Robaki w domu:-( - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-04, 11:22   #211
BrillantE
Raczkowanie

Dot.: Robaki w domu:-(

Może to jakaś dziwna odmiana rybików? Bo jak szybko się poruszają i unikają światła to wydaje mi się, że taks samo jak u rybików. Nie muszą być w łazience czy w kuchni- koleżance wychodziły w nocy na ściany w sypialni

BrillantE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-04, 11:28   #212
donay
Zadomowienie

mialam kiedy takie male szare robaczki z pancerzykiem niby nie grozne ale wkurzajace przesuzkalam caly dom! i nic i moj tata wzial z szafy takie pudelko z ikei tak o mowi moze tam są i co? byly! mialam tam rozne ozdoby siateczne miedzyinnymi pierniki takie do powieszenia na choinke te pierniki cale zeżarte przez te robale i troche ich sie tam krecilo okazalo sie ze czesto wystepuja w suchym chlebie i takich roznych rzeczach ale moze to nie to

Like A Rainbow
Fading In The Twinkling Of An Eye
Gone Too Soon
donay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-04, 11:32   #213
Mysia_Pysia
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Mysia_Pysia GG do Mysia_Pysia Send a message via Skype™ to Mysia_Pysia

Hmmm...małe o łezkowatym kształcie?
Są może szarawe i poruszają się takim wijącym ruchem?
Mi takie z rur chyba wyłażą, bo czasem w wannie są, ale łażą też w kuchni, najczęściej czają się gdzieś pod dywanem i właśnie wieczorem jakoś wyłażą bardziej.. Też nie wiem co to

Mysia_Pysia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-04, 11:52   #214
evela28
na drugie mam Irena

chyba wiem o jakie ci chodzi pozbyłam się ich razem ze starą sofą bo tam zamieszkiwały
nie znam innego sposobu
powiem tylko że są niegryzące i baraszkują w nocy, i szybko się poruszają czasem jeszcze znajdę takiego pod prysznicem ,wybijam na bierząco

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-04, 11:59   #215
moooniaaaa
Zakorzenienie

Na plotkowym jest wątek,bardzo podobny. Kilka osób zamieszczało zdjęcia,może odnajdziesz tam takie same robaki. Niestety tytułu nie pamiętam
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-04, 12:16   #216
weraph
Rozeznanie

GG do weraph

Chyba o ten chodziło
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=60192

Przez niektóre rybiki przeswieca podłoże, jesli masz drewnane panele to mogą wydawac się brązowe.

Rybiki linieją (chyba 4 razy przez całe swoje małe zycie), wiec mozliwe ze to po nich zostają pancerzyki.

Są niegroźne wbrew pozorom

Moj wąteczek wizazowy

http://koralikowaweraph.blogspot.com/

Moja koralikowa strona

weraph jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-04, 12:20   #217
weraph
Rozeznanie

GG do weraph
Dot.: walka z robakami

Cytat:
Napisane przez vanilla_sky Pokaż wiadomość
ciekawe czy pajaki pozeraja rybiki nasze kochane?
Naturalnym wrogiem rybika jest skorek usznik - taki owad co kojarzony jest z tego ze wkręca sie w uszy (to urban legend, potwierdzone) z widełkami na ogonku.

(wybaczcie odgrzebanie temau)

Moj wąteczek wizazowy

http://koralikowaweraph.blogspot.com/

Moja koralikowa strona

weraph jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-04, 12:27   #218
moooniaaaa
Zakorzenienie

O ten dokładnie mi chodziło https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...ghlight=robaki
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-04, 13:12   #219
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Ja bym ściągnęła do domu pana od dezynsekcji i mu pokazała tych uroczych współlokatorów, gdybym już była w desperacji

A na razie może spróbujcie zastosować jakieś środki na rybiki. Z opisu te zwierzątka wydają się podobne, więc może na nie też podziała
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-04, 14:11   #220
Jeanne90
Zakorzenienie

U mnie w łazience są pewne robaki, wyłażą nocą, są takie prawie czarne, podłużne, o łezkowatym kształcie właśnie, poruszają się szybko, wiją się. Ale nie mają wąsów, wystających nóżek, jak te ze zdjęcia które tu wkleiłyście.
Stary 2009-07-04, 14:30   #221
Malla
Nie depcze krokusów

Dot.: OKROPNE robaczki na ŚCIANACH ... pomocyyyy

djdario - owad z pierwszego zdjęcia jest innym gatunkiem niż ten z drugiego.
Stary 2009-07-04, 15:02   #222
Malla
Nie depcze krokusów

Jeanne90 - to rybiki, tylko te wąsy są tak cieniutkie, że bardzo słabo widoczne
Stary 2009-07-04, 15:23   #223
nicRu
maszyna, nie człowiek

O amooo aż mnei otrzepało po przeczytaniu tego wątku jak tlyko odsunę meble to wymyje wszystko, wszystkie szpary w parkiecie i co się da, fuuj Że takie rzeczy żyją wraz z nami
Stary 2009-07-04, 15:24   #224
ulinkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jeanne90 Pokaż wiadomość
U mnie w łazience są pewne robaki, wyłażą nocą, są takie prawie czarne, podłużne, o łezkowatym kształcie właśnie, poruszają się szybko, wiją się. Ale nie mają wąsów, wystających nóżek, jak te ze zdjęcia które tu wkleiłyście.
Tez je mam, ale ostatnio coraz rzadziej.
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-04, 15:52   #225
Malla
Nie depcze krokusów

U mnie też w zimie było ich więcej niż teraz.
Stary 2009-07-04, 17:41   #226
Elliannia
Zakorzenienie

http://www.dezynsekcja.pl/encyklopedia.html

Tutaj spis domowych niechcianych mieszkańców

Jak na moje 'oko' po opisie, to są rybiki, u mnie też się czasami pojawiają, ale ostatnio nie widuję wcale, za to miałam niezły szok jak znalazłam coś podobnego do karalucha (znajdź jednego, masz miliony) Zabiłam 3 sztuki, i po konsultacjach z kumplem, specjalistą od robali różnego rodzaju doszliśmy do wniosku że to jednak jakieś chrząszcze wlatują przez okno

Elliannia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-04, 22:04   #227
aktaga13
Zakorzenienie

dzięki za odzew

niestety, przejrzałam wątki, przejrzałam strony, szukalam w googlach... nic! jedyne co, to duuuuże podobieństwo do rybika (wiem jak ta bestia wygląda na żywo ) ale bez wąsów i KOLOR! te są brązowe (młode są beżowe). może to jakaś odmiana? cholera go wie
być może zamieszkują w panelach? w kleju? a może w meblach? lub w kurzu? zupełnie nie przypominają pcheł, larw moli, ani innych tu zamieszczonych. zdecydowanie najbliżej im do rybików. tylko z wyzej wspomnianymi różnicami. zastanawiałam się nad wynajmowaniem mieszkania z koleżanką, ale teraz to już nie wiem cięzko to pewnie wyplewić.. myślicie, że podziałają domowe sposoby typu miód na tekturce? (na samą myśl mam dreszcze )
Stary 2009-07-04, 22:28   #228
paula78
Zakorzenienie

To rybiki ,łatwo sie ich pozbyc ,kupcie taka płytke na rybiki i porozkładajcie w domu . firmy Globol.
znikaja bardzo szybko.
Rybiki sa nie grozne i czesto wysepuja w mieszkaniach ,najczesciej w łazienkach gdzie jest wilgosc,cieplo.

takie cos :

http://allegro.pl/item666889698_glob...owe_2_szt.html

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2009-07-04 o 22:30
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-04, 23:58   #229
alkaxy
biegam dla Zabawy

Aktaga - dziewczyny mają racje, tych wąsów nie widać. A młode są takie bardziej przezroczyste.
Czasem coś takiego u mnie się pojawia. Pomimo, że mieszkanie ma 7 lat i jest świetnie utrzymane.
Poza allegro gdzie można kupić taką płytkę?
I czy ta trutka działa tak, że one tam się zejdą i będę musiała oglądać je martwe? blee, nawet wole o tym nie myśleć.
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-05, 08:14   #230
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mysia_Pysia Pokaż wiadomość
Hmmm...małe o łezkowatym kształcie?
Są może szarawe i poruszają się takim wijącym ruchem?
Mi takie z rur chyba wyłażą, bo czasem w wannie są, ale łażą też w kuchni, najczęściej czają się gdzieś pod dywanem i właśnie wieczorem jakoś wyłażą bardziej.. Też nie wiem co to
Rybiki w pokoju? Bez wilgoci? Wątpię. Sprawdź, czy nie są to pluskwy. Jeśli tak, to dezynsekcja konieczna.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-05, 12:00   #231
Malla
Nie depcze krokusów

aktaga13 - przecież powtarzam Ci, że tych wąsów nie widać. W całym swoim życiu widziałam tysiące rybików i mało który miał tak widoczne odnóża jak te ze zdjęć. W końcu zdjęcia robione są pod dużym powiększeniem i z dużą szczegółowością, oko nieco inaczej to odbiera. Kolory widziałam różniaste - od brązowych po czarne, młode prawie przezroczyste.

Złap jakiegoś i zrób mu zdjęcie. Na złapanie polecam pudełko (np. takie plastikowe na żywność) i kartkę papieru. Więzisz robala przytrzaskując od góry pudełkiem i podkładasz od dołu kartkę tak, aby nie zwiał, gdy będziesz podnosić pudełko. Następnie pudełko odwróć i szybko zrób zdjęcie, możesz też zalać je wodą, a po wylaniu obejrzeć zwłoki na kartce.

Jak nie obejrzysz dokładnie robala, nie zrobisz mu zdjęcia, to nikt Ci nie powie, co to jest po samym opisie "długie, łezkowate, brązowe". Będziesz wymyślać coraz gorsze scenariusze, podczas gdy one będą się rozmnażać w najlepsze - same przecież nie znikną.

szajajaba - mogą przyjść z łazienki. To takie wędrowniczki są ;] Ale równie dobrze może to być coś innego.
Stary 2009-07-10, 17:54   #232
djdario
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
djdario - owad z pierwszego zdjęcia jest innym gatunkiem niż ten z drugiego.
Nie, to ten sam owad. Tylko na pierwszej fotce jak siedział na podłodze, a na drugiej wziąłem go i położyłem na papier toaletowy, a obok linijkę dałem aby było widać jakie ma rozmiary
djdario jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-11, 13:56   #233
Malla
Nie depcze krokusów

To się wystraszył trochę Mam takie w swojej kolekcji, ale nic mi nie wiadomo o tym, by należały do domowego robactwa.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-11, 14:40   #234
djdario
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
To się wystraszył trochę Mam takie w swojej kolekcji, ale nic mi nie wiadomo o tym, by należały do domowego robactwa.
pewnie miał stracha, jak linijką go przymierzyłem Nie jest z tym robactwem tragicznie, ale zastanawiam się skąd się to bierze. Teraz znajduję tego jakby mnie, ale tak ze 2 sztuki dziennie uda się zauważyć na podłodze w pokoju i/lub łazience. Sa powolne i często sprawiają wrażenie jakby spały bo leżą bezruchu jak jakieś ziarenko
djdario jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-09, 06:19   #235
taka_sobie_ja
Rozeznanie

Dot.: Inwazja robaków!! Buuuu!!!

odświeżam wątek. Właśnie obudziłam się, bo coś mnie smerało po twarzy, mam długie włosy więc myślałam, że to one. Strzepnęłam to ręką i obudziłam się - obok mnie na kołdrze był wielki czarny pająk! łaził mi po twarzy!!!!!!!
Dodam tylko, że panicznie się boję wszystkich robali, a pająków już najbarziej.
Okien praktyczne nie otwieram, a nie jest to moje pierwsze spotkanie z pająkiem tutaj, aczkolwiek najbardziej drastyczne (mieszkam tu od tygodnia!!!).
Poradźcie mi, co robić, jak się pozbyć tego cholerstwa z domu. Tak samo wchodzę wczoraj wieczorem do domu i wylatuje na mnie wielka jasna ćma, już była w środku mimo że okna i drzwi były zamknięte, a w domu nie zostało żadne światło zapalone na czas mojej nieobecności!
Myślę o zakupie jakiegoś srodka i wypsikaniu całego domu, łącznie z wentylacjąw kuchni i łazience bo chyba tamtędy włazi najwięcej, zresztą sama nie wiem...
I proszę mi nie pisać o szczęśliwych domach z pająkami i pożyteczności tych stworzeń. Ani o terapii.
Stary 2009-09-09, 06:57   #236
Lea_
Wtajemniczenie

Ja mam za to "uczulenie " na chrabaszcze majowe , niewiem czy kojarzycie tego owada, wielki, twardy i jak lata to wydaje taki turkoczacy dzwiek Mam trakiego pecha , niewiem byc moze wydzielem jakies owadzie feromony, ze jak tylko wyjde w lato wieczorem z domu to one wlatuja mi za ucho lub atakuja moje wlosy. Wytzrmam wiele ale nie to, komiczny widok przedstawiam boiegajac w kolko i starajac sie uciec przed owadem
A kiedys bylam na urlopie z TZ-tem i na scianie zauwazylam wielkiego, czarneg pająka ucieklam do lazienki i blagalam TZ-ta zeby go zabral ,jednak nie byl on sklonny brac tego pajaka do reki i rozkwasil go na scianie moim japonkiem( wiem brutalne ale mam cos w rodzaju fobii ) w kazdym badz razie okazalo sie ze to byla pajeczyca bo z jej rozkwaszonego brzucha wylecialo mnostwo malych pajaczkow
Musielismy zmieniac pokoj w hotelu bo nie bylabym w stanie spedzic tam 5 minut wiecej

Edytowane przez Lea_
Czas edycji: 2009-09-09 o 06:58
Lea_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-09, 17:10   #237
taka_sobie_ja
Rozeznanie

o mój Boże........ fuj......
właśnie kupiłam Raida jakiegoś do psikania i wypsikałam przedpokój łazienkę i ganek na zewnątrz. jeszcze kuchnia i mój pokój, ale każdy wypsikany pokój trzeba zamknąć na co najmniej 10 minut (po smrodzie czuję ze więcej) a gdzieś muszę przecież siedzieć:P
Stary 2009-09-23, 20:31   #238
agapik80
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez aktaga13 Pokaż wiadomość
dziewczyny witajcie.
nie wiedziałam gdzie założyć ten wątek, jeśli źle go umieściłam proszę o przeniesienie.

moja koleżanka wynajęła właśnie mieszkanie (studenckie). ostatnie kilka dni spędziłyśmy na porządkowaniu. mieszkanie jest w bloku, bez zsypów. ma 10 lat i jest dość zadbane. na podłogach drewniane panele, na ścianach tylko farba (bez tapet). piszę dość szczegółówo, bo myślę, że to ma znaczenie dla rozwiązania tego problemu. otóż koło szafek, pod łózkiem i w innych zakamarkach natknęłyśmy się na.. robale
niestety nie udało się ich sfotografować, nie odnalazłam też ich na żadnej stronie. sa małe największy miał ok 3mm, mają łezkowaty kształt, sa dośc "pulchne". niestety jest ich sporo, znalazłyśmy kilka dużych, kilka zupełnie malutkich. zostawiają pancerzyki (znalazłyśmy kilka pustych). pierwsza myśl to rybik cukrowy
http://www.porady.co.pl/zwalczanie_rybikow.html
ale mimo wszystko (pomimo podobnego kształtu) brakuje tych wąsów, nie błyszczą się. są koloru raczej brązowego. poza tym występują w pokoju, a nie w kuchni, czy łazience.
może to z kurzu? listw podłogowych? może to jakieś larwy paskudne?

bardzo proszę o wszelkie rady, wskazówki. co to może być? jak z tym walczyć? czy od razu doradzić koleżance zmianę lokalu?
Cześć!
Mam dokładnie ten sam problem, z opisu wynika że mam wałśnie takie robaki. Nie ma ich w ogóle w łazience (nie są to na 100% rybiki, bo wiem jak one wyglądają). Wyłażą spod starej sofy, albo po ścianie w kuchni nad kuchenką gazową i lodówką, posmakowąła im poduszka z owczej wełny, zrobiłam remament w kuchni i znalazłam jednego plus pusty pancerzyk w otwartym pudełku z ryżem. Nie wiem co robić, chyba zwariuję przez nie. Nie jest dużo, ale za parę miesięcy przeprowadzam sie na nowe mieszkanie (to wynajmuję) i jak pomyslę, że je sobie przeniosę, to
Czym je załatwić?????
Pomóżcie?!
Czy wlezie mi w książki i ubrania???
Chyba spalę wszystko co mam i przeprowadzę się w tym co będę miała na sobie...
agapik80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-23, 20:51   #239
aktaga13
Zakorzenienie

zupełnie zapomniałam o własnym wątku choć koleżanka nadal boryka się z robalami (po powrocie z wakacji stwierdziłyśmy obecność intruzów). zastanawiamy się, czy to nie stare łóżko? najwięcej jest ich właśnie pod nim. pancerzyki też są. zrobię zdjęcie - tak jak mówicie.

agapik80 moze Tobie uda się coś sfotografować? co 2 aparaty to nie jeden
Stary 2009-09-23, 21:01   #240
alkaxy
biegam dla Zabawy

aktaga13 - a ja jestem uratowana przed przeprowadzką - kupiłam spray w zwykłej drogerii na robaki biegające, spryskałam pod meblami i listwami plus całą podłogę.
Jedyne nie fajne to to, że przez jakiś czas ciągle miałam jakies martwe robaczki tu i ówdzie. Ale to kilka dni, póżniej przestały się nowe pojawiać.
Szybko i prosto, niestety bez chemii się tego nie wybije Metody bardziej mechaniczne (kill him kapciem ) nie pomagały.
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości