|
|
#2461 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kwietniówki 2019 - cz. 3
Dzien dobry
Mamaszkraba - oby choroba nue była poważna i szybko sobie poszła ![]() Mój syn miał/ma moze z 10 pluszaków i one takie małe są, największy to chyba 30 cm ma. Bawił się nimi ale u niego to raczej żołnierze, walczące jednostki. Jednym pluszakiem - kotkiem bawi się nadal, wygląda on już jak zmywak mimo prań. On mówi na niego "koteczek" a my "wypłosz" Sama nie miałam wielu maskotek a ukochanego misia leczyłam i naszprycowałam go wodą ze strzykawki. Biedny poł lata się suszył ale "przeżył" nadal go mam.
|
#2462 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Moze faktycznie jakis wirus panuje bo teraz mozna sie wszystkiego spodziewac. Leki na zbicie temp dzialaja tylko przez 5 godzin, a i tak zbijaja tylko do 37,5 wiec mega dziwne. Podaje leki przeciwwirusowe i zobaczymy co lekarz powie. Cytat:
![]() Od 3 dni jem kiwi bo o dziwo mam ochote i mi smakuja, chociaz nigdy za nimi nie przepadalam i faktycznie fajnie dzialaja na zaparcia tylko dostalam wysypki dziwnej na ciele. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
|
|
#2463 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na Ali ceny też były różne a to dlatego ze plecaki wyglądają tak samo a różnią się markami. Niektóre są ciut wieksze inne mniejsze. Ja taki mniejszy wzięłam. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ---------- Cytat:
do zabawy, do spania. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ---------- Cytat:
a tego jakoś super często się nie ubiera. Nam np. Jedne bodziaki, były takie po 5 zł po dwóch razach zrobiły się takie szmatki, porozciagane, nieforemne. Do tego po jedzeniu musiałam użyc odplamiacza, no zrobiły się od odbarwienia, zacieki... Masakra. 5 zł szkoda, w smyku za 15 można kupić i można prac, używać chemii i jakoś to wygląda. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
|
|
#2464 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ogólnie w dorosłym życiu chyba nie miałam wiele okazji kupować rzeczy niemowlakom, ale jeśli już to była dla mnie czarna magia i z pewnością mogłam kupić coś nieodpowiedniego poprostu nieświadomie. Teraz napewno inaczej bym wybierala, ale nie dajmy się zwariować, wiadomo że lepiej jak ktoś kupi cos co chcemy czy potrzebujemy ale tak naprawdę nie muszą nic przynosić, więc jakakolwiek inicjatywa spoko na plus. Totalnie nie będzie pasować? No trudno Cytat:
![]() Myślałam o 8, że jestem wyspana, nawet jzu trochę śniadania zjadłam, jeszcze chwilę chciałam polezec a tu myk 11 ![]() Dziś wieczorem w planie powrót na basen, miesiąc nie byłam bo albo ktoś z nas chory był albo chwilę coś mieliśmy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#2465 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2466 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Aaa co do prezentów od nas- teraz mając dziecko bardziej zwracam uwage co kupuję, jaki rozmiar czy materiał. Kiedys nie mając dzieci też kupowałam piekne sukienusie czy inny ciężkoubieralne lub kiepskie do noszenia no ale niedzieciatym to się chyba wybacza bo skąd mogą wiedzieć
|
|
|
#2467 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ogólnie wpadłam w panikę, ale podobno w półpaśćcu zakaża dopiero płyn z tych bąbli, poza tym na szczęście rzadko ją widuje ![]() Dzień dobry. Nic mi się nie chce. Nawet nie mam nic na obiad. Sklep daleko. Chyba zrobie parówki w cieście francuskim, bo tylko tyle mam. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2468 |
|
Zakorzenienie
|
Ja lubiłam prezenty od niedzieciatych bo oni albo pytali co potrzeba albo kupowali coś co ja bym nie kupiła (w sensie właśnie jakiś gadżet, czy ubranko takie fajne: może ono i na raz ale wlaśnie ładne a mi było szkoda kasy) no i tak jak piszecie: nie mają dzieci to skąd mają wiedziec, fajnie ze w ogóle pomyśleli.
|
#2469 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam poważne pytanie, poważną rozkminę ! Kiedy ja urodzę ?
![]() Wspominałam, że tż jest na etapie zmiany pracy i ogólnie ma z nowym pracodawcą w miarę dowolność czy zacznie od czerwca czy od lipca, więc musi złożyć wypowiedzenie w tym miesiącu lub kolejnym (3 miesiące wypowiedzenia), więc fajnie jakby pod koniec wypowiedzenia mógł z nami miesiąc posiedzieć wykorzystując ostatnie chwile bycia etatowcem i skorzystać z ojcowskiego urlopu i opieki nade mną lub urlopu (ma bardzo dużo zaległego do rozliczenia). Ja mam termin 30.04 wg OM, wg 1 USG wychodziło 26.04, jakby młody się pojawił pod koniec kwietnia to teraz wypowiedzenie, cały maj siedzi z nami i zaczyna pracę od czerwca, jak urodzi się wcześniej to też spoko, po prostu więcej urlopu wykorzysta. Boję się sytuacji, że przenoszę i urodzę w połowie maja i wtedy 2 tygodnie to mało mi się wydaje i lepiej jakby w takiej sytuacji pewnie od lipca zaczynał... Moje obawy są spotęgowane tym, że moja siostra urodziła 2 tygodnie po tp i musiała mieć cc, bo nie udało się wywołać porodu. Myślicie, że często rodzi się AŻ 2 tygodnie po terminie ? Wtedy tp wychodziłby 14 maja.Co robić
|
|
|
|
#2470 | |
|
Rozeznanie
|
Hej Happy Friday !!!
Zaliczyłam badanie krwi przed wtorkowa wizyta u endokrynologa i w nagrodę jem teraz migdałowe crosanty do kawy dzis tylko pracuje pol dnia , swieci słońce ( u mnie tak wiosennie sie zrobiło wszystjo kwitnie, 13 st ciepła ) jest fajnie ! Muszę troche mieszkanie ogarnąć po urlopie ale podłogi ogarnął wczoraj tz wiec mi nie dużo zostało ![]() Mamaszkrabka - to pewno wirusowe , u nas zawsze taka wielka temp przy prEziebieniu wiec juz to na mnie nie robi wrażenia ale jak córka była mała to sie stresowałam. Tylko ja z tych co leki podają dopiero jak jest 39 st. a antybiotyku nie dałam jej nigdy! PrEwaznie miała cos wirusowego a na wirusy antybiotyku sie przecież nie daje ! Cytat:
Nie ma sie czym przejmować każdy kiedyś dostanie w życiu niejeden nietrafiony prezent. Ilu ludzi tyle gustów - a jak ktoś nie pyta co kupić to tez bym nie wyjechała z lista co chce inaczej jak ktoś pyta !!! Jak byłam w Polsce teraz to tez kupiłam kilka rEczy dla małego w Pepco - wyglądają fajnie ale zobaczymy co sie stanie jak wypiore. Mieli na wyprEdazy ciuszki z jakiejś serii leśnej : szopy itd . I fajne kolory a mnie po różach po córce teraz kręcą mocne kolory żółty , czerwony Kokon tez zamówiłam w leśny wzór |
|
|
|
|
#2471 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i tydzień przed porodem weźmie tacierzyński zaległy ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2472 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ostatnio też mi się śmiać chciało, bo córka dostała puzzle od moich koleżanek, jedna ma niemowlaka, druga 7-latkę i niby było na nich napisane 2+, ale to takie puzzle z dwóch czy czterech elementów, które układała rok temu więc też odłożyłam od razu do szafyCytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Zdrowia dla synka!
|
|
|
#2473 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2474 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2475 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi juz wszystko daje w kosc.Ja bym chyba zrobila tak, ze dalabym wypowiedzenie w marcu, wtedy koniec bedzie 30 czerwca. Jesli TŻ ma tyle urlopu to mozna wykorzystac opieke nad zdrowym dzieckiem po wyjsciu ze szpitala (zazwyczaj daja 10-14 dni, to zasilek zusowski) , urlop ojcowski 14 dni. Wiec jesli urodzisz koncem kwietnia to maj mozecie obskoczyc na tych zasilkach, a na czerwiec urlop wypoczynkowy. Jesli urodzisz wczesniej np. W polowie kwietnia to wtedy w gre wchodzi jeszcze jakas opieka nad chorym doroslym czlonkiem rodziny, czyli Toba, max 14 dni kalendarzowych wiec jest tyle opcji, zeby Tż wykorzystal urlop w czerwcu i byl z Wami lubna urlopie zaczal prace juz u nowego pracodawcy. Cytat:
||
|
|
|
#2476 |
|
Zakorzenienie
|
Też nie wyjeżdżam z listą jak nie pytają
tym sposobem były nietrafione prezenty dla dziecka jak i dla nas. Z ubraniami to wiecie jak jest, ile ludzi tyle opinii i gustów... Jedni zwracaja uwagę na materiał i wykończenie inni nie. Moi teście lubią takie tanie rzeczy. Jak o butach rozmawiamy to dostaję radę iść do chińczyka i buty za 40 zł kupić także to ludzie którzy wyciągają swoje stare nieużywane rzeczy zza zakamarkow i nam oferują. Jak robiliśmy dom to chcieli nam stare meble dac, ba nawet używany jakiś stary materac bo gdzies na działce mieli także ja się nie spodziewam nigdy dobrych prezentow. Ostatnio już pytają jeśli chodzi o dziecko. Konkrety już kupujemy i zazwyczaj sami wybieramy, oni płacą. Generalnie nie chcą przecież zle ale no każdy ma jakieś swoje upodobania, opinie i swoje zdanie. Z takich nietrafionych dla dziecka dostaliśmy projektor misia. Znajomym się sprawdził, więc myśleli że to super rzecz ale u nas w ogóle. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2477 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2478 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też nie wyskakuję z listą czy życzeniem czegoś jeśli mnie nie pytają, w sumie jak mnie pytali to tez bywało że nie miałam jakiejś potrzeby.
Ja urodziłam syna na studiach a studiowałam tzw "męski kierunek" i z pierwszą wizytą przychodzili koledzy, przynosili różne rzeczy ale w każdej "paczce" była co najmniej 1 para skarpet. Czego jak czego, ale skarpet to nam nie brakowało ![]() Za to teraz póki co mam tylko 6 par
|
#2479 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki za opinie, przegadamy to jeszcze z tżtem przez weekend pewnie. W środę mam usg 3 trymestru, może to da jakiś pogląd kiedy poród
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#2480 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam kochaną ciocię. Na prawdę ją uwielbiam ale z prezentami od niej to zawsze jest cyrk. Na imieniny dała mi bombonierkę - po kilku dniach dzwoni i pyta się czy już ją zjadłam
no trochę dziwne pytanie, odpowiadam że nie a ona do mnie "to przed jedzeniem sprawdź datę ważnosci bo ja ją dostałam i myslałam że od Halinki niedawno ale ta od Halinki leży więc to chyba od Zosi na świętą w tamtym roku. To sprawdź ten termin dobrze" no kochana ciocia. Firankę teź mi dała - ani długością ani szerokością nigdzie nie pasuje i w dumie to może też powinnam ją komuś dać w prezencie
|
#2481 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2482 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Może doktorek będzie coś więcej w stanie przewidzieć, choć ja też spotkałam się z raczej wcześniejszymi niż późniejszymi porodami wśród znajomych. Ja mam termin na 5 kwietnia, ale lekarz stwierdził, że nie będzie ryzykował wizytą za miesiąc czyli koło 14 marca, bo to już okolice porodu, więc idę za 2 tygodnie (no plus ta kontrola wagowa). Pomyślcie, może uda się jakoś to "wypośrodkować" żeby było dobrze.Cytat:
Ojej angina, masakra! Biedny Igor ![]() Cytat:
O marnej jakości ręcznikach i pościelach od "teściowej" to pisałam już. A najbardziej czego nienawidzę, to jakiś pierdól do ustawiania, które kompletnie nie pasują do wystroju. Oczywiście to od rodziny tż, bo moi się nie lubują w takich pierdołach. Potem ja to chowam po szafkach, a tż wyciąga z powrotem i taką mamy zabawę ![]() Cytat:
aż mi się nasunęło brzydkie słowo "ja pier...." ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||||
|
|
|
#2483 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak dzisiaj pieknie. Słonecznie i 10 na plusie. Patrze w progonoze i tak cały tydzień ma być tylko ja kurtki nie mam zgrzalam się w zimowej mimo że ubrałam cienki sweter pod spod. Ciekawe czy tak cieplo już zostanie. I jak fajnie ubrać adidasy ☺Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2484 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nad dzieckiem moze byc do 60 dni, a nad doroslym czlonkiem rodziny max 14 dni. Lacznie nie wiecej niz 60. Mozna wylaczyc weekendy z reguly w dniu wypisu ze szpitala ojciec dziecka dostaje opieke nad noworodkiem np na 10 dni na zwyklym zaswiadczeniu lekarskim (nie L4), a potem czasem zdarzalo sie, ze lekarz rodzinny/ginekolog stwierdzal, ze matka dziecka (czesto po cc) wymaga jeszcze opieki i dawal opieke ojcu nad matka, to juz na L4. Obie opieki platne 80%. Potem jeszcze urlop ojcowski 14 dni, urlop okolicznosciowy i mozna caly miesiac pociagnac Cytat:
przynajmniej szczera.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#2485 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2486 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie rozumiem też co to za opieka nad noworodkiem po wyjściu ze szpitala. Spotkałam się z opieką nad matką 14 dni i to planowaliśmy. Chociaż też lekarze dają niechętnie ale to jest do ogarnięcia. Z mojej wiedzy po urodzeniu tata może wziąć poza urlopem wypoczynkowym 2 dni okolicznościowe, 14 dni l4 na matkę no i 2 tygodnie tacierzyńskiego. Jeszcze 2 dni nad dzieckiem zdrowym w sumie. Jeśli coś jeszcze jest to mnie oświećcie proszę ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ---------- Cytat:
||
|
|
|
#2487 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Okres wypłaty zasiłku opiekuńczego Zasiłek przysługuje Ci nie dłużej niż przez: 60 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opiekujesz się zdrowym dzieckiem do lat 8☠ lub chorym dzieckiem do lat 14, w tym także dzieckiem niepełnosprawnym w tym wieku, albo14 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opiekujesz się dzieckiem w wieku ponad 14 lat lub innym chorym członkiem rodziny, [...]" A tu wszystko o zasilku opiekunczym: http://www.zus.pl/swiadczenia/zasilk...przyslugiwania Nad dzieckiem zdrowym do 8r.z. przysluguje opieka miedzy innymi w sytuacji jak np. Matka dziecka jest na urlopie mcierzynskim i trafia do szpitala albo jest chora i musi buc odizolowana od dziecka lub w wyniki nieorzewidzianego zamkniecia zlobka/pkola. Wtedy drugiemu rodzicowi przysluguje opieka nad zdrowym dzieckiem poniewaz znika jego opiekun dzienny (matka trafiajaca do szpitala czy zlobek/pkole nagle zostaje zamkniete). Oczywiscie jest mnostwo kruczkow (nasz kochany ZUS) i czasem przyznanie prawa do opieki nie jest latwe. Sa tez rozporzadzenia, ktore mowia o tym jakie dokumenty nalezy przedstawic aby nabyc prawo do opieki. W naszym przypadku, matka bedzie przebywac na urlopie macierzynskim od dnia porodu, jednak lekarz moze stwierdzic, ze ze wzgledu na swoja stan czy to po cc czy po porodzie sn nie jest w stanie opiekowac sie noworodkiem w zwiazku z tym przysluguje ojcu dziecka opieka nad noworodkiem. Ponadto na czas pobytu matki dziecka w szpitalu przed porodem, ojciec moze rowniez wziac taki zasilek nad dzieckiem starszym, ktore przebywa w domu ( tu sytuacja bywa bardziej skomplikowana jesli chodzi o przyznanie prawa do zasilku). Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2488 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kurde, co to za życie, nic lepszego sami nie zjedzą, kupują najtańsze czekolady na dzień babci dostali czekoladki z napisem "kocham babcie" i "kocham dziadka", ciekawe czy zjedli, czy też ktoś dostanie ![]() Cytat:
![]() Wysłane z mojego Redmi 6 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#2489 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dobrze wiedzieć nawet na przyszłość, kiedyś sie zastanawialiśmy czy coś przysługuje jak kobieta na macierzyńskim zachoruje.A przy opiece nad zdrowym dzieckiem w takim przypadku też jest 80% pensji? I skąd wziąć jakiś dokument na to, dają w szpitalu (kto stwierdza że matka nie jest w stanie zająć się dzieckiem po porodzie)? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2490 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lekarz w szpitalu w dniu wypisu moze wystawic takie zaswiadczenie, ktore powinno zawierac nastepujace informacje: - imie i nazwisko opiekuna stale opiekujacego sie dzieckiem - tu dane nasze jako matek - imie i nazwisko dziecka ( dobrze jak jest data urodzenia ale rozporzadzenie tego nie wymaga) - przyczyna sprawowania opieki przez drugiego rodzica - np. Matka dziecka ze wzgledu na wczesniejszy wypis ze szpitala nie jest w stanie zaopiekowac sie dzieckiem ( tak zazwyczaj pisali na zaswiadczeniach) ale tez moze byc: matka dziecka ze wzgle na stan zdrowia po porodzie nie moze zajmowac sie dzieckiem i wskazana jest opieka ojca nad dzieckiem - podpis i pieczatka lekarza Ja pamietam, ze szpitale w Krakowie mialy problem z wystawianiem takiego zaswiadczenia nie wiem dlaczego i niektore placowki w Katowicach. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:21.

nadal go mam.

na Ali ceny też były różne a to dlatego ze plecaki wyglądają tak samo a różnią się markami. Niektóre są ciut wieksze inne mniejsze. Ja taki mniejszy wzięłam.
Chcesz to wyprać, to jeden zajmuje całą pralkę 
!! błyskawicznego i bezbolesnego porodu
Ja już mówię tztowi żeby garaż-blaszak zaczął sprzątać bo gdzieś te bibeloty będzie trzeba upychać
i tak już duży maluch ☺Przyznam szczerze, że zanim się zainteresowalam ciążą i tematami dziecięcymi to też kupowałam głupotki
urodziny misia 

Ogólnie wpadłam w panikę, ale podobno w półpaśćcu zakaża dopiero płyn z tych bąbli, poza tym na szczęście rzadko ją widuje
Moje obawy są spotęgowane tym, że moja siostra urodziła 2 tygodnie po tp i musiała mieć cc, bo nie udało się wywołać porodu. Myślicie, że często rodzi się AŻ 2 tygodnie po terminie ? Wtedy tp wychodziłby 14 maja.

także ja się nie spodziewam nigdy dobrych prezentow. Ostatnio już pytają jeśli chodzi o dziecko. Konkrety już kupujemy i zazwyczaj sami wybieramy, oni płacą. Generalnie nie chcą przecież zle ale no każdy ma jakieś swoje upodobania, opinie i swoje zdanie. Z takich nietrafionych dla dziecka dostaliśmy projektor misia. Znajomym się sprawdził, więc myśleli że to super rzecz ale u nas w ogóle.
no trochę dziwne pytanie, odpowiadam że nie a ona do mnie "to przed jedzeniem sprawdź datę ważnosci bo ja ją dostałam i myslałam że od Halinki niedawno ale ta od Halinki leży więc to chyba od Zosi na świętą w tamtym roku. To sprawdź ten termin dobrze"
no kochana ciocia. Firankę teź mi dała - ani długością ani szerokością nigdzie nie pasuje i w dumie to może też powinnam ją komuś dać w prezencie
Może doktorek będzie coś więcej w stanie przewidzieć, choć ja też spotkałam się z raczej wcześniejszymi niż późniejszymi porodami wśród znajomych. Ja mam termin na 5 kwietnia, ale lekarz stwierdził, że nie będzie ryzykował wizytą za miesiąc czyli koło 14 marca, bo to już okolice porodu, więc idę za 2 tygodnie (no plus ta kontrola wagowa). Pomyślcie, może uda się jakoś to "wypośrodkować" żeby było dobrze.
O marnej jakości ręcznikach i pościelach od "teściowej" to pisałam już. A najbardziej czego nienawidzę, to jakiś pierdól do ustawiania, które kompletnie nie pasują do wystroju. Oczywiście to od rodziny tż, bo moi się nie lubują w takich pierdołach. Potem ja to chowam po szafkach, a tż wyciąga z powrotem i taką mamy zabawę 
na dzień babci dostali czekoladki z napisem "kocham babcie" i "kocham dziadka", ciekawe czy zjedli, czy też ktoś dostanie 
lub chorym dzieckiem do lat 14, w tym także dzieckiem niepełnosprawnym w tym wieku, albo14 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opiekujesz się dzieckiem w wieku ponad 14 lat lub innym chorym członkiem rodziny, [...]"