psychologia -studia? - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-18, 14:09   #211
hailie21
Zakorzenienie

Post Dot.: psychologia -studia?

Cytat:
Napisane przez McLady Pokaż wiadomość
Hej
Chcę studiować psychologię w Warszawie.
Niebawem czeka mnie rekrutacja do liceum i mam problem z wybraniem klasy.
Polski , wos i historia (kl. dziennikarska) czy polski , język obcy (w moim przypadku niemiecki) , biologia / historia (kl. językowa) ??
Zwróć uwagę na to, który z tych przedmiotów (oprócz polskiego) bardziej by Cię interesował lub z którym radziłaś sobie lepiej w gimnazjum. Wos/historia czy biologia/j.obcy? Bo to bez sensu uczyć się na poziomie rozszerzonym czegoś, czego się nie lubi.
Jeśli uważasz, że wszystkie są dla Ciebie równie ważne (nie masz ulubionych) to polecałabym profil j. polski, j. obcy, biologia, bo na większość psychologii w kraju biorą pod uwagę biologię (chociaż coraz częściej też historię). Ponadto język obcy opanowany na poziomie zaawansowanym też się przyda, zwłaszcza, że na psychologii często czyta się teksty obcojęzyczne (artykuły, badania, książki).

Pozdrawiam

W moim niebie będą miękkie sierści,
nosy, łapy, ogony i kły.
W moim niebie będę znowu głaskać,
moje wszystkie pożegnane psy

Edytowane przez hailie21
Czas edycji: 2011-05-18 o 18:43
hailie21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-27, 12:09   #212
martusiakw
BAN stały

Dot.: psychologia -studia?

Hej dziewczyny ale jeśli psychologia ogólna to tylko studia dzienne 5 letnie są. A jeśli ktoś chce iść na zaoczne na pomorzu to jest tylko psychologia zarządzania albo w biznesie. Nie?
martusiakw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-31, 17:00   #213
mpt
Zakorzenienie

Nie. UG ma zaoczną psychologię od zeszłego roku z tego, co wiem.
Stary 2011-06-04, 23:50   #214
sylvia_doll
CORELIPS

Mam dylemat, nie wiem do końca czy sie nadaje na psychologie. Bywam niecierpliwa, ale bardzo łakoma wiedzy... Eh, zobaczymy. Czy studiował ktoś w Krakowie psycho?
sylvia_doll jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 10:57   #215
siena
Raczkowanie

Czy jest na forum ktokolwiek kto studiuje na Swpsie w Sopocie?Jeżeli tak to bardzo proszę o odpowiedź...
....
siena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 17:13   #216
sylvia_doll
CORELIPS

Podbijam pytanie o SWPS w Warszawie.
Jak to wyglada na prywatnej?
Stary 2011-06-09, 14:28   #217
kasiencja
Pani Buka

Cytat:
Napisane przez sylvia_doll Pokaż wiadomość
Mam dylemat, nie wiem do końca czy sie nadaje na psychologie. Bywam niecierpliwa, ale bardzo łakoma wiedzy... Eh, zobaczymy. Czy studiował ktoś w Krakowie psycho?
ja studiuję, pytaj jeśli chcesz

kasiencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-06-17, 02:48   #218
anka_szklanka
Raczkowanie

GG do anka_szklanka

hey chcialabym sie dowiedziec czy warto studiowac psychologie zaocznie na swps we wroclawiu?? i czy wogole warto zaocznie ?
chcialabym pojsc na ten kierunek bo lubie pomagac ludzia i chce im pomagac zwlaszcza chorym biednym uzaleznionym osoba badz dziecia .... ale nie jestem do konca pewna czy to kierunek dla mnie jesli sama mam problemy ze soba ze swoim charakterem ??? chodzi mi o to ze jestem okropnym nerwusem wszystko bardzo przezywam i byle czym sie denerwuje wiec czy taka osoba moze pomoc drugiej...? ale z drugiej strony pomoc innym bardzo mnie satysfakcjonuje... jakos tak mam ze wole pomoc komus innemu niz sobie ....??! jestem cierpilwa i umiem sluchac ale mysle ze mam tez takie wady ktore kloca sie z byciem psychologiem....co sadzicie????

Edytowane przez anka_szklanka
Czas edycji: 2011-06-17 o 02:55
anka_szklanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-17, 09:24   #219
sylvia_doll
CORELIPS

Jesli nie bedziesz w swym zawodzie skupiala sie na sobie, nie bedziesz patrzyla caly czas przez pryzmat wlasnych doswiadczen i wybierzesz ten kierunek nie myslac podswiadomie o tym jako o pomocy wobec siebie i swojej gramatyki - jak najbardziej próbuj.

Chociaż też mam watpliwosci, spróbuję z psychologią.
Na KUL czy UMCS - oto srogi dylemat. I jeszcze wczoraj zainteresował mnie bardzo UKSW w Wawie ..
Czekam na jakąkolwiek pomoc od Was, szczególnie w formie sprawdzonej opinii z pierwszej/drugiej ręki. Tzn ust
Stary 2011-06-19, 10:05   #220
smoli
Raczkowanie

Witam,
po pierwsze SWPS jest jedną z lepszych uczelni psychologiczny (niestety prywatnych). Co do studiów zaocznych, każdy ma prawo do własnego zdania. Ja uważam, że to bardzo dobre rozwiązanie, gdyś uczę się i pracuję (zdobywam doświadczenie i mam pieniądze na własne utrzymanie).
Co do Twojego charakteru to powiem Ci tak: większość ludzi uważa, że psycholog, lekarz itp. musi mieć wszytsko poukładane, musi być idealny.. A niestety nie ma ludzi idealnych. A na pewno na studiach pogląd i podejście do wielu spraw Ci się zmieni. Dzięki nauce psychologii można wiele w sobie zmienić.
Decyzja należy więc do Ciebie.
Powodzenia!

---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ----------

Cytat:
Napisane przez anka_szklanka Pokaż wiadomość
hey chcialabym sie dowiedziec czy warto studiowac psychologie zaocznie na swps we wroclawiu?? i czy wogole warto zaocznie ?
chcialabym pojsc na ten kierunek bo lubie pomagac ludzia i chce im pomagac zwlaszcza chorym biednym uzaleznionym osoba badz dziecia .... ale nie jestem do konca pewna czy to kierunek dla mnie jesli sama mam problemy ze soba ze swoim charakterem ??? chodzi mi o to ze jestem okropnym nerwusem wszystko bardzo przezywam i byle czym sie denerwuje wiec czy taka osoba moze pomoc drugiej...? ale z drugiej strony pomoc innym bardzo mnie satysfakcjonuje... jakos tak mam ze wole pomoc komus innemu niz sobie ....??! jestem cierpilwa i umiem sluchac ale mysle ze mam tez takie wady ktore kloca sie z byciem psychologiem....co sadzicie????
powyższa odpowiedz jest do Ciebie

---------- Dopisano o 11:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ----------

Cytat:
Jesli nie bedziesz w swym zawodzie skupiala sie na sobie, nie bedziesz patrzyla caly czas przez pryzmat wlasnych doswiadczen i wybierzesz ten kierunek nie myslac podswiadomie o tym jako o pomocy wobec siebie i swojej gramatyki - jak najbardziej próbuj.

Na KUL czy UMCS - oto srogi dylemat. I jeszcze wczoraj zainteresował mnie bardzo UKSW w Wawie ..
Czekam na jakąkolwiek pomoc od Was, szczególnie w formie sprawdzonej opinii z pierwszej/drugiej ręki. Tzn ust
Nie wiem jak jest teraz ale wcześniej na UKSW psychologia była na wydziale filologi chrześcijańskiej, dla niektórych ludzi może to być problem.. i (pewnie z tej przyczyny) nie jest tam ciężko się dostać.
smoli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-19, 13:20   #221
sylvia_doll
CORELIPS

Taaaak, podobnie jest z KULem lubelskim - a jednak z tego co wiem, to 2/3 lata temu górował właśnie w kategorii psychologii - KUL

Nie wiem czy składać na psychologię tylko na UMCS i KUL czy dodatkowo jeszcze ten Uniwerek Kard. Stefana Wyszynskiego...
W zasadzie to ja marzę o Krakowie - ale gdzież tam publiczna psychologia prócz UJ Raczej się nie dostanę z moimi wynikami. Ale najpierw czekanie..

Edytowane przez sylvia_doll
Czas edycji: 2011-06-26 o 20:14

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-26, 19:18   #222
pannanatalia
Rozeznanie

na KUL na psychologię dostałabym się z zdawanym WOS-em a nie historią ?
Stary 2011-06-29, 19:28   #223
201703061232
Konto usunięte

Cytat:

Hej, jeśli jeszcze nie podjęłaś decyzji i nadal rozważasz KUL czy UMCS. Miałam identyczny dylemat, dostałam się na KUL na dzienne i UMCS na wieczorowe. Wybrałam UMCS. Dlaczego? KUL ma lepsze zaplecze przecież. Porównywałam programy na obu uczelniach. KUL ma 2 czy 3 przedmioty, które muszą być - biblia i nauki o papieżu - jeśli się mylę proszę o poprawienie. Ponadto z tego co pamietam filozofia była rozbita na filozofię o antyku do średniowiecza - trwała troszkę dłużej niż na UMCS.
Ponadto porównywałam programy specjalizacji, o której zawsze marzyłam - społeczna. Bardziej przemówiła do mnie ta UMCS-owska.
Polecam wgłębienie się w programy studiów.
Nie twierdzę, że któraś uczelnia jest lepsza. Można znaleźć plusy i minusy każdej z nich. Ogromnym minusem UMCS są warunki. Instytut Psychologii znajduje się w bardzo starym pałacyku, któremu przydałby się generalny remont.
Nie sugeruj się wypowiedziami studiuję na KULU , więc UMCS jest be.
Porównaj programy, zastanów się co chcesz robić po psychologii, myślę, że odpowiedź sama przyjdzie.
201703061232 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-30, 14:16   #224
007loveme
Raczkowanie

a czy jest ktoś studiujący psychologię w Bydgoszczy?
007loveme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-30, 15:49   #225
sylvia_doll
CORELIPS

Cytat:
Napisane przez zbecka Pokaż wiadomość
Hej, jeśli jeszcze nie podjęłaś decyzji i nadal rozważasz KUL czy UMCS. Miałam identyczny dylemat, dostałam się na KUL na dzienne i UMCS na wieczorowe. Wybrałam UMCS. Dlaczego? KUL ma lepsze zaplecze przecież. Porównywałam programy na obu uczelniach. KUL ma 2 czy 3 przedmioty, które muszą być - biblia i nauki o papieżu - jeśli się mylę proszę o poprawienie. Ponadto z tego co pamietam filozofia była rozbita na filozofię o antyku do średniowiecza - trwała troszkę dłużej niż na UMCS.
Ponadto porównywałam programy specjalizacji, o której zawsze marzyłam - społeczna. Bardziej przemówiła do mnie ta UMCS-owska.
Polecam wgłębienie się w programy studiów.
Nie twierdzę, że któraś uczelnia jest lepsza. Można znaleźć plusy i minusy każdej z nich. Ogromnym minusem UMCS są warunki. Instytut Psychologii znajduje się w bardzo starym pałacyku, któremu przydałby się generalny remont.
Nie sugeruj się wypowiedziami studiuję na KULU , więc UMCS jest be.
Porównaj programy, zastanów się co chcesz robić po psychologii, myślę, że odpowiedź sama przyjdzie.
Dziękuję, że się odezwałaś!! Tak, nadal mam dylemat, planuję jutro zapłacić więc dziś padnie decyzja czy składać na obie uczelnie... Na kulu podoba mi się ta specjalizacja biznesowa... na UMCS-ie slyszalam, ze jest bardzo ciezko.. ja bylam teraz w dobrym liceum i naprawde juz mam dosc tego stresu zwiazanego z edukacja. Przemawia na mnie to, ze na Kulu jest dobry kontakt z wykladowcami... jeszcze sie zastanawiam nad filologią angielską (80%) ale nei wiem czy to wystarcza na pedagogiczny uniwersytet. Takze.. no, coz.

Myslalam nad psychologia na UKSW ale czy warto isc do miasta polozonego 400km od domu rodzinnego tylko po to by byc w stolicy?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-06-30, 18:46   #226
201703061232
Konto usunięte

U mnie na UMCS-ie na kontakty z wykładowcami nikt nie narzeka. 2 razy w tyg mają konsultacje, na bieżąco odpowiadają na maile, mamy coś takiego jak kampus- platforma konunikacyjna - oceny, z niektórych przedmiotów wirtualne testy, ogłoszenia od wykładowców itd.

