - gorzkie cytrusy, maść rozgrzewająca Thunderstorm - ziemia, ziemniaki, ozon Mandragore - cytruski Ninfeo Mio - słodka figa, nie czuję zieleniny ani świeżości CdG Laurel - ostry, zielony pieprz i liść laurowy, niestety baza "kolońska" Gentiane Blanche - gorzkie zielsko, w sumie nudne i mydełkowe Cerruti Image - mokre jesienne liście klonu i tania nuta Esprit du Tugre - mięta, goździki, kamfora, bardzo ulotny Magie Noire po reformie - tragedia, miód z mydlaną tuberozą Eloge du Traitre - sosna, piołun i laur, kolońska baza Aromatics Elixir stara wersja - nalewka pigwowa, rumianki, róża i mech, wg rodziny kupa Fou d'Absinthe - piołunowy acz ugładzony początek i kolońsko-mdłe rozwinięcie AA Gentiana - wielkie rozczarowanie, jak rzekł kolega "wypachniona babcia w tramwaju". Dla mnie szuflada z zatęchłym woreczkiem z miętą Perły - kamfora, róża i drogeria Messe - cytrynowe ciasteczka, mirra, ambra, stary kurz Dzongkha - warsztat szewca, korzeń irysa, kadzidło i zielsko typu pokrzywy, fajny Rock Crystal - sosny, kocanka, wytrawne przyprawy i niestety także rosół Fougere Bengale - bardzo słodkie sianko z lawendą nowe Nu - kardamon, zieloność, puder i słabiutka moc Sienne L'Hiver - coś ziemisto-mineralno-zielonego jak kiełkujące pędy. Kwaśne OO Rainforest - bardzo, bardzo wilgotny las, w sumie dość płaski, rześki zapach Yuba River - fajne, wodno-leśne, ale bardzo ulotne Caligna - wytrawna figa, zwiewna i urocza, typ Ogródków Hermesa Vikt - oudowa grzybnia, blah Tokyo Bloom - takie tam... zielone... Calamus - tatarak i rabarbar z cukrem i wodą kolońską Dune - morze, zioła, wrzosowiska, no czasem lilie albo szampon Familijny Magie Noire sprzed reformy - miód, zioła, nuty zwierzęce, gorzko-słodkie cudo Black Cashmere - Becherovka! Coven - słodkie pokrzywy Inyo - trzydniowe zielsko w skórzanym bucie Bohea Boheme - dymna rumiankowa herbatka Kupiłam: Norne - ognisko w lesie, chata zielarki i Noc Kupały Afternoon of a Faun - słowiańska łąka latem, sporo kocanki i suchych ziół Chaman's Party - bazylia, wetiwer, korzenie dymiące w ognisku Jaisalmer - jałowcowy dym, leśna aromatoterapia Dali PH - anyż, lawenda, dziwnozioła, smołowato-spalona nuta, trochę mydła i moczu wampira. Kupiłam TŻtowi. Edytowane przez Redhaired Witch Czas edycji: 2016-07-10 o 18:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
Przyczajenie
|
Przeszukałam forum na wszelkie sposoby i nie znalazłam lepszego odpowiednika niż ten wątek. Sądzę, że dobrze trafiłam, ponieważ pytanie chcę skierować do tych, co podobnie jak ja uwielbiają jak im się dymi zza uszu
![]() Jako wierna nosicielka ostatnich psików wycofanej już Sahary, poluję na nową butelkę dymu, paczuli, czegoś innego niż pachnie większość ulicy, dlatego chętnie poznam Wasze typy. Szukam zapachu charakternego i nieoczywistego. Zapachu ciemnego, jednak nie wymagającego wieczorowego anturażu i wyjątkowych okazji. Który mogę nosić do pracy, na co dzień. Może być piwnicznie, mszyście i wilgotno. Może być sucho, dymnie i gorąco. Na pewno nie wchodzą w grę żadne kwiatki bratki i stokrotki. Jedyne kwiatki jakie toleruję dla odmiany klimatu to Ricci Ricci i stanowczo mi wystarczają. Podzielcie się swoimi odkryciami kadzideł i dymów w perfumach - nie tylko tymi burżujskimi, snobistycznymi, niszowymi, ale też tymi relatywnie tańszymi odkryciami (może takie też istnieją ![]() WAŻNE: proszę o opiniowanie TYLKO i WYŁĄCZNIE poznanych i sprawdzonych na własnej skórze zapachów, natomiast powstrzymanie się od dodawania typów wygooglanych na podstawie nut bazowych lub nazwy - co niczego konkretnego nie wniesie. Z góry dziękuję. Edytowane przez Echium Czas edycji: 2017-01-14 o 23:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Z niszy dymne: Durbano Black Tourmaline (popiół i sadza), Comme des Garcons Black i seria 5 kadzideł Incense, Pro Fumum Fumidus Z bardziej dostępnych: Męskie Loewe 7 (dym i drewno), męskie Lalique Encre Noire (drewno i ziemisty wetiwer)
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2017-01-15 o 07:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 |
Zadomowienie
|
Zgadzam się z propozycjami Maja102. Z kadzideł jeszcze jest interesujący Rouge Bunny Rouge Embers. Lubiane jest Full Incense Montale, choć dla mnie zbyt chemiczne. Wazamba - moim zdaniem bardziej leśna, niż kadzidlana. Moje ulubione kadzidło jest w Akkad Lubin oraz Upper Ten for Her Lubin.
Paczula: moje ukochane Reminiscence Inoubliable Elixir oraz wzmiankowane Etro Patchouly.
![]() |
#231 |
Przyczajenie
|
hatko, Dzięki i Tobie za podpowiedzi - dopisuję do listy próbek do zdobycia, bo pozycje niszowe zbyt kosztowne by kupować w ciemno.
P.S. Powiedzcie mi dziewczyny, czy to z moim nosem jest coś nie tak, czy intensywność i trwałość perfum jest słabsza zimą? Wprawdzie jestem lekko przeziębiona, ale żeby nawet typowego killera ledwie wyczuwać??? pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 |
Zadomowienie
|
Ah, jeszcze z tych bardziej "lajtowych" kadzideł Penhaligon's Elixir
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#233 |
Raczkowanie
|
Podpisuję się obiema rękami pod Black Tourmalin.
![]() Natomiast moim ukochanym kadzidłem jest Phaedon Oliban. Chłodny i melancholijny. Piękny w swej prostocie i pobudzający wyobraźnię. To staroświeckie, eleganckie wnętrze. Ciemne, masywne, drewniane meble. Kunsztowne utensylia, na ścianach obrazy. Wysokie okna, za którymi rysują się porośnięte lasem wzgórza i gęste, niskie chmury. Ciemna szarość. W jednym z okien stoi spowita w powłóczystą czerń, zamyślona, chmurna kobieca postać. Suchy i gorący jest Timbuktu, jeden z moich ulubionych zapachów na lato. Jeśli lubisz Saharę są szanse, że Ci się spodoba. Mogę się podzielić jakąś próbką. Z wilgotnych paczuli LM Parfums Patchouli Boheme i M. Micallef Patchouli. Charakterny i nieoczywisty jest też na pewno Pierre Guillaume Metal Hurlant. ![]() ![]() Ja w Elixir czuję dosłowne wino. ![]() Edytowane przez Drakonida Czas edycji: 2017-01-21 o 22:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 |
Nindżopesz
|
Echium, ja popieram kandydaturę Embers Rouge Bunny Rouge (podobne do Sahary), Black Tourmaline Durbano, Encre Noire, ponadto może Rock Crystal Durbano, Goutal Encens Flamboyant, Slumberhouse Norne, Honore des Pres Chamans Party, Montale Greyland, Villoresi Patchouli, L'Artisan Patchouli Patch, Perris Monte Carlo Oud Imperial.
Chyba poleciałam samą drożyzną :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Ex Mod Zbawca Wizażowy
|
Dziewczyny, macie dobre wrażenia z Incense Avignona Series 3? Z tańszych czaję się również na Demeterowskie Holy Smoke.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
Zakorzenienie
|
Echium, z tanszych rzeczy - dostepny w Hebe 'Nou - Oliban' zamowilam w ciemno i pokochalam od pierwszego psika. Dla mnie to pomieszanie Cardinal'a Heeley z Jaisalmerem CdG.
Ktore to oba rowniez polecam. Black od Cdg i A City On Fire - Imaginary Authors - koniecznie. Spalone miasto jak zywe. Z malo znanych - Wild Elves on Fire - Arts&Scents cudownie jesienny, lisciasty, ziemisty ![]() Ziolowo-lesny Black Juniper od L'Erbolario i This is Him! - Zadig&Voltaire w klimatach Gucci PH pieprzowo-kadzidlane, ale takie syntetyczno-wspolczesne. Laboratoryjne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
BAN stały
|
Uwielbiam ten wątek, przyczytałam go od deski do deski chyba ze trzy razy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 |
Zakorzenienie
|
Kobitki, a coś w typie świętej pamięci Tumulte (męskiego) lub starego dobrego Gucci PH?
Szukam zastępstwa i nic. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.fragrantica.pl/perfumy/Be...ute-25694.html
![]() |
![]() |
#240 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:52.