Deklaracja wiary lekarzy - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-11, 16:49   #211
Prymlua
Raczkowanie

Dot.: Deklaracja wiary lekarzy

Cytat:
Napisane przez nosferatku Pokaż wiadomość
Ja bym tego nie porównywała. Parada pokrzyczy i sobie pójdzie, ale nikomu nie szkodzi jakoś szczególnie. za to lekarz, dla którego ważniejsze są normy religijne od prawa i aktualnej wiedzy medycznej, jest zwyczajnie groźny.
Masz rację, po prostu to nagłasnianie tej sprawy kojarzy mi się z taką paradą.

Jestem katoliczką, ale nie rozumiem po co oni to podpisują... A do tego ten głos kleru... Ostatnio będąc w kościele, słyszałam jak pewien ksiądz proboszcz z okazji tej całej deklaracji wmawiał ludziom, że przeszczepy narządów i inne tego typu działania są złe... Aż mi się krew zagotowała... Może jeszcze powie, że oddawanie krwi to też zło. No szlag mnie tam normalnie trafiał. A babcie siedzą, słuchają i przytakują takiemu (...)

Ciekawa jestem czy jakby on, albo ktoś z jego rodziny potrzebował przeszczepu, to czy też by takie herezje głosił.

Owszem, przeszczep niby przyjmuje się tylko dzięki stałemu braniu leków, ale ludzie! przecież to pozwala żyć
Prymlua jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-13, 11:49   #212
Shira Yuki
Zakorzenienie

Exclamation KLAUZULA SUMIENIA.Lekarz &wiara

Cytat:
W poniedziałek tygodnik "Wprost" opisał historię młodej rodziny z Warszawy. Prof. Bogdan Chazan, dyrektor Szpitala Św. Rodziny w Warszawie - jak podał tygodnik - powołując się na konflikt sumienia, odmówił wykonania aborcji u kobiety w 25. tygodniu ciąży, która miała diagnozę, że dziecko z powodu licznych wad głowy, twarzy i mózgu umrze zaraz po narodzeniu. Lekarz nie wskazał również szpitala, w którym można by wykonać zabieg.
http://www.tvn24.pl/odmowil-aborcji-...,437584,s.html

Czy wg was ,lekarz miał prawo powoływac się na swoją wiare,czy jego wiara jest ważniejsza niż dobro pacjenta?
Czy macie zaufanie do lekarza,który podpisał KLAUZULĘ SUMIENIA?
Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu.
Jestem jak dziki Mustang.
Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja
.
Shira Yuki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-13, 11:52   #213
201605161006
Konto usunięte

Dot.: KLAUZULA SUMIENIA.Lekarz &wiara

Było o tym milion tematów, wystarczy poszukać, zwłaszcza że jeden jest nawet od jakichś 2 tygodni na topie.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-13, 11:56   #214
Niebieskooka arystokratka
Marszałkini II RP

Avatar Niebieskooka arystokratka

Na Plotkowym jest taki wątek.
Niebieskooka arystokratka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-13, 11:57   #215
Littlejackie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Shira Yuki Pokaż wiadomość

Czy wg was ,lekarz miał prawo powoływac się na swoją wiare,czy jego wiara jest ważniejsza niż dobro pacjenta?
Ja w sumie mam bardziej problem z tym, że ten lekarz unikał wskazania innego lekarza, który podjąłby się zabiegu i opóźniał sprawę do momentu aż wykonanie aborcji byłoby nielegalne. Bo taki artykuł czytałam.

Nie popieram klauzuli sumienia, uważam, ze jeżeli komuś nie pasuje antykoncepcja i aborcja (w konkretnych przypadkach, regulowanych prawnie) to nie powinien zostawać ginekologiem, jest od groma innych specjalizacji.
Zaczyna mnie trochę przerażać ten kraj, czytałam wywiad z tym profesorem, w którym się wypowiadał o usuwaniu ciąż pozamacicznych w taki sposób jakby i to było sprzeczne z klauzulą sumienia... Nie chciałabym wpaść w ręce takich lekarzy, którzy będą chcieli decydować o moim być albo nie być.
Littlejackie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-13, 12:07   #216
201604181004
Konto usunięte

Temat numer osiemset... Jeden duzy jet na plotkowym tak jak i na mamie z klasa
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-13, 16:40   #217
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
W publicznym szpitalu według mnie nie powinien tego robić, ale zgodnie z polskim prawem mógł się na klauzulę sumienia powołać. Tyle, że miał obowiązek wskazać innego lekarza, który wykona aborcję, a jeśli wierzyć doniesieniom mediów, nie zrobił tego.

Cytat:
Jeśli pracuje w publicznej służbie zdrowia, to niezbyt. Zwłaszcza, że klauzula sumienia dotyczy głównie katolików i kwestii takich, jak antykoncepcja czy aborcja, w których ja mam inne zdanie niż KK. Mimo wszystko obawiałabym się, że lekarz może działać na moją szkodę. A w przypadku np. aborcji granie na zwłokę przez lekarza jest bardzo ryzykowne dla pacjentki.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-06-13, 16:56   #218
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Kiedy już zostanę nauczycielką, to nie będę uczyć blondynów. Bo mi wiara nie pozwala. Wierzę w boga, który w pogardzie ma blondynów i twierdzi, że zostaną potępieni na wieki w związku z niskim poziomem melaniny w organizmie. Tylko ludzie o wysokim poziomie melaniny będą dopuszczeni do oglądania jego boskości. Ciekawe co wtedy heheheh
Myślę, że lekarz, który podpisze deklarację wiary powinien przyjmować WSZYSTKICH, i kobiety, mężczyzn, starsze osoby, dzieci, żuli, meneli, ćpunów. I to oczywiście za darmo, bo największą zapłatą powinna być łaska boża. Albo nie! Po co ma leczyć, skoro to wola boska? Jeśli ktoś ma umrzeć, to jest wola boga i wygylly
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-13, 18:44   #219
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Kiedy już zostanę nauczycielką, to nie będę uczyć blondynów. Bo mi wiara nie pozwala. Wierzę w boga, który w pogardzie ma blondynów i twierdzi, że zostaną potępieni na wieki w związku z niskim poziomem melaniny w organizmie. Tylko ludzie o wysokim poziomie melaniny będą dopuszczeni do oglądania jego boskości. Ciekawe co wtedy heheheh
Myślę, że lekarz, który podpisze deklarację wiary powinien przyjmować WSZYSTKICH, i kobiety, mężczyzn, starsze osoby, dzieci, żuli, meneli, ćpunów. I to oczywiście za darmo, bo największą zapłatą powinna być łaska boża. Albo nie! Po co ma leczyć, skoro to wola boska? Jeśli ktoś ma umrzeć, to jest wola boga i wygylly
Jezus nauczał i uzdrawiał za darmo, więc ci od deklaracji powinni parę godzin tygodniowo zamiast na prywatną praktykę poświęcić na niesienie pomocy biednym ludziom tak aby to było zgodne z ich wiarą, no ale kasa się zgadzać musi i wiarą można sobie tyłek w razie czego podcierać biorąc kasę z naszych składek.
Ciekawe czy Bóg byłby dumny że pan doktor z kalkulatorem w oczach przyjmuje pacjenta zamiast rzeczowo się nim zająć aby mu faktycznie pomóc, bo ja rozumiem leczenie na serio a jak pokazał Chazana posługa, posługą ale ostateczna decyzja zamiast do kobiety należeć miała do niego co zrobi ze swoim ciałem.

dla mnie to nie jest żaden lekarz, bo lekarz ma pomagać a nie być sędzią i katem jednocześnie. a jak taki z niego wierzący to ciekawe czy choć raz zajrzy do dziecka w hospicjum czy w domu matki jeśli przeżyje, pewnie już zapomniał o dzieciaku a matka pamiętać długi czas będzie i będzie przez to cierpiała, ale co tam cierpienie matki, ważne że pan doktorek będzie dumny z siebie chodził.
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-14, 22:23   #220
cud nie kobieta
Ante Pante

Cytat:
Napisane przez dominikmeller25 Pokaż wiadomość
Jezus nauczał i uzdrawiał za darmo, więc ci od deklaracji powinni parę godzin tygodniowo zamiast na prywatną praktykę poświęcić na niesienie pomocy biednym ludziom tak aby to było zgodne z ich wiarą, no ale kasa się zgadzać musi i wiarą można sobie tyłek w razie czego podcierać biorąc kasę z naszych składek.
Ciekawe czy Bóg byłby dumny że pan doktor z kalkulatorem w oczach przyjmuje pacjenta zamiast rzeczowo się nim zająć aby mu faktycznie pomóc, bo ja rozumiem leczenie na serio a jak pokazał Chazana posługa, posługą ale ostateczna decyzja zamiast do kobiety należeć miała do niego co zrobi ze swoim ciałem.

dla mnie to nie jest żaden lekarz, bo lekarz ma pomagać a nie być sędzią i katem jednocześnie. a jak taki z niego wierzący to ciekawe czy choć raz zajrzy do dziecka w hospicjum czy w domu matki jeśli przeżyje, pewnie już zapomniał o dzieciaku a matka pamiętać długi czas będzie i będzie przez to cierpiała, ale co tam cierpienie matki, ważne że pan doktorek będzie dumny z siebie chodził.
Nie widzę problemu: Przychodzisz na NFZ na założenie spirali? Nigdy w życiu, ty ladacznico! Afe! Spłoniesz w piekle! Przychodzisz dwa dni później, ale już na wizytę prywatną? Cóż... Klient płaci, klient wymaga.
Stary 2014-06-15, 13:50   #221
Misseczka
Zadomowienie

Ja tak was podczytuje i zastanawiam się, czy nie powinniśmy założyć tematu, w którym wpiszeny lekarza odmawiającego wykonania obowiązku przez deklaracje. Podobno zrobienie listy wg nich jest nieok, ale takie coś to chyba raczej poczta pantoflowa, a ich dane takiekjak imię i nazwisko i adres gabinetu nie są strzeżone.
Misseczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-15, 13:59   #222
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Misseczka Pokaż wiadomość
Podobno zrobienie listy wg nich jest nieok, ale takie coś to chyba raczej poczta pantoflowa, a ich dane takiekjak imię i nazwisko i adres gabinetu nie są strzeżone.
dla mnie to ich tłumaczenie że publikacja listy byłaby "piętnowaniem" jak to jeden z nich określił to jakiś absurd i kolejna kpina z pacjenta, bo pacjent ma prawo i obowiązek wiedzieć do jakiego lekarza się udaje czy przypadkiem pan doktor nie zmarnuje człowiekowi wizyty a może i życia bo stwierdzi "sorry ale mam inne poglądy".
Stary 2014-06-15, 14:08   #223
pankasztan
Rozeznanie

Z prof. Chazanem mam pewien problem. Z jednej strony rozumiem, dlaczego postępował w taki a nie inny sposób. Nie wysłał ją do innej placówki, gdyż uznał, że będzie to uczestnictwo w zbrodni. Nie dziwi mnie, że są lekarze, którzy chcą pracować w szpitalu całkowicie wolnym od wykonywania zabiegów usunięcia ciąży.

Z drugiej strony student medycyny, który jest katolikiem, powinien zastanowić się czy ginekologia to właściwa dla niego specjalizacja.

Ogólnie to żal mi kobiety, która musiała urodzić upośledzone dziecko. Jest to po prostu nieludzkie. Według mnie to ona jest największą ofiarą całej sytuacji.
pankasztan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-15, 14:26   #224
Misseczka
Zadomowienie

Cytat:
dla mnie to ich tłumaczenie że publikacja listy byłaby "piętnowaniem" jak to jeden z nich określił to jakiś absurd i kolejna kpina z pacjenta, bo pacjent ma prawo i obowiązek wiedzieć do jakiego lekarza się udaje czy przypadkiem pan doktor nie zmarnuje człowiekowi wizyty a może i życia bo stwierdzi "sorry ale mam inne poglądy".

A guzik że piętnowaniem przecież Katolik wiary się nie wstydzi nawet jakby mieli ich rzucić lwom lub ukrzyżować. Ale wiadono że taki lekarz straci pacjentów i pieniądze. Dlatego podtrzymuje wniosek o temat ze zbiorem lekarzy pod deklaracja.
Misseczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-15, 23:34   #225
Lela23
Zadomowienie

Hej przylacze sie do was, dla mnie ta cala deklaracja wiary jest glupota !!!!... nie moge tego zrozumiec po co oni to zrobili. Moja znajoma jest w ciazy, i ma zagrozona ciaze i moze byc tak ze corcia jej po urodzeniu jej umrze aczkolwiek zaden lekarz nie chce sie teraz podjac aborcji... szkoda slow... moim zdaniem osoba po gwalcie, i taka ktora jest swiadoma tego ze dziecko moze nie przezyc powinna miec prawo do usuniecia.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-06-16, 09:44   #226
dominikmeller25
Zakorzenienie

uważam że taki lekarz który nie chce przeprowadzić aborcji czyli jak ten Chazana i jego podwładny, to po odmowie powinni zapewnić kobiecie DARMOWE i badania lekarskie BEZ KOLEJEK, nawet u siebie w prywatnym gabinecie, bo przecież tego nakazywałaby przyzwoitość i nauki którymi sobie tyłki podcierają, bo ja jakbym został lekarzem to tak bym postąpił, a nie jak Piłat umył ręce i wypie....aj, następna proszę...
Stary 2014-06-17, 06:30   #227
queenie777
Raczkowanie

Niech podpisują.
Uważam jednak, że na drzwiach każdego szpitala/przychodni/gabinetu powinna być stosowna informacja: W tym szpitalu przyjmuje lekarz/lekarze (nazwiska), którzy podpisali deklarację wiary.

I w tym momencie nie tracimy czasu- ani ja ani lekarz. On się nie narazi na łamanie swoich zasad. Ja nie narażę się na niepotrzebne gadanie.

Choć muszę przyznać, że cała ta deklaracja to bzdura.
Bo skoro lekarze mogą to czemu nie iść dalej. Pani na stacji benzynowej na przykład- niech ma prawo do podpisania deklaracji i odmawia sprzedania będących na każdej stacji prezerwatyw. I alkoholu. Bo jest abstynentką na przykład.

Albo wyznawcy innych wyznań.
Niech muzułmanin pracujący w markecie ma prawo do klauzuli sumienia. A , że w jego wierze imo wieprzowina to zło to niech ma prawo do wyrzucenia całej wieprzowiny ze sklepu. Alkoholu też nie wolno im pić więc czemu sprzedawca tego wyznania miałby alkohol sprzedawać?
Bo właściwie dlaczego mamy się ograniczać do katolicyzmu?

Żyjemy w kraju wyznaniowo wolnym. Chciałabym wiedzieć katolika, który jest ofiarą klauzuli wyznania muzułmanina/żyda itp?
Stary 2014-06-17, 09:15   #228
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez queenie777 Pokaż wiadomość
Choć muszę przyznać, że cała ta deklaracja to bzdura.
Bo skoro lekarze mogą to czemu nie iść dalej. Pani na stacji benzynowej na przykład- niech ma prawo do podpisania deklaracji i odmawia sprzedania będących na każdej stacji prezerwatyw. I alkoholu. Bo jest abstynentką na przykład.
otóż to, taka pani na stacji jakby podpisała deklarację to szef by ją wywalił bo narażałaby go na straty, a tu mamy tolerować lekarzy którym zechciało się postępować zgodnie z wiarą na stanowisku pracy opłacanym przez pacjentów?
no ale cóż są równi i równiejsi i jak pokazuje życie lekarze mogą się mylić i odbierać komuś życie nie ponosząc za to kary, tak i tutaj mogą decydować kiedy zasłonią się wiarą a kiedy nie.
Stary 2014-06-17, 13:22   #229
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez faeria Pokaż wiadomość
jak dla mnie deklaracja ta jest chora, sprzeczna z przysięgą Hipokratesa, którą składają lekarze.. na dobrą sprawę jakby ktoś się uparł, to cała medycyna byłaby na jej podstawie zakazana a skoro dane (albo i wiele, bowiem dużo rzeczy może pod tą deklarację podejść) zabiegi/działania są "niezgodne z ich sumieniem" to po co poszli na medycynę?
przykład.. - ktoś ma nowotwór, to po co go leczyć? widocznie bóg go chce już zabrać do siebie.. i tak dalej.. może drastycznie, ale wiecie, o co chodzi
jako przyszła (mam nadzieję) studentka medycyny jestem w 100% pewna, że nigdy czegoś takiego bym nie podpisała
Powodzenia lekarzy z normalnym podejściem nigdy za wiele, więc mam nadzieję, że zasilisz ich szeregi
Cytat:
co do jego wiedzy to zdolny jest, ale jak widać jego prywatne poglądy przeszkadzają mu w dobrym wykonywaniu swoich obowiązków.
nie zrobienie nic w tej sprawie, zachęci innych do podobnych praktyk bo w końcu nic im się nie stanie a cierpieć będą inni, no ale ci lekarze będą mieli czyste sumienia przynajmniej a inni będą mieli spieprzoną psychikę czując ruchy dziecka które za parę dni i tak umrze i kto wie czy to dziecko w łonie matki nie odczuwa bólu, no ale takich to najmniej interesuje.

dobrze że przynajmniej teraz kościelni mają obowiązek pochować w całym obrządku takie dzieci, bo jeszcze parę lat temu one były niegodne tego aby kapłan pomodlił się nad grobem bo przecież chrztu dziecko nie miało.

mnie załamało jak poseł z PiS wyskoczył że lekarz nie ma być rzeźnikiem i nie może zabijać dziecka które i tak umrze zaraz po porodzie, bo przecież lepiej żeby matka nosiła przez 9 miesięcy dziecko które urodzi tylko po to aby je zaraz pochować, po co jej aż taka trauma? czy ci kretyni z PiSu nie rozumieją tego że aborcja w takim przypadku to jest najlepsze wyjście?

gdyby lekarz powiedział otwarcie, sorry ale ja tego nie zrobię i dał jej prawo wyboru, zrobi u innego a może się rozmyśli, a co on zrobił? zachował się niczym Bóg i jej tego prawa wyboru nie dał, bo ją zwodził, a zwodził dlatego aby nie doszło do aborcji i to ma być ta wolna wola o której tak jego Bóg mówił? no ale widać że kolejny co to opacznie przekaz Boga rozumie.
Myślę, że opisany przypadek to raczej przykład na lekarza pozbawionego wszelkiej moralności. Wiara wiarą, ale w pierwszej kolejności jest się człowiekiem, dopiero potem katolikiem, nie można więc krzywdzenia innych tłumaczyć religią. Szkoda, że pewnie z połowa katolików (jak ie większość) traktuje siebie jako jedynych sprawiedliwych, którzy muszą walczyć ze wszystkimi dookoła. Chyba nie o to w tym wszystkim chodzi.
Cytat:

Żartujesz? Ja nawet do dentysty bym nie poszła, choć właściwie klauzula sumienia nie ma w stomatologii zastosowania
Cytat:
A guzik że piętnowaniem przecież Katolik wiary się nie wstydzi nawet jakby mieli ich rzucić lwom lub ukrzyżować. Ale wiadono że taki lekarz straci pacjentów i pieniądze. Dlatego podtrzymuje wniosek o temat ze zbiorem lekarzy pod deklaracja.
No właśnie...
Podpisali pismo, z którego wynika, że nie wstydzą się wiary, a teraz wstydzą się, że je podpisali? Trochę to dziwne.
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-18, 14:19   #230
Shira Yuki
Zakorzenienie

Cytat:
jest taki zbiór .
na stronie radia ZET jest plik do pobrania z nazwiskiem i specjalizacja lekarza,ale bez podawania miasta
Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu.
Jestem jak dziki Mustang.
Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja
.
Shira Yuki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-21, 11:53   #231
lapida
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość

Żartujesz? Ja nawet do dentysty bym nie poszła, choć właściwie klauzula sumienia nie ma w stomatologii zastosowania
może "cierpiernie uszlachetnia"?
i kanałówka bez znieczulenia
Stary 2014-06-21, 18:36   #232
Emir1994
Zakorzenienie

Cytat:
otóż to, taka pani na stacji jakby podpisała deklarację to szef by ją wywalił bo narażałaby go na straty, a tu mamy tolerować lekarzy którym zechciało się postępować zgodnie z wiarą na stanowisku pracy opłacanym przez pacjentów?
no ale cóż są równi i równiejsi i jak pokazuje życie lekarze mogą się mylić i odbierać komuś życie nie ponosząc za to kary, tak i tutaj mogą decydować kiedy zasłonią się wiarą a kiedy nie.
Pomijając cały kontekst ideologiczny. Pojęcia nie masz o rynu pracy lekarzy.

Lekarzy jest w Polsce zdecydowanie za mało, więc każdy przynosi zysk "firmie" bo albo jest etat albo go nie ma. Często dzięki jednemu specjaliście może pracować cała przychodnia bo bez tego specjalisty nie byłoby kontraktu z NFZ.
Stary 2014-06-22, 20:55   #233
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez lapida Pokaż wiadomość
może "cierpiernie uszlachetnia"?
i kanałówka bez znieczulenia
Kanałowe się chyba zawsze robi bez znieczulenia ;P Przynajmniej ja tak zawsze miałam.
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-22, 20:56   #234
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Kanałowe się chyba zawsze robi bez znieczulenia ;P Przynajmniej ja tak zawsze miałam.
Ja zawsze miałam podawaną końską dawkę znieczulenia. Bez tego żaden dentysta się nie może zbliżyć do moich zębów
Stary 2014-06-22, 21:04   #235
cud nie kobieta
Ante Pante

Cytat:
Aż mnie zęby zaczęły boleć. Brrr...
Stary 2014-06-22, 21:11   #236
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez cud nie kobieta Pokaż wiadomość
Aż mnie zęby zaczęły boleć. Brrr...
Ale leczenie kanałowe nie boli
Stary 2014-06-22, 21:25   #237
201604181004
Konto usunięte

O___o kanalowe bez znieczulenia?
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-22, 21:29   #238
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
O___o kanalowe bez znieczulenia?
O___o kanałowe ze znieczuleniem?

Skończmy off top nie o zębach wątek
Stary 2014-06-23, 11:30   #239
201607061212
Konto usunięte

Cytat:
Nie boli ?

Cytat:
Pierwszy raz słyszę, żeby kanałowe było bez znieczulenia robione
201607061212 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-23, 12:08   #240
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Kanałowe nie boli tylko wtedy, kiedy wszystkie nerwy zęba są już martwe. A nie zawsze są. Jeśli nie są martwe to boli tak, że można się dosłownie zes... z bólu.
Podejrzewam, że zawsze miałaś zatruwany ząb, czyli przed kanałówką wszystkie nerwy zęba obumierały. Masz farta, że skutecznie, bo często jest tak, że nie obumierają i wtedy życzę powodzenia. Ale od zatruwania zębów przed kanałówką już się odchodzi, nie jest to dobre, to jest trucizna. Lepiej znieczulić, rozwiercić zęba i wtedy wyciągać nerwy tym małym, spiralnym drucikiem.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości