![]() |
#211 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ile kosztuje wyprawka ?
Ja tez w wyprawkę dla córki zaopatrzyłam się w komisach
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 |
Raczkowanie
|
u mnie w grupowym chyba PZU trzeba byc 6 mcy ubezpieczonym, ja sie opamietalam o 2 tyg za pozno, a miasto dawalo u mnie jeszcze 200zl 2 lata temu, teraz musze zapytac, a w ciuszkach tez mozna super ciuszki znalezc, zwlaszcza firmowe z lepszego materialu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
kosztowało mnie troche chyba wiecej ale nie liczyłam dokładnie bo trwało to kilka miesiecy. wózek i łóżeczko odkupiłam od koleżanki w sumie za 350 zł i tak jak tobie słuzył mi jakieś 3 miesiące a później kupilismy całkiem fajną , nowa spacerówke. ubranka to większość w "lumkach " i po rodzince , trochę nowych dostaliśmy od znajomych jak się mała urodziła i kilka sama kupiłam. dużo wydałam na butelki bo używam aventa i nie karmiłam piersią i kupiłam ich 5 na początku.no i widomo posciel, kocyki-3 malutkie i 2 większe i wszystkie służą mi nadal(mała ma 11 miesięcy).myślę że w 1000 się zamknęłam. za to bankrutuję na nią od kilku miesiecy(jakoś od maja)szczególnie na ubranka no i na zabawki. jedzonko to juz inna sprawa.
![]() |
![]() |
#214 |
Raczkowanie
|
ja wlasnie ubolewan nad tym ze mnie nie ma komisu, miasto ok 70 tys mieszkancow a sklepow z art dla najmniejszych jest 4, na szczescie net jest wszedzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 |
Przyczajenie
|
Z góry przepraszam, ze się wcinam w ten wątek nie planując bycia mamusia w najbliższym czasie
![]() ![]() Nigdy nie kupuję ubrań w second-hand'ach i sama tego nie popieram, gdyż słyszałam wiele historii z tym związanych. Dlatego zastanawia mnie czy naprawdę, mimo prania, gotowania tych ubranek, nie jest rozsadniej kupić nowe ubranka dla tak małego i wrażliwego człowieka? I może problem bardziej próżny ![]() ![]() ![]() ![]() Nie traktujcie tej wypowiedzi jako przejaw snobizmu, to są moje rozmyślania po przeczytaniu tego wątku. Zdrowie dzieci jest zawsze ważniejsze od rzeczy nabytych i tego waszym życzę ![]() ![]() A i jeszcze ode mnie - do Waszych list dołożyłabym płytę z kołysankami (można zrobić samemu) w kilku różnych językach i cichutko puszczać nawet malutkiemu dziecku. Jest to udowodnione, ze wpływa to na możliwości późniejszego nauczenia sie języków, szczególnie tych z bardzo odmienną od naszego fonologią, np. tonicznego jak j. chiński. A i muzyka uspakajająco wpływa na dzieci. Wybaczcie mi tę językoznawcza propozaycję - takie studia zamiłowanie. No i wybacztie tak długą wypowiedź. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Rozeznanie
|
Witam, mój synuś ma 7 miesięcy i na wyprawkę dla niego wydałam prawie 4 tysiące, ale ponieważ było to moje drugie dziecko uchroniłam sie przed błędami.
Najważniejszy był wózek - chicco trio enjoy, kosztował 1500, super rzecz polecam, przez sekundę nie żałuję żadnej złoówki na niego wydanej. Ciuszki dobre gatunkowo, ładne, ale polskich firm - powędrowały teraz do koleżanki w stanie idealnym, więc inwestycja trafiona. tak naprawdę to poszalałam przy kocyku - 120 zł to moim zdaniem sporo, ale piorę go co tydzień - jest beżowy i wciąż wygląda jak nowy. Nauczona doświadczeniem - nie kupowałam butelek, smoczków, pierwsze dziecko karmiłam piersią i nie korzystałam z tego i teraz też się udało. Kosmetyki tylko nivea baby - naprawdę nie uczulają. a i warto mieć balneum - na rumień noworodkowy super rzecz. Moim zdaniem warto się czasem szarpnąć na cos droższego, ale dobrej jakości, bo mozna to potem wykorzystać. Mój Łukasz dostał taka spadkową matę tiny love i grający stoliczek z litte tikes i myslę, że te rzeczy posłużą kolejnym dzieciom. Siostra, która kupiła matę za 100 w realu po jednym dziecku ją wyrzuciła, bo do niczego sie nie nadawała. oczywiście - rozumiem też mamy, które kupują wyprawkę tańszym kosztem. ja trochę szalałam, bo to było drugie dziecko po 10 latach i........... tak jakoś trudno mi sie było oprzeć ![]() Mamusiom i dzieciom zycze zdrówka ![]()
![]() |
#217 | |
szeryfcio
|
Cytat:
![]() ![]() Tu nie o to chodziło żeby nie kupować markowych czy ładnych rzeczy, bo to nic złego, szczególnie jeśli dziecku się przydadzą; raczej o to, by przy zakupach pamiętać, ze to są zakupy dla dziecka a nie dla mamusi. A tu potrzeby dziecka były pominięte. ![]()
![]() |
![]() |
#218 |
Zadomowienie
|
Bardzo proszę o niegeneralizowanie. Przez takie wypowiedzi ja też kupiłam dla córki kosmetyki Nivea i, niestety, uczulały ją.
Kosmetyki tylko nivea baby - naprawdę nie uczuliły mojego dziecka. Gdybyś tak napisała, to wtedy ok. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Jestem w 8 m-cu ciązy i w trakcie kompletowania wyprawki...
Całość wyniesie mnie pomiędzy 4000 - 4500 zł Zdecydowałam się na droższy wózek Quinny Speedi. koszt to 2300 zł w zestawie z jednym najbezpieczniejszych fotelików (maxi cosi cabrio fix) który sam kosztuje ok 500zł.. nie uważam tego za przesade bo bezpieczeństwo dziecka to dla mnie priorytet ![]() Liste zakupowa dla maluszka pomogla mi stworzyć koleżanka - mam 8 miesiecznego dzidziusia i dzieki niej dowiedzialam sie co można sobie odpuścić a w co warto inwestować ![]() od niej dostalam część ciuszków a częśc kupuje - to naprawde wielka przyjemność i bez senu jej sobe odmawiać ![]() od koleżanki tez odkupiłam laktator (użyty pare razy) gdyż sama nie jestem przekonana do tego urządzenia i mam zamiar uzywac w ostateczności więc nie ma sensu inwestować w nowy.. rzeczy typu łożeczko,materac,pościel, kocyki,ręczniki kupiłam nowe... zwracając uwage na jakość i sklad tkanin.. a dobra jakość to nie zawsze wysoka cena.. warto zakupy rozpocząć wcześniej.. rozejrzeć się po sklepach i hurtowniach oraz w sklepach internetowych lub allegro.. można spokojnie wbrac to co nam sie podoba w korzystnej cenie.. kupując wszystko na raz w sklepie trzeba brac co jest a nie zawsze to taniej i nie zawsze wybór zadowalający ![]() jeszcze apropos baldachimów... mnie to się średnio podoba.. ale nie wiem czy sie nie zdecyduje? mam nasloneczniony pokój a to zawsze jakas ochrona... brak powietrza? - można kupić np tiulowy.. i nie ustawiać łózeczka w kącie jak większość mam robi - to ruch powietrz będzie.. ze zbieracz kurzu? a firanki kurzy nie zbieraja? w każdej chwili mozna zdjąć i wyprac nie widze problemu.. myśle ze nie można kategorycznie stwierdzic ze coś jest zbędne a cos nie zbędne.. kazda mam ma ne metody... dla mnie sterylizator do butelek (chyba ze dziecko np alergiczne) to zbedny wydatek a dla kogos innego moze okazac się niezbędny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 |
Rozeznanie
|
A nie czepiasz się przypadkiem?
![]() |
#222 | |
Zadomowienie
|
Może i, wg Ciebie, się czepiam, ale trochę denerwujące jest polecanie kosmetyków Nivea jako tych, które "na pewno" nie uczulą. Ja mam inne doświadczenia i o tym piszę. Poza tym nie tylko moją córkę uczuliły te kosmetyki. Córka koleżanki też na Niveę zareagowała wysypką.
No, ale pewnie nasze córki, to jedyne dzieci, które dostały uczulenia po Nivea, skoro Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 |
Rozeznanie
|
Nie będę się spierać, ale jeśli ktoś mnie pyta o zdanie na temat wyprawki i odpowiadam jako osoba prywatna to logicznym jest, że przedstawiam moje poglądy. Idąc tym tropem, ktoś mógłby stwierdzić, że nie ma dzieci, bo nie stać go na wyprawkę, bo ja wydałam więcej niż tkwi to w granicach jego finansowych możliwości
![]()
![]() |
#224 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja dotychczas wydalam na wyprawke okolo 800 funtow (po obecnym kursie to jakies 3200 zl) i w zasadzie juz niczego mi nie brakuje. Rodzice w Polsce nie mogli sie powstrzymac i tez conieco pokupowali, trudno mi oszacowac koszt ich zakupow, mysle ze jakies pareset zlotych sie uzbiera. Takze wszystko zamknie sie w 4000 zl. ![]() Cytat:
![]() ![]() Osobiscie nie kupilabym uzywanych ubranek dla dziecka. Pewnie dlatego, ze sama dla siebie tez nie robie zakupow w lumpeksach. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
widac duzo nie pomyliłam sie z wyceną (jeszcze pozostały mi zkupy apteczno - kosmetyczne itd) dodam ze nie wliczalam ubranek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja wliczylam juz wszystko. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
porównywałam też ceny sprzętów Tommie Tippie (butelki ,podgrzewacze) i na wyspach tez zdecydowanie taniej ![]() ja ubranek nie licze bo jak mi sie cos spodoba kupuje.. czasem nniejsze rozmiarki czasem weksze na późnijsze miesiące.. więc trudno to nazwac wyprawką (wyprawka to dla mnie lista rzeczy niezbedna na przybycie dziecka) ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A wozek to mamy chyba nawet w tym samym kolorze - Fudge. ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Baldachimow do lozeczka nikt nie zaleca, a wrecz przeciwnie. Skoro sa zarzuty co do ich stosowania to po co ryzykowac? Przeciez dziecko ci nie powie ze ladne, ze mu wygodnie, ze dobrze - to tylko kwestia zadowolenia rodzicow. Na nasloneczniony pokoj - polecam zaluzje/firanki/zaslony. Tiul tez ogranicza cyrkulacje powietrza, chodzi o bariere, rog nie ma tu nic do rzeczy (ma byc wymiana powietrza ktorym dziecko oddycha). Firanki tez kurz zbieraja ale nie spisz raczej metr pod firanka, z ktorej przy kazdym ruchu leci kurz. A jesli chce sie komus prac baldachim co kilka dni to zazdroszcze czasu i zawziecia ![]() Sadze jednak ze dosc latwo oddzielic rzeczy niezbedne od zbednych ale nie szkodzacych, i tych wrecz szkodzacych. Listy rzeczy ktore sa w gazetach to bzdura, potrzebna jest niecala polowa tego co tam jest napisane. Najwiarygodniejsza liste dostalam w szkole rodzenia, i jej sie trzymalam. Jak Ci sie dziecko urodzi to sama zobaczysz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 |
Zakorzenienie
|
Jeanette83
znam wiele dzieci które śpia pod baldachimem albo w łożeczku turystycznym (jeszcze większy zbieracz kurzu) i nic im nie jest.. moim zdaniem dopływ powietrza bardziej blokują ochraniacze na łózeczku.. na pewno łatwiej jest wyprać albo usunąć (jak sie nie sprawdza) badachim niż firanki.. (nie wiem co za problem wrzucić raz w tyg razem z całą pościelką?) ja firanek i zaslonek w domu nie posiadam i nie zamierzam... a caly dzień przy zasłoniętych roletach to dopiero jest absurd ![]() to samo dotyczy sterylizacji butelek... butelka jest wysterylizowane ok 2 h po wyjęciu ze sterylizatora... potem juz traci te właściwości.. (wiekszośc mam o tym nie wie) równie dobrze mozna ją wygotować ![]() nie wiem jakie listy są w gazetach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() gotujac przedmioty po kilku razach sa matowe, a po kilkunastu zaczynaja pekac. Wystarczy sterylizowac rzeczy czesciej a mniejsze ilosci zeby zachowac sterylnosc, zreszta chodzi raczej o zniszczenie bakterii ze sliny, pokarmu itd. niz tych "z powietrza" A listy z gazet (prasy dla kobiet w ciazy) to taka gratisowa informacja ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak juz pisalam swoja liste robiłam z pomoca doświadczonych mam(pisałam powyżej) co do szkół rodzenia to mam mieszane uczucia .. pewnie jak ze wszystkim są i te dobre i złe.. niestety znam więcej tych drugich.. dla mnie to trochę jak z naukami przed malżeńskimi - teoria swoje życie swoje.. np słyszalm jak położna stwierdziła ze wyparzanie smoków to bez sens bo brodawek (sutków) se nie wyparzamy a dziecko przeciez z nich bezpośredio pije ![]() we wszystkim trzeba zachowac jakiś zdrowy rozsądek.. i jak np w przypadku wyprawki dopasować do INDYWIDUALNYCH potrzeb dziecka i swoich ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 |
Zakorzenienie
|
![]()
baldachimów nie polecam z autopsji
![]() płyn milton i tabletki bardzo!
![]() |
![]() |
#235 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dawno takiej bzdury nie slyszalam - niestety to potwierdza ze nie wszystkie polozne powinny wykonywac ten zawod... Przeciez mleko w piersi i sutku sie nie psuje tak jak to butelce i smoczku. Ludzie to maja wyobraznie... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 | |
szeryfcio
|
Cytat:
![]() Wygotowuję butelki 5 miesięcy i żadna nie popękała, mają jeszcze nadruki i podziałkę. Nie są tak błyszczące jak po zakupie, ale to w niczym nie przeszkadza ani absolutnie nie kwalifikuje do wymiany. (Używam Aventu i Nuka).
![]() |
![]() |
#237 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 |
Zakorzenienie
|
A mam do Was pytanie, czy można sterylizować buletki etc w parowarze?
![]() |
![]() |
#239 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 |
Zakorzenienie
|
A jak to zrobić w mikrofalówce???
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:58.