|
|
#211 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Kto gdzie siedzi na weselu?
A co z gośćmi, którzy przychodzą wraz z osobami towarzyszącymi, jak wtedy rozwiązać sprawę winietek. Czy zapytać się o personalia tych osób?
...Bez miłości każde życie jest jedynie udawaniem i mijaniem... http://suwaczki.waszslub.pl/img-2007092200400430.pngKrzysztof Myszkowski LENKA JEST JUŻ Z NAMI - 15.06.2009 21.45 - 2990 g i 53 cm NAJKOCHAŃSZEGO SZCZĘŚCIA
|
|
|
|
|
#212 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tak będzie bardziej elegancko, a i dana osoba poczuje się doceniona, gdy na stole zamiast bezosobowego "osoba towrzysząca" znajdzie swoje imie i nazwisko ja tak właśnie robiłam, dzwoniłam do znajomych którzy mieli przyjśc z osobą towarzysząca i oni podawali imie i nazwisko, (winietki robiłam sama 3 dni przed weselem) kilka dni przed imprezą wszyscy zazwyczaj już wiedzą z kim przychodzą |
|
|
|
|
|
#213 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Winietki też sama robiłam, pisałam, drukowałam, wycinałam... ale wszystko wyszło super.Powodzenia!! |
|
|
|
|
|
#214 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Usadzanie gości
A ja się cieszę, że u nas winietek nie będzie. Na samą myśl o nich przechodzą mnie ciarki. Czasem ustawienie gości według swojego scenariusza nie zawsze sie sprawdza i osobiście wolę jak każdy usiądzie tam, gdzie będzie sie czuł najlepiej.
|
|
|
#215 |
|
Zadomowienie
|
m.a.r.t.a. - troszkę racji masz, nie usadzanie gości też ma swoje zalety - np. nikt się na Ciebie nie obrazi że usadziłaś go tylem do sali, ale niezbyt elegancko wygląda wejście - goście zamiast ustawić się na środku wypić szampana i zaśpiewać 'sto lat' młodej parze to pędzą za stoły pozajmować miejsca a i tak czasem dla kogoś zabraknie by siedzieć przy znajomych bo ktoś już się tam wepchnął pierwszy... Tak źle i tak też niedobrze. Z dwojga złego my wybraliśmy winietki, stwierdziliśmy że i tak zawsze jest ktoś komu się nie dogodzi i będzie niezadowolony a przynajmniej my będziemy mieli pewność że przy naszym stoliku będzią tylko Ci których najbardziej lubimy.
|
|
|
|
|
#216 | ||
|
Przyczajenie
|
Kto gdzie siedzi na weselu?
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Taverney Czas edycji: 2007-09-12 o 17:18 Powód: post pod postem |
||
|
|
|
|
#217 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli chcesz usadzać gości to kierujesz się tylko i wyłącznie tym kto z kim się lubi - tak mi się przynajmniej wydaje i to nie jest faworyzowanie, bo nie sądzę np. żeby moja ciocia którą bardzo lubię chciała siedzieć między młodzieżą koło mnie, pewnie wolałaby siedzieć koło swojej siostry i innych cioć i wujków... |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#218 |
|
Zadomowienie
|
Angie144 zgadzam się z Tobą w 100%
|
|
#219 |
|
Wtajemniczenie
|
ja spotkałam się z określeniem na wizytówce "osoba towarzysząca"- ale przyznam ze dziwacznie to wyglądało
|
|
#220 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zawsze widziałam taką zasadę. Po toaście kelnerzy, czy para Młoda mówiła:" Zapraszamy rodzine X na lewo Y na prawo." coś w tym stylu i każdy spokojnym krokiem szedł usiaść. ![]() Cytat:
![]() pozdrawiam serdecznie
|
|
|
|
#221 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem już po i mogę powiedzieć, jak się spisały wizytówki. Nasze rozsadzenie gości było strzałem w 10. A wizytówki zostały zabrane przez większość gości na pamiątkę
|
|
#222 |
|
Zakorzenienie
|
Winietki są dobrym rozwiązaniem, kiedy nie zna się nikogo oprócz pary młodej. Nie trzeba się bić o miejsce, wiadomo para młoda usadza gości i wybiera zazwyczaj zbliżonych wiekiem. Super rozwiązanie, gorzej jak w rodzinie ludzie zaczynaja narzekac, że ciocia Krysia siedzi za daleko...
|
|
#223 | ||
|
kosmitka
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#224 |
|
Zakorzenienie
|
Winietki są wg mnie bardzo praktycznycm i korzystnym rozwiązaniem. Wiemy kto się zna i lubi np. znajomi, koleżanki z pracy, rodzinka (możemy rozsadzić osoby, które za sobą nie przepadają), a osoby, które nie znają praktycznie nikogo poza nami możemy usadzić obok osób w podobnym wieku i o zbliżonym "temperamencie". A bez winietek takie osoby mogłyby przez przypadek usiąś między ciociami i babciami i byłoby wtedy fatalnie
|
|
|
|
|
#225 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co jak ciotka umyśli sobie siedzieć w zarezerwowanym miejscu? przegonisz ją? przecież każdy ma siedzieć gdzie mu wygodnie .... a w ogóle jak to ma wyglądać? postawisz karteczkę "zarezerwowane", albo będziesz przeganiać osoby które wg ciebie nie powinny tam siedzieć? będzie to nieeleganckie; tak jakbyś faworyzowała znajomych bo troszczysz się o miejsca dla nich, a rodzina niech się zabija o miejsca czy zupełnie nie znacie swoich gości i nie potraficie rozplanować miejsc? owszem trzeba na to poświęcić czas i zrobić to sensownie i często nie jest to proste, ale czy to naprawdę taki problem? ale owczywiście jeżeli ktoś rozsadza gości zupełnie bez pomysłu to niech sobie faktycznie daruje.....
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#226 | ||||
|
kosmitka
|
Cytat:
A jak nie rozumiesz takiego sposobu myślenia - to po co taki potok przykrych słów? Wystarczy nie zabierać głosu ... ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#227 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
przed naszym weselem, razem z TZ i naszymi mamami usiedliśmy we czworkę i rozsadziliśmy gości w jeden wieczór, nasze mamy usadzały gości "starszych", czyli ciocie wujkow, babcie, a my z TZ naszych rówieśników- kuzynostwo, rodzeństwo, przyjaciele itp. usadzanie było na zasadzie, kto z kim się zna, kto z kim się przyjaźni/lubi, nie było problemów a na weselu wszyscy byli zadowoleni po prostu trzeba sprawę przemysleć i nie robić tego samemu tylko najlepiej z rodzicami |
||
|
|
|
|
#228 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie uważam że moja wypowiedź była niegrzeczna, stwierdziłam że ja nie rozumiem takiego sposobu myślenia, a nie że uważam go za zły, głupi czy co tam jeszcze, może dalszą moją wypowiedź odebrałaś zbyt "osobiście"; przeczytałam że winietek nie planujesz ale myślisz o rezewacji; jedno i drugie prowadzi do usadzenia gości przez was (organizatorów wesela), a dodatkowo rezerwacja wypadnie dość nieelegancko. teraz doczytałam że jesteś za winietkami, ale Twoja mama się nie zgadza.... może powinnaś uzmysłowić jej zalety takiego rozwiązania? ja zrobiłam tak - napisałam sobie nazwiska gości, pary połączyłam i zaczęłam kombinować. Początkowo usadziłam rodzinami, ale nie wychodziło więc spróbowałam inaczej "starsza" rodzina osobno, młodzi (kuzyni i znajomi) osobno i jakoś się udało... Zaangażuj TŻ do pomocy, a może teściową ? Podpowiedzą kto z kim się nie pogryzie. pozbieraj osoby "zaprzyjaźnione"w kupki a potem spróbuj to wszystko porozsadzać. Nie wiem jakie masz ustawienie stołów i ile ich jest, jakie proporcje wiekowe trudno więc coś zasugerować. Zrób to na próbę, jeżeli uda Ci się fajnie poukładać może mama się przekona.
|
|
|
|
#229 |
|
Zadomowienie
|
Mimo niektórych ktyrtycznych uwag pozostaję przy winietkach - moi rodzice jak i przyszli teściowie są za więc i my też. Przy 200 osobach może powstać zamiesznie i luki w usadzaniu, a nie mam zamiaru angażować moich rodziców w usadzanie gości. Mam 11 miesięcy na dokładne usadzenie gości.
Powodzenia dziewczyny i nie kłócic się
|
|
|
#230 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam do usadzenia ok.160 osób i tylko tydzień. Trochę mnie to przeraża, ale myślę, że mi się uda z pomocą Narzeczonego i rodziców. Troszkę się przy tym posprzeczamy pewnie, ale damy radę
|
|
|
|
|
#231 |
|
Raczkowanie
|
A co jeśli mamy stół w kształcie litery L? Gdzie ma siedzieć para młoda? Chyba najlepiej by bylo gdzies na środku dłuzszego ramienia ale rodziny mojej i tż jest równo po 19 osób i byłoby wtedy jakoś niedobrze bo z jednej strony od mlodych byloby wiecej miejsca niz od tej drugiej... naszych przyjaciół chciałabym posadzic jakoś blisko na przeciwko nas i nie wiem teraz czy rodziny sadzać osobno czy tez my i przyjaciele razem a rodzice babcie ciocie z obu stron tez razem w drugiej częsci stołu..
To trudniejsze niż sądziłam...
|
|
|
|
|
#232 |
|
Raczkowanie
|
a ja na weseluz winietkami siedzialam z towarzystwem "mlodym" pzry stole Panstwa Mlodych i powtarzam-nie bylam szczesliwa! Wolam siedziec ze starszymi ciotkami bo je znalam a tego towarzystwa w ogole nie! A ze byli to ludzie ok 5 lat młodsi i znający siebie nawzajem -nie bawilismy sie za dobrze:/Jakos inni goscie ze stolikow"ciociowych" nie mieli ochoty ustępować miejsc wiec nie moglismy zmienic
a jak bywalam na weselach bez winietek to i tak przy Mlodych zawsze siedzieli ich najblizsi znajomi ,albo mlodsza rodzina -zawsze! wiec nie bylo problemu z biciem sie o miejsca -jak opisujecie-chbab ze ja mam bardzo kulturalna rodzine i znajomi tez maja kulturalne rodziny bo ani o miejsca sie nie bilia ani w ogole(choc bywalam tez na wiejskich weselach na ktorych podobno potrafia sie pobic-)ja nie mialam takich doswiadczen-dlatego u mnie nie będzie winietek
|
|
|
|
|
#233 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez juz zdecydowalam ze nie robimy winietek na 32 osoby to jakos sie chyba sami usadza
najwyzej mama przyjdzie z odsiecza i ich pogodzi jakby sie bic o miejsca chcieli
|
|
#234 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja początkowo chciałam robić winietki. Lubię ład i porządek, a do tego ładnie ustawione winietki na stołach też dodałyby miejscu uroku. W moim przypadku okazało się to jednak niemożliwe, bo:
- nie miałabym kiedy rozstawić winietek. Sala na wesele była przygotowywana przez obsługę restauracji w sobotę rano. - przymierzałam się do grupowania ludzi, po czym po wstępnych koncepcjach dowiedziałam się, że znajomi których wrzuciłam do jednej grupy za sobą nie przepadają (a ja byłam przekonana że jest odwrotnie )- na dwa dni przed ślubem dostałam telefon, że 3 osób nie będzie - musiałabym reorganizować cały swój układ... - ba! na dzień przed ślubem nowy chłopak mojej świadkowej "skręcił nogę" (taaa jasne )... więc już przy naszym 6-cio osobowym stoliku zrobił sie zamęt ![]() A zamieszania z usadzaniem gości nie było, ponieważ zdecydowaliśmy, że będziemy przyjmować życzenia na sali. Tak więc weszliśmy na salę, wznieśliśmy toast, ludzie ustawili się w kolejkę i ci, którzy byli już po, spokojnie, pojedynczo zajmowali sobie miejsca. Młodzi siedzieli z młodymi, starsi ze starszymi. Nikt nie narzekał...
|
|
#235 |
|
Raczkowanie
|
Rozwiedzeni rodzice - gdzie przy stole?
Witam,
Moi rodzice rozwiedli sie kiedy byłam 7 letnim dzieckiem. Teraz po 20 latach postanowiłam wyjść za mąż. Oczywiście będzie wesele. Moi rodzice od czasu rozwodu nie utrzymują żadnych kontaktów. Co więcej nie darzą się sympatią. I pojawia się problem. Gdzie ich posadzić przy weselnym stole? Stół w kształcie litery E.Za pomoc z góry bardzo dziękuję |
|
|
|
|
#236 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#237 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kelner wskazywał, gdzie ma usiąść rodzina Panny Młodej a gdzie Pana Młodego, znajomi itp. Goście kulturalnie szli we wskazanym kierunki i nie było problemów z miejscami. I tak było np. u mojej siostry, gdzie bawiło sie około 120 osób. Wspominając wesela nie przypominam sobie, aby brak winietek oznaczał efekt "wsiadających babć do tramwaju", które nagle dostają sił i pędzą w motłochu, by zająć sobie najlepsze krzesła
|
|
|
|
#238 |
|
Zakorzenienie
|
m.a.r.t.a - widać miałaś szczęście bywać akurat na weselach, gdzie była kultura i nikt nie rzucał się do stołu.
Niestety, ale wesela na których ja byłam i które nie miały winietek rządziły się zasadą "kto pierwszy ten lepszy" . Mnie nie było miło (a co do piero młodym) wchodzić na salę i widzieć jak rodzina po prostu rzuca się na krzesła, łapie je i kurczowo trzyma w ręce![]() Dlatego my na pewno zrobimy winietki, a kelnerzy i tak będą gościom od razu przy wchodzeniu na salę wskazywać gdzie siedzą młodzi, gdzie rodzina pani młodej a gdzie pana młodego, żeby goście nie krążyli po całej sali, tylko w odpowiednim "sektorze" szukali swoich miejsc |
|
|
|
|
#239 |
|
Zadomowienie
|
My wybieramy winietki bo:
- zajmowanie miejsc zajmuje chwilę, nie ma żadnych sporów - znamy dobrze nasze rodziny i znajomych więc jesteśmy w stanie rozsadzić wszystkich tak by byli zadowoleni - goście siedzą tam gdzie nam pasuje tzn mamy na to wpływ a nie ze wspomniana ciotka z Ameryki bedzie siedziec kolo nas zamiast swiadkow czy najblizszej rodziny :/ |
|
|
|
|
#240 |
|
Wtajemniczenie
|
U nas tez beda winietki, u kolezanki na weselu tak sie ludzie rozsiedli ze bylismy mocno rozdzieleni.Poza tym do pary mlodej dostep mieli tylko swiadkowie bo od reszty gosci byli oddaleni.Winietki to dobry funkcjonalny pomysl
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:10.

ale wszystko wyszło super.

To trudniejsze niż sądziłam...
. Mnie nie było miło (a co do piero młodym) wchodzić na salę i widzieć jak rodzina po prostu rzuca się na krzesła, łapie je i kurczowo trzyma w ręce