Jeśli chcesz iść na tą specjalizację biznesową - wybór jest prosty

Na UMCSie wcale nie jest tak bardzo ciężko. Wymagają fakt, ale wszystko jest do przeżycia.
Może spróbuj i tu i tu. Jedyne co stracisz to 80 zł, ale weź pod uwagę, że zawsze jest różnica punktowa między tymi uczelniami - jak pisałam wcześniej z taką samą ilością pkt na UMCS przyjęli mnie na wieczorowe, a na KUL na dzienne. Myślę, że jeśli chcesz studiować psycho to warto składać papiery na kilka uczelni.

Edytowane przez 201703061232
Czas edycji: 2011-06-30 o 18:50
201703061232 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-01, 17:47   #227
sylvia_doll
CORELIPS

Zdecydowałam się iść na psychologię na KUL, przyjęli mnie też na dwa inne kierunki (rzeszów i kraków) ale ostatecznie decyduję się na to, o czym marzyłam na początku. Cieszę się!
Ktoś rozpoczyna ze mną psych. z biznesie? Ooo, albo szuka mieszkania?
Stary 2011-08-02, 17:39   #228
alexalexalex
Raczkowanie

A ja pozdrawiam z SWPS w Sopocie. Nie poszłam tam ze względu na niskie wyniki na maturze (wcale niskie nie były ) - to był mój wybór. UG nie wchodził w grę. Ktoś napisał wcześniej, że SWPS jest najlepszą uczelnią psychologiczną w Polsce - i to prawda. Przez dwa lata studiów spotkałam naprawdę wielu wspaniałych specjalistów i nie zamieniłabym mojej szkoły na żadną inną. Jak każda Uczelnia, ma też wady Faktem jest, że jeżeli nie pracujesz naprawdę ciężko i nie jesteś samodzielna - sukcesów nie osiągniesz. To bujda, że na prywatnych Uczelniach wszystko robią za Ciebie. Słyszałam sporo niepochlebnych opinii o SWPS'ie, mniemam, że pisali je Ci, którzy twierdzą, że skoro płacą, to mogą wymagać rzeczy niewykonalnych (np. zaliczać kolokwia po pięć razy, a na końcu mieć naciągniętą tróję). Polecam z czystym sumieniem! W razie pytań, piszcie dziewczyny!

Edit: Przeczytałam kilku postów i co do studiów zaocznych, niestety na SWPS, po skończonych studiach zaocznych (5 lat) dostajesz jedynie tytuł magistra nauk humanistycznych, a nie psychologii Nie orientuję się, co trzeba zrobić później, aby owym mgr psycho się stać.

Iii... Nie radzę iść na psychologię osobom, które myślą, że dzięki temu kierunkowi studiów, poradzą sobie ze swoimi problemami. Nie chcę nikogo zniechęcać, bo problemy ma każda z nas. Wierzcie jednak, że spotkałam się już wielokrotnie z przyszłymi psychologami, borykającymi się z poważnymi zaburzeniami psychicznymi. Oczywiście, każdy ma prawo robić w życiu to, na co ma ochotę, ale czasami trzeba zadać sobie pytanie, czy jako profesjonalny 'pomagacz' (nie mówię o psych. biznesu, marketingu, bardziej o klinicystach) bardziej nie zaszkodzimy naszym klientom w przyszłości.

prawie, że Pani Psycholog

Edytowane przez alexalexalex
Czas edycji: 2011-08-02 o 17:45
alexalexalex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-05, 00:55   #229
Darmorka
Raczkowanie

Question Dot.: psychologia -studia?

Czy ktoś studiuje psychologie na UW?
Darmorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-05, 09:31   #230
Coma_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Darmorka Pokaż wiadomość
Czy ktoś studiuje psychologie na UW?
Ja a co?

Coma_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-05, 10:48   #231
Darmorka
Raczkowanie

Bo ja w tym roku wybieram sie na wieczorowe i potrzebuje sie dowiedziec jak sie nazywala Przewodnicza Komisji Rekrutacyjnej.
Stary 2011-08-05, 10:58   #232
Coma_
Zadomowienie

Cytat:
Bo ja w tym roku wybieram sie na wieczorowe i potrzebuje sie dowiedziec jak sie nazywala Przewodnicza Komisji Rekrutacyjnej.
Ja zaczynałam w zeszłym roku, u mnie przewodniczącą była:
http://hal.psych.uw.edu.pl/nowyprofil.cgi?pracownik=126
Ona też podpisywała się na decyzji o przyjęciu. Z tego co wiem, funkcja rzadko się zmienia, ale nie wiem na 100% czy ta osoba była przewodniczącą też w tym roku

Stary 2011-08-05, 11:25   #233
Darmorka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Coma_ Pokaż wiadomość
Ja zaczynałam w zeszłym roku, u mnie przewodniczącą była:
http://hal.psych.uw.edu.pl/nowyprofil.cgi?pracownik=126
Ona też podpisywała się na decyzji o przyjęciu. Z tego co wiem, funkcja rzadko się zmienia, ale nie wiem na 100% czy ta osoba była przewodniczącą też w tym roku
Dziekuje bardzo

Jak oceniasz te studia??
Stary 2011-08-05, 11:58   #234
Coma_
Zadomowienie

Cytat:
Dziekuje bardzo

Jak oceniasz te studia??
Proszę bardzo

Studia oceniam bardzo dobrze, choć bardzo długo rozważałam SWPS (rok zastanawiania się i analiz)... Summa summarum cieszę się, że nie poszłam na SWPS, bo tam wybrałabym kliniczną (spec. od I roku), teraz bardziej skłaniam się ku innym specjalizacjom i cieszę się, że na UW mam jeszcze rok na zastanowienie - to jest dla mnie zdecydowany plus, bo studia zmieniają zarówno nas jak i weryfikują nasze zainteresowania Dodatkowo na własnej skórze przekonałam się jak jest odbierane UW przez pracodawców - zdecydowanie lepiej niż SWPS (od razu piszę, że nie zamierzam się wdawać w polemiki na ten temat, bo zauważyłam, że ten wątek zamienia się czasem w małe pole bitwy). To mój drugi kierunek, więc naprawdę wiem co piszę... UW w CV po prostu robi wrażenie samą nazwą. Natomiast co do wiedzy i umiejętności, które posiadamy - i tak wszystko zdobywa się własną pracą i własną determinacją, można studiować i "studiować", jeżeli chodzi o wiedzę nabytą w trakcie studiów uczelnia w sumie nie ma znaczenia. Kiedyś zdarzyła mi się ciekawa sytuacja, gdy wylądowałam na praktykach w raczej małej miejscowości z daleka od Warszawy (u psychologa i pedagoga szkolnego), gdy powiedziałam, że studiuję na UW (pierwszy kierunek) wszyscy wiedzieli o co chodzi, ale gdy powiedziałam, że wybieram się na psychologię na SWPS, ludzie słyszeli tylko "szkołę wyższą jakąśtam". W kręgach akademickich i w większych miejscowościach to może SWPS jest znana, ale gdzieś indziej jest kojarzona jak każda prywatna szkoła wyższa (raczej negatywnie).

Co poza tym... inspirująca, profesjonalna kadra (mnóstwo autorytetów jak dla mnie), wielu ludzi z pasją, dużo przedmiotów do wyboru (fakultety), sporo możliwości rozwoju (chcieć to móc), indywidualny tok studiów też daje wiele możliwości kombinacji, czy to z drugim kierunkiem czy pracą na etat.

Z minusów: duża anonimowość, bo dużo studentów, ale to do siebie ma większość wydziałów psychologii. Czasem z jedną osobą z tego samego roku ma się ćwiczenia, a później do końca studiów można jej nie spotkać na żadnych A poza tym chaos organizacyjny, walka z usosem i niedoinformowanie jak wszędzie. Przynajmniej panie w sekretariacie są miłe Ogólnie rzecz biorąc to szału nie ma... Mimo moich pochwał, częściowo zgadzam się z opinią, że UW jest lekko przereklamowane. Mimo wszystko jednak, wg mnie UW jest najlepszą opcją (być może nawet mniejszym złem) jeżeli chodzi o studiowanie psychologii w PL, a na pewno w Wwie.

Ufff... może moja opinia komuś pomoże, choć chyba większość rekrutacji już jest zakończona. Pozdrawiam

Stary 2011-08-05, 12:42   #235
alexalexalex
Raczkowanie

http://www.swps.pl/rankingi/rankingi...na-rynku-pracy - ja również w polemikę wdawać się nie będę, jednak to mówi samo za siebie i jest chyba bardziej rzetelne, niż 'ktoś' z małej miejscowości. Po drugie, jak sama trafnie zauważyłaś, to my pracujemy na nasze umiejętności. Podejrzewam, że na UW, jak i na każdym innym Uniwerku studenci pracują ciężej, niż studenci SWPS'u, a to z tego względu, że u nas, nie wiem dlaczego, panuje przekonanie 'płacę i wymagam', a to doprowadza mnie do szału. Z drugiej strony nie powinno - takie osoby, prędzej czy później wylecą na własne życzenie. Jednak ich chodzenie, załatwienie, przynoszenie zwolnień z myślą, że wolno im wszystko, jest naprawdę straszne.

Ja wybrałam SWPS właśnie ze względu na brak tej uniwersyteckiej anonimowości.

Prosiłabym tylko o trochę mniej zuchwałości, wszystkich studentów Uniwersytetów.

Stary 2011-08-05, 12:54   #236
Coma_
Zadomowienie

Ehh... no właśnie się wdałaś w polemikę Zaraz będę zjedzona żywcem przez studentów innych niż Uniwerku

Nie wiem czy przedstawianie rankingów SWPSu jest obiektywne... choć w sumie jestem skłonna się z nimi zgodzić. Bardzo szanuję i lubię SWPS (bo tak jak mówię, przez rok zastanawiałam się nad trudnym wyborem), byłam tam na konferencjach, dniach otwartych i wręcz byłam w niej zakochana przez parę miesięcy Ale trzeba przyznać, że PR też mają niesamowity . Jeżeli chodzi o tego "ktosia" z mniejszej miejscowości, to kariera po psychologii to nie tylko wielki świat, media, korporacje i wielkomiejskie placówki/ gabinety psychologiczne U takich szarych "ktosiów" właśnie będziemy kiedyś szukać zatrudnienia, bo Warszawa i inne wielkie miasta są przesycone absolwentami psychologii. Nie twierdzę, że w Wwie pracy się nie znajdzie, ale po studiach życie może nas "rzucić" gdziekolwiek indziej.

O co chodzi z tą zuchwałością? Mam nadzieję, że ja jej nie przejawiam

Edytowane przez Coma_
Czas edycji: 2011-08-05 o 12:56
Stary 2011-08-05, 15:43   #237
Naomi21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Coma_ Pokaż wiadomość
Przynajmniej panie w sekretariacie są miłe Ogólnie rzecz biorąc to szału nie ma... Mimo moich pochwał, częściowo zgadzam się z opinią, że UW jest lekko przereklamowane. Mimo wszystko jednak, wg mnie UW jest najlepszą opcją (być może nawet mniejszym złem) jeżeli chodzi o studiowanie psychologii w PL, a na pewno w Wwie.
Really? To chyba na innym wydziale studiujemy Chociaż w sekretariacie dla młodszych roczników faktycznie nie było tak źle

Zgadzam się, że UW to najlepsza opcja. Już prawie kończę te studia, to też mój drugi kierunek. Ogólnie sądzę, że psychologii studiować nie warto - uważam, że niewiele się nauczyłam przez te kilka lat, większość rzeczy już wiedziałam z książek, gazet, z pierwszego kierunku. Więc był to dla mnie mało rozwijający kierunek I gdybym jeszcze miała za to płacić, toLitości.

Miałam kilka fajnych zajęć, które miło wspominam - uwielbiam i wyjątkowo cenię np. prof. Ciarkowską i jeśli na jakichś zajęciach nauczyłam się czegoś nowego, to właśnie na tych prowadzonych przez nią Niestety, połowa zajęć to jakaś kpina - wygłaszanie referatów i zaliczenie, z którego 4 dostałby pierwszy lepszy licealista. Oczywiście, są tez trudne przedmioty, ale ogólnie, to są to łatwe i mało wymagajace studia.

A najwięcej nauczyłam się i tak na praktykach
Stary 2011-08-05, 16:57   #238
Darmorka
Raczkowanie

a jak oceniacie władze wydzialu ??
Stary 2011-08-05, 19:16   #239
alexalexalex
Raczkowanie

Ja się nie wdałam w polemikę, po prostu chciałam opisać z perspektywy studenta SWPS'u to, co zostało opisane przez Ciebie

Coma, nigdy w życiu, zuchwała nie jesteś! Po prostu znam kilku takich, co uważają, że skoro studiują na Uniwerku, są lepsi od studentów uczelni prywatnych. W większości są to ci, którzy dostali się na najmniej oblegany kierunek, ledwo sobie radzą, no ale co? W końcu studiują na Uniwerku, jest prestiż

Zdaję sobie sprawę, że nasza kariera to nie tylko wielkie korporacje, ale już teraz, SWPS to dość znana "marka" i wydaje mi się, że brak wiedzy na temat uczelni, wypuszczającej co roku tylu utalentowanych absolwentów (oczywiście, nie tylko SWPS ich wypuszcza) troszeczkę świadczy o danej osobie "z branży"

Końcowy wniosek jest taki - kończymy niechcianą przez nas obie, polemikę. Studenci SWPS i UW powinni się kochać i szanować

W obu tych miejscach nauczymy się tyle samo, większość z tych informacji nie przyda nam się nigdy w życiu w pracy zawodowej (chyba, że zechcemy objąć, jakże wdzięczną i dobrze płatną posadę wykładowcy) i jak napisała Naomi, najwięcej zyskamy podczas praktyk.

Stary 2011-08-06, 18:53   #240
abraxas2871
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Naomi21 Pokaż wiadomość
Really? To chyba na innym wydziale studiujemy Chociaż w sekretariacie dla młodszych roczników faktycznie nie było tak źle

Zgadzam się, że UW to najlepsza opcja. Już prawie kończę te studia, to też mój drugi kierunek. Ogólnie sądzę, że psychologii studiować nie warto - uważam, że niewiele się nauczyłam przez te kilka lat, większość rzeczy już wiedziałam z książek, gazet, z pierwszego kierunku. Więc był to dla mnie mało rozwijający kierunek I gdybym jeszcze miała za to płacić, toLitości.

Miałam kilka fajnych zajęć, które miło wspominam - uwielbiam i wyjątkowo cenię np. prof. Ciarkowską i jeśli na jakichś zajęciach nauczyłam się czegoś nowego, to właśnie na tych prowadzonych przez nią Niestety, połowa zajęć to jakaś kpina - wygłaszanie referatów i zaliczenie, z którego 4 dostałby pierwszy lepszy licealista. Oczywiście, są tez trudne przedmioty, ale ogólnie, to są to łatwe i mało wymagajace studia.

A najwięcej nauczyłam się i tak na praktykach
Zgadzam się całkowicie - jestem na 4 roku psycho na UW i nie mam nic do dodania. No, może nazwisko prof. Ciarkowskiej wymieniałabym na dr Z. Toeplitz, któa jest dla mnie największym autorytetem na tym wydziale.
Cytat:
a jak oceniacie władze wydzialu ??
Prodziekan ds. Studenckich - dr Wojciech Dragan, hmmm. No generalnie nie jest zły - było trochę zamieszania z rejestracjami, ale dziekan reagował niemal natychmiast na zgłoszone problemy (odpisywał na maile późną nocą, bardzo mu się to chwali). Mam wrażenie, że jest bardzo prostudencki - zdaje sobie sprawę z bałaganu na wydziale i jest elastyczny - a to bardzo się liczy, nie ma nic gorszego niż dziakan z któym nie ma mowy o pertraktacji. Szkoda, że samorząd studencki jest raczej wątły - z tego powodu dziakan nie ma za bardzo z kim się konsultować i w efekcie łączność nasze probemy - wysiłki dziekana, żeby je rozwiązać jest nieco zaburzona. Główną dziekan jest prof. Czerniawska, ale z nią nie ma zbyt dużej styczności, zajmuje się raczej ogólną reprezentacją/administracją wydziału niż sprawami studentów.
abraxas2871 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości