![]() |
#211 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czy któraś sie przyłączy do małego Klubu Dziewic?
Cytat:
Ale ile jest takich, którzy są w beznadziejnych związkach i nadal ,,to robią". Ostatnio czytałam wątek dziewczyny, chłopak powiedział jej żeby ,,wyp*****" a ona nadal z nim ,,to" robiła - skonczyło się ciążą. Albo kolejny wątek - gość przychodził do niej tylko na seks a potem wychodził jak z burdelu. I zniesmaczenie wszystkich, niezaleznie od podejścia do seksu, bo widać było cierpienie Autorki. Zdaję sobie sprawę, ze na Wizażu to tak smetnie - wiadomo nikt w ,,intymnych" nie napisze jaki to jest szczęśliwy w związku bo i po co, ale czasem jak człowiek czyta to się za glowe lapie :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 | |||||||
Japońska rzepa
|
Cytat:
![]() 4 lata? A jak zaczniesz być z facetem w wieku 14/15 lat to jako prezent na 18-stke zażyczysz sobie wesele? No proszę Cię.Poza tym co innego deklaracja,która nie upoważnia do seksu,a co innego sam ślub. Bo z tego wynika,że wystarczy Ci deklaracja i hulaj dusza piekła nie ma! Cytat:
![]() ![]() ![]() usprawiedliwiając? ale co usprawiedliwiając? jeśli ktoś katolikiem nie jest to nie ma wymagań religijnych,więc nic usprawiedliwiać nie musi. I znów,to co wyżej. Zaręczyny nie są furtką do seksu ![]() Cytat:
![]() Kupić mieszkanie? Ludzie czasami mają po 50 lat i dalej nie mają mieszkania na własność,a jak mają to zwykle z kredytem,który spłacą w okolicach 70-tego roku życia,ale nie no,w sumie pikuś,ide i kupuje,a co! U mnie w mieście 1 pokój kosztuje 800 zł czasem ![]() ![]() Cytat:
a potem dochodzi do takich sytuacji jak miala jedna wizażanka,że "ojej,wzięliśmy ślub,a po miesiącu mój mąż boi sie na mnie patrzyć,nie mówiąc o dotknieciu,bo największa perwersja na którą sobie pozwalaliśmy to buzi w policzek" Bóg za Ciebie do łóżka nie wskoczy potem ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() To powiedz mi,co to za poświęcenie zwiazkowe być przy kimś jak jest chory,nie znając smaku seksu,a być przy kimś chorym w momencie,kiedy seks był ? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#213 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#214 |
Zakorzenienie
|
- to raz- jako źródło + Biblia jako podstawa.
+ książka, która na mnie miała swego czasu duży wpływ: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/58429...powiedzialnosc - to dzięki tej książce raz za zawsze pozbyłam się chorego patrzenia na seks jako coś brudnego, złego itp. - owszem w określonych zasadach i normach, ale seks jest czymś najpiękniejszym, co może łączyć kochających się ludzi. + książki o. Knotza , np. http://www.esprit.com.pl/110/Nie-boj...co-chcesz.html http://gloria24.pl/seks-jakiego-nie-znacie Naprawdę, proszę cię, Skrywana Fantazjo, zanim zaczniesz tak pewnym głosem objawiać pewne sprawy: poczytaj trochę, poukładaj sobie to w głowie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wspomnienie młodzieńczej miłości może dla odpowiednio ukształtowanej osoby być naprawdę miłym wspomnieniem, nie ma w tym niczego złego, bo jako młodzi ludzie też mamy prawo się zakochać. Inni nie powinni tego wyśmiewać, bo może nie jest to jeszcze dojrzałe uczucie, ale co w tym złego? Nawet taki związek może wiele nauczyć. Jak porównam siebie teraz, a wtedy to jest duża różnica. Oczywiście człowiek uczy się całe życie, ale jest to nawet miłe jak koleżanka, która jest w moim wieku (22 lata) pyta mnie o radę w sprawie chłopaka, bo wie, że byłam w związku i teraz też jestem i po prostu jakieś tam doświadczenie mam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A powinni - bo? Pamiętaj o wielkim darze dla mężczyzny, jakim jest Błona. Cytat:
Tak tak, najlepiej wejsć w pierwszy związek w wieku lat 30, potem przez kolejnych 10 sie docierac - bo jak 2 osoby żadnych doświadczen wczesniej nie mialy, to i wiele swoich singielskich nawyków mają, które do życia w związku nie nadają się totalnie, a do tego nie wiedzą, jak własciwie do tego zwiazku podejść. Tak już jest psychika ludzka zbudowana, ze w okresie nastoletnim jest czas na przeżywanie pierwszych zauroczeń i miłostek, a wchodzenie w dorosłość związane jest również z poszukiwaniem partnera. Zamykanie się w klatce "bo to nie czas na związek" jest idiotyczne. Cytat:
Skoro wyrażasz się o ogóle, to równiez i o mnie, i o każdej dziewczynie w tym wątku. Poluzuj więc trochę poślady, bo zyłka ci pęknie i nie generalizuj.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 |
Raczkowanie
|
Ja chcę czekać do ślubu. I nie ze względów religijnych. Wiem, ze to DLA MNIE będzie najlepsze. Zwisa mi czy inni to robią 8 razy dziennie, w wieku 14 lat czy w kuchni na stole. serio. I nic do nich nie mam. Ale wiem, że ja sie cholernie przywiązuję do chłopaków. Dla mnie każda bliskość zobowiązuje. Ostatnio miałam sytuację:poznałam chłopaka. Doszło między nami do pieszczot, dotykał mnie w miejscach intymnych, ja jego też(ale tylko rękami). Potem się rozstaliśmy. Wciąz to przeżywam. I cieszę się tylko, ze nie poszłam na całość, bo wiem, ze nie pozbierałabym się. Dla mnie to tak ogromna bliskość, tak wielka intymność, że gdyby po tym np. nie wyszło mi z chłopakiem to byłaby to dla mnie osobista tragedia (wiem, ze bywają większe). I do końca życia bym go pamiętała, wspominała, może...kochała.
Sama nie wiem czy uważać się za dziewicę. Błonę mam(dziwną, to fakt, bo mogę swobodnie włożyć palec, ale wyczuwam fałdkę ![]() Rozumiem skrywaną fantazję, jeszcze rok temu sama podobnie myslałam. ale wydaje mi się, że popada w skrajności. Ludzie naprawdę tworzą udane zwiazki z seksem i szanują się. to wszystko zależy od tych ludzi. Niektórzy szukają w seksie ucieczki od problemów, czują przywiązanie i nawet jak związek się sypie to i tak nie umieją go zakończyć. On np.ją bije, wyzywa, ale dla niej seks jest akceptacją jej ciała, niweluje uczucie samotności. Niektórzy zbyt szybko idą do łóżka, w szale pierwszej namiętności, żeby po latach zorientować sie, że nie mieli czasu na poznanie osoby, wspólne docieranie się, od razu przeszli na najwyższy level związku. Ale są i tacy, dla których seks oznacza dopełnienie miłości, scalenie...co wcale nie oznacza braku szacunku czy zepsucia. Trzeba wsłuchać się w siebie i zastanowić co DLA MNIE będzie dobre. Ja już wiem. Nie wykluczam, ze przed ślubem będą pieszczoty. To niezgodne z Kosciołem, ale ja nie robię tego z religijnych przekonań. Po prostu dla mnie seks to ostatni etap związku (razem ze wspólnym zamieszkaniem /ślubem), ostateczne złączenie, dopełnienie. Pieszczoty to nie to samo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdajesz sobie sprawę, że jak to kiedys któras z wizażanek obrazowo napisała - pomiędzy rozstaniem przed a po ślubie jest tylko jakieś 600zł róznicy? Że to, że będziesz żoną nie daje żadnej gwarancji, że związek będzie trwały? Że to zależy od ludzi a nie obecności na palcach obrączek...? Moze wyjściem dla ciebie - zamiast zarzekania się, ze po ślubie, po przed to mozna się rozstać - będzie poczekanie z tym krokiem az naprawdę dobrze poznasz partnera, zaufasz mu, zyskasz przekonanie, ze to jest odpowiedni facet?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 |
Japońska rzepa
|
dokładnie
![]() ![]() A nie robienie z siebie księżniczki z powodu kawalka ciała między nogami. A z faceta królewicza,który w ogóle na to ciało uwagi nie zwraca,bo interesuje go tylko umysł. Jeszcze nie rozumiem tego podniecania się faktem "miłości platonicznej". Dążenia do tego,zeby facet nie postrzegal nas jako obiekt seksualny TYLKO przez pryzmat naszej osobowości. Ja (i myślę,ze wiele kobiet) chcę być postrzegana przez własnego faceta również (od razu zaznaczam,że tu nie jest napisane "tylko" ![]()
![]() |
#222 |
Wtajemniczenie
|
madana - Znam nauczanie Knotza, słuchałam jego kazań na rekolekcjach - gośc przedstawia seks jako coś pięknego, jego książka nosi tytuł ,,kochaj i rób co chcesz" - no niestety w praktyce wg KK to nie do konca co chcesz, bo malzonkowie tez mają swoje ograniczenia w sferze seksualnej, moim zdaniem Knotz mówi mądrze, ale też nie w pełni przedstawiał na rekolekcjach całą prawdę.
Ostatnio czytałam Dziewieckiego ,,Młodzi w poszukiwaniu szczęscia" - trochę mi to ułożyło w głowie, ale w życiu tak prosto nie jest Edytowane przez skrywana_fantazja Czas edycji: 2013-05-03 o 20:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Niemniej jednak nie wykluczam niczego. Na razie sobie gdybam, bo chłopaka nie mam ![]() ![]() Edytowane przez Mia Donna Czas edycji: 2013-05-03 o 20:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 |
Zakorzenienie
|
A jak tak czytam, to myślę, że kłótnie i niepotrzebne wycieczki osobiste, biorą się z jednego: nieumiejętności zaakceptowania, ze ludzie mają RÓŻNIE: no RÓŻNIE wybierają/ żyją/ nawet kochają- problem zaczyna się, gdy ktoś krzyczy: moja prawda jest "najmojsza"- a prawda jest jeszcze prostsza: jeśli nasze wybory życiowe, decyzje unieszczęśliwiają nas, to znaczy że źle wybieramy.
Także w tej sferze- zanim ja sobie poukładałam tę sferę życia, zdecydowałam się na wybory, których dokonałam, dziewicą dawno nie byłam, nie miałam nabożnego stosunku do kawałka błony ani problemu z facetami- jednak gdy jako dorosła zdecydowałam się , że mi jakoś jednak o drodze z kk- to TAK ułożyłam sobie życie. I nie mam problemu z akceptacją, ze inni mają inaczej. Ale wszytko zaczyna się i kończy na jednym: niech nasze wybory (w tym także dziewictwa lub nie) będą przemyślane- niech młode dziewczynki nie łapią się na idiotyczne "dowody" miłości , gdy nie są gotowe. Pomijam, ze nasze różne spojrzenie na pewne sprawy, determinuje też nasz światopogląd, tutaj wypowiadają się i osoby wierzące, i niewierzące. Ale nie musi kończyć się to wyciągnięciem kłonic i nawalanką. Edytowane przez madana Czas edycji: 2013-05-03 o 20:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 | |
Japońska rzepa
|
Cytat:
![]() A co do trwałości...no też nie popadajmy w skrajność.Nie idziesz do ołtarza z pierwszym lepszym i jednak pomimo plag rozwodów małżeństwa są zwykle bardziej trwałe niż zwykłe związki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#227 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dla mnie to, że mnie pożąda samo w sobie, bez otoczki, nie jest powodem do chluby - może dlatego, że wielu mnie pożądało i w pewnym momencie miałam tego po dziurki w nosie, bo dostawałam tylko to. Mimo to nie do końca żałuję, bo to, ze zadawałam się z gburami nauczyło mnie czego chcę od życia. Edytowane przez skrywana_fantazja Czas edycji: 2013-05-03 o 20:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak z ciekawości - zaznaczam, ze nie atakuję Cię: a czemu nie moment np. powiedzienia po raz pierwszy "kocham cię"? czemu nie oświadczyny? czemu nie wspólne zamieszkanie? czemu akurat ślub? Ja szczerze powiedziawszy czułam się znacznie bardziej zobowiązana gdy mówiłam TŻtowi pierwszy raz że go kocham, niż gdy przyjmowałam oświadczyny - podejrzewam że ze ślubem będize podobnie. To ta pierwsza deklaracja ma dla mnie największy sens i jest największym zobowiązaniem. A to zależy jakie. Jesli pojawiaja się bardzo poważne problemy, to czasem wręcz powinni się rozstac. Jesli sa to problemy mozliwe do rozwiązania bez większych szkód - to wg mnie tylko niepoważny związek przez nie się rozpadnie. Ślub nie ma tu nic do rzeczy. I serio, chciałabyś być w związku, który trwa tylko dlatego, że "rozwód to więcej zachodu"...? Serio? Nie wiem, może nie dotarłaś do tego etapu związku jeszcze, ale ja szczerze mówiąc gdy podjęłam decyzję o tym, że chcę z TŻtem być na poważnie, gdy powiedziałam "kocham", gdy poszłam z nim do łóżka po raz pierwszy - to reszta była dla mnie po prostu naturalną kontynuacją wcześniejszych decyzji. To nie jest tak, ze jest związek (czyli długo, długo nic) a potem nagle pomysł ślubu i dopiero wtedy rozmyślania. W każdej chwili związku wybierałam TŻta, więc jak niby miałoby to się inaczej skończyć? ---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ---------- Cytat:
Tak samo jak nie idę do łóżka z pierwszym lepszym i z pierwszym lepszym nie tworzę związku ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 | ||
Japońska rzepa
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:50 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#230 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ale co to zmienia? Bo do łózka tak samo można iść po x latach związku i do tego się odnosiłam: że ślub nie musi tu być żadną granicą. Moim osobistym zdaniem (jako osoby, która nie byłaby w stanie uprawiać seksu z przygodnym partnerem, bo dla mnie osobiście seks=miłość) ta granica jest zaufanie do partnera i to, co nas łączy, a nie papier.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 | |
Japońska rzepa
|
Cytat:
Owszem,ja też zaliczam sie do osób,dla których nie ma seksu z przygodnymi partnerami i dla których "kocham cię"oznacza naiwnie miłość do końca życia i jak na razie plan ten realizuje dosć skutecznie,ale uważam że w kwestii szeroko rozumianej "pewności" obrączka jednak troche daje ![]()
![]() |
![]() |
#232 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() ![]() ![]()
![]() |
#233 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I macierzyństwo powinno być odpowiedzialne - czlowiek decyduje się na dziecko nie robi wszystkiego na raz kosztem wychowania dziecka i podkreślam KOSZTEM WYCHOWANIA- żeby dobrze wychować trzeba czasu i poświęcenia. Jak ktoś nie jest jeszcze gotowy to niech się za dzieci nie bierze. Edytowane przez skrywana_fantazja Czas edycji: 2013-05-03 o 21:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No jak dla mnie nie zwiększa to pewności ani o 0,5% ![]() Tak jak cytowałam wizażankę wczesniej - między rozstaniem przed a po slubie jest tylko 600zł różnicy. I niestety taka prawda, jeśli spotkają się ludzie, którzy traktują związek lekko, to przy pierwszym poważnym problemie się rozstaną, czy to przed czy po ślubie (mało to małżeństw, które trwają po kilka miesiecy?); jeśli natomiast jest się w związku z kimś, kto ma na zycie takie zapatrywanie jak my, kto tak samo powaznie podchodzi do deklaracji, to czy to będzie deklaracja formalna (=ślub) czy nieformalna (=wspólne życie, plany) - moim zdaniem nie ma to znaczenia.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 | |
Japońska rzepa
|
Cytat:
Czyli : 1.Kochasz faceta, w wieku 16 lat się poznaliście (żeby nie było hardcore'owo,daje granicę liceum,często są takie związki -ja jako żywy przykład). 2.Wg Ciebie,jak sie kogoś kocha,to nie czeka sie 8 lat,tylko 4 do ślubu,wiec wychodzi 20 lat ślub,no bo (to też Twój cytat),jak się kogoś kocha,to co szkodzi sie zaręczyć? jedziemy dalej... 3.Wychodzisz za mąż w wieku 20 lat (czyli mniej niz Ty masz teraz),a jednak (oł noł) zaczęłaś studia rok temu! Ale ok. 4. Wychodzisz za mąż,wiec wyprowadzasz sie,wynajmujesz kawalerkę za te (ok,niech będzie) 800 zł. 5.Alimenty Ci nie przysługują,bo jesteś mężątką. 6. Studiujesz,wiec jak pracujesz?Ok,nie mówie,że to niemożliwe,ale kokosów mieć nie będziesz.Nawet jak będzie to 1000 zł,to opłać mieszkanie,opłaty,żarełko . 7.W małżeństwie mają byc dzieci. Rodzisz dziecko. Studiujesz,pracujesz,rodz isz,wychowujesz.Pogodzisz ? Jak tak,to zostajesz moim Bogiem. Nie pogodzisz?Bo co?Bo trzeba robić coś kosztem czegoś."I macierzyństwo powinno być odpowiedzialne - czlowiek decyduje się na dziecko nie robi wszystkiego na raz kosztem wychowania dziecka i podkreślam KOSZTEM WYCHOWANIA" --> czy jest odpowiedzialnym macierzyństwem fundowanie sobie dzieciaka w wieku 20 lat bez wykształcenia,bez pracy tak naprawdę,w wynajmowanym mieszkaniu,w większości przypadków z TŻtem równieśnikiem? "O jakich Ty spotkaniach z TŻ mówisz. Tż to powinien w domu razem z kobietą dzieci wychowywać, a nie na randeczki biegać, a dziecko z babcią. " Mówię o tym,że JA będąc na studiach dziennych ledwo mam czas spotkać się na godzine dziennie z TŻtem,musimy nadrabiać w weekendy,a ty siejesz abstrakcyjne wizje idylli,gdzie kobieta moze zająć się wychowaniem dziecka,a meżczyzna pracować,bo przeciez nie bedziesz robić czegoś ,kosztem wychowania. Nie wiem,albo nie studiujesz,albo jesteś dosyć niedojrzała. Acha.No i oczywiście,ponieważ nie można robić dwóch rzeczy jednocześnie,TY jako kobieta nie pracujesz,a tż pracuje,zarabia 1200 zł,bo nawet ferdek kiepski tyle zarobi,i za te 1200 zł z opłatą 800 zł za mieszkanie wyżyjecie miesiac z dzieckiem.No piękne ![]()
Cause he gets up in the morning, And he goes to work at nine, And he comes back home at five-thirty, Gets the same train every time. ’Cause his world is built ’round punctuality, It never fails. Edytowane przez lolusl Czas edycji: 2013-05-03 o 21:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
Wtajemniczenie
|
Ale przeciez ślub nie rowna się od razu dziecko nawet w tej nieszczęsnej (zdaniem niektorych) religii katolickiej. Para sama decyduje kiedy jest pora na dziecko. Można i 5 lat byc małżeństwem bez dzieci. Można spokojnie dokończyc studia będąc małżeństwem. Można wynająć sobie mieszkanie na koszt rodziców - mnie to akurat nie uwłaszcza, a jak niektórym tak to juz inna sprawa. Można zamieszkać u rodziców na piętrze, czekać do usamodzielnienia. Można wynająć razem pokój w akademiku. Możliwości jest duzo, zależy co ludziom odpowiada.
Poza tym ja nie mowię że w wieku 16 lat jak się chlopa poznaje to 20 już ślub. Tylko odnosząc to do głownego wątku jakim jest seks uważam, ze 16-18letni ludzie są za młodzi na współżycie i konsekwencje, niech lepiej na rolkach pojeżdżą. Ale już w w wieku 22 lat ślub jest normalką. Edytowane przez skrywana_fantazja Czas edycji: 2013-05-03 o 21:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 | |
Japońska rzepa
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#238 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 | |
Japońska rzepa
|
Cytat:
![]() I czy to właśnie nie jest takie uprzedmiotowianie? Że wezmę ślub,bo seks? A jak slubu nie będzie to i seksu nie ma? Troche dla mnie handel własnym ciałem szczerze mówiąc ![]()
![]() |
![]() |
#240 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Metoda skuteczna tak jak używanie prezerwatyw. W miesiącu wypadają 2 tyg na seks. ---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ---------- Cytat:
A moim zdaniem głowna ideą ślubu nie jest niezależność finansowa. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:00.