Ile kosztuje wyprawka ? - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-08-21, 09:36   #211
Kamilka86
Raczkowanie

GG do Kamilka86
Dot.: Ile kosztuje wyprawka ?

Ja tez w wyprawkę dla córki zaopatrzyłam się w komisach dużo rzeczy dostałam także od znajomych. Kupiłam tylko troszkę ciuszków nowych, które miałam w szpitalu. a i tak poły tego moja córcia nie miała na sobie... No i nowe miałam też łóżeczko, które kupili moi rodzice...i gdyby nie to, że się tak uparli pewnie kupilibyśmy również od znajomych lub z komisu. Wózek też mieliśmy używany a teraz korzysta z niego kolejna dzidzia No ale przed nami kompletowanie kolejnej wyprawki do w grudniu powiększy nam się rodzinka- z tym, że już nie dostaniemy góry ciuszków ani becikowego, ale również nie zamierzam przesadzać z wydatkami na maluszka-łóżeczko i wózek kupię napewno używany a jeśli uda mi się kupić też troszkę ciuszków używanych to będę się cieszyć a jak Maluszek będzie większy wtedy będę mogła troszkę "poszaleć"... bo dla mnie liczy się to aby maluszkowi było wygodnie a nie żeby ładnie wyglądał
Kamilka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-21, 13:44   #212
emijachor
Raczkowanie

u mnie w grupowym chyba PZU trzeba byc 6 mcy ubezpieczonym, ja sie opamietalam o 2 tyg za pozno, a miasto dawalo u mnie jeszcze 200zl 2 lata temu, teraz musze zapytac, a w ciuszkach tez mozna super ciuszki znalezc, zwlaszcza firmowe z lepszego materialu
emijachor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-21, 15:52   #213
dorka19801
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez joanna1978 Pokaż wiadomość
Jeżeli to nikogo nierazi i i niema zbyt dużo pieniedzy polecam komisy dziecięce. jest w nich o wiele taniej a mozna wychaczyć naprawde niezniszczone rzeczy. a łóżeczko uzywane wystraczy tylko dokładnie umyc i kupic nowy materac. to samo z wózkiem kupic taki żeby material mozna było prać. pozatym wózek głeboki ja tylko używałam przez 3 miesiące więc dobrze że nie kupowałam nowego-miałam po młodszej siostrze. zreszta jak widze po ludziach tu u mnie co niedawno rodzili to nakupowali drogie wózki które po poł roku nie były im potrzebne bo dziecko pozniej chce siedziec a nie lezeć.
i i odnośnie takich komisów warto mieć kontakt z takim sklepem ponieważ jak dziecko wyrasta z ubrań i innych rzeczy można je tam zanieśc i sprzedac. ja z takiego sklepu duzo korzystalam biorąc pod uwage że dziecko przez pierwsze dwa lat bardzo szybko rośnie i czasem było tak że w niektóre rzeczy oddawałam całkiem nowe.
a ja na wyprawke ponad 4 lata temu niedałam nawet 600zł. ja pytałam wśród znajomych i dzieki temu zaoszczedziłam sporo pieniedzy. wiem że niektórym to przeszkadza ale to ich wybór że muszą miec wszytsko nowe. pozdrawiam
ja zrobiłam bardzo podobnie.
kosztowało mnie troche chyba wiecej ale nie liczyłam dokładnie bo trwało to kilka miesiecy. wózek i łóżeczko odkupiłam od koleżanki w sumie za 350 zł i tak jak tobie słuzył mi jakieś 3 miesiące a później kupilismy całkiem fajną , nowa spacerówke.
ubranka to większość w "lumkach " i po rodzince , trochę nowych dostaliśmy od znajomych jak się mała urodziła i kilka sama kupiłam. dużo wydałam na butelki bo używam aventa i nie karmiłam piersią i kupiłam ich 5 na początku.no i widomo posciel, kocyki-3 malutkie i 2 większe i wszystkie służą mi nadal(mała ma 11 miesięcy).myślę że w 1000 się zamknęłam. za to bankrutuję na nią od kilku miesiecy(jakoś od maja)szczególnie na ubranka no i na zabawki.
jedzonko to juz inna sprawa.
dorka19801 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-22, 11:48   #214
emijachor
Raczkowanie

ja wlasnie ubolewan nad tym ze mnie nie ma komisu, miasto ok 70 tys mieszkancow a sklepow z art dla najmniejszych jest 4, na szczescie net jest wszedzie
emijachor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-30, 21:03   #215
katarzynaaaaaa
Przyczajenie

Z góry przepraszam, ze się wcinam w ten wątek nie planując bycia mamusia w najbliższym czasie Przeglądałam sobie po prostu forum i czytałam różne wypowiedzi no i te Wasze tutaj też. (Wymianę pogladów z panią nowobogacka niestety również). Może nie jestem od niej dużo starsza i na wychowaniu dzieci, szczególnie tak malutkich sie nie znam, ale mnie trochę zaintrygowałyście tym co jest, a co nie jest potrzebne maluchowi/ mamusi. Mam kilka pytań, mam nadzieję, że się nie obrazicie, bo nie taki mój zamiar. To zwykła ciekawośc Waszej opinii po przemyśleniu sobie Waszych wypowiedzi

Nigdy nie kupuję ubrań w second-hand'ach i sama tego nie popieram, gdyż słyszałam wiele historii z tym związanych. Dlatego zastanawia mnie czy naprawdę, mimo prania, gotowania tych ubranek, nie jest rozsadniej kupić nowe ubranka dla tak małego i wrażliwego człowieka?

I może problem bardziej próżny Z Waszych wypowiedzi wywnioskowałam, że wszystkie rzeczy, a w szczególnosci ubranka powinne być funkcjonalne i to wystarczy, gdyż dziecko nie zwraca uwagi na to, w co jest ubrane. Zgadzam się z tym oczywiście, ale przecież można kupić ubranka funkcjonalne typu śpioszki, pajacyki, body, które są wygodne i bardzo ładne - sama sprawdziłam, niektóre są naprawdę urocze. Oczywiście rozumiem, że ceny nie sa niskie i nie wszystkich na nie stać. Wydaje mi się jednak, ze dla mnie byłoby ważne to, w co ubrane jest moje dziecko i jeżeli może być tak, ze jemu jest wygodnie a ja mam przyjemność z patrzenia na te ubranka, to dlaczeo takich nie kupić? Nawet jeśli ich długo nie ponosi, po dłuższym zastanowieniu stwierdziłam, że sama mam ubrania, które założyłam raz czy dwa razy i nie jest ich tak mało. Czasami nam coś nie podpasuje Interesuję się także modą, nie obsesyjnie, raczej jako hobby i staram się nie ignorować tego, co na siebie zakładam, a w końcu te pajacyki, śpioszki to też moda Dlaczego dobrze ubrana mamusia ma wieść w wózku gorzej ubranego bobaska? (I nie uważam, ze należy kupować tylko w markowych sklepach, ale te śpioszki z Kubusiem Puchatkiem i podobnymi bajkowymi stworzonkami są urocze). A i takie ubranka można zawsze później oddać innemu dziecku, które je założy, a jego rodzice nie mogą sobie na nie pozwolić - nic się nie zmarnuje

Nie traktujcie tej wypowiedzi jako przejaw snobizmu, to są moje rozmyślania po przeczytaniu tego wątku. Zdrowie dzieci jest zawsze ważniejsze od rzeczy nabytych i tego waszym życzę Zawsze mi się jednak wydawało, że jeżeli będe iała fundusze, to kupię akcesoria firm sprawdzonych, choć może nie najttańszych typu Chicco czy Mothercare. (Miałam tę przyjemność pracować w wakacje w sklepie z akcesoriami dla noworodków

A i jeszcze ode mnie - do Waszych list dołożyłabym płytę z kołysankami (można zrobić samemu) w kilku różnych językach i cichutko puszczać nawet malutkiemu dziecku. Jest to udowodnione, ze wpływa to na możliwości późniejszego nauczenia sie języków, szczególnie tych z bardzo odmienną od naszego fonologią, np. tonicznego jak j. chiński. A i muzyka uspakajająco wpływa na dzieci.

Wybaczcie mi tę językoznawcza propozaycję - takie studia zamiłowanie. No i wybacztie tak długą wypowiedź. Pozdrawiam.
katarzynaaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-30, 21:46   #216
kasienka1977
Rozeznanie

GG do kasienka1977

Witam, mój synuś ma 7 miesięcy i na wyprawkę dla niego wydałam prawie 4 tysiące, ale ponieważ było to moje drugie dziecko uchroniłam sie przed błędami.
Najważniejszy był wózek - chicco trio enjoy, kosztował 1500, super rzecz polecam, przez sekundę nie żałuję żadnej złoówki na niego wydanej.
Ciuszki dobre gatunkowo, ładne, ale polskich firm - powędrowały teraz do koleżanki w stanie idealnym, więc inwestycja trafiona.
tak naprawdę to poszalałam przy kocyku - 120 zł to moim zdaniem sporo, ale piorę go co tydzień - jest beżowy i wciąż wygląda jak nowy.
Nauczona doświadczeniem - nie kupowałam butelek, smoczków, pierwsze dziecko karmiłam piersią i nie korzystałam z tego i teraz też się udało.
Kosmetyki tylko nivea baby - naprawdę nie uczulają. a i warto mieć balneum - na rumień noworodkowy super rzecz.
Moim zdaniem warto się czasem szarpnąć na cos droższego, ale dobrej jakości, bo mozna to potem wykorzystać. Mój Łukasz dostał taka spadkową matę tiny love i grający stoliczek z litte tikes i myslę, że te rzeczy posłużą kolejnym dzieciom. Siostra, która kupiła matę za 100 w realu po jednym dziecku ją wyrzuciła, bo do niczego sie nie nadawała.
oczywiście - rozumiem też mamy, które kupują wyprawkę tańszym kosztem. ja trochę szalałam, bo to było drugie dziecko po 10 latach i........... tak jakoś trudno mi sie było oprzeć
Mamusiom i dzieciom zycze zdrówka
Stary 2008-08-31, 00:18   #217
sheryl
szeryfcio

Cytat:
Napisane przez katarzynaaaaaa Pokaż wiadomość
I może problem bardziej próżny Z Waszych wypowiedzi wywnioskowałam, że wszystkie rzeczy, a w szczególnosci ubranka powinne być funkcjonalne i to wystarczy, gdyż dziecko nie zwraca uwagi na to, w co jest ubrane. Zgadzam się z tym oczywiście, ale przecież można kupić ubranka funkcjonalne typu śpioszki, pajacyki, body, które są wygodne i bardzo ładne - sama sprawdziłam, niektóre są naprawdę urocze. Oczywiście rozumiem, że ceny nie sa niskie i nie wszystkich na nie stać. Wydaje mi się jednak, ze dla mnie byłoby ważne to, w co ubrane jest moje dziecko i jeżeli może być tak, ze jemu jest wygodnie a ja mam przyjemność z patrzenia na te ubranka, to dlaczeo takich nie kupić?
I ja się z Tobą zgadzam. Też kupuję synkowi ładne ciuszki, funkcjonalne też może być ładne. Dziewczyny pisząc o niefunkcjonalności miały na myśli takie rzeczy jak: dżinsiki, sukienki z falbankami (tudzież z łańcuszkami ) dla noworodka (ciężko w to ubrać dzidzię, dziecku w tym niewygodnie, no i raczej nie ma nawet do takich strojów okazji...); aplikacje, które drapią od spodu, kołnierzyki - noworodek "nie ma" szyjki.
Tu nie o to chodziło żeby nie kupować markowych czy ładnych rzeczy, bo to nic złego, szczególnie jeśli dziecku się przydadzą; raczej o to, by przy zakupach pamiętać, ze to są zakupy dla dziecka a nie dla mamusi.
A tu potrzeby dziecka były pominięte.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-09-01, 08:48   #218
Aatena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasienka1977 Pokaż wiadomość
Kosmetyki tylko nivea baby - naprawdę nie uczulają.
Bardzo proszę o niegeneralizowanie. Przez takie wypowiedzi ja też kupiłam dla córki kosmetyki Nivea i, niestety, uczulały ją.
Kosmetyki tylko nivea baby - naprawdę nie uczuliły mojego dziecka. Gdybyś tak napisała, to wtedy ok.
Aatena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-01, 08:53   #219
Jeanette83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katarzynaaaaaa Pokaż wiadomość
Z góry przepraszam, ze się wcinam w ten wątek nie planując bycia mamusia w najbliższym czasie Przeglądałam sobie po prostu forum i czytałam różne wypowiedzi no i te Wasze tutaj też. (Wymianę pogladów z panią nowobogacka niestety również). Może nie jestem od niej dużo starsza i na wychowaniu dzieci, szczególnie tak malutkich sie nie znam, ale mnie trochę zaintrygowałyście tym co jest, a co nie jest potrzebne maluchowi/ mamusi. Mam kilka pytań, mam nadzieję, że się nie obrazicie, bo nie taki mój zamiar. To zwykła ciekawośc Waszej opinii po przemyśleniu sobie Waszych wypowiedzi

Nigdy nie kupuję ubrań w second-hand'ach i sama tego nie popieram, gdyż słyszałam wiele historii z tym związanych. Dlatego zastanawia mnie czy naprawdę, mimo prania, gotowania tych ubranek, nie jest rozsadniej kupić nowe ubranka dla tak małego i wrażliwego człowieka?

I może problem bardziej próżny Z Waszych wypowiedzi wywnioskowałam, że wszystkie rzeczy, a w szczególnosci ubranka powinne być funkcjonalne i to wystarczy, gdyż dziecko nie zwraca uwagi na to, w co jest ubrane. Zgadzam się z tym oczywiście, ale przecież można kupić ubranka funkcjonalne typu śpioszki, pajacyki, body, które są wygodne i bardzo ładne - sama sprawdziłam, niektóre są naprawdę urocze. Oczywiście rozumiem, że ceny nie sa niskie i nie wszystkich na nie stać. Wydaje mi się jednak, ze dla mnie byłoby ważne to, w co ubrane jest moje dziecko i jeżeli może być tak, ze jemu jest wygodnie a ja mam przyjemność z patrzenia na te ubranka, to dlaczeo takich nie kupić? Nawet jeśli ich długo nie ponosi, po dłuższym zastanowieniu stwierdziłam, że sama mam ubrania, które założyłam raz czy dwa razy i nie jest ich tak mało. Czasami nam coś nie podpasuje Interesuję się także modą, nie obsesyjnie, raczej jako hobby i staram się nie ignorować tego, co na siebie zakładam, a w końcu te pajacyki, śpioszki to też moda Dlaczego dobrze ubrana mamusia ma wieść w wózku gorzej ubranego bobaska? (I nie uważam, ze należy kupować tylko w markowych sklepach, ale te śpioszki z Kubusiem Puchatkiem i podobnymi bajkowymi stworzonkami są urocze). A i takie ubranka można zawsze później oddać innemu dziecku, które je założy, a jego rodzice nie mogą sobie na nie pozwolić - nic się nie zmarnuje

Nie traktujcie tej wypowiedzi jako przejaw snobizmu, to są moje rozmyślania po przeczytaniu tego wątku. Zdrowie dzieci jest zawsze ważniejsze od rzeczy nabytych i tego waszym życzę Zawsze mi się jednak wydawało, że jeżeli będe iała fundusze, to kupię akcesoria firm sprawdzonych, choć może nie najttańszych typu Chicco czy Mothercare. (Miałam tę przyjemność pracować w wakacje w sklepie z akcesoriami dla noworodków

A i jeszcze ode mnie - do Waszych list dołożyłabym płytę z kołysankami (można zrobić samemu) w kilku różnych językach i cichutko puszczać nawet malutkiemu dziecku. Jest to udowodnione, ze wpływa to na możliwości późniejszego nauczenia sie języków, szczególnie tych z bardzo odmienną od naszego fonologią, np. tonicznego jak j. chiński. A i muzyka uspakajająco wpływa na dzieci.

Wybaczcie mi tę językoznawcza propozaycję - takie studia zamiłowanie. No i wybacztie tak długą wypowiedź. Pozdrawiam.
Nie popadajmy ze skrajnosci w skrajnosc nikt nikomu nie mowi ze kupowanie ladnych rzeczy je zle, wiadomo ze estetyczne rzeczy sa fajniejsze niz szaro-bure. Niektorzy moga sobie pozwolic na rzeczy ladne, inni niestety nie, ale nikt tych pierwszych nie potepia Ladne funkcjonalne spioszki sa w porzadku. Ewentualne zarzuty mozna kierowac do matek ktore kupuja rzeczy niepotrzebne lub wrecz szkodliwe - np. modne baldachimy do lozeczka - ograniczaja pole widzenia dziecka, sa siedliskiem kurzu i roztoczy, utrudniaja cyrkulacje powietrza w lozeczku, ale rodzice je z luboscia montuja bo sa takie "slodkie"...

Jeanette83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-03, 16:24   #220
scorpionec
Zakorzenienie

Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."

Jestem w 8 m-cu ciązy i w trakcie kompletowania wyprawki...

Całość wyniesie mnie pomiędzy 4000 - 4500 zł

Zdecydowałam się na droższy wózek Quinny Speedi. koszt to 2300 zł w zestawie z jednym najbezpieczniejszych fotelików (maxi cosi cabrio fix) który sam kosztuje ok 500zł.. nie uważam tego za przesade bo bezpieczeństwo dziecka to dla mnie priorytet

Liste zakupowa dla maluszka pomogla mi stworzyć koleżanka - mam 8 miesiecznego dzidziusia i dzieki niej dowiedzialam sie co można sobie odpuścić a w co warto inwestować

od niej dostalam część ciuszków a częśc kupuje - to naprawde wielka przyjemność i bez senu jej sobe odmawiać

od koleżanki tez odkupiłam laktator (użyty pare razy) gdyż sama nie jestem przekonana do tego urządzenia i mam zamiar uzywac w ostateczności więc nie ma sensu inwestować w nowy..

rzeczy typu łożeczko,materac,pościel, kocyki,ręczniki kupiłam nowe... zwracając uwage na jakość i sklad tkanin.. a dobra jakość to nie zawsze wysoka cena..

warto zakupy rozpocząć wcześniej.. rozejrzeć się po sklepach i hurtowniach oraz w sklepach internetowych lub allegro..

można spokojnie wbrac to co nam sie podoba w korzystnej cenie..

kupując wszystko na raz w sklepie trzeba brac co jest a nie zawsze to taniej i nie zawsze wybór zadowalający

jeszcze apropos baldachimów... mnie to się średnio podoba.. ale nie wiem czy sie nie zdecyduje? mam nasloneczniony pokój a to zawsze jakas ochrona...

brak powietrza? - można kupić np tiulowy.. i nie ustawiać łózeczka w kącie jak większość mam robi - to ruch powietrz będzie..

ze zbieracz kurzu? a firanki kurzy nie zbieraja? w każdej chwili mozna zdjąć i wyprac nie widze problemu..

myśle ze nie można kategorycznie stwierdzic ze coś jest zbędne a cos nie zbędne..

kazda mam ma ne metody... dla mnie sterylizator do butelek (chyba ze dziecko np alergiczne) to zbedny wydatek a dla kogos innego moze okazac się niezbędny
scorpionec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-03, 20:21   #221
kasienka1977
Rozeznanie

GG do kasienka1977

Cytat:
Napisane przez Aatena Pokaż wiadomość
Bardzo proszę o niegeneralizowanie. Przez takie wypowiedzi ja też kupiłam dla córki kosmetyki Nivea i, niestety, uczulały ją.
Kosmetyki tylko nivea baby - naprawdę nie uczuliły mojego dziecka. Gdybyś tak napisała, to wtedy ok.
A nie czepiasz się przypadkiem?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-03, 21:18   #222
Aatena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasienka1977 Pokaż wiadomość
A nie czepiasz się przypadkiem?
Może i, wg Ciebie, się czepiam, ale trochę denerwujące jest polecanie kosmetyków Nivea jako tych, które "na pewno" nie uczulą. Ja mam inne doświadczenia i o tym piszę. Poza tym nie tylko moją córkę uczuliły te kosmetyki. Córka koleżanki też na Niveę zareagowała wysypką.
No, ale pewnie nasze córki, to jedyne dzieci, które dostały uczulenia po Nivea, skoro
Cytat:
tylko nivea baby - naprawdę nie uczulają
Aatena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-04, 07:47   #223
kasienka1977
Rozeznanie

GG do kasienka1977

Nie będę się spierać, ale jeśli ktoś mnie pyta o zdanie na temat wyprawki i odpowiadam jako osoba prywatna to logicznym jest, że przedstawiam moje poglądy. Idąc tym tropem, ktoś mógłby stwierdzić, że nie ma dzieci, bo nie stać go na wyprawkę, bo ja wydałam więcej niż tkwi to w granicach jego finansowych możliwości
Stary 2008-09-04, 10:05   #224
aaliyah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez scorpionec Pokaż wiadomość
Jestem w 8 m-cu ciązy i w trakcie kompletowania wyprawki...

Całość wyniesie mnie pomiędzy 4000 - 4500 zł
Czesc Skorpioniec! Odniose sie do Twojej wypowiedzi bo nawet termin porodu mamy taki sam.
Ja dotychczas wydalam na wyprawke okolo 800 funtow (po obecnym kursie to jakies 3200 zl) i w zasadzie juz niczego mi nie brakuje. Rodzice w Polsce nie mogli sie powstrzymac i tez conieco pokupowali, trudno mi oszacowac koszt ich zakupow, mysle ze jakies pareset zlotych sie uzbiera. Takze wszystko zamknie sie w 4000 zl.

Cytat:
Zdecydowałam się na droższy wózek Quinny Speedi. koszt to 2300 zł w zestawie z jednym najbezpieczniejszych fotelików (maxi cosi cabrio fix) który sam kosztuje ok 500zł.. nie uważam tego za przesade bo bezpieczeństwo dziecka to dla mnie priorytet
kazda mam ma ne metody... dla mnie sterylizator do butelek (chyba ze dziecko np alergiczne) to zbedny wydatek a dla kogos innego moze okazac się niezbędny
Kupilam dokladnie ten sam wozek z fotelikiem Wynioslo mnie to 420 funtow (okolo 1650 zl). Sterylizator tez kupilam, w praktyce okaze sie czy sie przyda.

Osobiscie nie kupilabym uzywanych ubranek dla dziecka. Pewnie dlatego, ze sama dla siebie tez nie robie zakupow w lumpeksach.
aaliyah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-04, 10:24   #225
scorpionec
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aaliyah Pokaż wiadomość

Osobiscie nie kupilabym uzywanych ubranek dla dziecka. Pewnie dlatego, ze sama dla siebie tez nie robie zakupow w lumpeksach.
mam to samo... jeśli kupuje ubranka to nowe... ale od znajomych uzywane przyjmuje.. wiem kto je nosił.. itd.. ale to takie moje zboczenie..

widac duzo nie pomyliłam sie z wyceną (jeszcze pozostały mi zkupy apteczno - kosmetyczne itd)

dodam ze nie wliczalam ubranek
Stary 2008-09-04, 10:25   #226
aaliyah
Zakorzenienie

Cytat:
mam to samo... jeśli kupuje ubranka to nowe... ale od znajomych uzywane przyjmuje.. wiem kto je nosił.. itd.. ale to takie moje zboczenie..

widac duzo nie pomyliłam sie z wyceną (jeszcze pozostały mi zkupy apteczno - kosmetyczne itd)

dodam ze nie wliczalam ubranek
E tam zboczenie.

Ja wliczylam juz wszystko. Jednak tutaj jest troche taniej, a w sumie wszystkie prawie zakupy zrobilam w Mothercare, ktory do tanich sklepow nie nalezy. Niewielka czesc wyprawki kupilam w Babies'R'Us.
Stary 2008-09-04, 10:30   #227
scorpionec
Zakorzenienie

Cytat:
E tam zboczenie.

Ja wliczylam juz wszystko. Jednak tutaj jest troche taniej, a w sumie wszystkie prawie zakupy zrobilam w Mothercare, ktory do tanich sklepow nie nalezy. Niewielka czesc wyprawki kupilam w Babies'R'Us.
no w angli taniej.. widac to po cenie wózka np...

porównywałam też ceny sprzętów Tommie Tippie (butelki ,podgrzewacze) i na wyspach tez zdecydowanie taniej

ja ubranek nie licze bo jak mi sie cos spodoba kupuje.. czasem nniejsze rozmiarki czasem weksze na późnijsze miesiące.. więc trudno to nazwac wyprawką (wyprawka to dla mnie lista rzeczy niezbedna na przybycie dziecka)
Stary 2008-09-04, 11:06   #228
aaliyah
Zakorzenienie

Cytat:
no w angli taniej.. widac to po cenie wózka np...

porównywałam też ceny sprzętów Tommie Tippie (butelki ,podgrzewacze) i na wyspach tez zdecydowanie taniej
Wlasnie wszystko tj. sterylizator, podgrzewacz, laktator, butelki, nawet pojemnik na zuzyte pieluszki mam z Tommee Tippee. Wszystko mieli w promocji.

A wozek to mamy chyba nawet w tym samym kolorze - Fudge.

Cytat:
ja ubranek nie licze bo jak mi sie cos spodoba kupuje.. czasem nniejsze rozmiarki czasem weksze na późnijsze miesiące.. więc trudno to nazwac wyprawką (wyprawka to dla mnie lista rzeczy niezbedna na przybycie dziecka)
Kupowanie ubranek to czysta przyjemnosc. Ja sie staram troche ograniczac bo nie chce zeby lezaly odlogiem, a dzieci tak szybko rosna. Potem szkoda by mi bylo jakby dzidzia miala na sobie cos tylko 2 razy...
Stary 2008-09-04, 15:54   #229
Jeanette83
Zakorzenienie

Cytat:

jeszcze apropos baldachimów... mnie to się średnio podoba.. ale nie wiem czy sie nie zdecyduje? mam nasloneczniony pokój a to zawsze jakas ochrona...

brak powietrza? - można kupić np tiulowy.. i nie ustawiać łózeczka w kącie jak większość mam robi - to ruch powietrz będzie..

ze zbieracz kurzu? a firanki kurzy nie zbieraja? w każdej chwili mozna zdjąć i wyprac nie widze problemu..

myśle ze nie można kategorycznie stwierdzic ze coś jest zbędne a cos nie zbędne..

Wiesz, sterylizowac butelki i smoczki dla bardzo malego dziecka trzeba (przeczytaj chociazby instrukcje obslugi butelek) - mozesz uzywac sterylizatora, gotowac lub uzywac plynow dezynfekujacych (np. miltona). Tak czy siak jest to zalecane. steryzlizator jest jedna z metod - dla mnie najwygodniejsza i najoszczedniejsza (czas i pieniadze).

Baldachimow do lozeczka nikt nie zaleca, a wrecz przeciwnie. Skoro sa zarzuty co do ich stosowania to po co ryzykowac? Przeciez dziecko ci nie powie ze ladne, ze mu wygodnie, ze dobrze - to tylko kwestia zadowolenia rodzicow.

Na nasloneczniony pokoj - polecam zaluzje/firanki/zaslony. Tiul tez ogranicza cyrkulacje powietrza, chodzi o bariere, rog nie ma tu nic do rzeczy (ma byc wymiana powietrza ktorym dziecko oddycha). Firanki tez kurz zbieraja ale nie spisz raczej metr pod firanka, z ktorej przy kazdym ruchu leci kurz. A jesli chce sie komus prac baldachim co kilka dni to zazdroszcze czasu i zawziecia

Sadze jednak ze dosc latwo oddzielic rzeczy niezbedne od zbednych ale nie szkodzacych, i tych wrecz szkodzacych. Listy rzeczy ktore sa w gazetach to bzdura, potrzebna jest niecala polowa tego co tam jest napisane. Najwiarygodniejsza liste dostalam w szkole rodzenia, i jej sie trzymalam. Jak Ci sie dziecko urodzi to sama zobaczysz

Stary 2008-09-04, 16:19   #230
scorpionec
Zakorzenienie

Jeanette83
znam wiele dzieci które śpia pod baldachimem albo w łożeczku turystycznym (jeszcze większy zbieracz kurzu) i nic im nie jest..

moim zdaniem dopływ powietrza bardziej blokują ochraniacze na łózeczku..

na pewno łatwiej jest wyprać albo usunąć (jak sie nie sprawdza) badachim niż firanki.. (nie wiem co za problem wrzucić raz w tyg razem z całą pościelką?)

ja firanek i zaslonek w domu nie posiadam i nie zamierzam... a caly dzień przy zasłoniętych roletach to dopiero jest absurd

to samo dotyczy sterylizacji butelek... butelka jest wysterylizowane ok 2 h po wyjęciu ze sterylizatora... potem juz traci te właściwości.. (wiekszośc mam o tym nie wie)

równie dobrze mozna ją wygotować

nie wiem jakie listy są w gazetach ale to chyba nie ma nic do rzeczy..
Stary 2008-09-04, 16:51   #231
Jeanette83
Zakorzenienie

Cytat:
Jeanette83
znam wiele dzieci które śpia pod baldachimem albo w łożeczku turystycznym (jeszcze większy zbieracz kurzu) i nic im nie jest..

moim zdaniem dopływ powietrza bardziej blokują ochraniacze na łózeczku..

na pewno łatwiej jest wyprać albo usunąć (jak sie nie sprawdza) badachim niż firanki.. (nie wiem co za problem wrzucić raz w tyg razem z całą pościelką?)

ja firanek i zaslonek w domu nie posiadam i nie zamierzam... a caly dzień przy zasłoniętych roletach to dopiero jest absurd

to samo dotyczy sterylizacji butelek... butelka jest wysterylizowane ok 2 h po wyjęciu ze sterylizatora... potem juz traci te właściwości.. (wiekszośc mam o tym nie wie)

równie dobrze mozna ją wygotować

nie wiem jakie listy są w gazetach ale to chyba nie ma nic do rzeczy..
Wiesz, mimo wzsystko bardziej wiarygodne wydaja mi sie specjalistyczna prasa, pediatrzy czy chcoaizby doswiadczone kolezanki Ja znam wiele dzieci ktorych matki nie pozwalaly na kontakty z obcymi osobami do pierwzsego roku zycia (bo bakterie, wirusy) i tez nic im nie jest, ale uwazam ze to bez sensu.

gotujac przedmioty po kilku razach sa matowe, a po kilkunastu zaczynaja pekac. Wystarczy sterylizowac rzeczy czesciej a mniejsze ilosci zeby zachowac sterylnosc, zreszta chodzi raczej o zniszczenie bakterii ze sliny, pokarmu itd. niz tych "z powietrza"

A listy z gazet (prasy dla kobiet w ciazy) to taka gratisowa informacja

Stary 2008-09-04, 17:56   #232
scorpionec
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jeanette83 Pokaż wiadomość
Wiesz, mimo wzsystko bardziej wiarygodne wydaja mi sie specjalistyczna prasa, pediatrzy czy chcoaizby doswiadczone kolezanki Ja znam wiele dzieci ktorych matki nie pozwalaly na kontakty z obcymi osobami do pierwzsego roku zycia (bo bakterie, wirusy) i tez nic im nie jest, ale uwazam ze to bez sensu.

gotujac przedmioty po kilku razach sa matowe, a po kilkunastu zaczynaja pekac. Wystarczy sterylizowac rzeczy czesciej a mniejsze ilosci zeby zachowac sterylnosc, zreszta chodzi raczej o zniszczenie bakterii ze sliny, pokarmu itd. niz tych "z powietrza"

A listy z gazet (prasy dla kobiet w ciazy) to taka gratisowa informacja
wwiadomo polemizować mzna bez końca..

jak juz pisalam swoja liste robiłam z pomoca doświadczonych mam(pisałam powyżej)

co do szkół rodzenia to mam mieszane uczucia .. pewnie jak ze wszystkim są i te dobre i złe.. niestety znam więcej tych drugich..

dla mnie to trochę jak z naukami przed malżeńskimi - teoria swoje życie swoje..

np słyszalm jak położna stwierdziła ze wyparzanie smoków to bez sens bo brodawek (sutków) se nie wyparzamy a dziecko przeciez z nich bezpośredio pije

we wszystkim trzeba zachowac jakiś zdrowy rozsądek.. i jak np w przypadku wyprawki dopasować do INDYWIDUALNYCH potrzeb dziecka i swoich
Stary 2008-09-04, 18:08   #233
aaliyah
Zakorzenienie

Cytat:

Sprawdzilam w instrukcji do sterylizatora - butelki pozostaja sterylne 3 godziny jesli sa w sterylizatorze, po wyjeciu od razu uzywamy a potem znowu do sterylizacji i tak w kolko. Butelki mozna je zostawic w srodku w sterylizatorze podlaczonym do pradu na czuwaniu i wtedy po uplynieciu 3 godzin automatycznie rozpocznie sie kolejny cykl. Bardzo to wygodne - w ten sposob zawsze sa gotowe do uzycia. A sama sterylizacja trwa 5 minut.
Stary 2008-09-04, 19:46   #234
Patrilla
Zakorzenienie

Talking Dot.: Ile kosztuje wyprawka ?

baldachimów nie polecam z autopsji
płyn milton i tabletki bardzo!
Stary 2008-09-04, 20:22   #235
Jeanette83
Zakorzenienie

Cytat:
np słyszalm jak położna stwierdziła ze wyparzanie smoków to bez sens bo brodawek (sutków) se nie wyparzamy a dziecko przeciez z nich bezpośredio pije

Dawno takiej bzdury nie slyszalam - niestety to potwierdza ze nie wszystkie polozne powinny wykonywac ten zawod... Przeciez mleko w piersi i sutku sie nie psuje tak jak to butelce i smoczku. Ludzie to maja wyobraznie...

Stary 2008-09-04, 21:20   #236
sheryl
szeryfcio

Cytat:
Napisane przez Jeanette83 Pokaż wiadomość
Nie no, już bez przesady... Jak ja uwielbiam takie teorie .
Wygotowuję butelki 5 miesięcy i żadna nie popękała, mają jeszcze nadruki i podziałkę. Nie są tak błyszczące jak po zakupie, ale to w niczym nie przeszkadza ani absolutnie nie kwalifikuje do wymiany. (Używam Aventu i Nuka).
Stary 2008-09-08, 08:29   #237
Jeanette83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sheryl Pokaż wiadomość
Nie no, już bez przesady... Jak ja uwielbiam takie teorie .
Wygotowuję butelki 5 miesięcy i żadna nie popękała, mają jeszcze nadruki i podziałkę. Nie są tak błyszczące jak po zakupie, ale to w niczym nie przeszkadza ani absolutnie nie kwalifikuje do wymiany. (Używam Aventu i Nuka).
No widzisz a mi gotowanie uszkodzilo dwa smoczki Aventu Tak wiec to nie teorie a praktyka. Wiec kupilam sterylizator. No ale co kto lubi...

Stary 2008-09-08, 10:06   #238
passionfruit
Zakorzenienie

A mam do Was pytanie, czy można sterylizować buletki etc w parowarze?
Stary 2008-09-08, 10:10   #239
aaliyah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez passionfruit Pokaż wiadomość
A mam do Was pytanie, czy można sterylizować buletki etc w parowarze?
Nie wiem jak w parowarze, ale na pewno mozna w mikrofalowce.
Stary 2008-09-08, 10:12   #240
passionfruit
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem jak w parowarze, ale na pewno mozna w mikrofalowce.
A jak to zrobić w mikrofalówce???

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości