ile pieniędzy do koperty? - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-05-20, 12:01   #181
gosia1007
Wtajemniczenie

GG do gosia1007
Dot.: ile pieniędzy do koperty?

Cytat:
Napisane przez tass822 Pokaż wiadomość
świadkować będę razem z moim TŻ, będzie to wesele jego brata. Więc ja świadkuję jego brata narzeczonej Znamy się dobrze, oczywiście lubimy się, co do stosunków-są bardzo dobre.
Myśleliśmy, żeby dać tak 250-300zł od jednej osoby. Ale i tak damy im to wcześniej i razem, wszystko w jednej kopercie, skoro to od nas jako od pary
Jak uważasz, wystarczy ok. 500-600 zł od obojga drużbów?
kurcze, naprawdę mam straszny dylemat, każdy co innego mówi, oszaleć można
ale może Wy podpowiecie mi, patrząc na to obiektywnie
Moim zdaniem 500 -600 zł w zupełności wystarczy. Nawet nie oczekiwałabym od świadków ogromnych sum, zresztą 500 czy 600 to też dużo. Wiadomo, że każdy daje tyle na ile go stać.

Cytat:
Napisane przez joasiah2006 Pokaż wiadomość
Witam! W Sierpniu Mam Swoje Wesele I Wydaje Mi Sie, że Bilecik W Zaproszeniu, W Którym Prosi Się Gości O Pieniażki To Bardzo Dobry Pomysł. Zaraz Po Weselu Planujemy Z Tż Kupić Mieszkanie I Weselne Pieniążki Chciałabym Przeznaczyć Na Wyposażenie Mieszkanka. A Znając życie To Dostałabym Z 3 żelazka (które Teraz Można Kupić Za 100 Zł.) I Wiele Innych Prezentów Tego Typu. Więc Najlepszym Rozwiązaniem Będą Jak Dla Mnie Pieniądze. A Jeszcze Kwestia Co Do Tego Ile Dać W Kopercie. Byłam Nieraz Na Weselach I Goście To By Najchętniej Chcieli Przyjść Z Jakimś Opiekaczem I Bukietem Kwiatów Za 20 Zł. Nie Zdajac Sobie Sprawy, że Młoda Para W Restauracji Musi Zapłacić Za 2 Osoby Od 240-300 Zł. Nie Wspomnę O Alkoholu, Ciastach Itp. Dlatego Jeśli Ja Chodziłam Na Wesela To Dawałam Zawsze Taką Kwotę, żeby Wróciło Się Młodej Parze Chociaż Menu W Restauracji. Wiem, że Nigdy Nie Można Liczyć Na To , że Wesele Sie Zwróci Bo To Raczej Niemożliwe. Ja Się Nastawiam Na To , że Przynajmnie Bedę Mogła Wyposażyc Nowe Mieszkanko W Najpotrzebniejsze Rzeczy. Pozdrawiam!
Też napisałam wierszyk o pieniążkach. Może się nikt nie obrazi a nawet jeśli to trudno, ja w tym nic złego nie widzę wolę, żeby każdy dał mi tyle na ile go stać niż żeby kupował mi owo zelazko za 100 zł.
gosia1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-21, 18:19   #182
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
świadkować będę razem z moim TŻ, będzie to wesele jego brata. Więc ja świadkuję jego brata narzeczonej Znamy się dobrze, oczywiście lubimy się, co do stosunków-są bardzo dobre.
Myśleliśmy, żeby dać tak 250-300zł od jednej osoby. Ale i tak damy im to wcześniej i razem, wszystko w jednej kopercie, skoro to od nas jako od pary
Ja myślę że nie ma znaczenia czy jesteś świadkiem czy "zwykłym" gościem, ale przede wszystkim liczą się powiązania, tzn. moim zdaniem jeśli świadkiem jest brat to wypadałoby żeby dał więcej niż świadek-kolega. Wogóle to wydaje mi się że on powinien dać więcej niż Ty bo to w końcu jego najbliższa rodzina a dla Ciebie to jeszcze nie rodzina.
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-21, 19:19   #183
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli nie planujecie dodatkowych prezentów o charakterze materialnym to sumka jak najbardziej jest ok. Choć z drugiej strony przyznam, że skoro jesteś ze świadkiem w związku to możecie spokojnie dać prezent wspólny w postaci jednej koperty.

Jestem też tego zdania co moje przedmówczynie, że goście dają tyle pieniędzy na ile ich portfel pozwala i nie ma żadnych zasad, że świadkowie, którzy pełnią nie byle jaką funkcję na ślubie to muszą dać więcej niż goście.
Stary 2008-05-21, 20:10   #184
tass822
Zadomowienie

dzięki dziewczyny
ale wiecie, że nawet przez moment nie pomyślałam, że mogę dać mniej niż TŻ bo w końcu to nie jest moja rodzina tylko jego?
jestem z moim TŻ 6 lat, widać wczułam się w rolę i czuję się jak u siebie w rodzinie
tass822 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-21, 20:10   #185
Netula
Raczkowanie

ja jestem zeszloroczna PM.U nas jedna osoba nic nie dala.Swiadkowie dali nam 300zl(malzenstwo razem dawalo). Goscie dawali po200
-500zl od pary
Netula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-01, 22:04   #186
kaledonia
zielony stworek

Byłam na weselu,dałam tyle na ile mnie było stać.Byli i tacy,którzy nie dali nic,bo ich stać nie było,ale moi znajomi widać było,że cieszyli się,że przyszliśmy. Kontakt nadal podtrzymujemy więc sie chyba nie obrazili,że się im wesele "nie zwróciło"

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-02, 06:47   #187
gosia1007
Wtajemniczenie

GG do gosia1007

Sama nie oczekuję worka z pieniędzmi i gdyby ktoś, kogo nie stać nie dałby mi nic nie miałabym mu tego za złe. Rozumiem, że są rózne sytuacje w życiu. Jeżeli jednak chodzi o mnie to gdybym nie miała na prezent, to wcale nie poszłabym na wesele, jedynie na ślub do kościoła. Przeszkadzałaby mi świadomość, że młodzi lub ich rodzice zapłacili za mnie a ja nawet w połowie nie potrafię sie im odwdzięczyć.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-06-02, 07:30   #188
azzis
Zakorzenienie

Ja za miesiąc idę na ślub. Mam zamiar dać 500zł.

azzis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-02, 10:23   #189
brawurkaaa
Raczkowanie

my mamy pewien problem.. podejrzewamy że siostra TŻa a zarazem nasza świadkowa ze swoim narzeczonym planują zamiast konkretnej kasy na nasz ślub jakąs podróż poślubna nam sprezentować, bo cos tak się wypytywali pod tym katem i czy pojechalibyśmy w taka podróz gdybysmy dostali na prezent. znając ich to takie rozwiazanie najbardziej by im odpowiadało niż dac pieniądze. co najlepsze w przyszłym roku oni biora slub, no i napewno mój TŻ bedzie świadkiem i my bedziemy musieli dac pieniądze i wtedy będzie problem ile...jeżeli oni ta wycieczkę nam dadzą. ogólnie chcemy w delikatny sposób dac im do zrozumienia że nie chcemy nigdzie wyjeżdżacć(bo jak będziemy chcieli to sami sobie zdecydujemy kiedy i gdzie). dziwna ta sytuacjaech...

brawurkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-02, 11:41   #190
gosia1007
Wtajemniczenie

GG do gosia1007

Cytat:
Napisane przez brawurkaaa Pokaż wiadomość
my mamy pewien problem.. podejrzewamy że siostra TŻa a zarazem nasza świadkowa ze swoim narzeczonym planują zamiast konkretnej kasy na nasz ślub jakąs podróż poślubna nam sprezentować, bo cos tak się wypytywali pod tym katem i czy pojechalibyśmy w taka podróz gdybysmy dostali na prezent. znając ich to takie rozwiazanie najbardziej by im odpowiadało niż dac pieniądze. co najlepsze w przyszłym roku oni biora slub, no i napewno mój TŻ bedzie świadkiem i my bedziemy musieli dac pieniądze i wtedy będzie problem ile...jeżeli oni ta wycieczkę nam dadzą. ogólnie chcemy w delikatny sposób dac im do zrozumienia że nie chcemy nigdzie wyjeżdżacć(bo jak będziemy chcieli to sami sobie zdecydujemy kiedy i gdzie). dziwna ta sytuacjaech...
To wszystko zależy chyba od możliwości finansowych. Sami wiecie na ile ich stać, jeżeli są zamożni i dadzą Wam tak drogi prezent to może wcale nie będą oczekiwali rewanżu.
Trochę głupia sytuacja ja bym chyba zaangażowała w to rodziców, niech ich delikatnie podpytają i ewentualnie nadmienią, że teraz nie w głowie Wam wyjazdy.
Stary 2008-06-02, 12:47   #191
brawurkaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gosia1007 Pokaż wiadomość
To wszystko zależy chyba od możliwości finansowych. Sami wiecie na ile ich stać, jeżeli są zamożni i dadzą Wam tak drogi prezent to może wcale nie będą oczekiwali rewanżu.
Trochę głupia sytuacja ja bym chyba zaangażowała w to rodziców, niech ich delikatnie podpytają i ewentualnie nadmienią, że teraz nie w głowie Wam wyjazdy.
ogólnie oni maja pieniadze i to sporo.. ale zawsze chcieliby wyjść na wszystkim jak najtaniej, no i z tego powodu lepiej wyjda na tym jak nam jakąś wycieczke w promocji kupią niż jakby mieli nam dac pieniądze.. dlatego jak to powiedzieli sami też chcieliby wyjechac we wrzesniu na na jakies wakacje dopiero i to w jakiejs promocji, myśle nawet że byliby skłonni wybrac taką oferte byśmy w czwórkę pojechali, a co to za podróż poślubna.. ech.. a na rodziców Tż nie mamy co liczyć..jego matka jest.. ech.. szkoda gadać, faworyzuje jego siostrę czyli nasza świiadkową, my zawsze dla niej podejmujemy oczywiście złe decyzje, na niczym się nie znamy, we wszystko się wtraca, ostatnio nawe powiedziala że powinniśmy mieć najzwyklejsze obrączki bo po co nam inne.. dużo by pisać.. dlatego na rodziców Tż nie ma co liczyć..

Stary 2008-06-02, 13:24   #192
tass822
Zadomowienie

Cytat:
ogólnie oni maja pieniadze i to sporo.. ale zawsze chcieliby wyjść na wszystkim jak najtaniej, no i z tego powodu lepiej wyjda na tym jak nam jakąś wycieczke w promocji kupią niż jakby mieli nam dac pieniądze.. dlatego jak to powiedzieli sami też chcieliby wyjechac we wrzesniu na na jakies wakacje dopiero i to w jakiejs promocji, myśle nawet że byliby skłonni wybrac taką oferte byśmy w czwórkę pojechali, a co to za podróż poślubna.. ech.. a na rodziców Tż nie mamy co liczyć..jego matka jest.. ech.. szkoda gadać, faworyzuje jego siostrę czyli nasza świiadkową, my zawsze dla niej podejmujemy oczywiście złe decyzje, na niczym się nie znamy, we wszystko się wtraca, ostatnio nawe powiedziala że powinniśmy mieć najzwyklejsze obrączki bo po co nam inne.. dużo by pisać.. dlatego na rodziców Tż nie ma co liczyć..
współczuję teściowej
może powinniście wprost im powiedzieć, że chcecie w prezencie dostac pieniądze? Wszystko będzie jasne. A oni nie powinni się obrazić. Ja będę też świadkową i młodzi z góry powiedzieli, że "zadowolą" ich pieniądze.
A jeśli nie, to wejdźcie na temat tej wycieczki i powiedzcie im, że nie macie ochoty się nigdzie wybierać
Stary 2008-06-02, 13:28   #193
brawurkaaa
Raczkowanie

Cytat:
współczuję teściowej
może powinniście wprost im powiedzieć, że chcecie w prezencie dostac pieniądze? Wszystko będzie jasne. A oni nie powinni się obrazić. Ja będę też świadkową i młodzi z góry powiedzieli, że "zadowolą" ich pieniądze.
A jeśli nie, to wejdźcie na temat tej wycieczki i powiedzcie im, że nie macie ochoty się nigdzie wybierać
no oni wiedza że my chcemy pieniądze ale by lepiej na tym wyjść woleliby ta wycieczkę. tak właśnie myśleliśmy że delikatnie coś wspomnimy na temat tego że ogólnie nie w głowie nam wyjazdy (paszportu i tak mój Tż nie ma) i cos w tym rodzaju by jakoś ich podejść.. no i zobaczymy..

Stary 2008-06-02, 13:30   #194
tass822
Zadomowienie

skoro im na rękę ta wycieczka, to zrobią wszystko, żeby właśnie taki prezent Wam sprawić. Musicie wprost im powiedzieć, że dla Was to złe rozwiązanie. Przynajmniej ja innego wyjścia nie widzę...
Stary 2008-06-02, 13:33   #195
brawurkaaa
Raczkowanie

Cytat:
skoro im na rękę ta wycieczka, to zrobią wszystko, żeby właśnie taki prezent Wam sprawić. Musicie wprost im powiedzieć, że dla Was to złe rozwiązanie. Przynajmniej ja innego wyjścia nie widzę...
dzięki za radę masz rację trzeba z nimi konkretnie i na temat pogadać..bo inaczej faktycznie zrobią po swojemu..

Stary 2008-06-02, 13:38   #196
tass822
Zadomowienie

nie ma za co
ja życzę powodzenia bo wiem, że jakby nie było, będzie to dla Was trudna rozmowa
Stary 2008-06-02, 14:56   #197
brawurkaaa
Raczkowanie

Cytat:
nie ma za co
ja życzę powodzenia bo wiem, że jakby nie było, będzie to dla Was trudna rozmowa
dzięki, mam nadzieje że jakoś to załatwimy

Stary 2008-06-02, 20:05   #198
joasiah2006
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Byłam na weselu,dałam tyle na ile mnie było stać.Byli i tacy,którzy nie dali nic,bo ich stać nie było,ale moi znajomi widać było,że cieszyli się,że przyszliśmy. Kontakt nadal podtrzymujemy więc sie chyba nie obrazili,że się im wesele "nie zwróciło"
Spaliłabym się chyba ze wstydu gdybym idąc na wesele nie dała nic albo np. 100 złotych. Jeśli mnie nie stać to nie idę wcale. Wszyscy z mojej rodziny raczej nie będą zaskoczeni , że ich zaproszę a o moim weselu wiedzieli już w sierpniu 2007, znajomym zaproszenia właśnie wręczam, więc mają 3 miesiące na decyzję czy iść na ślub czy nie. Powtarzam jeszcze raz, że nie liczę na to, że zwróci mi się wesele bo to jest niemożliwe bo koszta są w granicach 27 tysięcy. A jeśli nawet dostanę od kogoś "nic" albo prawie nic to napewno nie będzie tak, że im to wypomnę albo się na nich obrażę. Poprostu jeśli to bedą osoby, które kiedyś ewentualnie mnie zaproszą na wesele to dostaną odemnie tyle samo Pozdrawiam dziewczynki
joasiah2006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-03, 09:32   #199
tass822
Zadomowienie

W dzisiejszych czasach ludzie nie mają pieniędzy (chodzi mi o nasz "kochany" kraj...)
Załóżmy, zaproszona rodzina, rodzice, 2 dzieci. Zarobki średnie. Trzeba ubrać siebie, ubrać dzieci. To tez kosztuje i to sporo. Do tego dochodzi prezent. Dlatego niektórzy dają tylko 100zł. Ja nie miałabym nic przeciwko gdyby ktoś tyle włożył do koperty. Rozumiem, że mają ważniejsze wydatki. Jeden da 500 zł a drugi 100. Lepsze te 100 jak wypchana koperta papierem z gazet albo pusta koperta! A tak się zdarza! O zgrozo!
Stary 2008-06-03, 09:53   #200
brawurkaaa
Raczkowanie

zgadza się, każdy daje tyle ile może i już. Ja w zeszłym roku gdy z narzeczonym pojechaliśmy na ślub mego kuzyna daliśmy 150zł i nic sie nie stało, on wiedział jaka mamy sytuacje, nawet na poczatku jak wysłał nam zaproszenie to mu powiedziałam że chyba nie przyjadę z powodu pieniędzy, ale on nie chciał tego słuchać. Wszystko zalezy też od wspólnych relacji. Teraz ten mój kuzyn bedzie na moim ślubie świadkiem i wcale mi nie zależy by dał nie wiadomo ile kasy, da tyle ile bedzie mógł.

Stary 2008-06-03, 10:15   #201
tass822
Zadomowienie

Przecież wesele wyprawia się dla gości po to, aby im wynagrodzić to, że zechcieli przyjść w tak ważnym dla nas dniu, na uroczystość ślubną i zaszczycić nas swoją obecnością. Nie można tak przeliczać wszystkiego na pieniądze i oczekiwać, że wesele się zwróci. Bo nie zwróci się nigdy. Jedyne pocieszenie to takie, że nie my jedni tyle włożymy w wesele. To już norma, każda para, która chce się pobrać musi wydać jakieś 25-30 tys. najmniej.

brawurkaaa, jak postępy w rozmowie ze świadkami?

Edytowane przez tass822
Czas edycji: 2008-06-03 o 10:16 Powód: dopis
Stary 2008-06-03, 10:38   #202
brawurkaaa
Raczkowanie

Cytat:

brawurkaaa, jak postępy w rozmowie ze świadkami?
nie widzielismy się jeszcze z nią, wszyscy tacy zalatani.. jak tylko będzie okazja to zaczniemy o tym riozmowę, czyli jak pojade do Tż do domu to napewno tam.

Stary 2008-06-03, 10:47   #203
gosia1007
Wtajemniczenie

GG do gosia1007

brawurkaa niezłą masz tą teściową... masz rację wspomnijcie przy okazji jakiejś rozmowy. Z drugiej strony jeżeli nie dadzą się przekonać, to będziecie mieli darmowe wczasy, zawsze to jakiś plus

Co do prezentów i sytuacji rodzin to według mnie jest rodzina i rodzina. Wiadomo, że wesele się nie zwróci i raczej nikt na to nie liczy. Jednak jeżeli zapraszamy dalszą rodzinę, z którą nie utrzymujemy bardzo bliskich kontaktów a oni nie cierpia na nadmiar pieniązków to według mnie nie koniecznie muszą zabierać na przykład swoje dorastające dzieci a czasami jeszcze osoby towarzyszące tych dzieci. Wystarczy przedstawicielstwo rodziny. Czasami zdarza się, że przyjedzie jakis tam kuzyn, ktorego 15 lat nie widzieliśmy z rodziną - 8 osob i kupi żelazko to juz przegięcie
Stary 2008-06-03, 11:06   #204
brawurkaaa
Raczkowanie

mój Tż juz nie wytrzymuje w domu.. ciągle ONA mu nadaje.. postanowilismy udac sie na rozmowę, ciekawe co będzie miała do powiedzenia w mojej obecności, bo ostatnio przy mnie nic na temat wesela się nie odzywa.. zobaczymy co dzis zrobi....

Stary 2008-06-03, 13:02   #205
gosia1007
Wtajemniczenie

GG do gosia1007

Cytat:
mój Tż juz nie wytrzymuje w domu.. ciągle ONA mu nadaje.. postanowilismy udac sie na rozmowę, ciekawe co będzie miała do powiedzenia w mojej obecności, bo ostatnio przy mnie nic na temat wesela się nie odzywa.. zobaczymy co dzis zrobi....
Trzymam kciuki. W razie czego to
Stary 2008-06-03, 13:17   #206
brawurkaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gosia1007 Pokaż wiadomość
Trzymam kciuki. W razie czego to
dzięki po 16 ruszamy na nią no i jeszcze na babcie, bo taka sama z niej złośliwa baba.. tak wiec obie musza być na rozmowie.. szczerze to troche mi sie nogi trzęsą ale damy rade! w końcu musimy im wszystko wygarnąć, bo dalej tak życ się nie da..

Stary 2008-06-03, 14:54   #207
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:

Wiesz szczerze powiem, chciałabym mieć taki problem jaki masz Ty Byłabym przeszczęśliwa gdyby świadkowie obdarowali mnie wycieczką, gdziekolwiek by to było....Ty piszesz wycieczkę w promocji ...a Twoim zdaniem ile kosztuje wycieczka w promocji dla dwóch osób ? Rozumiem, że gdyby to zamienili na kasę tez byłoby źle ?

Ja jestem chyba jakaś nie z tego świata, bo od świadków nie oczekuję niczego, prócz przybycia, i to że będą przy mnie w tym dniu to będzie dla mnie wielka przyjemność
dorinka30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-03, 17:00   #208
tass822
Zadomowienie

dorinka30 ale jej chodzi o to, że może jeszcze wyjdzie tak, że w podróż poślubną zabiorą się z nimi świadkowie i dlatego im to nie na rękę.
Ja też bym tak nie chciała.
A może i inne powody są? Każdy raczej by sie cieszył a skoro tak nie jest, to cos na rzeczy musi być.
Stary 2008-06-03, 19:07   #209
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Cytat:
Napisane przez dorinka30 Pokaż wiadomość
Wiesz szczerze powiem, chciałabym mieć taki problem jaki masz Ty Byłabym przeszczęśliwa gdyby świadkowie obdarowali mnie wycieczką, gdziekolwiek by to było....Ty piszesz wycieczkę w promocji ...a Twoim zdaniem ile kosztuje wycieczka w promocji dla dwóch osób ? Rozumiem, że gdyby to zamienili na kasę tez byłoby źle ?

Ja jestem chyba jakaś nie z tego świata, bo od świadków nie oczekuję niczego, prócz przybycia, i to że będą przy mnie w tym dniu to będzie dla mnie wielka przyjemność
Ja też się zastanawiałam jakiej kwoty oczekuje brawurkaaa, skoro twierdzi, że zasponsorowanie wycieczki (nawet w promocji) jest pójściem na łatwiznę w celu wydania mniejszej kwoty na prezent
Stary 2008-06-03, 19:23   #210
tass822
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vretka Pokaż wiadomość
Ja też się zastanawiałam jakiej kwoty oczekuje brawurkaaa, skoro twierdzi, że zasponsorowanie wycieczki (nawet w promocji) jest pójściem na łatwiznę w celu wydania mniejszej kwoty na prezent
przepraszam, ale Wy chyba czytacie bez zrozumienia...
oni nie chcą tej wycieczki z tego powodu:

Cytat:
co najlepsze w przyszłym roku oni biora slub, no i napewno mój TŻ bedzie świadkiem i my bedziemy musieli dac pieniądze i wtedy będzie problem ile...jeżeli oni ta wycieczkę nam dadzą. ogólnie chcemy w delikatny sposób dac im do zrozumienia że nie chcemy nigdzie wyjeżdżacć
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości