![]() |
#211 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: kobiety odpicowane i zaniedbane
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#212 |
Zakorzenienie
|
Autorko, zacznijmy tak:
*pranie w pralce: - osobno kolorowe, osobno białe, osobno bielizna, osobno bluzki i spodnie. - delikatne rzeczy pierz krótko i najmniej wirowania, lekkie wirowanie - wtedy będą suchsze a nie rozwalone, rozciągnięte - masz pojemnik do proszku, nie wsypuj proszku do bębna. Tym bardziej nie pierz w samym płynie do płukania i nie lej go bezpośrednio na tkaninę - zostawia to plamy. - nie gotuj ubrań, pierz w niższej temperaturze. Lekkie zabrudzenia/przepocenia pierz krótko - delikatne pranie max 30-45 minut, wirowanie lekkie, jak masz problem wrzuć zdjęcia programatora, podpowiem co i jak. * pranie ręczne - nie używam pralki od lat, bo moja się popsuła, a miałam ważniejsze wydatki na głowie niż pralka. Pościel, koce czy swetry wymagające większego zadbania podrzucam do mamy/babci/cioci (firanki też) - resztę piorę w łapkach - segreguj! Najpierw takie do odświeżenia, potem do przepłukania, na końcu cięższe zabrudzenia. Czasami trzeba namoczyć w wodzie+proszku, czasami trzeba przeprać kilka razy - zmieniaj wodę, nie pierz w brudnej wodzie, bo to nic nie da! - najpierw białe, potem kolorowe. - osobno bielizna, nie dla prania skarpetek + biustonoszy razem - szarzeją - jak ci coś farbuje, najpierw w ciepłej, potem w zimnej z octem (ocet zatrzymuje farbowanie tkanin, ale nie na wszystkim się sprawdzi) - od razu wylej taką wodę. - jak nie masz sił na szorowanie rękami, to właź i wydeptaj i ugniataj nogą - tak jak kapustę - jak masz wannę to wygodniej, jak nie maszto się przemęczysz. - używaj proszku! Ewentualnie płynu do prania! Zawsze do wody, nigdy nie na tkaninę - może zniszczyć - płucz ewentualnie w płynie, dobry jest silan, lenor, E - ładnie pachną, ale wlewaj trochę bo to koncentraty - dobrze wykręcaj, bo jednak w zalezności od tkaniny po praniu ręcznym mogą się rozciągnąć - płukaj, dobrze płukaj, najlepiej w zimnej wodzie Pytaj. Po prostu pytaj, pomogę. Jak nie zaczniesz prać, to nie będzie efektów, bo czekasz na wypranie przez mamę. Przez to Twoje ciuchy są jakie są. Zbliża się lato, upały, przepocenia. Musisz prać częściej. Tym bardziej, że brudne ciuchy mogą zatęchnąć - czuć będzie stęchlizną, a to jest trudny zapach to zniwelowania. Zamiast się złościć, że ktoś ma cię za "brudasa", zastanów się jak to zniwelować? Mnie też się czasami nie chce. Ale wiem, jak bardzo źle się czuję z tym że wyglądam źle. Włosy rano wymyte, może nie ułozone, ale czyste. Czyste i pachnące ciuchy, czyste i pachnące ciało. Podstawa higieny. Jak nie umyjesz głowy to skóra tam się poci - jak się poci to śmierdzi. Pomyśl też o tym. Czas się znajdzie, kwestia lepszej organizacji. Musisz się uczyć po nocach? Przygotuj sobie wcześniej rzeczy - umyj głowę, wykąp się, przyszykuj ubrania PRZED rozpoczęciem nauki. Albo zrób sobie śniadanie wcześniej wieczorem i rano się wykąp. Albo idź wcześniej spać, wstań wcześniej, wyszykuj się i dopiero się ucz. Wydaje mi się, że lepsze efekty ma się, kiedy człowiek jest wypoczęty. Zarówno pracownik jak i student jest lepszy, kiedy wypoczęty niż zmęczony, wydajniejszy. Spróbuj. Metodą prób i błędów. Ale zacznij chcieć. Dla siebie. Dla samej siebie. Bo jak nie będziesz chciała (i nie neguję, że o siebie nie dbasz) i nie włożysz w to wysiłku, to samo z siebie nie przyjdzie. Na pewne rzeczy nalezy najpierw zapracować, by potem procentowały. Co do włosów - dieta, ćwiczenia, stres - zła pielęgnacja - to wszystko może sprawić, że będą w złej kondycji. Może za dużo na raz nakładasz. Zmień szampon, zmień odżywkę. Oleje nakładaj jak masz czas, jak masz przetłuszczające się włosy, to stosuj peelingi, zimną wodę, płukanki. To nie trwa długo. Po prostu powiedz w czym masz największy problem, a coś się wymyśli.
#213 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
tak samo włosy myję codziennie, nie wyobrażam sobie wyjść z domu z tłustymi włosami. tylko, ze ja włosy myję wieczorem, bo raz, ze rano mam inne obowiązki, a dwa, ze włosy mi bardzo długo schną i musiałabym ze dwie godziny przed wyjściem z domu wstać, żeby to wszystko ogarnąć. ciuchy szykuję dzień wcześniej, makijażu nie robię, czasem tylko użyję różu/bronzera i dobrze wyglądam. w szpilkach chodzę rzadko, w eleganckich strojach też, a czasem i dresy zakładam i jest dobrze. grunt, żeby to nie były powyciągane dresy z w-fu z czasów liceum tylko normalnie kupione spodnie dopasowane do figury. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#214 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nie no jaaasne, powalający wniosek. Nie opisałam swojego planu dnia to od razu znaczy, że nie mam sukcesów, jestem niezorganizowana i w ogóle ![]() Sorry, ale nie wierzę w to, co tutaj niektóre wizażanki napisały i już. Ile to się w realu nasłuchałam opowieści od znajomych jak to nie chodzą na zajęcia, bo wszystko świetnie umieją, nie robią notatek bo zapamiętują w sekundę po usłyszeniu, a przy tym zarabiają po kilka tysięcy. I z biegiem czasu okazało się, że wszystkie te chwalipięty w mniejszym bądź większym stopniu minęły się z prawdą. Dlatego tym bardziej uważam, że w sieci każdy może napisać co chce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#215 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#216 |
Wtajemniczenie
|
To Ci wypadną :P
Przepraszam, ale nie mogłam się powstrzymać ![]() Edytowane przez mrofka89 Czas edycji: 2014-05-21 o 13:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#217 |
Zadomowienie
|
No chyba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#218 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#219 |
Zakorzenienie
|
Jest jedna kwestia, w ktorej (chyba) rozumiem, co autorka miala mysli. Po prostu sa ludzie, ktorzy ZAWSZE i bez wzgledu na wszystko wygladaja dobrze, ladnie, zadbanie, no jak z reklamy pladkow sniadaniowych czy proszku do prania. Podejrzewam tez, ze nawet lezac w lozku z 40-stopniowa goraczka wygladaja jak gwiazdy
![]() Sa tez fleje, irowniez mam tutaj na mysli styl zycia, ktore niewazne, ze sie odpicuja, zawsze cos nie bedzie gralo ![]() Chyba najwazniejsze to pogodzic sie ze soba, czy jak komus nie pasuje, nad soba pracowac. Osobiscie lubie ladnie wygladac i poprzez ubior wyrazam siebie, a jak dodam, ze jestem neisamowicie lasa na komplementy, to nic dziwnego, ze przywiazuje wage do wygladu i ubieram sie ciekawie i fajnie. Przy czym rzadko kiedy jestem odpicowana, bo to po prostu nie moj styl, anwet sie nie maluje codziennie - taki urok, mlodo i ladnie wygladam, wiec nie musze. Niemniej miewam tzw. "Dni Paszeta" kiedy to wygladam jak pol dupy zza krzaka. Wtedy bez wzgledu na to, co ubiore i jak sie uczesze, wygladam tak, jakby moj zmysl estetyki, dobyr gust i ogolna ladnosc zniknely bez sladu; takie dni pozbawione uroku osobistego. Nie mam pojecia ani jak to sensownie wytlumaczyc, ani jak nad tym zapanowac ![]()
#220 |
Wtajemniczenie
|
Nie wiem jak pralka może zniszczyć ubrania. Zakładając, że umiesz czytać to co jest napisane na metce ubrania i instrukcji czy na pralce. Ja od kilku lat piorę praktycznie wszystko w pralce (nawet to co wg metki powinno prać się ręcznie - wtedy nastawiam na 30st.) w 40st. ręczniki, pościel, bieliznę 60 lub 70. Nigdy nic mi się nie zniszczyło, co najwyżej czarne rzeczy z wiekiem blakną. Ale taki urok ubrań z sieciówek, zawsze możesz kupić sobie kilka naprawdę porządnych ubrań.
W pralce nie piorę tylko płaszczy - wiadomo ![]() Co do malowania się - to jest nawyk. Kiedyś malowałam się dużo dłużej, teraz potrzebuję 10-15 minut. Ubrania wybieram dzień wcześniej i jeśli trzeba to je prasuję wcześniej. Rano potrzebuję godzinę na wyszykowanie się z prysznicem, suszeniem włosów, malowaniem + jakieś 10 minut na śniadanie i kawę. Paznokcie maluję co 3-4 dni, zmywam naczynia i sprzątam w rękawiczkach, wtedy się tyle trzyma lakier. U stóp co 2 tygodnie robię "spa" - zajmuje mi to jakieś 1,5h z moczeniem stóp, używaniem tarki, maseczką, malowaniem. Nie uważam, żeby to jakoś strasznie dużo i że ciężko znaleźć tyle czasu.
#221 | ||||
.
|
Cytat:
Cytat:
- prysznic z myciem głowy (trzymam szampon kilka minut), odżywka - mycie zębów - suszenie włosów - malowanie - śniadanie & kawa - spacer z psem - wygrzebanie ciuchów z szafy - nigdy nie robię tego wcześniej - odpalenie wizażu/poczty tutaj oczywiście kolejność różna. czasem najpierw się ogarnę, a na końcu spacer z psem, a czasem pies najpierw, a na końcu cała reszta. Cytat:
![]() Cytat:
kobity, co wy macie z tymi szamponami bez silikonów? serio, nie każdemu służy pielęgnacja bezsilikonowa.
![]() |
#222 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#223 |
Raczkowanie
|
Ręce mi opadły. Nie wierzę, że tak można. Że można szukać wymówek na wszystko. Leń wszedł w Autorkę i toż cała prawda. Hm, nie miałam dzisiaj gazu w godz 5-14. Czy to miało byc moją wymówką, żeby się nie umyć? Muszę to przemyśleć
![]() Mam małe dziecko, a raczej małego terrorystę, którego nie można spuścić z oczu na minutę. W kilka tygodni opanowałam swoją toaletę do perfekcji (no prawie). Mycie włosów to tak samo jak prysznic. Myję ciało, więc włosy też chcą być czyste. Razem z suszeniem u mnie to max 15 min (a mam wlosy za ramiona). Jak jest potrzeba to prostuję, ale też nauczyłam się szybko i co najważniejsze dobrze. 5min i po sprawie. Do tego lekki makijaż (kreska pod okiem, tusz, jakaś baza, puder) to 5min. W niecałe pół godziny doprowadzam się do porządku. Da się? Da się. Nawet nie wpadłam na pomysł, żeby w czymś nie chodzić, bo zaraz mogę się spocić itp. No jasne, że mogę się spocić, a raczej na pewno tak będzie, bo jestem gruba. Ale zawsze mam przy sobie antyprespirat. I trzeba dbać o higienę, a nie szukać wymówek. Co do prania to chyba nielicznych z nas mama uczyła prać ręcznie. Co to za filozofia? Wziąć miskę, włać wody, proszek czy płyn i pocierać materiał. No tak tak, nieee chceee sięęęę. Jak tam długo organizujesz się z włosami i Ci to nie odpowiada to najwyższy czas znaleźć inny sposób, może inny szampon? Więc Autorko weź się za siebie. Im wcześniej się zmobilizujesz, tym lepiej i zobaczysz, że za kilka tygodni to już będzie Twój nawyk. Umyte pachnące ciało jak i włosy to podstawa. Co do paznokci to polecam lakier Inglot. Jest dość drogi, bo ok 20zł, ale trzyma się do tygodnia więc i starcza na dłużej. |
![]() ![]() |
![]() |
#224 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#225 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#226 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#227 |
.
|
ja zmywam najtańszym szamponem bez silikonów.
#228 |
Przyczajenie
|
Nawet gdy jest się bardzo zajętą zostanie trochę czasu na poranną toaletę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#229 |
Konto usunięte
|
kup sobie dobrą bazę na powieki. W zależności od funduszy polecam: Lumene; ArtDeco, Urban Decay. Jeśli robisz kreskę kredką to utrwal ją cieniem albo po prostu maluj ją porządnym, żelowym eyelinerem (np. Maybelline).
|
![]() ![]() |
![]() |
#230 | |
wasza koleżanka
|
Cytat:
![]() Przez autorkę przemawia ogromne lenistwo i tyle, nie wiem po co zakładała ten wątek, bo znalezienie instrukcji prania ręcznego to chyba nic trudnego. Ja też mam kiepskie, cienkie i suche włosy. Nie przesadzałabym z pielęgnacją. Serio, umycie włosów to kilka minut, potem ewentualnie możesz je rozczesać i czekać aż wyschną jednocześnie się ucząc. Przynajmniej ja tak robię wieczorem, bo suszarka masakruje mi włosy. Naprawdę nie zabiera to wiele czasu. W ogóle z dwojga złego wolałabym jakoś okiełznać siano na głowie niż iść w przetłuszczonych włosach gdziekolwiek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#231 |
Konto usunięte
|
Nie mam bardzo dlugich wlosow (do polowy plecoow), ale nie ma szansy, zebym wysuszyla je w 15 minut.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#232 |
Zakorzenienie
|
Serio? Ja nie mam cienkich piórek, włosy sporo cm za łopatki i spokojnie suszę chłodnym nawiewem ok. kwadransa. Wcześniej spędzają trochę czasu w ręczniku z mikrofibry i kilka minut bez.
#233 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
później powstają wątki "mam 22 lata, a nie umiem sobie uprać bluzki. mam tłuste włosy ale nie chce mi się ich umyć. co robić?" To Ty masz problem, nie my.
![]() |
#234 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#235 | |||
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() Makijaż robię codziennie bez względu na to czy gdzieś wychodzę czy nie, sama się ze sobą lepiej czuję no i jeszcze mam chłopa w domu, on też lubi jak się pomaluję. Tydzień temu wyrwałam ósemkę i byłam uziemiona w domu (policzek jakbym piłkę tenisową zjadła) ale to nie był dla mnie powód żeby nie myć włosów i w ogóle (a znam takie osoby co katar mają to już nie ważne że włosy brudne i całe dnie w zapleśniałej piżamie przesiedzą). Z ciuchami przyznaję że czasem mam problem, muszę odświeżyć szafę ![]() Malować u fryzjera muszę max co 1,5 mies bo niestety mam siwych duuużo i nie wyobrażam sobie inaczej, a sama tego robić nie umiem. ---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:23 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ---------- Cytat:
![]() Nie rozumiem pytania... Jak tobie się nie chce to tego nie rób ale też nie narzekaj i nie wytykaj innym że... chciały ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#236 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#237 |
Wredny kotecek
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#238 |
Raczkowanie
|
Szczerze mówiąc zupełnie nie rozumiem takich dziewczyn jak ty. Jak sie czegoś chce to sie na to pracuje. Tak jest z wyglądem/figurą/charakterem itd.
Uważam, że jak dziewczynie nie chce się nic z sobą zrobić w wieku 20 lat to potem będzie tylko gorzej. Przecież teraz właśnie jest najlepszy czas na dbanie o siebie. Masz duzo czasu, mozesz zaszaleć w kwestii ubioru/ makijażu, poeksperymentować z włosami, bo właściwie nic cie nie ogranicza. Kiedy chcesz dobrze wyglądać jak nie teraz? Jesteś młoda a po pierwszym poście miałam wrażenie, że pisze to 40 letnia kobieta z dwójką dzieci, która musi jeszcze posprzątać w domu, ugotować obiad i pójść do pracy. Jak sie chce to wszystko można zrobić. Nie rozumiem też kawałka o ubiorze. Po co w takim razie ładne ciuchy jak się je cały czas trzyma w szafie i czeka na lepsze czasy? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#239 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#240 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:37.