Kto gdzie siedzi na weselu? - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-09-11, 10:14   #211
aguha
Rozeznanie

Dot.: Kto gdzie siedzi na weselu?

A co z gośćmi, którzy przychodzą wraz z osobami towarzyszącymi, jak wtedy rozwiązać sprawę winietek. Czy zapytać się o personalia tych osób?
LENKA JEST JUŻ Z NAMI - 15.06.2009 21.45 - 2990 g i 53 cm NAJKOCHAŃSZEGO SZCZĘŚCIA
aguha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-11, 10:46   #212
Kattie7
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aguha Pokaż wiadomość
A co z gośćmi, którzy przychodzą wraz z osobami towarzyszącymi, jak wtedy rozwiązać sprawę winietek. Czy zapytać się o personalia tych osób?
wypadałoby zapytać
tak będzie bardziej elegancko, a i dana osoba poczuje się doceniona, gdy na stole zamiast bezosobowego "osoba towrzysząca" znajdzie swoje imie i nazwisko

ja tak właśnie robiłam, dzwoniłam do znajomych którzy mieli przyjśc z osobą towarzysząca i oni podawali imie i nazwisko, (winietki robiłam sama 3 dni przed weselem)
kilka dni przed imprezą wszyscy zazwyczaj już wiedzą z kim przychodzą
Kattie7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-11, 11:06   #213
Angie144
Zadomowienie

GG do Angie144 Send a message via Skype™ to Angie144

Cytat:
Napisane przez aguha Pokaż wiadomość
Ja też dzwoniłam i pytałam się o nazwiska, jak pisze Kattie7 to lepiej wygląda i takiej osobie z pewnością będzie przyjemniej.
Winietki też sama robiłam, pisałam, drukowałam, wycinałam... ale wszystko wyszło super.
Powodzenia!!
Angie144 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-12, 02:58   #214
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Dot.: Usadzanie gości

A ja się cieszę, że u nas winietek nie będzie. Na samą myśl o nich przechodzą mnie ciarki. Czasem ustawienie gości według swojego scenariusza nie zawsze sie sprawdza i osobiście wolę jak każdy usiądzie tam, gdzie będzie sie czuł najlepiej.
Stary 2007-09-12, 09:13   #215
Angie144
Zadomowienie

m.a.r.t.a. - troszkę racji masz, nie usadzanie gości też ma swoje zalety - np. nikt się na Ciebie nie obrazi że usadziłaś go tylem do sali, ale niezbyt elegancko wygląda wejście - goście zamiast ustawić się na środku wypić szampana i zaśpiewać 'sto lat' młodej parze to pędzą za stoły pozajmować miejsca a i tak czasem dla kogoś zabraknie by siedzieć przy znajomych bo ktoś już się tam wepchnął pierwszy... Tak źle i tak też niedobrze. Z dwojga złego my wybraliśmy winietki, stwierdziliśmy że i tak zawsze jest ktoś komu się nie dogodzi i będzie niezadowolony a przynajmniej my będziemy mieli pewność że przy naszym stoliku będzią tylko Ci których najbardziej lubimy.
Stary 2007-09-12, 10:09   #216
dawame
Przyczajenie

Kto gdzie siedzi na weselu?

Cytat:
Napisane przez m.a.r.t.a Pokaż wiadomość
A ja się cieszę, że u nas winietek nie będzie. Na samą myśl o nich przechodzą mnie ciarki. Czasem ustawienie gości według swojego scenariusza nie zawsze sie sprawdza i osobiście wolę jak każdy usiądzie tam, gdzie będzie sie czuł najlepiej.
Marto zgadzam się z TobąKoleżanka opowiadała mi, że była na weselu na którym goście byli rozsadzenie według uznania pary młodej i goście nie byli wcale z tego powodu zadowoleniUwazam, ze kazy niech sam decyduje gdzie chce siedziec.

Cytat:
Napisane przez Angie144 Pokaż wiadomość
m.a.r.t.a. - troszkę racji masz, nie usadzanie gości też ma swoje zalety - np. nikt się na Ciebie nie obrazi że usadziłaś go tylem do sali, ale niezbyt elegancko wygląda wejście - goście zamiast ustawić się na środku wypić szampana i zaśpiewać 'sto lat' młodej parze to pędzą za stoły pozajmować miejsca a i tak czasem dla kogoś zabraknie by siedzieć przy znajomych bo ktoś już się tam wepchnął pierwszy... Tak źle i tak też niedobrze. Z dwojga złego my wybraliśmy winietki, stwierdziliśmy że i tak zawsze jest ktoś komu się nie dogodzi i będzie niezadowolony a przynajmniej my będziemy mieli pewność że przy naszym stoliku będzią tylko Ci których najbardziej lubimy.
Troszkę to dziwnie zabrzmiało"będą Ci których najbardziej lubimy", dam Ci radę, jeśli chcesz,żeby goście miło wspomilali Twój ślub, musisz wszystkich gości traktować równo!Nie wyobrażam sobie kogoś faworyzować w tym dniu, bo każdy gość będzie dla mnie ważny

Edytowane przez Taverney
Czas edycji: 2007-09-12 o 17:18 Powód: post pod postem
dawame jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-12, 10:24   #217
Angie144
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dawame Pokaż wiadomość
Troszkę to dziwnie zabrzmiało"będą Ci których najbardziej lubimy", dam Ci radę, jeśli chcesz,żeby goście miło wspomilali Twój ślub, musisz wszystkich gości traktować równo!Nie wyobrażam sobie kogoś faworyzować w tym dniu, bo każdy gość będzie dla mnie ważny
Bez przesady, wiadomo że ktoś lubi się bardziej a ktoś mniej. Ja np. wolałam żeby koło mnie siedzieli moi bliscy znajomi i rodzina a nie jakaś tam cioteczna siostra 'z ameryki' której prawie nie znam i zaprosiłam ją bo np. mając 10 lat też byłam na jej weselu i wypadało. Takie było i jest moje zdanie. Moje wesele było dwa lata temu i starałam się usadzać gości według tego kto z kim bardziej się zna i lubi i z tego co wiem prawie wszyscy byli zadowoleni. Jedni tylko obrazili się bo tak jak pisałam byli tyłem do sali na której były tańce.
Jeśli chcesz usadzać gości to kierujesz się tylko i wyłącznie tym kto z kim się lubi - tak mi się przynajmniej wydaje i to nie jest faworyzowanie, bo nie sądzę np. żeby moja ciocia którą bardzo lubię chciała siedzieć między młodzieżą koło mnie, pewnie wolałaby siedzieć koło swojej siostry i innych cioć i wujków...
Stary 2007-09-12, 10:32   #218
Bunny_82
Zadomowienie

Angie144 zgadzam się z Tobą w 100% I u nas też bedą winietki

31.10.2008

Aniołek [*] 12.10.2011 - 16 tc

Bunny_82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-12, 11:44   #219
lalicja
Wtajemniczenie

GG do lalicja

ja spotkałam się z określeniem na wizytówce "osoba towarzysząca"- ale przyznam ze dziwacznie to wyglądało

lalicja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-12, 19:53   #220
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Angie144 Pokaż wiadomość
Oczywiście każda opcja ma swoje plusy i minusy, ale przyznam szczerze, że byłam już na kilku-kilkunastu weselach w swoim życiu (fakt nie przypominam sobie winietek), ale nigdy nie spotkałam sie z taką sytuacją, żeby goście pędzili do stołów jak "przysłowiowe staruszki do autobusów" żeby tylko znaleźć dla siebie odpowiednie miejsce.
Zawsze widziałam taką zasadę. Po toaście kelnerzy, czy para Młoda mówiła:" Zapraszamy rodzine X na lewo Y na prawo." coś w tym stylu i każdy spokojnym krokiem szedł usiaść.

Cytat:
Napisane przez lalicja
ja spotkałam się z określeniem na wizytówce "osoba towarzysząca"- ale przyznam ze dziwacznie to wyglądało
Wskazanie na winietkach konkretnie kto tu siedzi a nie "os. tow" jest na pewno przyjemniejszy gestem z punktu widzenia tejże osoby. Z drugiej strony jeśli to jest nasza znajoma która idzie z kolegą, osobą nie pewną do dnia wesela, co by było gdyby nagle pojawiła się z kimś innym?

pozdrawiam serdecznie
Stary 2007-09-12, 20:16   #221
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Jestem już po i mogę powiedzieć, jak się spisały wizytówki. Nasze rozsadzenie gości było strzałem w 10. A wizytówki zostały zabrane przez większość gości na pamiątkę
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-09-12, 21:17   #222
dzustam
Zakorzenienie

Winietki są dobrym rozwiązaniem, kiedy nie zna się nikogo oprócz pary młodej. Nie trzeba się bić o miejsce, wiadomo para młoda usadza gości i wybiera zazwyczaj zbliżonych wiekiem. Super rozwiązanie, gorzej jak w rodzinie ludzie zaczynaja narzekac, że ciocia Krysia siedzi za daleko...

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-13, 08:12   #223
anciaahk
kosmitka

Cytat:
Napisane przez m.a.r.t.a Pokaż wiadomość
To samo powiedziała moja mama, u nas też więc winietek nie będzie.

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
Winietki są dobrym rozwiązaniem, kiedy nie zna się nikogo oprócz pary młodej. Nie trzeba się bić o miejsce, wiadomo para młoda usadza gości i wybiera zazwyczaj zbliżonych wiekiem. Super rozwiązanie, gorzej jak w rodzinie ludzie zaczynaja narzekac, że ciocia Krysia siedzi za daleko...
Mam właśnie taki problem, ponieważ na weselu będzie ponad 100 osób z tego 18 to znajomi, którzy nie znają nikogo prócz nas. Prosili, żeby usadzić ich wszystkich razem i nie bardzo wiem jak to zrobić. W końcu stołu mogłabym zrobić rezerwację dla nich, dalej od nas, żeby rodziny nie urazić. Myślicie, że to dobry pomysł?

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-13, 08:31   #224
Majka232
Zakorzenienie

Winietki są wg mnie bardzo praktycznycm i korzystnym rozwiązaniem. Wiemy kto się zna i lubi np. znajomi, koleżanki z pracy, rodzinka (możemy rozsadzić osoby, które za sobą nie przepadają), a osoby, które nie znają praktycznie nikogo poza nami możemy usadzić obok osób w podobnym wieku i o zbliżonym "temperamencie". A bez winietek takie osoby mogłyby przez przypadek usiąś między ciociami i babciami i byłoby wtedy fatalnie
Majka232 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-13, 08:44   #225
zuzaneczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość
To samo powiedziała moja mama, u nas też więc winietek nie będzie.

Mam właśnie taki problem, ponieważ na weselu będzie ponad 100 osób z tego 18 to znajomi, którzy nie znają nikogo prócz nas. Prosili, żeby usadzić ich wszystkich razem i nie bardzo wiem jak to zrobić. W końcu stołu mogłabym zrobić rezerwację dla nich, dalej od nas, żeby rodziny nie urazić. Myślicie, że to dobry pomysł?
nie rozumiem takiego sposobu myślenia - wnietki beee ale rezerwacja tak?
a co jak ciotka umyśli sobie siedzieć w zarezerwowanym miejscu? przegonisz ją? przecież każdy ma siedzieć gdzie mu wygodnie ....
a w ogóle jak to ma wyglądać? postawisz karteczkę "zarezerwowane", albo będziesz przeganiać osoby które wg ciebie nie powinny tam siedzieć? będzie to nieeleganckie; tak jakbyś faworyzowała znajomych bo troszczysz się o miejsca dla nich, a rodzina niech się zabija o miejsca

czy zupełnie nie znacie swoich gości i nie potraficie rozplanować miejsc? owszem trzeba na to poświęcić czas i zrobić to sensownie i często nie jest to proste, ale czy to naprawdę taki problem?

ale owczywiście jeżeli ktoś rozsadza gości zupełnie bez pomysłu to niech sobie faktycznie daruje.....

Marzenia się spełnią. Czekają tylko na właściwy moment.
zuzaneczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-09-13, 08:57   #226
anciaahk
kosmitka

Cytat:
Napisane przez zuzaneczka Pokaż wiadomość
Po pierwsze Twoja odpowiedź jest niegrzeczna. Nie rozumiesz takiego sposobu myślenia? Trudno. To nie sposób myślenia, to rozważania, czy tak wypada czy nie i prośba o poradę. Przeciwnikiem winietek jest mama, proszą zaś o nie różne osoby, stąd powstał dylemat.
A jak nie rozumiesz takiego sposobu myślenia - to po co taki potok przykrych słów? Wystarczy nie zabierać głosu ...
Cytat:
a co jak ciotka umyśli sobie siedzieć w zarezerwowanym miejscu? przegonisz ją? przecież każdy ma siedzieć gdzie mu wygodnie ....
a w ogóle jak to ma wyglądać? postawisz karteczkę "zarezerwowane", albo będziesz przeganiać osoby które wg ciebie nie powinny tam siedzieć? będzie to nieeleganckie; tak jakbyś faworyzowała znajomych bo troszczysz się o miejsca dla nich, a rodzina niech się zabija o miejsca
dlatego spytałam Was o zdanie, miałam podobne odczucia.
Cytat:
czy zupełnie nie znacie swoich gości i nie potraficie rozplanować miejsc? owszem trzeba na to poświęcić czas i zrobić to sensownie i często nie jest to proste, ale czy to naprawdę taki problem?
Moich gości jest tylko 30 osób, reszta to rodzina TŻ. Swoich usadziłabym bez problemu, gorzej z jego rodziną, niektórych osób nie znam wcale, inne widziałam tylko raz. Z jego strony słyszałam słowa i zarzuty, gdzie kogo planuję usadzić, bo ten nie chce tutaj, a a te chcą razem ale z dala od kogoś. To mi podsunęło pomysł, żeby wcale zrezygnować z winietek, skoro ma to wywołać tyle zamieszania. Nigdy bym wszystkim nie dogodziła.
Cytat:
ale owczywiście jeżeli ktoś rozsadza gości zupełnie bez pomysłu to niech sobie faktycznie daruje.....
Słusznie.

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-13, 09:00   #227
Kattie7
Wtajemniczenie

Cytat:
masz racje, gościom nie będzie miło jesli bedą podzieleni na "równych i równiejszych"

Cytat:
Napisane przez zuzaneczka

też tak sądze, usadzenie gości to nie jest problem, bo przecież zapraszamy osoby ktore dobrze znamy i wiemy kto z kim powinien siedzieć
przed naszym weselem, razem z TZ i naszymi mamami usiedliśmy we czworkę i rozsadziliśmy gości w jeden wieczór, nasze mamy usadzały gości "starszych", czyli ciocie wujkow, babcie, a my z TZ naszych rówieśników- kuzynostwo, rodzeństwo, przyjaciele itp.
usadzanie było na zasadzie, kto z kim się zna, kto z kim się przyjaźni/lubi, nie było problemów a na weselu wszyscy byli zadowoleni
po prostu trzeba sprawę przemysleć i nie robić tego samemu tylko najlepiej z rodzicami
Kattie7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-13, 09:57   #228
zuzaneczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość
Po pierwsze Twoja odpowiedź jest niegrzeczna. Nie rozumiesz takiego sposobu myślenia? Trudno. To nie sposób myślenia, to rozważania, czy tak wypada czy nie i prośba o poradę. Przeciwnikiem winietek jest mama, proszą zaś o nie różne osoby, stąd powstał dylemat.
A jak nie rozumiesz takiego sposobu myślenia - to po co taki potok przykrych słów? Wystarczy nie zabierać głosu ...

dlatego spytałam Was o zdanie, miałam podobne odczucia.

Moich gości jest tylko 30 osób, reszta to rodzina TŻ. Swoich usadziłabym bez problemu, gorzej z jego rodziną, niektórych osób nie znam wcale, inne widziałam tylko raz. Z jego strony słyszałam słowa i zarzuty, gdzie kogo planuję usadzić, bo ten nie chce tutaj, a a te chcą razem ale z dala od kogoś. To mi podsunęło pomysł, żeby wcale zrezygnować z winietek, skoro ma to wywołać tyle zamieszania. Nigdy bym wszystkim nie dogodziła.

Słusznie.

nie uważam że moja wypowiedź była niegrzeczna, stwierdziłam że ja nie rozumiem takiego sposobu myślenia, a nie że uważam go za zły, głupi czy co tam jeszcze, może dalszą moją wypowiedź odebrałaś zbyt "osobiście";
przeczytałam że winietek nie planujesz ale myślisz o rezewacji; jedno i drugie prowadzi do usadzenia gości przez was (organizatorów wesela), a dodatkowo rezerwacja wypadnie dość nieelegancko.

teraz doczytałam że jesteś za winietkami, ale Twoja mama się nie zgadza....
może powinnaś uzmysłowić jej zalety takiego rozwiązania?

ja zrobiłam tak - napisałam sobie nazwiska gości, pary połączyłam i zaczęłam kombinować.
Początkowo usadziłam rodzinami, ale nie wychodziło więc spróbowałam inaczej "starsza" rodzina osobno, młodzi (kuzyni i znajomi) osobno i jakoś się udało...

Zaangażuj TŻ do pomocy, a może teściową ? Podpowiedzą kto z kim się nie pogryzie.
pozbieraj osoby "zaprzyjaźnione"w kupki a potem spróbuj to wszystko porozsadzać. Nie wiem jakie masz ustawienie stołów i ile ich jest, jakie proporcje wiekowe trudno więc coś zasugerować.
Zrób to na próbę, jeżeli uda Ci się fajnie poukładać może mama się przekona.

Marzenia się spełnią. Czekają tylko na właściwy moment.
zuzaneczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-13, 13:46   #229
ksylwia
Zadomowienie

Mimo niektórych ktyrtycznych uwag pozostaję przy winietkach - moi rodzice jak i przyszli teściowie są za więc i my też. Przy 200 osobach może powstać zamiesznie i luki w usadzaniu, a nie mam zamiaru angażować moich rodziców w usadzanie gości. Mam 11 miesięcy na dokładne usadzenie gości. Powodzenia dziewczyny i nie kłócic się
ksylwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-09-13, 13:53   #230
Majka232
Zakorzenienie

Ja mam do usadzenia ok.160 osób i tylko tydzień. Trochę mnie to przeraża, ale myślę, że mi się uda z pomocą Narzeczonego i rodziców. Troszkę się przy tym posprzeczamy pewnie, ale damy radę
Majka232 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-13, 14:39   #231
plesniawka
Raczkowanie

GG do plesniawka

A co jeśli mamy stół w kształcie litery L? Gdzie ma siedzieć para młoda? Chyba najlepiej by bylo gdzies na środku dłuzszego ramienia ale rodziny mojej i tż jest równo po 19 osób i byłoby wtedy jakoś niedobrze bo z jednej strony od mlodych byloby wiecej miejsca niz od tej drugiej... naszych przyjaciół chciałabym posadzic jakoś blisko na przeciwko nas i nie wiem teraz czy rodziny sadzać osobno czy tez my i przyjaciele razem a rodzice babcie ciocie z obu stron tez razem w drugiej częsci stołu.. To trudniejsze niż sądziłam...

plesniawka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-14, 13:08   #232
daruniab
Raczkowanie

a ja na weseluz winietkami siedzialam z towarzystwem "mlodym" pzry stole Panstwa Mlodych i powtarzam-nie bylam szczesliwa! Wolam siedziec ze starszymi ciotkami bo je znalam a tego towarzystwa w ogole nie! A ze byli to ludzie ok 5 lat młodsi i znający siebie nawzajem -nie bawilismy sie za dobrze:/Jakos inni goscie ze stolikow"ciociowych" nie mieli ochoty ustępować miejsc wiec nie moglismy zmienic a jak bywalam na weselach bez winietek to i tak przy Mlodych zawsze siedzieli ich najblizsi znajomi ,albo mlodsza rodzina -zawsze! wiec nie bylo problemu z biciem sie o miejsca -jak opisujecie-chbab ze ja mam bardzo kulturalna rodzine i znajomi tez maja kulturalne rodziny bo ani o miejsca sie nie bilia ani w ogole(choc bywalam tez na wiejskich weselach na ktorych podobno potrafia sie pobic-)ja nie mialam takich doswiadczen-dlatego u mnie nie będzie winietek
daruniab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-15, 09:10   #233
SoNeRa
Zakorzenienie

ja tez juz zdecydowalam ze nie robimy winietek na 32 osoby to jakos sie chyba sami usadzanajwyzej mama przyjdzie z odsiecza i ich pogodzi jakby sie bic o miejsca chcieli
Stary 2007-10-21, 00:08   #234
rav12345
Wtajemniczenie

Ja początkowo chciałam robić winietki. Lubię ład i porządek, a do tego ładnie ustawione winietki na stołach też dodałyby miejscu uroku. W moim przypadku okazało się to jednak niemożliwe, bo:

- nie miałabym kiedy rozstawić winietek. Sala na wesele była przygotowywana przez obsługę restauracji w sobotę rano.
- przymierzałam się do grupowania ludzi, po czym po wstępnych koncepcjach dowiedziałam się, że znajomi których wrzuciłam do jednej grupy za sobą nie przepadają (a ja byłam przekonana że jest odwrotnie )
- na dwa dni przed ślubem dostałam telefon, że 3 osób nie będzie - musiałabym reorganizować cały swój układ...
- ba! na dzień przed ślubem nowy chłopak mojej świadkowej "skręcił nogę" (taaa jasne )... więc już przy naszym 6-cio osobowym stoliku zrobił sie zamęt

A zamieszania z usadzaniem gości nie było, ponieważ zdecydowaliśmy, że będziemy przyjmować życzenia na sali. Tak więc weszliśmy na salę, wznieśliśmy toast, ludzie ustawili się w kolejkę i ci, którzy byli już po, spokojnie, pojedynczo zajmowali sobie miejsca. Młodzi siedzieli z młodymi, starsi ze starszymi. Nikt nie narzekał...
Stary 2007-11-26, 13:51   #235
seeker
Raczkowanie

Rozwiedzeni rodzice - gdzie przy stole?

Witam,

Moi rodzice rozwiedli sie kiedy byłam 7 letnim dzieckiem. Teraz po 20 latach postanowiłam wyjść za mąż. Oczywiście będzie wesele.
Moi rodzice od czasu rozwodu nie utrzymują żadnych kontaktów. Co więcej nie darzą się sympatią. I pojawia się problem. Gdzie ich posadzić przy weselnym stole? Stół w kształcie litery E.

Za pomoc z góry bardzo dziękuję
seeker jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-08, 13:50   #236
I2I3I4
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Ananke Pokaż wiadomość
My zrobiliśmy wizytówki i uważam, że to dobry pomysł. Nikt nie marudził, że mu nie odpowiada sąsiedztwo Byłam kiedyś na weselu gdzie każdy walczył o miejsce i w efekcie siedziałam nie tam gdzie powinnam, nawet świadkowie wylądowali w dziwnych miejscach.

Mieliśmy stół ustawiony w podkowę i przy jednej „odnodze” siedziała moja rodzina, a przy drugiej rodzina męża + całe młode towarzystwo (bo jego rodzinka malutka była).
Ostatnio byłam na takim właśnie weselu bez wizytówek, to powoduje tylko zamieszanie, ale to bylo wiejskie wesele w remizie strażackiej i trudno było spodziewać się czegoś więcej. Niby małe niedopatrzenie, a przez to całe wesele źle wspominam
Stary 2008-01-08, 21:21   #237
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez I2I3I4 Pokaż wiadomość
Ostatnio byłam na takim właśnie weselu bez wizytówek, to powoduje tylko zamieszanie, ale to bylo wiejskie wesele w remizie strażackiej i trudno było spodziewać się czegoś więcej. Niby małe niedopatrzenie, a przez to całe wesele źle wspominam
A ja z tego co pamiętam bywałam na weselach na których winietki nie miały miejsca i nikt z tego powodu nie walczył o najlepsze miejsca.
Kelner wskazywał, gdzie ma usiąść rodzina Panny Młodej a gdzie Pana Młodego, znajomi itp. Goście kulturalnie szli we wskazanym kierunki i nie było problemów z miejscami. I tak było np. u mojej siostry, gdzie bawiło sie około 120 osób.

Wspominając wesela nie przypominam sobie, aby brak winietek oznaczał efekt "wsiadających babć do tramwaju", które nagle dostają sił i pędzą w motłochu, by zająć sobie najlepsze krzesła
Stary 2008-01-09, 10:07   #238
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

m.a.r.t.a - widać miałaś szczęście bywać akurat na weselach, gdzie była kultura i nikt nie rzucał się do stołu.
Niestety, ale wesela na których ja byłam i które nie miały winietek rządziły się zasadą "kto pierwszy ten lepszy". Mnie nie było miło (a co do piero młodym) wchodzić na salę i widzieć jak rodzina po prostu rzuca się na krzesła, łapie je i kurczowo trzyma w ręce
Dlatego my na pewno zrobimy winietki, a kelnerzy i tak będą gościom od razu przy wchodzeniu na salę wskazywać gdzie siedzą młodzi, gdzie rodzina pani młodej a gdzie pana młodego, żeby goście nie krążyli po całej sali, tylko w odpowiednim "sektorze" szukali swoich miejsc
Kalex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-21, 11:46   #239
soffera
Zadomowienie

My wybieramy winietki bo:
- zajmowanie miejsc zajmuje chwilę, nie ma żadnych sporów
- znamy dobrze nasze rodziny i znajomych więc jesteśmy w stanie rozsadzić wszystkich tak by byli zadowoleni
- goście siedzą tam gdzie nam pasuje tzn mamy na to wpływ a nie ze wspomniana ciotka z Ameryki bedzie siedziec kolo nas zamiast swiadkow czy najblizszej rodziny :/
soffera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-21, 14:02   #240
izazusia
Wtajemniczenie

GG do izazusia

U nas tez beda winietki, u kolezanki na weselu tak sie ludzie rozsiedli ze bylismy mocno rozdzieleni.Poza tym do pary mlodej dostep mieli tylko swiadkowie bo od reszty gosci byli oddaleni.Winietki to dobry funkcjonalny pomysl
izazusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości