|
|
#211 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wątek ANTY-kościelny..
|
|
|
|
|
#212 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do pogrzebu i innych sakramentów - zgadzam się, że powinny być for free. |
|
|
|
|
|
#213 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#214 | ||||||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zupelnie Ci sie nie dziwie, ale powsciagnij sie nieco ![]() Zakladajac hipotetycznie, ze bylbym na etacie w redakcji i mieliby mi placic od wspomnienia o mnie w watku, to bym sobie juz z Twoich postow basen postawil, albo i dwa ![]() Cytat:
Cytat:
![]() O jakim Ty czasie do namyslu mowisz? Przeciez nikt nie kaze Ci w danym momencie isc z dzieckiem do chrztu, mozesz myslec do woli To, jak te proby przygryzienia KK sa naciagane, to juz nawet smieszne nie jest ![]() Cytat:
Cytat:
), to pedofilii jest zapewne wszedzie duzo - skoro 1 wystarczy. Wsrod dyregentow chyba wiemy, ze przypadek byl? Szybkie wyszukiwanie w google pokaze, ze wsrod nauczycieli sie zdarzaja, podobnie lekarzy i jakby tak szukac, to bys pewnie i w innych zawodach znalazla. Ergo - wszedzie jest ich duzo. Cytat:
Szczerze, to naprawde niewiele mnie obchodza skojarzenia osob, ktore lykna kazdy, najbardziej nawet nieprawdopodobny negatywny tekst o klerze. Bo jakich skojarzen sie spodziewac ?Cytat:
A kto mowi, ze sie tylko na tym opieraja? Te, ktore dotycza zmierzalnych wartosci - duzo, malo itd., akurat sie opieraja, ale kto mowi, ze wszystkie? No jakos umykaja mi te przyklady ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Przed chwila pisalas o przykladach z doswiadczenia, a teraz nie masz sie czym pochwalic? Cytat:
Tyle tytulem wyjasnienia, a wracajac do Twojego, jakze ciekawego przypadku - nie znasz przypadku zadnego ksiedza katolickiego, a 1 duchownego luteranskiego, ktory ma zamiar kandydowac do parlamentu, a jednak twierdzisz, ze to KK sie "miesza w polityke". Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Jakas Ty nietolerancyjna Do tego polecam przeczytanie Konstytucji RP, szczegolnie przepisow traktujacych o wolnosci slowa i pogladow. Cytat:
Dasz smiejace sie emotki - zle, dasz ziewajace - zle, dasz jakies inne/nie dasz - jestes smiertelnie powazny. Wcale Ci sie argumenty nie pokonczyly ![]() Cytat:
Bardziej powaznie - Ty naprawde masz mrzonki, ze merytoryczne pocisniecie Ci na forum by mnie dowartosciowalo ?---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ---------- Edytka, bo konsekwencja i logika zachwycaja: Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2011-07-10 o 23:47 |
||||||||||||||||
|
|
|
|
#215 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Znajoma poszła do spowiedzi, powiedziała, że uprawia seks, i się zabezpiecza, rozgrzeszenia nie dostała... I do kogo mieć pretensje? Skoro chodzi się co niedziela do kościoła, uważa się za osobę wierzącą, to chyba wiadomo, że seks przedmałżenśki jest grzechem(chyba, że się mylę). A potem płacz, bo nie mogę iść do komuni... I tu nie ksiądz jest jest zły.
|
|
|
|
|
|
#216 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Kan. 867 - § 1. Rodzice mają obowiązek troszczyć się, ażeby ich dzieci zostały ochrzczone w pierwszych tygodniach; możliwie najszybciej po urodzeniu, a nawet jeszcze przed nim powinni się udać do proboszcza, by prosić o sakrament dla dziecka i odpowiednio do niego się przygotować. § 2. Jeśli dziecko znajduje się w niebezpieczeństwie śmierci, powinno być natychmiast ochrzczone. Kan. 868 - § 1. Do godziwego ochrzczenia dziecka wymaga się: 1° aby zgodzili się rodzice lub przynajmniej jedno z nich, lub ci, którzy prawnie ich zastępują; 2° aby istniała uzasadniona nadzieja, że dziecko będzie wychowane po katolicku; jeśli jej zupełnie nie ma, chrzest należy odłożyć zgodnie z postanowieniami prawa partykularnego, powiadamiając rodziców o przyczynie. § 2. Dziecko rodziców katolickich, a nawet i niekatolickich, znajdujące się w niebezpieczeństwie śmierci, jest godziwie chrzczone, nawet wbrew woli rodziców. Słowa nie ma o tym, że rodzice powinni mieć ślub kościelny... Chociaż fakt, jak nie mają ślubu kościelnego to może istnieć podejrzenie, że nie wychowają dziecka w wierze katolickiej. Ale decyzja należy tu już do danego księdza. Generalnie wielu "idzie na rękę" i chrzci ![]() ---------- Dopisano o 23:58 ---------- Poprzedni post napisano o 23:54 ---------- Cytat:
Czyli KK, przyjmuje do siebie nawet dzieci, które nie wiedzą o co chodzi A jak chcą się potem wypisać to muszą czekać do osiemnastki, a potem jeszcze się nalatać do kościoła i składać akt apostazji...
|
|
|
#217 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym łapówkarstwo?) czemu poznałam brutalnych policjantów którzy nadużywali swojej pozycji? Jak widzę mojego ginekologa nie czuje się wcale bezpiecznie, patrzę tylko gdzie jest drzewo by na nie uciec. I muszę go zmienić. Ciekawe który to już będzie? ![]() ---------- Dopisano o 00:19 ---------- Poprzedni post napisano o 00:17 ---------- Cytat:
policjant też. i według mnie przykłady nadużyć w każdej z tych profesji są RÓWNIE dostrzegalne i RÓWNIE szokujące. nie bronię księży ale według mnie twój przykład jest trafiony jak kulą w płot |
||
|
|
|
|
#218 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dlaczego ja, pomimo mojego ateistyczno-antyklerykalnego światopoglądu muszę spełniać jakieś dodatkowe wymogi religijne żeby opuścić organizację zwaną KK? Cytat:
Cytat:
![]() KK idzie w ilość, a nie jakość wiernych. Jak inaczej wytłumaczyć fakt, iż osobom poniżej 18 r.ż. nie zezwala się na opuszczenie tej organizacji (za zgodą i wiedzą rodziców oraz samego zainteresowanego)? |
|||
|
|
|
|
#219 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 07:29 ---------- Poprzedni post napisano o 07:26 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#220 |
|
Konto usunięte
|
ja się nie dziwię temu że ludzie nie żyją wg KK, sorry ale kościół zin6terpretował pś na swój sposób, pozmieniał na soborach kupe rzeczy tak żeby trzymać władzę i już. a w pś jest napisane że nie wolno zmieniać tego co jest w pś zawarte. a spowiedź taka w konfesjonale też zdaje się kościół ustanowił ,nie Bóg, w pś jest aby w samotności wyznać grzechy przed sobą i Bogiem.
każdy żyje jak chce, wierzy jak chce a to co po śmierci będzie zobaczymy. albo i nie. |
|
|
|
|
#221 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aaaa i jeszcze dzieci chrzczone sa tak wczesnie, bo kiedys polowa z nich umierala jako noworodki. Chrzest to obmycie z grzechu pierworodnego, czyli te, ktore nie przyjely tego sakramentu, zostalyby pozbawione dostepu (wiecie o chodzi ) do nieba
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Edytowane przez Callitus Czas edycji: 2011-07-11 o 09:31 |
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#222 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak, ale przychodząc do lekarza nie żyjesz tak jak on Ci mówi ,nie nastrajasz życia wg jego rad, nie pytasz go o sprawy życiowe ,nie chcesz aby Ci pomógł w poważnych decyzjach...a w taki sposób pełno osób używa właśnie księży (bo jakby nie było od tego m.in są...) . Dużo ludzi traktuje księży jako przyjaciół i gdy nagle dzieje się jakaś afera poziom zaufania do tych "przewodników życia" spada. Oczywiście w przypadku lekarzy i innych pracowników są afery...ale wg mnie jeśli mężczyzna decyduje się na właśnie TAKI tryb życia ,deklaruje ,że bd np. żył w celibacie ,a tego nie robi lub jest pedofilem/ gwałcicielem szok jest większy niż w przypadku lekarza ,który nic nie obiecywał ,a tym bardziej w przypadku nauczyciela. Może to dziwnie brzmi ,ale jakoś tak to widzę. Skoro ksiądz SŁUŻY Bogu to takie występki są gorsze niż w przypadku np. nauczyciela...(gorsze w sensie, bardziej bulwersujące, ludzie inaczej na to patrzą...).
|
|
|
|
#223 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Naprawdę pozazdrościć sprytu temu, kto to wymyślił |
|
|
|
|
|
#224 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
|
|
|
|
|
#225 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#226 |
|
Rozeznanie
|
A mnie zastanawia, skąd w ludziach tyle jadu
![]() Niektórzy mają jakąś obsesję na punkcie KK. Nie rozumiem tego - skoro jest się niewierzącym, to najlepiej chyba dać sobie spokój z KK i pozwolić wierzącym żyć spokojnie, a nie obsesyjnie udzielać się w tematach tego typu, pomstować na głupotę i hipokryzję katolików, uporczywie wynajdywać i wytykać grzechy księży... Jak coś takiego czytam, to zastnawiam się, czy niektórzy nie mają naprawdę nic innego do roboty ![]() Niektórzy chyba po prostu żyją nienawiścią do KK I szczerze mówiąc, to bardzo kojarzy mi się z osławionymi moherowymi beretami, dokładnie takie samo zachowanie, tylko że stojąc po tej drugiej stronie ![]() Przykry wątek, idealny do kłótni, obrzucania się błotem, wylewania hektolitrów złośliwości i jadu i okazywania kompletnego braku tolerancji. Edytowane przez Elladorea Czas edycji: 2011-07-11 o 11:05 |
|
|
|
|
#227 | |
|
Rozeznanie
|
Przepraszam, że się wtrące, ale to jest watek ANTY-kościelny, tak?
![]() To chyba oznacza, że każdy może podzielić się swoimi anty-kościelnymi przeżyciami, przemysleniami i odczuciami, więc zupełnie nie rozumiem dlaczego niektórzy się czepiają tworząc bezsensowne i niekończące się dyskusje. Do czego to ma prowadzić? Chcecie podyskutować to może raczej wątek o wierze w XXI wieku? Żeby nie było offtopa - pamiętam jak tata opowiadał ze u niego w szkole ksiądz o coś się pokłócił/uderzył jednego z uczniów. Wkrótce tatuś owego ucznia przyjechał pod szkołe żeby rozliczyć się z księżulkiem. A ksiądz podwinął sutannę i bójka na całego ![]() Cytat:
Edytowane przez Yenes Czas edycji: 2011-07-11 o 11:08 |
|
|
|
|
|
#228 |
|
Raczkowanie
|
Wszystkim chcącym dokonać apostazji polecam lekturę wystap.pl (w szczególności FAQ). Jak już opuszczamy organizację zwaną KK, to róbmy to porządnie
Wersja z tej strony pozwala na wypisanie się z organizacji drogą ukazującą wyższość prawa polskiego nad prawem kanonicznym, bez świadków i wszystkich tych zasad, które ustalił sobie KK. Jest to jednak droga dłuższa i bardziej wymagająca. Im więcej skarg do GIODO, tym większa szansa, że zacznie się apostatów traktować poważnie, bo na razie to jest tylko szopka.
|
|
|
|
|
#229 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#230 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
"Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: «Weźmijcie Ducha Świętego!Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane;" (J 20, 22-23) Cytat:
|
|
|
#231 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Krytykowana jest sama organizacja KK i tzw. wierzący niepraktykujący, czyli de facto niekatolicy.I owszem, są tutaj przytaczane różne przykłady nagannego zachowania kleru itd. bo takie się zdarzają. Nikt tutaj chyba nie pisał, że "wszyscy księża to szuje" Moim zdaniem jest wielu porządnych księży, ale niestety, jest też wielu koszmarnych... O tych, którzy molestowali dzieci nawet nie wspomnę Cytat:
|
|
|
#232 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
jesli polityk jest wmieszany w afere to ma kłopoty,jesli zwykły człowiek powie coś niegodziwego,ukradnie,zgw ałci to pójdzie do więzienia. czy kzsięża to świete krtowy,bo jakoś nie słyszałam,aby ksiądz złodziej,oszust,czy gwałciciel został skazany. to taki sam człowiek,jak kazdy inny i podlega takiej samej karze. Cytat:
![]() hmm,to moja pasja życiowa,moje powołanie i tylko tym żyję Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
|
#233 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co więcej, w przeciwieństwie do apostazji, ten sposób zaprzecza, że kiedykolwiek było się katolikiem. ---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ---------- Elladorea - niestety, ponieważ w Polsce religia miesza się z polityką, dotyczy też niewierzących.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
|
#234 |
|
Raczkowanie
|
ja osobiście jestem osobą wierzącą, i praktykującą, chodzę do kościoła nie dlatego, bo 'muszę' ale w sumie mam taką potrzebę,i to samo ze spowiedzią. Takie są zasady kościoła katolickiego i trzeba je uszanować, jeśli chce się do niego należeć, i korzystać z sakramentów. A nie usprawiedliwiać się, że ksiądz bardziej grzeszy ode mnie,to po co sie spowiadac.
No znam paru księży, co daleko im do świętości, nie usprawiedliwiam ich, ale tak naprawde to sa tylko ludzie,tacy sami jak my. Uważam, że powinni zniesc celibat i miec żony, nie byłoby potem sytuacji z molestowaniem itd.,a napewno pojawialy by sie rzadziej. Znam ksiedza, ktory byl bardzo dobrym ksiedzem, a potem nie dosc, ze splodzil dziecko jakiejs kobiecie, to jeszcze rozbil mozna powiedziec rodzine, ksiedzem juz prawdopodobnie nie jest. Ale bardziej wkurzają mnie ludzie, którzy nie praktykują w ogóle, nie stosuja sie w zadnym aspekcie do zasad kosciola, krytykuja go, maja wielkie 'ale', ale jak przychodzi co do czego, to ślub kościelny wezmą, dziecko ochrzczą, chociaz az do samej komunii to dziecko nie zobaczy kosciola, i po co ta szopka? Mam taka pare w rodzinie, i nawet ich rodzice mowili im: skoro nie chodzicie do kosciola to po wam ten slub koscielny?' Ogólnie rzecz biorąc, kościół nie jest idealny, ale skoro tworzą go ludzie to jak moze byc?
|
|
|
|
|
#235 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W pobliskiej parafii cennik za dopuszczenie do bierzmowania wynosił 50 zł. |
|
|
|
|
|
#236 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
To co robisz na tym wątku?
Jak sam tytuł wskazuje jest to wątek anty-kościelny. Może ze względu na presje społeczeństwa i rodziny? Akurat w twoim przypadku rodzina nie naciska, ale w większości gdy rodzina słyszy że nie będzie ślubu kościelnego/chrzcin od razu zaczynają się kazania. Nie jest idealny - delikatne sformułowanie. Ostatnimi czasy wykryto taką liczbę skandali w kościele jakiej niejedna partia polityczna by się nie powstydziła. Cytat:
Edytowane przez Yenes Czas edycji: 2011-07-11 o 14:35 |
||
|
|
|
|
#237 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#238 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#239 |
|
Zakorzenienie
|
ale jeżeli nie praktykujecie, nie chodzicie do kościoła to przecież nie musicie się "wypisywać" z kościoła
przecież KK nie wysyła ulotek czy jakiś tam listów na domową pocztę po co robić szopki z wypisywaniem się, trochę zachodu z tym jest, a po co - żeby było na papierku? sama chodzę do KK tylko i wyłącznie na śluby i pogrzeby korona z głowy mi nie spadnie, jak przypełznę na te uroczystości i posiedzę godzinę - ale tylko w wypadku ślubu czy pogrzebu
|
|
#240 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:05.

Zupelnie Ci sie nie dziwie, ale powsciagnij sie nieco 
Prawdę ino prezes PiS głosi.
To, jak te proby przygryzienia KK sa naciagane, to juz nawet smieszne nie jest
i proszę nie wprowadzać w błąd.
?
Nie wiem czy zauważyłeś, ale ja podaję przykłady z doświadczenia.

Czyli KK, przyjmuje do siebie nawet dzieci, które nie wiedzą o co chodzi