Wątek ANTY-kościelny.. - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-10, 23:37   #211
Aramintha
Wtajemniczenie

Dot.: Wątek ANTY-kościelny..

Cytat:
Napisane przez FreakChic Pokaż wiadomość
Aramintha, mój TŻ jest nieochrzczony, właśnie dlatego, że ksiądz odmówił tego jego matce, bo nie mieli z ojcem ślubu.
To miał chłopak szczęście
Aramintha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-10, 23:38   #212
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Najpierw tutaj narzekacie, że chrzty daje się dzieciom bez jakichkolwiek wymagań, a teraz, że jednak nie każdemu. Ideą chrztu nie jest pokropienie wodą główki dziecka. Jednym z celów chrztu jest wychowanie dziecka w religii w której chrztu dokonano.
Jak rodzice, którzy łamią jedno z najbardziej podstawowych przykazań (nie cudzołóż), mogą zagwarantować katolickie wychowanie? Przecież nie dają dziecku właściwych wzorców.
Nie rozumiem oburzenia. Bo to jest takie podejście: "mam w dupie kościół i religię, ale ochrzczę dziecko, bo rodzina..." Jak się powiedziało A i się odeszło od kościoła, to się powinno powiedzieć B i trzymać wybranego światopoglądu.

Czy ta ciotka w ogóle wie co to jest chrzest? Bo równie dobrze mogłaby, widzę, iść do marketu i poprosić sprzątaczkę by przy okazji mycia szyb, pokropiła dzieciaka.

Co do pogrzebu i innych sakramentów - zgadzam się, że powinny być for free.
Stary 2011-07-10, 23:41   #213
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Aramintha Pokaż wiadomość
Miał, bo też jest niewierzący, ja jestem za to ochrzczona, i planuję apostazję.
201801022117 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-10, 23:45   #214
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość

I czym WSZYSCY wiedzą (oczywiście oprócz Wyraka, który będzie bronił każdego zabobonu jak niepodległości i polskiego księdza obrazić nie pozwoli).

A tutaj kolejny przykład księdza, normalnie dusza człowiek, nawet Wyrakowi nie życzę, żeby kiedyś do takiego przytułku trafił, bo to różnie w życiu bywa:
Obsesja widze dalej trwa Zupelnie Ci sie nie dziwie, ale powsciagnij sie nieco
Zakladajac hipotetycznie, ze bylbym na etacie w redakcji i mieliby mi placic od wspomnienia o mnie w watku, to bym sobie juz z Twoich postow basen postawil, albo i dwa

Cytat:
Ale to pewnie nieprawda, bo przecież w "NIE" piszą Prawdę ino prezes PiS głosi.
Nie to gazeta czlowieka, ktory przez lata, zawodowo lgal, wychwalajac autorytarny rzad, zalezny od obcego, totalitarnego. Jesli dla kogokolwiek on ma jakakolwiek wiarygodnosc - nie moj problem. Goebbles stanu wojennego - co nieco powinno dac do myslenia.

Cytat:
Dobra, moi rodzice podjęli błędną decyzję, ale zauważ pewną prawidłowość - KK chrzci ludzi jak popadnie, ale wypisać się (dokonać apostazji) to już nie jest tak łatwo. Dlaczego stawiają takie wymagania osobom chcącym wystąpić z KK, ale już nie ma takich wymogów przy wstępowaniu? Dlaczego rodzice, którzy chcę ochrzcić dziecko nie składają podania na piśmie, w obecności dwóch pełnoletnich świadków, nie otrzymują czasu do namysłu (jakieś pół roku, żeby się zastanowili czy aby na pewno wiedzą z czym się wiąże chrzest)?
Jak to chrzci jak popadnie - musisz miec chrzestnych, wobec ktorych sa dane wymagania, podobnie jak w stosunku do rodzicow. 2 chrzestnych przy chrzcie, 2 swiadkow przy apostazji, symetria idealna. Oczywiscie, jak zwykle umykajaca antyklerykalom

O jakim Ty czasie do namyslu mowisz? Przeciez nikt nie kaze Ci w danym momencie isc z dzieckiem do chrztu, mozesz myslec do woli To, jak te proby przygryzienia KK sa naciagane, to juz nawet smieszne nie jest

Cytat:
Napisane przez Baby Jane Pokaż wiadomość
Ależ głupoty piszecie. Moja mama jest po rozwodzie, dostała rozgrzeszenie i może przyjmować sakramenty. Kto wymyślił że jest inaczej przyznać się i proszę nie wprowadzać w błąd.
Apostazja - moja koleżanka ze studiów ostatnio się na nią zdecydowała. Nie było żadnego latania tak jak piszecie i użerania się z księdzem, poszła, porozmawiała trochę, przyniosła odpowiednie dokumenty. Wyznaczonego dnia zabrała ze sobą 2 świadków (nie były to osoby z nią spokrewnione, a tym bardziej nie rodzice chrzestni) i po wszystkim.
To norma w takich watkach - krew mrozace w zylach opowiesci o strasznych katechetkach, okropnych ksiedzach i martyrologii antyklerykalow

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
Dużo, to znaczy choćby 1.

Bo dla mnie- co tak często powtarzam- dla mnie ksiądz, policjant, lekarz, to osoby, które powinny dawać przykład, sprawiać, że człowiek przy nich czuje się bezpiecznie.
Idac takim, bardzo ciekawym tropem myslanie (), to pedofilii jest zapewne wszedzie duzo - skoro 1 wystarczy. Wsrod dyregentow chyba wiemy, ze przypadek byl? Szybkie wyszukiwanie w google pokaze, ze wsrod nauczycieli sie zdarzaja, podobnie lekarzy i jakby tak szukac, to bys pewnie i w innych zawodach znalazla. Ergo - wszedzie jest ich duzo.

Cytat:
Dla mnie ksiądz powinien się kojarzyć z ciepłem, dobrocią, wyrozumiałością itd, a z czym się kojarzy? Z kłamstwem, krętactwem, niekiedy z chamstwem, przemocą, narzucaniem własnego zdania/poglądów, krytykowaniem, nietolerancją i tym podobne.

Szczerze, to naprawde niewiele mnie obchodza skojarzenia osob, ktore lykna kazdy, najbardziej nawet nieprawdopodobny negatywny tekst o klerze. Bo jakich skojarzen sie spodziewac ?

Cytat:
Fakty nie opierają się tylko na liczbach Nie wiem czy zauważyłeś, ale ja podaję przykłady z doświadczenia.

A kto mowi, ze sie tylko na tym opieraja? Te, ktore dotycza zmierzalnych wartosci - duzo, malo itd., akurat sie opieraja, ale kto mowi, ze wszystkie?

No jakos umykaja mi te przyklady

Cytat:
I nie porównuj księdza do całego społeczeństwa. Ksiądz jest osobą publiczną, która spełnia określone funkcje; powinna przestrzegać określonych zasad, być dobrym przykładem dla innych.
Ksiadz nie jest bardziej publiczna osoba niz urzednicy, nauczyciele itd. itp. A jakos nikt nie robi krucjat przeciwko tym srodkowiskom, pomimo jak wyglada zachowanie tych grup

Cytat:
Podpowiem, że wyciągnęłam parę postów wcześniej A że mam odmienne zdanie niż Twoje- wybacz
Nie no, widzialem - to, ze pastor ewangelicki planuje startowac w wyborach, a zaden ksiadz katolicki nie, dla Ciebie oznacza, ze kosciol katolicki sie miesza w polityke, ze to jest zle i ze wolisz protestantyzm. Luzik, ma to sens i jest bardzo logiczne

Cytat:
Nie, nie znam, bo nie szukałam.
Przed chwila pisalas o przykladach z doswiadczenia, a teraz nie masz sie czym pochwalic?

Cytat:
A czy Ty znasz jakiś przypadek pastora-oprócz oczywiście Marka Uglorza- który startował w wyborach? Lub- uściślijmy- miał zamiar startować?
Znam przypadki duchownych kandydujacych na publiczne urzedy, badz pelniacych publiczne funkcje Akurat z zagranicy, bo tam nie pokutuja takie bezsensowne klisze jak w Polsce (a niby narod katolicki i sluchajacy slepo kosciola - a co by bylo, gdyby ksiadz kandydowal ). Zdecydowanie nie widze w tym nic dziwnego, czy zdroznego, a za gleboko absurdalne uwazam przekonanie, ze bycie duchownym dyskwalifikuje od dzialanosci politycznej.

Tyle tytulem wyjasnienia, a wracajac do Twojego, jakze ciekawego przypadku - nie znasz przypadku zadnego ksiedza katolickiego, a 1 duchownego luteranskiego, ktory ma zamiar kandydowac do parlamentu, a jednak twierdzisz, ze to KK sie "miesza w polityke".

Cytat:
I nie zwężaj kręgu : nie cały Kościół katolicki jest "be", lecz niektórzy z tych, co nim "zarządzają"...
No ale ja sie z tym w zasadzie zgadzam - niektorzy ksieza, sa zdecydowanie "be".

Cytat:
Nie musi, wystarczy chwila słabości i uległość wobec presji otoczenia. Później to już samo się toczy, bo raz zwerbowanej duszyczki przed osiemnastymi urodzinami nie wypuszczą ze swych szponów
A i później wypisać się ciężko.
To jest wina KK, ze ktos nie ma kregoslupa i jest moralno-etycznym mieczakiem i bezstrunowcem, ze ulega presji otoczenia? Litosci - jak juz pisalem, to nawet nie jest smieszne, coraz bardziej karkolomne teorie

Cytat:
O jakie konkrety Ci chodzi? Podaję przykłady czego nie toleruję? Podaję.

Oczywiście, że mam swoje zdanie. To grzech

To napisz mi, jaki jest "stan faktyczny" (czegokolwiek on ma dotyczyć )- nie zapomnij o danych i wiarygodnym źródle

Jakas Ty nietolerancyjna Stan faktyczny: jeden duchowny luteranski myslacy o starcie w wyborach, 0 duchownych katolickich.

Do tego polecam przeczytanie Konstytucji RP, szczegolnie przepisow traktujacych o wolnosci slowa i pogladow.

Cytat:
--------------------------------------------
Wiesz, natknęłam się na wiele Twoich postów i z tego co pamiętam, masz śmiertelnie poważne podejście do wielu spraw... To smutne, żeby analizować wszystko niemal z fanatyzmem...
No szalenie powazne Dasz smiejace sie emotki - zle, dasz ziewajace - zle, dasz jakies inne/nie dasz - jestes smiertelnie powazny. Wcale Ci sie argumenty nie pokonczyly

Cytat:
Napisane przez damngirl90 Pokaż wiadomość
Ktoś widocznie się dowartościuje na forum
W wirtualnym świecie można być każdym, ciekawe jak w życiu osobistym jest
Nie no, jak nie masz zadnych argumentow, zeby ze mna podyskutowac i siegasz po czepianie sie mojej osoby, to z pewnoscia musi oznaczac, ze sie dowartosciowywuje i w prawdziwym zyciu jestem 0

Bardziej powaznie - Ty naprawde masz mrzonki, ze merytoryczne pocisniecie Ci na forum by mnie dowartosciowalo?

---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ----------

Edytka, bo konsekwencja i logika zachwycaja:

Cytat:
Cytat:
Dobra, moi rodzice podjęli błędną decyzję, ale zauważ pewną prawidłowość - KK chrzci ludzi jak popadnie, ale wypisać się (dokonać apostazji) to już nie jest tak łatwo. Dlaczego stawiają takie wymagania osobom chcącym wystąpić z KK, ale już nie ma takich wymogów przy wstępowaniu? Dlaczego rodzice, którzy chcę ochrzcić dziecko nie składają podania na piśmie, w obecności dwóch pełnoletnich świadków, nie otrzymują czasu do namysłu (jakieś pół roku, żeby się zastanowili czy aby na pewno wiedzą z czym się wiąże chrzest)?
Faktycznie, istotne jest to, ze mial chlopak szczescie, a nie to, ze to zadaje klam Twojemu wyzej zacytowanemu stwierdzeniu. W koncu prosto z tego wynika, ze nie jak popadnie i nie jest tak latwo.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.

Edytowane przez Wyrak
Czas edycji: 2011-07-10 o 23:47
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-10, 23:53   #215
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość

To norma w takich watkach - krew mrozace w zylach opowiesci o strasznych katechetkach, okropnych ksiedzach i martyrologii antyklerykalow

To ja się odniosę tylko do tego. Znajoma poszła do spowiedzi, powiedziała, że uprawia seks, i się zabezpiecza, rozgrzeszenia nie dostała... I do kogo mieć pretensje? Skoro chodzi się co niedziela do kościoła, uważa się za osobę wierzącą, to chyba wiadomo, że seks przedmałżenśki jest grzechem(chyba, że się mylę). A potem płacz, bo nie mogę iść do komuni... I tu nie ksiądz jest jest zły.
201801022117 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-10, 23:58   #216
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Czasem księża nie chcą chrzcić dzieci, bo rodzice nie mają ślubu, bo to czy tamto... A czemu dziecko winne? I co w takiej sytuacji? Na gwałt brać ślub?

Moja ciotka miała taki problem: chciała ochrzcić dzieci, ale ksiądz katolicki kategorycznie odmówił, bo nie ma ślubu. Poszła do pastora- kazał powiedzieć tylko kiedy...
Kan. 864 - Zdatnym do przyjęcia chrztu jest każdy człowiek, jeszcze nie ochrzczony.

Kan. 867 -

§ 1. Rodzice mają obowiązek troszczyć się, ażeby ich dzieci zostały ochrzczone w pierwszych tygodniach; możliwie najszybciej po urodzeniu, a nawet jeszcze przed nim powinni się udać do proboszcza, by prosić o sakrament dla dziecka i odpowiednio do niego się przygotować.

§ 2. Jeśli dziecko znajduje się w niebezpieczeństwie śmierci, powinno być natychmiast ochrzczone.

Kan. 868 -

§ 1. Do godziwego ochrzczenia dziecka wymaga się:

1° aby zgodzili się rodzice lub przynajmniej jedno z nich, lub ci, którzy prawnie ich zastępują;

aby istniała uzasadniona nadzieja, że dziecko będzie wychowane po katolicku; jeśli jej zupełnie nie ma, chrzest należy odłożyć zgodnie z postanowieniami prawa partykularnego, powiadamiając rodziców o przyczynie.

§ 2. Dziecko rodziców katolickich, a nawet i niekatolickich, znajdujące się w niebezpieczeństwie śmierci, jest godziwie chrzczone, nawet wbrew woli rodziców.

Słowa nie ma o tym, że rodzice powinni mieć ślub kościelny... Chociaż fakt, jak nie mają ślubu kościelnego to może istnieć podejrzenie, że nie wychowają dziecka w wierze katolickiej.
Ale decyzja należy tu już do danego księdza. Generalnie wielu "idzie na rękę" i chrzci

---------- Dopisano o 23:58 ---------- Poprzedni post napisano o 23:54 ----------

Cytat:
Jak to chrzci jak popadnie - musisz miec chrzestnych, wobec ktorych sa dane wymagania, podobnie jak w stosunku do rodzicow. 2 chrzestnych przy chrzcie, 2 swiadkow przy apostazji, symetria idealna. Oczywiscie, jak zwykle umykajaca antyklerykalom
Chrzci się może nie tyle kogo popadnie, ale chrzci się zupełnie nieświadome dzieci Czyli KK, przyjmuje do siebie nawet dzieci, które nie wiedzą o co chodzi A jak chcą się potem wypisać to muszą czekać do osiemnastki, a potem jeszcze się nalatać do kościoła i składać akt apostazji...
Stary 2011-07-11, 00:19   #217
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Dużo, to znaczy choćby 1.
Bo dla mnie- co tak często powtarzam- dla mnie ksiądz, policjant, lekarz, to osoby, które powinny dawać przykład, sprawiać, że człowiek przy nich czuje się bezpiecznie.

Dla mnie ksiądz powinien się kojarzyć z ciepłem, dobrocią, wyrozumiałością itd, a z czym się kojarzy? Z kłamstwem, krętactwem, niekiedy z chamstwem, przemocą, narzucaniem własnego zdania/poglądów, krytykowaniem, nietolerancją i tym podobne.
.
Jestem w głębokim szoku że przy lekarzu czujesz się hiperbezpiecznie (czemu ja mam farta i co drugi to chamski konował, a ginekolodzy to rzeźnicy debile? poza tym łapówkarstwo?) czemu poznałam brutalnych policjantów którzy nadużywali swojej pozycji?

Jak widzę mojego ginekologa nie czuje się wcale bezpiecznie, patrzę tylko gdzie jest drzewo by na nie uciec. I muszę go zmienić. Ciekawe który to już będzie?

---------- Dopisano o 00:19 ---------- Poprzedni post napisano o 00:17 ----------

Cytat:
I nie porównuj księdza do całego społeczeństwa. Ksiądz jest osobą publiczną, która spełnia określone funkcje; powinna przestrzegać określonych zasad, być dobrym przykładem dla innych.
przypominam: lekarz też.
policjant też.

i według mnie przykłady nadużyć w każdej z tych profesji są RÓWNIE dostrzegalne i RÓWNIE szokujące.

nie bronię księży ale według mnie twój przykład jest trafiony jak kulą w płot
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 01:43   #218
Aramintha
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja tu żadnej symetrii nie widzę, doczytałeś resztę wymagań stawianych przez KK osobom chcącym dokonać apostazji? Poza tym chrzest ma oprócz oficjalnego "zapisania się" do KK szereg innych zadań typu obmycie z grzechu, odrodzenie duchowe i reszta tej całej mistyczno-religijnej otoczki, więc jakieś tam wymogi dot. życia religijnego rodziców oraz chrzestnych są zrozumiałe. Natomiast apostazja to wystąpienie z organizacji, więc powinna być czynnością czysto formalną, tak jak wystąpienie z każdej innej niż KK organizacji.
Dlaczego ja, pomimo mojego ateistyczno-antyklerykalnego światopoglądu muszę spełniać jakieś dodatkowe wymogi religijne żeby opuścić organizację zwaną KK?

Cytat:
O jakim Ty czasie do namyslu mowisz? Przeciez nikt nie kaze Ci w danym momencie isc z dzieckiem do chrztu, mozesz myslec do woli
Serio? Nie słyszałam o przypadku, gdy ktoś przychodzi z dzieckiem do chrztu, a ksiądz odsyła rodziców, co by się zastanowili, czy aby na pewno chcą ochrzcić to dziecko i ewentualnie przyszli za pół roku, jeżeli nadal będą chcieli tego sakramentu. W niektórych parafiach trzeba się zgłosić tydzień lub dwa wcześniej, żeby ustalić termin uroczystości i tyle. Potencjalny apostata przychodzi zdecydowany, z podaniem i jeszcze go odsyłają...

Cytat:
Faktycznie, istotne jest to, ze mial chlopak szczescie, a nie to, ze to zadaje klam Twojemu wyzej zacytowanemu stwierdzeniu. W koncu prosto z tego wynika, ze nie jak popadnie i nie jest tak latwo.
Jak to mawia porzekadło ludowe: jedna jaskółka wiosny nie czyni. Ja nie miałam tyle szczęścia i idę o zakład, że gdyby przeprowadzić ankietę na wizażu to jeszcze parę osób w takiej sytuacji jak moja by się znalazło

KK idzie w ilość, a nie jakość wiernych. Jak inaczej wytłumaczyć fakt, iż osobom poniżej 18 r.ż. nie zezwala się na opuszczenie tej organizacji (za zgodą i wiedzą rodziców oraz samego zainteresowanego)?
Stary 2011-07-11, 07:29   #219
Jaatkaa85
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez damngirl90 Pokaż wiadomość
Według kościoła jest wszystko prawie grzechem. Nawet chodzenie na mszę w spodniach
Jestem ciekawa czy tak samo wszystko jest w religii prawosławnej.
Ale mi nie przeszkadza, ze maja takie, a nie inne zasady. HJa do nich nie należę. I dziwię sie ludziom, ze maja pretensje do Kościoła o to, ze ma takie, a nie inne zasady - i mimo tego don należą...

---------- Dopisano o 07:29 ---------- Poprzedni post napisano o 07:26 ----------

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Kan. 864 - Zdatnym do przyjęcia chrztu jest każdy człowiek, jeszcze nie ochrzczony.

Kan. 867 -

§ 1. Rodzice mają obowiązek troszczyć się, ażeby ich dzieci zostały ochrzczone w pierwszych tygodniach; możliwie najszybciej po urodzeniu, a nawet jeszcze przed nim powinni się udać do proboszcza, by prosić o sakrament dla dziecka i odpowiednio do niego się przygotować.

§ 2. Jeśli dziecko znajduje się w niebezpieczeństwie śmierci, powinno być natychmiast ochrzczone.

Kan. 868 -

§ 1. Do godziwego ochrzczenia dziecka wymaga się:

1° aby zgodzili się rodzice lub przynajmniej jedno z nich, lub ci, którzy prawnie ich zastępują;

aby istniała uzasadniona nadzieja, że dziecko będzie wychowane po katolicku; jeśli jej zupełnie nie ma, chrzest należy odłożyć zgodnie z postanowieniami prawa partykularnego, powiadamiając rodziców o przyczynie.

§ 2. Dziecko rodziców katolickich, a nawet i niekatolickich, znajdujące się w niebezpieczeństwie śmierci, jest godziwie chrzczone, nawet wbrew woli rodziców.

Słowa nie ma o tym, że rodzice powinni mieć ślub kościelny... Chociaż fakt, jak nie mają ślubu kościelnego to może istnieć podejrzenie, że nie wychowają dziecka w wierze katolickiej.
Ale decyzja należy tu już do danego księdza. Generalnie wielu "idzie na rękę" i chrzci

---------- Dopisano o 23:58 ---------- Poprzedni post napisano o 23:54 ----------

Chrzci się może nie tyle kogo popadnie, ale chrzci się zupełnie nieświadome dzieci Czyli KK, przyjmuje do siebie nawet dzieci, które nie wiedzą o co chodzi A jak chcą się potem wypisać to muszą czekać do osiemnastki, a potem jeszcze się nalatać do kościoła i składać akt apostazji...
To juz jest wina nie ksieży - tylko głupich rodziców, którzy kłamia podczas chrztu, ze będą dzieci wychowywać w weirze katolickiej...
Jaatkaa85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 09:07   #220
201605041146
Konto usunięte

ja się nie dziwię temu że ludzie nie żyją wg KK, sorry ale kościół zin6terpretował pś na swój sposób, pozmieniał na soborach kupe rzeczy tak żeby trzymać władzę i już. a w pś jest napisane że nie wolno zmieniać tego co jest w pś zawarte. a spowiedź taka w konfesjonale też zdaje się kościół ustanowił ,nie Bóg, w pś jest aby w samotności wyznać grzechy przed sobą i Bogiem.

każdy żyje jak chce, wierzy jak chce a to co po śmierci będzie zobaczymy. albo i nie.
201605041146 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 09:29   #221
Callitus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jaatkaa85 Pokaż wiadomość
To juz jest wina nie ksieży - tylko głupich rodziców, którzy kłamia podczas chrztu, ze będą dzieci wychowywać w weirze katolickiej...
Moi rodzice złozyli taka przysiege, starali sie mnie wychowac na katolika. Jednak nie zmuszali mnie do niczego, gdy powiedzialam im, co sadze o kosciele i chrzescijanstwie samym w sobie. Przyjeli to. To, ze rodzice chca wychowywac zgodnie ze swoja wiara i przekazywac ja dziecku nie znczy, ze sa 'glupi'.

Aaaa i jeszcze dzieci chrzczone sa tak wczesnie, bo kiedys polowa z nich umierala jako noworodki. Chrzest to obmycie z grzechu pierworodnego, czyli te, ktore nie przyjely tego sakramentu, zostalyby pozbawione dostepu (wiecie o chodzi ) do nieba
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.

Edytowane przez Callitus
Czas edycji: 2011-07-11 o 09:31
Callitus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 09:46   #222
Burberry93
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
Jestem w głębokim szoku że przy lekarzu czujesz się hiperbezpiecznie (czemu ja mam farta i co drugi to chamski konował, a ginekolodzy to rzeźnicy debile? poza tym łapówkarstwo?) czemu poznałam brutalnych policjantów którzy nadużywali swojej pozycji?

Jak widzę mojego ginekologa nie czuje się wcale bezpiecznie, patrzę tylko gdzie jest drzewo by na nie uciec. I muszę go zmienić. Ciekawe który to już będzie?

---------- Dopisano o 00:19 ---------- Poprzedni post napisano o 00:17 ----------

przypominam: lekarz też.
policjant też.

i według mnie przykłady nadużyć w każdej z tych profesji są RÓWNIE dostrzegalne i RÓWNIE szokujące.

nie bronię księży ale według mnie twój przykład jest trafiony jak kulą w płot

Tak, ale przychodząc do lekarza nie żyjesz tak jak on Ci mówi ,nie nastrajasz życia wg jego rad, nie pytasz go o sprawy życiowe ,nie chcesz aby Ci pomógł w poważnych decyzjach...a w taki sposób pełno osób używa właśnie księży (bo jakby nie było od tego m.in są...) . Dużo ludzi traktuje księży jako przyjaciół i gdy nagle dzieje się jakaś afera poziom zaufania do tych "przewodników życia" spada. Oczywiście w przypadku lekarzy i innych pracowników są afery...ale wg mnie jeśli mężczyzna decyduje się na właśnie TAKI tryb życia ,deklaruje ,że bd np. żył w celibacie ,a tego nie robi lub jest pedofilem/ gwałcicielem szok jest większy niż w przypadku lekarza ,który nic nie obiecywał ,a tym bardziej w przypadku nauczyciela. Może to dziwnie brzmi ,ale jakoś tak to widzę. Skoro ksiądz SŁUŻY Bogu to takie występki są gorsze niż w przypadku np. nauczyciela...(gorsze w sensie, bardziej bulwersujące, ludzie inaczej na to patrzą...).
Stary 2011-07-11, 10:26   #223
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Callitus Pokaż wiadomość
Aaaa i jeszcze dzieci chrzczone sa tak wczesnie, bo kiedys polowa z nich umierala jako noworodki. Chrzest to obmycie z grzechu pierworodnego, czyli te, ktore nie przyjely tego sakramentu, zostalyby pozbawione dostepu (wiecie o chodzi ) do nieba
Grzech pierworodny to jest genialna konstrukcja marketingowa przykuwająca ludzi od pierwszych dni życia do tej organizacji
Naprawdę pozazdrościć sprytu temu, kto to wymyślił
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 10:33   #224
Callitus
Zakorzenienie

Cytat:
Grzech pierworodny to jest genialna konstrukcja marketingowa przykuwająca ludzi od pierwszych dni życia do tej organizacji
Naprawdę pozazdrościć sprytu temu, kto to wymyślił
Nie twierdze, ze jest inaczej
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Callitus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 11:01   #225
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Baby Jane Pokaż wiadomość
Ależ głupoty piszecie. Moja mama jest po rozwodzie, dostała rozgrzeszenie i może przyjmować sakramenty. Kto wymyślił że jest inaczej przyznać się i proszę nie wprowadzać w błąd.
Apostazja - moja koleżanka ze studiów ostatnio się na nią zdecydowała. Nie było żadnego latania tak jak piszecie i użerania się z księdzem, poszła, porozmawiała trochę, przyniosła odpowiednie dokumenty. Wyznaczonego dnia zabrała ze sobą 2 świadków (nie były to osoby z nią spokrewnione, a tym bardziej nie rodzice chrzestni) i po wszystkim.
i pewnie nie ma drugiego faceta,z którym sypia,bo jeśli tak to kłamie w konfesjonale
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 11:02   #226
Elladorea
Rozeznanie

A mnie zastanawia, skąd w ludziach tyle jadu
Niektórzy mają jakąś obsesję na punkcie KK. Nie rozumiem tego - skoro jest się niewierzącym, to najlepiej chyba dać sobie spokój z KK i pozwolić wierzącym żyć spokojnie, a nie obsesyjnie udzielać się w tematach tego typu, pomstować na głupotę i hipokryzję katolików, uporczywie wynajdywać i wytykać grzechy księży... Jak coś takiego czytam, to zastnawiam się, czy niektórzy nie mają naprawdę nic innego do roboty
Niektórzy chyba po prostu żyją nienawiścią do KK I szczerze mówiąc, to bardzo kojarzy mi się z osławionymi moherowymi beretami, dokładnie takie samo zachowanie, tylko że stojąc po tej drugiej stronie

Przykry wątek, idealny do kłótni, obrzucania się błotem, wylewania hektolitrów złośliwości i jadu i okazywania kompletnego braku tolerancji.

Edytowane przez Elladorea
Czas edycji: 2011-07-11 o 11:05
Elladorea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 11:04   #227
Yenes
Rozeznanie

Przepraszam, że się wtrące, ale to jest watek ANTY-kościelny, tak?

To chyba oznacza, że każdy może podzielić się swoimi anty-kościelnymi przeżyciami, przemysleniami i odczuciami, więc zupełnie nie rozumiem dlaczego niektórzy się czepiają tworząc bezsensowne i niekończące się dyskusje. Do czego to ma prowadzić? Chcecie podyskutować to może raczej wątek o wierze w XXI wieku?

Żeby nie było offtopa - pamiętam jak tata opowiadał ze u niego w szkole ksiądz o coś się pokłócił/uderzył jednego z uczniów. Wkrótce tatuś owego ucznia przyjechał pod szkołe żeby rozliczyć się z księżulkiem. A ksiądz podwinął sutannę i bójka na całego

Cytat:
Niektórzy mają jakąś obsesję na punkcie KK. Nie rozumiem tego - skoro jest się niewierzącym, to najlepiej chyba dać sobie spokój z KK i pozwolić wierzącym żyć spokojnie, a nie obsesyjnie udzielać się w tematach tego typu, pomstować na głupotę i hipokryzję katolików, uporczywie wynajdywać i wytykać grzechy księży... Jak coś takiego czytam, to zastnawiam się, czy niektórzy nie mają naprawdę nic innego do roboty
Niektórzy chyba po prostu żyją nienawiścią do KK I szczerze mówiąc, to bardzo kojarzy mi się z osławionymi moherowymi beretami, dokładnie takie samo zachowanie, tylko że stojąc po tej drugiej stronie
To że ktoś jest niewierzący nie znaczy, że nie może wyrazić swojego zdania na temat kościoła. Zwłaszcza jeśli musi dofinansowywać ten oto kościół z podatków. I słuchać jak miesza się do polityki, robiąc nam obciach. To raczej nie skłania do ciepłych uczuć prawda?

Edytowane przez Yenes
Czas edycji: 2011-07-11 o 11:08
Yenes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 11:34   #228
miss_alchemist
Raczkowanie

Wszystkim chcącym dokonać apostazji polecam lekturę wystap.pl (w szczególności FAQ). Jak już opuszczamy organizację zwaną KK, to róbmy to porządnie Wersja z tej strony pozwala na wypisanie się z organizacji drogą ukazującą wyższość prawa polskiego nad prawem kanonicznym, bez świadków i wszystkich tych zasad, które ustalił sobie KK. Jest to jednak droga dłuższa i bardziej wymagająca. Im więcej skarg do GIODO, tym większa szansa, że zacznie się apostatów traktować poważnie, bo na razie to jest tylko szopka.
miss_alchemist jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 11:58   #229
effcia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miss_alchemist Pokaż wiadomość
Wszystkim chcącym dokonać apostazji polecam lekturę wystap.pl (w szczególności FAQ). Jak już opuszczamy organizację zwaną KK, to róbmy to porządnie Wersja z tej strony pozwala na wypisanie się z organizacji drogą ukazującą wyższość prawa polskiego nad prawem kanonicznym, bez świadków i wszystkich tych zasad, które ustalił sobie KK. Jest to jednak droga dłuższa i bardziej wymagająca. Im więcej skarg do GIODO, tym większa szansa, że zacznie się apostatów traktować poważnie, bo na razie to jest tylko szopka.
Tak by było najlepiej ale z tego co słyszałam jeszcze nikomu nie udało się wystąpić tą drogą.
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 12:23   #230
magica
Wtajemniczenie

GG do magica

Cytat:
Napisane przez anettka Pokaż wiadomość
ja się nie dziwię temu że ludzie nie żyją wg KK, sorry ale kościół zin6terpretował pś na swój sposób, pozmieniał na soborach kupe rzeczy tak żeby trzymać władzę i już. a w pś jest napisane że nie wolno zmieniać tego co jest w pś zawarte. a spowiedź taka w konfesjonale też zdaje się kościół ustanowił ,nie Bóg, w pś jest aby w samotności wyznać grzechy przed sobą i Bogiem.

każdy żyje jak chce, wierzy jak chce a to co po śmierci będzie zobaczymy. albo i nie.
Dobrze napisałaś-zdaje Ci się.
"Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: «Weźmijcie Ducha Świętego!Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane;" (J 20, 22-23)

Cytat:
Napisane przez Elladorea Pokaż wiadomość

Przykry wątek, idealny do kłótni, obrzucania się błotem, wylewania hektolitrów złośliwości i jadu i okazywania kompletnego braku tolerancji.
Ale to jest właśnie wątek antykościelny

JESTEŚ PIĘKNIEJSZA NIŻ CI SIĘ WYDAJE-klik

to słowo(nie "te słowo")
bynajmniej=wcale, w ogóle
magica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 12:36   #231
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Jaatkaa85 Pokaż wiadomość
Księży też. Skoro rodzice nawet ślubu kościelnego nie mają, to jasne, że żadni z nich katolicy.

Cytat:

Akurat nie zauważyłam żeby tutaj ktoś miał coś do katolików Krytykowana jest sama organizacja KK i tzw. wierzący niepraktykujący, czyli de facto niekatolicy.
I owszem, są tutaj przytaczane różne przykłady nagannego zachowania kleru itd. bo takie się zdarzają. Nikt tutaj chyba nie pisał, że "wszyscy księża to szuje" Moim zdaniem jest wielu porządnych księży, ale niestety, jest też wielu koszmarnych... O tych, którzy molestowali dzieci nawet nie wspomnę

Cytat:
Napisane przez miss_alchemist Pokaż wiadomość
Poczytam, dziękuję
Stary 2011-07-11, 12:47   #232
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Niektórzy mają jakąś obsesję na punkcie KK.
to nie obsesja,to zdrowy rozsądek

Cytat:
Nie rozumiem tego - skoro jest się niewierzącym, to najlepiej chyba dać sobie spokój z KK i pozwolić wierzącym żyć spokojnie, a nie obsesyjnie udzielać się w tematach tego typu, pomstować na głupotę i hipokryzję katolików, uporczywie wynajdywać i wytykać grzechy księży...
a dlaczego dac spokój księżom?
jesli polityk jest wmieszany w afere to ma kłopoty,jesli zwykły człowiek powie coś niegodziwego,ukradnie,zgw ałci to pójdzie do więzienia.
czy kzsięża to świete krtowy,bo jakoś nie słyszałam,aby ksiądz złodziej,oszust,czy gwałciciel został skazany.
to taki sam człowiek,jak kazdy inny i podlega takiej samej karze.

Cytat:
Jak coś takiego czytam, to zastnawiam się, czy niektórzy nie mają naprawdę nic innego do roboty

hmm,to moja pasja życiowa,moje powołanie i tylko tym żyję

Cytat:
jestem jak ta anna od krzyża,ale odwortnie

Cytat:
tylko głupcy się spierają i kłóca.kulturalni ludzie wymieniają poglądy i potrafią polemizować.
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 13:14   #233
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
Tak by było najlepiej ale z tego co słyszałam jeszcze nikomu nie udało się wystąpić tą drogą.
Udało się. GIODO się przełamał i są już dowody, że ta droga te jest możliwa.
Co więcej, w przeciwieństwie do apostazji, ten sposób zaprzecza, że kiedykolwiek było się katolikiem.

---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ----------

Elladorea - niestety, ponieważ w Polsce religia miesza się z polityką, dotyczy też niewierzących.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 13:42   #234
lithium14
Raczkowanie

ja osobiście jestem osobą wierzącą, i praktykującą, chodzę do kościoła nie dlatego, bo 'muszę' ale w sumie mam taką potrzebę,i to samo ze spowiedzią. Takie są zasady kościoła katolickiego i trzeba je uszanować, jeśli chce się do niego należeć, i korzystać z sakramentów. A nie usprawiedliwiać się, że ksiądz bardziej grzeszy ode mnie,to po co sie spowiadac.
No znam paru księży, co daleko im do świętości, nie usprawiedliwiam ich, ale tak naprawde to sa tylko ludzie,tacy sami jak my. Uważam, że powinni zniesc celibat i miec żony, nie byłoby potem sytuacji z molestowaniem itd.,a napewno pojawialy by sie rzadziej. Znam ksiedza, ktory byl bardzo dobrym ksiedzem, a potem nie dosc, ze splodzil dziecko jakiejs kobiecie, to jeszcze rozbil mozna powiedziec rodzine, ksiedzem juz prawdopodobnie nie jest.

Ale bardziej wkurzają mnie ludzie, którzy nie praktykują w ogóle, nie stosuja sie w zadnym aspekcie do zasad kosciola, krytykuja go, maja wielkie 'ale', ale jak przychodzi co do czego, to ślub kościelny wezmą, dziecko ochrzczą, chociaz az do samej komunii to dziecko nie zobaczy kosciola, i po co ta szopka? Mam taka pare w rodzinie, i nawet ich rodzice mowili im: skoro nie chodzicie do kosciola to po wam ten slub koscielny?'

Ogólnie rzecz biorąc, kościół nie jest idealny, ale skoro tworzą go ludzie to jak moze byc?
lithium14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 13:58   #235
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lithium14 Pokaż wiadomość
Ale bardziej wkurzają mnie ludzie, którzy nie praktykują w ogóle, nie stosuja sie w zadnym aspekcie do zasad kosciola, krytykuja go, maja wielkie 'ale', ale jak przychodzi co do czego, to ślub kościelny wezmą, dziecko ochrzczą, chociaz az do samej komunii to dziecko nie zobaczy kosciola, i po co ta szopka? Mam taka pare w rodzinie, i nawet ich rodzice mowili im: skoro nie chodzicie do kosciola to po wam ten slub koscielny?'
Przeciez księża godzą się na takie zachowania, sami nauczyli ludzi traktować tę instytucję jak jakis supermarket, z którego wybiera się to, co pasuje, a kasa załatwia wszystko.

W pobliskiej parafii cennik za dopuszczenie do bierzmowania wynosił 50 zł.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 14:33   #236
Yenes
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lithium14 Pokaż wiadomość
ja osobiście jestem osobą wierzącą, i praktykującą, chodzę do kościoła nie dlatego, bo 'muszę' ale w sumie mam taką potrzebę,i to samo ze spowiedzią. Takie są zasady kościoła katolickiego i trzeba je uszanować, jeśli chce się do niego należeć, i korzystać z sakramentów. A nie usprawiedliwiać się, że ksiądz bardziej grzeszy ode mnie,to po co sie spowiadac.
No znam paru księży, co daleko im do świętości, nie usprawiedliwiam ich, ale tak naprawde to sa tylko ludzie,tacy sami jak my. Uważam, że powinni zniesc celibat i miec żony, nie byłoby potem sytuacji z molestowaniem itd.,a napewno pojawialy by sie rzadziej. Znam ksiedza, ktory byl bardzo dobrym ksiedzem, a potem nie dosc, ze splodzil dziecko jakiejs kobiecie, to jeszcze rozbil mozna powiedziec rodzine, ksiedzem juz prawdopodobnie nie jest.

Ogólnie rzecz biorąc, kościół nie jest idealny, ale skoro tworzą go ludzie to jak moze byc?
To co robisz na tym wątku?
Jak sam tytuł wskazuje jest to wątek anty-kościelny.

Może ze względu na presje społeczeństwa i rodziny? Akurat w twoim przypadku rodzina nie naciska, ale w większości gdy rodzina słyszy że nie będzie ślubu kościelnego/chrzcin od razu zaczynają się kazania.

Nie jest idealny - delikatne sformułowanie. Ostatnimi czasy wykryto taką liczbę skandali w kościele jakiej niejedna partia polityczna by się nie powstydziła.

Cytat:
Przeciez księża godzą się na takie zachowania, sami nauczyli ludzi traktować tę instytucję jak jakis supermarket, z którego wybiera się to, co pasuje, a kasa załatwia wszystko.

W pobliskiej parafii cennik za dopuszczenie do bierzmowania wynosił 50 zł.
Zgadzam sie w całej rozciągłości. Kościół sam sobie zapracował na taką a nie inną opinię.

Edytowane przez Yenes
Czas edycji: 2011-07-11 o 14:35
Yenes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 14:50   #237
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Mnie się nie podoba, że KK pozwolił mnie ochrzcić, kiedy byłam dzieckiem Efekt jest taki, że jestem zapisana do organizacji, do której nie chcę należeć
To tak jak ja
madzius90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 15:02   #238
Aramintha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Udało się. GIODO się przełamał i są już dowody, że ta droga te jest możliwa.
Co więcej, w przeciwieństwie do apostazji, ten sposób zaprzecza, że kiedykolwiek było się katolikiem.
W jaki sposób, gdzie, kiedy Zbyt piękne, żeby było prawdziwe, GIODO taki łatwo nie zmięknie.
Stary 2011-07-11, 15:11   #239
Haylee
Zakorzenienie

ale jeżeli nie praktykujecie, nie chodzicie do kościoła to przecież nie musicie się "wypisywać" z kościoła przecież KK nie wysyła ulotek czy jakiś tam listów na domową pocztę po co robić szopki z wypisywaniem się, trochę zachodu z tym jest, a po co - żeby było na papierku?

sama chodzę do KK tylko i wyłącznie na śluby i pogrzeby korona z głowy mi nie spadnie, jak przypełznę na te uroczystości i posiedzę godzinę - ale tylko w wypadku ślubu czy pogrzebu
Stary 2011-07-11, 15:16   #240
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości