![]() |
#211 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk
Mi na zdjęciu nie podobają się korzenie. Widać, że są suche, niektóre ( te cieniutkie) na dole doniczki są do usunięcia ( takie flaczki). A miejsca cięć zasypać cynamonem lub węglem drzewnym .
Sprawdź też jak wyglądają korzenie w środku, jeżeli będą pognite, to też do cięcia. |
![]() ![]() |
![]() |
#212 |
Raczkowanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
Witam.Może ktoś jest zainteresowany tanimi(chyba )storczykami.Dopadłam je wczoraj w BIEDRONCE po 20 zł za sztukę.Chwyciłam aż 4 i zaczynam naukę uprawy tych pięknych kwiatów.Oczywiście pilnie korzystam z Waszych rad.
|
![]() ![]() |
![]() |
#213 |
Zakorzenienie
|
Ja dzisiaj z Biedronki wyszłam też z czterema, bo na więcej brakło rąk.
![]() Potem wstawię zdjęcia. |
![]() ![]() |
![]() |
#214 |
Rozeznanie
|
to moze i ja wybiore sie do Biedronki!!! już lece
![]() Byłam w 2 biedronkach i w ani jednym już nie było ![]() ![]() Edytowane przez SpanishMyszka Czas edycji: 2008-05-15 o 10:31 Powód: Post pod postem - proszę korzystać z funkcji "edytuj" ! |
![]() ![]() |
![]() |
#215 |
Zakorzenienie
|
u mnie też nie było
![]() ![]() ![]()
#216 |
Zakorzenienie
|
U mnie w jednej Biedronce były nawet wieczorem.
Oto moje wczorajsze "zdobycze" Tylko 1 już nie mój - dałam mamie, bo bardzo jej się podobał. |
![]() ![]() |
![]() |
#217 |
Zakorzenienie
|
A to mój "bidulek" którego dostałam 2 miesiące temu, opadło wtedy wszystko - pąki, kwiaty. Ale w końcu coś ruszyło
![]() Trzy pierwsze zdjecia są z dni: 1/ 01 maja 2/ 04 maja 3/ 14 maja A czwarte pokazuje, ze coś się wykluwa ze śpiących oczek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#218 |
Rozeznanie
|
mnie też takie "śmieszne" rzeczy wyrastają - rosną na potęgę
![]() Martwi mnie tylko jeden fakt, że zawsze rano w doniczce skraplaja się woda...potem kropelki 'znikaja' i storczyk ma tak jakby sucho...jeszcze go nie podlewalam..jutro beda dwa tygodnie jak go nie podlewam...bo caly czas ma te kropelki - tylko rano. Może ponacinać trochę tą doniczkę? Co mam robić? |
![]() ![]() |
![]() |
#219 |
Zakorzenienie
|
Kropelki świadczą o tym, że podłoże jeszcze jest wilgotne. Warto ponacinać doniczki. Korzenie mają wtedy lepszy przewiew. A po tych dwóch tygodniach niepodlewania jaki kolor mają korzenie? Nadal lekko zielone? Czy już srebrzyste?
A to co puszcza mój storczyk to nowe pędy kwiatowe na dwóch głównych pędach. A 2 kolejne oczka się budzą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#220 |
Zakorzenienie
|
nawet niezłe okazy jak na biedronke
![]()
![]() |
#221 |
Rozeznanie
|
cos wlasnie nie moge zaobserwowac dokladnego koloru korzeni...bo za bardzo ich nie widac..
![]() ![]() ![]() Gdyby nie to to storczyk chyba dobrze sie czuje bo wypuszcza nowe listki i pedy na glownym pędzie....chociaż liście na samym dole sa bardziej miekkie niż te u gory...co to oznacza? |
![]() ![]() |
![]() |
#222 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moje falenopsisy też sie juz pobudziły, niemal kazdy poza dwoma ktore własnie zakonczyly kwitnienie i udaly sie w stan spoczynku, powypuszczały mlode zielone pedy spomiedzy swoich lisci. jeden juz nawet pootwierał pąki ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#223 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Na razie nic mu nie przycinalam bo sie obawiam ![]() No ale bedzie trzeba to zbiore sie na odwage i obetne te suche korzenie ![]() Bylam w Biedronce i u mnie jeszcze byly,2 spore ale niestety juz na wykonczeniu wiec wzielam takiego oto malucha ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#224 |
Zakorzenienie
|
Korzenie są zielone, bo zostały podlane ( wtedy zielenieją) . A twoje spostrzeżenia z podłożem mogą być trafne. Podłoże może byc za bardzo rozdrobnione i słabiej przepuszczać powietrze.
|
![]() ![]() |
![]() |
#225 |
Rozeznanie
|
[quote=Titania;7572323]u mnie sie woda nie skrapla, moze z twojej doniczki ona wcale nie odpływa, zainwestuj w specjalna doniczke dla orchidei z uwypukleniem w srodku a korzenie beda mialy odp warunki. poza tym ze orchide falenopsis podlewa sie raz na 7-10 dni to mozna je codziennie zamgławiac czyli spryskiwac liscie i korzenie (nie kwiaty) odstana woda z atomizera, to daje taka delikatna mgiełke wokoł rosliny, nawilza powietrze i umozliwia korzeniom powietrznym pobrac wilgoc z powietrza tak jak to robia w srodowisku naturalnym
hmm nie wiem dokładnie o jaką doniczkę chodzi ale postaram się poszukać w necie.. ja mam taką przezroczystą , plastikową..pod spodem ma takie dziurki i jakby wglębienie - stożek tez z dziurkami. Może ta doniczka źle stoi? Ja już się zamotałam bo wszędzie inaczej piszą... |
![]() ![]() |
![]() |
#226 | |
Zakorzenienie
|
[quote=tancerkaGd;7572694]
Cytat:
kazdy falenopsis kupowany jest w sklepie w swojej plastikowej, przezroczystej doniczce, ale one nie sa za bardzo estetyczne, wiec mozna dokupic w sklepie ceramiczna doniczke z takim wybrzuszeniem w srodku dookola ktorego jest rowek (wyglada to jak fosa dookoła zamku) do tego rowka spływa woda po podlaniu, paruje sobie w swoim tempie, wkładasz plastikowa doniczke w ceramiczna i korzenie maja wymagana wilgotnosc a nie stoja w wodzie i nie gnija, warto poszukac takiej w sklepach. ja swoim zafundowałam te doniczki i rosliny maja sie super ![]() ewentualnie wstaw plastikowa doniczke z falenopsisem to jakiejs zwykłej wiekszej ale na dno wsyp troche zwirku lub włoz jakies kamienie (np z plazy, znad jeziora) i to tez stworzy drenaż ![]() nieco wyzej w moich postach zamiesciłam 2 linki do dwoch artykułow, odszukaj je i przeczytaj, znajdziesz tam wiele cennych informacji na temat hodowli falenopsis, mnie one bardzo pomogly
![]() ![]() |
![]() |
#227 |
Zakorzenienie
|
tak oto wygladaja moje ochronne ceramiczne doniczki dla falenopsis
![]()
![]() |
#228 |
Rozeznanie
|
bardzo dziekuje za odpowiedz i zdjecia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#229 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a oto kolejny dobry artykuł o hodowli falenopsis (wersja angielska) http://www.ehow.com/how_2041922_care...is-orchid.html ten facet wie naprawde dużo!
![]() ![]() |
![]() |
#230 |
Raczkowanie
|
Mam pytanko.W moim biedronkowym storczyku zauważyłam,że część powietrznych korzeni jest chyba zasuszona.Są pokurczone szaro-brązowe.Niektóre do połowy są jeszcze zielone.Czy nie zaszkodzę mu jak je trochę przytnę?A i jeszcze w jdnej doniczce zauważyłam takie małe, szybko przemieszczające,brązowe "weszki"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#231 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wytnij tylko te korzenie ktore sa naprawde wyschniete, puste, "sflaczałe" , reszte zostaw, postaw falenopsis w dobry warunkach a roslina sobie od bije za jakis czas. co do "weszek" to moze to dziadowstwo przeniosło sie z innych kwiatów w "biedronce", u mnie na lisciach do tej pory nigdy nie bylo zadnych owadow ani nic co by sugerowalo jakies pasożyty. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#232 |
Rozeznanie
|
DZIEWCZYNY!
od 21 maja storczyki dwugaleziowe beda w NETTO, sa podobno teraz w Biedronkach ![]()
#233 |
Raczkowanie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#234 |
Zakorzenienie
|
hej wiecie ,ze w tesco podobno sa storczyki za 20 zl?spr na ich stronie oferta podobno od 20 do 26 .
|
![]() ![]() |
![]() |
#235 |
La Moderatoiure
|
U mnie narazie 3 są w stanie spoczynku
![]() 2 kwitną ![]() A 1 jest jest w fazie pączkowania ![]() I tak się zamieniają rolami przez cały rok ![]() Na allegro jest dużo różnych orchidei. Zamawiałyście kiedyś ? W tesco są po 20 zł ale to sa te najczęstsze okazy czyli białe, różowe i fioletowe falki. |
![]() ![]() |
![]() |
#236 |
Zakorzenienie
|
La Monica dokladnie ,wlasnie wrocilam z tesco i byly biale ,rozowe i fioletowe,ale za to duze ,w dobrej kondycji(te ktore byly w mojej biedronce prezentowaly sie miezernie).Kupilam 2
![]() ![]() Na allegro jeszcze nie zamawialam,obawialabym sie przesylki-poczta czasem mi cos tlucze i łamie wiec nie wiem jak sobie radzi z kwiatkami ![]() Edytowane przez bess Czas edycji: 2008-05-20 o 12:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#237 |
Zakorzenienie
|
W tym tygodniu chyba w każdym markecie są storczyki
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#238 |
Rozeznanie
|
kupilam sobie wczoraj dwa storczyki w castoramie! sa tam w cenie od 23 - 25 zł
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#239 |
Zakorzenienie
|
Dziewczynki można do was dołaczyc?
![]() Zgłasza sie klejna maniaczka tycvh pięknych, ale nie łatwych w hodowli roslin ![]() Obecnie mam 3 storczyki ![]() Uwilebiam te rosliny! ![]()
![]() |
#240 |
Zakorzenienie
|
A ja dzisiaj wzbogaciłam się o następnego
![]() ![]() Jak tylko naładuję akumulatorki do aparatu - wstawię zdjęcia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:14.