|
|
#211 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Problemy z pasierbem.
Cytat:
![]() Powiem nieskromnie i całkowicie zgodnie z prawdą
|
|
|
#212 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
owszem, skala moze być rózna, czasami przekraczająca ludzkie pojęcie. ale tak naprawdę, dzieciom az tak wiele nie trzeba doz achowania równowagi psychicznej, naprawdę. Dlatego, jakoś tak przez skórę czuję, za tam to po równo wszyscy spierniczyli sprawe jak leci i w istnienie osoby niewinnej jak lelija, temu co się z tym dzieciakiem dzieje - nie wierzę. Bo dzieciaki wychowują się w naprawde niezłych patologiach, w przemocy, pijaństwie, molestowaniu a az takich zabużen nie wykazują. Moz eto jednak problem nie tylko "nabyty". moze trezba jednak badac i szukać co to jest tak napradę, bo 2gie dziecko ma tego samego ojca (i babcię) i moz elepiej wiedzieć czy jazda się nie powtórzy za parę lat. Moz eto jakis "bonus rodzinny"
|
|
|
#213 |
|
Rozeznanie
|
e tam... produkujecie sie dziewczeta, a autorka sobie wesoło szczebioce i wymienia spray do stop na wymiankach
![]() hmm... |
|
|
|
|
#214 |
|
Zakorzenienie
|
A co ma robić? Biczować się czytając wątek? Płakać? Bo nie zrozumiałam
|
|
|
|
|
#215 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
, ale hie hie, na pewno, że tylko. :P
|
|
|
|
|
|
#216 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc tak, to ICH wina. Plus babci, ale ta jednak z nimi nie mieszka, a mogli ukrócić jej zapędy. A i jeszcze coś. Jak autorka wyszła za męża to automatycznie zyskała prawo by powiedzieć co myśli na jakieś tematy, sprzeciwić się, zareagować, zwrócić uwagę, porozmawiać z mężem. A nie jakieś dziwne twierdzenia, że jej nie wypada, że to, że tamto.
|
|
|
#217 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#219 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#220 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
, że dzieciaczki to zawsze słodycz, wstążki we włosach i beztroskie turlanie piłki. Zwierzę ma osobowośc, a co dopiero człowiek, nawet i (bardzo) mały.
|
|
|
|
|
|
#221 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#222 |
|
Konto usunięte
|
Tak naskakujecie na autorkę, że złe wychowanie itd., a mozliwe, że chłopiec choruje na coś endogennego, bo tak naprawdę nie wiadomo, co mu jest, a coś mu jest na pewno. Moim zdaniem trzeba go skonsultować z psychiatrą. Jeśli ten dotychczasowy nie pomógł, to zmienić go na innego. Przecież nikt mi nie wmówi, że to dziecko jest zdrowe. Nie chce diagnozować, bo daleko mi do lekarza, ale w taki sposób może sie zaczynac wiele chorób, w tym np. niektóre psychozy. Tak, psychozy.
---------- Dopisano o 23:08 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ---------- Może i nie otrzymuje dużego zainteresowania od ojca, może i autorka go nie kocha, ale wielu ludzi dorasta w takich warunkach i nic poważnego im nie dolega, wiec dalej sklaniam sie ku stwierdzeniu, że to może byc jakis medyczny problem. |
|
|
|
|
#223 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzieciaka zostawila matka. Pierwsze co mogło być przyczyną tego dlaczego jest dzisiaj jaki jest.
|
|
|
#225 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#226 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z takich dzieci często wyrastają wredni dorośli i tak to się kręci. Człowiek nie rodzi się biała kartą, zgoda, ale to raczej jest kwestia: raduś jest powolny a basia szybka a nie: radus jest grzeczny od urodzenia a basi pierwszym słowem było kufa.
|
|
|
#227 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak, nie chce - trudno, niech siedzi w pokoju z kupą aż się zdecyduje Swoją drogą ciekawi mnie kto w tym domu to wszystko sprząta... *oczywiście zakładam, że dziecko jest w stanie pojąć, iż takich rzeczy robić nie wolno
|
|
|
|
#228 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gdybać można.To coś więcej niż fakt że go matka zostawiła, splot zdarzeń które nastąpiłby później miały na to wszystko wpływ. ---------- Dopisano o 23:17 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#229 |
|
Zakorzenienie
|
Funieczka a jak chłopak radzi sobie w szkole?
I w ogóle w jakich sytuacjach on te kupy wali w pokoju, codziennie czy od czasu do czasu? Dla mnie to jest normalnie zadziwiające jak jego ojciec może nie widzieć w tym nic dziwnego?
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2010-06-29 o 23:20 |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#230 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie ja tez jestem ciekawa kto to sprząta?
|
|
#231 |
|
Zakorzenienie
|
Każda, która tu przejmuje sie biednym dzieciaczkiem i łaja Funieczkę, wzięła by pas w rekę i złajała mu dupsko, gdyby wysmarował gównem ściany.
A wyprowadzka byłaby zaraz po tym, gdyby Pan Mąż nie raczył po swoim synku posprzątać pokoju.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#232 |
|
Raczkowanie
|
Ej no co. Ale czy ktoś mu kiedyś wyraźnie powiedział, że tego robić nie wolno i powiedział jakie będą tego następstwa i przy kolejnym razie wyciągnął konsekwencje? Bo może tu wcale nie ma jakichś wielkich zaburzeń psychicznych (ale może są - nie wiem), tylko może TŻ autorki, jak w przypadku niesłuchania Jej mamy, powiedział nie wolno tak robić i na tym się skończyło?
|
|
|
#233 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#234 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie każdy jest taki jak ty.
|
|
|
#235 |
|
Zakorzenienie
|
W tym roku młody miał świadectwo z czerwonym paskiem.
Sprząta gówna w pokoju sam. A takie przypały ekskrementalne zdarzają raz na miesiąc, raz na dwa tygodnie, raz na tydzień. Nie ma w tym systematyczności. Poza tym dziecko miało nie raz tłumaczone. Były nagrody, kary i jeszcze raz rozmowy.
wymiana Edytowane przez Funieczka Czas edycji: 2010-06-29 o 23:30 |
|
|
|
|
#236 |
|
Zakorzenienie
|
W marzeniach dla naszych dzieci chcemy jak najlepiej, ale potem marzenia rozbijaja sie o twardy mur rzeczywistości.
Chcieć a dostać to co się chce to dwie rózne rzeczy. Ja by nie oczekiwała, że pokocha, ale że będzie zachowywać się w porządku.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#237 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kradnie pieniądze? Co z nimi robi? Tu nikt nic mądrego nie wymysli, jak widac to nie ejst tak do konca złe dzeicko, jego podejście do brata jest fajne, nie jest głupi, dobrze się uczy... Szkoda byłoby go zmarnować. Wydaje mi sie, że jednak coś jest bardzo nie w porządku i on cos odreagowuje ale pewnie tylko lekarz dojdzie do tego co.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2010-06-29 o 23:34 |
|
|
|
|
|
#238 | |
|
Zakorzenienie
|
Nie. I sądzę, ze żadna nie zobaczyła w pokoju swoich 10-letnich pasierbów kupy.
Ja przynajmniej opisałam prostą reakcję spontaniczną a nie wyrachowane opinie "specjalistek od wychowywania trudnych dzieci". ---------- Dopisano o 23:35 ---------- Poprzedni post napisano o 23:33 ---------- Cytat:
Nie jest opóźnione w rozwoju, ale chyba ma jakąś chorobę psychiczną. Chyba, że robi kupy przez sen?
|
|
|
|
|
#239 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Nie będę odpowiadać na konkretne posty, napiszę Ci tylko, że nie sądzę, żeby psychiatra tu wiele pomógł. Psychiatra daje mu jakieś leki? Zajmuje się relacjami w całej Waszej rodzinie?
Już prędzej terapia RODZINNA, czyli obejmująca Was wszystkich. I nie jedno czy dwa spotkania, tylko dłuższa terapia u psychologa zajmującego się terapią rodzinną i najlepiej dodatkowo zwrócić uwagę czy np polecają go rodzice borykający się z problemami z dziećmi w podobnym wieku (bo terapeuta rodzinny może się zajmować np terapią małżeństw), z w miarę częstymi spotkaniami. Że dziecko nie zachowuje się ok, to jasne i oczywiste, ale też jest jasne, że to nie jest jego wina. Zachowanie męża też nie za bardzo, nie wiem jak on traktuje syna, czy zwraca na niego w ogóle uwagę? Spędza z nim czas? Bawi się z nim? Twoje podejście też nie jest najlepsze, tzn ja po części rozumiem, że jesteś zmęczona, sfrustrowana, masz dość, nie widzisz efektów swoich działań, a reszta rodziny Ci nie pomaga i tak dalej, ale to Ty tutaj (i inni dorośli z tej rodziny) powinnaś być silniejsza i znieść więcej, niż Wasz starszy syn. To Wy powinniście być dla niego oparciem, dać poczucie bezpieczeństwa, zbudować więzi. Wewnętrzne dzielenie na "dziecko moje" i "dziecko cudze" prawdopodobnie widać, mimo Twoich starań by traktować go jak własne dziecko. Dzieci wiele zauważają. Nawet to, czego nie chcemy pokazywać. Wierzę, że jeszcze może być dobrze, ale musicie wszyscy troje/czworo (Ty, mąż i syn, być może też babcia bo ona też jest częścią rodziny) włożyć w to bardzo wiele pracy. Wierzę też, że możesz pokochać tego chłopca, choć na pewno teraz jest Ci trudno z nim. Możecie stworzyć prawdziwą rodzinę, to wszystko się opiera na ciężkiej i długotrwałej pracy ale jest możliwe. P.S. Pana ifeelgood banuję jako trolla. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:00.

A Ty jak patrzysz na swoje dzieci, to czyje geny widzisz, jak nie swojej rodziny, no chyba nie rodziny sąsiada? :P (