spowiedz po ok 5 latach - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-10, 22:15   #211
Kapust
Raczkowanie

Dot.: spowiedz po ok 5 latach

Ojj dobrze wiecie o co mi chodziło z tym wolnym krajem i wolnymi ludzmi
Ja po prostu nie lubię tego, że ktoś komuś narzuca swój światopogląd. Ze nie praktykuje, to won z kościoła... Niech sobie chodzi, jeśli chce.

Mam takie zdanie, że jeżeli ktoś chce coś zrobić, co nie będzie mi przeszkadzało, to niech sobie to robi. Nie lubię gdy się kogoś czymś ogranicza. Tyle.

Proszę nienadinterpretować i się nie spinać :P

---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:14 ----------

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
A ja podjęłam za nią decyzję? Ja ją zmusiłam do czegoś? Nie. Wyraziłam swoje zdanie. I mogłam to uczynić- w końcu jestem wolnym człowiekiem w wolnym kraju
Of kors
Kapust jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-10, 22:19   #212
Asiaa90
Zakorzenienie

Kapust całkowicie popieram wypowiedzi... ale jak to mówią... jak się nie ma własnego życia wchodzi się z butami w inne

31.08.2006
Aparatka:
Góra 23.04.2012
Dół 16.07.2012
24.03.2014 koniec

odwyk
Asiaa90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-10, 22:22   #213
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Kapust Pokaż wiadomość
Ojj dobrze wiecie o co mi chodziło z tym wolnym krajem i wolnymi ludzmi
Ja po prostu nie lubię tego, że ktoś komuś narzuca swój światopogląd. Ze nie praktykuje, to won z kościoła... Niech sobie chodzi, jeśli chce.

Mam takie zdanie, że jeżeli ktoś chce coś zrobić, co nie będzie mi przeszkadzało, to niech sobie to robi. Nie lubię gdy się kogoś czymś ogranicza. Tyle.

Hipokryzja w żadnych okolicznościach nie jest wskazana. I może taka postawa nie szkodzi nikomu bezpośrednio, ale pośrednio i owszem. To właśnie przez takich "wierzących niepraktykujących" mamy w kraju absurdalnie wysoką liczbę osób formalnie będących katolikami. A to już jest coś poważnego. Nie raz Kościół wtrąca się w sprawy państwa podając za usprawiedliwienie fakt, że "przecież większość osób w tym kraju to katolicy, więc skąd to oburzenie".
A tacy katolicy są właśnie z postawy "wierzący niepraktykujący".

No i taka postawa zwyczajnie psuje opinię normalnym, porządnym katolikom, którzy nie kpią z własnej wiary.

Edytowane przez Chatul
Czas edycji: 2011-02-10 o 22:31 Powód: Poprawienie "dzięki" na "przez" :)
Chatul jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-10, 22:24   #214
wandaweranda
Zakorzenienie

Cytat:
Eee Autorka wątku jest osobą niewierzącą
Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
...wole sama z Bogiem rozmawiac.
eeeeeeeee, chyba w całej tej dyskusji dopowiedziałaś sobie niektóre rzeczy sama
wandaweranda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-10, 22:27   #215
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez wandaweranda Pokaż wiadomość
eeeeeeeee, chyba w całej tej dyskusji dopowiedziałaś sobie niektóre rzeczy sama
Fakt, nieprecyzyjnie się wyraziłam.
Miałam na myśli to, że autorka wątku nie jest katoliczką (w innych postach zresztą określałam ją mianem "wierzącej niepraktykującej"). Przepraszam za złe wyrażenie się
Stary 2011-02-10, 22:27   #216
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Hipokryzja w żadnych okolicznościach nie jest wskazana. I może taka postawa nie szkodzi nikomu bezpośrednio, ale pośrednio i owszem. To właśnie dzięki takim "wierzącym niepraktykującym" mamy w kraju absurdalnie wysoką liczbę osób formalnie będących katolikami.
Nie dzięki nim, tylko przez nich, bo to negatywne zjawisko przecież jest
Stary 2011-02-10, 22:29   #217
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość
Nie dzięki nim, tylko przez nich, bo to negatywne zjawisko przecież jest
To "dzięki nim" było ironiczne...
Ale może ta ironia była za mało wyczuwalna. Zaraz edytuję tamten post

Edytowane przez Chatul
Czas edycji: 2011-02-10 o 22:30
Chatul jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-10, 22:32   #218
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
To "dzięki nim" było ironiczne...
Ale może ta ironia była za mało wyczuwalna. Zaraz edytuję tamten post
Aaa, OK, rozumiem
Stary 2011-02-10, 22:34   #219
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Ze nie praktykuje, to won z kościoła... Niech sobie chodzi, jeśli chce.
No pewnie, że niech sobie chodzi. Tylko po choinkę zaraz w sakramenty się bawić ? Nie uważasz, że to szczyt żenady zastanawiać sie jak oszukać księdza na spowiedzi żeby nie wyszło jak długo się nie było w kościele ? I że robią to dorośli ludzie ?

No chyba jakieś zasady trzeba w życiu mieć i kiedyś dorosnąć, do jasnej anielki.

EDIT:

No i plus to:

Cytat:
Hipokryzja w żadnych okolicznościach nie jest wskazana. I może taka postawa nie szkodzi nikomu bezpośrednio, ale pośrednio i owszem. To właśnie przez takich "wierzących niepraktykujących" mamy w kraju absurdalnie wysoką liczbę osób formalnie będących katolikami. A to już jest coś poważnego. Nie raz Kościół wtrąca się w sprawy państwa podając za usprawiedliwienie fakt, że "przecież większość osób w tym kraju to katolicy, więc skąd to oburzenie".
A tacy katolicy są właśnie z postawy "wierzący niepraktykujący".

No i taka postawa zwyczajnie psuje opinię normalnym, porządnym katolikom, którzy nie kpią z własnej wiary.

I pewnie, że mnie to de facto wali co kto robi - w tym sensie, że nie chodzę i z kościołów profanów nie wyganiam Ale wypowiedzieć się na forum chyba jeszcze publicznie można ?

Cytat:
Jestem dzisiaj po porządnej porannej dawce jeszcze porządniejszej narkozy (dobry towar, jeszcze mnie rozluźnia ), także napinka mi absolutnie nie grozi

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2011-02-10 o 22:47
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-10, 22:35   #220
MuchaNaDziko
Raczkowanie

Hipokryzja najbardziej w tym temacie dotyczy katolików oceniających jakość wiary bliźniego...
Jak ktoś twierdzący, że jest katolikiem (gdzie wyraźnie jest określone, iż sądy należy pozostawić Bogu), może oceniać kogokolwiek (poza sobą) w dziedzinie wiary?!
MuchaNaDziko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-10, 22:35   #221
sine.ira
BAN stały

(...)
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-11, 08:20   #222
wandaweranda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Nie uważasz, że to szczyt żenady zastanawiać sie jak oszukać księdza na spowiedzi żeby nie wyszło jak długo się nie było w kościele ? I że robią to dorośli ludzie ?

No chyba jakieś zasady trzeba w życiu mieć i kiedyś dorosnąć, do jasnej anielki.
co prawda, to prawda.
wandaweranda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-11, 09:32   #223
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MuchaNaDziko Pokaż wiadomość
Hipokryzja najbardziej w tym temacie dotyczy katolików oceniających jakość wiary bliźniego...
Jak ktoś twierdzący, że jest katolikiem (gdzie wyraźnie jest określone, iż sądy należy pozostawić Bogu), może oceniać kogokolwiek (poza sobą) w dziedzinie wiary?!
Nie w dziedzinie wiary, tylko religii jeśli już

Edytowane przez pani-jesień
Czas edycji: 2011-02-11 o 09:45
pani-jesień jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-11, 09:39   #224
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Toteż ja staram się tej patologii nie podtrzymywać i dlatego moralizowałam na ten temat wcześniej

Możemy się ponabijać, sarkazmem wypełnić ten wątek po brzegi, a sprawa jest jednak poważna. To też do Ciebie - vixen Znowu moralizuję, o losie
Ale ja doskonale wiem, jakie skutki ma podejście ochrzczę dzieciaka, żeby ciotki nie gadały czy wezmę ślub kościelny, bo fajna imprezka.
Co na to poradzić, że wciąż jednak żyjemy w zasciankowym kraju, gdzie wiele osób ma jednak wąskie horyzonty, bo nawet jak gdzieś wyjadą na wakacje, zamiast je poszerzać, to lezą w Egipcie na plaży, chleją, jedzą i śmieją się z Arabów A czytelnictwo to u nas wiadomo jakie
To przecież gołym okiem widać, że ludzie u nas nie potrafią myśleć samodzielnie. Gdzieś czytałam, że w sumie niewielki odsetek ludzi zdobywa w życiu taką właśnie samodzielność myślenia. Znam ponad 20letnie osoby, które z każdą pierdołą dzwonią do mamusi. Ludzie wtedy przejmują się tym, co kto sobie pomyśli, a przecież jakie to tak naprawdę ma znaczenie, co o naszym życiu myśli jakaś tam ciocia czy nawet babcia. Poza tym u nas często ludzie się kiszą we własnym sosie, to mieszkanie z rodzicami po ślubie, lęk przed wyprowadzką do innego miasta - wtedy ważne staje się, co pomyśli sąsiadka. A że ludzie u nas jednak dośc organiczeni, to koło się zamyka. I staje się ważne, co ciocia, babcia i sąsiadka mówią o ślubie i chrzcie.
Znaczna część osób ma zasady wyznania katolickiego i poszanowanie dla nich gdzieś, jest jednak jakoś o tradycji przywiązanych, więc dalej napędza kabzę kościołowi i daje mu legitymację do wtrącania się we wszystko. Co potem nie przeszkadza jęczeć, że jak to kościół się miesza do każdej dziedziny życia w tym katolandzie pieprzonym

Może dlatego kościołowi tak zależy na rodzinie, bo wie, jaka u nas rodzina często jest i jaką presję wywiera

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2011-02-11 o 09:47
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-11, 09:49   #225
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Ale ja doskonale wiem, jakie skutki ma podejście ochrzczę dzieciaka, żeby ciotki nie gadały czy wezmę ślub kościelny, bo fajna imprezka.
Co na to poradzić, że wciąż jednak żyjemy w zasciankowym kraju, gdzie wiele osób ma jednak wąskie horyzonty, bo nawet jak gdzieś wyjadą na wakacje, zamiast je poszerzać, to lezą w Egipcie na plaży, chleją, jedzą i śmieją się z Arabów A czytelnictwo to u nas wiadomo jakie
To przecież gołym okiem widać, że ludzie u nas nie potrafią myśleć samodzielnie. Gdzieś czytałam, że w sumie niewielki odsetek ludzi zdobywa w życiu taką właśnie samodzielność myślenia. Znam ponad 20letnie osoby, które z każdą pierdołą dzwonią do mamusi. Ludzie wtedy przejmują się tym, co kto sobie pomyśli, a przecież jakie to tak naprawdę ma znaczenie, co o naszym życiu myśli jakaś tam ciocia czy nawet babcia. Poza tym u nas często ludzie się kiszą we własnym sosie, to mieszkanie z rodzicami po ślubie, lęk przed wyprowadzką do innego miasta - wtedy ważne staje się, co pomyśli sąsiadka. A że ludzie u nas jednak dośc organiczeni, to koło się zamyka. I staje się ważne, co ciocia, babcia i sąsiadka mówią o ślubie i chrzcie.
Znaczna część osób ma zasady wyznania katolickiego i poszanowanie dla nich gdzieś, jest jednak jakoś o tradycji przywiązanych, więc dalej napędza kabzę kościołowi i daje mu legitymację do wtrącania się we wszystko. Co potem nie przeszkadza jęczeć, że jak to kościół się miesza do każdej dziedziny życia w tym katolandzie pieprzonym
Popieram w 100%
Stary 2011-02-11, 10:02   #226
MuchaNaDziko
Raczkowanie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez MuchaNaDziko
Nie w dziedzinie wiary, tylko religii jeśli już
Sprawdź najpierw w słowniku, a dopiero później poprawiaj - http://sjp.pwn.pl/szukaj/wiara
MuchaNaDziko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-11, 10:04   #227
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Sprawdź najpierw w słowniku, a dopiero później poprawiaj - http://sjp.pwn.pl/szukaj/wiara
A, OK
Myślałam, że chodzi Ci o wiarę w Boga a nie podejście do Kościoła
Stary 2011-02-11, 10:35   #228
roxyroxy
Zadomowienie

a mnie jeszcze ciekawi czemu niektore z was uwazaja ,ze autorka nie jest katoliczka?

Dlatego,ze przez kila lat grzeszyla i nie byla u spowiedzi?

wg Ewangeli Sw Lukasza

'Powiadam wam: Tak samo w niebie większa będzie radość z jednego grzesznika, który się nawraca, niż z dziewięćdziesięciu dziewięciu sprawiedliwych, którzy nie potrzebują nawrócenia. '

Tak wiec kosciol nie spisuje z listy tych ktorzy chwilowo od niego odeszli a raczej czeka na ich powrot.
Skad wiecie ,ze autorka za kilka lat nie stanie sie przykladowa katoliczka?

w ogole to mnie ten cytat ciekawi bo wychodzi na to,ze jednak lepiej pogrzeszyc i sie nawrocic niz byc cale zycie cnotliwym?

Analogicznie, to ,ze mieszkam siedem lat za granica nie znaczy ,ze nie jestem juz Polka!

---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ----------

Cytat:
roxyroxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-11, 10:42   #229
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez roxyroxy Pokaż wiadomość
a mnie jeszcze ciekawi czemu niektore z was uwazaja ,ze autorka nie jest katoliczka?

wg Ewangeli Sw Lukasza

'Powiadam wam: Tak samo w niebie większa będzie radość z jednego grzesznika, który się nawraca, niż z dziewięćdziesięciu dziewięciu sprawiedliwych, którzy nie potrzebują nawrócenia. '
(...)
Ale Ty wiesz o tym, że Jezus, apostołowie i cała reszta w tamtych czasach nie byli Katolikami, ani członkami żadnego konkretnego kościoła? I że nie o Katolikach jest mowa w Biblii? Chrześcijanie, a członkowie jakiegoś konkretnego kościoła, zgromadzenia, to dwie różne sprawy.

Autorka wątku sama mówi, że jej kościół zwiewa i powiewa, nie zamierza wracać na jego łono, do sakramentów ma taki stosunek jaki ma (zaprezentowała go w tym wątku zastanawiając się, czy w czasie spowiedzi mówić prawdę i co generalnie mówić), więc sorry - wiem, że wg KK jest nadal członkiem, ale prawo a sprawiedliwość to nie zawsze to samo.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-11, 10:46   #230
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:

Wydaje mi się, że nie bardzo rozumiesz, o co chodzi w byciu katolikiem. Katolik oczywiście grzeszy, jak każdy człowiek, ale uznaje za słuszne zasady kk - czyli zakaz seksu przed ślubem, zakaz antykoncepcji, nakaz uczestnictwa we mszy świętej i tak dalej.
Jakby to określić prostymi słowami: Co to za wegetarianin, co wpier**** schabowe?

To, że ktoś określi siebie, jako katolika, nie znaczy jeszcze, że nim jest. Ale powtarzam, ja nie rozumiem, czemu ludzie boją się przyznać, że nie są katolikami, a często spotykam się z takimi przypadkami. Taki efekt prania mózgu od najmłodszych lat, że nie bycie katolikiem oznacza bycie kimś gorszym czy co

Polak/dobry człowiek/wierzący nie równa się katolik i bardzo dobrze.

A tak w ogóle to najśmieszniejsze w tym wątku jest to, jak niekiedy dorośli ludzie boją się księdza niczym przedszkolaki, które coś przeskrobały i wymyślają przeróżne sciemy
Stary 2011-02-11, 10:58   #231
agusiajnw
Zakorzenienie

[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;24996161]Biblii NIE napisali apostołowie. Co najwyżej paru z nich napisało niektóre z Ewangelii, Dzieje Apostolskie i listy. Pozostałe części nie zostały napisane przez apostołów - cały Stary Testament chociażby.[/QUOTE]

Użyłam skrótu myślowego
A chodziło mi o to, że Katolicyzm głównie się opiera na Nowym Testamencie - czyli Ewangeliach...

Cytat:
Napisane przez Ivy123 Pokaż wiadomość
Ciotce, która wiele lat śmiała się z mojej matki, że chodzi do kościoła zagineła córka, bez echa, na kilka dni.Nagle cud się stał i ciotka nawrócona, klęczy i płacze pod krzyżem i prosi o powrót córki.Córka wróciła z giganta i znów było jak dawniej, dalej się z matki śmieje ''jakaś ty głupia, że ci sie chce tam łazić''.
A no właśnie i o to mi chodzi - toż to hipokryzja ateistów

Cytat:
Nic w tym nadzwyczajnego, powiedzenie jak trwoga to do Boga, ma już swoje lata
czyli nie ma kogoś takiego jak ateista

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
ups, pisałam szybko .. rzadko mi się zdarza taki byk

A co do tematu:

Chodzą z ulotkami, fakt, ale nie sądzę, by zależało im na jak największej ilości wiernych, którzy leją na ich zasady .. jeśli się mylę to trudno, mogę się nie znać

A co do 2 punktu to powiedz mi, dlaczego ten "ruch" nie może się zwyczajnie określać "chrześcijanami"? skoro im tak działania KK przeszkadzają po co się utożsamiają z tą nazwą?
A ja nie złośliwie z tym błędem

Co do Jehowych to wydaje mi się, że jak na siłę szukają wiernych, czyli jednak lejący na ich zasady ludzie im nie przeszkadzają

A jeśli chodzi o resztę, to niestety wykluczając całkowicie kościół, traci się możliwość np. spowiedzi... a jak ktoś wierzy w Boga to czasem odczuwa potrzebę oczyszczenia się...
Ale to tak luźno sobie myślę
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-11, 11:03   #232
roxyroxy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Ale Ty wiesz o tym, że Jezus, apostołowie i cała reszta w tamtych czasach nie byli Katolikami, ani członkami żadnego konkretnego kościoła? I że nie o Katolikach jest mowa w Biblii? Chrześcijanie, a członkowie jakiegoś konkretnego kościoła, zgromadzenia, to dwie różne sprawy.

Autorka wątku sama mówi, że jej kościół zwiewa i powiewa, nie zamierza wracać na jego łono, do sakramentów ma taki stosunek jaki ma (zaprezentowała go w tym wątku zastanawiając się, czy w czasie spowiedzi mówić prawdę i co generalnie mówić), więc sorry - wiem, że wg KK jest nadal członkiem, ale prawo a sprawiedliwość to nie zawsze to samo.
No ja wiem,ze wtedy byly inne czasy

Ale chyba nie ma znaczenia czy nawraca sie nie-chrzescijanin czy byly/niepraktykujacy katolik??

To,ze jej zwisa nie znaczy ,ze tak zawsze bedzie

Cytat:
Wydaje mi się, że nie bardzo rozumiesz, o co chodzi w byciu katolikiem. Katolik oczywiście grzeszy, jak każdy człowiek, ale uznaje za słuszne zasady kk - czyli zakaz seksu przed ślubem, zakaz antykoncepcji, nakaz uczestnictwa we mszy świętej i tak dalej.
Jakby to określić prostymi słowami: Co to za wegetarianin, co wpier**** schabowe?

To, że ktoś określi siebie, jako katolika, nie znaczy jeszcze, że nim jest. Ale powtarzam, ja nie rozumiem, czemu ludzie boją się przyznać, że nie są katolikami, a często spotykam się z takimi przypadkami. Taki efekt prania mózgu od najmłodszych lat, że nie bycie katolikiem oznacza bycie kimś gorszym czy co

Polak/dobry człowiek/wierzący nie równa się katolik i bardzo dobrze.

A tak w ogóle to najśmieszniejsze w tym wątku jest to, jak niekiedy dorośli ludzie boją się księdza niczym przedszkolaki, które coś przeskrobały i wymyślają przeróżne sciemy
Ojej, wiem ,ze aby byc prawdziwym katolikiem trzeba sie zgadzac z naukami kosciola

ja tam sie nie boje nazywac rzeczy po imieniu, jestem hipokrytka

Czasem po prostu mysle sobie, ze gdyby Bog chcial abysmy tak slepo wierzyli w nauki kosciola to nie dawalby nam rozumu. Bo czlowiek zaczyna myslec i wzystko kwestionowac

ja wierze w sakramety ( Jezus udzielal chrztow i slubow) ale rowniez uwazam, ze kosciol sam sobie stworzyl swoja wlasna religjie bazujac na naukach Jezusa i non stop ulepszajac te sakramenty ( i wiecej pieniedzy na nie ciagnac).

Takie moje zdanie, aczkoliwek zgadzam sie ,ze prawdziwy katolik musi sie podporzadkowac KK. Mimo to uwazam,ze mozna chodzic do KK i uczestniczyc w sakramentach , a nei okreslac sie jako ortodoksyjny katolik

i nie tylko w katolicyzmie mamy takie zjawisko ( ortodoksyjnych i takich co im powiewa)
roxyroxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-11, 11:04   #233
_vixen_
Zakorzenienie

Ateiści są, tyle że bycie prawdziwym ateistą w każdej sytuacji wymaga ogromnej siły. A jednak większość ludzi jest słabych.
Stary 2011-02-11, 11:16   #234
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Ale to proste jest - jak ktoś głośno powie, ze katolikiem nie jest, to głupio mu będzie potem urządzić fajną ślubną imprezkę w kościele, a zrezygnować z takiej imprezki ciężko, bo przeca w kościele jest tak roooomaaaantiiik, nie to co w urzędzie

Czas edycji: 2011-02-11 o 11:17
Stary 2011-02-11, 11:16   #235
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość

Dokładnie.

Ale co do sakramentów - to spowiedź jest chyba wymyślona przez KK - niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę?

Cytat:
Napisane przez agusiajnw Pokaż wiadomość

Co do Jehowych to wydaje mi się, że jak na siłę szukają wiernych, czyli jednak lejący na ich zasady ludzie im nie przeszkadzają

A jeśli chodzi o resztę, to niestety wykluczając całkowicie kościół, traci się możliwość np. spowiedzi... a jak ktoś wierzy w Boga to czasem odczuwa potrzebę oczyszczenia się...
Ale to tak luźno sobie myślę
Też nie wiem na 100%, ale z tego co czytałam to oni bardzo restrykcyjnie przestrzegają swoich zasad, myślę, że odsetek lejących na wszystko jest dużo mniejszy niż w KK. I myślę, że tak jest w wielu innych kościołach.

Natomiast co do spowiedzi - jak już napisałam wyżej - o ile się nie mylę jest ona wymysłem kościoła, w biblii chyba nie ma nic na ten temat, że trzeba się spowiadać kapłanowi na ucho ze swoich grzechów ... ale napiała mteż, że pewna nie jestem .. mogłaby się Elfir wypowiedzieć w temacie
Ale pozostałe sakramenty faktycznie mogą być dla kogoś, kto wierzy w Boga ważne i chyba stąd ten ruch "niepraktykujących katolików" - nie chcą się otwarcie deklarować, że odrzucają KK bo kto im sakramentów udzieli?
Stary 2011-02-11, 11:21   #236
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Dokładnie.

Ale co do sakramentów - to spowiedź jest chyba wymyślona przez KK - niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę?

Też nie wiem na 100%, ale z tego co czytałam to oni bardzo restrykcyjnie przestrzegają swoich zasad, myślę, że odsetek lejących na wszystko jest dużo mniejszy niż w KK. I myślę, że tak jest w wielu innych kościołach.

Natomiast co do spowiedzi - jak już napisałam wyżej - o ile się nie mylę jest ona wymysłem kościoła, w biblii chyba nie ma nic na ten temat, że trzeba się spowiadać kapłanowi na ucho ze swoich grzechów ... ale napiała mteż, że pewna nie jestem .. mogłaby się Elfir wypowiedzieć w temacie
Ale pozostałe sakramenty faktycznie mogą być dla kogoś, kto wierzy w Boga ważne i chyba stąd ten ruch "niepraktykujących katolików" - nie chcą się otwarcie deklarować, że odrzucają KK bo kto im sakramentów udzieli?
Wg PŚ Jezus powiedział do uczniów: "Pokój wam! Jak Ojciec Mnie posłał, tak i Ja was posyłam. Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane."
/J 20, 21-23/

Stąd sakrament pokuty
Ale czemu w konfesjonale i na uszko, to już nie wiem
To znaczy domyślam się, ale głośno tego mówić nie będę

Czas edycji: 2011-02-11 o 11:23
Stary 2011-02-11, 11:23   #237
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Ale to proste jest - jak ktoś głośno powie, ze katolikiem nie jest, to głupio mu będzie potem urządzić fajną ślubną imprezkę w kościele, a zrezygnować z takiej imprezki ciężko, bo przeca w kościele jest tak roooomaaaantiiik, nie to co w urzędzie
Wiele polskich kościołów jest tak brzydkich w stylu betonowych bunkrów, że ja tam żadnego romantyzmu nie widzę.
A jak niektórzy jeszcze balonami i wstążkami je przystroją, to aż żal na to patrzeć
Stary 2011-02-11, 11:30   #238
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
No ja wiem,ze wtedy byly inne czasy

Ale chyba nie ma znaczenia czy nawraca sie nie-chrzescijanin czy byly/niepraktykujacy katolik??
Autorka wątku nie idzie do spowiedzi, bo chce się nawrócić, tylko dlatego, że musi, jeśli ma zostać chrzestną

Cytat:
ja wierze w sakramety ( Jezus udzielal chrztow (...))
Jezus udzielał chrztów? A nie Jan Chrzciciel przypadkiem?
Cytat:
ja wierze w sakramety ( Jezus udzielal (...) slubow)
Przykro mi, ale Jezus nigdy nikomu ślubu nie udzielił

Cytat:
Wiele polskich kościołów jest tak brzydkich w stylu betonowych bunkrów, że ja tam żadnego romantyzmu nie widzę.
A jak niektórzy jeszcze balonami i wstążkami je przystroją, to aż żal na to patrzeć
No wiesz, ale romantyzm wiąże się nie tylko z wyglądem kościoła, jest jeszcze romantyczna przysięga, romantyczne organy, kazanie romantyczne też może być
No i romantyczna suknia i romantyczny welon, których do urzędu nie uchodzi założyć, nie zapominaj o tym
A, i po kościele można też gołębie białe wypuścić, to dopiero romantyczność

Czas edycji: 2011-02-11 o 11:31
Stary 2011-02-11, 11:33   #239
_vixen_
Zakorzenienie

Jak słyszę, co księża na tych romantycznych kazaniach wygadują, to się nóz niekiedy w kieszeni otwiera. Żona ozdoba domu, mąż głowa rodziny, zamiast kłótni modlitwa, żona jako bardziej zwykle religijna ma dbać o to, żeby mąż od praktykowania za bardzo nie odszedł i takie tam mądrości.
Stary 2011-02-11, 11:36   #240
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Jak słyszę, co księża na tych romantycznych kazaniach wygadują, to się nóz niekiedy w kieszeni otwiera. Żona ozdoba domu, mąż głowa rodziny, zamiast kłótni modlitwa, żona jako bardziej zwykle religijna ma dbać o to, żeby mąż od praktykowania za bardzo nie odszedł i takie tam mądrości.
Ja się z Tobą zgadzam całkowicie, vixen
Ale katolikom nie przetłumaczysz W kościele jest uroczyście, podniośle i romantycznie, i kropka

Czas edycji: 2011-02-11 o 11:38
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości