![]() |
#211 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kadzidło w perfumach
Cytat:
![]() Edytowane przez kriss_de_valnor Czas edycji: 2011-02-28 o 21:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ---------------------------------------------- Miłość, sen i śmierć nadchodzą pomału; Schwyć mnie za włosy i mocno pocałuj. (Algernon Charles Swinburne)-Białe jabłka ----------------------------------------- |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 |
Wtajemniczenie
|
Gdzieś wyczytałam że w Ikon Zirh wyczuwa sie słabszą jakość składników, "taniość", sztuczność
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ---------------------------------------------- Miłość, sen i śmierć nadchodzą pomału; Schwyć mnie za włosy i mocno pocałuj. (Algernon Charles Swinburne)-Białe jabłka ----------------------------------------- |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zirh to popłuczyny z BC na wodzie kolońskiej męskiej ![]()
Edytowane przez Florens Czas edycji: 2011-02-28 o 21:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 |
BAN stały
|
łaaał, ale jeśli faktycznie przypomina BC.. nawet jeśli jest 'lżejszy'... za taką cenę...
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem są podobne, natomiast BC jest dla mnie bez męskiego pierwiastka a Zirh Ikon jak najbardzie z
![]() ![]() Mąż używa Zirha, muszę jakiś zapas mu kupić, jak zobaczyłam na perełkach to na e-glamour była już tylko 1 szt., a chciałam więcej... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Letnią wersją Koszmary jest raczej Black Sea, choć też czuć męski kierunek (bardziej niż w uniseksach typu Gustaw ![]() A może podesłać Ci po prostu próbkę Zirha?
![]() |
![]() |
#221 |
Konto usunięte
|
Sabb to moje guru perfumeryjne, często się zgadzamy (no w końcu jest siostrą zapachową).
Obecnie do idealnych kadzideł zaliczam: Bois d'Encens Armaniego Fumidus Profumum roma - to raczej dym, ale piękny... ![]() Olibanum Profumum Roma ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 |
Zadomowienie
|
Dla mnie Zirh nie ma nic wspólnego z BC- to dwa zupełnie różne zapachy.
Jest ciekawy - żadnych sztuczności tam nie namierzyłam, ale tak jak piszę z BC nie ma nic wspólnego. Gdyby nie wieści o podobieństwie sama na taki pomysł w życiu bym nie wpadła. Kadzidło dla mnie doskonałe to Norma Kamali Incense ale o tym już mówiłam i zdania nie zmienię.Kadzidło z żywicami, mroczne, potężne.Piękne.
Kadzidła... Paczule... Dymy... ![]() ![]() ![]() przygarnę, adoptuję, kupię WSZYSTKIE DZIWOLĄGI PRZYGARNĘ ![]() ![]() Edytowane przez MeryJane Czas edycji: 2011-04-10 o 13:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Jak na razie moim ulubionym kadzidłem jest Avignon ![]() ![]() BdE odbieram jako coś pomiędzy Avignon a Cardinalem (choć ten drugi najlepiej nosi mi się na mrozie, w cieple się szmaci i zaczyna zalatywać mokrą szmatą ![]() Rock Crystal - kadzidło czyste, krystaliczne, podbite pieprzem, ogólnie na tak ![]() Micallef Shanaan - klon Kardynała Passage d'Enfer - mydlarnia Encens Flamboyant - kadzidło ziołowe, spalone, z dawką spalenizny (choć przy jednym z testów zaleciało czyms mdłym i nijakim) Ponoć Full Incense Montale też jest niezły
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2011-04-10 o 15:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() cudnie piszesz ![]() zdecydowanie sacrum i profanum - inaczej nie nazwaliby go Avignon są na świecie mniej kontrowersyjne miejsca związane z religią katolicką jeśli zatrzymać się w odbiorze na dosłownym i ogólnym skojarzeniu głównego protagonisty - kadzidła frankońskiego - z ceremonią w kościele katolickim to cała głębia tego zapachu, niepokojąca i momentami obrazoburcza gdzieś znika a szkoda, bo ta opowieść jest dwuznaczna i mroczna byłam w Avignon, wizualnie tamtejsza katedra nie zgrywa mi się z tym co maluje mi przed oczami ten zapach ale wchodząc głębiej, w historię, wątki same zaczynają się splatać, współbrzmieć i snuć swą niezwykłą opowieść |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mój Avignon CdG to niebotyczna gotycka katedra pnąca się do góry, cud techniki średniowiecznego świata. Wysoka, kamienna, lodowato zimna, a w środku panuje chłód i półmrok, bo wysokie okna pełne kolorowych witraży nie przepuszczają wiele światła z zewnątrz. Katedra to pusta, cicha, w której człowiek przychodzi porozmawiać sam na sam z Bogiem. W powietrzu czuć woń kadzidła z niedawno odprawianego nabożeństwa. Do tego dochodzi woń starych, drewnianych ław i konfesjonałów. Cisza, pokuta, zaduma... A z drugiej strony ten zapach to też takie profanum. Kiedy użyję go do długiej sukni na gotycką imprezę czuję się jak wybudzona wampirzyca, która przez długi czas spoczywała w katedralnej krypcie, aż jej aksamitna suknia i koronki przesiąknęły zapachem kadzidła. Czai się w pustym kościele na samotnego pątnika, zimna i kredowobiała, a jednocześnie zmysłowa i pełna pragnienia. Oblizuje niecierpliwie duże, czerwone usta, chowa się w cieniu bocznej nawy. Może uważny przechodzień zauważy na czas bladą dłoń z długimi palcami opierającą się o na wpół zacieniony filar i zdąży skręcić w drugą nawę. Jeśli jednak nie zauważy, czeka go rozkoszna śmierć w objęciach anioła, który chciwie spije ciepłą i słoną krew... się rozpisałam ![]()
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2011-04-11 o 13:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Jeżeli uda się wam upolować ekstrakt BC to mocno polecam. W skrócie - nie kłuje tak jak BC edp. Jest jak plaster świeżego, ciemnego miodu z zatopionymi opiłkami drewna, przypraw. Odrobina rumu, czerwonej róży, zero słodkości. Gęste, szlachetne, lux. A kadzidła w ekstrakcie do dziś nie rozpracowałam. Jest tam i wyraznie daje aromatyczne buchnięcia. Pomieszane raz z różą, raz z drewnem, albo z przyprawami. Cudnie snuje się po skórze Przysięgam - jak kaszmirowy szal na nagich plecach ![]() Moje kadzidła to Kyoto, Turmalin, Norma Kamali Incense, BC edp i parfum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
Przyczajenie
|
Ech, dlaczego ja nie mam takiego dostępu do perfum... Marzy mi się Avignon, ale mogę niestety tylko pomarzyć (cena, dostępność).
Znalazłam w internecie przepisy na perfumy, chciałbym zrobić sobie perfum z olejków eterycznych na bazie alkoholu lub olejku jojoba (trwalszy i bezwonny) ze składem mirra, kadzidło, drzewo sandałowe, może coś jeszcze, ale zupełnie nie wiem jak je dobrać, po ile kropel każdego z olejków... Może próbowałyście? Ewentualnie podajcie mi nazwy tańszych perfum o kadzidlanym, dymnym, kościelnym zapachu... Bez słodkości. Chociaż za max 120zł... Bo te 200, 300, 400zł mnie przeraża, skąd wy zdobywacie te perfumy... Pomóżcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natalio, jest tutaj wątek o tworzeniu własnych perfum ![]() ![]() Co do kadzidła za 120 zł... ciężko ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#229 |
Zadomowienie
|
[QUOTE=kolciag;27277081]Natalio, jest tutaj wątek o tworzeniu własnych perfum
![]() ![]() :OO zaniemowilam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 |
Zakorzenienie
|
Ewuś, ja się kiedyś wezmę za własną produkcję... ale może jak się magisterki z głowy pozbędę
![]() ![]() Możemy wtedy razem tworzyć ![]()
![]() |
#231 | |
Nindżopesz
|
Cytat:
Tanich perfum pachnących kościelnym kadzidłem to chyba nie ma ![]() A w ogóle wyszło coś nowego pachnącego stricte kościelnie oprócz Avignon, Bois d'Encens i Cardinala? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ---------- Gucci pour Homme jest tani, może nie do końca kościelny, ale kadzidlano-drzewno-przyprawowy, bardziej jak stery drewniany kościół, a raczej cerkiew
![]() |
![]() |
#234 | |
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() Dzięki, poczytam sobie o nim ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() edit: jeszcze Artek Standard CdG ![]() Edytowane przez kriss_de_valnor Czas edycji: 2011-06-03 o 08:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To najbardziej kościelne kadzidło, ze wszystkich, jakie do tej pory poznałam. Przeciwieństwem natomiast jest Shanaan M. Micallef, w którym kadzidło jest jasne, przestrzenne, przyjemne w odbiorze, wzbogacone delikatną nutą słodyczy w tle. Black Cashmere to moja kadzidlana namiętność od drugiej chwili, kiedy go poznałam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() choć ja nie czuję w Avignon nic takiego, na mnie to Kardynał się szmaci ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#238 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ale Shanaan jest ![]() ![]() Cytat:
![]() Maja mało mi Ciebie tu na forum ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Avignon i Cardinala uwielbiam, z naciskiem na Cardinala, żaden nie jest dla mnie słodki, oba są perfekcyjnie chłodne, przestrzenne, z nutką czystości ![]() ![]() ![]() ![]() Montale Full Incense to cudo i muszę mieć ![]()
![]() |
![]() |
#240 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:34.