Ciąża - kto ma większe prawo głosu? - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-05-21, 12:53   #211
MuchaLibre
I tak powiem

Dot.: Ciąża - kto ma wieksze prawo głosu?

[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;7399255 6]Czytaj ze zrozumieniem co piszę. To ty porównujesz płacenie alimentów, jeśli ktoś nie chce być ojcem, do zmuszania urodzenia, które ma trwałe konsekwencje dla organizmu, bardzo często to kobieta musi sie zajmować, karmić cykiem, wychowywać, poświęcać swoje życie, gdzie facet placi alimenty i jest weekendowym tatusiem, chociaż czasami nawet to nie. To na kobiete głownie spada odpowiedzialnosc i konsekwencja posiadania dziecka. Wiec tak to kobieta w tym momencie ma gorzej. To ty porównujesz przymusowe donoszenie ciąży, porod do placenia alimentów. Piszesz takoe bzdury i robisz z mężczyzn ofiary, że aż w oczy kłuje. Tak to moje życie jest ważniejsze i moja przyszlość, nie płodu. W Polsce nielegalne jest wykonywanie aborcji, ale jesli kobieta sama spadnie ze schodów, zamowi srodki poronne z USA czy pojedzie do Czech, Slowacji czy Niemiec do kliniki nie ponosi żadnych konsekwencji prawnych i to jest legalne.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

To nie ja napisałem w jednym zdaniu o tym że tylko kobiety ponoszą konsekwencje i o alimentach jednocześnie. To się nazywa samo-zaprzeczenie. Większej głupoty już chyba się nie dało napisać . Ciąża i poród to dopiero sam początek w byciu rodzicem, którym nie jest tylko kobieta.

Cytat:
Napisane przez Limonka2738
Erystyka level ovet 9000. Nie można porównywać rzeczy moralnie złych, co do których zgadzają się psychologowie, etycy w całym naszym kręgu kulturowym do kwestii kontrowersyjnych, na temat których wciąż toczy się debata.
Ale ja niczego nie porównywałem tylko stwierdziłem miałkość argumentu: "nie uważam że to jest złe". A aborcję trudno uznać za czyn moralny, tak jednoznacznie. W zasadzie jest to oszukiwanie samego siebie. To, że głupotą jest kogoś karać za to więzieniem itd. nie zmienia tu kwestii moralnej.
MuchaLibre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-21, 13:03   #212
mariamalaria
BAN stały

Cytat:
Napisane przez MuchaLibre Pokaż wiadomość
To nie ja napisałem w jednym zdaniu o tym że tylko kobiety ponoszą konsekwencje i o alimentach jednocześnie. To się nazywa samo-zaprzeczenie. Większej głupoty już chyba się nie dało napisać . Ciąża i poród to dopiero sam początek w byciu rodzicem, którym nie jest tylko kobieta.

Ale ja niczego nie porównywałem tylko stwierdziłem miałkość argumentu: "nie uważam że to jest złe". A aborcję trudno uznać za czyn moralny, tak jednoznacznie. W zasadzie jest to oszukiwanie samego siebie. To, że głupotą jest kogoś karać za to więzieniem itd. nie zmienia tu kwestii moralnej.
Dlaczego oszukiwanie? Nie uwazam aborcji za coś niemoralnego, jest też legalna w większości krajów europejskich.
Ale nie o tym wątek. Ładnie, że masz takie poglądy na temat odpowiedzialnego rodzicielstwa. Szkoda tylko, że jak facet ma inne to się d...odwróci i sobie idzie na dowolnym etapie rozwoju dziecka. Od początku ciąży do jego dorosłości. Kobieta, która nosi ciążę i nie może jej przerwać, dopiero 9 miesięcy później może to zrobić po trudach ciąży i porodu i w atmosferze potępienia.
mariamalaria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-21, 13:06   #213
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829
Dot.: Ciąża - kto ma większe prawo głosu?

Usunięcie z organizmu czegoś, co sprawia, że nasze życie i/lub zdrowie (zarówno fizyczne jak i psychiczne)jest zagrożone jest moralne.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-21, 13:11   #214
MuchaLibre
I tak powiem

Cytat:
Napisane przez mariamalaria Pokaż wiadomość
Dlaczego oszukiwanie? Nie uwazam aborcji za coś niemoralnego, jest też legalna w większości krajów europejskich.
Ale nie o tym wątek. Ładnie, że masz takie poglądy na temat odpowiedzialnego rodzicielstwa. Szkoda tylko, że jak facet ma inne to się d...odwróci i sobie idzie na dowolnym etapie rozwoju dziecka. Od początku ciąży do jego dorosłości. Kobieta, która nosi ciążę i nie może jej przerwać, dopiero 9 miesięcy później może to zrobić po trudach ciąży i porodu i w atmosferze potępienia.
To że coś jest legalne nie oznacza że jest w pełni moralne. Za zdradę się nie karze w cywilizowanej części świata, w odróżnieniu od np. świata islamu. Ale to nie znaczy, że zdrada jest spoko. W kwestii moralności aborcji, powiedzmy, że mam podobne zdanie do autorki tego tekstu:
http://www.obiektywizm.pl/aborcja-w-obronie-smierci/

Aborcja nie jest moralna, co najwyżej jest to ostateczność. Coś czego powinno się możliwie uniknąć.
Stary 2017-05-21, 13:17   #215
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;7398573 1]Właśnie chodzi o wybór, wymuszanie "decyzji" o donoszeniu czy usunięciu jest jakimś obłędem. Niech kobiety same zadecydują? Bo jesli mowa o konsekwencjach to tylko one je ponoszą, facet conajwyżej placi alimenty to jest jego konsekwencja.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

tak sobie właśnie poczytałam opowieści porodowe - z różnych okresów. Świetne wspomnienia kobiet, zachęcaja do przemyślenia planów prokreacyjnych.
I wpisuje mi się to w moje poglądy. Że do czasu aż mężczyźni będą mogli zachodzić i donosić ciążę - decydujący głos należy do kobiety.
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-21, 13:30   #216
mariamalaria
BAN stały

[QUOTE=MuchaLibre;73993626]To że coś jest legalne nie oznacza że jest w pełni moralne. Za zdradę się nie karze w cywilizowanej części świata, w odróżnieniu od np. świata islamu. Ale to nie znaczy, że zdrada jest spoko. W kwestii moralności aborcji, powiedzmy, że mam podobne zdanie do autorki tego tekstu:

Aborcja nie jest moralna, co najwyżej jest to ostateczność. Coś czego powinno się możliwie uniknąć.[/QUOTEw
Według ciebie.
A według mnie jest moralnie obojętna.
Nie o tym jednak wątek.
Stary 2017-05-21, 13:39   #217
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Moralność aborcji zależy od tego, czy dana osoba uznaje, że płód to dziecko.

Dla ludzi, dla których płód to nie jest dziecko, to jest jak usuwanie tasiemca.

A naukowcy nie dają odpowiedniej odpowiedzi. Wszystko sprowada się do tego, co dana osoba uważa.

Dla mnie płód to nie dziecko. Kropka. A ja jestem żywym człowiekiem i moje zdrowie i samopoczucie jest dla mnie ważniejsze niż zlepka komórek.

Jakby ktoś przyszedł do ciebie i powiedział "zostaw te komórki rakowe, one też mają prawo żyć" to byś go wyśmiał. Płód też wyniszcza organizm i może doprowadzić do śmierci.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-21, 13:40   #218
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
To że coś jest legalne nie oznacza że jest w pełni moralne. Za zdradę się nie karze w cywilizowanej części świata, w odróżnieniu od np. świata islamu. Ale to nie znaczy, że zdrada jest spoko. W kwestii moralności aborcji, powiedzmy, że mam podobne zdanie do autorki tego tekstu:

Aborcja nie jest moralna, co najwyżej jest to ostateczność. Coś czego powinno się możliwie uniknąć.
Ale nie jest moralne bo? Bo ty tak mówisz? Bo papież tak powiedział? Kto ustala i gdzie można znaleźć wykaz rzeczy moralnych i niemoralnych?

Stary 2017-05-21, 13:49   #219
mariamalaria
BAN stały

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Ale nie jest moralne bo? Bo ty tak mówisz? Bo papież tak powiedział? Kto ustala i gdzie można znaleźć wykaz rzeczy moralnych i niemoralnych?

Też chętnie się dowiem.
Stary 2017-05-21, 13:54   #220
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Można sobie dyskutować do bólu o moralności aborcji (zresztą o aborcji jest zbiorczy wątek), a chcemy czy nie, ostateczna decyzja będzie należeć zawsze do kobiety. Po prostu to ona jest w ciąży i to ona zrobi z ciążą co uzna za stosowne. No, chyba że się ją zmusi, co też do moralnych zachowań należało nie będzie. No i technicznie będzie dość trudne.
Stary 2017-05-21, 14:16   #221
MrsPapuga
Rozeznanie

Jeśli facet z tobą jest, jest przy tobie - to jest to decyzja wspólna. Jeśli wpadnie i ucieka, jest to zupełnie twoja decyzja
MrsPapuga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-21, 14:20   #222
mariamalaria
BAN stały

Cytat:
Napisane przez MrsPapuga Pokaż wiadomość
Jeśli facet z tobą jest, jest przy tobie - to jest to decyzja wspólna. Jeśli wpadnie i ucieka, jest to zupełnie twoja decyzja
ZAWSZE jest moja. Chyba że się zgodzę, by była wspólna.
Stary 2017-05-21, 14:22   #223
Frezja__
Zakorzenienie

[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;73993821]tak sobie właśnie poczytałam opowieści porodowe - z różnych okresów. Świetne wspomnienia kobiet, zachęcaja do przemyślenia planów prokreacyjnych.
I wpisuje mi się to w moje poglądy. Że do czasu aż mężczyźni będą mogli zachodzić i donosić ciążę - decydujący głos należy do kobiety.[/QUOTE]

Ciekawe cz jakby mężczyźni zachodzili w ciąże i rodzili to wciąż by byli takimi przeciwnikami aborcji

"Wiedźmikołaj"
Frezja__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-21, 14:24   #224
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Frezja__ Pokaż wiadomość
Ciekawe cz jakby mężczyźni zachodzili w ciąże i rodzili to wciąż by byli takimi przeciwnikami aborcji
prawo do aborcji byłoby wpisane do konstytucji.
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-21, 14:32   #225
MuchaLibre
I tak powiem

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość

A naukowcy nie dają odpowiedniej odpowiedzi. Wszystko sprowada się do tego, co dana osoba uważa.

Dla mnie płód to nie dziecko. Kropka. A ja jestem żywym człowiekiem i moje zdrowie i samopoczucie jest dla mnie ważniejsze niż zlepka komórek.

Jakby ktoś przyszedł do ciebie i powiedział "zostaw te komórki rakowe, one też mają prawo żyć" to byś go wyśmiał. Płód też wyniszcza organizm i może doprowadzić do śmierci.

Tasiemiec ani komórki rakowe nie są istotą ludzką. A płód może ale nie musi powodować negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Sama teraz niechcący podałaś argument na to, że aborcja jest uzasadniona moralnie tylko w konkretnych przypadkach.

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell
A czytałaś podlinkowany przeze mnie tekst? Tam nie ma nic o papieżu, tylko argumenty z nauki biologi, etyki i logiki. Życie zaczyna się w momencie zapłodnienia. To wtedy powstaje organizm ludzki o nowym, unikalnym DNA. To fakt naukowy.

Cytat:
Napisane przez elvegirl
Można sobie dyskutować do bólu o moralności aborcji (zresztą o aborcji jest zbiorczy wątek), a chcemy czy nie, ostateczna decyzja będzie należeć zawsze do kobiety. Po prostu to ona jest w ciąży i to ona zrobi z ciążą co uzna za stosowne. No, chyba że się ją zmusi, co też do moralnych zachowań należało nie będzie. No i technicznie będzie dość trudne.
Kobieta robiąc sobie aborcję ponosi tego konsekwencje, czyli po pierwsze powinna ponieść koszt zabiegu, po drugie uiścić zadośćuczynienie w stronę niedoszłego ojca, jeśli był przeciwny. Tak jak płaci się odszkodowanie za zarysowanie komuś samochodu. A najlepiej żeby ustalili wcześniej, co w razie "wpadki". Wtedy same koszty zabiegu poszły by po połowie, i oczywiście żadne odszkodowanie nie byłoby tu potrzebne. No i każdy kto zrobił aborcję musi się liczyć, że niektórzy ludzie krzywo na to patrzą. Aborcja to temat mocno kontrowersyjny i moralnie wątpliwy, takie życie.

Natomiast podejście hurra pro-aborcyjne prowadzi do demoralizacji w społeczeństwie, co widzimy na zachodzie. Że już nie wspomnę że aborcji nie powinno się robić za plecami partnera. Równie dobrze mógłbym wybić sąsiadowi okno, nie zapłacić za szybę i jeszcze twierdzić, że nie zrobiłem nic moralnie nagannego. Bo kto powiedział, że wybicie okna sąsiadowi jest złe? Papież? Takie śmieszkowanie i robienie kurvy z etyki i logiki.

Cytat:
Napisane przez Frezja__
Wiele kobiet jest przeciwko aborcji, więc argument marny.
Stary 2017-05-21, 14:34   #226
zakonna
Naczelna Nastolatka

Ziew. To jest postawa popierająca prawo DO WYBORU a nie proaborcyjna

wysłane telepatycznie
Stary 2017-05-21, 14:36   #227
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
A najlepiej żeby ustalili wcześniej, co w razie "wpadki". Wtedy same koszty zabiegu poszły by po połowie, i oczywiście żadne odszkodowanie nie byłoby tu potrzebne.
No i o tym tutaj niejedna dziewczyna już napisała. I rodzi się pytanie co jeśli się druga strona rozmyśli w chwili zobaczenia dwóch kresek.
Stary 2017-05-21, 14:41   #228
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Tasiemiec ani komórki rakowe nie są istotą ludzką. A płód może ale nie musi powodować negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Sama teraz niechcący podałaś argument na to, że aborcja jest uzasadniona moralnie tylko w konkretnych przypadkach.
.
Nigdy nie wiadomo, jak się skończy poród. Zdrowe ciężarne z niezagrożoną ciążą nie przeżywają. Rzadkie to u nas, ale się zdarza.

Tego brakowało, żebym umarła w imię zlepka komórek.

Płód nie jest istotą ludzką. Skoro jest, to niech po wyskrobaniu nauczy się mówić, chodzić i robić to, co potrafi większość istot ludzkich.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-21, 14:47   #229
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:

.
Oczywiście że ciąża ma ZAWSZE negatywne konsekwencje zdrowotne xd np. Burza hormonalna - wypadają w włosy i huśtawki nastrojów. Płód ciągnie wszystkie pierwiastki i witaminy od kobiety, w związku z tym może ona cierpieć na niedobory. A skurcze? Pikuś? A poród? A problemy z nietrzymaniem moczu? A rozwalona pochwa bądź szwy po cc? A ból piersi? Przecież mleko nie pojawia się magicznie w dniu narodzenia dziecka, tylko piersi puchną, bolą - mnie przed okresem tak bolą, że mam ochotę je sobie urwać, a to 3-4 dni, co dopiero przez kilka miesięcy. A ból skóry przy rozciąganiu się skóry?
płód żeby rosnąć WSZYSTKO ciągnie od matki, do tego kilka/kilkanaście kg dodatkowo do dzwigania - kobiety w ciąży prawie zawsze są słabsze, osłabione, mają mniej siły. Nie wspominając już o zdrowiu psychicznym, kiedy np. Facet je kopnął w dupę, albo jest w niechcianej ciąży.

Stary 2017-05-21, 14:48   #230
Anonimka1988
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość

Nie wiem czy wiecie ale istnieją tzw. potworniaki, czyli typy nowotworów, z których wykształcają się różne formy komórek i tworzą np. zęby, włosy, nawet część mózgu.
potworniak.png monster.jpg
Więc usuwanie takich potworniaków np. z jajnika musiałoby być niemoralne, bo to przecież jest jakaś forma "życia".
Anonimka1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-21, 14:51   #231
Konto usunięte

nie zapomnijmy o "wspaniałej" służbie zdrowia która zapewnia wszystkim ciężarnym "cudowną" opieke medyczną. Wspomniane wcześniej przeze mnie opowieści porodowe jeżą wlos na głowie.

Co oczywiście nie znaczy że całą służba zdrowia jest kiepska. I każdy poród to rzeź.

Edytowane przez b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Czas edycji: 2017-05-21 o 15:04
Stary 2017-05-21, 14:52   #232
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
A czytałaś podlinkowany przeze mnie tekst? Tam nie ma nic o papieżu, tylko argumenty z nauki biologi, etyki i logiki. Życie zaczyna się w momencie zapłodnienia. To wtedy powstaje organizm ludzki o nowym, unikalnym DNA. To fakt naukowy.
I co z tego, że powstaje organizm i że to fakt naukowy? To nie oznacza, że automatycznie należy uznawać aborcję na niemoralną. Nie ma obowiązku traktowania ludzkiego unikalnego DNA jako wyznacznika moralności.
Cytat:
Natomiast podejście hurra pro-aborcyjne prowadzi do demoralizacji w społeczeństwie, co widzimy na zachodzie. Że już nie wspomnę że aborcji nie powinno się robić za plecami partnera.
Jaka do demoralizacja jest na Zachodzie, a w Polsce nie? I skąd pomysł, że to aborcja jest przyczyną?
Cytat:
Równie dobrze mógłbym wybić sąsiadowi okno, nie zapłacić za szybę i jeszcze twierdzić, że nie zrobiłem nic moralnie nagannego. Bo kto powiedział, że wybicie okna sąsiadowi jest złe? Papież? Takie śmieszkowanie i robienie kurvy z etyki i logiki.
Nie równie dobrze. Czy płodowi będzie przykro, że go usunięto? Będzie zły? Cokolwiek?
Kto powiedział, że wybicie okna sąsiadowi jest złe? Na przykład sąsiad czyli właściciel owego okna.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-21, 14:56   #233
Frezja__
Zakorzenienie

Cytat:

Wiele kobiet jest przeciwko aborcji, więc argument marny.
A ja mówię o męskiej części

Dla mnie jest to ogromna konsekwencja zdrowotna i nie zrobię takiej krzywdy swoim narządom i gruczołom. Zbyt je szanuję

"Wiedźmikołaj"
Frezja__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-21, 14:57   #234
MuchaLibre
I tak powiem

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Ziew. To jest postawa popierająca prawo DO WYBORU a nie proaborcyjna

wysłane telepatycznie
Nie, jeśli ktoś głosi poglądy typu aborcja jest tak umycie zębów.

Cytat:
Napisane przez elvegirl
No i o tym tutaj niejedna dziewczyna już napisała. I rodzi się pytanie co jeśli się druga strona rozmyśli w chwili zobaczenia dwóch kresek.
Wtedy winna jest osoba, która zmieniła zdanie, jeśli nie uda się jej namówić drugiej strony na zmianę decyzji, zostają ustalenia z początku. Chociaż to rzeczywiście ciężki temat.

Cytat:
Napisane przez Limonka2738
Nigdy nie wiadomo, jak się skończy poród. Zdrowe ciężarne z niezagrożoną ciążą nie przeżywają. Rzadkie to u nas, ale się zdarza.

Tego brakowało, żebym umarła w imię zlepka komórek.

Płód nie jest istotą ludzką. Skoro jest, to niech po wyskrobaniu nauczy się mówić, chodzić i robić to, co potrafi większość istot ludzkich.
Płód jest istotą ludzką na wstępnym fazie rozwoju, tak stanowi biologia. Noworodek tuż po urodzeniu też nie umie mówić, ani chodzić, więc to żaden argument.

Cytat:
Napisane przez Lisbeth
I co z tego, że powstaje organizm i że to fakt naukowy? To nie oznacza, że automatycznie należy uznawać aborcję na niemoralną. Nie ma obowiązku traktowania ludzkiego unikalnego DNA jako wyznacznika moralności.
Ciężko uznać pozbawienie życia ludzkiej istoty za moralną.

Cytat:
Napisane przez Lisbeth
Nie równie dobrze. Czy płodowi będzie przykro, że go usunięto? Będzie zły? Cokolwiek?
Kto powiedział, że wybicie okna sąsiadowi jest złe? Na przykład sąsiad czyli właściciel owego okna.
Odpowiednikiem właściciela okna jest tu właśnie niedoszły ojciec
Stary 2017-05-21, 15:01   #235
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Czyli bardziej moralne jest zmuszenie dorosłej, czujacej, z planami na przyszłość, z rodziną, znajomymi, świadomej osoby do bycia w ciąży której nie chce, niż usunięcie zarodka +- 6-8 tygodni, kiedy ten ma jakieś 2 cm, i nic nie czuje?

Stary 2017-05-21, 15:02   #236
Konto usunięte

Cytat:
Ciężko uznać pozbawienie życia ludzkiej istoty za moralną.
Jeśli jest ci ciężko, to nie pozbawiaj. Osobiście uważam, że czasem ciężko jest uznać za moralne niepozbawienie życia istoty ludzkiej. Zależy od sytuacji.
Cytat:
Odpowiednikiem właściciela okna jest tu właśnie niedoszły ojciec
Gdzie widzisz podobieństwo?
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-21, 15:09   #237
MuchaLibre
I tak powiem

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Czyli bardziej moralne jest zmuszenie dorosłej, czujacej, z planami na przyszłość, z rodziną, znajomymi, świadomej osoby do bycia w ciąży której nie chce, niż usunięcie zarodka +- 6-8 tygodni, kiedy ten ma jakieś 2 cm, i nic nie czuje?

A gdzie ja pisałem coś o zmuszaniu do rodzenia?

Cytat:
Napisane przez _Lisbeth
Gdzie widzisz podobieństwo?
Jeden i drugi ponoszą stratę. Niedoszły ojciec jest współtwórcą płodu, że tak powiem. W dodatku mężczyzna nawiązuje więź z dzieckiem, kiedy jest ono jeszcze w brzuchu kobiety, co jest już w zasadzie udowodnione naukowo.
Stary 2017-05-21, 15:14   #238
Konto usunięte

Cytat:
Jeden i drugi ponoszą stratę. Niedoszły ojciec jest współtwórcą płodu, że tak powiem. W dodatku mężczyzna nawiązuje więź z dzieckiem, kiedy jest ono jeszcze w brzuchu kobiety, co jest już w zasadzie udowodnione naukowo.
Jaką stratę ponosi się wybijając czyjeś okno? To okno ma być analogiem płodu? Jeśli tak, to w jaki sposób dramatycznie wpływało ono na życie wybijającego, że ta sytuacja miałaby być w jakimkolwiek stopniu analogiem sytuacji ciąży niechcianej przez matkę?

I przypominam moje pytanie o tę moralną zgniliznę zachodu: co takiego się dzieje, gdzie się dzieje i skąd pomysł, że to przez legalną aborcję?
Stary 2017-05-21, 15:24   #239
Anonimka1988
Wtajemniczenie

Cytat:
A gdzie ja pisałem coś o zmuszaniu do rodzenia?

Niektórzy nawiązują tą więź, inni nie. Podobnie jest z matkami, nie każda kobieta w ciąży czuje intensywną bliskość i miłość do nienarodzonego dziecka. Świat nie zawsze jest taki bajkowy i różowy.

---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ----------

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;73996726]Jaką stratę ponosi się wybijając czyjeś okno? To okno ma być analogiem płodu? Jeśli tak, to w jaki sposób dramatycznie wpływało ono na życie wybijającego, że ta sytuacja miałaby być w jakimkolwiek stopniu analogiem sytuacji ciąży niechcianej przez matkę?

I przypominam moje pytanie o tę moralną zgniliznę zachodu: co takiego się dzieje, gdzie się dzieje i skąd pomysł, że to przez legalną aborcję?[/QUOTE]

No właśnie, ciekawe - skoro na Zachodzie jest taka zgnilizna, to dlaczego Polacy tam wyjeżdżają, zakładają rodziny i są szczęśliwi?
Anonimka1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-21, 15:26   #240
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Anonimka1988 Pokaż wiadomość
No właśnie, ciekawe - skoro na Zachodzie jest taka zgnilizna, to dlaczego Polacy tam wyjeżdżają, zakładają rodziny i są szczęśliwi?
Dla kasy
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości