|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
Pokaż wyniki sondy: Co myślisz o kobietach, które opalają się w ciąży? Tym bardziej zaawansowanej? | |||
Głupota ludzka nie zna granic. |
![]() ![]() ![]() ![]() |
139 | 75,54% |
Przecież to nic takiego. |
15 | 8,15% |
Nie mam zdania. |
30 | 16,30% |
Głosujący: 184. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#211 | |
BAN stały
|
Dot.: Gdzie one mają głowę?!
Cytat:
![]() a to Ci gin położnik powiedział? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 | |||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Ginekolog Cavy nie widział problemu w opalaniu, ja pytałam 2 różnych lekarzy i oni również nie widzą żadnego problemu (tak - w opalaniu a więc w przebywaniu na otwartym słońcu przy zachowaniu takich środków ostrożności jak i poza ciążą - czyli krem z filtrem, czapka i dużo wody). Ale ty widzisz i wydaje ci się, że masz rację, niestety nie masz na to żadnych dowodów. Luba ja nie mówię, że nie masz prawa do własnego zdania jakie by ono nie było i może ci się opalanie ciężarnych nie podobać, ale tak z ciekawości zapytam - ty w ogóle dopuszczasz taką możliwość, że w kwestii opalania możesz nie mieć racji? ![]() Cytat:
Cytat:
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-07-09 o 17:00 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:04 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Some say love it is a river That drowns the tender reed. Some say love it is a razor That leaves your soul to bleed. Some say love it is a hunger An endless, aching need I say love it is a flower, And you it's only seed........... -The Rose- |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Zakorzenienie
|
Karolino..czy moje słowa cyt."Klarissa przytaczała tutaj artykuł o specyficznym traktowaniu kobiet w ciąży jakby ciaża szła w parze z upośledzeniem" znaczy że sądzę, iż kobiety w ciąży są upośledzone czy wręcz przeciwnie?
---------- Dopisano o 18:21 ---------- Poprzedni post napisano o 18:19 ---------- I to ma być argumentacja?? Macica Afrykanek i Polek jest zbudowana tak samo i tak samo chroni płód. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 |
Zakorzenienie
|
Pisałam przecież, że chodzi mi o białe kobiety mieszkające w Afryce, czyli np. Europejki które tam wyjechały i tam zostały. Im raczej skóra nie zmieniła się po wyjeździe i raczej nie są genetycznie przystosowane a mimo wszystko nie rodzą upieczonych dzieci, pomimo wysokich temperatur.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-07-09 o 17:36 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#218 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bo po mojej stronie monitora racja jest najmojsza, pisałam juz o tym. Cytat:
Już pisałam tu o Włoszkach, Hiszpankach, które żyją w cieplejszym klimacie i jakoś do głowy im nie przychodzi (generalnie, bo wyjątki są, jak wszędzie ![]() Zresztą. Ja sobie piszę, piszę, piszę. a mam wrażenie, że nikt tego nie czyta. Te same pytania ciagle a ja ciagle te same odpowiedzi. Się zegnam, bo ide własnie na basen. Akurat własnie można sie nie spalić. ![]() Gdybym była w ciaży nie zrobiłabym świadomie niczego co tylko mogłoby w jakikolwiek sposób im zaszkodzić. Oczywiscie miałabym nadzieję na to, że nie zachorują ale też chciałabym swoim zachowanie jak najbardziej zminimalizować niebezpieczeństwo. Nie, nie twierdziałybm: nie ma to badań, dowodów, hejka na plażę. Nie, zwyczajnie bym się bała. I dlatego nie dopuszczam możliwości, że się mylę. Ze zwyczajnego strachu.
![]() |
![]() |
#219 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do Afrykanek ![]() ![]()
Edytowane przez Amani Czas edycji: 2010-07-09 o 18:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ------------------------ Ja akurat dopuszczam możliwość, że nie mam racji w tym temacie, także jak on się jeszcze jakoś "naukowo" rozwinie to chętnie poczytam ![]() Cytat:
Co do pogrubionego, to ja zostaję przy tej ladzie chłodniczej ... ![]()
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-07-09 o 18:54 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 |
Zakorzenienie
|
akurat ten artykuł wyświetlił mi się jako reklama na wizażu ...
![]() https://mamotoja.pl/ciaza_i_porod_ci...ykul,7201.html ''- Nie leż na słońcu. To bardzo niezdrowe dla ciebie i dziecka w brzuszku – wysoka temperatura może czasami powodować skurcze macicy.'' ''3. Opalanie. Można, ale z umiarem! Leżenie plackiem zabronione. Posmaruj się kremem przeciwsłonecznym. Trzeba też unikać pór dnia, gdy słońce praży niemiłosiernie, czyli od godz. 10 do 14. I pamiętać, że wysoka temperatura nie służy ani przyszłej mamie, ani malcowi w brzuszku.'' no właśnie, a nam cały czas rozchodzi się o to leżenie plackiem, czyli opalanie takie, jakie zresztą CytrynowaPannica opisała w głównym poście. może i dla Was to nic, ale można sobie odpuścić, by potem nie żałować ? ja nadal uważam, że nic by się nie stało, jeśli jednego lata pochodziłabym sobie bledsza niż zwykle (gdybym akurat była w ciąży ;]). Bo podejrzewam, że będąc w ciąży pewnie byłabym bardziej podatna na różne dolegliwości w stylu zasłabnięcie z powodu nadmiaru gorąca ;], czy chociażby ta opuchlizna - taki komfort tą opuchliznę dodatkowo nagrzewać? ![]() teraz opalam się bez ograniczeń, ale gdybym była w ciąży - zastanowiłabym się dwa razy nad tym, czy jest jakikolwiek sens. ale Wy i tak mi napiszecie, że pewnie siedziałabym 9 miesięcy w domu ![]()
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2010-07-09 o 19:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 |
Konto usunięte
|
Pewnie wlasnie one sobie myslaly ze jak sie posmaruja filtrem to wystarczy. Nie wpadly na to, ze nie chodzi o cere tylko o temperature.
Ktos pisal o dzieciach w Afryce- w ogole ludzie w Afryce nie umieraja na wiele rzeczy, od ktorych bialy czlowiek umarl by w pare minut. Sa przystosowani do swoich warunkow a my do swoich. Afrykanka w ciazy w srodku zimy polskiej moglaby poronic tak samo jak Polka na sloncu. To ze jakis lekarz nie widzial problemu w opalaniu to znaczy, ze mial na mysli takie opalanie, o jakim go uczono na studiach, czyli 15 minut codziennie na sloncu przed albo po poludniu, a nie w pelnym sloncu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 |
Zakorzenienie
|
Całego wątku nie przeczytałam, ale wypowiem się jako matka, która z wielgachnym brzuchem chodziła w największe upały
![]() ![]() 1. Po pierwsze to bałam się przebarwień, na które skóra w ciąży jest niezwykle podatna i tu żadne filtry nie pomogą ![]() 2. A po drugie, to trudno mi było się ruszać z 17 kg nadwagą i 110 cm w pasie, w łóżku ledwo mogłam w jednej pozycji wyleżeć a co dopiero smażyć się jak naleśnik na ręczniku ![]() 3. W upał nawet zdrowy może zasłabnąć jak mu się głowa nagrzeje, a co dopiero taka ciężarna ![]() Szczerze powiedziawszy to ja jako miłośniczka smażenia się i odwiedzania kurortów wakacyjnych nie widziałam NIGDY i NIGDZIE kobiet w zaawansowanej ciąży na plaży ![]() Edytowane przez Seona Czas edycji: 2010-07-10 o 21:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Autorka to chyba jakaś przewrażliwiona, z jednej czy dwóch kobiet robi zjawisko na skalę masową (a przecież to nic dziwnego, że jest mnóstwo nierozsądnych ludzi i ciąża nie sprawia, że kobieta lekkomyślna taką być przestaje), do tego niezdrowo się czyimś zachowaniem podnieca, przy okazji zapominając, że ona też się nie wykazuje rozsądkiem leżąc na słońcu przez kilka godzin. ![]() Generalnie miło by było, jakby się każdy zajmował sobą, no chyba że ktoś rzeczywiście tak się martwi o innych, że jak widzi opalającą się ciężarną, to zwróci jej uwagę, ale tak jak tu czytam, to wiele dziewczyn się oburza, autorka bezlitośnie skrytykowała te przyszłe matki, ale chyba żeby uświadomić nieuświadomione to już jej odwagi zabrakło.
![]() |
![]() |
#226 | |||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Mnie się tż-cik spalił na raka biedak w ciągu weekendu, a on jest ostatnią osobą, która chciałaby się opalać, mimo, że ma ciemną karnację i teoretycznie (do tej pory) nic mu się na słońcu nie działo. Temperatury są zbyt wysokie i póki co to należy z tego słońca uciekać i to jak najdalej ... a nie wysmażać się ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Mnie z kolei dodatkowo śmieszy, że "opalające się ciężarne" są często krytykowane przez kobiety, które również opalały się w ciąży, ale nakrywały brzuch podkoszulkiem i były przekonane, że to jest ochrona przed słońcem dla dziecka. Także nie ma to jak krytykować kogoś za coś, co się dokładnie tak samo robiło ![]() ![]()
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-07-12 o 08:50 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 |
BAN stały
|
tak po prawdzie to są grubsze panie, które wyglądają jak w ciąży. No, ale to tak przy okazji btw. Mnie troszkę dziwi, że mówi się nieraz i nie 2, że w ciąży kiedy się zmienia ciało, ciężko się podobnież przyzwyczaić do sylwetki małego słonika
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Natomiast co do pomylenia ciężarnej z otyłą to był taki czas, że miałam nadwagę i nagminnie mi gratulowano ciąży, w której nie byłam więc jednak sporo ludzi utożsamia "mało płaski brzuch" z byciem w ciąży ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#230 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 | ||
Zadomowienie
|
Tak jeszcze odnośnie tego przykrywania brzucha bluzką, gdyby ktoś miał wątpliwości...
Cytat:
Cytat:
... wczoraj mnie "oświeciło". Najlepszym dowodem na to, że ubranie nie chroni przed słońcem są PIEPRZYKI. Każdy człowiek rodzi się bez pieprzyków. Powstają po wystawieniu skóry na słońce, tak? To obejrzyjcie się dokładnie i powiedzcie - nie macie pieprzyków w miejscach, których na codzień nie wystawiacie na słońce? Ja wczoraj zauważyłam u siebie nowego, świeżego pieprzyka na biodrze, a nigdy go nie odsłaniam - nawet kostium kąpielowy mam z "bokserkami", a na plaży byłam w tym roku max. 3 razy. Dla mnie wniosek prosty - promienie słoneczne spokojnie przenikają przez ubrania. Krytykowanie kobiet, które wystawiają brzuch na słońce przy jednoczesnym zalecaniu przykrywania brzucha jakąś koszulką czy chustką to hipokryzja do kwadratu. ![]()
![]() |
![]() |
#232 |
Konto usunięte
|
Cytat:
Napisane przez muszynianka ![]() 3) opalanie się kobiet w ciąży jest tak skrajnie durne, z tego co wiem brzuszek powinien być przykryty powinno się nosić bluzkę Cytat: Napisane przez Renatka_2108 ![]() Ja jak wychodze na plaże, to po prostu przykrywam brzuch, siedze w koszulce i przykrywam, a jak za goraco to tlyko bluzke sciagam i przykrywam. Chodziłam z odkrytym brzuchem, siedziałam u mamy na podwórku, w pełnym słońcu, odsłaniałam brzuch i obierałam fasolkę do mrożenia. Potrzebowałam tego słońca i tego wiatru, choć mama wyganiała mnie do cienia. W bluzce było mi strasznie niewygodnie. Rodziłam we wrześniu, 5 lat temu, przebarwień do dziś nie stwierdziłam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Tu od razu daje linka, żeby nie było. ![]() http://www.edziecko.pl/zdrowie_dziec...0,2149417.html
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2010-07-25 o 14:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#235 |
Zakorzenienie
|
jak kazda wizazowa biochemiczka
![]() "Pamiętajmy, że promieniowanie UVA, przenika również przez ubranie, szczególnie przez cienkie materiały. Również mokre kostiumy kąpielowe nie zatrzymują w 100% promieniowania UV" ze strony - http://www.bio-med.pl/promieniowanie_uv.html ponizszy fragment kopiuje ze strony - http://www.*******/czytelnia/a1281-K...pnia_dla_kosci " OCHRONA PRZED SŁOŃCEM: Zewnętrzna fotoochrona Zewnętrzna fotoochrona powstrzymuje promienie ultrafioletowe przed przenikaniem w głąb do komórek skóry i oczu. Fotoochrona dzięki ubraniom i dodatkom. Noszenie ubrania i kapelusza jest konieczne, w szczególności u dzieci. Ubranie, które zapewnia skuteczną ochronę, zakrywa ramiona, z rąk i uda. Istnieją ubrania, które zawierają filtr słoneczny wbudowany w materiał o specyficznym dla ubrań faktorze: UPF (Ultra- violet Protector Factor). Ubranie fotoochronne ma faktor UPF > 40 a przepuszczalność promieni UVA < 5%. Kapelusz, który zapewnia maksymalną ochronę, ma szerokie rondo, zasłaniające kark i czoło. Okulary przeciwsłoneczne zatrzymujące 100% promieni UV (kategoria 4) o zakrywających oprawkach stanowią podstawową ochronę przed uszkodzeniami oczu powodowanymi przez słońce." ----------- --------------- http://www.paternityangel.com/Articl...e/Sun/Sun1.htm "Having said that, exposure to UV light has been linked to reduced folic acid levels. Folic acid is vital for the early development of the foetus during the first eight to ten weeks and it can be broken down by bright sunlight. Another issue to take into account is overheating and/or dehydration... Lying in the sun can cause the body to overheat, which is not safe for the baby, so if going out into the sun, never allow the body to heat up too much and drink plenty of fluids. " --------------------------------------- Is it true that clothing always provides good UV protection? Edytowane przez carolinascotties Czas edycji: 2010-07-26 o 01:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
------------------ A jeszcze w kwestii poruszanej wcześniej tzn. krwotoków - zapytałam o to na szkole rodzenia oraz zapytałam o to mojego lekarza. Uzyskałam od lekarza odpowiedź, że jest to bardzo rzadkie aby słońce stało się przyczyną krwotoku a od położnej, że szansa na krwotok od słońca jest poniżej 1% i tylko wtedy gdy doszło już do ciężkiego udaru słonecznego u kobiety (takiego będącego zagrożeniem jej życia). Pani powiedziała, że zasada jest prosta - dopóki matka czuje się na słońcu ok (to znaczy nie czuje, że się przegrzewa) dopóty dziecko też czuje się ok. Nie ma też możliwości przegrzania wód płodowych w brzuchu - one się po prostu od słońca nie nagrzewają a od temperatury ciała kobiety. Żeby dziecku było więc "zbyt gorąco" w brzuchu matka musiała być mieć podniesioną temperaturę ciała, zewnętrzna temp. powietrza nie ma tutaj nic do rzeczy.
![]() |
![]() |
#237 |
Zakorzenienie
|
Caro, z tego co napisałaś ubranie jednak w jakims stopniu chroni przed promieniami UV
![]() Mozna to wywnioskować z tego fragmentu: ""Pamiętajmy, że promieniowanie UVA, przenika również przez ubranie, szczególnie przez cienkie materiały. Również mokre kostiumy kąpielowe nie zatrzymują w 100% promieniowania UV"" Nie zatrzymuja całkowicie ale w jakims stopniu tak. I tutaj: "Noszenie ubrania i kapelusza jest konieczne, w szczególności u dzieci." Jesli jest konieczne, to znaczy, że w jakimś stopniu przed tym promieniowaniem chroni. Jest sprawą oczywistą, że nie chroni całkowicie (przynajmneij dla mnie jest) ale też nie można powiedzieć, ze nie chroni wcale. A lepszy rydz niż nic ![]() Co do tych pieprzyków, to tak sobie mysle, czy czasem BrigitteBardot nie chodziło o piegi.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#238 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#239 |
Zadomowienie
|
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:27.