Majówki 2016 - część trzecia - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-11-23, 09:09   #2461
majlla
Raczkowanie

Dot.: Majówki 2016 - część trzecia

Też myślałam o tych zabawkach z chin ze to chyba bez żadnego atestu? Miałam zamówić matę ale jednak boję się bez niczego . Tu w Polsce też biorą z chin ale przynajmniej mają jakieś atesty, certyfikaty . Co z tego ze się umyjr itp jak chodzi o materiał z którego to jest wykonane . Co do vit D to lekarz powinien sam ocenić czy zwiększyć czy nie to zależy jak ciemiaczko zarasta.
majlla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-23, 09:11   #2462
kaylla
Zakorzenienie

U nas też nocka ładna. Pomijając pobudkę o 22 na karmienie, ale w2 sumie nic dziwnego, skoro o 19 mała prawie nic nie zjadła, a wcześniej jadła o 17. Ale na szczęście wciągnęła butelkę i poszła spać, a bałam się, że może nabierze ochoty na zabawę. Później karmienie w nocy przed 5 i potem pospałyśmy prawie do 8, a więc ładnie.

Dzień dzisiaj super się zapowiada, więc czekamy tylko aż tatuś wróci z pracy (czyli jeszcze ok. pół godziny) i lecimy na spacer
kaylla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-23, 09:11   #2463
RosesAreRed
Moderatorka z pazurem

Wstala
RosesAreRed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-23, 09:19   #2464
agassek
Zakorzenienie

A propos mat- podkładacie coś pod nie? Ja wczoraj myłam matę i podniosłam ją na moment, a tam deski nam zaczęły gnić?! Masakra. Ta mata kilka dni leży u nas dobrze, że w miarę szybko zobaczyłam, bo jeszcze się to nie rzuca w oczy, ale jak ktoś ma naturalną, jasną deskę to uważajcie

Co do certyfikatów, wydaje mi się, że u nas na Allegro i w Chinach to jeden pies to nie jest duża filozofia zdobyć ten certyfikat CE, nie wiem co innego mają te nasze... wiem, że Skip Hop ma z innych materiałów i Żabcia kiedyś wrzucała, że czeskie są ok

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

agassek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-23, 09:23   #2465
asiaczek
Zakorzenienie

Rose, to Ci dziecko zaszalało pewnie już Ci się znowu nudziło?

Mój syn ma dziś zły humor. O 4:40 miał dobry,ale go jeszcze uśpiłam i chyba ma do mnie pretensje, że mu 1,5 godziny dnia zabrałam:/

Czekooladki, fajnie piszesz o tej swojej Hubie

Stary 2016-11-23, 09:30   #2466
manufakturapiekna
Wtajemniczenie

Matka roku smarowala dziecku gorne dziasla i sie dziwila ze nic nie dziala na bol. Dzis zajrzalam w paszcze a tam na dole dziurki przy dwojce

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
manufakturapiekna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-23, 09:32   #2467
agassek
Zakorzenienie

Czeko, Ty piszesz, że jesteś drzewem dla Hubci. Ja kiedyś gdzieś przeczytałam, że malutkie dziecko myśli, że jego mama jest jego kończyną i tak zostało mąż zawsze mówi: spokojnie, Twoja kończyna już do Ciebie idzie i da Ci jeść

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-11-23, 09:37   #2468
daggmara
Z deszczem w butach

Cytat:
Napisane przez manufakturapiekna Pokaż wiadomość
Matka roku smarowala dziecku gorne dziasla i sie dziwila ze nic nie dziala na bol. Dzis zajrzalam w paszcze a tam na dole dziurki przy dwojce

Ooo! To będzie już trzeci ząb?

daggmara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-23, 09:41   #2469
agassek
Zakorzenienie

Manu, brawo za ząbki!

Powiedz mi, mądra Kobieto, jak w BLW daje się kaszkę to w jakiej formie? Łyżeczką?

Stary 2016-11-23, 09:51   #2470
Anika1986
Zadomowienie

Cytat:

heh.... ja wczoraj dół smarowałam, a tu góra zaatakowała

za ząbek

Agassek, a w BLW w ogóle podaje się kaszki?
Anika1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-23, 09:55   #2471
manufakturapiekna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez daggmara Pokaż wiadomość
Ooo! To będzie już trzeci ząb?
Na to wyglada
Cytat:
Napisane przez agassek Pokaż wiadomość
Manu, brawo za ząbki!

Powiedz mi, mądra Kobieto, jak w BLW daje się kaszkę to w jakiej formie? Łyżeczką?

Mozna dac dziecku lyzeczke, lub z kubeczka np. Albo zrobic takie kulki z kaszy

---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ----------

Cytat:
Napisane przez Anika1986 Pokaż wiadomość
heh.... ja wczoraj dół smarowałam, a tu góra zaatakowała

za ząbek

Mozna i kaszki i zupy. Chodzi o to zeby dziecka nie karmic a dac Mu jesc samodzielnie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-11-23, 10:06   #2472
agassek
Zakorzenienie

Cytat:
Pewnie. Chodzi mi ogólnie o owsiankę, budyń- jedzenie o papkowatej konsystencji, które dorośli też jadają

Cytat:
Mozna dac dziecku lyzeczke, lub z kubeczka np. Albo zrobic takie kulki z kaszy
Dzięki kuleczki znam o kubeczku nie pomyślałam, w sumie taką kaszkę to paluszkami też może jeść przecież

Stary 2016-11-23, 10:07   #2473
martunia_199
Zakorzenienie

Cytat:
Brawo Emi

Brawo Nina

Pamiętaj, jak to klasyk stwierdził zawsze jest gdzieś wieczór

Brawo Marysia

Dziewczyny, którym wyszły ząbki - myjecie je już jakąś pastą do zębów? My jedynie szczoteczką i wodą i tak się zawiesiłam z tym, kiedy pastę wdrożyć.

A porpos samolotów i małych dzieci. Przypomniało mi się jak kiedyś lecieliśmy na wakacje z mężem. Leciała z nami rodzinka z dwójką dzieci. Młodsze miało tak ok. 2 lat. Wiadomo, to że przy starcie czy lądowaniu dzieci płaczą, bo zatykają się uszy to norma. Ale... tamto dziecko przez cały dwugodzinny lot albo biegało po samolocie, albo piszczało. I to nie tak, że piszczało, bo się czegoś bało, czy coś, tylko tak z premedytacją. A co robiła matka? Podeszła do dziecka i zamiast zacząć je uspakajać. To przytykała mu buzię i odtykała. Normalnie jak Indianie... Po dwóch godzinach lotu głowa mi pękała dosłownie. Za to dla odmiany, w drodze powrotnej za nami siedziała rodzinka też z dzieckiem w podobnym wieku. Już się przeraziłam, ze znowu nas czekają atrakcję, a tu szok... dziecko jedynie przy starcie chwilę popłakało, a przez cały lot albo bawiło się po cichu...
Nie myje i na razie nie będę. A już na pewno nie będę teraz używać pasty. Niemowle ja polknie przeciez

Ząbki
Synuś
+2
martunia_199 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-23, 10:08   #2474
pluszowy_kot
Zakorzenienie

W BLW z kaszy można utoczyć kulki albo kostki i dać do ręki w zupy dać do picia w kubku
pluszowy_kot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-23, 10:15   #2475
agassek
Zakorzenienie

Majówki 2016 - część trzecia

Cytat:
Napisane przez pluszowy_kot Pokaż wiadomość
W BLW z kaszy można utoczyć kulki albo kostki i dać do ręki w zupy dać do picia w kubku
Wiem, wiem. Tylko ja np. Uwielbiam mannę z jakimś musem i nie jem tego ani w formie kulek (choć w sumie da się), ani nie piję z kubka. Konsystencja pomiędzy. A sama tego z miseczki nie zje, dlatego pytam. To samo z jakąś jaglanką na śniadanie ale widziałam przepis na kuleczki z kaszy, które można maczać w jakimś sosie/musie

Edytowane przez agassek
Czas edycji: 2016-11-23 o 10:16

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-11-23, 10:20   #2476
manufakturapiekna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agassek Pokaż wiadomość
Wiem, wiem. Tylko ja np. Uwielbiam mannę z jakimś musem i nie jem tego ani w formie kulek (choć w sumie da się), ani nie piję z kubka. Konsystencja pomiędzy. A sama tego z miseczki nie zje, dlatego pytam. To samo z jakąś jaglanką na śniadanie ale widziałam przepis na kuleczki z kaszy, które można maczać w jakimś sosie/musie

Mniam

Agassek to kiedy ruszamy?
Stary 2016-11-23, 10:33   #2477
AnneMariie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Monanka83 Pokaż wiadomość
Brawoooo Emilianna!

A Nina jadła 5 razy! A mogła 7!

To jest pozytywne podjescie haha

Cytat:
Napisane przez RosesAreRed Pokaż wiadomość
Jako iz stracilam cierpliwosc do corki mej, stalam sie wyrodna matka. Oto moja historia:

Marudzila ze spac. Nakarmilam. Tule - ryk. Kolysze - ryk. Cycek - ryk. I tak w kolko. Szumis naparza az wiory leca. Panna sie prezy i oczy jak pinc zl. Mowie ok, czyli jeszcze nie spac. Idziemy na mate. Swiatlo przyciemnione zeby nie rozbudzac juz glizdy. Chwile spokoju i znowu ryk. Biore na rece. Cycek. Tule. Kolysze. Ryk... x pincet...

Powiedzialam dosc. Starego akurat nie ma w domu wiec mi nie pomoze. Wlozylam gada do lozeczka i wyszlam ochlonac. Slysze ze mnie nawoluje. Ok. Wdech wydech i ide. Mowie do niej, glaszcze, spokojnym glosem niuniam , szuszam, glaskam i tak w kolko. Nie bylo ryku, tylko intensywne marudzenie i wyciaganie rak - zebym ja wziela na rece. Zaczelam ze soba walczyc, juz ja chcialam wyjac z lozeczka, ale tlumacze se - babo paskudna, przeca dziecku nic zlego sie nie dzieje. Ok, glaszcze dalej. Po raz milionowy podaje smoczek, ktorym nerwuska rzucala. W koncu zaczela sie wyciszac. Zasnela. W lozeczku. Bez piersi. Bez noszenia. Bez placzu.

Ja wiem, ze dziecko potrzebuje bliskosci. Pol dnia spedza w chuscie, drugie pol sie tulimy i bawimy bez. Usypianie mnie dzis przeroslo. Normalnie pewnie bym sięgnęła znowu po chuste, ale nie dzis. Dzis wyszlam z siebie i stanelam obok. Ino teraz dumam, czy i jak bardzo wyrodna matka jestem...

Nie jestes. Kazdy z nas ma jakis limit. Ja to rozumiem i pewnie kazda z nas to rozumie. Powiem ci wiecej, kazdy rodzic na swiecie to rozumie. Glowa do gory

Czy tylko moje dziecko nie ma zebow??

Ja dzis tez sie pisze na wyrodna matke. Nie spalam prawie cala noc, bo okres przyszedl i skrecam sie z bolu. Niestety gorzej niz przed ciaza i zadne tabletki nie pomagaja. Co przysnelam to Antek w ryk. Zasnelam porzadnie ok 6, a on sie obudzil o 7,30 z placzem. Nie dalam rady wstac, dziecko sie uspokoilo i do 9 gadalo do siebie, bawilo sie kocykiem, nogami i tak dospal troche. Niech ten dzien sie skonczy...
AnneMariie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-23, 10:39   #2478
anulus17
Zakorzenienie

Ta mata to pierwsza rzecz dla malej z Chin i tak sie zastanawiam. A idzie jeszcze nosidlo... Ktos zamawial cos dla dzieci z ali?
Powoli zaluje ze kupilam ta mate chociaz mala az piszczala na jej widok i jest przynajmniej bardziej miekko, ale wlasnie nie wiem jak z tymi atestami. nic nie smierdzialo jak ja otwieralam ani nawet teraz w salonie nie czuc "chinszczyzny" jak cala noc lezala. w opisie bylo ze to material Pe-cotton, wiecie co to znaczy? bo czytalam za niektore EVA moga byc toksyczne a to? niby pisalo eco-friendly, ale pisac pewnie wszytsko moze
anulus17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-23, 10:42   #2479
agassek
Zakorzenienie

Cytat:
Mniam

Agassek to kiedy ruszamy?

W sobotę?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-11-23, 10:47   #2480
Iwonia27
Zakorzenienie

Uff nadrobiłam i ja.
Noc cudooo zasnal o 21 jadł dopiero o 3 ale z wybudzeniem wiec usypialam go do 4 potem jadl kolo 7. Znowu zadnych akcji smoczulowych zeby podawac.
To mi sie podoba.
Co do ząbalow. Wystają tak moze na niecale 2mm na razie nie myje. Jak beda wieksze kupie dzieciowa paste ktorą bez obaw bedzie mogl jesc.

---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ----------

Brrr az sie boje okresu nie chce goo
Iwonia27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-23, 10:48   #2481
RosesAreRed
Moderatorka z pazurem

Agassek ja nic nie podkladam, z tym ze u nas lezy ona na parkiecie, a parkiet byl lakierowany 2 lata temu wiec nie ma co gnic.

Moje dziecko chyba jako pierwsze rwalo sie do zabkowania... i przestalo. Nadal mamy bezzebny usmiech

Co do puzzli...nie wiem, nie znam sie. O waszych watpliwosciach dowiedzialam sie jak juz puzzle lezaly u nas w pokoju.

Manu

Asiaczek, to ci sie dziecko sfochowalo

---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ----------

Ann
RosesAreRed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-23, 10:51   #2482
Anika1986
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anulus17 Pokaż wiadomość
Ta mata to pierwsza rzecz dla malej z Chin i tak sie zastanawiam. A idzie jeszcze nosidlo... Ktos zamawial cos dla dzieci z ali?
Powoli zaluje ze kupilam ta mate chociaz mala az piszczala na jej widok i jest przynajmniej bardziej miekko, ale wlasnie nie wiem jak z tymi atestami. nic nie smierdzialo jak ja otwieralam ani nawet teraz w salonie nie czuc "chinszczyzny" jak cala noc lezala. w opisie bylo ze to material Pe-cotton, wiecie co to znaczy? bo czytalam za niektore EVA moga byc toksyczne a to? niby pisalo eco-friendly, ale pisac pewnie wszytsko moze
PE to poliester. Czyli jak masz Pe-cotton to masz tkaninę bawełniano-poliestrową. A nie da się tej maty przeprać w rękach? Ja tak ze swoją zamierzam zrobić aby nie zalał się mechanizm z muzyczką.
Co do certyfikatów mam podobne zdanie jak Agassek.
Cytat:
Napisane przez martunia_199 Pokaż wiadomość
Nie myje i na razie nie będę. A już na pewno nie będę teraz używać pasty. Niemowle ja polknie przeciez

Ogólnie gdzieś wyczytałam,że należy myć już w momencie jak się pojawią zęby z tą specjalną pastą bez fluoru, bo jak przełknie to się nic nie stanie. Tylko troszkę mi to nie grało. Rozumiem mycie szczoteczką tą na palec chociażby po to by przyzwyczaić, ale z pastą wydaje mi się jeszcze trochę za wcześnie dzięki za odpowiedź.
Anika1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-23, 11:04   #2483
dzustam
Zakorzenienie

AnneMariie, głowa do góry.

Moje okresy po ciąży są: dużo dłuższe, bardziej krwawe (czasami się zastanawiam, czy w połogu nie leciało ze mnie mniej ), a przed okresem mam wrażenie, że wyrywa mi kręgosłup.
Pomijając fakt, że dostałam okres jakieś 5 tygodni po porodzie, więc miałam nadzieję, że to tylko tak raz albo dwa będzie, a potem wrócą moje normalne na razie ni widu, ni słychu... czekam na normalizację

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-23, 11:08   #2484
agassek
Zakorzenienie

Ja na szczęście jeszcze nie dostałam okresu, oby jak najdłużej

Rose, my niby kładliśmy deski 2,5 roku temu. Też lakierowana. Może inne drewno? Albo inny lakier? Nie wiem, w każdym razie lepiej sprawdzić, cieszę się, że u Was ok

Stary 2016-11-23, 11:12   #2485
dzustam
Zakorzenienie

Agassek, polec po dechach ściereczką z wodą z octem. Mozliwe, że coś Ci podciekło pod matę. Ewentualnie połóż jakiś materiał pod spód, żeby się wietrzyło.

Podobno po porodzie okresy są mniej bolesne, więc mamy szansę

Stary 2016-11-23, 11:15   #2486
Iwonia27
Zakorzenienie

Od dwoch dni mam jakis nawał pokarmu. Aaale fajnie ciagle pełne twarde cysie.
A Jogurtas zaczal rzadziej w nocy jesc i pewnie da im sygnał ze tyle nie chce ale jestem choc pewna ze ma full jedzenia moze dlatego rzadziej sie budzi bo pod korek najedzony.
Teraz nie wiem zeby tego nie popsuc gdy czuje ze nie wyjadl do konca z jednego to przy nast karmieniu podac mu tego samego cysia niech konczy czy drugiego niech zaczyna? Tyle ze jak drugiego nie oprozni to beda dawaly sygnal ze tyle nie potrzebuje. A moim zdaniem potrzebuje tylko w dzien nie ma czasu jesc tak jak w nocy.
Iwonia27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-23, 11:16   #2487
agassek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
Agassek, polec po dechach ściereczką z wodą z octem. Mozliwe, że coś Ci podciekło pod matę. Ewentualnie połóż jakiś materiał pod spód, żeby się wietrzyło.

Podobno po porodzie okresy są mniej bolesne, więc mamy szansę

Już podłożyliśmy kocyk a ta woda z octem to co może dać? Raczej nic nie pociekło, sprawdzałam po myciu :rolleyes.

Chciałam kupić inną matę, zwijaną. Żeby mi koty nie niszczyły. Ale kupiliśmy tą, bo większa a koty mają zabawę

Stary 2016-11-23, 11:22   #2488
dzustam
Zakorzenienie

Aga, woda z octem (np. 1:1) da Ci to, że grzyb i pleśń nie zeżre Wam deski.

Stary 2016-11-23, 11:23   #2489
agassek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
Aga, woda z octem (np. 1:1) da Ci to, że grzyb i pleśń nie zeżre Wam deski.

Ok, tzn. Że już nic nie naprawię, ale może zapobiec dalszemu rozwojowi tego ustrojstwa, tak?

Stary 2016-11-23, 11:26   #2490
dzustam
Zakorzenienie

Tudzież wybijesz to, co tam postanowiło sobie zrobić mieszkanie pod matą.

---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ----------

Spróbuj w kątku jakimś, czy lakier dobrze zareaguje nic nie powinno się dziać, ale lepiej sprawdzić. Wizualnie to nie poprawisz nic, ale mikrobiologicznie może coś się da

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości