![]() |
#211 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zarobki w partnerstwie a podział kosztów
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;5328324 6]
a jakbyś straciła pracę i przez pół roku czy więcej nie mogła znaleźć nowej - nie miałabyś problemu z tym, że mąż Cię nie szanuje, jak rozumiem? no bo nie dokładasz się do życia, to ma prawo Cię nie szanować ![]() Nie. Pisałam o sytuacji, kiedy dorosły, zdrowy zarabiający chłop żyje ze mną, ale się nie dokłada do wspólnego życia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak się nie dokłada, lub dokłada za mało i widzę żę to wykorzystuje to przychodzę do niej siadam i mówię wprost " weź się do roboty". A poza tym widziały gały co brały i tyle. Niewątpliwie przed zamieszkaniem razem widzę jakie partner ma podejście i czy omija szerokim łukiem dokładanie się do czegokolwiek. Brakuje kasy, chcesz wyjść? To zarób. Brakuje kasy, to nie narzekaj że w tym miesiącu nigdzie nie wychodzimy. U mnie dziewczyna dokłada może 10% całości, nie pracuje ale kase dostaje od niebiednych rodziców. Śniadanie zrobi, obiad zrobi, zadba, posprząta. Sporo zakupów przynosi bo zawsze jej mamuśka coś nakupi także mi to na rękę bo czasu na zakupy zbyt wiele nie ma. Mnie nie ubyło, wolę tak jak teraz niżeli brak obiadu i 200 zł więcej do rachunku. Z drugiej jednak strony jakaś kwota wkładu powinna być, proporcjonalnie to możliwości, tylko i wyłącznie by poczuła się do szanowania kasy - chociaż patrz punkt 1, czyli widzi się jaki jest partner i czy nią szasta czy nie. Zarabiając 1200 niech dołoży 250 - 300 czyli 20-25% zarobków. Skoro ja zarabiając 5000 muszę dołożyć blisko 1000-1200. Niby zostaje mi więcej ale kwota i tak sporo wyższa a pracowałem na nią tak samo długo, ambitniejszą pracą. A z wspólnym kontem to wszystko cacy dopóki partner zarabia więcej od was lub tyle samo. Przechodziłem już przez to i na razie nie zapowiada się bym szybko zmienił zdanie na ten temat. Wyrzutów za to nie mam, każdy pilnuje siebie. Wspólne konto przed małżeństwem, po co to komu w ogóle potrzebne ? I są jakieś zalety z tego powodu? Mówię tu w przypadku gdy facet zarabia 3-5 tys a kobieta 1,2. Ona do konta dorzuca swoje 200 zł które jej zostanie po wypłacie a on 1500 lub więcej. Pomijam kwestie dogadywania się o finansach w związku, odkładanie na wakacje, dorzucanie sobie do czegoś, czy stawianie wakacji drugiej połówce. Decyzje podejmuje się wspólnie ale z rozsądkiem. Skoro 90% kwoty na wspólnym koncie wpadła z mojej strony to chyba mam większe zdanie i ważniejsze od drugiej strony? No chyba że mówimy o wspólnym koncie w granicach odkładania na wyjazd na Mazury po 150 zł od łebka, szkoda w takim wypadku konta zakładać. Co innego umówić się że miesięcznie na konto/ do słoika wkładamy po 100 zł i za rok jedziemy nad Bałtyckie na wakacje. Nie potrafię tego pojąć, i mówię tutaj poważnie, proszę żeby mi ktoś to wytłumaczył bo czasami proste sprawy mi umykają i nie potrafię ich zrozumieć. Edytowane przez Rhapsody1 Czas edycji: 2015-10-29 o 23:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A czy wtedy Twoje myslenie sie zmieni? Chodzi mi o podkreslone zdanie? Ale cokolwiek by nie mowic, nie przypuszczam, ze to by sie zmienilo, w zyciu nie bylabym z taka osoba jak Ty, takie myslenie jest dla mnie w zwiazku niedopuszczalne. Nie zamieszkalabym z kims takim za zadne pieniadze swiata.
![]() |
![]() |
#214 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wez kup sobie rybki a nie za mieszkanie z kobieta sie bierzesz. Ty nie jestes w zwiazku tylko w jakims smiesznym ukladzie. Twoja panna mam nadzieje kiedys przejrzy na oczy, razie jest studentka,zwiazku pewnie nie traktujecie do konca powaznie wiec nie rozkmninia pewnych spraw.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 |
Raczkowanie
|
SylwiaKaja pewnie, że wystarcza
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Zakorzenienie
|
Jakbym zarabiała kilka-kilkanaście razy więcej niż partner nadal budżet byłby wspólny- i cieszyłabym sie, że zarabiam na tyke dużo, że stać by mnie było na fundowanie nam wyjazdó, czy kupno TZ-owi rzeczy potrzebnych mu do hobby.
![]() |
#217 |
Konto usunięte
|
Wolalabym zyc za 1500 w biedzie, zniz z facetem, ktory zarabia 5000, ale dyktuje na co idzie kasa, bo "zarabiam 90% budzetu". Nie chce sie wypowiadac, jaki model jest idealny, ale nienawidze przemocy ekonomicznej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 | ||
Konto usunięte
|
Oczywiście, po 2-3 dniach bez jedzenia inne rzeczy zejdą na dalszy plan
![]() Nie chodzi o kwoty, bo te są różne. Ale to fakt, że jedzenie i dach nad głową jednak jest wysoko na naszej liście priorytetów. Ale po wyciągu z konta od razu widać, dla kogo priotytetem są podróże, a dla kogo wykształcenie dziecka. Wyznaję zasadę, że najwięcej o nas mówi, na co poświęcamy czas i pieniądze i jak na razie ona się sprawadza. Cytat:
Cytat:
Sam mówisz, że wolisz tak, jak jest, niż te dodatkowe 200zł, więc łaski jej nie robisz. W moim wypadku wręcz wolę zarabiać, jeśli partner ogarnąłby resztę, nie jest moim marzeniem siedzieć po pracy i organizować wyjazd do Ciechocinka, ani też nie jest dla mnie sprawą życia lub śmierci, czy pojedziemy w góry czy na Mazury, albo czy kupić pralko-suszarkę czy osobno pralkę, osobno suszarkę. Natomiast w poważnych kwestiach życiowych nie wyobrażam sobie innego modelu, niż decydować we dwoje, dla mnie kosmos narzucać komuś swoje zdanie wykorzystując przewagę finansową. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 |
Konto usunięte
|
Ja mam jedna zasade, niezaleznie od modelu (czy ktos sie doklada, czy sie rozliczaja, czyt jest wspolny wor) - decydujemy wspolnie - jesli ktos chce sie bawic w przemocowca ekonimicznego, niech nie zyje w zwiazku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 |
Raczkowanie
|
Już wyobrażam sobie rozmowę Raphsody1 ze swoją dziewczyną:
R: Kochanie, dzwonił dzisiaj Maciek i pytał, czy idziemy na kręgle. Ja mam ochotę, a ty? Ona: No wiesz, też bym poszła, ale kończą mi się pieniądze. Nie mam już w tym miesiącu kasy na rozrywki. R: No cóż, szkoda. Musisz poszukać lepiej płatnej pracy, bo inaczej ciągle będziesz siedzieć w domu. A tymczasem narka! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#222 |
Raczkowanie
|
Wstrzasajace jest to, ze pewnie wiele osob podziela zdanie Rhapsody1.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ona: Wiesz, ja nie pojde chyba On: -chyba zartujesz, ja za to place i wymagam, zebys poszla, a zaloz jeszcze te spodniczke, ktora lubie i sie nie maluj, bo nie lubie. Nawet nie mysl o tym, zeby zrobic inaczej, pamietaj kto tu ma 90% wazniejszy glos we wszytskim! ![]() ![]() Tak serio to mozemy sie smiac, ale jak juz powiedziano wyzej, przemoc jakakolwiek, w tym ekonomiczna, jest obrzydliwa.
![]() |
![]() |
#224 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja sobie to wyobrażam inaczej: Ona: Kochanie, dzwonił dzisiaj Maciek i pytał, czy idziemy na kręgle. Ja mam ochotę, a ty? R: No wiesz, też bym poszedł, ale kończą nam się pieniądze. Nie mamy już w tym miesiącu kasy na rozrywki. I wten sposób rozumie swoje podejmowanie decyzji? Problem znika w momencie, gdy konto jest wspólne i obie osoby mają podgląd. Jeśli do ciąg dalszy dialogu wyglądałby następująco: Ona: No cóż, szkoda. Musisz poszukać lepiej płatnej pracy, ja nie mam zamiaru ciągle siedzieć w domu! (kiwnąć sama palcem też nie) To również bym się wkurzyła. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli komus partner musi mowi, ze "na cos tam nas nie stac" to powinien wrocic do domu rodzinnego i dalej byc slodkim dzieciaczkiem. Dorosla osoba powinna wiedziec czy stac nas na to, tamto czy owamto a nie zeby partenr jej tlumaczyl jak dziecku co i jak.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#226 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
Zakorzenienie
|
A dlaczego tylko jedna osoba ma miec wglad we wspolne pieniadze? Nawet jesli osobiste konta sa osobne, to jednak pewna pula (w ktora partnerzy wrzucaja okreslona czesc zarobkow) jest wspolna i jesli jedno z pratnerow nie ma wgladu w te czesc wspolna, to jest to przemoc ekonomiczna i nie ma nad czym deliberowac.
![]() |
#228 |
Zadomowienie
|
u nas każdy płaci za swoje wydatki a to co jest wspólne czyli jedzenie płacimy na zmianę. Na wakacje itp każdy daje tyle samo. pewnie gdybym zarabiala lepiej stac by nas bylo na jeszcze lepsze wakacje ale tak to wybieramy takie by kazdy mogl zaplacic polowe.
Wydaje się to uczciwe każdy ma to na co go stać. Swoją drogą mało znam facetów nawet patrząc po kolegach, którzy chcą inny podział niż pół na pół.
![]() |
![]() |
#229 |
po drugiej stronie szafy
|
Rozliczanie się pół na pół sprawdzało mi się tylko w sytuacji kiedy zarabialiśmy z partnerem podobnie. Przy dużej rozbieżności zarobków taki system rodził zgrzyty.
![]() |
#230 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
O co mieliście zgrzyty?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
po drugiej stronie szafy
|
O to, że strona zarabiająca więcej chciała żyć na nieco wyższym poziomie, a druga strona nie mogła sobie na to pozwolić. Wiązało się to albo z obniżeniem zachcianek i wymagań strony zarabiającej więcej, albo z kombinowaniem strony zarabiającej mniej, jak podgonić finansowo żeby móc pojechać/zjeść/ubrać się lepiej. Frustracja level expert.
![]() |
#232 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo o ile sobie wyobrazam taka sytuacje na studiach lub w poczatkowych latach pracy, to jednak potem naprawde rzadko jest tak, ze partnerzy zarabiaja mniej wiecej jednakowo i moga tyle samo dorzucac do wspolnej puli, jesli maja osobne konta. My w wielu latach malzenstwa zaliczylismy chyba juz wszystkie mozliwe konfiguracje, lacznie z taka, ze tylko jedno z nas pracowalo, a teraz sytaucja tez jest specyficzna, wiec nie wyobrazam sobie na dluzsza mete placic wsio pol na pol. Plus wchodzi u niektorych wieloletnich par "problem" dzieci, jak to rozliczac pol na pol. Dlatego owszem, na studiach, lub w pierwszych latach pracy czy zwiazku mozna sobie rozliczac pol na pol, w dalszym zyciu jakos sobie tego nie wyobrazam, zbyt skomplikowane jak dla mnie. I moze rodzic zgrzyty niestety. Ja moge powiedziec w tym wszystkim nigdy nie klocilismy sie o forse, naprawde ani razu, wszytsko ladowalo na jednym koncie i byl pelny spokoj.
![]() |
![]() |
#233 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ok, gdyby mój TŻ był dla mnie li i jedynie obciążeniem, ponieważ nie dość, że bym go utrzymywała, to jeszcze on np. sprzątałby tylko po sobie (albo i nie) i gotowałby tylko dla siebie (albo i nie) a jedyne, co by nas łączyło to jakieśtam wspólne zainteresowania i seks, to takiemu współlokatorowi bym podziękowała. Ale jeśli widziałabym, że dużo pracuje, chociaż zarabia mało, nie miałabym do niego pretensji o to, że się nie dokłada. Opłaciłabym za niego rachunki i jeszcze dała kasę na jakiś kurs, by mógł zmienić zawód na lepiej płatny. No problem. Jeśli zarabiałby stosunkowo mało, bo pracowałby mało godzin, ponieważ poświęcałby dużo czasu ogarnięciu naszego wspólnego gospodarstwa i dzieci, na co ja nie miałabym czasu, bo pracowałabym długo (i dzięki temu zarabiała sporo) to również nie miałabym żadnych pretensji o to, że się do rachunków nie dokłada. Ostatnia kwestia to sam charakter. Niektórzy są sknerami, inni, nawet jak mają mało kasy, potrafią mieć gest i np. kupować prezenty czy zapłacić w restauracji. Jeśli wiedziałabym, że mam partnera, który jeśli tylko może, to uchyli mi nieba (i portfela ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() My razem 2 lata. Masz racje ciężko o sytuację zeby dwie osoby zarabialy tyle samo. U nas moze tez jest specyficzna sytuacja bo obydwoje zarabiamy dobrze (mimo ze on o wiele wiecej). Czasem się zastanawiam jakby to było gdyby były dzieci ale mysle ze podobnie - również na zmianę, raz ja raz on. Zgrzyty to mam głownie ja ale raczej do siebie ze zarabiam mniej i np jeszcze mega kiepskim samochodem (odkladam na lepszy ale i tak moj lepszy bedzie polowe tanszy od jego) a on jeździ super samochodem, ale ciezko na to pracował więc pretensje mogę miec do siebie a nie do niego. ---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Zakorzenienie
|
Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której mój partner jeździ wypasionym samochodem, a ja takim o wiele klas gorszym. Albo na odwrót, że ja się wiozę wypasionym BMW, a mój ukochany Fiatem Pandą.
Jeśli byśmy porzebowali dwóch aut tooba kupimy z myślą o nas. Np. jeden typowo miejski, a drugi combi na podróże.
![]() |
#236 |
Konto usunięte
|
Litości, przy dzieciach też składka pół na pół
![]() Naprawdę nie jest prościej mieć wspólne konto. A remont mieszkania też rozliczany pół na pół - czyli połowa kibelka moja, a druga twoja i nie siadaj na mojej połowie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#238 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Albo płacić mniej więcej na zmianę. ---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez lwia paszcza Czas edycji: 2015-10-30 o 13:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:46.