![]() |
#211 |
Konto usunięte
|
Dot.: Wegetarianki/wegetarianie
każdy z wegegtarian jest nim z różnych powodów: zdrowotne, religijne/etyczne, bo nie lubią mięsa...
najważniejsze jest, że zostało się wegetarianinem, a nie czy czyjaś pobudka jest taka sama jak u większości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 | |
Zakorzenienie
|
A moglby mi ktos wyjasnic, jak sie ma to wszystko do przyklejonego w "dietetyce" temat o 10 przykazaniach zdrowego zywienia, gdzie drugie brzmi:
Cytat:
No, chyba ze ten watek jest do poklepywania siebie nawazajem z radoscia po pleckach ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 |
Konto usunięte
|
Wyraku - ja się dziwię, że chce ci się w kółko udawadniac swoje poglądy. dla mnie to robi się bardzo męczące.
nie ma diety idealnej, ale jedzenie mięsa nie jest wcale lepsze od wegetarianizmu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Raczkowanie
|
ja tam jakoś żyje mimo, że mięso jadłam bardzo, bardzo dawno temu
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#215 |
Przyczajenie
|
Ze mną jest podobnie ,też nie narzekam, mimo iż mięsko to ja ostatni raz jadłam jakieś 5 lat temu. Pije mleko i jogurt , jem jajka, warzywa strączkowe , ciemny ryż dużo warzyw zielonych, kiełków i orzechów. Nie mam problemów z niedoborami białka czy żelaza,wyniki badań lekarskich są bardzo dobre. Lepsze nawet niż mojej ciotecznej siostry, która regularnie raczyła mnie wywodami o szkodliwości wegetarianizmu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Zakorzenienie
|
ja jestem wegetarianką ze względów religijnych i etycznych
a właściwie laktowegetarianką-spożywam produkty mleczne-ale zwracam uwagę czy nie zawierają żelatyny, czy podpuszczki dużo warzyw i owoców, kiełki, rośliny strączkowe- mam urozmaicona dietę-samopoczucie wporządku i wyniki badań również zresztą cała moja familia łącznie z psem jest wege
![]() |
#217 |
Wtajemniczenie
|
ooo
![]() ![]() ![]() ja przeszlam na wegetarianizm niedawno - bo w sierpniu zeszlego roku. Jestem z tego dumna, czuje sie o wiele lepiej zarowno fizycznie jak i psychicznie. Pierwsze 2 - 3 miesiace byly ciezkie, wypadaly mi wlosy, lamaly sie paznokcie, robily mi sie biale plamki na zabkach i paznokciach ... ale w miare jak moj organizm przyzwyczail sie do diety wege a ja sama nauczylam sie dobrze odzywiac - jest coraz lepiej ![]() i coraz mniej lubie moj skorzany portfel ![]()
![]() |
#218 |
Wtajemniczenie
|
Ja nie jestem wegetarianką, ale mięso jem bardzo żadko, a jeśli już to wyłącznie drób. Dlaczego - nie smakuje mi. Tyle
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 | |
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;6689981]Wyraku - ja się dziwię, że chce ci się w kółko udawadniac swoje poglądy. dla mnie to robi się bardzo męczące.
nie ma diety idealnej, ale jedzenie mięsa nie jest wcale lepsze od wegetarianizmu[/quote] Męczy Cię to, gdyż: - brakuje Ci argumentow? - w dietetyce jest przyklejony temat, gdzie jak wół stoi stwierdzenie zawodowego dietetyka, że należy w każdym posiłku spożywać białka pochodzenia zwierzęcego? - ze względu na taką a nie inną dietę szybciej się męczysz? - temat był dotąd kółkiem wzajemnej adoracji i poklepywaniem się? Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 |
Wtajemniczenie
|
Cóż - jak widać każdemu co innego odpowiada i dla każdego co innego jest dobre.
Ja jestem radykalnie mięsożerna i wiem, że raczej nigdy nie przejdę na wegetarianizm (piszę raczej, bo z zasady staram się nie używać słowa nigdy i zawsze, ot taki myk ![]() ![]() Potwornie drażnią mnie wojujący wegetarianie, tak samo jak drażnią mnie wojujący mięsożercy/katolicy/ateiści... ![]() Nie toleruję natomiast futer. Skóra skórą- w końcu tę krowę się zeżarło, miała się zmarnować? Natomiast takie bezsensowne mordowanie? ![]() Co ciekawe- bardzo lubię potrawy wegetariańskie i jestem częstym gościem w GreenWayu ![]() ![]() Także pozdrawiam wszystkie wege- i niewege. W sumie nic odkrywczego nie dodałam ![]() ![]() Szanujmy się wzajemnie i nie starajmy na siłę "nawracać" w obie strony ![]()
Muminki cię widzą. Muminki cię śledzą. Muminki cię znajdą, zabiją i zjedzą... ************************* *** Stultorum infinitus est numerus... Edytowane przez Ponura Czas edycji: 2008-03-07 o 00:15 Powód: błąd ortograficzny |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ps ja sie lepiej odzywiam odkad nie jem drobiu i czerwonego miesa.Lepiej tez wygladam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 |
Konto usunięte
|
bess - ja mam to samo. przed zmianą prawie że nie było miesiąca, kiedy bym nie chorowała. teraz kiedy ostatnio chorowałam? sama nie pamiętam czy to poł roku temu czy rok. wieeeelka rożnica
![]() Białystok to jedna wielka wioska - nikt nie chce niczego tolerowac. wszystko ma byc takie same ![]() ![]() w każdym innym miescie czuje się inaczej, niż tu. a tu? ciągle brak tolerancji. wytykanie palcami "czarnuchow", kłotnie o to, że nie jest się takim samym jak reszta... ale mnie wczoraj wryło gdy usłyszałam co jedna staruszka powiedziała. poszłam do przedszkola po brata. w jego grupie jest taka dziewczynka czekoladka. i przyszła jeszcze jakaś starsza babinka po wnuka, i wytykała palcem, żeby z tą czarownicą się nie bawic, bo trądem się zarazi od niej i ona kiedyś go zabije ![]() no mnie wryło. a poźniej zaczęłam ją opieprzac za genialne teksty. niech sobie nie myśli że może tak bezkarnie wpajac takie rzeczy dzieciom |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
źródło: [http://www.omkara.pl/komentarze/a_wegetarianizm.html] Mam nadzieje, że Ci to wystarczy, żeby powtrzymać się od złośliwych komentarzy. Polecam najpierw trochę zorientować się w temacie, na ktory zamierzasz stawiać osądy. EDIT - zauważyłam jeszcze Twoją wypowiedź o tym ze podobno wegetarianie się szybciej meczą. "Panuje opinia, że ludzie jedzący mięso są silniejsi niż wegetarianie. Zaprzecza temu jednak eksperyment przeprowadzony przez Profesora Irvinga Fishera z Uniwersytetu Yale (USA). Do udziału w tym eksperymencie zaproszono 36 wegetarianów i 15 osób odżywiających się mięsem. Uczestników poproszono, by wyciągneli przed siebie ręce i trzymali je w tej pozycji tak długo, jak będzie to możliwe. Wynik testu był oczywisty. Spośród 15 osób odżywiających się mięsem tylko dwie były w stanie utrzymać wyciągnięte ręce od 15 do 30 minut, spośród 36 wegetarianów: 22 osoby trzymały wyciągnięte ręce od 15 do 30 minut, 9 osób ponad godzinę, 4 osoby ponad dwie godziny, a jedna nawet ponad trzy godziny! Wielu biegaczy długodystansowych stosuje przed zawodami dietę wegetariańską. Dr Barbara More, propagując leczenie dietą wegetariańską, ukończyła bieg na 110 mil (około 170km) w czasie 27 godzin i trzydziestu minut. 56-letnia kobieta pobiła wszystkie rekordy ustanowione przez młodych mężczyzn. Po wygranym wyścigu pani More powiedziała: Chcę być przykładem na to, że człowiek odżywiający się pełnowartościowym pożywieniem wegetariańskim i prowadzący czysty tryb życia ma silne ciało i jasny umysł."
W ciągu życia człowiek zjada przeciętnie około 5 krów, 20 świń, 29 owiec, 760 kurczaków, 46 indyków, 18 kaczek,7 królików i około 1000 ryb. "I like work. It fascinates me. I can sit and look at it for hours " Edytowane przez I'llFindAWay Czas edycji: 2008-03-07 o 11:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 | ||
Zakorzenienie
|
Ja jestem wege od ok. roku.
Powody? Tak samo ja nie zjadłabym swojego psa, nie zjem świni/kury/indyka/karpia. Dojrzałam do tego, że nie wartościuję zwierząt na lepsze i gorsze ![]() ![]() Ale nie o tym chciałam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Czytam sobie w wikipedii i przeczytałam, że Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Eh, mam nadzieję, że ktoś dotrwa do końca tego elaboratu ![]()
![]() |
![]() |
#225 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() Inna sprawa, ze Twoje argumenty sa latwe do zbicia. Biegacze dlugodystansowi stosuja przed zawodami diete wege... co znaczy, ze ogolnie stosuja diete z zawartoscia miesa. Inna sprawa, ze najlepsi dlugodystansowcy na swiecie, Masajowie tradycyjnie jedza bardzoooo duzo miesa ![]() To doswiadczenie z Yale, to jakis hardcore - za mala probka, za krotkie/proste badanie, nierowna probka, 0 informacji o przedmiotach badania poza tym czy je mieso czy nie i wniosek ze wege sa silniejsi ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Próbujesz generalizować, zamiast choćby spróbować zrozumieć racje innych. Ja Cie do nie jedzenie mięsa nie zmuszam, ale oczekuje szacunku. Gdyby nie to, że po obserwacji Twojej osoby uważam Cie za egocentryka, który na siłe chce zwrócić na siebie uwagę na forum polemizowałabym dalej. Dla mnie eot.
W ciągu życia człowiek zjada przeciętnie około 5 krów, 20 świń, 29 owiec, 760 kurczaków, 46 indyków, 18 kaczek,7 królików i około 1000 ryb. "I like work. It fascinates me. I can sit and look at it for hours " |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
Zakorzenienie
|
I'll find a way - mnie naprawde nie obchodzi, co kto je. Jest wystaraczajaco duzo literatury, kazdy widzi jak reaguje jego cialo, jego sprawa. Problemy zaczynaja sie ze stwierdzeniem, ze empatia, zdrowsze itd. Do faktow ma sie to na bakier i tyle.
A za kogo mnie uwazasz, to mnie to zupelnie nie obchodzi. Pozdawiam serdecznie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 |
Konto usunięte
|
brr... jak ja nie lubię trolli. a tu się akurat jakiś zakradł....
a ten argument o polecaniu przez lekarzy diety niewegetariańskiej:rolley es: to jasne że nie będą propagować wegetariańskiej jak nie mają o niej zielonego pojęcia. przez wiele lat na medycynie nie poruszało się tematu. teraz dopiero zaczyna się poruszać to na tych jakże długich studiach, ale nie wszędzie. np. moj brat cioteczny ukończył 2 lata temu medycynę i jakoś nie poruszano tam tych tematow... no to jak mają się wypowiadac o tym? chyba tylko tak jak w domu nauczono (a to z nauką nie ma wiele wspolnego) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 |
Zakorzenienie
|
przerażające jest myślenie ludzi o wegetarianiźmie
jak mówicie ,że nie jecie mięsiea to jaka jest najczęściej reakcje: "To co ty jesz????" -no trawę chyba no nie ![]() wierzę,że może nie wiedzieć o istnieniu tysiąca pysznych potraw i produktów ,które mięsa nie zawierają ![]() dla mnie podstawą jest urozmaicenie-tak aby dostarczyc organizmowi to co niezbednę wyznaje zasadę ,że wegetarianin powinien umieć gotować-uczę tego mojego młodego-bo często musi sobie na różnych wyjazdach radzić sam(wolę żeby sam przygotował sobie wege zupkę czy zapiekankę niż chodził głodny) niestety często się zdarzało,że jak jechał na wycieczki to na miejscu się okazywało,że mimo moich próśb i zapewnień organizatora nie było wegetariańskiego obiadu ja ostatnio padłam sama ofiara takiej dyskrymincji-na wielkiej ogólnopolskiej imprezie gdzie byłam wystawcą w cenie boksu miał byc posiłek-i co okazało się ,że dla wegetarian są tylko ociekające tłuszczem frytki (apropos w tej samej fryktownicy smażono kurczaczki) jak zwróciłam uwagę organizatorom-to dowiedziałam sie ,że nie przyjechałam na piknik-a w moje branży jest dużo wegetarian, vegan jestem sfrustrowaną-ale nie wojującą wegetarianką-ale czas,żeby zaczęto i u nas mysleć alternatywie dla ludzi niejedzących mięsa(ilez można żywić się w Greenweyu na wyjazdach)
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#230 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się, najlepszym rozwiązaniem jest urozmaicenie.
A tekstów typu "jesz trawe?" były dla mnie na poziomie dzieci z gimnazjum ![]() ![]()
![]() |
#231 |
Konto usunięte
|
a jaką mam wredną lekarkę
![]() ostatnio zachorowałam i musiałam przyjmowac antybiotyki. prosiłam żeby osłonowy wybrała mi bez żelatyny, a ona się zgodziła. idę do apteki i znowuu się do niej wracam bo osłonowy z żelatyną. a ona szuka w książkach 5 minut, po czym stwierdziła że to jest robota na pare godzin, i albo biore ten osłonowy, albo lecze się sama. już nie jest moją lekarką ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 |
Raczkowanie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;6834382]a jaką mam wredną lekarkę
![]() ostatnio zachorowałam i musiałam przyjmowac antybiotyki. prosiłam żeby osłonowy wybrała mi bez żelatyny, a ona się zgodziła. idę do apteki i znowuu się do niej wracam bo osłonowy z żelatyną. a ona szuka w książkach 5 minut, po czym stwierdziła że to jest robota na pare godzin, i albo biore ten osłonowy, albo lecze się sama. już nie jest moją lekarką ![]() co za wredota z tej lekarki ![]() ![]()
![]() |
#233 |
Zakorzenienie
|
ja już nauczyłam się dokładnie czytać składy-nawet dobrze znanych mi i ulubionych produktów
a do szału doprowadzają mnie panie na stosiku z nabiałem-jak proszę ,żeby sprawdziły w skladzie sera czy jest podpuszczka a one nawet nie mają pojęcia co to szczególnie jogurtów-odpukac często produkty sieci handlowych()te z niższej pólki cenowej) są wolne od odzwierzęcych polepszaczy nacięlam się na jogurtach jogobelli-raz są bez żelatyny raz z a co do lekarzy-sama mam lekarkę wegetariankę, więc nie ma problemu z doborem leków
![]() |
#234 |
BAN stały
|
Ja nie jestem wegetarianką, ale podziwiam ludzi, którzy prowadzą taki tryb życia.
Nie potrafię sobie odmówić ryb, kurczaka. Innego mięsa nie jem, bo nie lubię. Dieta wegetariańska jest nie dla mnie, bo lubię bardzo mało warzyw i owoców. Co do futer i zabijaniu po to zwierząt - jestem na NIE. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Wtajemniczenie
|
ehh no wlasnie masz racje miss venflon... dla mnie najwiekszym szokiem byl wyjazd do szwecji - tam polowa doslownie sklepu jest pod wegetarian... gdzie nie pojechalam, doslownie cale polki, lodówy roznych produktow... u nas nawet nie ma o tym co pomarzyc...
chocby proteiny grzyba - fantastycznie pyszne! dla vegan tez mnostwo produktow.. no nic.. mozemy tylko miec nadzieje, ze kiedys sie to zmieni, ale nie chce wtedy miec 80 lat ;(
![]() |
#236 |
Zakorzenienie
|
ja sie ciesze ,ze ma blisko do czeskiego cieszyna-mozna tam kupic produkty zarowno da wegetarian jak i vegan -ogromny wybor -doskonale smakowo rzeczy-i ceny powalająco niskie
samych paroweczek sojowych jest z 5 smakow(wersje z jakjkiem i bez) pasztetow sojowych zatrzesienie-a pasty warzywne pychota(zajadam sie marchewkowa i z czerwonej fasoli) pasty z wedzonego tofu(maja na opakowaniu narysowanego chomika-i pani sie zawsze śmieje jak prosze o pastę z chomikiem)-na opakowaniach czytelne sklady(odpukać czeski nie jest taki trudny) i sprzedawcy zorientowani doskonale-sklep wygląda jak z peerelu -nawet takie kolejki czasem są mnie osobiście brzydzi widok mięsa a o zapachu juz nie mówie-jak jestem w potrzebie i kupuje sojowe wędliny i produkty w markecie to wyzwaniem jest dla mnie wejśc na dział mięsny gdzie się znajdują wogóle dziwi mnie ,że producenci na siłę wytwarzają sojowe produkty , które wyglądem przypominaja mięso marzy mi się ,żeby i u nas były dobrze oznakowane produktu-nie musi to byc od razu jakiś specjalny znaczek-cudu nie wymagam-ale dokładnego określania składu mam za to szczęście w swoim mieście do barów-trzy knajpy wege i jedna pierogarnia, gdzie nie ma problemu jak pytam o skład produktów -czasem na moją prośbę przygotowują wegetariańskie odpowiedniki specjałów(np.ostatni specjalnie dla mnie były naleśniki meksykańskie z farszem z granulatu sojowego)-jak widac wszystko zalezy od mentalności ludzi-jak się chce to się wszystko da
![]() |
#237 |
Konto usunięte
|
fajnie tam u ciebie
![]() a Białystok niby spore miasto, a taka wiocha jeśli chodzi o tolerancję albo produkty, bary wegetariańskie. dopiero coś się zaczęło dziac, wcześniej zamawiałam w necie moje sojowe produkty ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 |
Rozeznanie
|
Mam pytanie czy wiecie może jakie fimy produkujące soczewki kontaktowe nie testują na zwierzętach i nie używają do produkcji składników testowanych. Moja koleżanka jest weganką i chce zacząć nosić soczewki zamiast okularów ale nie wiemy czy jest jakaś firma której szkła mogą nosić weganie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Wydaje się to nieprawdopodobne, ale jeśli by faktycznie tak było, to proszę o wyjaśnienie. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 |
Rozeznanie
|
[quote=Croaker;7328658]A jak soczewki kontaktowe mają być testowane na zwierzętach
![]() Np. firma Johnson & Johnson produkująca soczewki testuje swoje produkty na zwierzętach, nie soczewki ale inne produkty, szukamy soczewek z p[rzyjanej dla zwierząt firmy. Poza tym nie wiadomo czy tworzywa wchodzące w skład soczewki nie są testowane na zwierzętach dlatego pytam czy znacie firmy które na pewno z takich nie korzystają. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:25.