|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#211 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyspowe mamy gorąco zapraszamy! Doradzimy, pogadamy-razem sobie radę damy!
Bylismy na zakupach.Jak rozpakowywalam zakupy to Seba mi oczywiscie pomagał
![]() ![]() ![]() ![]()
#212 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyspowe mamy gorąco zapraszamy! Doradzimy, pogadamy-razem sobie radę damy!
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja dzis byalm w Zarze,kurtke która ostatnio kupiłam przecenili znowu na 10f-zakupiłam jeszcze jedna rozm 3-4, dokupiłam jeszcze granatowe getry podszyte takim misiem i granatowy sweterek. ![]() Nie wiem co mnie wzięło na granat dla Oli. W Mothercare dokupiłam granatowe balerinki. Wszystko jeszcze z przecen. Kupiliśmy Oli takie pudełeczko ze spinkami i gumkami.Jak przyszłam do domu to jej to dałam,obejżała i zaczela sie bawic.Dołożyłam jej tam 2 spinki,które mial w domu.Teraz za kazda raza wyjmuje te 2 spinki bo to nie z kompletu. Olka chodzi i powtarza lagi lagi.Wie ktora co to oznacza ![]() Jak ja poprosiłam przynieś mi lago to przyniosła opaske do włosow ![]() Edytowane przez Darianna25 Czas edycji: 2012-01-22 o 19:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#213 |
Wtajemniczenie
|
Hej wieczornie!
Haniu - paczka doszla, przepraszam, ze pisze teraz ale mialam troszke tydzien zajety ![]() potty - ![]() ![]() kasiu - super, ze lot sie udal! Udanego wypoczynku w PL! nikita - ![]() ![]() A czy ty dostalas jakis list z przychodni na takie sprawdzenie czy samej trzeba umowic wizyte? Adriano ma 8 i pol miesiaca i my tez chyba powinnismy miec taka kontrole ![]() Nino ma pierwsze buciki ![]() ![]() No i zaczelismy sylabizowac ![]() ![]() ![]() A teraz lece spac, bo oczka sie kleja ![]()
#214 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#215 | ||
Zadomowienie
|
Hej,
Cytat:
![]() ![]() ![]() Probuje mu podawac co jakis czas, ale on tylko sprobuje i odrazu odstawia ![]() Lubi za to jogurty, dostaje codziennie, raz na jakis czasem zje tez loda. Rano dostaje platki/weetabix/poridge na mleku krowim, wieczorem przed snem jje kaszke bobovity ( zmlekeim mm), wiec mam nadzieje ze dostaje wystarczajaca ilosc mleka ![]() Cytat:
![]() ![]() Nikos np, wie ktorej szczotki uzywam do modelowania a ktorej do czesania wlosow ![]() TZ jest w domu ![]() ![]() ![]() Nikos wyskoczyl z wanny jak go zobaczyl w piatek ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#216 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wczoraj to jesszcze nie koniec ![]() ![]() ![]() Fantastycznie ![]() ![]() No i fajnie,z e Tz wrócił i masz troszke wolnosci ![]() Ja dzis sie wyspalam ![]() ![]() No i dzis rano sie jeszcze dogrzałam i czuje sie juz znacznie lepiej ![]() Seba ma tylko lekki kaszel, wszystko minelo ![]() Teraz tylko mam nadzieje,ze ten tran bedzie pomagał, oby go troche wzmocnil ![]() Teraz spi a ja mam wolne ![]() Wczoraj kupiłam taka pyszna kokosowa czekolade w lidlu 200gr. i normalnie nie moge sie powstrzymac. Przepyszna jest ![]()
Nasz Wielki Dzień- 22.09.2007 ![]() Nasza Miłość Sebastianek- 02.01.2010 ![]() Edytowane przez blonde_hair Czas edycji: 2012-01-23 o 13:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#217 |
Raczkowanie
|
Drogie mamusie z wysp
mysle o kupnie malej pierwsze buciki, poradzcie mi gdzie kupowalyscie, na co zwrcalyscie uwage i kiedy je kupowalyscie tzn ile mialy wasze dzieciaczki, czy juz chodzily pewnie pozdrawaim |
![]() ![]() |
![]() |
#218 |
Zakorzenienie
|
Pierwsze buty z twardą podeszwą kupiliśmy jak Dorotka miała prawie 11 miesięcy. Kupiliśmy je w Clarks-tam mierzą dziecku nóżkę specjalną miarką.
|
![]() ![]() |
![]() |
#219 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja pierwsze buciki kupilam w okolicy 10-11 miesiaca, ale 2 pary mialam z Pl ![]() http://www.aurelka.pl/?strona=but1000 Musza byc z twardym zapietkiem i najlepsze takie nieco za kostke ![]() Robie golabki ![]()
![]() |
#220 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziekujemy ![]() Jedna z moich kolezanek takiego czegos nie miala, wiec moze sprobuj sie dowiedziec czegos w swojej sprawie od HV ![]() powodzenia
![]() |
#221 | |
Wtajemniczenie
|
Golabki!!!!!
![]() Cytat:
![]() Jutro rano jedziemy na wywiad przedwstepny do nursery. Ciekawe czy i tam nikt nie bedzie po studiach z opiekunow jak to ma miejsce w osrodku obok naszego domu, gdzie bardzo bym chciala Nina ulokowac ![]() W waszych nursery tez opiekunowie dzieciakow maja tylko kursy pokonczone?
![]() |
#222 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niewdrazalam sie co kto ma z opiekunów,ale wydaje mi sie,ze doswiadczenie opiekunów, podejscie do dzieci, jego praca i renoma placowki jest wazna ![]() Tu głównie robi sie kursy ![]() Nie ulokujesz go tam tylko dlatego,ze nauczyciele nie maja studiow? ![]()
![]() |
#223 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() We Wloszech zadna placowka edukacyjna nie moze nie miec osob po studiach o okreslonym profilu i dlatego tak gnebi ten temat tutaj. Nie jest w stanie zrozumiec, ze tu moze byc inaczej.
![]() |
#224 |
Zakorzenienie
|
wg. mnie studia niewiele sie maja(spoko, zgadzam sie,ze sa wazne, ale nie najwazniejsze, nie powinno to byc jakims wyznacznikiem)...np. co po takiej osobie z papierkiem jak sie zupełnie do tego nie nadaje(abstahuje teraz)...wolałabym swojska opiekunke, bez wyksztalcenia a z doswiadczeniem,z potencjalem itp.
#225 |
Raczkowanie
|
a ja wlasnie przeczytalam ze niemoze byc twarda podeszwa bo noga dziecka nie pracuje , i ze niemusza byc za kostke wazna by pietka byla stabilna ....:/
|
![]() ![]() |
![]() |
#226 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czesc ![]() Bylismy dzisiaj na play group. Seba sie wyszalał ![]()
![]() |
#227 |
Zakorzenienie
|
Z tą podeszwą to chodziło mi nie że twarda (nie miękka) tylko taka dla dziecka, które już chodzi, czyli inna niż z materiału. Źle napisałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#228 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Największa swojskość nie pomoże, gdy wychowawa w przedszkolu jest niedouczony w tej kwesto, co zwykle ma związek z brakiem konkretnego wykształcenia. Z drugiej strony wykształcenie bez odpowiedniego podejścia jest bezuzyteczne.
![]() |
#229 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
widzisz i tak zle i tak niedobrze ![]() A ile sie słyszy o rzekomych super nauczycielkach(po kilku fakultetach)jak znecaja sie nad dziecmi(co mialo miejsce niedawno w jednym z warszawskich przedszkoli). Co do pogrubionego(brak wykształc) to niesadze, ze takowe tu (w UK) pracuja w przedszkoalach, szkolach itp. placowkach. Kursy, szkolenia sa wymagane by pracowac w takich placowkach, niekoniecznie studia ![]() Dla mnie istotny jest tez monitoring przedszkola ![]() W kazdej chwili, gdy mam jakies watpliwosci moge poprosic o obejrzenie jak pracuja nauczycielki z dziecmi, jak dziecko sie zachowywało itp. ![]()
Nasz Wielki Dzień- 22.09.2007 ![]() Nasza Miłość Sebastianek- 02.01.2010 ![]() Edytowane przez blonde_hair Czas edycji: 2012-01-24 o 16:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#230 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie ktoś kto ma NVQ3 w opiece nad dziećmi, żadnym ekspertem nie jest ![]() Z drugiej strony ludzie, którzy specjalizują się w określonym sposobie wychowania np. Montessori czy Steinera, mają specyficzne podejście i podejrzewam sa dobrze przygotowani. Nie chodzi o ilość fakultetów, a o umijeętność korzystania ze zdobytej wiedzy. Niestety, ktoś, kto bladego pojęcia o czymś nie ma, nie ma z czego korzystać. A przykład warszawski, nie umniejsza tego, ze wykształcenie jest ważne. Tylko poazuje jakie wykształcenie jest istotne, a poza tym pokazuje jak ważny jest monitoring pracowników. I tak spotkałam przedszkolanki, które twierdziły, że moje dziecko jest opóźnione językowo (a nie miało jeszcze dwóch lat) że jego pierwszym językiem powinien być angielski ![]() jak również takie, które twoerdziły, że wymaganie od dzieci, by odkładały zabawki na półkę, po zabawie (zamiast rzucać na ziemie i iść dalej) to ograniczanie rozwoju dziecka ![]() Te same nauczycielki wymagały od dzieci wielkiej samodzielności w toalecie, która kończyła się odparzeniami itd.
![]() |
#231 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Seba juz spi, ja mam wolny wieczór ![]() Wypelniam kolejna aplikacje ![]()
![]() |
#232 |
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny, Witam po dlugiej przerwie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#233 |
Zadomowienie
|
hi
![]() Wczoraj bylam u midwife.. jak sie nic nie rozkreci to w nastepna sobote mam miec masaz szyjki... bedzie to wizyta w domq.. czy ktoras wie jak sie to bedzie odbywac? czy musze sie jakos przygotowac?? nie chce mi sie nic w domq robic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#234 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() sama nie wiem co lepsze... ![]() Cytat:
A nie dali ci jakiegos wyjasnienia pisemnego z PL dla tutejszych lekarzy? Mielibyscie moze szybszy dostep do fizjoterapii? Powodzenia w kazdym razie zycze ![]() Cytat:
![]() ![]() Dziewczyny, co wy mi radzicie w wyborze zlobka? Pierwszy: - typowo angielski, finansowany przez miasto, przystosowany dla dzieci w wieku 0-5 lat - opiekunowie to przewaznie mlode dziewczyny, czasem sie trafi 30 letnia kobitka - wszyscy Anglicy, jest ich sporo, bo sa 2 sale: dla dzieciakow do 2 i pol roku i od 2 i pol do 5 - max ilosc dzieciakow to 10 ale nigdy tyle nie jest na raz bo czesc ma tylko polowe dnia wiec tloczno nie jest - jest kolorowo, wesolo, duzo swiatla - wszystkie udogodnienia sa - miks dzieciakow z calego swiata, zero podzialu na religie - duzo zabawek kreatywnych, malowanie, piasek, woda, spiewanie Drugi: - Montessori, funkcjonuje od wrzesnia zeszlego roku - niewiele dzieci - dwoje do 1 roku i troje do 5 roku (wygladaly na 3-4latki) - bardzo spokojnie, cicho, ciemnawo bo to jest dawny dom ksiezy, stare budownictwo, przy kosciele katolickim no i chlodno - tylko 2 opiekunki, bo malo dzieci - obie nie sa Angielkami, bardzo spokojne, troszke jak siostry zakonne ![]() - zabawek tez mnostwo ale tu jest podzial na te baaaardzo kreatywne i uczace samodzielnosci, wiec to mi sie bardzo podoba, sa kociki artystyczne, geograficzne, matematyczne, historyczne, literackie, naukowe - nie zobacze raczej tam nie katolika a przynajmniej wyznawce inne kosciola niz chrzescijanski I w jednym i w drugim dzieciaki wydawaly sie szczesliwe, zajete i nic im do szczescia raczej nie brakowalo. Lunch bardziej zdrowy wydal mi sie w Montessori. No i napisaloam to wszystko i nadal nie wiem... ![]()
![]() |
#235 |
Zakorzenienie
|
Ja wybralabym Montessori.
To jest żłobek katolicki? Nie do końca rozumiem te kwestie religii.
#236 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale mysle, ze jednak katolicki jest, moze nie tak bardzo bardzo ale jest. Szefowa zlobka mowila nawet, ze od czasu do czasu przychodzi do nich ksiadz i chwilke rozmawia z dzieciakami. Maria Montessori byla Wloszka, bardzo wierzaca katoliczka i mysle ze jakies korzenie katolicyzmu zasiala w swojej szkole. A pozniej nastepcy w sposob naturalny poszli jej sladami pozostawiajac katolicyzm jako czesc integralna.
![]() |
#237 |
Wtajemniczenie
|
wiecie co? tak czytam o tych zlobkach i opiekunkach i... chyba jakas inna jestem
![]() bylam w dwoch zlobkach. jeden to byl Toad Hall-Trinity Hall (podaje nazwe, bo to jest ogolnoangielska 'siec zlobkow', wiec moze o nich slyszalyscie), w sumie wszystko OK, kilka sal w zaleznosci od wieku dzieci, w grupie ok 5ro dzieciakow, 2-3 Panie do opieki. drugi to taki typowo panstwowy, dwa kroki od domu, ale nawet mnie nie wpuscili, bo sie nie umowilam ![]() a jak zobaczylam moja minder to nawet nie musialam jej paoierow ogladac, od razu wiedzialam, ze jest OK Anessa z tych dwoch opcji ktore podajesz tez bym wybrala Montessori ale chyba tez szukalabym wlasnie childminder., bo po tych 2och miesiacach ktore M spedzila u niej w zyciu nie poslalabym jej do zlobka, gdybym miala do wyboru
#238 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie podoba mi sie to,ze jest ciemno, chlodno...po jakim czasie zdecydowalabym sie na 1, bo wydaje mi sie, ze wiecej dziecito dla dziecka lepiej(no ale byc moze i w tym 2 tez bedzie ich wiecej) Ja widze,z e Seba inaczej zyje w otoczeniu dzieci, posiedzi przy stole, zabawi sie z nimi, widac ta współprace i bardzo mi sie podoba ze rozwija sie w grupie ![]() Cytat:
![]() Justine najwazniejsze ze wiecie juz i wszystko potwierdzone. Mam nadzieje,ze cwiczenia szybko przyniosa efekty ![]()
![]() |
#239 |
Wtajemniczenie
|
blonde a dlatego, bo po pierwsze tak do konca nie wiem jak jest w zlobku - to chyba najwazniejsze
dlatego, bo M jest caly czas z ta sama kobieta, ktorej ufam. nie ma kilku opiekunek. i ta jedna kobieta ma tylko jedno tak male dziecko, ktore wymaga tak duzo uwagi, reszta starszych umie juz w jakis sposob sie zajac sama soba dlatego, bo maja duzo ciekawych zajec, codziennie gdzies chodza i robia co innego (dzis byli na soft play, w poniedzialek na lancz mieli kuchnie chinska - oczywiscie o wszystkich atrakcjach jestem informowana wczesniej i moge sie nie zgodzic, ale jak do tej pory nie bylo takiej potrzeby) dlatego, bo Linda jest elastyczna jesli chodzi o godziny i koszt ( jesli sie umawiamy na 10h w ciagu dnia a np dzien wczesniej wiem, ze wroce wczesniej z pracy, policzy mi tylko za faktyczne godziny, a nie za cale 10)
#240 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Własnie tez uwazam,ze na poczatku dla dziecka jest jak najlepiej byc z jedna kobieta ![]() ![]() W zlobkach tez sa roznorodne zajecia o ktorych jestem informowana, nie jest tak,ze siedza wszystkie dzieci w jednej sali i sie na siebie patrza ![]() Fajne jest to,ze mozesz sie zawsze dogadac, bo ze złobkami nie zawsze tak jest. W tym do którego chodzi Seba sa sztywne zasady np. musze doplacic jak nie odbiore dziecka na czas itp. A jak z mama?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:00.