|
|
#211 | |||
|
Zasiedzenie
|
Dot.: No poo - czyli nowa metoda mycia włosów
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#212 |
|
Przyczajenie
|
ale nazwę ktoś felerną wymyślił, przecież "poo" po angielsku to qpa
I tak też mi się skojarzyło, kiedy zobaczyłam temat wątku
|
|
|
|
|
#213 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli że nie domyłam przekarmiłam albo oba Haha i mam łupież (Nie przejmuję się bo mam po czymkolwiek, nawet od zmiany pogody, ale orzechy mają leczyć łupież )
|
|
|
|
|
|
#214 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#215 |
|
Zakorzenienie
|
Ale przecież poo jest tutaj skrótem od Shampoo
Czyli "no poo" = "no shampoo"
|
|
|
|
|
#216 |
|
Wtajemniczenie
|
z tego co pamietam to rozwiniecie tej nazwy bylo takie: 'we took the sham out of poo" czy cos w tym stylu.
i jeszcze raz napisze, bo pisalam na samym poczatku, ale pewnie ucieklo przez te klotnie i pyskowki - metoda 'no poo' to nie jest dokladnie to co ma na mysli autoorka watku. |
|
|
|
|
#217 |
|
Rozeznanie
|
Chyba przetestuje mycie glinka! Dam znac jak sie odwaze
.
|
|
#218 |
|
Zasiedzenie
|
Umyłam dzisiaj włosy orzechami metodą nie_ma_mnie. Zalałam je ciepłą woda z kranu i tak moczyły się całą noc. Rano woda miała kolor jak po krótkim gotowaniu orzechów. Wlałam ją do miski i w niej myłam włosy, polewając ciągle skalp. Na mycie zeszło mi sporo czasu, dopóki nie poczułam, że włosy robią sie tępe (po tym rozpoznaję, że orzechy je domyły). Spłukałam wodą. Włosy czyste
chciaż muszę przyznać, że długie mycie w misce nie jest najwygodniejsze...
|
|
#219 |
|
Rozeznanie
|
na utube pokazują, ze można jeszcze zrobić z tego myjącą piankę. PS. z tego co napisali inni to spieniacz do kawy nie zrobi tak dużej piany.
|
|
|
|
|
#220 |
|
Rozeznanie
|
Umylam dzisiaj wlosy glinka z miodem, melduje ze sa czyste
|
|
#221 |
|
Raczkowanie
|
A ja myję często włoski jajkiem z cytryną i sprawdza sie świetnie
)z orzechami muszę jeszcze popróbować- bo piorę w nich juz długo ale żeby zrobić nich szampon nie myślałam
|
|
#222 |
|
Zakorzenienie
|
Proszę o szczegóły
![]() Zaniedbałam eksperymenty, ale ostatnio chodzi za mną mycie jajkiem
|
|
|
|
|
#223 | |||||||||
|
Raczkowanie
|
No poo- czyli szampony zastępujemy odżywkami. Jest to swojego rodzaju "nazwa własna".
Cytat:
Ot to. Cytat:
), to jeśli u mnie nie zdał zbytnio egzaminu (miałam niepodrażnioną skórę głowy za co mu chwała w tamtym okresie), nie rozpuszczał mi tego łoju. Włosy myję co drugi dzień, a nim musiałabym codziennie. Były niedomyte, przyklapnięte i "bez życia". To wracam do początku- jeśli jest detergentem i nie rozpuszcza mi łoju to jajko czy glinka rozpuści? Podkreślam jeszcze raz, że nie mam jakiegoś strasznego problemu z przetłuszczaniem się włosów.Cytat:
![]() Cytat:
Chodzi mi o to, że jeśli jedni potrzebują dużo uwagi dla swoich włosów, a inni prawie wgl, to chyba nie trzeba atakować ani jednych ani drugich. trochę pokręciłam ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
chociaż muszę przyznać, że mi oleje (dobrze spłukane) pozytywnie działają na włosy.Przepraszam, że tyle cytatów- tak jakoś wyszło ![]() Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłam tym postem- ani autorki ani jej "przeciwniczek".
|
|
|
|
#224 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. Glinki zielonej bylo ze 2 lyzki albo troche wiecej, miodu chyba lyzka, troche wody zeby utworzyla sie pasta. Nakladanie na mokry skalp i masowanie i splukiwanie dwukrotnie. Pobabaralabym sie dalej ale troche mam obawy ze z oleju nie domyje (chociaz nie probowalam).
|
|
|
#225 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie
![]() Raportuję, że: zrezygnowałam z mycia jajem - nie odważę się chyba nigdy :/ Właśnie drugi raz z rzędu umyłam głowę wywarem z orzechów piorących plus mycio-odżywkowanie żelem lnianym. Bardzo podoba mi się ten zestaw, orzechy bardzo porządnie oczyszczają, żel lniany super nawilża i usunął zapach skóry i orzechów Włosy były świeże przez 4 dni (w tym 3x trening!), to rekord nawet dla mnie Skalp mnie w ogóle nie swędzi a mam z tym spory problem ![]() Kombinuję z dodatkami, do orzechów dodałam miód, a siemię ugotowałam z lipą, coby wzbogacić działanie
|
|
|
|
|
#226 |
|
Zakorzenienie
|
Przepisy na szampony z mydlnicy lekarskiej:
Cytat: *1 łyżka posiekanego korzenia mydlnicyi 1 łyżki ziela wybranego zależnie od potrzeb włosów. Zalewa sie je 1/2 szklanki wrzątku, zaparza pół godziny i odcedza - powinno wystarczyć do umycia niezbyt długich włosów. Ci, którzy lubią dużo piany, mogą napar z 1/2 szklanki wody i łyżki wybranego ziela wymieszać z odrobiną szamponu dla niemowląt. Do włosów suchych poleca się: żywokost, kwiat bzu czarnego, prawoślaz, szałwię. Do włosów tłustych: nagietek, skrzyp, miętę, rozmaryn, oczar i krwawnik. Dla dodania blasku: lipę, nasturcję, bylice, przytulię czepną. Przy podrażnieniach skóry głowy: rumianek lub kocimiętkę. Rozjaśnia włosy: rumianek, dziewanna, kłącze tataraku, liście ligustru. Przyciemnia włosy: odwar z szałwi, liści lub łupin orzecha włoskiego, owoców bluszczu, kory dębu. Nadaje rudy odcień: nagietek, malwa sudańska, korzeń alkanny. W wypadku nietolerancji szamponu należy użyć odwaru z korzenia mydlnicy lekarskiej (2 łyżki na 1 litr wody) lub "majonezu" przygotowanego z żółtek jaj kurzych lub jajeczek przepiórki z dodatkiem 1 łyżeczki soku z cytryny i kilku kropli oliwy. Połowę tego "majonezu" nakłada się włosy, dobrze spłukuje niezbyt gorącą wodą, osusza ręcznikiem, na lekko wilgotne włosy nakłada się drugą połowę "majonezu", przykrywa czepkiem z folii i obwija się nagrzanym ręcznikiem. Po 20 minutach włosy spłukuje się ciepłą wodą, a na końcu płucze następującą mieszanką: 1łyżkę korzenia prawo ślazu zalać 1 litrem zimnej wody i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, odstawić na 0,5 godziny, dodać 1 płaską łyżkę miodu, 1łyżkę soku z cytryny lub octu winnego. Dodatkowo do układania włosów można używać odwaru z siemienia lnianego (1 łyżka na szklankę wody). W wypadku złej tolerancji szamponów (przy podrażnieniu skóry) można myć włosy w korzeniu mydlnicy lekarskiej (garść ziół zalewa się litrem wody i gotuje 5 minut). Do ostatniego płukania przygotowuje się następującą mieszankę: skrzyp, korzeń łopianu, nagietek, rumianek, kora wierzby - 3 łyżki mieszanki zalać 1 litrem letniej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut, odstawić pod przykryciem na 30 - 50 minut, przecedzić. Włosy płucze się jednocześnie masując lekko opuszkami palców skórę głowy. Nie osuszając, owiązać głowę ręcznikiem. Pozostawić tak przez 5 minut i dopiero włosy rozczesać. Do mieszanki tej można dodać liście szałwi, które nadają włosom puszystość. Przy swędzeniu skóry można także dołożyć mięty i rumianku. Pobudzające i powodujące lepsze ukrwienie skóry działanie ma kłącze tataraku i rozmaryn. Przeciwłupieżowo i pobudzająco działa pokrzywa. Poza myciem wskazane jest dodatkowe przecieranie skory głowy, między jednym myciem a drugim, wodą pokrzywową na zmianę z wodą brzozową. |
|
|
|
|
#227 |
|
Raczkowanie
|
No way..... Ja się na to nie pisze. Metoda niby fajna i choć może troszke bardziej czasochlonna bylaby do przyjecia, ale bylo pare opinni, ze soda wysusza wlosy... juz 2 rok męcze sie z nawilzeniem, wiec.....NIE
|
|
|
#228 |
|
Zakorzenienie
|
pseudofeministka - niezły opis
![]() Dodam że lipa: -nadaje się do włosów suchych i suchego skalpu, zawiera substancje śluzowe -nadaje jasnym włosom miodowy połysk (sprawdzałam sama) Na koniec pointa moich eksperymentów z wzbogacaniem orzechów i żelu - miód się nie sprawdził, lipa nie chciała się przecedzić. Orzechy niestety nie zmywają mi olejów |
|
|
|
|
#229 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast u mnie mydlnica czesciowo sie sprawdzila. Czesciowo dlatego,ze zniknelo mi podraznienie ze skalpu. A nie czesciowo dlatego,ze wysuszyla mi wlosy;/ I musze znowu poszukac zlotego srodka. Moze mieszanka z ta lipa wyjdzie;d |
|
|
|
|
|
#230 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W zakręconym pielęgnacyjnym dawałam zdjęcia, szukaj hasło "lipna" ![]() Dodatek do myjadeł: myślę że można na 3 sposoby. Nastawić orzechy na naparze zamiast wodzie, ugotować żel lniany na naparze. Ja sierota wybrałam opcję nr 3: ugotowałam lipę razem z siemieniem, torebka się rozgotowała = tego się nie da odcedzić innych sposobów nie próbowałam, tego nie polecam ![]() Lipa z zielarskiego na pewno jest bardziej wartościowa ale mniej wygodna w obsłudze ![]() Jeśli mamy alergię - nie ma reguły, każde zioło może uczulić, nawet rumianek. No niestety myjadła ziołowe wysuszają. Dlatego wymyślił mi się ten kompres lniany. Trzeba to wysuszenie rekompensować i już. Odżywką b/s, olejowaniem przed nieziołowym myciem Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2011-05-10 o 13:16 |
|
|
|
|
|
#231 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
JEszcze dalej bede testowac z innymi ziolami, w innych proporcjach, z dodatkiem tegoszamponu;d Ale na to ptorzebuje troche czasu;dNajgorsze jest to,ze na moje wlosy ostatnio nic nie dziala. |
|
|
|
|
|
#232 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ponoć sam żel lniany myje. Wg wiki nagietek też posiada saponiny. Niestety wysuszają, szampon jednak oprócz detergentu zawiera nawilżacze i natłuszczacze. Żeby złagodzić wywar myjący przydałoby się zemulgować jakiś dobrze mieszający się z wodą olej albo chociaż nawilżacz - będzie puch ale co tam. Jeśli dodajesz szampon to może uda się przemycić jakiś olej, szampon się nim zajmie jak trzeba |
|
|
|
|
|
#233 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nastepnym razem pokombinuje z olejem jojoba,lipa i z szamponem emolium bo mam zamiar go kupic,ale nie wiem kiedy to nastapi;d Bo perspektywa wysuszonych wlosow,nie pociesza mnie,zbyt duzy problem mam pozniej ze zniwelowaniem tej suchosci;d A wlasnie o to chodzi,ze u mnie puch to nie jest taki zwykly puch;d Tylko puch odbierajacy jakikolwiek komfort;d Bo moje wlosy nie zaluja sobie wtedy i pusza sie po calosci;d A mam ich duzo,sa w miar dlugie, z ogromna latwoscia odbijaja sie od glowy wiec efekt koncowy jest taki,ze wygladam jak lew z grzywa Afro;d
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#234 |
|
Zakorzenienie
|
Pseudofeministka - jesteś pewna że masz suchy puch a nie od wilgotności powietrza? Bo teraz jest taka właśnie wiosenna wilgotność że włosy łatwo się puszą. Żel lniany jest humektantem czyli powinno się go unikać w ostatniej fazie, żeby nie było puszaka, przynajmniej teoretycznie
|
|
|
|
|
#235 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na moje wlosy,zel lniany wtarty na suche wlosy (jako stylizator) dobrze dzialal i predzej mialam po nim przetluszczenie i obciazenie niz puch. Dlatego jak mialam jakies przesuszone koncowki to po prostu go tam wcieralam i ladnie je przygladzal. A odnosnie wiosny...to najwieksze problemy z moimi wlosami pojawily sie wlasnie od momentu przesilenia wiosennego i trwa do dzisiaj z lepszymi i gorszymi momentami. Wczesniej mialam jakies wytlumaczenie;d Ale teraz to juz nie,dlatego szukam ratunku;d |
|
|
|
|
|
#236 |
|
Zakorzenienie
|
Znasz swoje włosy mniej więcej - tym się kieruj.
Pomysł z ostatniej chwili: zamiast szamponu dodać prostej odżywki nadającej się do mycia, nie zdubluje detergentu i nie przeszkodzi w myciu. |
|
|
|
|
#237 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzieki Kochana za zaangazowanie w moja sprawe Wlasnie pisalam juz o tym dzisiaj na forum dla zakreconych,ze jednak wroce do mycia odzywka i bede robic na zmiane, ze raz odzywka,raz szamponem,juz bez kombinacji;d W miedzyczasie ze wzgledu na skalp przetestuje te mieszanke z mydlnicy,lipy i szamponu;d I opisze efekty,ale musze to zakupic;d |
|
|
|
|
|
#238 |
|
zawsze mam racje
|
A domyje to mocno przetłuszczające się włosy i kosmetyki do stylizacji? Bo dawno słyszałam o myciu odżywką, ale jakoś nie jestem przekonana.
|
|
#239 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znam przypadki, kiedy przetłuszczanie było spowodowane agresywnymi myjadłami i odżywka pomogła, skalp się uspokoił. Musiałabyś zaryzykować żeby sprawdzić czy jesteś tym przypadkiem. Więcej w wątku o myciu odżywką: tu. Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2011-05-11 o 21:16 |
|
|
|
|
|
#240 |
|
zawsze mam racje
|
Ja w sumie nie używam do stylizacji kosmetyków, jedynie odrobinę jedwabiu na końcówki.
Kiedyś spróbuję, ale to w wolny dzień, żeby jak coś się nie okazało, że muszę wyjść w chustce na głowie
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:09.

, bardziej mi się podobała mydlnica.
Kolejny powód do unikania wrzątku 

I tak też mi się skojarzyło, kiedy zobaczyłam temat wątku
Czyli "no poo" = "no shampoo"

30-32-34-35-36....

innych sposobów nie próbowałam, tego nie polecam