![]() |
#211 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Jeśli uważasz, że wszystkie są dla Ciebie równie ważne (nie masz ulubionych) to polecałabym profil j. polski, j. obcy, biologia, bo na większość psychologii w kraju biorą pod uwagę biologię (chociaż coraz częściej też historię). Ponadto język obcy opanowany na poziomie zaawansowanym też się przyda, zwłaszcza, że na psychologii często czyta się teksty obcojęzyczne (artykuły, badania, książki). Pozdrawiam ![]()
W moim niebie będą miękkie sierści, nosy, łapy, ogony i kły. W moim niebie będę znowu głaskać, moje wszystkie pożegnane psy ![]() Edytowane przez hailie21 Czas edycji: 2011-05-18 o 18:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 |
BAN stały
|
Dot.: psychologia -studia?
Hej dziewczyny ale jeśli psychologia ogólna to tylko studia dzienne 5 letnie są. A jeśli ktoś chce iść na zaoczne na pomorzu to jest tylko psychologia zarządzania albo w biznesie. Nie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 |
Zakorzenienie
|
Nie. UG ma zaoczną psychologię od zeszłego roku z tego, co wiem.
![]() |
#214 |
CORELIPS
|
Mam dylemat, nie wiem do końca czy sie nadaje na psychologie. Bywam niecierpliwa, ale bardzo łakoma wiedzy... Eh, zobaczymy. Czy studiował ktoś w Krakowie psycho?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 |
Raczkowanie
|
Czy jest na forum ktokolwiek kto studiuje na Swpsie w Sopocie?Jeżeli tak to bardzo proszę o odpowiedź...
![]() |
#216 |
CORELIPS
|
Podbijam pytanie o SWPS w Warszawie.
Jak to wyglada na prywatnej? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 | |
Pani Buka
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#218 |
Raczkowanie
|
hey chcialabym sie dowiedziec czy warto studiowac psychologie zaocznie na swps we wroclawiu?? i czy wogole warto zaocznie ?
chcialabym pojsc na ten kierunek bo lubie pomagac ludzia i chce im pomagac zwlaszcza chorym biednym uzaleznionym osoba badz dziecia .... ale nie jestem do konca pewna czy to kierunek dla mnie jesli sama mam problemy ze soba ze swoim charakterem ??? chodzi mi o to ze jestem okropnym nerwusem wszystko bardzo przezywam i byle czym sie denerwuje wiec czy taka osoba moze pomoc drugiej...? ale z drugiej strony pomoc innym bardzo mnie satysfakcjonuje... jakos tak mam ze wole pomoc komus innemu niz sobie ....??! jestem cierpilwa i umiem sluchac ale mysle ze mam tez takie wady ktore kloca sie z byciem psychologiem....co sadzicie????
Lubię ludzi, którym mogę powiedzieć "pamiętasz?" Edytowane przez anka_szklanka Czas edycji: 2011-06-17 o 02:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
CORELIPS
|
Jesli nie bedziesz w swym zawodzie skupiala sie na sobie, nie bedziesz patrzyla caly czas przez pryzmat wlasnych doswiadczen i wybierzesz ten kierunek nie myslac podswiadomie o tym jako o pomocy wobec siebie i swojej gramatyki - jak najbardziej próbuj.
Chociaż też mam watpliwosci, spróbuję z psychologią. ![]() Na KUL czy UMCS - oto srogi dylemat. I jeszcze wczoraj zainteresował mnie bardzo UKSW w Wawie .. ![]() Czekam na jakąkolwiek pomoc od Was, szczególnie w formie sprawdzonej opinii z pierwszej/drugiej ręki. Tzn ust ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 | ||
Raczkowanie
|
Witam,
po pierwsze SWPS jest jedną z lepszych uczelni psychologiczny (niestety prywatnych). Co do studiów zaocznych, każdy ma prawo do własnego zdania. Ja uważam, że to bardzo dobre rozwiązanie, gdyś uczę się i pracuję (zdobywam doświadczenie i mam pieniądze na własne utrzymanie). Co do Twojego charakteru to powiem Ci tak: większość ludzi uważa, że psycholog, lekarz itp. musi mieć wszytsko poukładane, musi być idealny.. A niestety nie ma ludzi idealnych. A na pewno na studiach pogląd i podejście do wielu spraw Ci się zmieni. Dzięki nauce psychologii można wiele w sobie zmienić. Decyzja należy więc do Ciebie. Powodzenia! ![]() ---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 |
CORELIPS
|
Taaaak, podobnie jest z KULem lubelskim - a jednak z tego co wiem, to 2/3 lata temu górował właśnie w kategorii psychologii - KUL
![]() Nie wiem czy składać na psychologię tylko na UMCS i KUL czy dodatkowo jeszcze ten Uniwerek Kard. Stefana Wyszynskiego... W zasadzie to ja marzę o Krakowie - ale gdzież tam publiczna psychologia prócz UJ ![]() Edytowane przez sylvia_doll Czas edycji: 2011-06-26 o 20:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 |
Rozeznanie
|
na KUL na psychologię dostałabym się z zdawanym WOS-em a nie historią ?
![]()
![]() |
#223 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ponadto porównywałam programy specjalizacji, o której zawsze marzyłam - społeczna. Bardziej przemówiła do mnie ta UMCS-owska. Polecam wgłębienie się w programy studiów. Nie twierdzę, że któraś uczelnia jest lepsza. Można znaleźć plusy i minusy każdej z nich. Ogromnym minusem UMCS są warunki. Instytut Psychologii znajduje się w bardzo starym pałacyku, któremu przydałby się generalny remont. Nie sugeruj się wypowiedziami studiuję na KULU , więc UMCS jest be. Porównaj programy, zastanów się co chcesz robić po psychologii, myślę, że odpowiedź sama przyjdzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 |
Raczkowanie
|
a czy jest ktoś studiujący psychologię w Bydgoszczy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 | |
CORELIPS
|
Cytat:
Myslalam nad psychologia na UKSW ale czy warto isc do miasta polozonego 400km od domu rodzinnego tylko po to by byc w stolicy? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#226 |
Konto usunięte
|
U mnie na UMCS-ie na kontakty z wykładowcami nikt nie narzeka. 2 razy w tyg mają konsultacje, na bieżąco odpowiadają na maile, mamy coś takiego jak kampus- platforma konunikacyjna - oceny, z niektórych przedmiotów wirtualne testy, ogłoszenia od wykładowców itd.
Jeśli chcesz iść na tą specjalizację biznesową - wybór jest prosty ![]() Na UMCSie wcale nie jest tak bardzo ciężko. Wymagają fakt, ale wszystko jest do przeżycia. Może spróbuj i tu i tu. Jedyne co stracisz to 80 zł, ale weź pod uwagę, że zawsze jest różnica punktowa między tymi uczelniami - jak pisałam wcześniej z taką samą ilością pkt na UMCS przyjęli mnie na wieczorowe, a na KUL na dzienne. Myślę, że jeśli chcesz studiować psycho to warto składać papiery na kilka uczelni. Edytowane przez 201703061232 Czas edycji: 2011-06-30 o 18:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
CORELIPS
|
Zdecydowałam się iść na psychologię na KUL, przyjęli mnie też na dwa inne kierunki (rzeszów i kraków) ale ostatecznie decyduję się na to, o czym marzyłam na początku. Cieszę się!
Ktoś rozpoczyna ze mną psych. z biznesie? Ooo, albo szuka mieszkania? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 |
Raczkowanie
|
A ja pozdrawiam z SWPS w Sopocie. Nie poszłam tam ze względu na niskie wyniki na maturze (wcale niskie nie były
![]() ![]() ![]() ![]() Edit: Przeczytałam kilku postów i co do studiów zaocznych, niestety na SWPS, po skończonych studiach zaocznych (5 lat) dostajesz jedynie tytuł magistra nauk humanistycznych, a nie psychologii ![]() ![]() Iii... Nie radzę iść na psychologię osobom, które myślą, że dzięki temu kierunkowi studiów, poradzą sobie ze swoimi problemami. Nie chcę nikogo zniechęcać, bo problemy ma każda z nas. Wierzcie jednak, że spotkałam się już wielokrotnie z przyszłymi psychologami, borykającymi się z poważnymi zaburzeniami psychicznymi. Oczywiście, każdy ma prawo robić w życiu to, na co ma ochotę, ale czasami trzeba zadać sobie pytanie, czy jako profesjonalny 'pomagacz' (nie mówię o psych. biznesu, marketingu, bardziej o klinicystach) bardziej nie zaszkodzimy naszym klientom w przyszłości. Edytowane przez alexalexalex Czas edycji: 2011-08-02 o 17:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 |
Raczkowanie
|
![]()
Czy ktoś studiuje psychologie na UW?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#230 |
Zadomowienie
|
![]() |
#231 |
Raczkowanie
|
Bo ja w tym roku wybieram sie na wieczorowe i potrzebuje sie dowiedziec jak sie nazywala Przewodnicza Komisji Rekrutacyjnej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
http://hal.psych.uw.edu.pl/nowyprofil.cgi?pracownik=126 Ona też podpisywała się na decyzji o przyjęciu. Z tego co wiem, funkcja rzadko się zmienia, ale nie wiem na 100% czy ta osoba była przewodniczącą też w tym roku ![]()
![]() |
![]() |
#233 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Jak oceniasz te studia?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 |
Zadomowienie
|
Proszę bardzo
![]() Studia oceniam bardzo dobrze, choć bardzo długo rozważałam SWPS (rok zastanawiania się i analiz)... Summa summarum cieszę się, że nie poszłam na SWPS, bo tam wybrałabym kliniczną (spec. od I roku), teraz bardziej skłaniam się ku innym specjalizacjom i cieszę się, że na UW mam jeszcze rok na zastanowienie - to jest dla mnie zdecydowany plus, bo studia zmieniają zarówno nas jak i weryfikują nasze zainteresowania ![]() Co poza tym... inspirująca, profesjonalna kadra (mnóstwo autorytetów jak dla mnie), wielu ludzi z pasją, dużo przedmiotów do wyboru (fakultety), sporo możliwości rozwoju (chcieć to móc), indywidualny tok studiów też daje wiele możliwości kombinacji, czy to z drugim kierunkiem czy pracą na etat. Z minusów: duża anonimowość, bo dużo studentów, ale to do siebie ma większość wydziałów psychologii. Czasem z jedną osobą z tego samego roku ma się ćwiczenia, a później do końca studiów można jej nie spotkać na żadnych ![]() ![]() ![]() Ufff... ![]() ![]()
![]() |
#235 |
Raczkowanie
|
http://www.swps.pl/rankingi/rankingi...na-rynku-pracy - ja również w polemikę wdawać się nie będę, jednak to mówi samo za siebie i jest chyba bardziej rzetelne, niż 'ktoś' z małej miejscowości. Po drugie, jak sama trafnie zauważyłaś, to my pracujemy na nasze umiejętności. Podejrzewam, że na UW, jak i na każdym innym Uniwerku studenci pracują ciężej, niż studenci SWPS'u, a to z tego względu, że u nas, nie wiem dlaczego, panuje przekonanie 'płacę i wymagam', a to doprowadza mnie do szału. Z drugiej strony nie powinno - takie osoby, prędzej czy później wylecą na własne życzenie. Jednak ich chodzenie, załatwienie, przynoszenie zwolnień z myślą, że wolno im wszystko, jest naprawdę straszne.
Ja wybrałam SWPS właśnie ze względu na brak tej uniwersyteckiej anonimowości. Prosiłabym tylko o trochę mniej zuchwałości, wszystkich studentów Uniwersytetów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
Zadomowienie
|
Ehh... no właśnie się wdałaś w polemikę
![]() ![]() Nie wiem czy przedstawianie rankingów SWPSu jest obiektywne... choć w sumie jestem skłonna się z nimi zgodzić. Bardzo szanuję i lubię SWPS (bo tak jak mówię, przez rok zastanawiałam się nad trudnym wyborem), byłam tam na konferencjach, dniach otwartych i wręcz byłam w niej zakochana przez parę miesięcy ![]() ![]() ![]() O co chodzi z tą zuchwałością? Mam nadzieję, że ja jej nie przejawiam ![]()
Edytowane przez Coma_ Czas edycji: 2011-08-05 o 12:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Zgadzam się, że UW to najlepsza opcja. Już prawie kończę te studia, to też mój drugi kierunek. Ogólnie sądzę, że psychologii studiować nie warto - uważam, że niewiele się nauczyłam przez te kilka lat, większość rzeczy już wiedziałam z książek, gazet, z pierwszego kierunku. Więc był to dla mnie mało rozwijający kierunek ![]() ![]() Miałam kilka fajnych zajęć, które miło wspominam - uwielbiam i wyjątkowo cenię np. prof. Ciarkowską i jeśli na jakichś zajęciach nauczyłam się czegoś nowego, to właśnie na tych prowadzonych przez nią ![]() A najwięcej nauczyłam się i tak na praktykach ![]()
![]() |
![]() |
#238 |
Raczkowanie
|
a jak oceniacie władze wydzialu ??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 |
Raczkowanie
|
Ja się nie wdałam w polemikę, po prostu chciałam opisać z perspektywy studenta SWPS'u to, co zostało opisane przez Ciebie
![]() Coma, nigdy w życiu, zuchwała nie jesteś! ![]() ![]() Zdaję sobie sprawę, że nasza kariera to nie tylko wielkie korporacje, ale już teraz, SWPS to dość znana "marka" i wydaje mi się, że brak wiedzy na temat uczelni, wypuszczającej co roku tylu utalentowanych absolwentów (oczywiście, nie tylko SWPS ich wypuszcza ![]() ![]() Końcowy wniosek jest taki - kończymy niechcianą przez nas obie, polemikę. Studenci SWPS i UW powinni się kochać i szanować ![]() W obu tych miejscach nauczymy się tyle samo, większość z tych informacji nie przyda nam się nigdy w życiu w pracy zawodowej (chyba, że zechcemy objąć, jakże wdzięczną i dobrze płatną ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Prodziekan ds. Studenckich - dr Wojciech Dragan, hmmm. No generalnie nie jest zły - było trochę zamieszania z rejestracjami, ale dziekan reagował niemal natychmiast na zgłoszone problemy (odpisywał na maile późną nocą, bardzo mu się to chwali). Mam wrażenie, że jest bardzo prostudencki - zdaje sobie sprawę z bałaganu na wydziale i jest elastyczny - a to bardzo się liczy, nie ma nic gorszego niż dziakan z któym nie ma mowy o pertraktacji. Szkoda, że samorząd studencki jest raczej wątły - z tego powodu dziakan nie ma za bardzo z kim się konsultować i w efekcie łączność nasze probemy - wysiłki dziekana, żeby je rozwiązać jest nieco zaburzona. Główną dziekan jest prof. Czerniawska, ale z nią nie ma zbyt dużej styczności, zajmuje się raczej ogólną reprezentacją/administracją wydziału niż sprawami studentów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:06.