Problemy z pasierbem. - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-06-29, 23:01   #211
Luba
Zakorzenienie

Dot.: Problemy z pasierbem.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
ło, no co no, podobnież lajf is brutal, ful of zasadzkas end samtajms kopas w dupas (nak nak ;-)). A Ty jak patrzysz na swoje dzieci, to czyje geny widzisz, jak nie swojej rodziny, no chyba nie rodziny sąsiada? :P ( )
Widzę, moja deroga, żadne geny ale mój i mojego męża wychowawczy gieniusz
Powiem nieskromnie i całkowicie zgodnie z prawdą

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 23:01   #212
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość

Chyba się nie zrozumiałyśmy. Wizażanki płaczą i chcą tulić dziecko, a autorce wątku chce się ... no cofa jej się gdy ma wrócić do domu i zastać co zastaje. Dziwisz jej się? Bo ja nie.

---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ----------

Może po prostu nie lubi autorki wątku. Może denerwuje go jej obecność, może tęskni za mamą. Tak śmiem podejrzewać Dziecko poczuło intruza w domu. I chcę go wykurzyć (albo i nie o to chodzi)
Trochę się w tym watku dziwię. mam dzieci. to ze babcie jedno, rodzice drugie, to jest norma.
owszem, skala moze być rózna, czasami przekraczająca ludzkie pojęcie.
ale tak naprawdę, dzieciom az tak wiele nie trzeba doz achowania równowagi psychicznej, naprawdę.

Dlatego, jakoś tak przez skórę czuję, za tam to po równo wszyscy spierniczyli sprawe jak leci i w istnienie osoby niewinnej jak lelija, temu co się z tym dzieciakiem dzieje - nie wierzę.

Bo dzieciaki wychowują się w naprawde niezłych patologiach, w przemocy, pijaństwie, molestowaniu a az takich zabużen nie wykazują. Moz eto jednak problem nie tylko "nabyty". moze trezba jednak badac i szukać co to jest tak napradę, bo 2gie dziecko ma tego samego ojca (i babcię) i moz elepiej wiedzieć czy jazda się nie powtórzy za parę lat. Moz eto jakis "bonus rodzinny"

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 23:01   #213
Jagoda1982
Rozeznanie

e tam... produkujecie sie dziewczeta, a autorka sobie wesoło szczebioce i wymienia spray do stop na wymiankach
hmm...
Jagoda1982 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 23:03   #214
muszynianka
Zakorzenienie

A co ma robić? Biczować się czytając wątek? Płakać? Bo nie zrozumiałam
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 23:03   #215
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Widzę, moja deroga, żadne geny ale mój i mojego męża wychowawczy gieniusz
Powiem nieskromnie i całkowicie zgodnie z prawdą
może i z prawdą , ale hie hie, na pewno, że tylko. :P
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 23:04   #216
zagubiona89r
Zakorzenienie

Cytat:
Jakie WAM, co takiego zrobiła autorka wątku i gdzie leży jej wina? Bo jej wina póki co nie jest największa. Śmiem rzec że jej wina to winieńka przy ojcu

Oj przepraszam bardzo. Stworzyli rodzinę, byli oboje dla niego rodzicami. Więc oboje mieli obowiązek się nim zająć i zaopiekować, tym bardziej, że jak na swoje 6 lat to i tak chłopczyk za dużo przeszedł.

Więc tak, to ICH wina. Plus babci, ale ta jednak z nimi nie mieszka, a mogli ukrócić jej zapędy.

A i jeszcze coś. Jak autorka wyszła za męża to automatycznie zyskała prawo by powiedzieć co myśli na jakieś tematy, sprzeciwić się, zareagować, zwrócić uwagę, porozmawiać z mężem. A nie jakieś dziwne twierdzenia, że jej nie wypada, że to, że tamto.

... znam słowa, które jak atropina rozszerzają źrenice i zmieniają kolor świata. Po nich nie można już odejść ...
zagubiona89r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 23:05   #217
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Bo dzieciaki wychowują się w naprawde niezłych patologiach, w przemocy, pijaństwie, molestowaniu a az takich zabużen nie wykazują. Moz eto jednak problem nie tylko "nabyty". moze trezba jednak badac i szukać co to jest tak napradę, bo 2gie dziecko ma tego samego ojca (i babcię) i moz elepiej wiedzieć czy jazda się nie powtórzy za parę lat. Moz eto jakis "bonus rodzinny"
nie złowróż

Cytat:
Dlatego, jakoś tak przez skórę czuję, za tam to po równo wszyscy spierniczyli sprawe jak leci i w istnienie osoby niewinnej jak lelija, temu co się z tym dzieciakiem dzieje - nie wierzę.
Ja też nie, ale dla mnie i tak największa odpowiedzialność spada na Ojca (bo mamy ni ma i powiedziała otwarcie że nie będzie)
Stary 2010-06-29, 23:05   #218
Funieczka
Zakorzenienie

GG do Funieczka

Ba, żeby tylko spray. Jeszcze książki. I jak się trafią ładne używane majty to wezmę. Jak znalazł na abażur do sypialni bedzie.
Stary 2010-06-29, 23:06   #219
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Oj przepraszam bardzo. Stworzyli rodzinę, byli oboje dla niego rodzicami. Więc oboje mieli obowiązek się nim zająć i zaopiekować, tym bardziej, że jak na swoje 6 lat to i tak chłopczyk za dużo przeszedł.
Tak zgadzam się z tobą. Ale chodzi mi o fragment gdy funieczka mówi że ojciec nie interesuje się w sumie nią i tym co się dzieje, bagatelizuje to.
Stary 2010-06-29, 23:07   #220
Hultaj
BAN stały

Cytat:
no właśnie sęk w tym, że może i kawałek prawdy, bywają dzieci wredne zlośliwe z natury, tak jak i bywają wredni złośliwi z natury dorośli (odpukać), a przecież to taki dorosły to i myślący już i w ogole, prawdaż; nie wiem, co za jakieś głupie załozenie, że dzieciaczki to zawsze słodycz, wstążki we włosach i beztroskie turlanie piłki. Zwierzę ma osobowośc, a co dopiero człowiek, nawet i (bardzo) mały.
Stary 2010-06-29, 23:07   #221
Jagoda1982
Rozeznanie

Cytat:
A co ma robić? Biczować się czytając wątek? Płakać? Bo nie zrozumiałam
gdybym to ja rano uciekala z domu, bo gowna na scianach, maz(bez komentarza), tesciowa smoczyca...to nie pisalabym hihihihi, hahaha.
Jagoda1982 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 23:08   #222
201712190924
Konto usunięte

Tak naskakujecie na autorkę, że złe wychowanie itd., a mozliwe, że chłopiec choruje na coś endogennego, bo tak naprawdę nie wiadomo, co mu jest, a coś mu jest na pewno. Moim zdaniem trzeba go skonsultować z psychiatrą. Jeśli ten dotychczasowy nie pomógł, to zmienić go na innego. Przecież nikt mi nie wmówi, że to dziecko jest zdrowe. Nie chce diagnozować, bo daleko mi do lekarza, ale w taki sposób może sie zaczynac wiele chorób, w tym np. niektóre psychozy. Tak, psychozy.

---------- Dopisano o 23:08 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ----------

Może i nie otrzymuje dużego zainteresowania od ojca, może i autorka go nie kocha, ale wielu ludzi dorasta w takich warunkach i nic poważnego im nie dolega, wiec dalej sklaniam sie ku stwierdzeniu, że to może byc jakis medyczny problem.
201712190924 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 23:11   #223
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Bez przesady niby czemu? Porzucenie przez jakiegokolwiek rodzica jest straszne. Co to za podział jak matka = koniec świata, jak ojciec zostawia = lajt, większość tak robi
:ściana:
Napisałam to opierając sie o konkretna sytuację. Matka porzuciłą syna. Nie wchodzmy w jakieś niepotrzebne dyskusje i podziały, bo czegoś takiego nie napisałam.
Dzieciaka zostawila matka. Pierwsze co mogło być przyczyną tego dlaczego jest dzisiaj jaki jest.
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 23:11   #224
Funieczka
Zakorzenienie

GG do Funieczka

Jagoda, moze już się nie wypowiadaj, bo nie czytasz dokładnie moich wypowiedzi.
Stary 2010-06-29, 23:11   #225
Hultaj
BAN stały

Cytat:
to nie pisalabym hihihihi, hahaha.
dziewczyna wprost napisała, że przekroczyła swój punkt krytyczny, ło matko. Czasem ludzie tak mają, że mowią: a w dupie w koncu, i wciagają tabliczkę czekolady.
Cytat:
Tak naskakujecie na autorkę, że złe wychowanie itd., a mozliwe, że chłopiec choruje na coś endogennego, bo tak naprawdę nie wiadomo, co mu jest, a coś mu jest na pewno. Moim zdaniem trzeba go skonsultować z psychiatrą. Jeśli ten dotychczasowy nie pomógł, to zmienić go na innego. Przecież nikt mi nie wmówi, że to dziecko jest zdrowe. Nie chce diagnozować, bo daleko mi do lekarza, ale w taki sposób może sie zaczynac wiele chorób, w tym np. niektóre psychozy. Tak, psychozy.
no bo tak, ile jest takich dzieci, co sobie niezmordowane kibel z pokoju w którym siedzą, robią.
Stary 2010-06-29, 23:14   #226
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
no właśnie sęk w tym, że może i kawałek prawdy, bywają dzieci wredne zlośliwe z natury, tak jak i bywają wredni złośliwi z natury dorośli (odpukać), a przecież to taki dorosły to i myślący już i w ogole, prawdaż; nie wiem, co za jakieś głupie załozenie, że dzieciaczki to zawsze słodycz, wstążki we włosach i beztroskie turlanie piłki. Zwierzę ma osobowośc, a co dopiero człowiek, nawet i (bardzo) mały.
E tam, znam głupowate i wredne dzieci ale jakie mają byc, jak mamunia i tatuś też głupowaci i wredni?i to też wychowanie a nie geny, dzieci przykład maja w domu to jak maja byc inne
Z takich dzieci często wyrastają wredni dorośli i tak to się kręci.

Człowiek nie rodzi się biała kartą, zgoda, ale to raczej jest kwestia: raduś jest powolny a basia szybka a nie: radus jest grzeczny od urodzenia a basi pierwszym słowem było kufa.

Stary 2010-06-29, 23:15   #227
Threnetes
Raczkowanie

Cytat:
powiem szczerze, że sama nie wiem, co bym zrobiła, jakby mi dziecko srało po kątach i mazało gównami po scianach,
Ja bym kazała mu to posprzątać... *
Jak, nie chce - trudno, niech siedzi w pokoju z kupą aż się zdecyduje

Swoją drogą ciekawi mnie kto w tym domu to wszystko sprząta...

*oczywiście zakładam, że dziecko jest w stanie pojąć, iż takich rzeczy robić nie wolno

And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music.
Friedrich Nietzche
Threnetes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 23:17   #228
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Dzieciaka zostawila matka. Pierwsze co mogło być przyczyną tego dlaczego jest dzisiaj jaki jest.
gdyby go nie zostawiła mama, to by nie było funieczki, to by dzidziusia obcego nie było, to by nietobynietobynie gdybać można.
To coś więcej niż fakt że go matka zostawiła, splot zdarzeń które nastąpiłby później miały na to wszystko wpływ.

---------- Dopisano o 23:17 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ----------

Cytat:
Jak śmiesz.
Stary 2010-06-29, 23:18   #229
Luba
Zakorzenienie

Funieczka a jak chłopak radzi sobie w szkole?
I w ogóle w jakich sytuacjach on te kupy wali w pokoju, codziennie czy od czasu do czasu?
Dla mnie to jest normalnie zadziwiające jak jego ojciec może nie widzieć w tym nic dziwnego?

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2010-06-29 o 23:20
Stary 2010-06-29, 23:18   #230
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Threnetes Pokaż wiadomość

Swoją drogą ciekawi mnie kto w tym domu to wszystko sprząta...

*oczywiście zakładam, że dziecko jest w stanie pojąć, iż takich rzeczy robić nie wolno
No właśnie ja tez jestem ciekawa kto to sprząta?
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 23:23   #231
Elfir
Zakorzenienie

Każda, która tu przejmuje sie biednym dzieciaczkiem i łaja Funieczkę, wzięła by pas w rekę i złajała mu dupsko, gdyby wysmarował gównem ściany.

A wyprowadzka byłaby zaraz po tym, gdyby Pan Mąż nie raczył po swoim synku posprzątać pokoju.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 23:24   #232
Threnetes
Raczkowanie

Cytat:
aJak śmiesz.

Ej no co. Ale czy ktoś mu kiedyś wyraźnie powiedział, że tego robić nie wolno i powiedział jakie będą tego następstwa i przy kolejnym razie wyciągnął konsekwencje? Bo może tu wcale nie ma jakichś wielkich zaburzeń psychicznych (ale może są - nie wiem), tylko może TŻ autorki, jak w przypadku niesłuchania Jej mamy, powiedział nie wolno tak robić i na tym się skończyło?

And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music.
Friedrich Nietzche
Threnetes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 23:25   #233
DzikaAfryka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość

Izuńka poruszyła ciekawy problem.
Czy te z was które mają dzieci zastanawiały się czasem co się stanie, gdyby (tfu, tfu) was zabrakło? Na jaką osobę trafią wasze dzieci? Z kim zwiaże sie ich ojciec i jak ta kobieta będzie traktowała wasze dzieci? Czy tez tak łatwo powiecie: cudzych dzieci nie trzeba kochać, nie trzeba się nimi przejmować, ważna jest tylko krew z krwi i kośc z kości?
Tak, życie jest okrutne ale czy z taką sama obojętnościa podchodziłybyście do tego, gdyby było okrutne dla waszych dzieci lub dla dzieci waszych bliskich?
Najmądrzejsze co tutaj napisano. Warto się zastanowić, naprawdę poruszyło mnie to.
DzikaAfryka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 23:26   #234
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Każda, która tu przejmuje sie biednym dzieciaczkiem i łaja Funieczkę, wzięła by pas w rekę i złajała mu dupsko, gdyby wysmarował gównem ściany.
No toś się zapędziła zdziebełko.
Nie każdy jest taki jak ty.

Stary 2010-06-29, 23:27   #235
Funieczka
Zakorzenienie

GG do Funieczka

W tym roku młody miał świadectwo z czerwonym paskiem.
Sprząta gówna w pokoju sam.
A takie przypały ekskrementalne zdarzają raz na miesiąc, raz na dwa tygodnie, raz na tydzień. Nie ma w tym systematyczności.
Poza tym dziecko miało nie raz tłumaczone. Były nagrody, kary i jeszcze raz rozmowy.

Edytowane przez Funieczka
Czas edycji: 2010-06-29 o 23:30
Funieczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 23:28   #236
Elfir
Zakorzenienie

W marzeniach dla naszych dzieci chcemy jak najlepiej, ale potem marzenia rozbijaja sie o twardy mur rzeczywistości.
Chcieć a dostać to co się chce to dwie rózne rzeczy.
Ja by nie oczekiwała, że pokocha, ale że będzie zachowywać się w porządku.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Stary 2010-06-29, 23:32   #237
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Funieczka Pokaż wiadomość
A takie przypały ekskrementalne zdarzają raz na miesiąc, raz na dwa tygodnie, raz na tydzień. Nie ma w tym systematyczności.
Słuchaj, to ja naprawdę nie rozumiem, z jednej strony jest dobrym bratem, dobrze się uczy a z drugiej takie rzeczy, plus kradzieże i inne takie...
Kradnie pieniądze? Co z nimi robi?

Tu nikt nic mądrego nie wymysli, jak widac to nie ejst tak do konca złe dzeicko, jego podejście do brata jest fajne, nie jest głupi, dobrze się uczy... Szkoda byłoby go zmarnować.
Wydaje mi sie, że jednak coś jest bardzo nie w porządku i on cos odreagowuje ale pewnie tylko lekarz dojdzie do tego co.

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2010-06-29 o 23:34
Stary 2010-06-29, 23:35   #238
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
No toś się zapędziła zdziebełko.
Nie każdy jest taki jak ty.
Nie. I sądzę, ze żadna nie zobaczyła w pokoju swoich 10-letnich pasierbów kupy.
Ja przynajmniej opisałam prostą reakcję spontaniczną a nie wyrachowane opinie "specjalistek od wychowywania trudnych dzieci".

---------- Dopisano o 23:35 ---------- Poprzedni post napisano o 23:33 ----------

Cytat:
Napisane przez Funieczka Pokaż wiadomość
(...)
Poza tym dziecko miało nie raz tłumaczone. Były nagrody, kary i jeszcze raz rozmowy.
Nie wygląda na normalne.
Nie jest opóźnione w rozwoju, ale chyba ma jakąś chorobę psychiczną.
Chyba, że robi kupy przez sen?

T.Pratchett
Stary 2010-06-29, 23:35   #239
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Nie będę odpowiadać na konkretne posty, napiszę Ci tylko, że nie sądzę, żeby psychiatra tu wiele pomógł. Psychiatra daje mu jakieś leki? Zajmuje się relacjami w całej Waszej rodzinie?

Już prędzej terapia RODZINNA, czyli obejmująca Was wszystkich. I nie jedno czy dwa spotkania, tylko dłuższa terapia u psychologa zajmującego się terapią rodzinną i najlepiej dodatkowo zwrócić uwagę czy np polecają go rodzice borykający się z problemami z dziećmi w podobnym wieku (bo terapeuta rodzinny może się zajmować np terapią małżeństw), z w miarę częstymi spotkaniami.

Że dziecko nie zachowuje się ok, to jasne i oczywiste, ale też jest jasne, że to nie jest jego wina.

Zachowanie męża też nie za bardzo, nie wiem jak on traktuje syna, czy zwraca na niego w ogóle uwagę? Spędza z nim czas? Bawi się z nim?

Twoje podejście też nie jest najlepsze, tzn ja po części rozumiem, że jesteś zmęczona, sfrustrowana, masz dość, nie widzisz efektów swoich działań, a reszta rodziny Ci nie pomaga i tak dalej, ale to Ty tutaj (i inni dorośli z tej rodziny) powinnaś być silniejsza i znieść więcej, niż Wasz starszy syn. To Wy powinniście być dla niego oparciem, dać poczucie bezpieczeństwa, zbudować więzi. Wewnętrzne dzielenie na "dziecko moje" i "dziecko cudze" prawdopodobnie widać, mimo Twoich starań by traktować go jak własne dziecko. Dzieci wiele zauważają. Nawet to, czego nie chcemy pokazywać.

Wierzę, że jeszcze może być dobrze, ale musicie wszyscy troje/czworo (Ty, mąż i syn, być może też babcia bo ona też jest częścią rodziny) włożyć w to bardzo wiele pracy. Wierzę też, że możesz pokochać tego chłopca, choć na pewno teraz jest Ci trudno z nim. Możecie stworzyć prawdziwą rodzinę, to wszystko się opiera na ciężkiej i długotrwałej pracy ale jest możliwe.

P.S. Pana ifeelgood banuję jako trolla.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 23:36   #240
Funieczka
Zakorzenienie

GG do Funieczka

Młody jest piekielnie inteligentny i tego nigdy mu nie odmawiałam. Wręcz przeciwnie. chwaliłam.
A kasa? To jest dziecko uzaleznione od słodyczy

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości