![]() |
#211 |
Raczkowanie
|
Dot.: Mieszkanie przed ślubem, i przed zaręczynami - czym to się może skończyć ???
Kochana przeczytałam Twój post i uważam że nie przesadzasz.
wśród mężczyzn krąży cała masa dowcipów o teściowych ale jak co do czego przychodzi to my kobietki mamy bardziej przewalone z mamami naszych Tż... ![]() Moim zdaniem powinnaś porozmawiać ze swoim Tż na spokojnie, szczerze i bez nacisku, opowiedz mu co czujesz, jak ważne dla Ciebie to żeby brał pod uwagę Twoje zdanie. już niedługo będziecie małżeństwem i to Wasze dobro powinno się najbardziej liczyć dla Niego. Powinien patrzeć na to czego On pragnie a nie na to co wypada lub nie wg Jego Mamy. Moje zdanie jest takie że : Rodziców zawsze daje się przekonać do swoich racji - czasem tylko trzeba się bardziej nagimnastykować ![]() Głowa do góry!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mieszkanie przed ślubem, i przed zaręczynami - czym to się może skończyć ???
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 |
Raczkowanie
|
Skoro włozyłam tyle wysiłku i pieniedzy w wykonczenie MOJEGO mieszkania to dlaczego mam się dostosowywać do stanowiska teściowej i czekać. To nie jest jej sprawa. Nie mamy po 18 lat, Tż jest przed 30!!!!! Dla mnie jest to przykre, jej małomiasteczkowe widzimisię
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się facet który lada chwila będzie Twoim mężem powinien przede wszystkim słuchać Ciebie i tego co wspólnie sobie ustalicie nie powinna rozwalać jego mama czy też nikt inny. Powinnaś mu o tym powiedzieć. A teściowa moim zdaniem zachowała się bardzo złośliwie jeśli idzie o wigilie... Natomiast w kwestii mieszkania to nie wiem co Ci powiedzieć. Fakt nie powinna ta kobieta włazić wam w życie z butami ale jednak dla świętego spokoju może zaczekaj te kilka miesięcy? Chociaż jeśli jesteście w wieku około 30 to śmiesznie tak słuchać rodziców...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szczerze mówiąc na Twoim miejscu obawiałabym się, czy aby Twój TŻ nie jest typowym synkiem mamusi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Raczkowanie
|
dzis po n-tej rozmowie powiedział że sie przeprowadzi najszybciej jak mu na to pozwole. Tyle że ja już nie bardzo tego chce. Chcialam z nim być na maxa a dostałam taka gorzką lekcje... Nie chce miec poczucia że mieszka ze mną "bo mu kazałam". Z teściową to ja sobie poradze po slubie
![]() Martwi mnie tylko to co sie miedzy nami dzieje.... Prosi o rozmowe ale zawalczyc tak jak prawdziwy samiec alfa nie potrafi, a ja tego oczekiwałam.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli ludzie się kochają to będą się starać dotrzeć dogadać porozumieć we wszystkich kwestiach nie tylko mieszkaniowych. Idąc Twoim tokiem myślenia to przed ślubem powinno się zrobić dziecko bo przecież to też trzeba się sprawdzić bo trzeba się będzie dotrzeć itd ![]()
![]() |
![]() |
#218 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Zakorzenienie
|
Jesteśmy ze sobą 3,5 roku. Decyzję o ślubie podjęliśmy pod koniec 2009 roku, zaczynając od rezerwacji sali w październiku. PM oświadczył mi się w lutym następnego roku. Obecnie zaczęliśmy remontować mieszkanie, ślub mamy w czerwcu. Myślę, że jak zdążymy z remontem przed ślubem to się przeprowadzę.
Ale uważam, że dobrze jest poznać swojego partnera przed ślubem. Niektórzy wybierają mieszkanie wspólne przed ślubem, przed zaręczynami nawet. Nie wiem jakby mój związek wyglądał, gdybym zamieszkała ze swoim PM'em gdzieś np. po roku bycia razem. Widywaliśmy się bardzo często, dużo czasu spędzali razem, wspólne wyjazdy, wakacje, czasem zostawanie na noc, uważam, że na dzień dzisiejszy b.dobrze znam swojego partnera, znam jego wady i zalety. Być może podczas zamieszkania razem "wcześnie" czyli np po roku bycia razem,gdzie nie myślałam jeszcze o tym, że chcę być z nim do końca życia, ślub wziąć itp, przerosły by mnie te jego wszystkie wady i związek by się rozpadł?! Do dnia dzisiejszego przyzwyczaiłam się do jego wad ![]()
♥E.M♥ Edytowane przez Karo89 Czas edycji: 2011-01-19 o 17:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 |
Rozeznanie
|
Wspólne mieszkanie przed ślubem, to dobra rzecz
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() O ile rozumiem, sytuację ,gdzie dwoje ludzi ma wyznaczoną datę ślubu i chcą już mieszkać razem, choćby te pół roku, to, wybaczcie,ale śmieszy mnie gdy się,,sprawdzają"czy warto razem być-mo niedorzeczne i takie właśnie osoby ochoczo wszystkich przekonują-,,po co papierek", przecież tak jest super?.A pewnie,że super i jak wygodnie. Widzę, że moje wypowiedzi (sprzed dobrych paru dni)są baaardzo niewygodne dla pań ,,arcywyzwolonych i wszystkowiedzących" ![]() Ktoś napisał, że nie mieszkałam ze swoim partnerem, no nie mieszkałam, bo mieszkałam z ....mężem Poza tym uderz w stół-nożyce się odezwą ![]() Dla mnie EOT |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 |
Wtajemniczenie
|
Na początku powiem tylko, że to jeden z najciekawszych wątków, jakie do tej pory czytałam na wizażu
![]() ![]() Jeśli chodzi o sedno tematu. Ludzie są tak różni, że radzenie komukolwiek, jeśli nie zna się go naprawdę dobrze w tej materii jest bezcelowe. Niektórzy potrzebują lub zwyczajnie chcą zamieszkać razem przed ślubem, niektórzy nie wyobrażają sobie tego z różnych względów, inni w ogóle nie mają potrzeby legalizowania swojego związku. Każdemu więc trzeba czego innego. Ja zamieszkałam z TŻ właściwie od razu, kiedy zdecydowaliśmy się być razem. Wcześniej znaliśmy się 3 miesiące, z czego rozmawialiśmy ze sobą niemal non stop wszelkimi możliwymi drogami (Internet, telefon, megadługie spacery), wszystko to w relacjach zupełnie kumpelskich. W momencie kiedy spędziliśmy razem pierwszą noc (i nie miało to nic wspólnego z seksem) stwierdziliśmy, że nie wyobrażamy sobie, żebyśmy kolejne dni i noce mieli spędzać osobno. Tak się zaczął nasz związek i tak trwa po dziś dzień. Jesteśmy razem (i mieszkamy ze sobą) równo półtora roku, tyle samo zostało nam do ślubu (oboje cieszymy się na niego jak dzieci ![]() Gdyby ktokolwiek, zanim poznałam TŻta, powiedział mi, że tak potoczy się mój los, pewnie wyśmiałabym go. Choć naturę mam dość romantyczną i na pewno zawsze marzyłam o takim porozumieniu dusz, to jestem też realistką, trzeźwo patrzącą na świat i nigdy nie przyszłoby mi do głowy, że bycie razem w każdej sytuacji życiowej może być tak łatwe, tak intuicyjne... Tak bezproblemowe. Szczególnie po tym, co czyta się w Internecie, słucha od rodziny i znajomych. Ale może ![]() Czegoś takiego życzę Wam wszystkim - a jeśli już na to trafiłyście, mogę tylko gratulować w porę otwartych oczu ![]()
![]() |
#223 |
Zakorzeniona
|
Ale dlaczego mieszkanie razem przed ślubem traktujesz jako "sprawdzanie się"? Ja zamieszkałam ze swoim TŻ-tem, bo po prostu chcieliśmy mieszkać razem, spać ze sobą, dzielić się obowiązkami itp. Wcale nie traktuję tego jako próby w stylu - jak mi się coś nie spodoba, to won. Traktuję nasze mieszkanie razem poważnie i traktowałabym je identycznie, gdybyśmy byli po ślubie. Ty nie mieszkałaś ze swoim TŻ-tem przed ślubem - OK. Ale proszę nie traktuj tych, które zadecydowały inaczej, jak niedojrzałych, które zrobiły to dla zabawy albo jakiegoś testu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A takie uogólnianie i mówienie, że to zabawa w dom jest bardzo krzywdzące i niesprawiedliwe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 |
Zakręcony Chochlik
|
My jesteśmy ze soba juz 7lat. Z czego 2,5 roku mieszkamy razem, a niecale 2lata jesteśmy zaręczeni. Oboje uznalismy, ze lepiej zamieszkac przed slubem i zobaczyć czy zaakceptujemy nasze wady.
![]() ![]() ![]() ![]() My musielismy sie jednak "dotrzec" i sie udalo ![]()
![]() ![]() Brian Tracy ![]() ![]() Walt Disney Edytowane przez Trinette Czas edycji: 2012-05-20 o 16:42 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#226 |
Wtajemniczenie
|
A u mnie to było tak, że byliśmy razem może pół roku i zamieszkaliśmy razem. Na początku nie oficjalnie, bo mieszkał piętro nade mną w akademiku, a i tak nocował u mnie (miałam pokój sama dla siebie - inna bajka). Od następnego roku zamieszkaliśmy już oficjalnie razem, trochę mnie przerażało to "oficjalnie", ale dałam radę. O jakiś zaręczynach i innych takich nawet nie myśleliśmy. Ale ten cały czas jaki mieszkaliśmy razem bardzo wiele nas nauczył. I ja i on byliśmy samotnikami. W dodatku ja miałam swoje dziwactwa i przyzwyczajenia (jestem jedynaczką), na zasadzie "to jest moje nie ruszaj tego", albo "czemu położyłeś to tam jak to zawsze ma leżeć tu". Docieraliśmy się 2 lata, tyle zajęło mi przyzwyczajenie się do dzielenia życia z drugą osobą. Aktualnie jesteśmy razem 4 lata i 8 miesięcy, oświadczył mi się w listopadzie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Jeślo chodzi o twoją sytuacje porozawiaj z Tz - niech zda sobie sprawę z tego jak bardzo Ci jest przykro, w końcu bedzie się żenił z Tobą. Doskonale Cię rozumiem bo ja niejednokrotnie musiałam rezygnować z czegoś wspólnie zaplanowanego bo " mama " w tym czasie ustaliła coś pilniejszego dla TZ. Dochodziało do tego ze czasami miałam wrażenie ze jest na drugim planie, zresztą dlaje tak czasami jest .... na dniach mam obrone zaplanowalismy ze jedziemy na nia razem już daaawno , o jej terminie wiedzieli wszyscy no ale "mama" ma pilne zajęcie któego nie da się przesunąc na inny dzień tylko musi to być akuratnie ta sobota co i moja obrona :/ i oczywiście jade sama - robi to celowo czy mi się tylko wydaje ???????? :/ a tż mimo ze tłumaczy ze jest rozdarty ble ble ble i ze chce robić tak zeby wszyscy byli zadowoleni ale zawsze i tak wybiera ważniejszą sprawe "mamy" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 | |
.
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#231 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dokładnie. To na tyle duży chłopiec,że powinien zrozumieć. A jak nie... widocznie nie nadaje się na męża tylko do piaskownicy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 |
Przyczajenie
|
ja ze swoim TŻ-tem jestem od 5 lat, mieszkamy razem 6miesięcy, on kompletnie nie myśli o naszej przyszłości, nie obchodzi go czy ślub się odbędzie czy nie, i to mnie strasznie w nim denerwuje, nie mam pojęcia jak mam z nim rozmawiać. Kilka razy narobił mi nadziei na ślub, ale po kilku dniach to odwoływał. Nie wiem czy te mieszkanie przed ślubem to był dobry pomysł, czy się nie poczuł zbyt pewnie, ze juz wszystko ma i o nic nie musi się starać... nie mam pojęcia co robić...
![]() |
#233 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Gdybyście nie znali się długo to te pół roku mieszkania razem to niezbyt wiele. Natomiast jesteście ze sobą 5 lat i chcesz, by coś ruszyło a nie było w ciągłej stagnacji. Nie podoba mi się jego zachowanie- robi nadzieje na ślub a potem odwoluje to co powiedzial. Ślub to nie zabawa, żeby co chwile zmieniać zdanie, to poważna sprawa. Jak nie chce go brać to niech zachowa się jak facet i powie co myśli, a nie zmienia 100 razy zdanie jak baba. Jedynym argumentem, który jestem w stanie zrozumieć niezdecydowanie to sytuacja materialna. Może nie macie pieniedzy na ślub, albo któreś jest bez pracy i to drugie musi nosić ciężkie brzemie finansów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 | |
.
|
kobito, masz dopiero 21 lat. jeszcze zdarzysz ponosic obraczke na palcu. korzystaj z zycia, ciesz sie wspolnym mieszkaniem, poznawajcie sie na spokojnie i docierajcie. W DOBRYM ZWIAZKU SLUB I TAK NIC NIE ZMIENIA!
Cytat:
![]() |
![]() |
#235 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
Zadomowienie
|
No właśnie. Miłości to i małżeństwo nie zaszkodzi, jak ostatnio usłyszałam.
![]() ![]() Może się ktoś wymądrzać, że takie sprawy można uregulować aktem notarialnym. Można, ale tylko część np. dziedziczenie mieszkania - ale wtedy i tak trzeba zapłacić podatek od spadku w najwyższej możliwej stawce - bo to spadek od OBCEJ osoby. ![]() Taka jeszcze dygresja - na temat trwałości związków. Ostatnio miałam przyjemność rozmawiać z babcią mojej koleżanki. Ma 82 lata, jest 4-krotną wdową. Wiecie co powiedziała? Że kiedyś to się ludzie mniej rozwodzili, bo w wielu przypadkach nie zdążyli tego zrobić. Bo ludzie krócej żyli i "do śmierci" to było 15-25 lat wspólnego życia. A teraz, jak masz 30 lat i bierzesz ślub to "do śmierci" statystycznie wypada 55 lat, biorąc pod uwagę średnią długość życia. Mało kto potrafi ze sobą tyle wytrzymać, przecież ludzie się zmieniają. I jeszcze usłyszałam, że ona 4 mężów pochowała bo takie były warunki i wiedza medyczna, a dziś to by się musiała rozwodzić przynajmniej z 2 i 3 mężem bo po 5 latach już miała ich dosyć i "bozia się nade mną zlitowała i pijoków zabrała". "No i jestem szanowana wdowa, a nie zdzira rozwódka. A co se poużywałam, to moje." Szczękę miałam na podłodze, ale dużo w tym prawdy co babcia powiedziała. Edytowane przez niut80 Czas edycji: 2012-05-18 o 11:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
Konto usunięte
|
Aż żal czytać niektóre rzeczy tutaj. Myślałam, że mieszka się razem bo się kocha, bo chce się razem przebywać, żyć..a tu widzę ślub, dla niektórych jest najważniejszy. Aby przypadkiem facet się nie rozmyślił bo ważniejsze jest bycie żoną, posiadanie praw do majątków, niż wspólne życie tak po prostu. Smutne.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#238 |
Raczkowanie
|
Przypomniała mi się historia, jaką słyszałam czas jakiś temu. Otóż była sobie para z 3 letnim stażem, która stwierdziła, że to dobry moment w ich związku, by zamieszkać razem. Dziewczyna sobie pomyślała, że jak on zobaczy, jaką ona jest wspaniałą gospodynią domu, to z miejsca jej się oświadczy. Tymczasem upłynął rok, podczas którego to ona bardzo się starała, obiady gotowała, sprzątała, etc., a pierścionka jak nie było tak nie ma. Zaczęła się, więc z tego tytułu żalić znajomemu. Na co ten jej odpowiedział: teraz , jak mu jest wygodnie w tej sytuacji, to po co jemu zmieniać ten stan?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 | |
Zakręcony Chochlik
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:40 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ---------- ![]()
![]() |
![]() |
#240 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zgadzam się ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:25.