|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#211 |
Zakorzenienie
|
Dot.: MAJORKA - miejsc gdzie spełniają się marzenia
Wrzuciłam zdjęcia z Majorki
![]() Jak w pubach z paleniem było nie pamiętam, sama nie palę ![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 |
Przyczajenie
|
rosiek ja tez wybieram sie na majorke i tez chyba wylot mam 26 czerwca, wczoraj bylam w biurze podrozy ale nie pamietam dokladnie cos kolo 1300zl ta wycieczka na tydzien czasu ale nie pamietam jaka miejscowosc, a ty ile placilas za bilet? Bo moze to ta sama wycieczka?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mnie to kosztowało ok. 3 000 za osobę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Raczkowanie
|
Kochane dziewczynki , tez sie wybieram wraz z mezem na majorke w połowie lipca
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#215 |
Zakorzenienie
|
Na Majorce bez problemu pogadasz się po ang.
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 | |
Szanelowa Madżesti
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 |
Raczkowanie
|
Dzieki za odpowiedz bym zrobila z siebie ciemna mase chodzaca ze słownikiem
![]() ![]() ![]()
![]() |
#218 |
Wtajemniczenie
|
jadę do El Arenal 14.08-28.08
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Raczkowanie
|
El Arenal to jedno z tych miejsc na świecie, które mnie rozczarowały. Byłam tam kilka lat temu i wspominam to miejsce raczej nie najlepiej. Pełno hałaśliwych Niemców- jasne, to imprezowa wyspa okej, ale jak w środku nocy leżysz w hotelu i nie możesz przez bite 14 dni zasnąć przez ten huk to jest to męczące, być może miałam pecha co do hotelu. Poza tym główna ulica- super, kluby, kasyna, nocne życie, pójdziesz w boczne uliczki- slumsy,syf, zero malowniczych widoczków (a takie sobie wyobrażałam) Jedyne co pozytywnie zapamiętałam to klub w którym skąpo ubrane panie tańczyły na stołach a 'widownia' piła sangrię z wieelkich kufli.
Być może od tego czasu wiele rzeczy się zmieniło. Generalnie jeśli ktoś jedzie na Majorkę po to, żeby zaszaleć, imprezować- nie rozczaruje się. Ja się rozczarowałam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:01 ---------- Cytat:
![]() ![]() Na imprezach nie bywałam, bo w zasadzie dyskoteki był pozamykane. Z pamiątek-sombrero- kupiłam takie wielkie kosztowało 6E ![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 |
Wtajemniczenie
|
ja tam nie jadę poznawać obcokrajowców i wzbogacać ilość znajomych na facebooku, wiec w sumie jezyk w którym sie tam mowi jest mi obojetny. w knajpach mozna pokazac w menu, rozkład jazdy autobusu chyba jest uniwersalny, do klubu jezyk niepotrzebny bo i tak nie pogadasz. gorzej jak sie zgubisz, ale mam nadzieje, ze nie :P
mam nadzieje, ze mnie majorka nie rozczaruje. to moje wieloletnie marzenie i głupio byłoby się zawieźć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tyle, że ja nie byłam z BP, więc zdana na samą siebie, nawet z dojazdem do hotelu z lotniska.
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() Edytowane przez layla_lbn Czas edycji: 2010-07-10 o 07:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 |
Zakorzenienie
|
No i wróciłam
![]() Nie było aż tak źle jak się spodziewałam - w sumie zjeździłam całą wyspę poza jaskiniami, bo niestety moja mama ma klaustrofobię, a sama jechać nie chciałam [kto by mi robił lansiarskie fotki na n-k? ![]() Palmę zwiedzałam kilka razy, byłam na dwóch wystawach, w muzeum lalek, niestety nie dało się wejść do katedry - ale za to obeszłam prześliczną starówkę. Wybrałam się na wycieczkę w góry, przejechałam Drogę Węża, zwiedziłam klasztor Lluc i fabrykę wyrobów skórzanych, byłam na dwóch rejsach statkiem, jechałam zabytkowym drewnianym tramwajem i pociągiem. Obeszłam wszystkie zabytkowe kościółki w okolicy, ruinki, niestety zamki były własnością prywatną i nie dało się ich zobaczyć od środka. Atrakcje takie jak Marineland czy Western Water Park sobie odpuściłam, bo za takowymi nie przepadam - ale też istniała taka opcja. Przy okazji nauczyłam się w końcu pływać (nie idzie mi jeszcze jakoś super, ale dla mnie to w ogóle osiągnięcie - do tej pory bałam się mórz i jezior). Wniosek z tego taki, że jak się chce, to się znajdzie coś do zwiedzania ;p Hiszpańskiego używałam głównie w sklepach, niestety, ale to i tak zawsze coś. Zrobiłam ponad 1000 zdjęć, niestety taka ze mnie gapa, że zapomniałam czasem wyjąć akumulatorka z ładowarki i w kilku miejscach byłam bez aparatu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 |
Raczkowanie
|
No to kochane wyjezdzam 21.07.2010 godz 21.55
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#226 |
Wtajemniczenie
|
rosiek a powiedz ile czasu zajęło ci zwiedzanie i jak kosztowo wejścia/wynajem samochodu/bilety na komunikację miejską oraz promy.
ja planuję oczywiście aqua park. 26 sierpień ![]() nie mogę się doczekać tego wyjazdu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dwugodzinny rejs statkiem w okolicy mojej miejscowości (najpierw ok. 40 minut w 'lewą stronę', chwilka na wykąpanie się w morzu, potem mijamy plażę z której odpływaliśmy i prujemy w 'prawą stronę', w końcu powrót) 16 euro, ale warto, bo atmosfera na statku była świetna i podpływało się bardzo blisko miejsc wartych sfotografowania (skały, jaskinie, wysepka mew itp). Wycieczka obejmująca zwiedzanie fabryki skór, klasztoru Lluc, przejazd Drogą Węża, wizyta w Sa Calobra, przepłynięcie do portu w Sóller, przejażdżka zabytkowym tramwajem i pociągiem (z drewna! *____* było świetnie!) 64 euro. Wydaje się dużo, ale jest w tym masa zwiedzania, no i sam przejazd przez góry, które na Majorce są cudowne. Polecam ![]() ![]() Ogólnie Majorka moim zdaniem nie należy do najtańszych miejsc wypadowych, ale chociaż raz można zaszaleć w życiu, no nie? ![]() Jeśli macie jakieś pytania to postaram się odpowiedzieć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 |
Wtajemniczenie
|
na pewno będę mieć jeszcze dużo pytań. też chciałam do palma nova, ale wyladujemy w el arenal, bo jest tańszy. więcej się wyda na wycieczki. 50€ to już jest sam park wodny i bcm. chcę do palmy, ale to we własnym zakresie. formentor - ale to rejs raczej, i valdemossę. i alcudie. na pewno coś przegapiłam, ale będę się keirować przewodnikiem pascala. a ceny wycieczek to z biura polskiego czy lokalnego?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 |
Wtajemniczenie
|
dzięki wielkie. tak myślałam, że ten rejs to lokalny. "wesoły katamaran" z ecco ok. 50 €
na Majorce jest teraz chłodniej niż u nas. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Zakorzenienie
|
noo, wczoraj było 40 stopni
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 |
Zakorzenienie
|
jeśli ktoś by chciał, to mogę przeskanować kilka ulotek dotyczących atrakcji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 | |
Wtajemniczenie
|
Fajny wątek
![]() ![]() Cytat:
Co do zwiedzania wyspy: Z Arenalu za 1,25 euro kursuje autobus do Palmy, a z Palmy autobusem dojedziesz w każdy zakątek wyspy za kilka-kilkanaście euro, więc polecam organizację tripów samodzielnie, bez wykupowania wycieczek w biurze, nawet lokalnym. Albo ewentualnie wynajęcie samochodu. Formentor - koniecznie pojedźcie na to miejsce widokowe (autobus się tam zatrzymuje i można wysiąść, to jest tak pośród gór przystanek), bo potem autobus jedzie dalej aż do samej miejscowości Formentor, ale tam nic ciekawego nie ma, tylko mała plaża, jeden bar i sklepik z pamiątkami. Nawet samochodu nie ma gdzie wypożyczyć. Za to w tym punkcie widokowym atmosfera niesamowita. Magiczne miejsce, jest gdzie pochodzić. My tam spędziliśmy ponad 2 godziny. Z atrakcji polecam jeszcze wybrać się rejsowo na plażę Sa Calobra - miejsce naszych zaręczyn ![]() ![]() I koniecznie jaskinie Cuevas del Drach zwiedźcie. Tam możecie pojechać autobusem bezpośrednio z Arenalu. To istny raj pod ziemią. Jak podziemny pałac! Tylko jak wybierzecie się autobusem to musicie uważać, bo kierowca da Wam razem z biletem kupon zniżkowy na zwiedzanie jaskiń Cuevas Hams, a to co innego. My przez pomyłkę tam wysiedliśmy i co się okazało: bilet do tych jaskiń jest dwa razy droższy niż do del Drach, same jaskinie są dużo mniejsze, a prezentacje itd. zrobione pod publiczkę. Byliśmy zdegustowani, a że do Porto Cristo (miasto, gdzie znajdują się te właściwe Cuevas del Drach) było na horyzoncie, to nie odpuściliśmy i zrobiliśmy sobie spacer ok. 20 min. do miasta, aby odnaleźć te jaskinie, które mieliśmy zamiar zwiedzić. Udało się i byliśmy zachwyceni. Tam naprawdę warto się wybrać! biia, a w jakim hotelu w Arenalu będziecie, jeśli można zapytać? Jakbyś jeszcze jakieś pytania co do samodzielnego zwiedzania wyspy czy samej okolicy Arenalu to pisz ![]() Wklejam trochę fotek: pierwsze cztery z Formentoru, potem trzy z Cuevas del Drach i trzy ostatnie z Sa Calobra. Enjoy!
![]() |
![]() |
#235 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Uważam, że samo wybrzeże w Arenalu i promenada pod palmami jest bardzo urocza. No a po malownicze widoczki to jak to zazwyczaj bywa - trzeba się ruszyć z hotelu na zwiedzanie. Wystarczy tylko trochę podjechać na północ Majorki.
![]() |
![]() |
#236 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tą jaskinie mieliśmy sobie właśnie odpuścić, bo doszliśmy do wniosku, że to taka jaskinia raj, ale skoro namawiasz... a pamiętasz ile płaciliście za wstęp? zastanawiam się nad formentorem, czy lepiej z lądu czy z wody. sa calobra super ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
Wtajemniczenie
|
My byliśmy w hotelu Mediodia, taki 9-piętrowy kolos przy samej plaży. Jakoś nie kojarzę gdzie ta Ipanema. Ale z informacji praktycznych to jeszcze pamiętam, że z Arenalu do Palmy jeżdżą 2 autobusy - numer 21 i 15. Numer 21 jedzie prawie godzinę, bardzo dużo przystanków ma po drodze, ale fajne rzeczy można zobaczyć
![]() ![]() Myślę, że del Drach robią o wiele większe wrażenie niż jaskinia Raj, a też w niej byłam. W zasadzie to moim zdaniem nie ma porównania. Płaciliśmy 11,50 euro za wstęp. Tu masz oficjalną stronkę jakby co i godziny wejść: http://www.cuevasdeldrach.com/ My, mimo początkowych przygód, nie odpuściliśmy del Drach i naprawdę nie żałujemy. To jak taki podziemny pałac - przechodzisz z komnaty do komnaty, na końcu jest koncert na wodzie, potem na koniec możesz popłynąć trochę łódką po tym jeziorze podziemnym - jest to jedno z największych jezior podziemnych w Europie, o ile nie na świecie. Nie wiem jak Formentor z rejsu się prezentuje, ale miejsce widokowe jest fenomenalne. Po prostu masz wrażenie, że jesteś na wyspie pośrodku niczego, morze zlewa się z horyzontem, widzisz jak ta wyspa wyrasta z morza, czysta potęga i piękno natury ![]() Za to rejs na Sa Calobra z czystym sercem polecam, jest przepięknie i długo się płynie z Porto de Soller, które samo jest zresztą uroczym miasteczkiem. Rejs trwa całą godzinę. Śliczne widoki po drodze. A i stateczek fajny bo taki dwukadłubowy - katamaran czy jak to się zwie. Ceny rejsu dokładnie nie pamiętam, ale chyba nie więcej jak 15 euro w obie strony. Tylko nie spóźnijcie się na ostatni powrotny statek ![]() Na fotkach Porto de Soller i katamaran do Sa Calobra.
Edytowane przez tenebrosa Czas edycji: 2010-07-23 o 19:08 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#238 |
Zakorzenienie
|
Ja kilka dni temu wróciłam z Majorki!
Byłam tydzień w Puerto de Pollensa, Hotel Club Del Sol. Leciałam z Wielkiej Brytanii przez biuro First Choise, bilety były rezerwowane przez internet (last minute). Z hotelu do morza było dosłownie 3 minuty drogi tylko że plaża tam była kamienista, na piaszczystą plażę trzeba było iść około 15-20 minut lub podjechać autobusem. Podobnie było ze sklepami, również trzeba było podjechać autobusem lub iść 30minut do centrum portu. W jeden dzień zwiedzaliśmy stolicę - Palmę, wąskie uliczki mają swój klimat. No i katedra była piękna. Do muzeów nie wchodziliśmy bo nas to nie interesowało. Codziennie kąpiel w morzu i wieczorem w basenie przy hotelu, spacery... Ogólnie bardzo mi się podobało, hotel i obsługa w porządku.
![]() |
#239 |
Zadomowienie
|
oj dziewczyny jak czytam i oglądam te zdjęcia to już mam ochotę lecieć na skrzydłach tam
![]() ![]() ehh cudowne miejsce..... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 |
Wtajemniczenie
|
Ja byłam z eurorestem w hotelu Mediodia w El Arenal. Wszystko przebiegło bez zarzutu, płaciliśmy tylko ustaloną wcześniej stawkę żywieniową (u nas po negocjacjach zeszli na 16 euro za osobę za dzień - wyżywienie HB - śniadania i obiadokolacje), noclegi darmowe. Oczywiście rezerwacji noclegów w hotelu dokonaliśmy wcześniej mailowo i upewniliśmy się czy czek będzie honorowany.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:54.