|
|
#211 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Dot.: ukochany mężczyzna a otyłość, zaniedbanie
Tylko że w przypadku leków branych z powodów problemów psychicznych, nie jest to takie proste. Często choroba zaburza postrzeganie takich spraw. Często też leki powodują wzrost łaknienia do stopnia niewyobrażalnego dla osoby, która z tym styczności nie miała. Niektóre prowokują kompulsywne jedzenie. I masz błędne koło, bo czujesz że dzięki lekom jest lepiej psychicznie, ale widzisz, że robią Ci koszmar z fizycznością. To co robić? Ostawić leki, czy dotrwać z ich skutkami ubocznymi do końca terapii, a potem, po uporządkowaniu psychiki, wziąć się dopiero za ciało?
|
|
#212 |
|
Konto usunięte
|
Można tylko zgadywać. Osoba, która nigdy nie miała z tym do czynienia, nie wie, jak zareaguje, gdyby doszło do takiej sytuacji.
|
|
|
|
#213 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak na prawdę co mnie obchodzi wygląd obcego człowieka? Szczerze - nic. Jeżeli to jest znajomy, przyjaciel - to jak najbardziej, jeżeli będzie chciał coś zrobić ze swoja otyłością, to pomogę, wesprę, pomogę szukać dietetyka.... Ale ktoś obcy? Co najwyżej cośtam sobie pomyślę. |
|
|
|
|
#214 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Można powiedzieć wtedy że sie bierze leki i tyle, można mieć to gdzieś, ale nie można oczekiwać, że każdy sobei pomyśłi "biedna, pewno od leków przytyła". Nie każda, a wręcz mniejszość osób z nadwagą ma ja bo się leczy psychiatrycznie. To nie jest standard. |
|
|
|
|
#215 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#216 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
miałaś kiedyś nieodparte parcie na żarcie? Tak że zjesz pół bochenka chleba, i patrzysz co by tu jeszcze zjeść? Albo zjesz całą czekoladę na raz? Paczkę ciastek? Nie zawsze da się nad takim wilczym głodem zapanować. |
|
|
|
|
#217 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale napisałam, że rozumiem że mając problemy psychiczne nie dba się o siebie. Tylko większośc otyłych jest psychicznie zupełnie zdrowa. |
|
|
|
|
#218 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
wyjadałaś na sucho? |
|
|
|
|
#219 |
|
Zakorzenienie
|
Po treningu mam tak bardzo często że mogłabym zjeść konia z kopytami, tylko zamiast pudła ciasteczek zjem kilo winogron albo paczkę ale batonów zbożowych z miodem.
|
|
|
|
#220 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
Ponad połowa Polaków ma nadwagę. Możemy spokojnie założyć, że oni wszyscy jedzą jednego pączka miesięcznie, a organizm po prostu zatrzymuje wodę, bo biorą takie a śmakie leki. A jak ktoś faktycznie za dużo je, to na bank ma depresję, nie z łakomstwa. Ponad połowa Polaków w końcu tak ma ![]() Każdy wątek o otyłości kończy się dyskusją o przypadkach wyjątkowych i niedoczynności tarczycy. Tak samo jak każdy wątek "Związek a wykształcenie" jest pełen przykładów misiaczków, którzy skończyli zawodówkę, ale interesują się historią, prowadzą własną firmę i tak naprawdę to się nie uczyli, bo spieszyło im się do biznesu. Mozecie mi wyjaścić ten fenomen? |
|
|
|
|
#221 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
to po prostu wizaz, forum na którym każdy wie najlepiej. 90% Amerykanów zwykłych ma nadwagę. Bogaci są szczupli. Czy taka przyszłość czeka Polaków? Może tak. Norwedzy sobie z problemem poradzili, bardzo promują zdrowy tryb życia, ma to wpływ między innymi na statystyki zachorowań na serce. To że koso spojrzysz na grubasa który pożera kolejnego pączka w paczkarni nic nie zmieni. Ale dobrze przygotowane kampanie społeczne, dostępność różnych form aktywności fizycznej, promowanie zdrowego trybu życia - jak najbardziej pomoże. Bo codzienne życie z osoba otyłą jest nie tylko trudne ale też może być krótkie. Bo może umrzeć na zawał. Dobrze jeżeli nie dostanie udaru i nie będzie wegetował przez kolejne 10 lat. |
|
|
|
|
#222 |
|
ctrl alt delete
|
|
|
|
|
#223 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
i należałoby się zastanowić (jak to wizażu) z czego to wynika? Bo za wykształceniem zazwyczaj idzie wyższy status materialny? Majętnych stać na lepsze jakościowo jedzenie? Dietetyka? Liposukcję? Obracając się w określonym środowisku nie wypada być grubym? A może większa świadomość tego co się je, że należy zdrowo się odżywiać i prowadzić aktywny tryb życia. |
|
|
|
|
#224 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Tak, żarłam na sucho, łyżeczką z opakowania. KolorBzu, super, że jesteś chodzącym ideałem, ale mam dla ciebie wiadomość, nie każde załamanie psychiczne polega na tym, że się człowiek potrafi ogarnąć z myciem i jedzeniem.
Co jest złego w tym, że patrzymy krzywo na osobę grubą, która je pączka? A to, że wygląd i wybory innych osób to nie jest nasza sprawa. I naprawdę od niektórych postów tutaj to się źle robi na duszy. I nie zaprzeczę, że przykro mi się zrobiło jak sobie uświadomiła, że ktoś w moim otoczeniu mógł myśleć o mnie "gruba, obżerająca się świnia".
|
#225 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ja tak wyjadałam chemiczny zabielacz to kawy. Taka paskudna śmietanka w proszku. |
|
|
|
|
#226 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Gosiaczek.
To też dobre, też tak jadłam.
|
#227 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#228 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zawsze będziemy oceniani i nie zawsze owe oceny będą pozytywne. I myślę, ze majac nadwagę i jedząc pączka na widoku trzeba się liczyć tym, że ktoś może sobie coś złego pomyśleć. |
|
|
|
|
#229 |
|
Naczelna Nastolatka
|
O ja nie mogę... Naprawdę dyskusja z tobą przypomina gadanie ze ślepym o kolorach.
|
#230 |
|
Konto usunięte
|
Przebijcie mnie: ja jadłam suchy makaron i mąkę z wodę
![]() Tak naprawdę osoba, która nigdy nie miała napadów obżarstwa, nie ma pojęcia, co to jest i jak się człowiek wtedy zachowuje. Super, że ktoś może się ogarnąć i dbac o siebie nawet w depresji. Ja nie mogłam. Nie chciało mi się wstawać, myć zębów, włosów, ale mnie nikt nie widział. Nie wychodziłam do ludzi. Super, że ktoś wie, jak mógłby się zachować w takiej sytuacji. Tylko że gdy już do tej sytuacji dojdzie, to możecie się bardzo zdziwić. Ja się nie dziwię, że facet autorki ma gdzieś to, jak wygląda. Może mu nawet już na dziewczynie nie zależy? |
|
|
|
#231 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy dlatego, że twierdziłam że robiąc dowolną rzecz zawsze narażamy się na ocenę innych? Czy dlatego, że uważa, że nadwaga, a zwłaszcza otyłość to w większości przypadków nie leki i chora główka tylko niedbalstwo i lenistwo? ---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ---------- Cytat:
Tylko że większość osób z nadwagą nie cierpi na żadną chorobę psychiczną. |
||
|
|
|
#232 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
czyli młodzi są usportowieni, to dobrze rokuje na przyszłość bo przekażą bakcyla sportu swoim dzieciom. |
|
|
|
|
#233 |
|
Naczelna Nastolatka
|
kaguya
no ja tego nie przebiję. Chyba, że liczy się jedzenie serka marscapone prosto z opakowania, na zmianę z masłem orzechowym prosto ze słoika i dżemem, też prosto ze słoika. To jest jakieś milion kalorii w kilku łyżkach.
|
#234 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
wygrałaś ten wątek. |
|
|
|
|
#235 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ciesze się, że ED mam za sobą, ale się zastanawiam, o co chodzi z facetem autorki, bo tu się taki offtop zrobił ![]() ---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- Dziękuję. |
|
|
|
|
#236 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
tylko oceniając kogoś - nie wiesz o tym. Cudze wybory są cudzymi wyborami i nie siedzę w czyjeś głowie żeby wiedzieć z czego wynikają. ---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ---------- Cytat:
jadłam kwaśną śmietanę z cukrem prosto z kubeczka. |
||
|
|
|
#237 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#238 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W życiu żadnej osobie nawet skrajnie otyłej nie powiedziałam nic o wadze. Nie zwróciłam nikomu uwagi, nie zabraniałam, nie odmawiałam czekolady czy słodkości. Stwierdzam tylko fakt że sobie myślę to, co myślę. Znałam chore osoby, które były otyłe i znałam osoby otyłe z lenistwa i widać było różnicę w ich podejściu do życia, swojej wagi i różnice w trybie życia. |
|
|
|
|
#239 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
nie byłam zdiagnozowana, czasami mam nadal takie ataki wilczego głodu, ale rzadko, staram się jeść regularnie co 3 godziny), nie pomijać posiłków, ale i tak zdarza mi się wpadać do domu i natychmiast musieć coś zjeść, aż mam taki dygot. |
|
|
|
|
#240 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:48.