![]() |
#211 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: ile pieniędzy do koperty?
Cytat:
Swoją drogą, dość modne ostatnio stało się zarzucanie komuś braku umiejętności czytania, jak się nie ma argumentów w dyskusji. Ty wytłuściłaś jeden fragment, mnie w oczy rzuciły się inne: Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#212 |
Zadomowienie
|
Boże, czepiacie się dziewczyny bo na wycieczkę nie chce jechać. Jej sprawa. Po prostu nie rozumiem Was. Dziewczyna o radę prosi, jak to załatwić, a Wy tylko najeżdżacie. Nie chce tej wycieczki bo może nie stać jej na to, aby tym samym (lub równowartością) się odwdzięczyć. Taki trudne do zrozumienia?
Nie zarzucam Ci, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Tak jak napisałaś, Tobie rzuciło się w oczy to, mi co innego. Ale widzę, że masz chyba jakieś kompleksy, za przeproszeniem, bo strasznie się oburzyłaś, że niby czytać nie potrafisz.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie rozumiem jednak skąd przekonanie, że chęć zapłacenia za wycieczkę jest sposobem na zaoszczędzenie pieniędzy. Pozwolę sobie pójść o krok dalej i "czepić się" jeszcze mocniej. Skoro kupienie wycieczki ma być sposobem na wydanie mniejszych pieniędzy na prezent, to w takim razie można przypuszczać, że dając pieniądze, daliby więcej. Czy wtedy brawurce byłoby łatwiej się odwdzięczyć, kiedy to ona będzie dawała prezent ślubny? Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#214 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Skończmy tą dyskusję bo to nie ma sensu. A jeszcze co do argumentów.... Cytat:
Cytat:
Więc już wszystko jasne. Dobranoc. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z mojej strony również EOT.
![]() |
![]() |
#216 |
Zakorzenienie
|
SPOKÓJ Dziewczyny, nie kłócić się proszę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I co z tego,ze bedzie to Egipt o ktorym marzylas kiedy po pokoju beda wam biegac robaki,a na jedzenie wydacie wszystkie pienadze jakie udalo wam sie dostac podczas slubu. Tez planowalam siostrze zamiast pieniedzy w kopercie wykupic wycieczke.Przeznaczylam na ten cel 3000 zl,ale po zorientowaniu sie w cenach stwierdzilam,ze lepiej bedzie kiedy dostana te pienadze w kopercie,doloza sobie cos z innych kopert i wykupia wycieczke o jakiej sami marza i najwazniejsze gdzie chca! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 | |||
Raczkowanie
|
o rany co tu sie wczoraj działo!!!!!!!!!!!!!!!:eek :
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Myślicie że ja oczekuje od wszystkich kasy, a jak nie to nie wpuszcze na wesele? nieeeeee!!!!!!!! powiedzieliśmy im że najważniejsze dla nas to to by byli i będziemy z tego powodu barrrdzo szczęsliwi! Cytat:
![]() tass82 dzięki za zrozumienie, z drugiej strony szkoda że mnie nie było na forum wczoraj wieczorkiem, wcześniej bym wszystko wyjasniła.. Myślę,że jeszcze dziś zajrzę na forum ale dopiero popołudniu.
![]() |
![]() |
#219 |
Zadomowienie
|
brawurkaaa, kurcze,troszkę się wczoraj wkurzyłam...
ludzie są tu anonimowi, dlatego częściej proszą o pomoc, o podpowiedź. A inni, widać, nie potrafią zdobyć się na troszkę empatii, tylko z góry oceniają, krytykują. Aj, koniec tematu ![]() Powiedz lepiej jak wczorajsza wizyta u teściowej? Widzieliście się ze świadkami? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie lepiej powiedzieć przy okazji rozmowy, słuchajcie jeśli naprawdę myślicie o wycieczce to bardzo proszę abyśmy mogli to jeszcze przedyskutować co i jak aby nie było kłopotu dla was i dla nas ![]() Cytat:
Też to miałam na myśli, niezła łatwizna - 2000 zł. w prezencie ![]() ![]() [quote=tass822;7767303]Boże, czepiacie się dziewczyny bo na wycieczkę nie chce jechać. Jej sprawa. Po prostu nie rozumiem Was. Dziewczyna o radę prosi, jak to załatwić, a Wy tylko najeżdżacie. Nie chce tej wycieczki bo może nie stać jej na to, aby tym samym (lub równowartością) się odwdzięczyć. Taki trudne do zrozumienia? ..[/quote] My się czepiamy ? My próbujemy zrozumieć tok myślenia Brawurki tyle.... Ty się czepiasz, bo mamy inne zdanie ![]() Cytat:
Skąd masz pewność, że chodzi o wycieczkę za 69o zł. na osobę , swoją drogą nie wiem gdzie są takie oferty- Egipt za 690 zł.??? ![]() Skoro tak wszystko wiesz, z pewnego źródła (jak wspomniałaś) że chcą wam wybrać taką ofertę to nie lepiej powiedzieć wprost - słuchajcie nie pasuje nam ta wycieczka (a wiem, że o niej myślicie) naprawdę może byc kłopot z takim prezentem.... Chyba nie są tak beznadziejni i na siłę Was nie wsadzą na coś czego nie chcecie.... ![]() To chyba lepsze wyjście niż oczerniac ludzi za to, że chcą Wam sprawić przezent, bo ja to tak odebrałam.... ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 |
Zadomowienie
|
dorinka30
nie czepiam się, jak to powiedziałaś, dlatego że Wy macie inne zdanie. Każdy jest inny i każdy ma prawo myśleć co innego i wyrażać to tutaj. Ja akurat ją zrozumiałam, Wy nie-zdarza się. Niezrozumiałe jest dla mnie to, że oceniacie brawurkę na podstawie kilku zdań i sugerujecie, że zależy jej tylko na tym, aby jak najwięcej pieniędzy nazbierać. Myślicie, że jej z tym miło? Chciała się poradzić a takie słowa tu czyta... Mi na jej miejscu byłoby bardzo przykro. Dla mnie koniec tematu. Robi się niepotrzebna awantura. Już więcej w żaden dialog na ten temat nie chcę wchodzić. Zostawmy na boku te rozważania i może podpowiedzmy jej, jak ma dać im to do zrozumienia? i wspierajmy ją, ponieważ to są trudne rozmowy. Tym bardziej, że ktoś chce "przychylić nam nieba" a my musimy mu powiedzieć, że nie chcemy tego... To wcale nie takie łatwe jak się wydaje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Czasami niektórym trudno jest zrozumieć że ktoś może mieć dość określony gust i jeśli dostanie to co mu nie pasuje jest to dla niego problemem czasami tak dużym że nie potrafią się z tego cieszyć. Niektórzy uważając że skoro każdy ma obowiązek cieszyć się z tego co dostanie można dać mu ręczniki z hipermarketu po promocji, czajnik marki Tesco lub kopertę z gazetą. Ja z tego powodu np nie znoszę dostawać prezentów i większość moich znajomych wie że prezentów się mi nie daje ![]() Cytat:
690 zł za parę a nie za osobę - to po pierwsze. Po drugie widziałam w jednej z firm ofertę 499 zł za parę gdzieś w Grecji na tydzień. Nazywała się "rodzinna" i nie obejmowała ceny przejazdu, wyżywienia, nie było łazienki, klimatyzacji (w takich krajach brak klimatyzacji to katastrofa) - co było napisane drobnym maczkiem na samym dole strony. A Egipt jest jeszcze biedniejszym krajem więc nie widzę w tej cenie nic nadzwyczajnego
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja akurat jestem także przykładem osoby wymagającej i najchętniej nie życzyłabym sobie żadnych prezentów, tylko wybrane przeze mnie więc tu akurat się zgadzam. Przwidywanie mówisz......., to skoro Brawurka tak obawia się nieudanego przezentu dlaczego nie powie wprost, dziękuję za ewentualną wycieczkę, nie pasuje mi to zamiast wypisywac posty obraźliwe dla jej świadków. Ludzie dostali już tzw "baty" za darmo, bo jeszcze nic nie ofiarowali ![]() ![]() EDIT Egipt jest turystycznie bardzo bogatym krajem i na wycieczkach jest full wypas. O tanim Egipcie nie słyszałam a szkoda bo sama bym chętnie pojechała ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No niestety ja słyszałam - o hotelach dla "miejscowych" oddalonych kilka kilometrów od plaży, bez klimatyzacji, obiadów itp. Poza tym Kraków to też niby turystyczne miasto a dużo hoteli tam jest gdzie można tanio i poniżej jakiegokolwiek poziomu pomieszkać.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie podoba mi się pisanie o ludziach w ten sposób, "mają kasę ale zapewne na złość wykupią nam wycieczkę bo taniej...." w uproszczeniu ![]() Ja zawsze zakładam, że ludzie są z natury dobrzy a nie źli i tak do tego podchodzę..... A jeśli Ci są konkretnie wredni to można było wziąć innych świadków..... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A jako że czas polega na tym że płynie niezależnie od nas i czy tego chcemy czy nie, kolejne zdarzenia nadejdą i okaże się że albo nie mieliśmy racji i wszystko się ułoży albo że mieliśmy racje i będziemy płakać - ale nie widzę powodu by kogoś krytykować tylko dlatego że boi się że to co sobie wyobraził stanie się naprawdę bo przecież tak też może być - nie zawsze wszystko się kończy happy-endem - a jeśli ktoś prosi o radę i wsparcie by mógł spokojnie przeczekać ten okres dlaczego się nie zgodzić? Tak czy inaczej Ty też to przejaskrawiłaś i wyolbrzymiłaś -autorka problemu napisała w skrócie: "mają kasę ale zapewne z oszczędności/skąpstwa wykupią nam wycieczkę bo taniej...." nie ze na złość jak napisałaś. Nie widzę powodu dlaczego miałabym jej nie wierzyć. Są tacy ludzie - a zwłaszcza "nowobogaccy" którzy dorobili się właśnie na skąpstwie - oni najczęściej wychodzą z założenia że tym co się nie powiodło tak dobrze jak im pewnie ucieszą się z każdego ochłapu który rzucą wielcy zamożni panowie (wiem z przykładu mojej ciotki która wyjechała do stanów i jak przyjechała w odwiedziny mojej mamie zostawiła paczkę napoczętych podpasek - bo pewnie biedota w Polsce nie ma tak dobrych jak oni tam w Ameryce ). Co do tego by wziąć na światka kogoś innego. Skąd wiesz jakie były przyczyny że akurat ta osoba nim została? Może było to żądanie matki która finansuje wesele, może to wielkie marzenie męża lub też z przyczyn życiowych nie ma "nikogo lepszego" - nie można od razu zakładać złego. Mówisz że uważasz że ludzie są z natury dobrzy a w Twoich postach można wywnioskować że traktujesz Brawurke jako osobę zepsutą do szpiku kości i doszczętnie złą bo "wiesza psy" na kimś innym - nie wiesz jak wygląda cała sytuacja a zakładasz że ona kłamie i oczernia - nie wzięłaś pod uwagę zapewne że mówi prawdę - przecież ta rozwydrzona smarkula musi kłamać - prawda?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mówimy o konkretnym przykładzie i na tym się skupmy, bo naprawdę nie wiem gdzie zmierza ta cała dysputa ![]() Dalej twierdzę, że na świadków wybiera się osoby szczere i nam przychylne a nie takie co spisują, kombinują jak nam zrobić jak najgorzej. Jeśli to był pomysł mamy, która finansuje wesele to nie odezwałabym się słowem, cokolwiek by dali, bo i tak nie partycypuje w kosztach więc cieszę się z tego co mam, co dostałam ![]() AneczkoKozioł nie wiem gdzie wyczytałaś ale chyba między wersami, że traktuję Brawurkę jako osobę zepsutą do szpiku kości i doszczętnie złą - czy to nie jakaś Twoja nadinterpretacja i kolejna konfabulacja. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#229 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#231 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście zgadzam się , wiem ile problemów jest związanych ze ślubem, bo sama przez to przechodzę ![]() Forum jest miejscem gdzie każdy może wyrazić swoje zdanie i nie musimy się przecież wszyscy zgadzać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
-albo porozmawiamy w czwórkę bo Tż świadkowej widze że ma znaczący wpływ na podejmowane przez nich decyzje,w sumie to on decyduje, ma ostatnie słowo -albo ja pogadam zwłaśnie z Tż świadkowej przy okazji jak tam bedę -albo faktycznie mój Tż pogada z siorą tylko zastanowimy się, chcemy deneralnie by rozmowa tak przy okazji się wywiązała, bo jak jesteśmy w czwórkę zawsze to temat ślubu i tak się mimowolnie pojawia ![]()
![]() |
![]() |
#234 |
Wtajemniczenie
|
To i ja się udzielę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeżeli chodzi natomiast o przyjście "bez niczego", to ja bym wcale nie poszła, jeżeli miałabym nie dać młodej parze nawet skromnego prezentu. Zwyczajnie czułabym się głupio. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
Raczkowanie
|
u nas za wszystko płacimy sami (wesele, suknia, kwiaty, obrączki, itd...) dosłownie za wszystko.. ale mimo to nie oczekujemy od rodziców jakichkolwiek pieniędzy.
![]() |
#237 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() co tam u Ciebie słychać? widziałaś się ze świadkami? powiem Ci, że podziwiam Was, skoro za wszystko sami płacicie. Jejku, jak pomyślę ile to Wy sami wydacie na to pieniążków.... naprawdę podziwiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() a co do płacenia to kredyt mamy, bo inaczej nie dałoby rady....heh..ale innego wyjścia nie było...
![]() |
![]() |
#239 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() nie dziwię Ci się, że nie chodzisz do Tż tylko kujesz ![]() wiesz, co, ja bym chyba nie odważyła się wziąć kredytu, aby wyprawić swoje wesele. Wolałabym go wziąć na mieszkanie lub na wykończenie mieszkania. No, ale każdy ma inną sytuację, dlatego podziwiam, że Wy tak wszystko sami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() kiedyś tak planowaliśmy że weźmiemy ślub dopiero wtedy gdy uzbieramy pieniądze na niego, ale teraz widzimy z perspektywy czasu ze jest nie możliwe, bo gdybyśmy mieli tak czekać to po 40-stce byśmy ślub brali.. a rodzice od zawsze było wiadomo że nie będą w stanie nam pomóc.. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:20.