Mamusie Majowo- Czerwcowe 2010 !!! (: - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-09-13, 10:36   #211
kropka75
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Majowo- Czerwcowe 2010 !!! (:

Cytat:
Napisane przez bela14 Pokaż wiadomość
witam w niedzielę
właśnie ja z objawów to też lekkie pobolewania brzucha
i jak coś dłużej robie bez odpoczynku to tez wlaśnie te plecy
dają znać a ja panikuje i lece do wc sprawdzac czy ok.
bo bóle brzucha i pleców to tak jak na @
Ja nie sprawdzam jak boli,ale jak poczuję jaką wilgoć to aż sztywnieję i biegnę sprawdzić czy czerwone...

---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ----------

Cytat:
Napisane przez yolanda9 Pokaż wiadomość
witaj Kropeczko!

Ja liczę od początku cyklu i u mnie to końcówka 5 tygodnia

Początkowo, zaraz jak się dowiedziałam, to też każde kłucie było sprawdzane zaraz w toalecie czy się tam nic niedobrego nie dzieje... Ale teraz już spokojniej do tego podchodzę...w końcu dzidzia musi mieć spokój...poza tym ciągle mierzę temperaturę i uspokaja mnie to, że ciągle jest na wyższym poziomie

Ja wlaśnie też po cztery razy biegam do toalety... początkowo myślałam, że za dużo piję bo jestem(a raczej byłam na diecie) i wtedy musiałam dużo pić...ale teraz wydaje mi się, że to i jedno i drugie
Hej

Ja tempki nie mierzę i chyba nie chcę, bo będę się wkręcać za każdym razem jak spadnie o kreskę.

Ale mam wyższą, bo czuję. Dziś rano przytuliłam się po przebudzeniu do męża, to powiedział że go parzę.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-13, 11:56   #212
basiak
Raczkowanie

Witam Wszystkie "stare" i "nowe" Mamuśki Super, że coraz więcej nas tutaj

Cytat:
Napisane przez usmiechnie_ta Pokaż wiadomość
A właśnie jakie badania Wam zlecili do wykonania??
Mi na razie mocz, morfologie, OWA, HBS, glukoze i grupę krwi ( w sumie nie wiem czemu, skoro już mam na to papierek :P mam RH- ).
Nie wiem, czy to nie za mało.... z tego co czytałam....
Ja miałam za pierwszym razem tyle badań zleconych, że aż panie w laboratorium się podśmiewały i pytały czy jestem w ciąży czy "nad grobem stoję" .... Ale ja akurat się ucieszyłam, bo należę do tych typów co to lubią wszystko wiedzieć
Morfologia, OB, płytki, leukocytoza z rozmazem, WRL, cholesterol, sód, potas, żelazo, TIBC, UIBC, Antygen HBS, VDRL,mocznik, kreatynina, eGFR, białko całkowite, kwas moczowy, glukoza, ALAT, ASPAT, przeciwciała: toxoplazmozy, cytomegalii i różyczki, grupa krwi, badanie ogólne moczu.
No i cytologię jeszcze miałam u gina. I to chyba narazie na tyle.....
Mam nadzieję, że takiego zestawu co miesiąc mi robić nie każe, bo zbankrutuję.

Jeśli chodzi o objawy to u mnie cały czas zmęczenie, brak koncentracji (szczęśliwie jestem na L4 więc nie odczuwam tego, aż tak bardzo) Wściekanie się bez powodu (to akurat i przed ciążą się zdarzało, ale teraz jakby częściej) Bolesność piersi, wstawanie w nocy na siku średnio 2 razy, lekkie kłucia w podbrzuszu. Mdłości i narazie brak Jakieś 2 tyg. temu dokuczało mi coś podobnego do zgagi jakieś nudności, nie wiem tak naprawdę co to było, ale już przeszło.

Pozdrawiam Dziewczynki

Szymek 16.04.2010
basiak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-13, 14:38   #213
memka87
Raczkowanie

hej mamusie widze ze nie tylko ja mam takie bole jak na @... tez mnie to wczesniej straszylo ale poczytalam ze to moze byc rozciagajaca sie macica... w koncu maluszek potrzebuje troszke miejsca!! czy dostalam @ tez sie na poczatku martwilam jak tylko cos ze mnie lecialo ale juz sie tez przestalam tym martwic... a za 2,5 tyg bede miala pierwsze badanie krwi, a wlasciwie wogule pierwsze badanie! (10tydzien!!!!no ale to Anglia...) ale juz jestem jakby spokojniejsza, dostalam objawow jakie wczesniej chcialam ale juz chyba troszke przesadzaja! dzisiaj jak sie obudzilam to pierwsze do toalety a od dzis w nocy chyba kolo lozka bede trzymala jakies wiaderko...
ciesze sie ze coraz nas tu wiecej i gratuluje Wam wszystkim!!! w sumie moznaby juz jakas liste zaczac robic.... pozdrawiam!!!
memka87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-13, 15:46   #214
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez memka87 Pokaż wiadomość
dzisiaj jak sie obudzilam to pierwsze do toalety a od dzis w nocy chyba kolo lozka bede trzymala jakies wiaderko...
Od dziś to trzymaj koło łóżka jakieś herbatniki. Rzekomo pomaga od razu coś szamnąć po przebudzeniu.

Stary 2009-09-13, 18:14   #215
eniggma
BAN stały

Witajcie
mie było mnie tydzień a wątek sie powoli rozkręca
u nas nie ciekawie. bo mam bardzo niski progesteron i 3 razy w tygodniu zastrzyki.
jutro mam badani i wizyte i zobaczymy
boje się o moje maleństwa strasznie
eniggma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-13, 18:32   #216
yolanda9
Zadomowienie

Cytat:
ale juz jestem jakby spokojniejsza, dostalam objawow jakie wczesniej chcialam ale juz chyba troszke przesadzaja! dzisiaj jak sie obudzilam to pierwsze do toalety a od dzis w nocy chyba kolo lozka bede trzymala jakies wiaderko...
... ja jak na razie nie mam objawów typowo ciążowych... tylko to wstawanie w nocy na siusiu

Cytat:
Napisane przez eniggma Pokaż wiadomość
u nas nie ciekawie. bo mam bardzo niski progesteron i 3 razy w tygodniu zastrzyki.
Trzymam kciuki za Ciebie i maleństwo, jeśli to "tylko" progesteron to właśnie można go podnieść lekami... Mam nadzieję, że te zastrzyki właśnie to zrobią...

yolanda9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-13, 18:33   #217
eniggma
BAN stały

Cytat:
Napisane przez yolanda9 Pokaż wiadomość

Trzymam kciuki za Ciebie i maleństwo, jeśli to "tylko" progesteron to właśnie można go podnieść lekami... Mam nadzieję, że te zastrzyki właśnie to zrobią...
też mam taką nadzieje.
ale naczytałam sie tyle że przy takim poziomie niskim to ciąza obumiera
i teraz mam stracha.
zobaczymy co jutro bedzie na usg. ale się boje
Stary 2009-09-13, 18:46   #218
zgadnij_MS
Zakorzenienie

Cytat:
Witajcie
Eniggma trzymam mocno za maleństwa...

zgadnij_MS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-13, 19:03   #219
Biricchina
Zadomowienie

GG do Biricchina

Cytat:
Witajcie

Trzymam za Was kciuki i jeśli mogę spytać to jak objawia się niski poziom progesteronu?

Poza tym witam wszystkie Mamusie te które znam i te które dopiero do Nas dołączyły

U nas w porządku, wczoraj teściowie do Nas przyjechali i dostałam od nich słoiczek Nutelli. A dzisiaj kupiłam sobie spodnie dżinsowe ciążowe bo choć to dopiero 7,5tyg to w moich normalnych spodniach jest mi strasznie ciasno
Strach się bać co będzie dalej

Idę się dobrać do Nutelli. Pozdrowienia

Karolinka

Aniołek? 28.01.08

[aniolek1]28390[/aniolek1]
Biricchina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-13, 19:08   #220
basiak
Raczkowanie

Cytat:
też mam taką nadzieje.
ale naczytałam sie tyle że przy takim poziomie niskim to ciąza obumiera
i teraz mam stracha.
zobaczymy co jutro bedzie na usg. ale się boje
Eniggma , a pamiętasz może jaki masz poziom? Pytam, bo ja też mam niski ostatnio wyszło 51 nmol.
A progesteron biorę od początku, i też się boję.

Szymek 16.04.2010
Stary 2009-09-13, 19:43   #221
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Witajcie

Jeśli to tylko progesteron, to zastrzyk go uzupełni, nie martw się tak. Będzie dobrze.

Dziewczyny, skąd Wy tak na początku wiecie, że macie niski progesteron? Gin Wam kazał zrobić na pierwszej wizycie??

Stary 2009-09-13, 19:56   #222
basiak
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość

Jeśli to tylko progesteron, to zastrzyk go uzupełni, nie martw się tak. Będzie dobrze.

Dziewczyny, skąd Wy tak na początku wiecie, że macie niski progesteron? Gin Wam kazał zrobić na pierwszej wizycie??
Ja mam robione badania na poziom hormonów co dwa tygodnie. Ale ja jestem przypadkiem szczególnym, bo poprzednią ciążę straciłam.

Normalnie to pewnie rzadko który lekarz zleca te badania, jak się nic nie dzieje.... a szkoda.

Szymek 16.04.2010
Stary 2009-09-13, 20:23   #223
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez basiak Pokaż wiadomość
Normalnie to pewnie rzadko który lekarz zleca te badania, jak się nic nie dzieje.... a szkoda.
No właśnie. Ja się z tym nigdy w standardzie nie spotkałam, a parę lat w laborze przy takich badaniach spędziłam...

tym bardziej dla Ciebie

Stary 2009-09-13, 21:47   #224
memka87
Raczkowanie

jak niski poziom zostal wykryty to juz pol biedy! z zastrzykami/tabletkami powinno byc ok! 3mam za Was kciuki dziewczyny i wszystko bedzie dobrze ja tez myslalam ze moge miec niski poziom bo bolal mnie brzuch i gdzies sie naczytalam ze to moze byc objaw, wiec od razu migiem do lekarza (rodzinnego :/ ) no ale on mi powiedzial ze nawet jakby wykryli niski poziom to tutaj i tak nie podaja go (niby cywilizacja, zachodni kraj!). tu chyba wogule ciaze traktuja po pierwszych 3 miesiacach!! (grrrr!!!!) no ale potem mi bole przeszly wiec powinno byc ok....
Kropka dzieki za herbatniki!! mam nadzieje ze zadzialaja bo juz przy lozeczku czekaja
memka87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-13, 21:53   #225
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
jak niski poziom zostal wykryty to juz pol biedy! z zastrzykami/tabletkami powinno byc ok! 3mam za Was kciuki dziewczyny i wszystko bedzie dobrze ja tez myslalam ze moge miec niski poziom bo bolal mnie brzuch i gdzies sie naczytalam ze to moze byc objaw, wiec od razu migiem do lekarza (rodzinnego :/ ) no ale on mi powiedzial ze nawet jakby wykryli niski poziom to tutaj i tak nie podaja go (niby cywilizacja, zachodni kraj!). tu chyba wogule ciaze traktuja po pierwszych 3 miesiacach!! (grrrr!!!!) no ale potem mi bole przeszly wiec powinno byc ok....
Kropka dzieki za herbatniki!! mam nadzieje ze zadzialaja bo juz przy lozeczku czekaja
Ja już się naczytałam tych historii o różnych krajach i ich reakcjach na ciążę do 12 tyg. ale nadal mnie złość bierze po takiej lekturze... :/

Mam nadzieję, że Ci pomogą. I mnie potem też. Ja na razie z takich tematów żołądkowych mam tylko ssanie w żołądku i mega wydzielanie śliny i szamkam migdały. Nie powiem, trochę pomaga. Z herbatą miętową jest nawet nieźle.

Stary 2009-09-13, 22:13   #226
Seona
Zakorzenienie

O rety!! Już są mamusie majowo-czerwcowe!!!

Gratuluję kochane, rok temu ja się przyłączyłam do wątku majowo-czerwcowego 2009. Ach, aż się łezka w oku kręci

11 września miałam ostatnią @ a 3 tygodnie później zobaczyłam 2 kreseczki na teście! 18 czerwca zostałam Mamusią najgrzeczniejszej i najśmieszniejszej na świecie Córeczki Patrycji

Wierzcie, że dzieci z 18 czerwca są wyjątkowo kochane, nie płaczą, nie mają kolek, cały czas się śmieją i nie chorują

Trzymajcie się i dbajcie o siebie i swoje Fasolki!!!

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-13, 22:17   #227
aa2
Zakorzenienie

witam
jestem w 8 tyg. juz po teście, po pierwszej wizycie i z niecierpliwościa czekam na drugą, która jest 17/09
termin najprawdopodobniej na 5 maja

gratuluję wszystkim mamuśką

bardzo się cieszę z maleństwa które we mnie rośnie, tym bardziej że bardzo dobrze się czuję, najbardziej odczówam bolace piersi i czasem ból pleców, ale nie narzekam najważniejsze żeby dzidzia była zdrowa i rosła
A nasza fasolka nazywana jest dziubdziusiem

Edytowane przez aa2
Czas edycji: 2009-09-13 o 22:32
aa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-14, 07:49   #228
kropka75
Zakorzenienie

Dziewczyny, w jakim terminie szłyście do gina?

Dziś kończy mi się 5ty tydzień, więc chyba wcześnie. Z drugiej strony nim dostanę termin to będzie pewnie 7my.

Stary 2009-09-14, 08:14   #229
eniggma
BAN stały

Cytat:
Napisane przez basiak Pokaż wiadomość
Eniggma , a pamiętasz może jaki masz poziom? Pytam, bo ja też mam niski ostatnio wyszło 51 nmol.
A progesteron biorę od początku, i też się boję.
ja mam bardzo niski 23 nmol.

od zawsze miała problemy z tym progesteronem;/

---------- Dopisano o 08:13 ---------- Poprzedni post napisano o 08:12 ----------

Cytat:

Dziś kończy mi się 5ty tydzień, więc chyba wcześnie. Z drugiej strony nim dostanę termin to będzie pewnie 7my.
ja nie mogłam wytrzymać i poszła odrazu po teście .
to był 4 tydzien

---------- Dopisano o 08:14 ---------- Poprzedni post napisano o 08:13 ----------

Cytat:
Napisane przez aa2 Pokaż wiadomość
witam
jestem w 8 tyg. juz po teście, po pierwszej wizycie i z niecierpliwościa czekam na drugą, która jest 17/09

bardzo się cieszę z maleństwa które we mnie rośnie, tym bardziej że bardzo dobrze się czuję, najbardziej odczówam bolace piersi i czasem ból pleców, ale nie narzekam najważniejsze żeby dzidzia była zdrowa i rosła
Witam nową mamusie
Stary 2009-09-14, 08:21   #230
kropka75
Zakorzenienie

Ja to chyba mam progesteronu ponad normę - mogę dzielić. Dwa dni po owu, a ja już czuję go w piersiach. Tak na mnie działa, że cycki mam jak kamienie. Mija w dniu @. Oczywiście teraz to stan permanentny. Ból taki, że w nocy mnie budzi.

No i wyraźnie podnosi mi temp. Chyba nawet mocniej niż powinien. Albo mam go dużo, albo jestem jakaś nadwrażliwa.

Babki czy na pierwszej wizycie dostałyście od razu skierowanie na grupę krwi? A jak wygląda skierowanko dla tatusia, który na wizycie nie jest, lekarz wystawia dwa??

Stary 2009-09-14, 08:38   #231
anna_paw
Raczkowanie

GG do anna_paw

Cześć dziewczyny

Fajnie że jest nas coraz więcej. I produkcja postów ruszyła. Kilka dni poza forum i trzeba nadrabiać

Eniggma trzymam mocno kciuki. Za basiak też. Najważniejsze, że od początku jesteście pod szczególnym nadzorem

Kropka Ja też na początku co chwila sprawdzałam czy wszystko ok. Trzeba być dobrej myśli Co do terminu pierwszej wizyty: byłam w piątek u lekarza - potwierdził 5 tydzień ciąży - liczy od zapłodnienia nie od ostatniej miesiączki. W sumie ma to jakąś swoją logikę, ale też jest trochę kołujące bo ja liczyłam że to już 7-my tydzień. Nie wiem jak Ty liczysz, ale wydaje mi się, że jeśli Ty się dobrze czujesz to czy to będzie 5 czy 7 tydzień, to nie ma o wielkiego znaczenia (chyba że dla psychiki).

Puma powodzenia z kredytem - fajnie, że wprowadzacie się już do gotowego domu nadzorowanie ekipy budowlanej mogłoby kosztować Cię sporo nerwów.

Biricchinna do tej Nutelli dobry byłby naleśniczek
Stary 2009-09-14, 08:41   #232
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anna_paw Pokaż wiadomość
Kropka Ja też na początku co chwila sprawdzałam czy wszystko ok. Trzeba być dobrej myśli Co do terminu pierwszej wizyty: byłam w piątek u lekarza - potwierdził 5 tydzień ciąży - liczy od zapłodnienia nie od ostatniej miesiączki. W sumie ma to jakąś swoją logikę, ale też jest trochę kołujące bo ja liczyłam że to już 7-my tydzień. Nie wiem jak Ty liczysz, ale wydaje mi się, że jeśli Ty się dobrze czujesz to czy to będzie 5 czy 7 tydzień, to nie ma o wielkiego znaczenia (chyba że dla psychiki).
Nie, nie dla psychiki. Dla widoku na USG. Żeby nie iść za wcześnie, gdy jeszcze nie ma po co.
Dlatego pytam kiedy byłyście, bo widzę, nie niektóre dziewczyny mają już pomiary zarodka i pęcherzyka...

Stary 2009-09-14, 08:41   #233
eniggma
BAN stały

a tak wogole to ja dzisaj zaczynam 8 tydzień.
mam nadziej że dzisaj na usg znowu zobacze swoje fasoleczki całe i zdrowie
Stary 2009-09-14, 08:42   #234
zgadnij_MS
Zakorzenienie

Hej dziewczyny

anna_paw narobiłaś mi ogromnej ochoty na naleśniki :sl ina:
Już wiem co na śniadanie zjem

Mniammmmmm

aa2 witaj

Edytowane przez zgadnij_MS
Czas edycji: 2009-09-14 o 08:43
zgadnij_MS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-14, 08:43   #235
kropka75
Zakorzenienie

Widzę, że już macie jakieś smaki?

Ja na razie nic w tym temacie nie widzę. Tzn. żrę kwaśne jak małpa kit, ale ja w ogóle jestem kwasożercą, więc to żadna nowość.

Natomiast drażnią mnie mocne zapachy. Wczoraj łaziłam po Centrum Handlowym i wkurzał mnie co drugi zapach w sklepie. Od własnych perfum głowa mnie rozbolała...

---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ----------

Cytat:
a tak wogole to ja dzisaj zaczynam 8 tydzień.
mam nadziej że dzisaj na usg znowu zobacze swoje fasoleczki całe i zdrowie
Znaczy dwie????

Stary 2009-09-14, 08:44   #236
anna_paw
Raczkowanie

GG do anna_paw

Cytat:
J
Babki czy na pierwszej wizycie dostałyście od razu skierowanie na grupę krwi? A jak wygląda skierowanko dla tatusia, który na wizycie nie jest, lekarz wystawia dwa??
U mnie nikt o RH tż nie pytał. Powiedziałam od razu że mam RH+, dostałam skierowanie by zrobić test i zdobyć papier potwierdzający, ale o ewentualny konflikt się już nie martwię.
Stary 2009-09-14, 08:45   #237
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anna_paw Pokaż wiadomość
U mnie nikt o RH tż nie pytał. Powiedziałam od razu że mam RH+, dostałam skierowanie by zrobić test i zdobyć papier potwierdzający, ale o ewentualny konflikt się już nie martwię.
No w sumie racja. Gdzie ja mam głowę...
Jak mamuśka ma plus, to reszta bez znaczenia.

No to git. Ja też mam + więc po problemie.

Stary 2009-09-14, 08:45   #238
eniggma
BAN stały

Cytat:
Widzę, że już macie jakieś smaki?

Ja na razie nic w tym temacie nie widzę. Tzn. żrę kwaśne jak małpa kit, ale ja w ogóle jestem kwasożercą, więc to żadna nowość.

Natomiast drażnią mnie mocne zapachy. Wczoraj łaziłam po Centrum Handlowym i wkurzał mnie co drugi zapach w sklepie. Od własnych perfum głowa mnie rozbolała...

---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ----------

Znaczy dwie????
tak dwie
Stary 2009-09-14, 08:46   #239
araczki
Zadomowienie

Czesc babeczki,

weekend mnie nie bylo i tle tekstu fajnie

Cytat:
Napisane przez bela14 Pokaż wiadomość
PRZYŁĄCZAM SIE DO MAJÓWEK
test pozytywny=@-brak i jestem w ciąży:j upi:
termin 22maja.
jak umowie sie na pierwszą wizyte 1paż.
to będzie ok czy iść wcześniej?
a właśnie ja tez troche zakuje w brzusiu a ja okropnie panikuję.
Gratulacje i witaj !

Cytat:
Cześć mamuśki.

Ja na razie tak nieśmiało tu u Was...

Pytanie mam - jak to jest z tymi Waszymi tygodniami ciąży? Piszecie, że macie 6-7 tyg. a terminy na maj. Ja mam dopiero 2 tyg. i parę dni od zapylenia, a wg. kalkulatora termin na 18 maja.
To skąd te ciąże Wasze mają po 7 tyg? Jak to liczycie? Tak jak gin, od początku cyklu ostatniego??

Albo ja źle liczę, albo kalkulator coś nie halo. Albo czegoś nie rozumiem.
Czesc Kropka

Cytat:
Napisane przez Bezmienna Pokaż wiadomość
No to ja też nieśmiało dołączam do majowo-czerwcowych po dwóch latach starań pozdrawiam wszystkie mamuśki
Witaj
Ja tez czekalam okolo 2 lat

Cytat:
Witajcie
Enigma, trzymam kciuki za dzisiejsza wizyte.
Bedzie dobrze, napewno..!!!

Cytat:

ja mam wizyte na srode i od 'zapylenia' bedzie 5 tygodni ale caly czas nie kumam jak liczyc tygodnie i ile mam ich obecnie...

Cytat:
Napisane przez aa2 Pokaż wiadomość
witam

Witaj

Ja tez czuje sie o dziwo dobrze. Tydzien temu przez 1,5 dnia dokuczaly mi mdlosci a teraz luz. Cos tam zassie ale nie jest zle.

Kurcze ja nie lubie poniedzialkow

Milego dnia!

körö körö kirkkoon

Edytowane przez araczki
Czas edycji: 2009-09-14 o 08:49
araczki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-14, 08:46   #240
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
tak dwie
No to ślicznie.
To gratuluję podwójnie.

Macie w rodzicie bliźniaki? Czy to raczej sprawa hormonalna?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości