MAJORKA - miejsc gdzie spełniają się marzenia - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-06-03, 15:57   #211
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn
Dot.: MAJORKA - miejsc gdzie spełniają się marzenia

Wrzuciłam zdjęcia z Majorki , tzn część, widać plażę, piasek: http://picasaweb.google.pl/113304070...6LiKKPjcDV_AE#
Jak w pubach z paleniem było nie pamiętam, sama nie palę

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-12, 05:37   #212
lauracrow1
Przyczajenie

rosiek ja tez wybieram sie na majorke i tez chyba wylot mam 26 czerwca, wczoraj bylam w biurze podrozy ale nie pamietam dokladnie cos kolo 1300zl ta wycieczka na tydzien czasu ale nie pamietam jaka miejscowosc, a ty ile placilas za bilet? Bo moze to ta sama wycieczka?
lauracrow1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-13, 18:28   #213
rosiek
Zakorzenienie

GG do rosiek

Cytat:
Napisane przez lauracrow1 Pokaż wiadomość
rosiek ja tez wybieram sie na majorke i tez chyba wylot mam 26 czerwca, wczoraj bylam w biurze podrozy ale nie pamietam dokladnie cos kolo 1300zl ta wycieczka na tydzien czasu ale nie pamietam jaka miejscowosc, a ty ile placilas za bilet? Bo moze to ta sama wycieczka?
ja jade z Triady, na 14 dni, wylot 26.06 o 3.55 z Katowic;
mnie to kosztowało ok. 3 000 za osobę.
rosiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-14, 22:26   #214
phelania
Raczkowanie

Kochane dziewczynki , tez sie wybieram wraz z mezem na majorke w połowie lipcajuz odliczam dni czy miałyście ze soba jakis kieszonkowy słownik Hiszpanskiego bo słyszałam ze Hiszpanie sa społeczeństwem dość leniwym i angieslki nie wchodzi w rachube:

85-84-83-82-81-80-79-78-77-76-75-74-73-72-71-70-69-68-67-66-65-64-63-62-61-60-59-58-57-56-55

DUŻO RUCHU I MŻ!!!

phelania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-15, 05:42   #215
layla_lbn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phelania Pokaż wiadomość
Kochane dziewczynki , tez sie wybieram wraz z mezem na majorke w połowie lipcajuz odliczam dni czy miałyście ze soba jakis kieszonkowy słownik Hiszpanskiego bo słyszałam ze Hiszpanie sa społeczeństwem dość leniwym i angieslki nie wchodzi w rachube:
Na Majorce bez problemu pogadasz się po ang.

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

Stary 2010-06-15, 15:32   #216
aniyam
Szanelowa Madżesti

GG do aniyam

Cytat:
wystarczy, że znasz angielski, a jak znasz niemiecki to poczujesz się prawie jak w domu )

"Cały cud życia polega na tym, że wszystko, co ważne, zdarza się w najmniej oczekiwanym momencie.Wszystko ma swoją przyczynę i skutek. I jest po coś."

aniyam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-16, 07:25   #217
phelania
Raczkowanie

Dzieki za odpowiedz bym zrobila z siebie ciemna mase chodzaca ze słownikiemznalazł am w Traveligo last minute ale na czerwiec all inclusive na 7 dni za 1249 mam nadzieje ze cos wynajde w lipcu tez w takiej cenie choc wiem ze ciezko bedziePowiedzcie mi ile wydalyscie na majorce nie mowie tu o duzmym imprezowaniu jedna dyskoteka,góra dwie,pamiatki ,zwiedzanie ....

85-84-83-82-81-80-79-78-77-76-75-74-73-72-71-70-69-68-67-66-65-64-63-62-61-60-59-58-57-56-55

DUŻO RUCHU I MŻ!!!

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-07-05, 19:46   #218
biia
Wtajemniczenie

jadę do El Arenal 14.08-28.08

biia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-06, 22:28   #219
pannagenialna
Raczkowanie

El Arenal to jedno z tych miejsc na świecie, które mnie rozczarowały. Byłam tam kilka lat temu i wspominam to miejsce raczej nie najlepiej. Pełno hałaśliwych Niemców- jasne, to imprezowa wyspa okej, ale jak w środku nocy leżysz w hotelu i nie możesz przez bite 14 dni zasnąć przez ten huk to jest to męczące, być może miałam pecha co do hotelu. Poza tym główna ulica- super, kluby, kasyna, nocne życie, pójdziesz w boczne uliczki- slumsy,syf, zero malowniczych widoczków (a takie sobie wyobrażałam) Jedyne co pozytywnie zapamiętałam to klub w którym skąpo ubrane panie tańczyły na stołach a 'widownia' piła sangrię z wieelkich kufli.
Być może od tego czasu wiele rzeczy się zmieniło. Generalnie jeśli ktoś jedzie na Majorkę po to, żeby zaszaleć, imprezować- nie rozczaruje się.
Ja się rozczarowałam.
pannagenialna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-07, 08:06   #220
layla_lbn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pannagenialna Pokaż wiadomość
El Arenal to jedno z tych miejsc na świecie, które mnie rozczarowały. Byłam tam kilka lat temu i wspominam to miejsce raczej nie najlepiej. Pełno hałaśliwych Niemców- jasne, to imprezowa wyspa okej, ale jak w środku nocy leżysz w hotelu i nie możesz przez bite 14 dni zasnąć przez ten huk to jest to męczące, być może miałam pecha co do hotelu. Poza tym główna ulica- super, kluby, kasyna, nocne życie, pójdziesz w boczne uliczki- slumsy,syf, zero malowniczych widoczków (a takie sobie wyobrażałam) Jedyne co pozytywnie zapamiętałam to klub w którym skąpo ubrane panie tańczyły na stołach a 'widownia' piła sangrię z wieelkich kufli.
Być może od tego czasu wiele rzeczy się zmieniło. Generalnie jeśli ktoś jedzie na Majorkę po to, żeby zaszaleć, imprezować- nie rozczaruje się.
Ja się rozczarowałam.
Myślę, że niekoniecznie, fakt dużo tam miejscowości typowo imprezowych, ale np Palma stolica wyspy-fajne miejsce, super widoki, może pójść na imprezę, pozwiedzać. Turystyczne miejscowości moim zdaniem nie różnią się od turystycznych miejscowości w innych państwach.

---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:01 ----------

Cytat:
Dzieki za odpowiedz bym zrobila z siebie ciemna mase chodzaca ze słownikiemznalazł am w Traveligo last minute ale na czerwiec all inclusive na 7 dni za 1249 mam nadzieje ze cos wynajde w lipcu tez w takiej cenie choc wiem ze ciezko bedziePowiedzcie mi ile wydalyscie na majorce nie mowie tu o duzmym imprezowaniu jedna dyskoteka,góra dwie,pamiatki ,zwiedzanie ....
Ja wydałam ok 1,5tyś zł +300zł lot, ale na wszystko -jedzenie, noclegi. Tylko ja byłam w zimie, bez BP. Ok. 600zł wydałam na kosmetyki i pefrumy- były dużo tańsze niż w Pl
Na imprezach nie bywałam, bo w zasadzie dyskoteki był pozamykane.
Z pamiątek-sombrero- kupiłam takie wielkie kosztowało 6E , jak wróciłam z nim do PL, tu brudno szaro, zimno, śnieg z deszczem wszyscy się patrzyli i niektórzy pytali, czy z Meksyku wróciłam [miałam je przypięte do walizki]. Innych pamiątek nie przywiozłam, bo nie było co-kumpeli kupiłam breloczek, bo chciała za 1E i album na zdjęcia za 7E.

Stary 2010-07-09, 22:29   #221
Ieka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez layla_lbn Pokaż wiadomość
Na Majorce bez problemu pogadasz się po ang.
i po niemiecku bo chyba wiecej tam Niemcow jak Hiszpanow
Ieka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-09, 23:17   #222
biia
Wtajemniczenie

ja tam nie jadę poznawać obcokrajowców i wzbogacać ilość znajomych na facebooku, wiec w sumie jezyk w którym sie tam mowi jest mi obojetny. w knajpach mozna pokazac w menu, rozkład jazdy autobusu chyba jest uniwersalny, do klubu jezyk niepotrzebny bo i tak nie pogadasz. gorzej jak sie zgubisz, ale mam nadzieje, ze nie :P
mam nadzieje, ze mnie majorka nie rozczaruje. to moje wieloletnie marzenie i głupio byłoby się zawieźć.

Stary 2010-07-10, 07:35   #223
layla_lbn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez biia Pokaż wiadomość
ja tam nie jadę poznawać obcokrajowców i wzbogacać ilość znajomych na facebooku, wiec w sumie jezyk w którym sie tam mowi jest mi obojetny. w knajpach mozna pokazac w menu, rozkład jazdy autobusu chyba jest uniwersalny, do klubu jezyk niepotrzebny bo i tak nie pogadasz. gorzej jak sie zgubisz, ale mam nadzieje, ze nie :P
mam nadzieje, ze mnie majorka nie rozczaruje. to moje wieloletnie marzenie i głupio byłoby się zawieźć.
Ja tez nie jechałam poznawać nowych ludzi, a baaaaaaaaaaardzo często musiałam pytać o drogę, o autobus o wiele innych rzeczy-no, ale ja nie siedziałam w hotelu.
Tyle, że ja nie byłam z BP, więc zdana na samą siebie, nawet z dojazdem do hotelu z lotniska.

Edytowane przez layla_lbn
Czas edycji: 2010-07-10 o 07:37
Stary 2010-07-11, 00:21   #224
rosiek
Zakorzenienie

GG do rosiek

No i wróciłam
Nie było aż tak źle jak się spodziewałam - w sumie zjeździłam całą wyspę poza jaskiniami, bo niestety moja mama ma klaustrofobię, a sama jechać nie chciałam [kto by mi robił lansiarskie fotki na n-k? ].
Palmę zwiedzałam kilka razy, byłam na dwóch wystawach, w muzeum lalek, niestety nie dało się wejść do katedry - ale za to obeszłam prześliczną starówkę. Wybrałam się na wycieczkę w góry, przejechałam Drogę Węża, zwiedziłam klasztor Lluc i fabrykę wyrobów skórzanych, byłam na dwóch rejsach statkiem, jechałam zabytkowym drewnianym tramwajem i pociągiem. Obeszłam wszystkie zabytkowe kościółki w okolicy, ruinki, niestety zamki były własnością prywatną i nie dało się ich zobaczyć od środka. Atrakcje takie jak Marineland czy Western Water Park sobie odpuściłam, bo za takowymi nie przepadam - ale też istniała taka opcja. Przy okazji nauczyłam się w końcu pływać (nie idzie mi jeszcze jakoś super, ale dla mnie to w ogóle osiągnięcie - do tej pory bałam się mórz i jezior).
Wniosek z tego taki, że jak się chce, to się znajdzie coś do zwiedzania ;p
Hiszpańskiego używałam głównie w sklepach, niestety, ale to i tak zawsze coś.
Zrobiłam ponad 1000 zdjęć, niestety taka ze mnie gapa, że zapomniałam czasem wyjąć akumulatorka z ładowarki i w kilku miejscach byłam bez aparatu no, ale może jeszcze kiedyś tam wrócę - nadrobię
Stary 2010-07-11, 08:14   #225
phelania
Raczkowanie

No to kochane wyjezdzam 21.07.2010 godz 21.55Majorka - Hotel Club Maria Eugenia juz nie moge sie doczekac to tylko 10 dnimiejscowosc jest malutka CALAS DE MALLORCA nie duzo zwiedzania ale istnieje wypozyczalnia samochodówinteresuje mnie park wodny najwiekszy w Europie Aqandio (coś takiego Może któraś z was była w tym parku ?

