![]() |
#2462 |
Zakorzenienie
|
Dot.: CZARNA LISTA oraz JAK SIĘ USTRZEC PRZED OSZUSTAMI
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2463 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2464 | |
🦄
|
Cytat:
![]() ![]() Kącik porad brzmi interesująco. Ale ja to bym wolała "prawem na lewo", ale za to rózgą po tyłku tu dostaniemy ;p
![]() |
![]() |
#2465 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czarna Lista- "luźna" dyskusja
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2467 |
Konto usunięte
|
Layla, Marigold
KC: Art. 23. Dobra osobiste człowieka, jak w szczególności zdrowie, wolność, cześć, swoboda sumienia, nazwisko lub pseudonim, wizerunek, tajemnica korespondencji, nietykalność mieszkania, twórczość naukowa, artystyczna, wynalazcza i racjonalizatorska, pozostają pod ochroną prawa cywilnego niezależnie od ochrony przewidzianej w innych przepisach. Dalej 24 Konstytucja: Art. 49. Zapewnia się wolność i ochronę tajemnicy komunikowania się. Ich ograniczenie może nastąpić jedynie w przypadkach określonych w ustawie i w sposób w niej określony. To z ogolow. Marigold, pytalas o konkretne przespisy. Obe zLayla wspominacie tylko o kodekscie cywilnym i karnym. Tam zadnych "hitow" o korespondencji za bardzo nie ma ![]() Co do przepisow i rozszerzenia ich rozumienia przez doktryne przyjmuje sie, ze korespondencja - jesli mozna to tak ujac - jest wlasnoscia adresata. Zatem to osobie do ktorej krespondencja zostala skierowana przysluguje prawo jej dysponowania (E. Nowinska). Cos z vagla: Określenie "korespondencja" nie jest dokładnie zdefiniowane w jakiejkolwiek dziedzinie prawa. Nie odpowiada ono również potocznemu rozumieniu. Pojawienie się nowych środków rejestrowania wypowiedzi stwarza dodatkowe możliwości poszerzenia pojęcia "listu", będącego składnikiem korespondencji, oraz burzy uporządkowane dotychczas pojęcie korespondencji w tradycyjnym znaczeniu - jako korespondencji pisemnej. Konstytucja Rzeczpospolitej Polskiej w art. 49 zapewnia wolność i ochronę tajemnicy komunikowania się. Daje to możliwość konstruowania nowego dobra osobistego, nie wymienionego w kodeksie cywilnym. Owe konkrety Marigold to rodzial 10 i pare "luznych" artykulow z innych rodzialow Prawa autorskiego i praw pokrewnych. Rozdział 10 Ochrona wizerunku, adresata korespondencji i tajemnicy źródeł informacji Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie. 2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku: 1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych, 2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza. Art. 82. Jeżeli osoba, do której korespondencja jest skierowana, nie wyraziła innej woli, rozpowszechnianie korespondencji, w okresie dwudziestu lat od jej śmierci, wymaga zezwolenia małżonka, a w jego braku kolejno zstępnych, rodziców lub rodzeństwa. Art. 83. Do roszczeń w przypadku rozpowszechniania wizerunku osoby na nim przedstawionej oraz rozpowszechniania korespondencji bez wymaganego zezwolenia osoby, do której została skierowana, stosuje się odpowiednio przepis art. 78 ust. 1; roszczeń tych nie można dochodzić po upływie dwudziestu lat od śmierci tych osób. Art. 84. 1. Twórca, a wydawca lub producent na żądanie twórcy mają obowiązek zachowania w tajemnicy źródeł informacji wykorzystanych w utworze oraz nieujawniania związanych z tym dokumentów. 2. Ujawnienie tajemnicy jest dozwolone za zgodą osoby, która powierzyła tajemnicę, lub na podstawie postanowienia właściwego sądu. Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b Czas edycji: 2009-04-15 o 22:20 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2468 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2470 | |
🦄
|
Cytat:
Jamestown, ja te przepisy znam. I z tego dla mnie wyraźnie wynika, zresztą cytujesz Nowińską, że obie strony mogą sobie robić, co chcą ze swoją korespondencją- i nadawca, i adresat. Wiadomo, że każdy przepis to kwestia interpretacji, a ja nie jestem autorytetem żeby się opierać na mojej, ale wydaje mi się, że przyznajesz mi tu rację. Więc gdzie prowadzi ta dyskusja? Do wskazania mi przepisów- przez okres studiów nauczyłam się, gdzie mam szukać odpowiednich regulacji. Bo tak z jednej strony gdzieś pisałaś, że nie można, a z drugiej Nowińska (i mogę się założyć, że oprócz niej ktoś jeszcze prezentował taki pogląd). To jak to w końcu jest? Oczywiście jest pewną kwestią to, CO znajduje się w danej korespondencji, ale to chyba nie miejsce na elaborat na ten temat. Zresztą to wydaje mi się dość nieprecyzyjną kwestią, trzeba by sięgnąć do orzecznictwa, a pewne i nie wszystkie możliwe przypadki miały miejsce "w prawdziwym życiu".
![]() |
![]() |
#2471 |
perfumove love
|
Nie bardzo rozumiem, o co chodzi z tą "tajemnicą korespondencji" w przypadku wymian. Jeśli ktoś ma czyste konto, wie iż jest stroną pokrzywdzoną lub szczerze odpowiada na stawiane mu zarzuty, to po co usilnie ukrywać przebieg korespondencji z drugą wizażanką? Nie mówię o dosłownym cytowaniu (które czasem jest jednak istotne, by określić podejście do wymiany), ale o zwykłym nakreśleniu całej sytuacji.
Dla mnie, jako osoby postronnej, najważniejsze jest wyciągnięcie wniosków z tego, co zobaczę na czarnej liście, by w przyszłości uniknąć problemów. Zostawianie tematu bez "grande finale" sprawia jedynie, że nie zdecyduję się na wymianę z żadną ze stron konfliktu, co jest po prostu nie fair w przypadku uczciwej wizażanki. Choć i tak wszyscy wiemy, że najfajnieszy kramik ma Layla ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2472 |
Zakorzenienie
|
![]() ---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:15 ---------- no widzisz i to najważniejsze ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2473 |
BAN stały
|
A ja chciałabym wrócić do precedensowego oszustwa bardzo perfidnego i chyba rozmyślnie zaplanowanego / brzydko to brzmi ale tak własnie to widzę i inaczej nazwać tego nie mogę / - tu nie korespondencja jest numero uno tylko bardzo wstr etna manipulacja jaka miała miejsce podczas wymiany Jamestown/Irsin .
Owijanie w bawełnę nic tu nie da , odchodzenie od tematu też nie bardzo oczysci atmosferę .............. Jam - cytujesz wiele artykułów z KC - jak to się ma do rozwiązania problemu - nijak ![]() Już udowodniłaś ,że starasz się być górą w tym sporze - masz wykształcenie i odpowiednie znajomości / podkreśłiłaś to tak dosadnie - że ja odebrałam to niestety niezbyt pozytywnie / Irsin zasadniczo milczy - może po prostu nie leje wody na próżno . Podkreślam - nie obwiniam żadnej ze stron tylko tak mi się nasuwa na myśl stare przysłowie " uderz w stół - nożyce się odezwą " a w temacie wątków - guzik z pentelką ![]() ![]() Edytowane przez Idiaminka Czas edycji: 2009-04-16 o 08:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2474 | |
Zakorzenienie
Przekupka: 130 pkt / 100% pozyt.
|
Cytat:
![]() Mnie się nadal w głowie nie mieści takie perfidne oszustwo żadnej ze stron i nic tu nie pomoże nasza ocena na podstawie postów (bądź ich braku) dziewczyn. Same muszę sobie wyjaśnić i liczę, ze w końcu przyzna się ta co nawaliła, albo wspólnie znajdą miejsce, w którym te perfumy w tajemniczy sposób przeszły transformację ![]()
![]() |
![]() |
#2475 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Ale takie nasuwają mi się myśli . Poczytałam sobie jeszcze raz posty dotyczące owej wymiany i niejako jestem lekko poirytowana sytuacją. I naprawdę trochę zastanowiło mnie prezentowanie pawiego ogona w pełnej krasie - cóż to miało być ? Jaki cel miało osiągnac ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2476 |
🦄
|
Ja będę cytować tylko tych, co mają fajne kramiki
![]() Jeśli chodzi o moją powyższą dyskusję to gwoli wyjaśnienia- lubię się uczyć nowych rzeczy więc jeśli ktoś się ze mną spiera to chętnie poznam drugie stanowisko, i jak będzie trzeba, zmienię swoje zdanie. A że to miejsce na wolną dyskusję luźno związaną z tematem ![]() Laylo, idę do Twojego wątku, bo mam te limitowane cekinowe Szanele i jestem mega- zadowolona więc Koromandele też bym chapnęła ![]()
![]() |
#2477 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2478 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() masz bardzo fajny kramik, a na dodatek astralik od Ciebie jest czaaderski! ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2479 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ennkaa..NIEprawnik
![]() |
![]() |
#2480 | |
🦄
|
Cytat:
Odniosłam się do kwestii korespondencji, bo cały czas czytam, że "prawo zabrania". Jako żem prosta kobieta i niewykształcona się pytam gdzie, bo dostałam list od Kochanka i chcę go rozlepić na murach wokół bloku, a tu mi piszą, że nie mogę. I po to mam takie a nie inne wykształcenie, żebym swoje słowa mogła czymś poprzeć poza "wydaje mi się" więc niczym się nie chwalę.
![]() |
![]() |
#2481 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Acha, cyt: "I po to mam takie a nie inne wykształcenie, żebym swoje słowa mogła czymś poprzeć poza "wydaje mi się" więc niczym się nie chwalę." Moim zdaniem james ma w tym samym celu swoje wykształcenie więc zrozumcie ![]() ![]() ![]()
...Im bardziej Puchatek zaglądał do środka, tym bardziej Prosiaczka tam nie było... Edytowane przez ennkaa Czas edycji: 2009-04-16 o 10:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2483 | |
Zakorzenienie
|
A odezwe się i prosze bardzo linczujcie gdyż dziewczynki moje drogie naprawde wbijacie szpile i dla mnie to już sie robi nie smaczne
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() lila...hulaj dusza z dyplomem EDIT: Jestem neutralna w tym sporze, nikogo nie oskarżam, naiwnie wierze w uczciwość obu wizażanek ![]() Edytowane przez thelila Czas edycji: 2009-04-16 o 10:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2484 |
🦄
|
Enko, oczywiście możesz uderzać
![]()
![]() |
#2485 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ---------- dzięki , bo już zaczęłam wątpić czy zrozumiale piszę o co mi łazi ![]()
![]() |
![]() |
#2486 | |
🦄
|
Cytat:
![]() Chyba zmiotę tyłek z tej dyskusji, bo wyjdzie, że jestem za albo przeciw a ja się tylko chciałam dowiedzieć, czy mogę list Kochanka na klatce sobie przywiesić.
![]() |
![]() |
#2487 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a to gdzie się wtrącałaś to przyznam bez bicia nie zauwazyłam, moje uwagi nie dotyczą Ciebie czy innej wizażanki, bo najnormalniej w świecie nie pamiętam kto i gdzie powiedział, pamiętam tylko co zostało powiedziane i do tego sie odnoszę, więc sądzę nikt nie musi się bronić przed moimi zarzutami, bo ich nie ma.
![]() |
![]() |
#2488 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2490 |
Zakorzenienie
|
nie, tam jest napisane, że po 20 latach od śmierci można opublikować list
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:13.