|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#211 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co jedzą nasze starsze dzieci- sprawdzone produkty, przepisy i inne informacje
Lody syn je. Ciacha je.
jak dostał lizaka to też nie rzuciłam się wyrywać i drzeć włosy ![]() też nie jestem ortodoksem. dostaje też jajka niespodzianki i grzecznie oddaje czekoladę - w ogóle nie ma tematu, nieszczęścia, ani pytań. ma "swoją" czekoladę i taką czasem dostaje. ale części produktów "dla dzieci" ( ![]()
![]() |
![]() |
#212 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co jedzą nasze starsze dzieci- sprawdzone produkty, przepisy i inne informacje
Ja lodów w zeszłym roku nie dawałam, ale w tym roku kupię raz na jakiś czas, mamy niedaleko dobrą lodziarnię z pysznymi lodami.
---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ---------- [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;59820596]Berry nie, schab nie smakuje pomarańczami ![]() A Artka reakcja na mięso jak zawsze - nabił na widelec, spróbował i teatralne obrzydzenie. Ja jak byłam mała, aczkolwiek starsza niż Artek, bo to pamiętam, więc musiałam mieć z 4 lata umiałam godzinami żuć w buzi mięso, bo go nienawidziłam, doszliśmy do cukierni na drugim końcu miasta na lody, a ja wciąż miałam je w buzi po obiedzie. Potem miałam w liceum epizod z dietą wegetariańską. Mięso polubiłam tak naprawdę dopiero kilka lat temu, jak się nauczyłam je robić inaczej niż jako kotlety. Ale z A. nie będę eksperymentować i dopóki się nie nauczy, dopóty będzie jadł je jakoś inaczej. Jak byliśmy w szpitalu z jelitówką, to lekarka chciała wcisnąć mu (dosłownie) polędwicę na siłę do buzi. Oczywiście z efektem odwrotnym do zamierzonego, nie pozwoliłam na to. To ja już jednak chyba wolę miksować. Dzisiaj spróbuję z tym kurczakiem, ale nie wiem jeszcze, jak i czy go przekonam, zobaczymy.[/QUOTE] Perse, a Tobie ten schab wyszedł miękki? Bo mi wyszedł nie do pogryzienia przez dziecko :/ Chyba zostanę przy pieczeni z mięsa mielonego.
![]() |
#213 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jakiś przepis rzucisz? Bo u mnie tak samo jak u Ciebie. ![]() Za to placki warzywne wyszły wspaniałe. Teraz się przymierzam do pieczonych ziemniaków Miramej. ![]()
![]() |
![]() |
#214 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Polecam do tych ziemniaków sos tzatziki ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 |
Zakorzenienie
|
Też myślałam o tzatzikach, a możesz napisać czy kupujesz jakieś konkretne ziemniaki, czy nie zwracasz większej uwagi?
Placki z marchewki i cukini. Jedna duża cukinia, 2 średnie marchewki, zetrzeć na dużych oczkach, wymieszać z jajkiem, solą i pieprzem, dodawać stopniowo szklankę mąki i voila.
![]() |
#216 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chyba sama jutro zrobię ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2016-05-03 o 12:00 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#218 |
BAN stały
|
Ja uzywan od dawna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Zakorzenienie
|
Mój nie ma jeszcze dwóch lat i jakoś mam opory. To nie jest tak, że unikam soli totalnie, bo młody je normalnie solone potrawy np. jak jesteśmy u kogoś z wizytą albo na wyjazdach w restauracji, nie mówiąc już o soli w serach żółtych czy wędlinach
![]()
![]() |
#220 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
My w ogóle solimy bardzo mało na długo przed urodzeniem dziecka. Dzięki za przepis. ![]()
najważniejsze w życiu jest być zdrowym, mieć zdrowego małżonka, zdrowe dziecko, zdrowych rodziców, zdrowe rodzeństwo. wszystko inne jest kwestią chęci i siły, niekiedy szczęścia... Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2016-05-03 o 14:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do tych przekąsek, mam nadzieję, że u nas do tego nie dojdzie. Teraz staram się nosić ze sobą owoce albo np. oboje z Artkiem bardzo lubimy te produkty: http://czytamyetykiety.pl/wp-content...3jk%C4%85t.jpg (są też talarki i inne kształty, Artek za tym przepada). Ale nie ukrywam, że A. słodycze zna i lubi, ale też nie jadłby cały dzień, ma umiar, jak ma dość, to przestaje. Też czasami dostanie kupnego Prince Polo czy coś takiego. Co do tv, to u nas w zasadzie już tego nie ma, naprawdę tu zadziałała "świadomość" jedzenia. Tzn. owszem, czasami telewizor leci (zwłaszcza przy tej nieszczęsnej zupie), ale nie jest to mus i nie przy każdym posiłku absolutnie. Ja już się przyzwyczaiłam do tych ciemnych produktów. Przerabiałam to w ciąży (cukrzyca ciążowa), a teraz z powodu diety. O ile makaron trzeba faktycznie dobrze doprawić (tzn. dobrać dodatki), tak mąka mi już w ogóle nie przeszkadza, często nawet pizzę robię na pełnoziarnistej (a i często robię pizzę na patelni bez drożdży, to nie to samo, co zwykła, ale też dobra i bardzo szybka, jakby ktoś chciał przepis, to wyślę). Nie, zwykle nie. Ale wczoraj zasnęłam z Arturem (mam jakiś spadek formy), obudziłam się o 1.30 i spać mi się nie chciało.. Zasnęłam o 4, a o 4.10 Artek się rozpłakał i znowu musiałam do niego iść, chyba z pół godziny znowu zasypiałam. Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ---------- Dzisiejszy obiad uznaję za zjedzony. Mięso dramat, zjadł cały jeden kawałek (wielkość jak jeden kawałek w gulaszu..), przy tym oczywiście krztuszenie i gryzl to chyba z 10 minut. Ryż w miarę. Kukurydzy zawsze odmawiał, dzisiaj go namówiłam i zjadł z największą chęcią ze wszystkiego.. To jest cały Artur, już wie, że czegoś nie lubi, a nawet tego nie spróbował. Ale z całości zjadł może połowę. Szału nie ma, ale tragedii też nie (oprócz tego mięsa). |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 |
Zakorzenienie
|
Perse, talarki Diety są genialne.
![]()
![]() |
#223 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;59837961]Nie uraziłaś. Jednak domyślam się, że osobie, która nie ma takiego problemu (a raczej: nie ma go stale, bo też często słucham rad od koleżanek, których dzieci nie jadły tydzień/miesiąc, a to coś zupełnie innego, jak dziecko nie je cały czas) ciężko jest doradzić. Ja np. nie rozumiem, jak chodzące i mówiące dziecko może mieć smoczek, ktoś może powiedzieć, że nie rozumie, jak 3-latek chodzi w pieluszce (u nas postępy w tej kwestii tak btw) i tak można by wyliczać. Jeśli widać, że rodzic robi coś z danym "problemem", to ja jestem w stanie wiele zrozumieć; tego się głównie nauczyłam, odkąd Artur się urodził.
Co do tych przekąsek, mam nadzieję, że u nas do tego nie dojdzie. Teraz staram się nosić ze sobą owoce albo np. oboje z Artkiem bardzo lubimy te produkty: http://czytamyetykiety.pl/wp-content...3jk%C4%85t.jpg (są też talarki i inne kształty, Artek za tym przepada). Ale nie ukrywam, że A. słodycze zna i lubi, ale też nie jadłby cały dzień, ma umiar, jak ma dość, to przestaje. Też czasami dostanie kupnego Prince Polo czy coś takiego. Co do tv, to u nas w zasadzie już tego nie ma, naprawdę tu zadziałała "świadomość" jedzenia. Tzn. owszem, czasami telewizor leci (zwłaszcza przy tej nieszczęsnej zupie), ale nie jest to mus i nie przy każdym posiłku absolutnie. Ja już się przyzwyczaiłam do tych ciemnych produktów. Przerabiałam to w ciąży (cukrzyca ciążowa), a teraz z powodu diety. O ile makaron trzeba faktycznie dobrze doprawić (tzn. dobrać dodatki), tak mąka mi już w ogóle nie przeszkadza, często nawet pizzę robię na pełnoziarnistej (a i często robię pizzę na patelni bez drożdży, to nie to samo, co zwykła, ale też dobra i bardzo szybka, jakby ktoś chciał przepis, to wyślę). Nie, zwykle nie. Ale wczoraj zasnęłam z Arturem (mam jakiś spadek formy), obudziłam się o 1.30 i spać mi się nie chciało.. Zasnęłam o 4, a o 4.10 Artek się rozpłakał i znowu musiałam do niego iść, chyba z pół godziny znowu zasypiałam. ![]() Powiem Ci, że dość miękki. Na pewno bardziej miękki od tego, który piekłam bez mleka. Artkowi zawsze robię małe kawałki. ---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ---------- Dzisiejszy obiad uznaję za zjedzony. Mięso dramat, zjadł cały jeden kawałek (wielkość jak jeden kawałek w gulaszu..), przy tym oczywiście krztuszenie i gryzl to chyba z 10 minut. Ryż w miarę. Kukurydzy zawsze odmawiał, dzisiaj go namówiłam i zjadł z największą chęcią ze wszystkiego.. To jest cały Artur, już wie, że czegoś nie lubi, a nawet tego nie spróbował. Ale z całości zjadł może połowę. Szału nie ma, ale tragedii też nie (oprócz tego mięsa).[/QUOTE] gdzie te trójkąty można kupić ? nigdy nie widziałam ![]()
![]() |
![]() |
#224 |
Konto usunięte
|
Ja je kupuję na targu. Ale podobne można dostać w Tesco, choć nie wiem, czy skład taki sam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Teraz piekliśmy pierwszy raz wg przepisu rodziny- schab (1 kg) moczymy w wodzie 15 minut, osuszamy, nacieramy przyprawami (sól, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn lub liść laurowy, ziele angielskie) i olejem, wrzucamy na noc do lodówki, rano podsmażamy na suchej patelni (olej w mięsie), wkładamy do naczynia i dajemy na wierzch 1 pokrojoną w plasterki cebulę (rozdzieloną na kawałki) i kilka suszonych śliwek, wstawiamy w zamkniętym naczyniu do zimnego piekarnika (szkło) na 210-220 st. i pieczemy 1 h (+ doliczamy 10 minut na rozgrzanie piekarnika). Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim jeszcze jakiś czas do ostygnięcia- wyjmujemy lekko ciepły lub zimny. Ten ze śliwką (zmiękczany odrobiną alkoholu) też zostawiamy do przestygnięcia w piekarniku. Obydwa wychodzą bardzo miękkie, wręcz kruche. Córka nie jadła słodyczy dokładnie do 2 lat i 2 miesięcy, kiedy to dalsza rodzina przyniosła jakiegoś kinderka. Pierwszego lizaka dostała u fryzjerki w wieku ok. 3 lat i po zjedzeniu- uczulenia, więc u nas lizaki i inne kolorowe, mamby, żelki na czarnej liście ![]() Choć czasem (raz na kilka miesięcy) mąż kupi jej owocowe żelki ![]() Danonki dają u siebie dziadkowie, na szczęści sporadycznie, my nie kupujemy, tak samo, jak monte i inne deserki. Nie jada żadnych paluszków, słonych chipsów- nie ma tego w domu. Dotąd nie jadła niczego z mcdonalds czy innych fast foodów. Staram się jej coś piec (a teraz zastąpić cukier syropem z agawy lub ksylitolem, ale ostatnio po jelitówce- z tym ostatnim może się trochę wstrzymam) lub dawać czekoladę bez dodatków, nie kupujemy żadnych czekolad nadziewanych, czasem jakieś mało słodkie herbatniki. Uwielbia galaretki owocowe, ale wiadomo- barwniki ![]() Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2016-05-03 o 19:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 |
Konto usunięte
|
Artek kiedyś lubił Monte, ale mu się odwidzialo i dobrze w sumie, bo babcie mu to na palety kupowały. Danonki tak sobie lubi, o wiele bardziej zwykle jogurty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;59852011]Artek kiedyś lubił Monte, ale mu się odwidzialo i dobrze w sumie, bo babcie mu to na palety kupowały. Danonki tak sobie lubi, o wiele bardziej zwykle jogurty.[/QUOTE]
Ja uwielbiałam kiedyś Monte ![]() ![]()
![]() |
#228 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 |
Zakorzenienie
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;59849531]A robiłaś ten w mleku czy ze śliwkami/przyprawami- jeśli ten drugi, to przykro mi, że się nie udał
![]() Zupełnie niesłusznie, bo ostatecznie zrobiłam i tak inaczej, więc to moja wina. ![]() Mój syn nie zna smaku lizaków, monte, ani danonków i długo nie pozna. Jakoś wolę dać mu dobrą czekoladę niż te produkty.
najważniejsze w życiu jest być zdrowym, mieć zdrowego małżonka, zdrowe dziecko, zdrowych rodziców, zdrowe rodzeństwo. wszystko inne jest kwestią chęci i siły, niekiedy szczęścia... Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2016-05-03 o 21:10 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 |
Wtajemniczenie
|
Wika miałam Ci pisać, że z marchewką surowa, potraktowana, ale doczytałam właśnie, że zrobiłaś placki
![]() My uwielbiamy z sosem czosnkowym, często ,w piątki zwłaszcza, u nas goszczą ![]() Monte,danonka córka parę razy zjadla, ale nie lubi. Więc nie kupuje i nie ma tego u nas (teściowa czasami próbuje dać młodej). Lizaka pierwszego zjadła ok 3 lat i to od pediatry z gabinetu wyniosła.. Do teraz czasami je, ale ja jej nie kupuje, od ciotek, babć itp dostaje. Czasami tatuś jak wraca z delegacji to przywiezie ![]() Córka lubi mamby, żelki i w tygodniu po obiedzie dostanie czasem1-2 kostki mamby.. Ale to wymiennie z innym słodyczem. Pora między obiadem a kolacja to u nas czas na słodkie ( ale to różne przysmaki są wtedy, czasem lody, czasem Mamba, czasem czekolada itp.). Podwieczorek normalny poza ta slodka przekaska też jest. Banan, Kisiel, jabłko, a w sezonie też maliny, truskawki itp.. U nas córka nie je dżemów ( nie lubi niestety..),nie jadła nigdy kanapek czy naleśników z nutella.. My z mezem tego nie jemy to i ona nie zna. Ale nagminnie widzę/słyszę od innych rodziców, że ich dzieci lubią... Edytowane przez pieleszka Czas edycji: 2016-05-03 o 21:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Zakorzenienie
|
U nas nie ma nutelli, a dżemy tylko domowe z owoców działkowych i z małą ilością cukru. Ja nie lubię, ale syn wcina z owsianką i czasami z chlebem, chociaż do chleba woli miód, co mnie bardzo cieszy.
![]()
![]() |
#232 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() I lody je- sorbety grycan a z mlecznych (córka kocha truskawkowe) chyba te mają najlepszy skład, bez chemicznych dodatków http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/Produc.../2003010245902 Cytat:
![]() A moje ukochane pieczone warzywa to kolorowa zapiekanka Nigelli Lawson z batatów, ziemniaków, czerwonej papryki, czerwonej cebuli i czosnku oraz z dodatkiem fety (zamieniłam na nią ser haloumi z przepisu) oraz dodałam trochę ziół do oliwy (oregano, prowansalskie)- one wychodzą wręcz słodkie po upieczeniu, córka je z nami, bez fety (posypuję po wyjęciu z piekarnika) tu przepis (i zdjęcie z tej strony) http://cookbythebook.pl/nigella-laws...i-sera-halumi/ ale też lepiej podgotować ziemniaki, bo reszta piecze się dużo szybciej. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nutellę polecam domową, z tego przepisu, który podawałam gdzieś na początku wątku ![]() Albo krem czekoladowy dla leniwych - zalać ciepłą wodą 100 g suszonych daktyli i odstawić na min. kilka godzin (im dłużej tym lepiej, najlepiej na całą noc), potem odsączyć z wody, dodać 3 łyżki mleka, 3 łyżki kakao, zblendować i gotowe ![]()
![]() |
![]() |
#234 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dokładnie, my tak kilkakrotnie już robiliśmy - obiad na wynos ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;59804781]On chce go jeść, tylko nie ma czasu usiąść i go w spokoju zjeść. Jak mu go daję, to z chęcią je. Artur najczęściej rano, po przebudzeniu pije kakao. Po jakimś czasie je bułkę, najczęściej z dżemem. Potem (po 2-3h) jest albo owoc albo jogurt. Potem jest obiad. I potem to różnie - jak je obiad ok. 13-14 to jest jeszcze jakiś podwieczorek (typu właśnie owoc, jogurt - to, czego nie jadł rano), albo je drugie danie, tj. to, co my - jakiś placek, trochę makaronu, ryżu itd. Jak je obiad później, ok. 16, to już jest potem tylko kolacja. Np. bułka, ogórek i parówka. Albo mleko z płatkami (kupuję np. takie w Rossmannie różne zboża do mleka). A czasami nie chce kolacji. Przed snem pije jeszcze trochę mleka (zwykłego, z mm zrezygnowałam), ale niewiele, to już raczej tylko z przyzwyczajenia. Czyli tak: 7 kakao 8-9 bułka 11-12 jogurt 15 obiad 17 owoc 19 kolacja 20 mleko Albo 8 kakao 10 bułka 13 obiad 16 owoc, jogurt, serek, ew. coś z naszego obiadu 19 kolacja 20 mleko Plus na spacerze coś tam przegryza zwykle, choć jest to np. 1/4 bułki (zwykłej albo jakiejś słodkiej). Jak ma ochotę w ciągu dnia na owoce, to też dostaje. Przyznaję, że ilość już (bo kiedyś jadł dużo, dużo mniej) nie jest dla mnie problemem. Czasami któryś posiłek odpuszcza, je w mikro ilości, ale tym się już nie martwię. Obecnie dla mnie jedynym problemem jest jakość tych posiłków i to, że nie chce niektórych "normalnych" rzeczy jeść.[/QUOTE] Perse a dostaliście się do przedszkola? od września? ja bym spojrzała na menu (u nas w zlobku jest na caly tydzień wywieszone), co daja i w jakich godzinach i wtedy bym już tak samo zaczela w domu - my tak zrobiliśmy przed pojsciem do zlobka i tak robimy w weekendy (u nas w zlobku jest tak: 8.30 I sniadanie (ale ja daje jak Tosia wstaje czyli ok 6.30) 9.30 II sniadanie - owoce 11.30 II danie obiadowe drzemka 14.30 zupa ok. 16 podwieczorek oczywiście nie wiadomo ile zjada dokładnie w zlobku, natomiast w weekendy już mamy kontrole nad posilkami w domu czasami zje z nami trochę obiady ok 17 i kolacja ok 20 Cytat:
u nas jedynymy słodyczami sa chrupki kukurydziane, wafle pszenno-ryzowe, od wielkiego dzwony herbatniki, po czekoladzie kiedyś kazala sobie umyc żeby bo niedobre ![]()
![]() |
![]() |
#235 |
Konto usunięte
|
Dziś piekłam muffiny jogurtowe z mrożonymi wiśniami, dodałam syrop z agawy.
Zmniejszyłam ilość- ok. 60 ml zamiast 100 ml cukru, bo wydawał mi się b. słodki w porównaniu z cukrem, a potem sprawdziłam, że przepisy w necie podają, żeby zmniejszyć o 1/4 czyli powinnam dać 75 ml, natomiast wyszły prawie nie słodkie ![]() Jakoś zasugerowałam się, że syrop z agawy to lepszy zamiennik cukru- wspominany na różnych dziecięcych blogach, a tu niestety ![]() http://www.justynamarkowska.pl/syrop...kier-doskonay/ dobrze, że kupiłam tylko małą butelkę. Lepszy miód, syrop klonowy. Prawdziwa 100% stewia (nie wymieszana z wypełniaczem) zmienia smak jedzenia. Ksylitol podobno najlepszy, ale na razie nie próbuję z powodu jego przeczyszczającego działania (rodzina świeżo po infekcji jelitowej). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
Konto usunięte
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;59882766]Dziś piekłam muffiny jogurtowe z mrożonymi wiśniami, dodałam syrop z agawy.
Zmniejszyłam ilość- ok. 60 ml zamiast 100 ml cukru, bo wydawał mi się b. słodki w porównaniu z cukrem, a potem sprawdziłam, że przepisy w necie podają, żeby zmniejszyć o 1/4 czyli powinnam dać 75 ml, natomiast wyszły prawie nie słodkie ![]() Jakoś zasugerowałam się, że syrop z agawy to lepszy zamiennik cukru- wspominany na różnych dziecięcych blogach, a tu niestety ![]() http://www.justynamarkowska.pl/syrop...kier-doskonay/ dobrze, że kupiłam tylko małą butelkę. Lepszy miód, syrop klonowy. Prawdziwa 100% stewia (nie wymieszana z wypełniaczem) zmienia smak jedzenia. Ksylitol podobno najlepszy, ale na razie nie próbuję z powodu jego przeczyszczającego działania (rodzina świeżo po infekcji jelitowej).[/QUOTE] A stewia i ksylitol chyba mają jakieś ograniczenia wiekowe dla dzieci o ile kojarzę, mialam stewię liście kupiłam kiedyś dla siebie i rzeczywiście zmienia smak fuuu. A syrop z suszonych daktyli probowalas robić? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
Zakorzenienie
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;59882766]Dziś piekłam muffiny jogurtowe z mrożonymi wiśniami, dodałam syrop z agawy.
Zmniejszyłam ilość- ok. 60 ml zamiast 100 ml cukru, bo wydawał mi się b. słodki w porównaniu z cukrem, a potem sprawdziłam, że przepisy w necie podają, żeby zmniejszyć o 1/4 czyli powinnam dać 75 ml, natomiast wyszły prawie nie słodkie ![]() Jakoś zasugerowałam się, że syrop z agawy to lepszy zamiennik cukru- wspominany na różnych dziecięcych blogach, a tu niestety ![]() http://www.justynamarkowska.pl/syrop...kier-doskonay/ dobrze, że kupiłam tylko małą butelkę. Lepszy miód, syrop klonowy. Prawdziwa 100% stewia (nie wymieszana z wypełniaczem) zmienia smak jedzenia. Ksylitol podobno najlepszy, ale na razie nie próbuję z powodu jego przeczyszczającego działania (rodzina świeżo po infekcji jelitowej).[/QUOTE] O agawie czytałam, że wcale nie takie dobro, a wcześniej się napaliłam. Uwaga!!!! Potwierdzam ziemniaczki, są obłędne. Nie sądziłam, że kiedykolwiek to powiem, ale chyba lepsze od domowych frytek.
![]() |
#238 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#239 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cieszę się ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
http://blog.guiltfree.pl/wp-content/...20fruktozy.jpg http://blog.guiltfree.pl/2013/08/26/za-duzo-owocow/ A i tak fruktoza w owocach, gdzie towarzyszą jej inne składniki, jest mniej szkodliwa niż w formach przetworzonych, białym cukrze-sacharozie, syropie z agawy czy syropie glukozowo-fruktozowym -tu opisany oraz działanie fruktozy na organizm http://dziecisawazne.pl/syrop-glukoz...i-smak-chorob/ więc syrop z daktyli zdrowszy od agawy. Znalazłam taką listę produktów- od największej zawartości fruktozy do najmniejszej 1. wysoko fruktozowy syrop kukurydziany 2. cukier buraczany /sacharoza 3. cukier brązowy 4. cukier klonowy 5. cukier trzcinowy 6. melasa 7. miód 8. skoncentrowane soki owocowe 9. owoce 10. warzywa (źródło : http://www.pepsieliot.com/czy-napraw...-niszczy-raka/ -czyli miód zaraz przed owocami. Słodzenie sokami dżemów, jak w łowicz 100% owoców jest ok. Zauważyłam, że zdrowszym zamiennikiem cukru jest też słód- próbowałyście go używać do potraw? Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2016-05-04 o 18:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:13.