DUŻO RUCHU I MŻ!!!

Stary 2010-07-11, 08:50   #226
biia
Wtajemniczenie

rosiek a powiedz ile czasu zajęło ci zwiedzanie i jak kosztowo wejścia/wynajem samochodu/bilety na komunikację miejską oraz promy.

ja planuję oczywiście aqua park. 26 sierpień

nie mogę się doczekać tego wyjazdu

Stary 2010-07-11, 10:54   #227
rosiek
Zakorzenienie

GG do rosiek

Cytat:
rosiek a powiedz ile czasu zajęło ci zwiedzanie i jak kosztowo wejścia/wynajem samochodu/bilety na komunikację miejską oraz promy.

ja planuję oczywiście aqua park. 26 sierpień

nie mogę się doczekać tego wyjazdu
No to tak. Zaczynając od mojej miejscowości - Palmanova, tutaj byłam tylko w kościółku, jestem niewierząca ale weszłam na mszę po angielsku (za darmo). Dużo spacerowałam, bo z jednej strony widok na morze, obejrzysz się za siebie i góry Przejazd autobusem do stolicy Palma de Mallorca w jedną stronę od osoby to koszt 2.85 euro. Wystawy były za darmo, wstęp do muzeum lalek - teraz nie pamiętam, ale 3-4 euro dla dorosłych, dzieci taniej. do Katedry niestety nie mogłam wejść muzeum koło katedry - 4 euro.
Dwugodzinny rejs statkiem w okolicy mojej miejscowości (najpierw ok. 40 minut w 'lewą stronę', chwilka na wykąpanie się w morzu, potem mijamy plażę z której odpływaliśmy i prujemy w 'prawą stronę', w końcu powrót) 16 euro, ale warto, bo atmosfera na statku była świetna i podpływało się bardzo blisko miejsc wartych sfotografowania (skały, jaskinie, wysepka mew itp).
Wycieczka obejmująca zwiedzanie fabryki skór, klasztoru Lluc, przejazd Drogą Węża, wizyta w Sa Calobra, przepłynięcie do portu w Sóller, przejażdżka zabytkowym tramwajem i pociągiem (z drewna! *____* było świetnie!) 64 euro. Wydaje się dużo, ale jest w tym masa zwiedzania, no i sam przejazd przez góry, które na Majorce są cudowne. Polecam Gdzieś* mam ulotki, postaram się je dzisiaj wygrzebać i przepiszę ceny/ciekawostki albo zeskanuję

Ogólnie Majorka moim zdaniem nie należy do najtańszych miejsc wypadowych, ale chociaż raz można zaszaleć w życiu, no nie?

Jeśli macie jakieś pytania to postaram się odpowiedzieć
Stary 2010-07-11, 11:03   #228
biia
Wtajemniczenie

na pewno będę mieć jeszcze dużo pytań. też chciałam do palma nova, ale wyladujemy w el arenal, bo jest tańszy. więcej się wyda na wycieczki. 50€ to już jest sam park wodny i bcm. chcę do palmy, ale to we własnym zakresie. formentor - ale to rejs raczej, i valdemossę. i alcudie. na pewno coś przegapiłam, ale będę się keirować przewodnikiem pascala. a ceny wycieczek to z biura polskiego czy lokalnego?

Stary 2010-07-11, 11:29   #229
rosiek
Zakorzenienie

GG do rosiek

Cytat:
Napisane przez rosiek Pokaż wiadomość
No to tak. Zaczynając od mojej miejscowości - Palmanova, tutaj byłam tylko w kościółku, jestem niewierząca ale weszłam na mszę po angielsku (za darmo). Dużo spacerowałam, bo z jednej strony widok na morze, obejrzysz się za siebie i góry Przejazd autobusem do stolicy Palma de Mallorca w jedną stronę od osoby to koszt 2.85 euro. Wystawy były za darmo, wstęp do muzeum lalek - teraz nie pamiętam, ale 3-4 euro dla dorosłych, dzieci taniej. do Katedry niestety nie mogłam wejść muzeum koło katedry - 4 euro.
Dwugodzinny rejs statkiem w okolicy mojej miejscowości (najpierw ok. 40 minut w 'lewą stronę', chwilka na wykąpanie się w morzu, potem mijamy plażę z której odpływaliśmy i prujemy w 'prawą stronę', w końcu powrót) 16 euro, ale warto, bo atmosfera na statku była świetna i podpływało się bardzo blisko miejsc wartych sfotografowania (skały, jaskinie, wysepka mew itp).
Wycieczka obejmująca zwiedzanie fabryki skór, klasztoru Lluc, przejazd Drogą Węża, wizyta w Sa Calobra, przepłynięcie do portu w Sóller, przejażdżka zabytkowym tramwajem i pociągiem (z drewna! *____* było świetnie!) 64 euro. Wydaje się dużo, ale jest w tym masa zwiedzania, no i sam przejazd przez góry, które na Majorce są cudowne. Polecam Gdzieś* mam ulotki, postaram się je dzisiaj wygrzebać i przepiszę ceny/ciekawostki albo zeskanuję

Ogólnie Majorka moim zdaniem nie należy do najtańszych miejsc wypadowych, ale chociaż raz można zaszaleć w życiu, no nie?

Jeśli macie jakieś pytania to postaram się odpowiedzieć
wycieczka zaznaczona na czerwono była organizowana przez Triadę, ale jest bardzo popularna tam, więc chyba nie będzie problemu, rejs zaznaczony na niebiesko - lokalne biuro, polecili nam państwo z poprzedniego turnusu i warto było. a reszta na zielono zwiedzania samodzielnie, autobusami i bilety na wstępy kupowane w kasach przy obiektach

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-11, 20:26   #230
biia
Wtajemniczenie

dzięki wielkie. tak myślałam, że ten rejs to lokalny. "wesoły katamaran" z ecco ok. 50 €
na Majorce jest teraz chłodniej niż u nas.

Stary 2010-07-11, 20:57   #231
rosiek
Zakorzenienie

GG do rosiek

noo, wczoraj było 40 stopni a w necie przeczytałam, że ok. 30, więc raczej nie ufam prognozom.
Stary 2010-07-14, 20:02   #232
rosiek
Zakorzenienie

GG do rosiek

jeśli ktoś by chciał, to mogę przeskanować kilka ulotek dotyczących atrakcji
Stary 2010-07-14, 21:27   #233
biia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rosiek Pokaż wiadomość
jeśli ktoś by chciał, to mogę przeskanować kilka ulotek dotyczących atrakcji
chciałby chciałby

Stary 2010-07-23, 00:09   #234
tenebrosa
Wtajemniczenie

Fajny wątek Majorka - niby mała wysepka, a oczarowała mnie nie do opisania

Cytat:
na pewno będę mieć jeszcze dużo pytań. też chciałam do palma nova, ale wyladujemy w el arenal, bo jest tańszy. więcej się wyda na wycieczki. 50€ to już jest sam park wodny i bcm. chcę do palmy, ale to we własnym zakresie. formentor - ale to rejs raczej, i valdemossę. i alcudie. na pewno coś przegapiłam, ale będę się keirować przewodnikiem pascala. a ceny wycieczek to z biura polskiego czy lokalnego?
Ja byłam na Majorce w maju, też sami organizowaliśmy sobie pobyt, na tydzień wyszło nam niecałe 900zł z wyżywieniem HB. Z Norwegiana były tanie loty do Palmy, a za noclegi nie płaciliśmy w hotelu, bo mieliśmy czek Eurorest i tylko za samo jedzonko. I też naszym destination był El Arenal.

Co do zwiedzania wyspy:

Z Arenalu za 1,25 euro kursuje autobus do Palmy, a z Palmy autobusem dojedziesz w każdy zakątek wyspy za kilka-kilkanaście euro, więc polecam organizację tripów samodzielnie, bez wykupowania wycieczek w biurze, nawet lokalnym. Albo ewentualnie wynajęcie samochodu.

Formentor - koniecznie pojedźcie na to miejsce widokowe (autobus się tam zatrzymuje i można wysiąść, to jest tak pośród gór przystanek), bo potem autobus jedzie dalej aż do samej miejscowości Formentor, ale tam nic ciekawego nie ma, tylko mała plaża, jeden bar i sklepik z pamiątkami. Nawet samochodu nie ma gdzie wypożyczyć. Za to w tym punkcie widokowym atmosfera niesamowita. Magiczne miejsce, jest gdzie pochodzić. My tam spędziliśmy ponad 2 godziny.

Z atrakcji polecam jeszcze wybrać się rejsowo na plażę Sa Calobra - miejsce naszych zaręczyn Kanion jest super, można z bliska górskie kozice popodziwiać na przykład

I koniecznie jaskinie Cuevas del Drach zwiedźcie. Tam możecie pojechać autobusem bezpośrednio z Arenalu. To istny raj pod ziemią. Jak podziemny pałac! Tylko jak wybierzecie się autobusem to musicie uważać, bo kierowca da Wam razem z biletem kupon zniżkowy na zwiedzanie jaskiń Cuevas Hams, a to co innego. My przez pomyłkę tam wysiedliśmy i co się okazało: bilet do tych jaskiń jest dwa razy droższy niż do del Drach, same jaskinie są dużo mniejsze, a prezentacje itd. zrobione pod publiczkę. Byliśmy zdegustowani, a że do Porto Cristo (miasto, gdzie znajdują się te właściwe Cuevas del Drach) było na horyzoncie, to nie odpuściliśmy i zrobiliśmy sobie spacer ok. 20 min. do miasta, aby odnaleźć te jaskinie, które mieliśmy zamiar zwiedzić. Udało się i byliśmy zachwyceni. Tam naprawdę warto się wybrać!

biia, a w jakim hotelu w Arenalu będziecie, jeśli można zapytać?
Jakbyś jeszcze jakieś pytania co do samodzielnego zwiedzania wyspy czy samej okolicy Arenalu to pisz

Wklejam trochę fotek: pierwsze cztery z Formentoru, potem trzy z Cuevas del Drach i trzy ostatnie z Sa Calobra. Enjoy!
Stary 2010-07-23, 16:30   #235
tenebrosa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pannagenialna Pokaż wiadomość
Ja się rozczarowałam.
To zawsze trzeba sprawdzić do jakiej miejscowości się jedzie, żeby się nie rozczarować - czy jest to spokojna, położona na uboczu miejscowość czy pełne życia miasteczko. My świadomie wybraliśmy El Arenal - żeby nie było tam tylko hoteli, plaży i nic więcej, tylko chcieliśmy mieć sklepy, restauracje, bankomaty, ogólnie cywilizację pod ręką. I się nie zawiedliśmy, bo był to świadomy wybór, zgodny z naszymi oczekiwaniami.
Uważam, że samo wybrzeże w Arenalu i promenada pod palmami jest bardzo urocza. No a po malownicze widoczki to jak to zazwyczaj bywa - trzeba się ruszyć z hotelu na zwiedzanie. Wystarczy tylko trochę podjechać na północ Majorki.
Stary 2010-07-23, 18:00   #236
biia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tenebrosa Pokaż wiadomość
Fajny wątek Majorka - niby mała wysepka, a oczarowała mnie nie do opisania

Ja byłam na Majorce w maju, też sami organizowaliśmy sobie pobyt, na tydzień wyszło nam niecałe 900zł z wyżywieniem HB. Z Norwegiana były tanie loty do Palmy, a za noclegi nie płaciliśmy w hotelu, bo mieliśmy czek Eurorest i tylko za samo jedzonko. I też naszym destination był El Arenal.

Co do zwiedzania wyspy:

Z Arenalu za 1,25 euro kursuje autobus do Palmy, a z Palmy autobusem dojedziesz w każdy zakątek wyspy za kilka-kilkanaście euro, więc polecam organizację tripów samodzielnie, bez wykupowania wycieczek w biurze, nawet lokalnym. Albo ewentualnie wynajęcie samochodu.

Formentor - koniecznie pojedźcie na to miejsce widokowe (autobus się tam zatrzymuje i można wysiąść, to jest tak pośród gór przystanek), bo potem autobus jedzie dalej aż do samej miejscowości Formentor, ale tam nic ciekawego nie ma, tylko mała plaża, jeden bar i sklepik z pamiątkami. Nawet samochodu nie ma gdzie wypożyczyć. Za to w tym punkcie widokowym atmosfera niesamowita. Magiczne miejsce, jest gdzie pochodzić. My tam spędziliśmy ponad 2 godziny.

Z atrakcji polecam jeszcze wybrać się rejsowo na plażę Sa Calobra - miejsce naszych zaręczyn Kanion jest super, można z bliska górskie kozice popodziwiać na przykład

I koniecznie jaskinie Cuevas del Drach zwiedźcie. Tam możecie pojechać autobusem bezpośrednio z Arenalu. To istny raj pod ziemią. Jak podziemny pałac! Tylko jak wybierzecie się autobusem to musicie uważać, bo kierowca da Wam razem z biletem kupon zniżkowy na zwiedzanie jaskiń Cuevas Hams, a to co innego. My przez pomyłkę tam wysiedliśmy i co się okazało: bilet do tych jaskiń jest dwa razy droższy niż do del Drach, same jaskinie są dużo mniejsze, a prezentacje itd. zrobione pod publiczkę. Byliśmy zdegustowani, a że do Porto Cristo (miasto, gdzie znajdują się te właściwe Cuevas del Drach) było na horyzoncie, to nie odpuściliśmy i zrobiliśmy sobie spacer ok. 20 min. do miasta, aby odnaleźć te jaskinie, które mieliśmy zamiar zwiedzić. Udało się i byliśmy zachwyceni. Tam naprawdę warto się wybrać!

biia, a w jakim hotelu w Arenalu będziecie, jeśli można zapytać?
Jakbyś jeszcze jakieś pytania co do samodzielnego zwiedzania wyspy czy samej okolicy Arenalu to pisz

Wklejam trochę fotek: pierwsze cztery z Formentoru, potem trzy z Cuevas del Drach i trzy ostatnie z Sa Calobra. Enjoy!
będziemy w ipanema beach (ale może się mylę w pisowni)
tą jaskinie mieliśmy sobie właśnie odpuścić, bo doszliśmy do wniosku, że to taka jaskinia raj, ale skoro namawiasz... a pamiętasz ile płaciliście za wstęp?
zastanawiam się nad formentorem, czy lepiej z lądu czy z wody.
sa calobra super fajnie miałaś z tymi zaręczynami ciekawe, czy mój tż na to wpadnie :P

Stary 2010-07-23, 19:06   #237
tenebrosa
Wtajemniczenie

My byliśmy w hotelu Mediodia, taki 9-piętrowy kolos przy samej plaży. Jakoś nie kojarzę gdzie ta Ipanema. Ale z informacji praktycznych to jeszcze pamiętam, że z Arenalu do Palmy jeżdżą 2 autobusy - numer 21 i 15. Numer 21 jedzie prawie godzinę, bardzo dużo przystanków ma po drodze, ale fajne rzeczy można zobaczyć Za to 15 jedzie o wiele szybciej, bo nie po okolicznych miejscowościach, tylko mknie sobie przez większość drogi autostradką nad samym morzem. Oczywiście w każdym autobusie jest klima, nie to co w naszych pociągach i pksach

Myślę, że del Drach robią o wiele większe wrażenie niż jaskinia Raj, a też w niej byłam. W zasadzie to moim zdaniem nie ma porównania. Płaciliśmy 11,50 euro za wstęp. Tu masz oficjalną stronkę jakby co i godziny wejść: http://www.cuevasdeldrach.com/ My, mimo początkowych przygód, nie odpuściliśmy del Drach i naprawdę nie żałujemy. To jak taki podziemny pałac - przechodzisz z komnaty do komnaty, na końcu jest koncert na wodzie, potem na koniec możesz popłynąć trochę łódką po tym jeziorze podziemnym - jest to jedno z największych jezior podziemnych w Europie, o ile nie na świecie.

Nie wiem jak Formentor z rejsu się prezentuje, ale miejsce widokowe jest fenomenalne. Po prostu masz wrażenie, że jesteś na wyspie pośrodku niczego, morze zlewa się z horyzontem, widzisz jak ta wyspa wyrasta z morza, czysta potęga i piękno natury Coś niesamowitego, ja w każdym razie byłam zachwycona.

Za to rejs na Sa Calobra z czystym sercem polecam, jest przepięknie i długo się płynie z Porto de Soller, które samo jest zresztą uroczym miasteczkiem. Rejs trwa całą godzinę. Śliczne widoki po drodze. A i stateczek fajny bo taki dwukadłubowy - katamaran czy jak to się zwie. Ceny rejsu dokładnie nie pamiętam, ale chyba nie więcej jak 15 euro w obie strony. Tylko nie spóźnijcie się na ostatni powrotny statek

Na fotkach Porto de Soller i katamaran do Sa Calobra.

Edytowane przez tenebrosa
Czas edycji: 2010-07-23 o 19:08
tenebrosa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-07-25, 19:15   #238
moniuleczka
Zakorzenienie

Ja kilka dni temu wróciłam z Majorki!
Byłam tydzień w Puerto de Pollensa, Hotel Club Del Sol.
Leciałam z Wielkiej Brytanii przez biuro First Choise, bilety były rezerwowane przez internet (last minute).
Z hotelu do morza było dosłownie 3 minuty drogi tylko że plaża tam była kamienista, na piaszczystą plażę trzeba było iść około 15-20 minut lub podjechać autobusem. Podobnie było ze sklepami, również trzeba było podjechać autobusem lub iść 30minut do centrum portu.
W jeden dzień zwiedzaliśmy stolicę - Palmę, wąskie uliczki mają swój klimat. No i katedra była piękna. Do muzeów nie wchodziliśmy bo nas to nie interesowało.

Codziennie kąpiel w morzu i wieczorem w basenie przy hotelu, spacery...

Ogólnie bardzo mi się podobało, hotel i obsługa w porządku.

moniuleczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-28, 23:18   #239
Basjenia
Zadomowienie

oj dziewczyny jak czytam i oglądam te zdjęcia to już mam ochotę lecieć na skrzydłach tam a tymczasem muszę czekać do września.... czy ktoś się wybiera po 12.09?ja mam w planie tygodniowy pobyt z czekiem eurorest (wszelkie opinie na temat tego vouchera BARDZO mile widziane ) z pogodą we wrześniu podobno jest całkiem nieźle bo waha się w granicach do 30st. a może ktoś tam był we wrześniu i odczuł to na własnej skórze?
ehh cudowne miejsce.....
Basjenia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-29, 01:35   #240
tenebrosa
Wtajemniczenie

Ja byłam z eurorestem w hotelu Mediodia w El Arenal. Wszystko przebiegło bez zarzutu, płaciliśmy tylko ustaloną wcześniej stawkę żywieniową (u nas po negocjacjach zeszli na 16 euro za osobę za dzień - wyżywienie HB - śniadania i obiadokolacje), noclegi darmowe. Oczywiście rezerwacji noclegów w hotelu dokonaliśmy wcześniej mailowo i upewniliśmy się czy czek będzie honorowany.

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości