Storczyk (Orchidea) - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-05-13, 13:17   #211
frida110
Zakorzenienie

Dot.: Storczyk

Mi na zdjęciu nie podobają się korzenie. Widać, że są suche, niektóre ( te cieniutkie) na dole doniczki są do usunięcia ( takie flaczki). A miejsca cięć zasypać cynamonem lub węglem drzewnym .
Sprawdź też jak wyglądają korzenie w środku, jeżeli będą pognite, to też do cięcia.
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-14, 08:53   #212
ola04_2006
Raczkowanie

Dot.: Storczyk (Orchidea)

Witam.Może ktoś jest zainteresowany tanimi(chyba )storczykami.Dopadłam je wczoraj w BIEDRONCE po 20 zł za sztukę.Chwyciłam aż 4 i zaczynam naukę uprawy tych pięknych kwiatów.Oczywiście pilnie korzystam z Waszych rad.
ola04_2006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-14, 12:00   #213
frida110
Zakorzenienie

Ja dzisiaj z Biedronki wyszłam też z czterema, bo na więcej brakło rąk.
Potem wstawię zdjęcia.
Stary 2008-05-14, 13:05   #214
tancerkaGd
Rozeznanie

to moze i ja wybiore sie do Biedronki!!! już lece

Byłam w 2 biedronkach i w ani jednym już nie było podobno wczoraj w przeciągu godziny zniknęły wszystkie storczyki (((( tak mi przykro ...

Edytowane przez SpanishMyszka
Czas edycji: 2008-05-15 o 10:31 Powód: Post pod postem - proszę korzystać z funkcji "edytuj" !
tancerkaGd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-14, 15:55   #215
natina2
Zakorzenienie

GG do natina2

u mnie też nie było
Stary 2008-05-15, 08:06   #216
frida110
Zakorzenienie

U mnie w jednej Biedronce były nawet wieczorem.

Oto moje wczorajsze "zdobycze"
Tylko 1 już nie mój - dałam mamie, bo bardzo jej się podobał.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DCP_8413.jpg (32,6 KB, 68 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DCP_8428.jpg (57,7 KB, 84 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DCP_8429.jpg (41,6 KB, 54 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DCP_8430.jpg (28,0 KB, 41 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DCP_8438.jpg (39,5 KB, 47 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DCP_8443.jpg (46,7 KB, 80 załadowań)
Stary 2008-05-15, 10:39   #217
frida110
Zakorzenienie

A to mój "bidulek" którego dostałam 2 miesiące temu, opadło wtedy wszystko - pąki, kwiaty. Ale w końcu coś ruszyło
Trzy pierwsze zdjecia są z dni:
1/ 01 maja
2/ 04 maja
3/ 14 maja

A czwarte pokazuje, ze coś się wykluwa ze śpiących oczek
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 01052008362.JPG (35,0 KB, 34 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DCP_8354.JPG (40,4 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg bez☠tytułu.JPG (30,2 KB, 44 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DCP_8392.JPG (36,6 KB, 33 załadowań)

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-05-16, 08:43   #218
tancerkaGd
Rozeznanie

mnie też takie "śmieszne" rzeczy wyrastają - rosną na potęgę ) to są nowe pędy?

Martwi mnie tylko jeden fakt, że zawsze rano w doniczce skraplaja się woda...potem kropelki 'znikaja' i storczyk ma tak jakby sucho...jeszcze go nie podlewalam..jutro beda dwa tygodnie jak go nie podlewam...bo caly czas ma te kropelki - tylko rano. Może ponacinać trochę tą doniczkę? Co mam robić?
Stary 2008-05-16, 09:31   #219
frida110
Zakorzenienie

Kropelki świadczą o tym, że podłoże jeszcze jest wilgotne. Warto ponacinać doniczki. Korzenie mają wtedy lepszy przewiew. A po tych dwóch tygodniach niepodlewania jaki kolor mają korzenie? Nadal lekko zielone? Czy już srebrzyste?

A to co puszcza mój storczyk to nowe pędy kwiatowe na dwóch głównych pędach. A 2 kolejne oczka się budzą
Stary 2008-05-16, 09:42   #220
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

nawet niezłe okazy jak na biedronke
Stary 2008-05-16, 09:48   #221
tancerkaGd
Rozeznanie

cos wlasnie nie moge zaobserwowac dokladnego koloru korzeni...bo za bardzo ich nie widac.. Jede korzen jest tak jakby zilono-siwawy...a te u gory chyba sie poprzesuszaly i to wszystko w tych kropelkach...juz sama nie wiem co to oznacza..
Gdyby nie to to storczyk chyba dobrze sie czuje bo wypuszcza nowe listki i pedy na glownym pędzie....chociaż liście na samym dole sa bardziej miekkie niż te u gory...co to oznacza?
Stary 2008-05-16, 09:49   #222
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

Cytat:
Napisane przez tancerkaGd Pokaż wiadomość
mnie też takie "śmieszne" rzeczy wyrastają - rosną na potęgę ) to są nowe pędy?

Martwi mnie tylko jeden fakt, że zawsze rano w doniczce skraplaja się woda...potem kropelki 'znikaja' i storczyk ma tak jakby sucho...jeszcze go nie podlewalam..jutro beda dwa tygodnie jak go nie podlewam...bo caly czas ma te kropelki - tylko rano. Może ponacinać trochę tą doniczkę? Co mam robić?
u mnie sie woda nie skrapla, moze z twojej doniczki ona wcale nie odpływa, zainwestuj w specjalna doniczke dla orchidei z uwypukleniem w srodku a korzenie beda mialy odp warunki. poza tym ze orchide falenopsis podlewa sie raz na 7-10 dni to mozna je codziennie zamgławiac czyli spryskiwac liscie i korzenie (nie kwiaty) odstana woda z atomizera, to daje taka delikatna mgiełke wokoł rosliny, nawilza powietrze i umozliwia korzeniom powietrznym pobrac wilgoc z powietrza tak jak to robia w srodowisku naturalnym

moje falenopsisy też sie juz pobudziły, niemal kazdy poza dwoma ktore własnie zakonczyly kwitnienie i udaly sie w stan spoczynku, powypuszczały mlode zielone pedy spomiedzy swoich lisci. jeden juz nawet pootwierał pąki
Stary 2008-05-16, 10:09   #223
bess
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Titania Pokaż wiadomość
Jak na moj gust to twojemu storczykowi moga nie pasowac warunki w ktorych jest umieszczony.
niektore z moich falenopsis (wszytkie maja te same warunki) tez miewaja podobnie wygladajace liście - z bordowym obrzezeniem ale zasadniczo to albo znika albo juz tak zostaje.
co do korzeni, to nie przesuszaj rosliny poprzez zbyt rzadkie podlewanie i nie podlewaj jej tez za duzo, korzenie falenopsisa nie moga stac zanurzone w wodzie wiec albo kup specjalna ceramiczna doniczke dla falenopsisow z wybrzuszeniem w srodku i w nia wloz plastikowa, a woda bedzie spywac do rowkow, albo wloz do doniczki ochronnej kamyki lub zwirek tak zeby odciagnac wode po podlaniu.
ja podlewam swoje co 7-10 dni i wszystko jest ok. a podlewam je nietypowo - zanurzam doniczki z storczykami w zlewie wypelnionym woda i pozwalam korzeniom pobierac wode przez kilkanascie minut. metoda działa bo korzenie sa zdrowie i nie gnija.
kwiaty moga opadac z zimna badz poprostu przekwitaja, sprawdz czy nie stoi w przeciagu, szczegolnie w nocy.

proponuje poczytac nastepujace artykuly o falenopsis:

http://orchidarium.pl/rodzaje/html/Vanda.html

http://www.storczyki.org.pl/uprawa/FAQ/article_11.php (ten drugi jest bardzo wyczerpujacy pod wzgledem tematu)
Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość
Mi na zdjęciu nie podobają się korzenie. Widać, że są suche, niektóre ( te cieniutkie) na dole doniczki są do usunięcia ( takie flaczki). A miejsca cięć zasypać cynamonem lub węglem drzewnym .
Sprawdź też jak wyglądają korzenie w środku, jeżeli będą pognite, to też do cięcia.
Dziewczyny dzieki za rady
Na razie nic mu nie przycinalam bo sie obawiam ale ostatnio jak podlalam go nawozem,zauwazylam ,ze korzenie znowu sie zazielenily.Wiec moze bedzie lepiej?Zauwazylam tez ze ten storczyk ma jakies biedniejsze podloze,mniej kory w doniczce,jest lzejszy niz moje 2 mniejsze(ktorych korzenie sa zielone)Moze to tez mialo wplyw(oprocz tego ,ze na poczatku podlewalam go chyba za czesto)
No ale bedzie trzeba to zbiore sie na odwage i obetne te suche korzenie
Bylam w Biedronce i u mnie jeszcze byly,2 spore ale niestety juz na wykonczeniu wiec wzielam takiego oto malucha -na 2 zdjeciu te wspomniane korzenie ,ktorych kondycja chyba sie poprawia(wczesniej w ogole nie widzialam tam zielonego koloru)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg nowy.jpg (77,2 KB, 70 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg korzenie.jpg (61,4 KB, 60 załadowań)
bess jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-16, 10:16   #224
frida110
Zakorzenienie

Korzenie są zielone, bo zostały podlane ( wtedy zielenieją) . A twoje spostrzeżenia z podłożem mogą być trafne. Podłoże może byc za bardzo rozdrobnione i słabiej przepuszczać powietrze.
Stary 2008-05-16, 10:22   #225
tancerkaGd
Rozeznanie

[quote=Titania;7572323]u mnie sie woda nie skrapla, moze z twojej doniczki ona wcale nie odpływa, zainwestuj w specjalna doniczke dla orchidei z uwypukleniem w srodku a korzenie beda mialy odp warunki. poza tym ze orchide falenopsis podlewa sie raz na 7-10 dni to mozna je codziennie zamgławiac czyli spryskiwac liscie i korzenie (nie kwiaty) odstana woda z atomizera, to daje taka delikatna mgiełke wokoł rosliny, nawilza powietrze i umozliwia korzeniom powietrznym pobrac wilgoc z powietrza tak jak to robia w srodowisku naturalnym

hmm nie wiem dokładnie o jaką doniczkę chodzi ale postaram się poszukać w necie.. ja mam taką przezroczystą , plastikową..pod spodem ma takie dziurki i jakby wglębienie - stożek tez z dziurkami. Może ta doniczka źle stoi? Ja już się zamotałam bo wszędzie inaczej piszą...
Stary 2008-05-16, 10:29   #226
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

[quote=tancerkaGd;7572694]
Cytat:
Napisane przez Titania Pokaż wiadomość
u mnie sie woda nie skrapla, moze z twojej doniczki ona wcale nie odpływa, zainwestuj w specjalna doniczke dla orchidei z uwypukleniem w srodku a korzenie beda mialy odp warunki. poza tym ze orchide falenopsis podlewa sie raz na 7-10 dni to mozna je codziennie zamgławiac czyli spryskiwac liscie i korzenie (nie kwiaty) odstana woda z atomizera, to daje taka delikatna mgiełke wokoł rosliny, nawilza powietrze i umozliwia korzeniom powietrznym pobrac wilgoc z powietrza tak jak to robia w srodowisku naturalnym

hmm nie wiem dokładnie o jaką doniczkę chodzi ale postaram się poszukać w necie.. ja mam taką przezroczystą , plastikową..pod spodem ma takie dziurki i jakby wglębienie - stożek tez z dziurkami. Może ta doniczka źle stoi? Ja już się zamotałam bo wszędzie inaczej piszą...

kazdy falenopsis kupowany jest w sklepie w swojej plastikowej, przezroczystej doniczce, ale one nie sa za bardzo estetyczne, wiec mozna dokupic w sklepie ceramiczna doniczke z takim wybrzuszeniem w srodku dookola ktorego jest rowek (wyglada to jak fosa dookoła zamku) do tego rowka spływa woda po podlaniu, paruje sobie w swoim tempie, wkładasz plastikowa doniczke w ceramiczna i korzenie maja wymagana wilgotnosc a nie stoja w wodzie i nie gnija, warto poszukac takiej w sklepach. ja swoim zafundowałam te doniczki i rosliny maja sie super

ewentualnie wstaw plastikowa doniczke z falenopsisem to jakiejs zwykłej wiekszej ale na dno wsyp troche zwirku lub włoz jakies kamienie (np z plazy, znad jeziora) i to tez stworzy drenaż

nieco wyzej w moich postach zamiesciłam 2 linki do dwoch artykułow, odszukaj je i przeczytaj, znajdziesz tam wiele cennych informacji na temat hodowli falenopsis, mnie one bardzo pomogly
Stary 2008-05-16, 10:45   #227
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

tak oto wygladaja moje ochronne ceramiczne doniczki dla falenopsis
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00496.jpg (76,5 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00497.jpg (65,1 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00498.jpg (58,3 KB, 34 załadowań)
Stary 2008-05-16, 10:47   #228
tancerkaGd
Rozeznanie

bardzo dziekuje za odpowiedz i zdjecia postaram sie poszukac takich doniczek gdzies w sklepach
Stary 2008-05-16, 10:52   #229
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

Cytat:
Napisane przez tancerkaGd Pokaż wiadomość
bardzo dziekuje za odpowiedz i zdjecia postaram sie poszukac takich doniczek gdzies w sklepach
Proszę bardzo.
a oto kolejny dobry artykuł o hodowli falenopsis (wersja angielska) http://www.ehow.com/how_2041922_care...is-orchid.html
ten facet wie naprawde dużo!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-17, 10:00   #230
ola04_2006
Raczkowanie

Mam pytanko.W moim biedronkowym storczyku zauważyłam,że część powietrznych korzeni jest chyba zasuszona.Są pokurczone szaro-brązowe.Niektóre do połowy są jeszcze zielone.Czy nie zaszkodzę mu jak je trochę przytnę?A i jeszcze w jdnej doniczce zauważyłam takie małe, szybko przemieszczające,brązowe "weszki" Ogólnie wszystkie okazy są poprostu piękne.Razem z mężem gapimy na nie na okrągło,jak powiedzie mi się praktyka na tych z Biedronki w planach są następne..Uff...
Stary 2008-05-17, 22:15   #231
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

Cytat:
Napisane przez ola04_2006 Pokaż wiadomość
Mam pytanko.W moim biedronkowym storczyku zauważyłam,że część powietrznych korzeni jest chyba zasuszona.Są pokurczone szaro-brązowe.Niektóre do połowy są jeszcze zielone.Czy nie zaszkodzę mu jak je trochę przytnę?A i jeszcze w jdnej doniczce zauważyłam takie małe, szybko przemieszczające,brązowe "weszki" Ogólnie wszystkie okazy są poprostu piękne.Razem z mężem gapimy na nie na okrągło,jak powiedzie mi się praktyka na tych z Biedronki w planach są następne..Uff...

wytnij tylko te korzenie ktore sa naprawde wyschniete, puste, "sflaczałe" , reszte zostaw, postaw falenopsis w dobry warunkach a roslina sobie od bije za jakis czas.
co do "weszek" to moze to dziadowstwo przeniosło sie z innych kwiatów w "biedronce", u mnie na lisciach do tej pory nigdy nie bylo zadnych owadow ani nic co by sugerowalo jakies pasożyty.
Stary 2008-05-18, 13:09   #232
platynka80
Rozeznanie

DZIEWCZYNY!
od 21 maja storczyki dwugaleziowe beda w NETTO, sa podobno teraz w Biedronkach
Stary 2008-05-18, 13:52   #233
ola04_2006
Raczkowanie

W mojej mieścinie Niestety niet Netto.Szkoda
Stary 2008-05-20, 09:58   #234
bess
Zakorzenienie

hej wiecie ,ze w tesco podobno sa storczyki za 20 zl?spr na ich stronie oferta podobno od 20 do 26 .
Stary 2008-05-20, 11:17   #235
La Monica
La Moderatoiure

U mnie narazie 3 są w stanie spoczynku
2 kwitną
A 1 jest jest w fazie pączkowania
I tak się zamieniają rolami przez cały rok

Na allegro jest dużo różnych orchidei. Zamawiałyście kiedyś ?
W tesco są po 20 zł ale to sa te najczęstsze okazy czyli białe, różowe i fioletowe falki.

Gotuję
La Monica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-20, 12:10   #236
bess
Zakorzenienie

La Monica dokladnie ,wlasnie wrocilam z tesco i byly biale ,rozowe i fioletowe,ale za to duze ,w dobrej kondycji(te ktore byly w mojej biedronce prezentowaly sie miezernie).Kupilam 2 jeden dla siebie,drugi dla mamy.A dlatego ze nie mam takiego duzego,z tyloma pączkami,wiec musialam wziac takiego jakiego jeszcze nie mam czyli bialego z zoltym srodkiem. Ogarnia mnie jakas mania
Na allegro jeszcze nie zamawialam,obawialabym sie przesylki-poczta czasem mi cos tlucze i łamie wiec nie wiem jak sobie radzi z kwiatkami

Edytowane przez bess
Czas edycji: 2008-05-20 o 12:35
Stary 2008-05-21, 05:28   #237
frida110
Zakorzenienie

W tym tygodniu chyba w każdym markecie są storczyki : real, netto, lidl, auchan, tesco. Tylko chodzic i wybierac.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-05-21, 09:44   #238
tancerkaGd
Rozeznanie

kupilam sobie wczoraj dwa storczyki w castoramie! sa tam w cenie od 23 - 25 zł ) Jeden storczyk ma 6 białych kwiatow z rozowym srodkiem a drugi ma dwie łodygi - i duze biale kwiaty z zółtym srodkiem niebawem wysle zdjecia )
Stary 2008-05-21, 09:47   #239
kulbit
Zakorzenienie

Dziewczynki można do was dołaczyc?
Zgłasza sie klejna maniaczka tycvh pięknych, ale nie łatwych w hodowli roslin

Obecnie mam 3 storczyki 1 w stanie spoczynku, dwa kwitną, z tym, że jeden z nich "zachorował", ale chyba już sobie poradziłam z robaczkami o nazwie wełnowiec które go zaatakowały, paskudy wstretne!

Uwilebiam te rosliny!

Moje anioły z masy solnej:
kulbit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-21, 09:53   #240
frida110
Zakorzenienie

A ja dzisiaj wzbogaciłam się o następnego - żółty ( już drugi żółty w "kolekcji") - na 7 ogółem.
Jak tylko naładuję akumulatorki do aparatu - wstawię zdjęcia.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości