![]() |
#211 |
Raczkowanie
|
Dot.: Robaki w domu:-(
Może to jakaś dziwna odmiana rybików? Bo jak szybko się poruszają i unikają światła to wydaje mi się, że taks samo jak u rybików. Nie muszą być w łazience czy w kuchni- koleżance wychodziły w nocy na ściany w sypialni
![]()
![]() |
#212 |
Zadomowienie
|
mialam kiedy takie male szare robaczki z pancerzykiem niby nie grozne ale wkurzajace przesuzkalam caly dom! i nic i moj tata wzial z szafy takie pudelko z ikei tak o mowi moze tam są i co? byly! mialam tam rozne ozdoby siateczne miedzyinnymi pierniki takie do powieszenia na choinke te pierniki cale zeżarte przez te robale i troche ich sie tam krecilo okazalo sie ze czesto wystepuja w suchym chlebie i takich roznych rzeczach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 |
Zadomowienie
|
Hmmm...małe o łezkowatym kształcie?
Są może szarawe i poruszają się takim wijącym ruchem? Mi takie z rur chyba wyłażą, bo czasem w wannie są, ale łażą też w kuchni, najczęściej czają się gdzieś pod dywanem i właśnie wieczorem jakoś wyłażą bardziej.. Też nie wiem co to ![]()
![]() |
#214 |
na drugie mam Irena
|
chyba wiem o jakie ci chodzi pozbyłam się ich razem ze starą sofą bo tam zamieszkiwały
nie znam innego sposobu powiem tylko że są niegryzące i baraszkują w nocy, i szybko się poruszają czasem jeszcze znajdę takiego pod prysznicem ,wybijam na bierząco
![]() |
#215 |
Zakorzenienie
|
Na plotkowym jest wątek,bardzo podobny. Kilka osób zamieszczało zdjęcia,może odnajdziesz tam takie same robaki. Niestety tytułu nie pamiętam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Rozeznanie
|
Chyba o ten chodziło
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=60192 Przez niektóre rybiki przeswieca podłoże, jesli masz drewnane panele to mogą wydawac się brązowe. Rybiki linieją (chyba 4 razy przez całe swoje małe zycie), wiec mozliwe ze to po nich zostają pancerzyki. Są niegroźne wbrew pozorom ![]()
![]() |
#217 |
Rozeznanie
|
Dot.: walka z robakami
Naturalnym wrogiem rybika jest skorek usznik - taki owad co kojarzony jest z tego ze wkręca sie w uszy (to urban legend, potwierdzone) z widełkami na ogonku.
(wybaczcie odgrzebanie temau)
![]() |
#218 |
Zakorzenienie
|
O ten dokładnie mi chodziło https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...ghlight=robaki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Ja bym ściągnęła do domu pana od dezynsekcji i mu pokazała tych uroczych współlokatorów, gdybym już była w desperacji
![]() A na razie może spróbujcie zastosować jakieś środki na rybiki. Z opisu te zwierzątka wydają się podobne, więc może na nie też podziała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 |
Zakorzenienie
|
U mnie w łazience są pewne robaki, wyłażą nocą, są takie prawie czarne, podłużne, o łezkowatym kształcie właśnie, poruszają się szybko, wiją się. Ale nie mają wąsów, wystających nóżek, jak te ze zdjęcia które tu wkleiłyście.
![]() |
#221 |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: OKROPNE robaczki na ŚCIANACH ... pomocyyyy
djdario - owad z pierwszego zdjęcia jest innym gatunkiem niż ten z drugiego.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#222 |
Nie depcze krokusów
|
Jeanne90 - to rybiki, tylko te wąsy są tak cieniutkie, że bardzo słabo widoczne
![]() |
![]() |
#223 |
maszyna, nie człowiek
|
O amooo aż mnei otrzepało po przeczytaniu tego wątku
![]() ![]() ![]()
![]() |
#224 |
Zakorzenienie
|
Tez je mam, ale ostatnio coraz rzadziej.
![]() |
![]() |
#225 |
Nie depcze krokusów
|
U mnie też w zimie było ich więcej niż teraz.
![]() |
![]() |
#226 |
Zakorzenienie
|
http://www.dezynsekcja.pl/encyklopedia.html
Tutaj spis domowych niechcianych mieszkańców ![]() Jak na moje 'oko' po opisie, to są rybiki, u mnie też się czasami pojawiają, ale ostatnio nie widuję wcale, za to miałam niezły szok jak znalazłam coś podobnego do karalucha (znajdź jednego, masz miliony) ![]() ![]()
![]() |
#227 |
Zakorzenienie
|
dzięki za odzew
![]() niestety, przejrzałam wątki, przejrzałam strony, szukalam w googlach... nic! jedyne co, to duuuuże podobieństwo do rybika (wiem jak ta bestia wygląda na żywo ![]() ![]() być może zamieszkują w panelach? w kleju? a może w meblach? lub w kurzu? zupełnie nie przypominają pcheł, larw moli, ani innych tu zamieszczonych. zdecydowanie najbliżej im do rybików. tylko z wyzej wspomnianymi różnicami. zastanawiałam się nad wynajmowaniem mieszkania z koleżanką, ale teraz to już nie wiem ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#228 |
Zakorzenienie
|
To rybiki ,łatwo sie ich pozbyc ,kupcie taka płytke na rybiki i porozkładajcie w domu . firmy Globol.
znikaja bardzo szybko. Rybiki sa nie grozne i czesto wysepuja w mieszkaniach ,najczesciej w łazienkach gdzie jest wilgosc,cieplo. takie cos : http://allegro.pl/item666889698_glob...owe_2_szt.html Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2009-07-04 o 22:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 |
biegam dla Zabawy
|
Aktaga - dziewczyny mają racje, tych wąsów nie widać. A młode są takie bardziej przezroczyste.
![]() Czasem coś takiego u mnie się pojawia. Pomimo, że mieszkanie ma 7 lat i jest świetnie utrzymane. Poza allegro gdzie można kupić taką płytkę? I czy ta trutka działa tak, że one tam się zejdą i będę musiała oglądać je martwe? blee, nawet wole o tym nie myśleć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Nie depcze krokusów
|
aktaga13 - przecież powtarzam Ci, że tych wąsów nie widać. W całym swoim życiu widziałam tysiące rybików i mało który miał tak widoczne odnóża jak te ze zdjęć. W końcu zdjęcia robione są pod dużym powiększeniem i z dużą szczegółowością, oko nieco inaczej to odbiera. Kolory widziałam różniaste - od brązowych po czarne, młode prawie przezroczyste.
Złap jakiegoś i zrób mu zdjęcie. Na złapanie polecam pudełko (np. takie plastikowe na żywność) i kartkę papieru. Więzisz robala przytrzaskując od góry pudełkiem i podkładasz od dołu kartkę tak, aby nie zwiał, gdy będziesz podnosić pudełko. Następnie pudełko odwróć i szybko zrób zdjęcie, możesz też zalać je wodą, a po wylaniu obejrzeć zwłoki na kartce. Jak nie obejrzysz dokładnie robala, nie zrobisz mu zdjęcia, to nikt Ci nie powie, co to jest po samym opisie "długie, łezkowate, brązowe". Będziesz wymyślać coraz gorsze scenariusze, podczas gdy one będą się rozmnażać w najlepsze - same przecież nie znikną. szajajaba - mogą przyjść z łazienki. To takie wędrowniczki są ;] Ale równie dobrze może to być coś innego.
![]() |
![]() |
#232 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 |
Nie depcze krokusów
|
To się wystraszył trochę
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#234 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Rozeznanie
|
Dot.: Inwazja robaków!! Buuuu!!!
odświeżam wątek. Właśnie obudziłam się, bo coś mnie smerało po twarzy, mam długie włosy więc myślałam, że to one. Strzepnęłam to ręką i obudziłam się - obok mnie na kołdrze był wielki czarny pająk! łaził mi po twarzy!!!!!!!
Dodam tylko, że panicznie się boję wszystkich robali, a pająków już najbarziej. Okien praktyczne nie otwieram, a nie jest to moje pierwsze spotkanie z pająkiem tutaj, aczkolwiek najbardziej drastyczne (mieszkam tu od tygodnia!!!). Poradźcie mi, co robić, jak się pozbyć tego cholerstwa z domu. Tak samo wchodzę wczoraj wieczorem do domu i wylatuje na mnie wielka jasna ćma, już była w środku mimo że okna i drzwi były zamknięte, a w domu nie zostało żadne światło zapalone na czas mojej nieobecności! Myślę o zakupie jakiegoś srodka i wypsikaniu całego domu, łącznie z wentylacjąw kuchni i łazience bo chyba tamtędy włazi najwięcej, zresztą sama nie wiem... I proszę mi nie pisać o szczęśliwych domach z pająkami i pożyteczności tych stworzeń. Ani o terapii. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam za to "uczulenie " na chrabaszcze majowe , niewiem czy kojarzycie tego owada, wielki, twardy i jak lata to wydaje taki turkoczacy dzwiek
![]() ![]() ![]() A kiedys bylam na urlopie z TZ-tem i na scianie zauwazylam wielkiego, czarneg pająka ucieklam do lazienki i blagalam TZ-ta zeby go zabral ,jednak nie byl on sklonny brac tego pajaka do reki i rozkwasil go na scianie moim japonkiem( wiem brutalne ale mam cos w rodzaju fobii ) w kazdym badz razie okazalo sie ze to byla pajeczyca bo z jej rozkwaszonego brzucha wylecialo mnostwo malych pajaczkow ![]() Musielismy zmieniac pokoj w hotelu bo nie bylabym w stanie spedzic tam 5 minut wiecej ![]() Edytowane przez Lea_ Czas edycji: 2009-09-09 o 06:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
Rozeznanie
|
o mój Boże........ fuj......
właśnie kupiłam Raida jakiegoś do psikania i wypsikałam przedpokój łazienkę i ganek na zewnątrz. jeszcze kuchnia i mój pokój, ale każdy wypsikany pokój trzeba zamknąć na co najmniej 10 minut (po smrodzie czuję ze więcej) a gdzieś muszę przecież siedzieć:P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Mam dokładnie ten sam problem, z opisu wynika że mam wałśnie takie robaki. Nie ma ich w ogóle w łazience (nie są to na 100% rybiki, bo wiem jak one wyglądają). Wyłażą spod starej sofy, albo po ścianie w kuchni nad kuchenką gazową i lodówką, posmakowąła im poduszka z owczej wełny, zrobiłam remament w kuchni i znalazłam jednego plus pusty pancerzyk w otwartym pudełku z ryżem. Nie wiem co robić, chyba zwariuję przez nie. Nie jest dużo, ale za parę miesięcy przeprowadzam sie na nowe mieszkanie (to wynajmuję) i jak pomyslę, że je sobie przeniosę, to ![]() Czym je załatwić????? Pomóżcie?! Czy wlezie mi w książki i ubrania??? Chyba spalę wszystko co mam i przeprowadzę się w tym co będę miała na sobie... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 |
Zakorzenienie
|
zupełnie zapomniałam o własnym wątku
![]() agapik80 moze Tobie uda się coś sfotografować? co 2 aparaty to nie jeden ![]()
![]() |
![]() |
#240 |
biegam dla Zabawy
|
aktaga13 - a ja jestem uratowana przed przeprowadzką - kupiłam spray w zwykłej drogerii na robaki biegające, spryskałam pod meblami i listwami plus całą podłogę.
Jedyne nie fajne to to, że przez jakiś czas ciągle miałam jakies martwe robaczki tu i ówdzie. Ale to kilka dni, póżniej przestały się nowe pojawiać. Szybko i prosto, niestety bez chemii się tego nie wybije ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:39.